Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μερικές αιρετικές σκέψεις

  • Ο Πάγκαλος ενοχλεί επειδή λέει πικρές αλήθειες για τις σχέσεις Κράτους – Πολίτη. Δεδομένου ότι ποτέ δεν μίλησε για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες, κάποιος που θίγεται, ή θα έχει λερωμένη τη φωλιά του, ή τόσα χρόνια ζούσε σε άλλον πλανήτη. Αν είσαι καθαρός και ρεαλιστής, η φρασεολογία του Πάγκαλου, όσο κυνική και αν είναι, σε αφήνει παγερά αδιάφορο.
  • Η ακριβής φράση ήταν: «Μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο». Η διαφορά μεταξύ αυτής της φράσης και ενός ξερού «μαζί τα φάγαμε», είναι σαφέστατη.
  • Εκτός αν θίγεσαι επειδή κάποιο πολιτικό πρόσωπο μιλάει τόσο απαξιωτικά και προσβλητικά για κάποιο μερίδιο των συνανθρώπων σου. Ναι, αλλά και ο Καρατζαφέρης με την κομπανία του, καθώς και διάφοροι Μητροπολίτες, λένε ανά καιρούς πολύ χειρότερα. Δεν είδα όμως ούτε γιαούρτια, ούτε λαϊκές κατακραυγές. Άρα η γνησιότητα του καθεαυτό αντικειμένου της αγανάκτησης, είναι αμφισβητήσιμη.
  • Το κίνημα «Δεν πληρώνω», οπουδήποτε και αν δραστηριοποιείται (διόδια, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ) είναι δημοφιλές επειδή ξυπνάει σε όλους μας την εφηβική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Δηλαδή της αυθόρμητης και συναισθηματικής αντίδρασης σε κάτι που νοιώθουμε ότι μας καταπιέζει, χωρίς να συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις αυτής της αντίδρασης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά ως ώριμοι ενήλικες έχουμε πολύ καλύτερες ικανότητες επίλυσης των συγκεκριμένων θεμάτων.
  • Η βασικότερη ενασχόληση της κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι η αποφυγή αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Όχι μόνο οργιάζουν οι θεωρίες συνομωσίας, αλλά και ο περισσότερος κόσμος ψάχνει απεγνωσμένα να πιαστεί από απόψεις ή θεωρίες που βασίζονται σε αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν αρκετά χρόνια ή σε εξωπραγματικές περιγραφές του παρόντος. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Βρισκόμαστε σε κλιμακούμενη κοινωνική κρίση, σε μεγάλη οικονομική ύφεση και όσο καθόμαστε να κλαίμε χωρίς να αναλαμβάνουμε δράση, η ύφεση θα βαθαίνει. Αυτό αφορά τόσο το Κράτος, όσο και την κοινωνία στο σύνολό της. Είναι πια καιρός να ξεφορτωθούμε την μοιρολατρική μας αντίληψη.
  • Η σημερινή κυβέρνηση είναι αδύνατο να μας βγάλει από την κρίση, για τον απλούστατο λόγο ότι η πλειοψηφία της, όπως και η «λαϊκή κοινή γνώμη», λειτουργούν με όρους που είναι υπεύθυνοι για την κρίση. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε κομματικό επίπεδο δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική.
  • Η πυρηνική ενέργεια είναι η ασφαλέστερη, οικονομικότερη και αποδοτικότερη μορφή ενέργειας επί του παρόντος, με τη σημερινή τεχνολογία. Οι θάνατοι που προέρχονται από την παραγωγή λιγνίτη και την εξόρυξη και διακίνηση πετρελαίου, έχουν επιφέρει πολλαπλάσιους θανάτους και καταστροφές από αυτές της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να εξαρτόμαστε ή όχι από την πυρηνική ενέργεια, αλλά αν ήρθε ο καιρός να μειώσουμε δραστικά τις ενεργειακές μας ανάγκες, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...