Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Δια την πάταξην των κουκουλοφόρων του περιβάλλοντος!

Δύο μόλις ημέρες πριν γιορτάσουμε την «ένδοξη» επανάσταση κατά του οθωμανικού ζυγού, έρχεται το σχέδιο ενός Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο γιορτάζουμε τις ένδοξες Πολιούχους του έθνους˙ την Αγία Αδιαφάνεια και την Αγία Σπατάλη. Ο λόγος για το σχέδιο του Π.Δ., δημιουργίας κ. Μαρκογιαννάκη, που δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Βρίσκω Δουλειά» του Ελεύθερου Τύπου της 23/3/09, και αφορά την πρόσληψη 1.300 Αγροφυλάκων.

Υπάρχουν δύο θέματα σχετικά με το συγκεκριμένο Π.Δ. Καταρχάς, φαίνεται να μην είναι ξεκάθαρος ο ορισμός των εννοιών «οικονομική κρίση», «οικονομικές θυσίες», «περιορισμός της δημόσιας σπατάλης», κλπ για την Κυβέρνηση. Διαφορετικά, δεν χωράει στο μυαλό ενός απλού ανθρώπου η ανάγκη πρόσληψης 1.300 Αγροφυλάκων εν μέσω μίας περιόδου όπου μιλάμε για πάγωμα μισθών, αύξηση φορολογίας και συλλογικές θυσίες. Πόσο μάλλον όταν παραμένουν διαχρονικά κενά σε λειτουργικότερες θέσεις όπως νοσηλευτές, πυροσβέστες, κλπ.

Κατά δεύτερον, το συγκεκριμένο Π.Δ. ενώ αναφέρεται στην πρόσληψη Αγροφυλάκων, διαβάζοντάς το, θα νόμιζε κανείς ότι αναφέρεται στην πρόσληψη Πυρηνικών Φυσικών για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, με «εικονικά» δικαιολογητικά και προσόντα που όχι μόνο περιπλέκουν τη διαδικασία πρόσληψης, αλλά δημιουργούν και ενδιαφέροντα ερωτηματικά.

Για παράδειγμα στο άρθρο 1, παρ. η, διαβάζουμε: «Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία και να πιστεύουν σε γνωστή θρησκεία που δεν εμποδίζει την εκτέλεση των καθηκόντων τους», σε αντίθεση προφανώς με τους άθεους (που εννοείται ότι απαγορεύεται να έχουν οικολογική συνείδηση) και τους Έλληνες πολίτες γενικότερα που δεν έχουν αφοσίωση στο Σύνταγμα και τη Δημοκρατία, αλλά στο Tao-te-ching και την Ολιγαρχία.

Για δεύτερο παράδειγμα, στο τέλος όλων των δοκιμασιών, εξετάσεων και βαθμολογιών βάσει προσόντων, δεσπόζει μία όμορφη συνέντευξη, στην οποία, ανεξάρτητα από τους επιτυχόντες όλων των προηγούμενων σταδίων, θα κληθούν 3.900 άτομα, από τα οποία τελικά θα επιλεχθούν οι 1.300 «τυχεροί». Αυτό σημαίνει, με πολύ απλά λόγια, ότι στην «απίθανη» περίπτωση που το σύστημα είναι αδιαφανές (λέμε τώρα), οι βαθμολογίες μπορούν να ανέβουν ή να κατέβουν κατακόρυφα ανάλογα με τις ανάγκες των προαποφασισμένων επιτυχόντων, ασχέτως των αρχικών συγκεντρωμένων μορίων. Επίσης σημαίνει, ότι αν υπάρχουν 10.000 επιτυχόντες, με κάποιο μαγικό τρόπο (που δεν ορίζεται), οι 6.100 θα αποκλεισθούν από το στάδιο της συνέντευξης. Επειδή, όμως ζούμε σε μία χώρα όπου η διαφάνεια είναι διάχυτη παντού, τέτοια φαινόμενα αποκλείεται να συμβούν, ειδικά στο στάδιο της συνέντευξης που σίγουρα θα διεξάγεται από δίκαιους, αντικειμενικούς και ευυπόληπτους βαθμολογητές, βεβαίως βεβαίως.

Τέτοιου είδους Π.Δ. ή Υπουργικές Αποφάσεις δεν είναι ούτε πρωτοφανή, ούτε σπάνια φαινόμενα. Πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο. Αυτό όμως που είναι πρωτοφανές, είναι το συνεχιζόμενο θράσος που διακατέχει τα σημερινά Υπουργεία που δεν διστάζουν να διαιωνίζουν την αδιαφάνεια και τις αλόγιστες δαπάνες, χωρίς κυρώσεις.

Στην τελική, δεν υπάρχει κάποια νομική παρατυπία σε αυτό το Π.Δ., εκτός από την κατάφωρη παραβίαση της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2000, για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, (ΕΕ L303 02/12/2000) και του Άρθρου 13 του ελληνικού συντάγματος, περί θρησκευτικής ελευθερίας. Ψιλοπράγματα δηλαδή. Επίσης δεν υπάρχει και κάποια κοινωνική ή οικονομική παρατυπία, αφού στη γλώσσα του λαϊκισμού, 1.300 οικογένειες θα αυξήσουν το εισόδημά τους εν μέσω κρίσης. Το γεγονός, όμως ότι το εισόδημα αυτό θα πληρώσουμε οι υπόλοιποι 9.998.700, δεν δείχνει να είναι μέρος του συνεχιζόμενου ευφυούς οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησής μας.

Αλλά ας μην διαμαρτυρόμαστε όλη την ώρα. Αν μη τι άλλο, σύντομα η ελληνική ύπαιθρος θα γεμίσει από 1.300 Χριστιανούς, εθνικόφρονες με σπουδαία επικοινωνιακά προσόντα, που θα καταδιώκουν τους περιβαλλοντικούς παραβάτες. Είμαστε ή δεν είμαστε πολύ μπροστά;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...