Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η Βασιλεία των Μοναχών

Το παρόν post είναι ειδικά αφιερωμένο στους επικοινωνιολόγους του κ. Καρατζαφέρη, που χθες βράδυ στο debate / έκθεση ιδεών / βουλή των εφήβων, μας διασκέδασαν βάζοντας τον πρόεδρο να μιλάει για φορολόγηση της εκκλησίας.

Σαν βρεθείς κοντά στη Ναύπακτο, ενδεχομένως να συναντήσεις πολλές από αυτές τις παράνομες πινακίδες.

Δεν είναι καφέ, δεν είναι διακριτικές. Όχι. Είναι κανονικές μπλε πινακίδες, στημένες σε κόμβους και διασταυρώσεις, προφανώς υπό την ανοχή των τοπικών αρχών και της αστυνομίας. Και στη συγκεκριμένη διασταύρωση (στην είσοδο της Ναυπάκτου από τον περιφερειακό), έχουμε σύγκρουση γιγάντων. Παπαροκάδες vs. Μονή Μεταμορφώσεως. Εμείς θα ασχοληθούμε με τους δεύτερους, δεδομένου ότι οι παπαροκάδες είναι ευρέως γνωστοί στο πανελλήνιο, ενώ τη χάρη της Μονής Μεταμορφώσεως τη γνωρίζουν κατά κανόνα μόνο οι κάτοικοι της Ναυπάκτου και των πέριξ, καθώς και οι γνωστές ψυχωτικές θείτσες με τα κεφτεδάκια που την κατακλείνουν με πούλμαν από όλη τη χώρα κάθε Κυριακή.

Η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος δεν διαφέρει σε πολλά από τις υπόλοιπες Μονές του μεγέθους της. Κοινώς, καταπατά δασικές εκτάσεις και βουνά, πείθει απελπισμένους ανθρώπους να της μεταβιβάσουν τις ιδιοκτησίες τους πριν το θάνατό τους, μετέχει σε κρατικές υποθέσεις της ευρύτερης περιοχής, διαθέτει Σύλλογο φίλων της Μονής με παιδικές κατασκηνώσεις για καλοκαιρινή πλύση εγκεφάλου και φυσικά δέχεται δεκάδες πούλμαν κάθε Κυριακή γεμάτα θείτσες με παχυλά κομποδέματα.

Ο Σύλλογος «Αδελφότης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου» εκδίδει και διανέμει το ενημερωτικό του τεύχος με τίτλο «Η Βασιλεία των Ουρανών». Και εδώ είναι που μπαίνει η δραματική μουσική. Βάλτε παρακαλώ κάτι λυπηρό, ένα βιολί να κλαίει, μία θλιμμένη άρια ή κάτι...

Στο πρώτο μισό του πρωτοσέλιδου αρχίζει και ξετυλίγεται το δράμα μπροστά στα μάτια μας…


Μονή χωρίς ένα σπίτι εκεί δίπλα για να κατοικεί ο θεός δεν υπάρχει. Και σπίτι θεού χωρίς πιασάρικο όνομα δεν γίνεται. Έτσι λοιπόν το παπαδομάνι και οι μοναχοί της Μονής διατηρούν την παράδοση και τιμούν την Παναγία τη Ναυπακτιώτισσα*. Όνομα άξιο πρωτοτυπίας για ένα ναό που δυστυχώς δεν έχει ολοκληρωθεί. Χάρη όμως στον φωτοσοπά μοναχό (ή τον επαγγελματία γραφίστα που σχεδιάζει 3D μοντέλα με φωτορεαλισμό και λαμβάνει τη «χάρη» Της), μπορούμε όλοι να συγκινηθούμε με το τελικό αποτέλεσμα της κεραμιδοποίησης του ναού, το οποίο απογειώνεται σε αυτό το κομμάτι…

…και φυσικά να σκιστούμε να μαζέψουμε κάνα φράγκο γιατί το τετραγωνικό πάει 150 ευρώ. Δεν μπορείς να βάλεις ότι κι ότι στη σκεπή της Ναυπακτιώτισσας. Μόνο κεραμίδι ΑΑ ποιότητα. Και φυσικά μόνο από δωρεές.

Ένα άλλο συγκινητικό στοιχείο του τεύχους είναι το άλλο μισό πρωτοσέλιδο που απεικονίζει ένα δάσος, όπου ανάμεσα στα δέντρα ξεπροβάλλει ο ήλιος ωσάν την ουράνιαν ελπίδαν, ωσάν την Θείαν Χάρην Αυτού (ή κάτι τέτοιο… υποθέτω). Το συγκινητικό έγκειται στο δάσος και τη σχέση της Μονής με αυτό, ιδιαίτερα αν κρίνουμε από αυτή την άποψη, που θα μπορούσε να αποτελεί και εξώφυλλο του οδηγού «Αποψίλωση for dummies».


