Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Photoshop-άδες με στολή


Μέχρι πρόσφατα, τις φωτογραφίες από κακοποιημένα πρόσωπα συλληφθέντων, συνήθως τις βλέπαμε από κάποιον δημοσιογραφικό ή «περαστικό» φακό. Εξ’ ου και η αλλεργία της αστυνομίας απέναντι σε οποιοδήποτε φωτογραφικό μέσο μπορεί να καταγράψει πρόσωπα ή σκηνές που την εκθέτουν.

Με την δημοσίευση των τεσσάρων συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, μάθαμε όμως ότι αυτό το σκηνικό αλλάζει. Η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. βγάζει φωτογραφίες από κακοποιημένους συλληφθέντες χωρίς πολλές σκέψεις. Μάλιστα οι γελοίες προσπάθειες επικάλυψης τραυμάτων με photoshop επιπέδου δημοτικού, δείχνουν την όλη προχειρότητα αλλά και το θράσος αυτής της ενέργειας.

Η ΕΛ.ΑΣ. επί της ουσίας δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε χρόνια τώρα. Σε πλήρη διάσταση με τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις Συμφωνίες του Ελσίνκι και εν τέλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε ένα ιδεατό Κράτος δικαίου, συνεχίζει να βιαιοπραγεί, να καταπατά θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και να αντιμετωπίζει το έργο της σαν ένα παιχνίδι βεντέτας μεταξύ παρακρατικών συμμοριών χωρίς ίχνος επαγγελματισμού. Η διαφορά είναι ότι παρά τις πρόσφατες επισημάνσεις του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι μέσα στο αστυνομικό σώμα δρουν ανενόχλητα ακροδεξιά στοιχεία, παρά το γεγονός ότι οι εγκληματικές ενέργειες της συμμορίας της Χρυσής Αυγής συνεχώς αποσιωπούνται, η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκτήσει ξαφνικά το αυθαίρετο δικαίωμα να προκαλεί όχι μόνον τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης.

Στην εποχή διόγκωσης των άκρων, εάν το Κράτος υποτίθεται ότι προφυλάσσει την αντικειμενική μετριοπάθεια των δημοκρατικών θεσμών και της Δικαιοσύνης, τότε μέχρι στιγμής χειρίζεται αυτή την διόγκωση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η επένδυση στην άγνοια και το «μούδιασμα» των αντανακλαστικών της κοινής γνώμης, δεν οδήγησε ποτέ σε θετικά αποτελέσματα. Και φυσικά,  εδώ ισχύει ότι ισχύει στην ήδη αυξανόμενη κοινωνική κατρακύλα προς την φασιστοποίηση κάθε έκφρασης στον δημόσιο λόγο και βίο, που έχει χιλιοειπωθεί μέσα από το παρόν ιστολόγιο: Μόνο η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών μπορεί να αποτρέψει την εκτίναξη του φασισμού. Ούτε η μονόπλευρη ανάγνωση της πραγματικότητας, ούτε η μονιστική αντίληψη στη χρήση βίας. Για κάθε έκνομη πράξη που διαβάλλει ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους θεσμούς, δημιουργείται ένας πυρήνας αντίδρασης που εν καιρώ θα χρησιμοποιήσει τα ίδια ακριβώς όπλα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...