Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΠΑΜΕ... να φύγουμε!

Ως γνωστόν, οι ακραίες πολιτικές θέσεις είναι επικίνδυνες. Όχι μόνο επειδή συνεχώς τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την οποιαδήποτε κοινωνική ισορροπία (αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι κακό), αλλά επειδή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, προσφεύγουν σε φτηνές αντιλήψεις αμάθειας και εύκολης λαϊκής κατανάλωσης.

Η ακατάσχετη μπουρδολογία, που σε καθημερινή παρακολούθηση μπορεί να μειώνει το IQ ενός μέσου ανθρώπου με ρυθμό μίας μονάδας / ημέρα δεν είναι μόνο προνόμιο της ακροδεξιάς. Όσο περνά ο καιρός, και οι θέσεις της ακροαριστεράς συνεχίζουν να απομακρύνονται από τη σημερινή εποχή και την πραγματικότητα, φαίνεται πως οι άνθρωποι που προσπαθούν να κρατήσουν την ακροαριστερά στα πόδια της, χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνάσματα με της ακροδεξιάς για τον ίδιο σκοπό.

Δεν θέλει και πολύ κόπο η συγκεκριμένη μέθοδος. Βρίσκεις έναν καθολικό αόρατο εχθρό και πάνω του προσάπτεις οτιδήποτε κατεβάζει η κούτρα σου, ένα πρωινό που ξυπνάς κακόκεφος. Είναι μία μέθοδος, άλλωστε, που χρησιμοποιεί πολύς κόσμος και για το προσωπικό του ξέσπασμα. Βέβαια, τα προσωπικά κολλήματα επηρεάζουν μόνο τον άμεσο κοινωνικό περίγυρο. Όταν όμως ένας ολόκληρος πολιτικός χώρος «στραβοξυπνάει», τότε υπάρχει θέμα. Πόσο μάλλον όταν η υπόλοιπη κοινωνία δίνει βήμα και προσοχή σε «κακόκεφους» καραγκιόζηδες.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι «στραβοξύπνησε» και το ΠΑΜΕ (για άλλη μία φορά) την προηγούμενη εβδομάδα. Αναδημοσιεύω από τον Ριζοσπάστη (3/3/2010, σελ. 21):


Αντιδράσεις για δενδροφύτευση

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δενδροφύτευση που έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο Πέμπτη στην περιοχή Βρανά του Μαραθώνα, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία και μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση ονόματι «Green Belt». Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε Μεσόγεια και Λαυρεωτική, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής (ΝΑΣ) μαζί με τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Μαραθώνα και Νέας Μάκρης (ΔΑΚ) έχουν καταγγείλει τη συγκεκριμένη ενέργεια και καλούν κατοίκους, μαθητές και τις οικογένειές τους να μη συμμετάσχουν στην δενδροφύτευση.

Εχει σημασία να δούμε ορισμένα πράγματα για τη δράση της ΜΚΟ που συμμετέχει στη συγκεκριμένη δράση. Η «Green Belt» (αποτελεί παρακλάδι της διεθνούς ΜΚΟ) έχει ως χορηγούς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Ιδρυμα Λάτση, χαρακτηριστικό τού από ποια σκοπιά βλέπει την επίλυση των προβλημάτων για τα οποία δηλώνει ότι κόπτεται. Στην ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο αναφέρεται ως χορηγός της η πρεσβεία των ΗΠΑ, το Ιδρυμα Λάτση, η εταιρεία BOEING, o ΣΚΑΪ και ο ΣΠΑΠ, ενώ μέχρι τις 14 Μάρτη θα προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες δενδροφύτευσης σε Κηφισιά και Πεντέλη (Καλλιθέα και Κοκκιναρά). Πρόεδρος της «Green Belt» είναι ο Βασίλης Ξυπολυτάς, υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών και δημοτικός σύμβουλος στην Κηφισιά.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε Μεσόγεια και Λαυρεωτική, αναφέρεται: «Καταγγέλλουμε τη χρησιμοποίηση των μαθητών και εκπαιδευτικών για την προπαγάνδα της αμερικάνικης πολιτικής. Δεν έχουν το δικαίωμα αυτοί που καταστρέφουν τον πλανήτη, που σκοτώνουν γυναικόπαιδα, που γέμισαν τα Βαλκάνια με απεμπλουτισμένο ουράνιο, που δημιούργησαν εκατομμύρια τερατογενέσεις ρίχνοντας βόμβες "πορτοκαλί παράγοντα", που βομβαρδίζουν στο Αφγανιστάν και το Ιράκ με βόμβες Λευκού Φωσφόρου, που δεν υπέγραψαν τη Συμφωνία του Κιότο και προωθούν παγκοσμίως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, να ζητούν άλλοθι για την πολιτική τους. Κανένας μαθητής, κανένας εκπαιδευτικός, κανένας εργαζόμενος, κανένας πολίτης, όργανο της Αμερικάνικης Προπαγάνδας και των ΜΚΟ που χρησιμοποιούνται ως "κολυμπήθρα του Σιλωάμ", για να κτίζουν το ανθρωπιστικό και φιλοπεριβαλλοντικό τους προσωπείο οι ιμπεριαλιστές και οι κυβερνήσεις τους».

