Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Κουκούλα για την ανοιξιάτικη κολεξιόν 2009

Εάν υπάρχει μία «παρηγοριά» στο πολιτικό τέλμα που έχει πέσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα η παρούσα Κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει να μας εκπλήσσει με οποιονδήποτε τρόπο. Η «παρηγοριά» έγκειται στο γεγονός ότι κάθε πολιτική απόφαση πλέον μπορεί να είναι τόσο ανούσια, ανόητη και πρόχειρη, που μόνο με χιουμοριστικό σήριαλ θα μπορούσε να συγκριθεί.

Όσοι απορούσατε πώς είναι δυνατόν, η (έστω και αργή) εξελικτική πορεία της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού ενός κράτους να ανακόπτεται, να κάνει στροφή 180 μοιρών και να σκάει με δύναμη στον πάτο μέσα σε λίγες ώρες, δεν χρειάζεται να απορείτε πια.

Όσοι πιστεύατε ότι οι αγώνες, το αίμα, οι θυσίες και οι κοινωνικές μάχες που δίνονταν τον τελευταίο αιώνα, ενίσχυσαν τα δημοκρατικά θεμέλια της Ελλάδας, μάλλον πλανάστε οικτρά. Αρκεί μία γελοία, προχειροστημένη ιδέα και ένα τσούρμο ανίκανοι πολιτικοί για να πάει στράφι το όλο εγχείρημα.

Η ποινικοποίηση της κουκούλας ανήκει σε μία σειρά πανομοιότυπων μέτρων που έχουν το εξής κοινό χαρακτηριστικό: Οι ευθύνες της ανικανότητας της Κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων Δημοσίων Υπηρεσιών και Δημοσίων Λειτουργών, μεταφέρονται στον πολίτη. Έτσι απλά. Όπως έγινε λήψη απαρχαιωμένων φορολογικών μέτρων προκειμένου να καλυφθούν οι σπατάλες του Δημοσίου, έτσι στοχοποιούνται και απλοί πολίτες προκειμένου να καλυφθεί η ανικανότητα της Αστυνομίας να κάνει αποτελεσματικές συλλήψεις.

Μαζί με το μέτρο για την κουκούλα, πέρασε και το άλλο μέτρο για «εξύβριση δημόσιου λειτουργού», το οποίο ανήκει στην ίδια συνομοταξία ανοησίας και αποτελεί λαμπρότερο παράδειγμα. Αντί να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά του αστυνομικού σώματος, απλά συλλαμβάνουμε αυτόν που το βρίζει. Και φυσικά, δεν πέρασε από το μυαλό κανενός από αυτούς τους κυβερνητικούς φωστήρες ο λόγος που οι μπάτσοι ονομάζονται γουρούνια και δολοφόνοι.

Και όσοι έχετε την αφελή εντύπωση ότι «το μέτρο αφορά μόνο τους παρανομούντες κουκουλοφόρους, οπότε ο νομοταγής δεν έχει κάτι να φοβηθεί», θα πρέπει μάλλον να αναθεωρήσετε την ιδέα που έχετε για τις «δειγματοληπτικές» συλλήψεις και προσαγωγές που γίνονται σε κάθε πορεία ή μαζική διαμαρτυρία.

Από σήμερα λοιπόν, το ελληνάκι φοράει κουκούλα μετά από σχετική πρωτοβουλία του Plagal και της Banshee, και καλεί όλους τους bloggers να πράξουν δεόντως. Η πολιτική του παραλογισμού, της προχειρότητας και του σκληρού συντηρητισμού έχει σταματήσει πλέον να είναι κωμικοτραγική και τείνει μόνο στο «τραγική». Μία ελάχιστη κίνηση που μπορεί να ανακόψει αυτόν τον παραλογισμό είναι η δήλωση παρουσίας των λιγοστών, έστω, λογικών ανθρώπων αυτής της χώρας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...