Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2013

Bonanza

Ευτυχώς η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο σύνθετη από ένα "καλώς έκλεισε η ΕΡΤ" ή "κακώς έκλεισε ΕΡΤ". Είναι επίσης και πιο σύνθετη από ένα "θα μείνουν στο δρόμο παιδιά των 700 ευρώ" ή ένα "επιτέλους τα λαμόγια με μισθούς 200.000 θα απολυθούν". Η πραγματικότητα δεν έχει ούτε πολιτική θέση, ούτε αίσθηση δικαιοσύνης και ισότητας. Η πραγματικότητα σε τέτοια θέματα, συνήθως ισορροπεί ανάμεσα σε κάποια νούμερα, διακριτές καταστάσεις, γενικότητες και τις ευρύτερες κοινωνικές αντιλήψεις.

Έχει χιλιοειπωθεί σε αυτό το ιστολόγιο πόσο ανούσια είναι η μανιχαϊστική προσέγγιση στα θέματα της επικαιρότητας. Πόσο άκαρπο αλλά και επικίνδυνο είναι να βλέπουμε μόνο άσπρο και μαύρο σε ένα μονόχνοτο επίπεδο, σε καταστάσεις που εξ΄ορισμού είναι πολύχρωμες και πολυεπίπεδες. Η ένταση της πλειοψηφίας των αντιδράσεων, τόσο αυτών που εναντιώθηκαν στο κλείσιμο, όσο και αυτών που γέμισαν με πανηγυρικές ιαχές τα social media, απέδειξαν όχι μόνο ότι πλέον έχει χαθεί η ψύχραιμη σκέψη και το μέτρο στην κοινωνία, αλλά και ότι η κάθε αντίληψη ή άποψη έχει οχυρωθεί πλέον πίσω από αντιδιαμετρικά δογματικά τείχη αρνούμενη τον οποιονδήποτε διάλογο ή την αμοιβαία κατανόηση που τόσο ανάγκη έχουμε ως κοινωνία.

Η ερώτηση «Έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ;» δεν είναι ειλικρινής. Οποιαδήποτε απάντηση θα έπρεπε να ξεκινήσει με ένα «Εξαρτάται». Η δικιά μου απάντηση, για παράδειγμα, θα ήταν «Έπρεπε βασικά να συρρικνωθεί και να εξυγιανθεί. Να καθαρίσει η ίδια το όνομά της βγάζοντας έξω τα λαμόγια, τα βύσματα και τους αργόμισθους, περικόπτοντας αυτούσια δαπάνες, κρατώντας το πραγματικά εργαζόμενο προσωπικό». Όμως αυτό, ποιος δημόσιος οργανισμός και ποιος κλάδος το κάνει πραγματικά υπό το πλαίσιο της νεοελληνικής νοοτροπίας; Από την άλλη, αν τελικά η μοναδική λύση ήταν ο ακαριαίος θάνατος με συνοπτικές αποφάσεις (τις οποίες παρεμπιπτόντως δεν τις είδαμε για όλες τις δανειοδοτήσεις και τις παράνομες εκπομπές τηλεοπτικού σήματος των ιδιωτικών καναλιών), σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να εξυγιάνει την ΕΡΤ και εφάρμοσε την τακτική «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι». 

Άρα, καλώς έκλεισε η ΕΡΤ, αλλά αυτό έγινε με τον χείριστο δυνατό τρόπο, με τις γνωστές οριζόντιες περικοπές επί χλωρών και ξερών, προκαλώντας το δημοκρατικό αίσθημα του κάθε λογικά σκεπτόμενου πολίτη αυτή της χώρας. Και φυσικά το οποιοδήποτε κυβερνητικό δίκαιο χάνεται τη στιγμή που ανάμεσα στο αργόμισθο και λαμογιακό προσωπικό της ΕΡΤ, υπήρχαν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ούτε είχαν τη συνδικαλιστική δύναμη, αλλά ούτε και τα μέσα να προκαλέσουν οι ίδιοι την εξυγίανση του οργανισμού τους. Χάνεται επίσης το κυβερνητικό δίκαιο, όταν αποφασίζεται και διατάσσεται το κλείσιμο της ΕΡΤ μιλώντας για εξυγίανση και περικοπή της κρατικής σπατάλης, την ώρα που Δημόσιοι Οργανισμοί με πραγματικά κανένα αντικείμενο, συνεχίζουν να λειτουργούν υπερστελεχωμένοι με στρατιές βυσματούχων και «παιδιών» του πελατειακού Κράτους.

