Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Disclaimer

1. Ό,τι γράφεται σε αυτό το ιστολόγιο είναι απλά προσωπικές απόψεις που εμπίπτουν στην βασική αρχή περί προσωπικών απόψεων. Ήτοι, είναι υποκειμενικές, άρα δεν γράφονται στο ύφος του 99,99% της ελληνικής μπλογκόσφαιρας που διακηρύττει την μεγαλύτερη αυθεντία στο σύμπαν, και σίγουρα δεν αποτελούν αυθεντία σε τίποτα από μόνες τους. Διατυπώνονται στα πλαίσια της ελευθερίας έκφρασης του λόγου και είναι ανοιχτές προς πάσα κριτική, εφόσον αυτή λαμβάνει υπόψη την υποκειμενικότητα αυτών.

2. Οι απόψεις του παρόντος ιστολογίου ακολουθούν τους κανόνες φυσιολογικής ωρίμανσης του φυσιολογικού ανθρώπου και σε καμία περίπτωση την πορεία «ωρίμανσης» ενός Ελληναρά. Ήτοι, μπορούν να αλλάξουν εφόσον τα αντίθετα επιχειρήματα είναι σαφώς ορθότερα, ή εφόσον ο υποφαινόμενος ανασκευάσει τις απόψεις του πάνω σε κάποιο θέμα, μετά από νέες παρατηρήσεις ή εναλλαγή της οπτικής γωνίας πάνω σε ένα θέμα που θα είχε ως αποτέλεσμα την απόκτηση σφαιρικότερης αντίληψης.

3. Το παρόν ιστολόγιο είναι ένας προσωπικός χώρος που εκφράζει προσωπικές ιδέες. Δεν είναι ούτε δημόσιος χώρος όπου ο υποφαινόμενος ρητορεύει για να «διδάξει» ή να επηρεάσει τις μάζες, ούτε βήμα εξουσίας. Κάποιοι συμφωνούν με το σύνολο των γραφόμενων, και άλλοι όχι. Κάποιοι συμφωνούν με ορισμένα γραφόμενα και κάποιοι διαφωνούν. Αυτό ονομάζεται πλουραλισμός ιδεών και είναι σωστό και υγιές πράγμα. Αν κάποιοι επηρεάζονται θετικά από τα γραφόμενα, καλώς κάνουν. Αν όχι, πάλι καλώς, and thanks for all the fish. Υπάρχουν ιστολόγια με σαφώς καλύτερο, πιο ευανάγνωστο ή και ποιοτικότερο περιεχόμενο, άλλα με σαφώς διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις, καθώς και αυτά που αναφέρονται στο 6. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και φυσικά ελεύθερες.

4. Ο υποφαινόμενος, ούτε ανήκει, ούτε πρόκειται ποτέ να ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, δεδομένου ότι θεωρεί ως βασική αξία την υποκειμενικότητα της πολιτικής σκέψης και της ελευθερίας του ατόμου στη συγκεκριμένη υποκειμενικότητα. Κόμματα, κλίκες ή κομματικά υποκινούμενα κινήματα «πολιτών» δεν αφορούν τον υποφαινόμενο και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν τη σκέψη του*. Έτσι ταμπέλες, κλισέ, «-ισμοί» και κλασσικές πολιτικές στάμπες που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν εναντίον του παρόντος ιστολογίου όπως: νεοφιλελεύθερος, πασόκος, συριζαίος, χουντικός, αριστεριστής, αναρχοφιλελεύθερος η γενικότερες όπως: λαϊκιστής, ελιτιστής, κλπ, άνευ επαρκούς αιτιολόγησης, θα αγνοούνται ως παιδιαρίσματα και θα καταλήγουν στο πτυελοδοχείο (βλ. 5). Αν από τις 300+ αναρτήσεις του ιστολογίου έως τώρα, κάποιος έχει βγάλει έναν χαρακτηρισμό που χωράει σε μία λέξη, και εκφράζει το 100% των απόψεών μου ευχαρίστως να την ακούσω για να την πατεντάρω και να ξεκινήσω ιδεολογικό ρεύμα με λογότυπο, βιβλία, συγκεντρώσεις σε στοές κλπ. Επίσης, ο ίδιος άνθρωπος θα μπορούσε να κάνει επιστημονική δημοσίευση για την πλήρη κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου και την ενοποίηση των εμπειριών, της σκέψης, της κοινωνικής διαδραστικότητας, της γνώσης, της νευρωνικής δραστηριότητας, του παράγοντα της τύχης και της ιστορικής περιόδου δράσης του εγκεφάλου, και να κερδίσει 10 Νόμπελ τιμής ένεκεν.

5. Ως πτυελοδοχείο ορίζεται ένας φανταστικός νοητικός χώρος γεμάτος νοητικά αντικείμενα (ιδέες, σχόλια, γραφόμενα, βρισιές, κλπ) που είναι ανάξια περαιτέρω σκέψης και σπατάλης πραγματικού χρόνου, δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα είτε δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο υγιούς και δημιουργικού διαλόγου, είτε αποτελούν απλή ad hominem επιχειρηματολογία που πλέον στο διαδίκτυο είναι πιο κουραστική και κοινότυπη από chain mails για βιάγκρα και επενδυτικές ευκαιρίες στην Καμτσάκα.

