Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Δεν έχω συνηθίσει... (παύση αεροπλάνο), να ομιλώ...

Ελληνίδες, Έλληνες. Η περίοδος που ζούμε είναι κρίσιμη, και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ταπεινότητα. Τα μηνύματα των πολιτικών, μας κατακλύζουν αδιάκοπα και είναι ευθύνη όλων να ξεχωρίζουμε την σοβαρότητα από τη σοβαροφάνεια, το γίγνεσθαι από το φαίνεσθαι και τα 80 κιλά μπριζολάκια μόσχου Ραφήνας, από τα 80 κιλά πατσοκοιλάκια στρουθοκαμήλου Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας.

Ο παρακάτω πίνακας είχε δημοσιευθεί τον Απρίλη του 1987 στην επιθεώρηση του πολωνικού κομμουνιστικού κόμματος. Είναι ένα συμπυκνωμένο εγχειρίδιο για τους ρήτορες του κόμματος και γενικά για πολιτικούς ρήτορες.

Ο συντάκτης αυτού του πίνακα γράφει: «Αρχίζετε από οποιοδήποτε σημείο της πρώτης στήλης, προχωρώντας σε οποιαδήποτε φράση της δεύτερης, μετά οποιαδήποτε της τρίτης και τέλος της τέταρτης. Θα έχετε 10.000 συνδυασμούς».

Σύμφωνα με τον συντάκτη, η τεχνητή αυτή γλώσσα έχει δύο χαρίσματα: «Αφενός επιτρέπει στον ομιλητή να μιλήσει χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, αρκεί να ξέρει καμμιά 40αριά κλισέ και αφετέρου δεν επιτρέπει αντιρρήσεις αφού κανείς δεν ξέρει τί λέει ή τί σκέφτεται ο ομιλών».

(κλικ για μεγέθυνση)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...