Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Καλημέρα λαουτζίκο
Δεν επέκρινα ποτέ την «ΑΛΤΕΡοποίηση» του ΣΚΑΙ. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ο λαϊκός άρτος και τα λαϊκά θεάματα πουλάνε. Τί πιο αυτονόητο για μία επιχείρηση να στραφεί στην κερδοφορία που αποφέρει η μιζέρια και η συνομωσιολογία της τελευταίας τριετίας;

Αυτό που πάντα επικρίνω όμως, και θα συνεχίσω να το κάνω, είναι η ισοπέδωση και η υπεραπλούστευση, ως έννοιες που αρμόζουν στη νοημοσύνη μίας ολόκληρης κοινωνίας. Τον παραγκωνισμό της κριτικής, αναλυτικής και σύνθετης σκέψης για χάρη της όποιας συναισθηματικής προπαγάνδας. Την πνευματική «ανθρωποφαγία» στην οποία επενδύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα ΜΜΕ και οι διάσπαρτοι ανά την ελληνική επικράτεια opinion makers. Αυτή η συνεχής τροφοδότηση ηττοπάθειας ενός άβουλου «λαουτζίκου» που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να σταθεί στα πόδια γιατί πάντα τον αδικεί κάποια αόρατη και αόριστη δύναμη.

Στην παραπάνω εικόνα, μπορεί ο κ. Αυτιάς να κάνει το γνωστό σόου του, περιτριγυρισμένος από «καθηγητάδες» και μπορεί να αναρωτιέται σχεδόν κάθε δύο λεπτά γιατί δεν μοιράζουν το 1,5 τρις στο λαό, αλλά ενδεχομένως να παραγνωρίζει πως η ανοησία πάντα επιστρέφει μπούμερανγκ σε όποιον την προάγει. Ενδεχομένως η μικρότητα των επαγγελματικών του προτεραιοτήτων να τον εμποδίζει να δει πώς επιδρά το σόου του στον οργισμένο πιτσιρικά, τον άνεργο, τον συνταξιούχο και τον μεροκαματιάρη. Αυτούς δηλαδή με τους οποίους προσπαθεί διακαώς να ταυτιστεί.

Και αν μου ζητούσε κανείς να περιγράψω με μία εικόνα τη σημερινή κοινωνική κατάσταση της χώρας, μάλλον αυτή την εικόνα θα χρησιμοποιούσα. Ακριβώς έτσι. Με τον κ. καθηγητή κάτω αριστερά να ωρύεται. Με το όλο «επιστημονικό» πάνελ να πετάει υπονοούμενα για δοσίλογους, ξεπουλήματα, ανθρωποφαγίες, λαουτζίκους κλπ. Τον κ. Αυτιά, τον γνήσιο εκπρόσωπο του ανήσυχου λαού να παρακολουθεί με περίσσιο ενδιαφέρον, μέσα σε μία έκφραση σοβαροφάνειας. Και φυσικά, την υπεραπλουστευμένη λεζάντα που απευθύνεται στο μυαλό ενός ερπετού και όχι ενός ανθρώπου.

Ο ανθρωποφάγος είστε εσείς κ. Αυτιά. Ο «λαουτζίκος» εξευτελίζεται από την διαρκή προσπάθεια να τον πείσετε πόσο ανήμπορος και θύμα είναι. Εισβάλλοντας από νωρίς το πρωί στο σπίτι του και παρουσιάζοντάς τον σαν το αδύναμο μερμήγκι στη μπότα ενός αόριστου και αόρατου κατακτητή. Δεν του δίνετε καμία ελπίδα, κανένα όραμα, καμία προσωπική δύναμη. Δεν του δίνετε καμία ευθύνη για να ορίσει τη μοίρα του. Είστε μία από τις αιτίες της σημερινής, ελληνικής, κοινωνικής κρίσης.

14 σχόλια:

 1. Υπάρχει κάτι που λέγεται τηλεκοντρόλ...αλλάζει κανάλια...και έχει ένα κουμπί...κόκκινου χρώματος που κλείνει την τηλεόραση.