Και από άλλη οπτική γωνία για σφαιρικότερη άποψη:


Με λίγη προσοχή διακρίνεται και η Παναγία η Ναυπακτιώτισσα βοήθειάμας που χρειάζεται τα κεραμίδια για να δεσπόζει πιο περήφανη στο αποψιλωμένο βουνό. Μία καλύτερη άποψη της ιερής ισοπέδωσης μπορείτε να βρείτε και στο site της Μονής, στο www.metamorfosi.us. (γιου ες ;;;).

Το δράμα όμως της συγκεκριμένης Μονής συνεχίζεται. Δεν της έφτανε η Ναυπακτιώτισσα που είναι ασκεπής, υπάρχει και αυτός ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου που την τρέχει στα δικαστήρια. Μία Μονή τέτοιας έκτασης και με τέτοια περιουσία, δεν θα μπορούσε να παραμείνει απαρατήρητη από την Μητρόπολη στην οποία ανήκει. Ως εκ τούτου, έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τον τοπικό Τύπο όπου σε συγκεκριμένη εφημερίδα, ηγούμενος και μητροπολίτης ξεκατινιάζονται σχεδόν κάθε βδομάδα, μέσω επιστολών, ενδεχομένως λόγω της συγκέντρωσης πλούτου στη Μονή και στην άρνηση αυτής να δώσει λίγο κοκό και στη Μητρόπολη Ναυπάκτου. Εννοείται βέβαια ότι οι μισές θείτσες της περιοχής είναι με το μέρος του ηγούμενου και οι άλλες μισές με τον μητροπολίτη συμπληρώνοντας το εν λόγω θρησκευτικό κους κους.

Θα παρακαλούσα λοιπόν τους αναγνώστες αυτού του ιστολογίου, να βοηθήσουμε όλοι μαζί προκειμένου να ολοκληρωθεί η κεραμοσκεπή της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας και να καταφέρει η Μονή να κατακρεουργήσει και το διπλανό λοφάκι για τις ανάγκες στάθμευσης των κυριακάτικων πούλμαν. Ας πάρουμε όλοι από ένα κεραμίδι να πάμε να τους το δώσουμε... με διάφορους τρόπους.

* Το «Ναυπακτιώτισσα» ακούγεται ολίγον μπανάλ. Ενδεχομένως, η Μονή να προσέλκυε περισσότερες θείτσες αν η Παναγία μετονομαζόταν σε κάτι πιο ψαγμένο όπως το ευρωπαϊκο «Λεπαντιώτισσα», ή το ιστορικό «Θερβαντεσιώτισσα», ή το τουριστικό «Ζευξηριοαντιρριώτισσα».

22 σχόλια:

 1. Γιατί δεν ζητάς την επίσημη θέση της Εκκλησίας ? Πλάκα θα έχει.

  Όπως τότε που ρώτησα τον Οικ.Δ/τη της ελλ. εκκλησίας"ποτε θα ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΤΕ ισολογισμό" ? και μου απάντησε
  "ΕΧΟΥΜΕ ισολογισμό" (λες και του είπα το αντίθετο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. αντι να τους ευχαριστουμε που δεν καψανε ολο το βουνο τους ζηταμε και τα ρεστα??οσο για την θεση της εκκλησιας για τα φραγκα τα εχουμε ξαναπει "ειναι πολλα τα λεφτα παπα-Αρη"!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ellinaki,


  άλλες μονές βρηκαν πιο προσοδοφορους τροπους για τις κεραμοσκεπές τους. Για παρε μια ιδεα

  http://www.ethnikoi.org/bezedakou.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά όλα αυτά, αλλά το ερώτημα είναι ένα:

  Τα κεφτεδάκαι των θειτσών γίνονται δέκτες αγιασμού;

  Εάν ναι, τότε χαλάλι(*)!

  (*) Το χαλάλι και το χαράμι είναι δάνεια από την Αραβική γλώσσα(!) που τα πήραμε λόγω της Ισλαμικής θρησκείας του Τούρκου κατακτητή.

  Χαλάαλ = Σύμφωνο με την σαρία.

  Χαράαμ = Αντίθετο με την σαρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πω, πω "φτιάχτηκα"!

  Κεραμίδα στο κεφάλι τους χρειάζεται τους αλήτες...