Όμως η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, θερμοί οπαδοί του πελατειακού Κράτους, γνωρίζουν πως η κοινωνία δεν θα ασχοληθεί με αυτές τις «παραβλέψεις», γιατί η ίδια κοινωνία έχει οπαδοποιηθεί ήδη ανάμεσα στα δόγματα που της σερβίρουν και που αυτοδημιουργεί. Έτσι συνεχίζουν να παίζουν το πολιτικό τους παιχνίδι, ενδεχομένως με μία αίσθηση ικανοποίησης παρατηρώντας αφ’ υψηλού αυτή την παράλογη πόλωση και την ασπρόμαυρη ερμηνεία της πραγματικότητας.


6 σχόλια:

 1. Αυτό που με προβληματίζει ακόμα και σε ένα ουτοπικό σενάριο που η ΕΡΤ θα είχε εξυγιανθεί και συρρικνωθεί, είτε κερδοφορούσε είτε όχι, είναι πως πάλι θα υπήρχε γκρίνια για τον ειδικό φόρο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπέρ της ΕΡΤ.

  Και μπορεί να φαίνεται λεπτομέρεια, αλλά για την ελληνική "κοινή γνώμη" με τη μνήμη χρυσόψαρου που τελικά χαρακτηρίζεται από ριζικά αντικρουόμενες αντιλήψεις που εναλάσσονται η μία την άλλη με τρόπο που θα άρμοζε μόνο σε άτομα με διπολική διαταραχή, το μόνο που πετυχαίνεται τελικά είναι η απαξίωσή της και η διευκόλυνση οποιουδήποτε οπορτουνιστή όπως παραδοσιακά η Ελληνική κυβέρνηση, στο να αποδόσει τις αντιδράσεις σε "μειοψηφικές φωνές" ή/και απλά να περιμένει μέχρι να πάει ο Ελληνάρας στην Κυκλάδα του και να ξεχαστεί.

  Και για να εξηγούμαι, δεν επιθυμώ απολυταρχικές μεθόδους και καταδυνάστευση της πολυφωνίας, αλλά πρέπει επιτέλους να βρεθεί ένας ουσιαστικός και εμπεριστατωμένος αντίλογος στα κακώς κείμενα που δε θα μένει μόνο στα επιδερμικά και πλήρως αντικρουόμενα "δεν πληρώνω λεπτό για φόρο στην ΕΡΤ/Η δημοκρατία αργοπεθαίνει επειδή κλείνει η ΕΡΤ".