Από την πλευρά τους, στην κοινή ανακοίνωσή τους, η ΝΑΣ, η ΔΑΚ Μαραθώνα και η ΔΑΚ Ν. Μάκρης επισημαίνουν: «Στην εκδήλωση αυτή κανένας κάτοικος της Αττικής και πολύ περισσότερο οι μαθητές των σχολείων της περιοχής μας δεν έχουν καμία δουλειά». Και αναφέρουν ότι εκείνοι που «άφησαν τους μετασχηματιστές με το κλοφέν να μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής του Σχοινιά όταν εγκατέλειψαν τη βάση», «έρχονται στην περιοχή σαν προστάτες του περιβάλλοντος»...


Ενώ, δύο μέρες μετά, έρχεται και η επικύρωση της συγκεκριμένης επιτυχημένης επιχείρησης (Ριζοσπάστης 5/3/2010, σελ.28):



ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Γύρισαν την πλάτη τους στη φιέστα της δενδροφύτευσης

Αμερικάνικη πρεσβεία, μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και ο δήμαρχος Μαραθώνα μετέφεραν μαθητές από σχολεία της Νέας Ιωνίας για να γίνει η εκδήλωση...

Την πλάτη τους γύρισαν στον δήμαρχο του Μαραθώνα Σπύρο Ζαγάρη, στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Β. Σπέκχαρντ και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) «Green Belt» οι μαθητές του Λυκείου στο Βρανά Μαραθώνα, αλλά και εκπαιδευτικοί, στη δενδροφύτευση που είχαν προγραμματίσει για χτες στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά από γενική συνέλευση που έκαναν μαζί με τους καθηγητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην εκδήλωση δενδροφύτευσης. Άλλωστε, τέτοιες δραστηριότητες που γίνονται στο όνομα της εθελοντικής «κοινωνικής» προσφοράς, κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Το αντίθετο μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και άλλων ύποπτων δράσεων.

Χαρακτηριστικό του φιάσκου της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος, ο Αμερικανός πρέσβης και η ΜΚΟ, με κοινή τους απόφαση, μετέφεραν στο Μαραθώνα μαθητές από δύο σχολεία της Νέας Ιωνίας...

Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σε Μεσόγεια και Λαυρεωτική, τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Ανατολικής Αττικής (ΝΑΣ) μαζί με τη Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Μαραθώνα (ΔΑΣ) και τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νέας Μάκρης (ΔΑΚ) παραβρέθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης, μοιράζοντας ανακοινώσεις που καλούσαν μαθητές και καθηγητές, αλλά και πολίτες του Μαραθώνα να μη γίνουν όργανα της αμερικανικής προπαγάνδας και των ΜΚΟ. Εκείνους που χτίζουν το φιλο-περιβαλλοντικό τους προφίλ με σκοπό να χειραγωγήσουν και ενσωματώσουν τη νέα γενιά σε κινήσεις που δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα, που δε δίνουν πραγματική διέξοδο.


Δε νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια. Άλλωστε, πώς ακριβώς μπορεί να ξεκινήσει κανείς τον οποιονδήποτε συλλογισμό πάνω σε ένα κείμενο το οποίο αναφέρεται στην «φιέστα» της δενδροφύτευσης; Μπορεί; Δεν μπορεί!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...