Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

Φοβού τα παιδάκια δώρα φέροντα!

Γιατρέ μου, νοιώθω έναν κάποιο εκνευρισμό βαθιά στα σωθικά μου. Είναι αυτός ο εκνευρισμός που με τρώει χρόνια τώρα, και μου σκάει όταν μαθαίνω για κάποια γεγονότα, μπροστά στα οποία αισθάνομαι τελείως ανήμπορος. Δεν έχει να κάνει με αντίθετες απόψεις, ούτε με διαφορετικές ιδεολογίες, ούτε με μπάτσους, ούτε με κουκουλοφόρους. Δεν έχει καν να κάνει με απάνθρωπες συμπεριφορές. Έχει να κάνει καθαρά με την βλακεία. Τη βλακεία είναι που δεν αντέχω γιατρέ μου, γιατί ξέρω πολύ καλά πως είναι ανίκητη. «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει, και κόκαλα τσακίζει», λέει η λαϊκή ρήση, η οποία ίσως θα έπρεπε να αντικατασταθεί από την εμφανώς πιο βαθυστόχαστη και λογοτεχνική φράση «Η βλακεία όλα τα γαμεί και όλα τα ξεκωλιάζει».

Στο ζουμί. Της Μάγιας Τσόκλη το ανάγνωσμα και της πρόσφατης εμπειρίας της με τους Κουραμπιέδες Κάφρους Ελλάδας (ΚΚΕ). Μπορείτε να διαβάσετε τα δέοντα σε ένα άρθρο του protagon, εδώ.

Στα πολύ γρήγορα, η κα Τσόκλη, έχοντας και μία σχετικά μεγάλη εμπειρία από ταξίδια, είχε το θράσος να κάνει μία θετική σκέψη για αυτό τον τόπο. (Μη βιάζεστε ακόμα με τις πέτρες! Ο λιθοβολισμός θα ξεκινήσει όταν απαγγελθούν οι κατηγορίες). Σκέφτηκε ότι στα ταξίδια, οι τελευταίες «γεύσεις» από τον τόπο της αναχώρησης, είναι από τις σημαντικότερες που μένουν στον ταξιδιώτη. Ήρθε λοιπόν σε επαφή με ορισμένες εταιρίες που παρασκευάζουν γνήσια ελληνικά προϊόντα, τον ΕΟΤ, και το Υπουργείο Παιδείας, με μία ιδέα: Να ετοιμαστούν κάποια μικρά δωράκια, με ελληνικά προϊόντα, προς τους αναχωρούντες τουρίστες, τα οποία θα τους τα έδιναν κάποια παιδάκια κατά την αναχώρησή τους. Με αυτό τον τρόπο, θα έμενε μία μικρή ευχάριστη γεύση κατά την αναχώρηση, παρουσιάζοντας μία διαφορετική εικόνα από αυτή. (ΟΚ... Ας αρχίσει ο λιθοβολισμός).

Όλα καλά; Όχι φυσικά! Οι Καφέ Κουραφέξαλα Ενταύθα (ΚΚΕ) έχουν άλλη άποψη και αντέδρασαν σε αυτή την ενέργεια. Και ιδού ο ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟΣ λόγος.

Αρχίζω καντήλια....

Δεδομένης της ιδιαίτερα αρνητικής εικόνας της χώρας μας τον τελευταίο καιρό, ειδικά με τους robustus του Πανμέγιστου Απελευθερωτικού Μετώπου Ελλάδας (ΠΑΜΕ), θα ήταν μία καλή ευκαιρία να δείξουμε ότι υπάρχει και ένα άλλο ελληνικό πρόσωπο εκτός από τα Πιθηκομούτσουνα Ανεγκέφαλα Μονοκύταρα Ένζυμα (ΠΑΜΕ) που κραδαίνουν καδρόνια στα μούτρα ανυποψίαστων τουριστών. Χωρίς πολλά έξοδα, και χωρίς κάτι το ιδιαίτερα τραγικό, θα μπορούσαμε να δείξουμε πώς εκτός από τους Πιάσε Άλλη Μία Επανάσταση (ΠΑΜΕ), υπάρχουν και κάποιοι (ελάχιστοι ίσως τελικά) σκεπτόμενοι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τη σημασία του τουρισμού για τη χώρα τους. Ξέρετε... αυτόν το πυλώνα ΝΑ (με το συμπάθιο) της εθνικής οικονομίας, χάρη στον οποίο, κάπου κάπου μπαίνει και κάνα φράγκο στο τρύπιο ταμείο μας.

Για τους Πορδοκέφαλους Ανύπαρκτης Μονοφασικής Ενέργειας (ΠΑΜΕ) όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα πάντα είναι θέμα σκοτεινών συμφερόντων. Ακόμα και τώρα που η χρεοκοπία φταρνίζεται καρτερικά όλη την ώρα στα μούτρα μας, μέχρι να πάθουμε πνευμονία, για τους Πανελλήνιους Άκυρους Μίζερους Επαναστάτες (ΠΑΜΕ), δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε πρωτοβουλίες, ούτε συμφωνίες με εταιρίες, ούτε φυσικά θετικές ενέργειες προς την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας. Διότι είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το μόνο που μετράει για τον κόκκινο φασισμό είναι η πάρτη του και τίποτα άλλο. Ούτε η χώρα, ούτε η υπόλοιπη κοινωνία, ούτε η οικονομία, ούτε ακόμα και μία ευχάριστη εικόνα που ενδεχομένως να αποκομίσει κάποιος επισκέπτης.