6. Αν θεωρείς ότι το πτυελοδοχείο είναι θρασύς σνομπισμπός, κατά 99% έχεις δίκιο. Άλλα όπως είπαμε… δικός μου ο χώρος, δικό μου το παιχνίδι, και δικά μου τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν φταίνε σε τίποτα. Σε μισό λεπτό μπορείς να έχεις φύγει από εδώ και να μπεις σε ένα από τα χιλιάδες blogs και fora όπου το ξεκατίνιασμα, το βρισίδι, η σοβαροφάνεια και η ιδεολογική «αυθεντία» δίνουν και παίρνουν.

7. Το παρόν ιστολόγιο σέβεται την ελευθερία έκφρασης και λόγου, και σε καμία περίπτωση δεν θα προβεί στη διαγραφή σχολίων, δεδομένου ότι ένα σχόλιο, είτε είναι υβριστικό, είτε απειλητικό, είτε απλά troll, εκθέτει τον ίδιο τον σχολιαστή. Διαγραφή σχολίων θα γίνεται σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως η επιμονή κακοπροαίρετων προσωπικών ή/και ανούσιων σχολίων.

8. Ο υποφαινόμενος σέβεται και θαυμάζει τον κυνισμό, τον έξυπνο σαρκασμό, και το χιούμορ δεδομένου ότι αποτελούν αναπόσπαστα μέρη και του χαρακτήρα του. Αντιθέτως δεν αντέχει τον κατινίστικο σαρκασμό και τον λαϊκισμό με τηλεοπτικούς και ελληνικώς πολιτικούς όρους. Η διαφορά είναι τεράστια και τα όρια σαφή για όποιον μπορεί να τα διακρίνει.

9. Οποιαδήποτε ανάρτηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως γενικόλογη, με τον ίδιο τρόπο που οποιαδήποτε πρόταση στον προφορικό λόγο μπορεί να χαρακτηριστεί αόριστη. Όταν μία πρόταση ξεκινάει με τη φράση «Γενικά μιλώντας» ή «γενικολογώντας» σημαίνει ότι ο υποφαινόμενος αναγνωρίζει τη γενικολογία των γραφόμενών του, και συνεχίζει τον ειρμό της σκέψης του ανάλογα.

10. Ο υποφαινόμενος δεν γνωρίζει ούτε το 0,001% της ζωής σου και των εμπειριών σου, κι εσύ δεν γνωρίζεις ούτε το 0,001% της ζωής και των εμπειριών του υποφαινόμενου. Όπως και αυτός με εσένα, μην αναφέρεσαι σε αυτόν λες και γνωρίζεις το 99,999% της ζωής του και των εμπειριών του.

11. Είτε ως επισκέπτης, είτε ως τακτικός αναγνώστης, οφείλεις να έχεις σιγοτραγουδήσει ή να έχεις χορέψει αυτό:* Ο υποφαινόμενος έχει διαβάσει και Karl Marx, και Hayek, και Smith, και Diderot και Keynes και Bakunin και Kropotkin και γενικώς ένα σωρό βιβλία από διάφορους πολιτικούς στοχαστές και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του επηρεάζοντας ανάλογα την προσωπική και υποκειμενική του αντίληψη. Μην του ζαλίζετε τον έρωτα με αποσπάσματα από απόψεις άλλων ανθρώπων. Ζαλίστε τον με καθαρά δικές σας απόψεις (αν έχετε σχηματίσει).

9 σχόλια:

 1. Και που μπορώ να βρώ τα blogs με τους αυθεντίας παρακαλώ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι έγινε, ρε Ελληνάκι; Τι έχασα; Ποιά ελληνοπαπαριά σε ώθησε στον αποποιητή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χμμμ… κάθε disclaimer συνήθως ακολουθείται από κάποια έκρηξη. Τι ετοιμάζεις; Να φορέσω το κράνος μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τίποτα συγκεκριμένο δεν έγινε. Ήθελα απλά ένα κείμενο για εύκολη παραπομπή σε εν δυνάμει κακοπροαίρετους :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το disclaimer ενσωματωσέ το στα δεξιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. όχι μην το βάλεις δεξιά, θα σε πουν δεξιό. Αλλά και αριστερά να το βάλεις, θα σε πουν αριστερό. Τώρα στο κέντρο, θα σε πουν κεντρώο, οπότε βάλτο καλύτερα πάνω. Οχι θα σε πουν ελιτιστή. Βάλτο κάτω. Χμμ.. ναι ίσως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. me singxorite, den exo elinikous xaraktires. erotisi: diavases ipes to mnimonio.exis kapou anartimena siberasmata sou?ti tha psifizes simera meaning profanos oxi pos ise me kapia parataksi gia pada ala pia psifos tha ixe perisotera na prosferi sti xora tora?
  ime anenimerotos, asxetos, k amorfotos ala den boro na akuo gia foties k pories, mono gia atomikes i omadikes drasis me sigekrimena amesa thetika apotelesmata evdiakrita stus perisoterous. tha ektimusa idieteros ta fota sou, efxarito Spiros

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αγαπητέ,
  Μανίνα και Κατερίνα και Μπλεκ δεν αναφέρεις αν διάβαζες, αλλά για να μου αρέσεις μάλλον διάβαζες...
  Εδω ενημερώνομαι, συχνά αυτοπροσδιορίζομαι και διαβάζω για να κάνω την έξυπνη στους φίλους μου, γι'αυτό να προσέχεις πολύ τι γράφεις γιατί με παίρνεις στο λαιμό σου...
  Καλό blogging!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Φίλε Ελληνάκι, αισθάνομαι ότι έχασα χρόνο που δεν σε γνώρισα νωρίτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...