Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Κλείσε και 'συ ένα δρόμο. Μπορείς!

Εξαγριωμένοι αγρότες κατέκλυσαν τις εθνικές οδούς της χώρας προκειμένου να την κόψουν σε περισσότερα κομμάτια από τα δύο που ήταν ήδη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αγροτών, η οικονομική κρίση και οι επιταγές της Ε.Ε. έχουν μειώσει το αγροτικό εισόδημα και ο μέσος αγρότης αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα επιβίωσης.

«Δεν πάει άλλο!» φωνάζει ο Κυρ-Στάθης από τα Τρίκαλα. «Τόσα χρόνια, κάθε Σάββατο είχα και ένα πεντοχίλιαρο να ασημώσω την ορχήστρα του Τάκη του Μπιρμπίτσουλα που είναι και το πρώτο κλαρίνο στον κάμπο. Σήμερα, άντε να σκάσω ένα χιλιάρικο, να κάνω το πολύ δυο-τρεις στροφές και μετά να κάτσω στο τραπέζι ντροπιασμένος».

«Πώς θα μιγαλώσουμ’ τα πιδιά μ’ς;», ωρύεται ο Κυρ-Στέλιος από τη Λάρισα. «Καθ’ Σάβατ’ είχα να δώσ’ κι δυο χιλιάδ’ς στου γιο’μ να παει να δει του Ρέμου στην Αθήν’. Τώρα κάθιτ’ σπίτ’ κι βλέπ’ Γιουρ’ Γκέλερ όλου του βράδ’. Πού θα βρει νύφ’ στου Γιουρ’ Γκέλερ’;»

Ο Γιώργος είναι ένας έφηβος και νέος αγρότης, που κατεβαίνει και αυτός στον αποκλεισμό των δρόμων για να στηρίξει τον πατέρα του. «Ο πατέρας, μου αγόρασε ένα 3-λιτρο HiLux Toyota για να κατεβαίνω τα Σαββατόβραδα στα σκυλάδικα της Θεσσαλονίκης», λέει αγανακτισμένα. «Με τις επιδοτήσεις, κατάφερα και του έβαλα φιμέ τζάμια, τετραπλή εξάτμιση, και dolby surround 6.1 ηχοσύστημα. Για φέτος ήθελα να του βάλω neon lights, αεροτομή, και ζάντες αλουμινίου, αλλά δεν βγαίνουμε οικονομικά. Με τί πρόσωπο θα σκάσω στις πίστες;».

Όμως και η καθημερινότητα έχει αλλάξει δραματικά για πολλούς αγρότες. «Τα τελευταία 20 χρόνια, χάρη στις επιδοτήσεις της Ε.Ε., όλη μέρα τα ξύναμε στο καφενείο και είχαμε τους Αλβανούς να κοιτάνε τα χωράφια», λέει ο Μπάμπης από τις Σέρρες. «Τώρα αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε και εμείς για 3-4 ώρες την ημέρα στις καλλιέργειες!».


Εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν και διέταξαν τον άμεσο αποκλεισμό τόσο των κυρίως οδικών δικτύων της χώρας, όσο και των συνόρων με τις γειτονικές χώρας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αποκλεισμό των συνόρων και την επίδραση στην ελληνική οικονομία, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η ελληνική οικονομία δεν αφορά τους αγρότες. «Να παν’ στου διάουλου όλοι τ’ς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ξύνοντας τον καβάλο του.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούν να ηρεμίσουν τα πνεύματα, δηλώνοντας πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της αγροτιάς, τα εκτός τόπου και χρόνου αιτήματα μερικών εκατοντάδων αγροτών συνδικαλιστών είναι πολύ σημαντικότερα από τις ελεύθερες μετακινήσεις μερικών εκατομμυρίων πολιτών και εμπορικών οχημάτων. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, από το να αθροίζει τις ζημίες στην εθνική οικονομία και να στέλνει καθημερινά σοκολάτες και λουλούδια στους αγροτικούς συλλόγους, μπας και τους τουμπάρει.

Το επαναστατικό παράδειγμα των αγροτών, φαίνεται πως έχει εμπνεύσει και άλλους αδικημένους πολίτες της χώρας. Ήδη ο Μάκης από το Αιγάλεω έχει παρκάρει κάθετα το αυτοκίνητό του στη Θηβών και την έχει κλείσει, επειδή η Σούλα τον παράτησε. Οι ευγενικές συνομιλίες με την Τροχαία ήταν άκαρπες, και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνει έκκληση στη Σούλα να μην είναι τόσο σκληρή και να επιστρέψει στο Μάκη, ώστε να ανοίξει και πάλι η Θηβών.

Το ΚΚΕ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν από την πρώτη μέρα στο πλευρό των αγροτών και του Μάκη, ενώ ενθάρρυναν και άλλους κλάδους ή πολίτες να κατέβουν στους δρόμους, για ότι τους αδικεί, προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι αποκλεισμοί, και το κακό Κεφάλαιο να πεθάνει μια για πάντα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...