  Όσο ο Αυτιάς "εισβάλει" στα σπίτια του, άλλο τόσο "λαουτζίκος" είναι και ο λαός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ κι εσύ μπορεί να έχουμε μόνιμα πατημένο το κόκκινο κουμπάκι. Οι περισσότεροι όμως...

   Διαγραφή
  2. Και ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τους περισσότερους; Πως μπορούμε να ξέρουμε ποια ανάγκη τους κάνει να θέλουν να βλέπουν Αυτιά (ή Μενεγάκη ή Πάνια ή Τράγκα); Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιωτικό κανάλι και δε μας πέφτει λόγος.

   Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με κάτι το οποίο αν μου χαλάει την αισθητική μπορώ να το αποβάλω από τη ζωή μου. Δεν είμαι εγώ το μέτρο της αισθητικής και της κουλτούρας όπως είμαι σίγουρος πως δεν είσαι ούτε εσύ.

   Παρ' όλα αυτά, αν θέλεις τη γνώμη μου, υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για τη σχέση τηλεόρασης και λαουτζίκου. Διότι πράγματι υπάρχει κάτι τηλεοπτικό που εισβάλει στη ζώη μας (ακόμα και όταν δεν έχουμε τηλεόραση) και που δε μπορούμε να του πατήσουμε το Off.

   Λέγεται Κρατική Τηλεόραση. Διατηρεί 4 κανάλια (!) και την πληρώνουμε όσοι θέλουμε να έχουμε ρεύμα (!!). Η ΕΡΤ είναι εδώ για να μας διδάξει (χωρίς να μας ρωτάει) το μέτρο της αισθητικής, της ποιότητας και της κουλτούρας με τη Μπήλιω, τον Σπύρο, τη Σεμίνα, τη Γιουροβίζιον, τη Θεία Λειτουργία ή παλιότερα με εκπομπές τύπου Αρχονταρίκι.

   Ο λαουτζίκος λοιπόν προκύπτει από το βαθμό που αυτό το τσίρκο, απλά δεν τον απασχολεί.

   Διαγραφή
  3. Καθένας έχει την ελευθερία των επιλογών του. Είτε όμως ανήκει στο 99% είτε στο 0,1% δεν είναι υπεράνω κριτικής.

   Διαγραφή
  4. @firiki2010:

   Να το πούμε καλύτερα:

   Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, υπό την προϋπόθεση πως έχει την ελευθερία των επιλογών του. Όμως κριτική από κριτική διαφέρει.

   Στην περίπτωση του Αυτιά είναι σαν να κάνουμε κουτσομπολιό αφού στην τελική δε μας πέφτει λόγος, όσο μπορούμε να πατήσουμε το off.

   Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της ΕΡΤ που και πάλι δε μας πέφτει λόγος, αλλά δια της βίας. Αφού για να πατήσουμε το Off, πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε ρεύμα.

   Συνεπώς είναι, κατά τη γνώμη, μου εποικοδομητικότερη μία κριτική προς την κρατική τηλεόραση παρά προς την ιδιωτική.

   Διαγραφή
 2. Στον 21ο αιώνα, για λαό που περιφανεύεται ότι σκίζει όλους τους άλλους σε εξυπνάδα, με το Ίντερνετ να έχει "εισβάλει" στα σπίτια των περισσότερων, δεν νοείται να υπάρχει δικαιολογία για το μη πάτημα του κόκκινου κουμπιού.

  ΘΕΛΕΙ και είναι λαουτζίκος, ellinaki, ή, ακόμα χειρότερα, είναι υπερτιμημένος ως λαός και δεν διαφέρει από τους υπόλοιπους "χαζούς" της βαλκανικής γειτονιάς μας (προσωπικά τείνω στη 2η απάντηση...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Σε λίγο καιρό θα βλέπεις Σουλεϊμαν μου φαίνεται. Πάρε ενα καλό media player, πριν είναι πολύ αργά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

   Διαγραφή
  2. Προσωπικά πολιτικά προτιμώ την τότε πολιτεία του Ανατολίτη Σουλεϊμάν από την τότε πολιτεία της δουλοπαροικίας, της ιεράς εξέτασης και της αριστοκρατίας της “Ευρώπης της Αναγέννησης”. Ελληναράδες της Ευρώπης......μη χέσω.....

