Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Θέλω τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα


Εάν η Χρυσή Αυγή έπρεπε να βγει στην τηλεόραση δύο φορές για να «καεί», τότε και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να γίνει κυβέρνηση. Να πανηγυρίσουν, να μιλήσουν για την επερχόμενη ευρωπαϊκή επανάσταση, να γεμίσουν κόκκινες σημαίες τα μπαλκόνια και αμέσως μετά την ορκωμοσία, να πάει ο κάθε Υπουργός στο πόστο του. Και όταν ο νέος Υπουργός Οικονομικών δει τα νούμερα, να συζητήσει με τον σύντροφο Αλέξη και το επικοινωνιακό τους επιτελείο, για την τεχνική που θα εφαρμόσουν προκειμένου να εκτελεστεί η μεγαλύτερη και πιο περίτεχνη κωλοτούμπα που θα έχει γνωρίσει ποτέ, όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης.

Ο νέος ΥΠ.ΟΙΚ. θα πρέπει να δει πως θα πάρει πίσω τις υποσχέσεις για επιστροφή μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009 (τότε που το κόμμα του δεν έβλεπε κάτι κακό στην οικονομία και έταζε 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο), αλλά και με τι κονδύλια θα κρατικοποιήσει τον ΟΤΕ. Θα πρέπει να βρει τρόπους να σταματήσει την μαζική εκροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό ώστε να μπορεί έστω να έχει ένα υποτυπώδες διαχειριστικό κεφάλαιο για τις δαπάνες των τραπεζών που στοχεύει να κρατικοποιήσει. Ίσως να χρειαστεί να φορέσει και γραβάτα για πρώτη φορά για να πάει στην Ευρώπη και να ζητήσει σκυφτά και ταπεινά τη συνέχιση της δανειακής σύμβασης ώστε η μισθοδοσία και οι ευρύτερες υποχρεώσεις του Δημοσίου για τον Ιούλιο να κινηθούν ομαλά. Θα πρέπει να σκεφτεί έναν πιο ευφάνταστο τίτλο για τη λέξη «Μνημόνιο». «Εθνικό σχέδιο σωτηρίας» ίσως, ή κάτι τέτοιο.

Προτιμώ να δω την μεγαλύτερη κωλοτούμπα στην πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας παρά την Αθήνα να καίγεται πάλι, και την οικονομία να σαμποτάρεται με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο. Θέλω να βρεθεί επιτέλους η νεοελληνική Αριστερά προ των ευθυνών της, είτε για να ωριμάσει, είτε για να απομυθοποιηθεί επιτέλους αυτή η πενταήμερη εκδρομή διάρκειας δεκαετιών.

Πολύς κόσμος που θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ έχει μία απλή, αλλά ταυτόχρονα μηδενιστική δικαιολογία για την ψήφο του: «Χειρότερα από ότι είμαστε δεν γίνεται, οπότε ας δοκιμάσουμε το διαφορετικό και ας πέσουμε στο γκρεμό». Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι μπορούμε να είμαστε δέκα φορές χειρότερα και ας πάμε στο ξεγύμνωμα της ελληνικής κοινωνίας που πρέπει επιτέλους να συντελεστεί. Εάν δεν μπορούμε να κρίνουμε την σοβαρότητα ενός πολιτικού λόγου και δεν μπορούμε να διακρίνουμε ανάμεσα στην αναλυτική σκέψη και σε γελοίες, ανόητες δηλώσεις και παθιασμένους μορφασμούς άνευ έμπρακτης ουσίας, τότε αν θέλουμε όντως να τιμήσουμε την Δημοκρατία μας, οφείλουμε να ευχόμαστε όλοι να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως η κοινωνία μας τίμησε τον σάπιο δικομματισμό τριάντα χρόνια τώρα χωρίς να πάρει πρέφα τίποτα, τότε δεν βρίσκω το λόγο γιατί ξαφνικά θα έπρεπε να κατανοήσει το νέο είδος δικομματισμού που έπεται ή γιατί ο Τσίπρας εκφράζει το πολιτικό σύστημα που παλεύουμε να ξεφορτωθούμε. Δεν βρίσκω το λόγο να ενοχλείται από την αφισσοκρατία στους δρόμους και τους Μαυρογιαλούρους που οργώνουν την Ελλάδα και εισπράττουν σημαιοστολισμένα παιδάκια και ανθοδέσμες εν έτει 2012.

Ο λόγος που εν τέλει εύχομαι να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός. Να δούμε ακριβώς από πού κρατάει η σκούφια μας και να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι νοοτροπίες αιώνων δεν αλλάζουν με μιας επειδή μας έδωσαν για λίγο το δικαίωμα δίπλα στη γαλανόλευκη να ανεμίζει και η μπλε σημαία με τα κίτρινα αστεράκια. Ούτε επειδή αλλάξαμε λογότυπο και χρώματα σε μερικά βαθιά συντηρητικά και λαϊκίστικα κόμματα. Όπως συμβαίνει στην προσωπική ζωή του καθενός, έτσι και ολόκληρες κοινωνίες μπορούν να έχουν μία ελπίδα ωρίμανσης μόνο αν τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...