Θα μου πεις, βέβαια αγαπητέ μίζερε, στραβωμένε, γεμάτε βάσανα, επαναστάτη, ότι τα εργατικά δικαιώματα είναι πολύ σημαντικότερα από μία βιτρίνα με χαμογελαστά παιδάκια που προσφέρουν δωράκια σε τουρίστες. Και εκεί ακριβώς αναδεικνύεται η κλειστοφοβική, μίζερη και μονόπλευρη αντίληψη των πραγμάτων που έχεις. Όσο η εργατική τάξη είναι σε πόλεμο με το κακό Κεφάλαιο, κανείς δεν δικαιούται να χαμογελάει, να περνάει καλά, να ονειρεύεται, να σκέφτεται θετικά, να δημιουργεί, να βελτιώνει και γενικώς να ζει. Όοοοχι.... όταν η εργατική τάξη βρίσκεται σε πόλεμο, ολόκληρος ο πλανήτης οφείλει να μοιράζεται την μιζέρια, το στράβωμα και τις πολεμικές ιαχές της μάχης. Ολόκληρος ο πλανήτης οφείλει να προσκυνάει την εργατική τάξη, διότι στην τελική αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;

Και ναι ρε συντρόφια , δεν θα σώσουν τα «επικοινωνιακά» παιδάκια τον τουρισμό, αλλά από το να κραδαίνουν καδρόνια και να γκαρίζουν ακατάληπτα συνθήματα στα μούτρα των τουριστών, ακόμα και το ελάχιστο είναι προτιμότερο. Ας πάει να πνιγεί και το υπόλοιπο τουριστικό προϊόν που είναι για τα μπάζα. Μιλάμε για μία ελάχιστη, με ενδεχομένως σχεδόν μηδαμινή επιρροή, ΘΕΤΙΚΗ όμως πράξη. Η έννοια του «θετικού» όμως, προφανώς έχει διαφορετικές ερμηνείες για τον καθένα. Πώς άλλωστε να κατανοήσει ο μίζερος το «θετικό»; Θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ίσα με σεισμό 7 Ρίχτερ, μπας και σπάσει λίγο το χειλάκι του που έχει πιάσει αράχνες από την πολλή μιζέρια. Οτιδήποτε κάτω από αυτό είτε είναι «επικοινωνιακό», είτε άξιο χλευασμού, είτε απλά χαζομάρα και φλωριά.

Για πάμε και ένα χώσιμο για την «εκμετάλλευση» των παιδιών. Διότι, όταν τα παιδάκια (με την συναίνεση των γονιών τους) «χρησιμοποιούνται» σε τέτοιες δράσεις έχουμε εκμετάλλευση. Όταν όμως κάνουν πρωινή προσευχή, παρέλαση, και παπαγαλίζουν ένα σωρό ανοησίες, δεν υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα για το ΚΚΕ, σωστά; Ούτε προφανώς όταν κάποια άλλα παιδάκια μοιράζουν φυλλάδια για τις «αμερικάνικες» και «καπιταλιστικές» δεντροφυτεύσεις του Αλαφούζου, αλλά και όταν φωτογραφίζονται στους ώμους του αποφασισμένου πατέρα/εργάτη που κατεβαίνει σε πορεία, κραδαίνοντας την κόκκινη σημαιούλα τους. Τότε δεν υπάρχει θέμα γιατί τα παιδάκια πρέπει να μαθαίνουν να πολεμούν τα ιμπεριαλιστικά σκοτεινά συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και της καταπίεσης των χρηματοπιστωτικών κέντρων εξουσίας από μικρή ηλικία. Πρέπει επίσης να καταλαβαίνουν τι σημαίνει η ακριβώς προηγούμενη πρόταση.

Δεν με αφορά ο χαρακτήρας της κας Τσόκλη. Δεν με αφορά αν είναι καλή ή όχι πολιτικός, αν είναι σε κάποιο κόμμα, και σε ποιο, αν έρχεται από εύπορη ή φτωχή οικογένεια, όπως και γενικότερα δεν με αφορά το βιογραφικό της. Δεν ασχολούμαι ούτε με περσόνες, ούτε με «ονόματα». Ασχολούμαι με πράξεις. Και όταν βλέπω θετικές πράξεις να διαβάλλονται στο όνομα ανύπαρκτων, φαντασιόπληκτων, κομπλεξικών ιδεολογιών, επειδή εμείς πάντα είμαστε οι μάγκες, και οι άλλοι έχουν μόνο σκοτεινά συμφέροντα, τσινάει μέσα μου ένα κατιτίς.

