Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Fasistopithecus Hellenaris

Σοκ έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα, και ιδιαίτερα σε παλαιοντολόγους και ανθρωπολόγους, η επανεμφάνιση ενός είδους που εθεωρείτο εξαφανισμένο πολλά εκατομμύρια χρόνια. Ο λόγος για τον Fasistopithecus Hellenaris ο οποίος εικάζεται πως έζησε την ίδια περίοδο με τον Australopithecus Robustus, και αποτελεί έναν μακρινό ξάδελφο του είδους μας. Το συγκεκριμένο γεγονός, έστρεψε όλα τα βλέμματα των παλαιοντολόγων στη χώρα μας, αφού το είδος επανεμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο, και για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε αυτό το περίεργο πλάσμα, από κοντά, μέσα στο σύγχρονο περιβάλλον!

Το ελληνάκι, σε πρώτη παγκόσμια αποκλειστικότητα, έχει την τιμή να σας παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα διεξοδικών επιστημονικών ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

1. Ανατομικά Χαρακτηριστικά

Εκ πρώτης όψεως, ο Fasistopithecus Hellenaris δε διαφέρει ιδιαίτερα με τον Homo Sapiens, γεγονός που συγχύζει την επιστημονική κοινότητα, δεδομένου ότι την εποχή που το συγκεκριμένο είδος έζησε στον πλανήτη, η ανθρώπινη μορφολογία έμοιαζε περισσότερο με αυτή του πιθήκου.


Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση, δεδομένου ο όγκος του εγκεφάλου, αρχικά φαινόταν παρόμοιος με αυτόν του Homo Sapiens, δηλαδή περίπου στα 1550 κ.εκ. Τελικά όμως, μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα ο Fasistopithecus Hellenaris, ενώ εξωτερικά έχει παρόμοια κρανιακά χαρακτηριστικά, στην ουσία, μόνον τα 350 κ.εκ. εντός του κρανίου καταλαμβάνονται από τον εγκέφαλο, ενώ τα υπόλοιπα 1200 κ.εκ. χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση αέρα προκειμένου να αποφεύγεται η υπερθέρμανση των νευρώνων κατά την εκτέλεση πολύπλοκων εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως το βάδισμα, η αναπνοή, η ούρηση, κλπ.

2. Κοινωνικά Χαρακτηριστικά

Ο Fasistopithecus Hellenaris συναντάται κυρίως σε αγέλες. Οι μετακινήσεις στο περιβάλλον του, δεν ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη ανάγκη ή κάποιο μοτίβο, καθώς αδυνατούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους μεταξύ τους. Αυτή η αδυναμία επικοινωνίας είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του είδους, που όπως θα δούμε στη συνέχεια, δημιουργεί προβλήματα. Ως εκ τούτου, δεν είναι σπάνιο πολλές φορές να συναθροίζονται και να κουνάν χειροποίητα εργαλεία ως ένδειξη αλληλοστήριξης και σεβασμού μόνο προς το δικό τους είδος, προσπαθώντας να μεταφέρουν μηνύματα σε άλλα είδη.


3. Πολεμικές Τεχνικές

Η χαρακτηριστική αδυναμία του Fasistopithecus Hellenaris να επικοινωνήσει με παραπλήσια είδη, τον ανάγκασαν να εξελίξει τις πολεμικές τεχνικές του προκειμένου να προστατευθεί από όντα περισσότερο νοήμονα. Εδώ, σε μία σπάνια φωτογραφία, μπορούμε να δούμε μία χαρακτηριστική αγέλη Fasistopithecus Hellenaris, με αυτοσχέδια όπλα, ενώ ετοιμάζεται να «επικοινωνήσει» με Homo Sapiens.


Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα που παρατηρείται στους Fasistopithecus Hellenaris, είναι η διατήρηση της επίδειξης του φαλλού ως σύμβολο εκφοβισμού. Είναι γνωστό, ότι πολλές πρώιμες ανθρώπινες κοινότητες όχι μόνον λάτρευαν τον φαλλό ως σύμβολο γονιμότητας, αλλά τον χρησιμοποιούσαν και ως μέσον εκφοβισμού στη μάχη· μία τακτική που συναντάται ακόμα και σε πιο σύγχρονες φυλές του Αμαζονίου και της Αφρικής.

Επειδή όμως η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την επίδειξη φαλλού σε δημόσιους χώρους, ο Fasistopithecus Hellenaris αναγκάστηκε να υιοθετήσει μία νέα τακτική που προσομοιάζει στην καθεαυτό πράξη. Συγκεκριμένα, αντί για τον φαλλό του, ο Fasistopithecus Hellenaris προτάσσει το δεξί του χέρι, υπονοώντας την προέκταση του φαλλού του, όπως φαίνεται σε άλλη μία σπάνια απαθανάτιση αγέλης.


4. Τέχνη και Πολιτισμός

Παρά τη γενικότερη ακατανόητη και θορυβώδη συμπεριφορά, ο Fasistopithecus Hellenaris φαίνεται πως έχει κάνει προσπάθειες και έχει καταφέρει να κατακτήσει τεχνοτροπίες ζωγραφικής και πρώιμης αποτύπωσης αντικειμένων. Ένα παράδειγμα της τέχνης του φαίνεται εδώ:
Προσέξτε την απλότητα του σχεδίου, σε συνδυασμό με την αποτύπωση της πολεμικής τεχνικής που περιγράφτηκε πιο πάνω.

Εκτός από τη ζωγραφική, ο Fasistopithecus Hellenaris, έχει καταφέρει να φτάσει και σε κάποια στοιχειώδη πρώιμα στάδια γραφής. Η συμβίωσή του με τον Homo Sapiens φαίνεται πως τον έχουν διδάξει ορισμένες τεχνικές, και έτσι πολλές φιλότιμες προσπάθειες γραφής είναι διάσπαρτες και εμφανείς σε αρκετές αγέλες. Ένα παράδειγμα φαίνεται εδώ:


Ταυτόχρονα, έχουν βρεθεί και δείγματα γραφής, σε συνδυασμό με τη ζωγραφική, όπως αυτό που ακολουθεί πιο κάτω. Προσέξτε το βαθύτερο νόημα στον Λόγο, αλλά και την έμφαση στη χρήση μίας από τις 100 λέξεις που χρησιμοποιούν κατά κανόνα οι αγέλες του είδους.


5. Συμπεράσματα

Αν και η απότομη επανεμφάνιση του Fasistopithecus Hellenaris αμφισβητείται, δεδομένου ότι υπάρχουν ίχνη συνεχούς κατοίκησης στη χώρα μας τα τελευταία 3,5 εκατομμύρια χρόνια, η επανεμφάνιση του είδους σε τόσο μαζικό αριθμό θεωρείται ένα σημαντικό ανθρωπολογικό συμβάν. Η επιστήμη θα συνεχίσει τις παρατηρήσεις, έως ότου συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία για αυτόν τον μακρινό μας ξάδελφο, που ενδεχομένως με τη σειρά του μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο την διαδικασία της εξέλιξής μας από τον πίθηκο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...