   Διαγραφή
 4. Η δημοκρατία του “όλου”, με μόνο κριτήριο συμμετοχής στις πολιτικές διαδικασίες την ηλικία του ψηφοφόρου, είναι ταυτόχρονα και η αυτοκατάργηση της δημοκρατίας των πολιτών και της “κανονικής δημοκρατίας”.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. O άνθρωπος είναι ανέκδοτο ! Προφανώς δεν αποτελεί λύση, αλλά μέρος του προβλήματος. Είμαστε βέβαιοι ότι τον παίρνουν πολλοί στα σοβαρά;
  Νομίζω ότι ο κίνδυνος για το μιζέριασμα, την ηττοπάθεια και την διαρκή αναζήτηση "αποδιοπομπαίων τράγων" μάλλον θα πρέπει να την αναζητήσουμε σε περισσότερο "σοβαρούς" (πολλά εισαγωγικά) opinion makers. Τα "ανέκδοτα" που δεν πήραμε (ακόμα) χαμπάρι !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. χαχα ρε ελληνάκι τι ασχολείσαι, αυξάνεις την εντροπία του σύμπαντος χωρίς λόγο λολ

  Ο άνθρωπος είναι ηλίθιος ολκής, δεν ξέρει τι σημαίνει "επι τοις εκατό" ειλικρινά σου μιλάω.

  Περισσότερο ενδιαφέρων θα είχε να μας πείς γιατί ο Αλαφούζος που προσπάθησε να φτιάξει ένα "σοβαρό" κανάλι και να επηρεάζει τον "αφρό" της κοινωνίας έστριψε το πλοίο του ΣΚΑΙ και προσέλαβε τον Ευαγγελάτο (ο οποίος ΔΕΝ είναι καθόλου βλάκας όμως, είναι τρομερός μανιπουλαριστής του θεατή) και τον Αυτιά.

  Πες μας για τα ΜΜΕ και τα κόλπα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ελληνάκι, και ο ΤΤΤΤΤρρρράανγκας στο ΣΚΑΙ :")

   so much για το "σοβαρό κανάλι" λολ

   Πέσανε οι μάσκες.. Που να το παίζεις τώρα σοβαρός, καμιά φορά οι σοβαροί σκέφτονται κι όλας και εκτιθέμεθα λολ.. Πάμε στις Σίγουρες λύσεις..

   Διαγραφή
 7. Καλά ας πούμε ο Αυτιάς είναι και γραφικός και η κύρια επιρροή του είναι στον "συνταξιοχούλη", που έλεγε κ ο Μητσικώστας όταν τον σατίριζε...

  Δυστυχώς όμως ο παραλογισμός και η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας είναι κοινός τόπος στην συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Π.χ. απολαύστε το τρίο του "μεγάλου καναλιού" να την πέφτουν στον Στουρνάρα:

  http://www.youtube.com/watch?v=8OoBBUmk-pM

  Άγνοια με αλαζονεία - ο συνδυασμός που φέρνει ακροαματικότητες, αφού σύμφωνα με την agb το δελτίο του mega έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση.

  Ή θυμάστε πριν λίγο καιρό, που σύσσωμα τα ΜΜΕ είχαν ξεσπαθώσει περί "φορολογικού Ηρώδη"; ποιους έθιγε και ποιους ευνοούσε ο υποτιθέμενος "ηρώδης";

  http://wp.me/p2nH8c-5S (αν δεν παινέψεις το μπλογκ σου που λένε..)

  και δεν είναι τόσο απλό όσο λένε κάποιοι "γιατί δεν κλείνουν το κουμπί της τηλεόρασης;". Ξέρω πολλούς ανθρώπους που έχουν κοινό νου, αλλά όλο και κάπου θα δουν λίγο το μέγκα ή το αντέννα ή θα διαβάσουν κάποια δημοφιλή sites και ας μη τα πολυ-εμπιστεύονται. Πες πες, όλο και κάτι μένει δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...