Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

The Great Global Warming Swindle

Στις 19 Νοεμβρίου 2009, ένα επιστημονικό σκάνδαλο βγήκε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, χάκερς κατάφεραν και υπέκλεψαν πάνω από 1000 ηλεκτρονικά μηνύματα και 3000 έγγραφα, από τον server του Climate Research Unit (CRU) του University of East Anglia, που αφορούσαν έρευνες πάνω στην κλιματική αλλαγή. Στο CRU γίνονται μελέτες που αφορούν την κλιματική αλλαγή και κυρίως συσχετίζουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης με την άνοδο των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα, που με τη σειρά τους συσχετίζονται με την παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα.

Στα μηνύματα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αποκαλύφθηκαν παραποιήσεις στοιχείων και μετρήσεων προκειμένου τα πειραματικά δεδομένα να «ταιριάξουν» με συμπεράσματα της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής. Τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών συνήθως αποστέλλονται στην Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η οποία με τη σειρά της αποφασίζει τη λήψη δράσεων για θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή σε διακρατικό επίπεδο. Το μέγεθος του συγκεκριμένου σκανδάλου ήταν (και φυσικά παραμένει) τόσο μεγάλο, που σύντομα ονομάστηκε «Climategate», προς «τιμή» του Watergate.

Για κάποιο λόγο, το Climategate πέρασε στα ψιλά. Με εξαίρεση το διαδίκτυο, που φυσικά είναι θερμός αποδέκτης τέτοιων καταστάσεων, και ορισμένα δημοσιεύματα σε κάποιες εφημερίδες, σύντομα το σκάνδαλο πέρασε στις καλένδες. Η ιδέα ότι κάτι τόσο επιεικές στη συνείδησή μας, ενδεχομένως να είναι παραμύθι, φαίνεται πως δεν άφησε περιθώρια επέκτασης. Φυσικά, στην επιστημονική κοινότητα προκλήθηκε ένταση και φυσικά το γεγονός εξανάγκασε τον διευθυντή του CRU να παραιτηθεί, αλλά η κοινή γνώμη δεν ήταν διατεθειμένη να ακούσει πολλά περισσότερα.

Προσωπικά, δεν είμαι οπαδός θεωριών συνομωσίας, κυρίως αυτών που μιλάνε για το «σύστημα», «κάποια» συμφέροντα, το «κεφάλαιο», κλπ. Για την ακρίβεια, μάλλον τις απεχθάνομαι, δεδομένου ότι ήδη έχουν γίνει πολύ διαδεδομένες και αποβλακώνουν τον κόσμο ολοένα και περισσότερο. Από την άλλη όμως, ως άνθρωπος των θετικών επιστημών, δεν μπορώ να παραβλέπω στοιχεία ειδικά όταν αυτά παρουσιάζονται ολοκληρωμένα και από καταξιωμένους επιστήμονες κάποιου χώρου. Επίσης, η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στην υιοθέτηση ιδεών που απλά είναι κοινά αποδεκτές, ακόμα και χωρίς προσωπική έρευνα. Και φυσικά, η ιστορία της επιστήμης είναι γεμάτη από συμβάντα όπου η πραγματική επιστήμη καταδιωκόταν από πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά συστήματα που εσκεμμένα ή μη, επηρέαζαν επιστημονικές μελέτες προς κάποια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, αφού το βασικό περιεχόμενο αυτής της ανάρτησης, είναι το ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Great Global Warming Swindle» το οποίο μπορείτε να βρείτε στο youtube εδώ (με ελληνικούς υπότιτλους). Είναι σε 9 μέρη, συνολικής διάρκειας περίπου 1 ώρας και 15 λεπτών, και όσοι έχετε το χρόνο και τη διάθεση, αξίζει πραγματικά να το δείτε.

Παρακάμπτοντας στον πιασάρικο τίτλο («Η μεγάλη απάτη για την υπερθέρμανση»), το ντοκιμαντέρ παραμένει σε καθαρά επιστημονικά πλαίσια, αλλά χρησιμοποιώντας απλή, καθημερινή γλώσσα και παρουσιάζοντας ορισμένα βασικά στοιχεία που αντιτίθενται στην θεωρία της κλιματικής αλλαγής λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αυτό είναι και το λεπτό σημείο που πολύ πιθανόν να δημιουργεί παρεξηγήσεις. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει δεν αφορά την μόλυνση του πλανήτη από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά καθαρά την υπόθεση της θεωρίας της κλιματικής αλλαγής σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Περισσότερα, επί της οθόνης...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...