Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Δάκρυα συγκίνησης για το πολιτικό μήνυμα της αποχής!

Σχεδόν το 50% του εκλογικού σώματος απείχε από την εκλογική διαδικασία, διαμαρτυρόμενο για την κατάντια του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Από χθες σύσσωμο το πολιτικό σύστημα νοιώθει σοκαρισμένο, φοβισμένο και ταπεινωμένο καθώς το μήνυμα της αποχής ελήφθη με το πιο σκληρό τρόπο.

Για την ακρίβεια, τα πρώτα κόμματα αρνήθηκαν να γιορτάσουν ή να κάνουν οποιαδήποτε θετική δήλωση καθώς η ηγεσία τους ντρέπεται να εμφανιστεί στον ελληνικό λαό με τα μούτρα ψηλά. Το ΠΑΣΟΚ πενθεί για το 36%, η ΝΔ για το 32% ενώ το ΚΚΕ δήλωσε, ότι δεν μπορεί να εκλάβει το 8% ως θετικό, δεδομένου ότι το πολιτικό μήνυμα της αποχής ήταν ισχυρότερο.

Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνονται καθόλου χαρούμενοι γιατί όπως δήλωσε και 80άρης ψηφοφόρος, πρώην πρασινοφρουρός : «Με τέτοιο μεγάλο ποσοστό αποχής, δεν μπορούμε να μιλάμε για νίκη καθώς το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ να ανέβει στην εξουσία, το 50% των πολιτών δεν εγκρίνει τη γενικότερη πολιτική στάση των κομμάτων. Αρνούμαι λοιπόν να γιορτάσω. Μάλιστα ένα ρουσφετάκι που ετοίμαζα για την κόρη μου λέω να το ακυρώσω. Πρέπει να σεβαστώ το 50% της αποχής».

Οι δε 1,655,636 ψηφοφόροι της ΝΔ αισθάνονται πολύ στεναχωρημένοι γιατί θεωρούν ότι το 32,29% που έλαβε το κόμμα τους είναι ντροπιαστικό και δεν μπορούν να καταπιούν το γεγονός ότι οι μισοί Έλληνες δεν εγκρίνουν την κυβερνητική πολιτική. Από την άλλη όμως, βρίσκουν μία παρηγοριά στο γεγονός ότι τελικά οι ίδιοι δεν είναι τόσο στόκοι όσο νόμιζε το 50% του ελληνικού πληθυσμού, δεδομένου ότι το τελευταίο κατάφερε και τους έδωσε ποσοστό άνω του 30%. Σε περίπτωση ολικής συμμετοχής, το ποσοστό αυτό θα ήταν 15%, άρα απεφεύχθησαν τα χειρότερα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός κ. Καραμανλής αισθάνθηκε βαρύτατη πολιτική ευθύνη για την απαξίωση των πολιτικών από τους πολίτες λόγω σκανδάλων, διαφθοράς και κακοδιαχείρισης και δήλωσε: «Συγνώμη. Δεν θα το ξανακάνουμε».

Τέλος, τα μικρότερα κόμματα εξέφρασαν μία ανακούφιση για την μεγάλη αποχή καθώς φοβόντουσαν ότι αν τελικά οι Έλληνες ψήφιζαν κατά συνείδηση, ενδεχομένως να ανατρεπόταν ριζικά το πολιτικό σκηνικό και τελικά κάποιες νέες πολιτικές δυνάμεις να καλούνταν να συμμετέχουν στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό της χώρας, πράγμα το οποίο θα ταρακουνούσε τη βολική σαπίλα του τόπου.

Μετά από αυτή τη λαμπρή μέρα της δημοκρατίας και της μαζικότατης αποχής ως πράξη πολιτικής διαμαρτυρίας, τα 4,734,969 των Ελλήνων που δεν ψήφισαν, μπορούν να αισθάνονται περήφανοι για δύο βασικούς λόγους. Α) Μετέφεραν το μήνυμα της αποστροφής τους προς την πολιτική με τόσο δυνατό τρόπο που όλοι οι πολιτικοί νοιώθουν τις καρέκλες τους να τρίζουν. Β) Έκαναν όμορφο μαυρισματάκι.

Σοβαρό Υ.Γ.1: Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική ΔΕΝ αλλάζει, αλλά θα κάνει αλλαγές. Δηλαδή, ο Υπουργός Τάδε, θα γίνει Υπουργός Δείνα, ενώ ο Δείνα θα αναλάβει το Υπουργείο Τάδε.

Σοβαρό Υ.Γ.2: Η αποχή εκλήφθηκε από τα μεγάλα κόμματα ως υπαίτια για τα χαμηλότερα ποσοστά τους και τίποτα παραπάνω (προφανώς στα μαθηματικά δεν είναι και τόσο καλοί). Μόνο ορισμένα στελέχη έκαναν το γνωστό λαϊκό γλείψιμο στα παράθυρα των καναλιών και μίλησαν για την αποχή «ως σοβαρό μήνυμα που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη», ότι «ο λαός κουράστηκε και εμείς το βλέπουμε» κλπ κλπ. Και μετά γύρισαν χαρούμενοι σπίτια τους έχοντας καθαρή και τη συνείδησή τους.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...