  Κι αυτές οι θείτσες από τότε που ο οργασμός έγινε "περασμένα μεγαλεία..." ρίχτηκαν σε διατροφικά τρυκ (νηστείες) και εκπαιδευτικές μανούβρες για να μπούνε με μέσον στον Παράδεισο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. με ένα ελικόπτερο να κάνουμε ρίψεις μερικές παλέτες με κεραμίδια και με καμιά βόμβα ανάμεσά τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κάνουν οι μονες καταπατήσεις (και εξαπατησεις);;


  Πέφτω απο τα σύννεφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΠΟΤΕ κεφτεδάκι άθλιε! Μόνο σπανακοπιτάκι άνευ ελαίου. Και κολοκύθια βραστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ολα αυτα μου θυμιζουν Μαφια και οργανωμενα συμφεροντα! Μακρια! Βρωμανε ολοι τους μεχρι εδω πανω!
  Ας πεταξω και εγω λοιπον μερικα κεραμιδια που ελπιζοντας οτι με τη σχετικη επιταχυνση απο ...Σουηδια θα πεσουν σε καποια κεφαλια σαν βομβες...μηπως και ησυχασουμε καμμια φορα απ αυτους τους απατεωνες.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εγώ σε αντίθεση με τους άθεους σχολιαστές σου ένιωσα μεγάλη λύπη που ο ναός είναι χωρίς κεραμίδια .
  Μου έπεσε σαν κεραμίδα στο κεφάλι μου αυτή η είδηση.
  Μου θύμισε ,παραφρασμένο ,το τραγούδι του Ξανθόπουλου,
  Κεραμιδάκι,κεραμιδάκι το για σένα τόχτιζα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ ser

  χαχα.. Φαντάζομαι σε αυτή την περιοχή, το "επίσημο στόμα" της εκκλησίας είναι ο μητροπολίτης Ναυπάκτου που ζηλεύει τα φράγκα της Μονής. Άρα ξέρω τί απάντηση θα έπαιρνα.

  @ Ioupasg

  Έχεις δίκιο. Ώρες ώρες με πιάνουν κάτι αχαριστίες...

  @ cynical

  Αξέχαστη αφίσσα

  @ pølsemannen

  Εννοείται. Ειδικά τώρα που αποδείχτηκε ότι ο αγιασμός είναι εμβόλιο για τη γρίπη, ενδεχομένως να ανεβάζουν ταχιά ολόκληρα.

  @ doctor

  Υπάρχει λύση για τις ανοργασμικές θείτσες εδώ.

  Αλλά πουυυ να ανοίξουν κάνα ιντερνέ να ξεστραβωθούν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Tyler Durden

  ΣΚέψου το όμως στα αλήθεια τώρα. Δε θα ήταν η υπέρτατη πράξη ακτιβισμού; Μέχρι και το CNN θα το έδειχνε.

  @ Zaphod

  Άσε ρε, κι εγώ δεν ήθελα να το δεχτώ όταν το έμαθα. Δεν μπορεί λέω. Κάποιο λάθος έχει γίνει...

  @ Prophet Estarian

  Έχετε μείνει πολύ πίσω! Η Βέφα πλέον μας μαθαίνει πώς να φτιάχνουμε νηστίσημα κεφτεδάκια σόγιας!

  @ Elva

  Ακόμα απορώ. Πότε θα βγουν επίσημα χείλη να μιλήσουν ξάστερα για μαφία; Τόσο ταμπού είναι πια το αυτονόητο; Πόσο μάλλον όταν ο κόσμος που πεινάει, αυξάνεται.

  @ αθεόφοβος

  Ναι. Ένα λυπηρό μπουζουκάκι θα κόλλαγε επίσης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. http://ellinaki.blogspot.com/Αλήθεια αυτές οι "ψυχές" τι κάνουν;