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Eνα ακόμα εξαιρετικό άρθρο.
  Αξίζει όμως να σκεφτούμε και πως, διάολε, έφτασε η κυβέρνηση (ο Σαμαράς στην ουσία) σε αυτή την απόφαση, η οποία ήταν βέβαιο πως θα ξεσήκωνε σοβαρές αντιδράσεις και από τους συγκυβερνώντες και από την αντιπολίτευση και από την ισχυρότατη δημοσιογραφική συντεχνία. Το βρίσκω εντελώς απίθανο να είναι άσχετο με την "αντίσταση" που παρουσιάζεται για την απόλυση/ μετακίνηση/ συνταξιοδότηση αυτών των 2-5-15.000 ΔΥ Για 3η-5η-8η φορά ο κ Μανιτάκης "δεν ήταν έτοιμος", ο τροϊκανός που το άκουσε έπαθε εγκεφαλικό και ο βοηθός του μάλλον είπε "2.000 απολύσεις επιτέλους! Τώρα! Καραγκιόζηδες!" Να παίζεις καθυστέρηση 90 λεπτά δεν γίνεται!!!
  Σε τέτοιες συνθήκες φθάνουμε σε αποφάσεις "πονάει δόντι, κόψει κεφάλι" όπως πολύ σωστά επισημαίνεις που ανεξάρτητα από την ορθότητα τους είναι από μόνες τους πρόβλημα. Και φυσικά την ώρα που γίνεται ένα ενδεχομένως και επικίνδυνο (ανάλογα με την κατάληξη του) μπάχαλο, διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του και συνεχίζει να υπηρετεί τους πολίτες κάποιος ... "Οργανισμός για την Προστασία των Ταράνδων Νοτιοδυτικής Πελοπονήσου και Κυθήρων" (Εντάξει, εντάξει μην τρομοκρατείστε.. δεν υπάρχει τέτοιος Οργανισμός... θα μποορούσε όμως...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο και δείχνει την ανικανότητα και την ελαχιστότητα των πολιτικών μας.

  Κουβέλης & Βενιζέλος βλέποντας ότι χάνουν συνεχώς ψηφαλάκια και ότι κερδισμένος βγαίνει ο Σαμαράς αποφάσισαν να τραβήξουν το χαλί, δηλ. να καρυφώσουν την κόντρα προκειμένου να "ξεδοντιαστεί" ο Σαμαράς. Αν ηττηθεί στο μέτωπο της ΕΡΤ αυτομάτως παύει να έχει την δύναμη να κάνει οτιδήποτε άλλο, επομένως ο Παπούλιας θα αρχίσει να μοιράζει διερευνητικές εντολές.
  Ανόητο θα μου πείτε αφού χωρίς σύμπραξη ΝΔ κυβέρνηση δεν προκύπτει και άρα πάμε σε εκλογές - όπου όμως Κουβέλης & Βενιζέλος θα διεκδικήσουν "επαναστατικές" δαφνες αριστεροσύνης. Εσωτερική αντιπολιτευση ο Σαμαράς δεν έχει (εμφανώς) άρα οι 2 έκαναν κίνηση μεγάλου ρίσκου.

  Ο Σαμαράς από την άλλη ξέρει ότι αν κερδίσει την κόντρα θα αυξήσει την επιρροή του αλλά και εδώ που τα λέμε δεν έχει εναλλακτική σε προσωπικό επίπεδο.

  Η κόντρα είναι καθαρά μεταξύ Σαμαρά - Κουβέλη, ο Βενιζέλος παίζει το ρόλο του κομπάρσου που λόγω πληθωρικότητας μπαίνει μπροστά αλλά αυτός θα είναι ο μεγάλος χαμένος στο τέλος.
  Γιατί το ματς είναι Σαμαράς-Κουβέλης ? Η κόντρα υποβόσκει εδώ και καιρό και με Μανιτάκη και με Ρουπακιώτη και τώρα ο μπαρμπα_Φώτης κρίνει ότι είναι κατάλληλη στιγμή γιά να εκμεταλλευτεί την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του και να λεηλατήσει τη βάση του ΠΑΣΟΚ.

  Γιατί όμως προέκυψε ΕΡΤ ? Νόμισε ο Σαμαράς ότι η τρόικα θα δεχόταν 2600 απολύσεις και άρα από Σεπτέμβριο πάλι βλέπουμε, έλα όμως που η τρόικα αφαιρεί τους 1400 που θα προσληφθούν στην ΕΡΤ....
  Ο τρόπος που έγινε η ανακοίνωση εντελώς ερασιτεχνικός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου- αυτά γίνονται οργανωμένα.
  Στις 12 κλείνεις την ΕΡΤ και στις 12.01 ανοίγει η ΝΕΡΙΤ (όνομα κι αυτό).....

  Είναι πολύ πιθανό αυτό να είναι το "ατυχημα" που έπρεπε πάση θυσία να αποφύγουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...