Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

24 ώρες χωρίς εμάς - 1η Μαρτίου 2010

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία με μικρές αλλαγές από το σχετικό blog.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Καλαβρία αλλά και τις ακροδεξιές κραυγές ξενοφοβίας στην Ελλάδα για την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, το 24ωρο μη συμμετοχής των μεταναστών στα κοινά και αποχής από την εργασία που οργανώνει για την 1η Μαρτίου το κίνημα PrimoMarzo2010, το οποίο εμπνεύστηκε από αντίστοιχη γαλλική πρωτοβουλία: 24h sans nous - 24 ώρες χωρίς εμάς, καθίσταται επίκαιρο και για την Ελλάδα.

Οι κινήσεις πολιτών, που οργανώνονται μέσω διαδικτύου αλλά και σε τοπικό επίπεδο μέσω επιτροπών, στόχο έχουν να βγάλουν στους δρόμους εκατομμύρια μετανάστες αλλά και πολίτες Γαλλίας και Ιταλίας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, «οι οποίοι έχουν επίγνωση της προσφοράς των μεταναστών» στη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας των χωρών που έγιναν η δεύτερη πατρίδα τους. Κατι παρόμοιο πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα. Ειρηνικά , δημοκρατικά και δυναμικά. Η γαλλική κίνηση ήταν αυτή που επέλεξε την 1η Μαρτίου γιατί τότε, το 2005, τέθηκε σε ισχύ ο λεγόμενος «κώδικας εισόδου και παραμονής των ξένων και του δικαιώματος ασύλου».

Η άδεια μετανάστευσης δίνεται βάσει οικονομικών κριτηρίων. Για αυτό το λόγο, είναι η καλύτερη αφορμή για μια ημέρα χωρίς μετανάστες, όπως αναφέρουν και οι Γάλλοι της 24h sans nous. Όπως αυτοί, κι εμείς απευθύνουμε έκκληση για συμμετοχή στην αποχή από κάθε οικονομική δραστηριότητα, ώστε να αποδείξουμε ότι εις έκαστος των μεταναστών συμβάλλει στη συλλογική ευημερία το ίδιο όπως και οι μη μετανάστες. Ανάλογη είναι και η θέση της PrimoMarzo2010, η οποία καλεί κάθε πολίτη που αρνείται τον ρατσισμό και τις διακρίσεις να συμμετάσχει και να φορά από τώρα κίτρινο βραχιολάκι (κίτρινο, ως χρώμα που δεν συνδέεται με πολιτικά κόμματα και θεωρείται χρώμα της αλλαγής).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...