  Μην παραξενέυεσαι με το .us είναι πιθανόν το αμερικανικό domain να είναι φθηνότερο από το Ελληνικό ή και δωρεάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Θυμάται κανείς πριν από 15 χρόνια στην Λάρισα το ιερό βρωμόξυλο που έπεφτε ανάμεσα στους οπαδούς του απερχόμενου Μητροπολίτη και του "νέου" που είχαν τοποθετήσει στην θέση του; Ο "παλιός" είχε ταμπουρωθεί σε εκκλησία εκτός της πόλης γνωστή για τα πλούσια πανηγύρια της και δεν τον ξεκολάγανε ούτε με λοστό. Σαν φαντάρος απολάμβανα σχεδόν καθημερινά το θέαμα με τα χαζεμένα παπαδοπαίδια και τις μαυροφορεμένες κοτσούδες να ρίχνουν κατραπακιές με τα εξαπτέρυγα η μία στην άλλη. Στο όνομα της "θρησκείας της Αγάπης". Δεν είδα όμως να γυρνάνε και το άλλο μάγουλο...
  Ερώτημα: πως μπορώ να αποφύγω να χτιστεί εκκλησία μπροστά στο σπίτι μου. Ο χώρος (χώρος πρασίνου) ανήκει στον δήμο αλλά κάποια αργόσχολα γερόντια έχουν ξεσηκωθεί εδώ και χρόνια να χτίσουν εκκλησία. Τρέμω κάθε προεκλογική περίοδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ptomas
  Είχα ξεχάσει και αυτό το δείγμα Χριστιανικής αγάπης :P Τελικά ποιος κέρδισε και πόσα νοκ άουτ είχανε;
  Δεν είδα όμως να γυρνάνε και το άλλο μάγουλο...
  Καλό :)
  πως μπορώ να αποφύγω να χτιστεί εκκλησία μπροστά στο σπίτι μου
  Συμβουλέψουν δικηγόρο, δυστυχώς δεν είμαι. Πάντως αν καταφέρεις και αποτρέψεις το χτίσημο της εκκλησίας τότε εκτός από τα συγχαρητίρια μου θα ήθελα να μου πεις και τον τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ναι
  κατεύθασε και εις κυρίαν τινά της πολυκατοικιας μας το εν λόγω τευχίδιον και το είδον είς την αλληλογραφίαν.
  Επρόσεξα τα 150 Ευρω το τ.μ.

  Με την ευκαιρίαν, ενθυμούμαι τον λόγον του Ιησού " Μη γνώτω η δεξιά σου τη ποιεί η αριστερά" κατά την ελεημοσύνην. Κατόπιν κατοπτεύω όλο έκπληξιν εις τα ονόματα των ευεργετών και μεγίστων δωρητών που αναγράφονται εις εμφανές σημείον των ιερων ναών προς " μνημόσυνον αιώνιον...", δόξαν, φήμην , διαφήμισιν, ψήφους και τα ρέστα.
  Βεβαίως εδώ δε φταίνει οι κληρικοί, αλλά οι κοσμικοί, διότι αν δε θέλανε να πουλήσουν μούρη και θέλανε να ακούσουν τον Ιησού, θα ζήταγαν να μην ανακοινωθεί το όνομά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ Ptomas

  Για την αποτροπή χτισίματος ναού σε χώρο πρασίνου μπορείς να συμβουλευτείς και τον Συνήγορο του Πολίτη. Θα λάβεις σοβαρή ενημέρωση χωρίς περίεργα βλέμματα.

  @ suncitizen

  Εάν αποδεχόσουν ότι ο Ιησούς είναι δημιούργημα της εκκλησίας, θα λυνόταν και το παράδοξο για το οποίο είναι λογικό να αναρωτιέσαι :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το πρόβλημα είναι ότι αν ζητήσεις από τις ίδιες θείτσες να δώσουν 150 ευρώ σε κανένα φτωχό για να ταϊσει τα παιδιά του θα σε κοιτάξουν περίεργα για να μην πω καχύποπτα και θα κρύψουν το ταπεράκι με τακεφτεδάκια πίσω από την πλάτη τους. Για τέτοια αγάπη προς τον πλησίον μιλάμε.Όλα αυτά τα βόδια μόνο για να μην εγκατασταθούν ανεμογενήτριες ξέρουν να ξεσηκώνονται και να μιλούν για οικολογικές ευαισθησίες (my ass)... Όταν χτίζουν οι Μονές στους εθνικούς δρυμούς μιλάνε για Θεια βούληση και μακακίες. Ουστ τετράποδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ellinaki
  Το αντίθετο.
  Αν ήταν ο Ιησούς δημούργημα της εκκλησίας, θα έλεγε αυτά που συμφέρουν τους παπάδες.
  Όμως ο Ιησούς ΔΕΝ είναι δημιούργημα των παπάδων. Γι αυτό και θα τους ελέγχει ο λόγος του εις τους αιώνας των αιώνων.
  Το θέμα είναι να μάθουμε στοιχειώδη γραφή και ανάγνωση, για να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ του λόγου του Ιησού και εκείνου των παπάδων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Εχετε σκεφθεί τήν περίπτωση να είσαστε ρατσιστές? Μήπως?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ γιώργος

  Άμα μου εξηγούσατε τους λόγους για αυτή τη διαπίστωση, ενδεχομένως και να με πείθατε ότι ίσως και να είμαι ρατσιστής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...