Το μόνο πράγμα που γνωρίζω για την κα Τσόκλη είναι τα ταξίδια της. Γνωρίζω ότι κάνει αυτό που ούτε το 1% του ελληνικού πληθυσμού δεν τόλμησε ποτέ να κάνει. Δηλαδή, να φύγει προσωρινά μακριά από τον μπαμπά και τη μαμά, και να περιπλανηθεί για λίγο και εκτός συνόρων. Να γνωρίσει άλλους κόσμους, άλλα μυαλά, άλλα χρώματα, άλλες μυρωδιές, άλλες νοοτροπίες. Να συνειδητοποιήσει πόσο μικροσκοπική είναι η μυρμηγκοφωλιά του, που την έχει καμάρι και την ανεμίζει σε Eurovision και ποδόσφαιρα. Να πάρει εικόνες, να έχει και μία ιστορία της προκοπής να λέει στα παιδιά του και να χαίρεται να παίρνει συνεχώς νέες εμπειρίες. Για αυτό και μόνο σέβομαι την προσωπικότητα της κας Τσόκλη. Ούτε για τις πολιτικές πεποιθήσεις της, ούτε για το κόμμα της, ούτε για την οποιαδήποτε δραστηριότητά της εκτός από τα ταξίδια. Απλά για το ότι ως Ελληνίδα, την έχει κάνει την υπέρβασή της σε σχέση με άλλους Έλληνες. Διότι, αν ακόμα και το 10% αυτής της χώρας έπαιρνε το θάρρος να βγει και λίγο από το καβούκι της Ψαροκώσταινας, ενδεχομένως αυτή η κοινωνία να ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα με διαφορετικά και πιο ανοιχτά μυαλά.

Ίσως και κάποιος θα έπρεπε να εξηγήσει στους αγαπητούς συντρόφους, ότι αν έμπαιναν στον κόπο να κάνουν και αυτοί ένα ταξιδάκι εκτός Ελλάδας, ενδεχομένως να κατάφερναν να δημιουργήσουν καμιά δεκαριά εκατομμύρια ακόμα νευρώνες στον εγκέφαλό τους και να έβλεπαν τα πράγματα διαφορετικά. Ίσως τότε, όντως να κατάφερναν να υπερασπιστούν καλύτερα τα εργατικά δικαιώματά τους αντί να τα διαβάλουν μαζί με την υπόλοιπη χώρα. Δεν κοστίζει πια και τόσο πολύ. Δύο, άντε τρεις δόσεις αυτοκινήτου πάει το μαλλί.

Κλείνω καντήλια.

Αρχίζω απαισιοδοξία.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν υπάρχει ελπίδα για αυτή τη χώρα; Όχι μόνο επειδή το ΚΚΕ έχει κηρύξει πόλεμο με το σύμπαν, αλλά επειδή και μία σημαντική μερίδα «πάνσοφων» και «πανεπιστημόνων» Ελληναράδων έχει μία αυτονόητη άνεση στο να ασκεί κριτική στην κα Τσόκλη πάνω σε ταξιδιωτικά και τουριστικά θέματα. Είναι η ίδια άνεση με την οποία «λιντσάρεται» οποιαδήποτε θετική ενέργεια πάει να ξεμυτίσει από το καβούκι της από όπου και αν προέρχεται. Επειδή όλοι μας είμαστε τόσο σοβαροί και ταγμένοι στην αμπελοφιλοσοφία μας που δεν υπάρχει χώρος για τις «φλωριές» των άλλων.

Κλείνω απαισιοδοξία.

44 σχόλια:

 1. Hρθα για τις πετρες!
  Λυπαμαι πολυ που βλεπεις τα πραγματα ετσι και σε πληροφορω οτι ασχετα απο το ποιοι κατηγγειλαν τη πραξη αυτη που για εμενα και πολλους αλλους, (που εχουμε ταξιδεψει σε πολλες χωρες και ετσι δεν εχουμε κανενα..κομπλεξ,οπως με περισση κακια διατυμπανιζεις,για οσους εχουν αλλη γνωμη περι αξιοπρεπειας
  της χωρας τους!!)
  ..
  Να σου πω λοιπον με την ευκαιρια οτι μεχρι και Σουηδοι, που ενδιαφερονται και παρακολουθουν τις εξελιξεις στην Ελλαδα, παραξενευτηκαν πολυ με την ''ιδεα για τα..δωρακια'' αυτα, επειδη και αυτοι, οπως και πολλοι απο εμας, δεν εχουμε ποτε, οσες φορες ταξιδεψαμε, λαβει..δωρακια σαν τουριστες απο καμμια αξιοπρεπη χωρα και γιατι θα επρεπε, αλλωστε;! Σε πληροφορω λοιπον οτι οταν γινοντουσαν οι προσφατες μεγαλες κινητοποιησεις στην Ελλαδα, πολλοι ξενοι, εδω, απο διαφορες εθνικοτητες, που γνωριζουν οτι ειμαι απο Ελλαδα,με ρωτουσαν με ενδιαφερον για τις διαδηλωσεις που ΝΑΙ (και αυτο ειναι προς τιμην τους), ηταν απο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ,τους μεγαλυτερους φορεις που αντιστεκονται σε ΔΝΤ και ΕΕ και οι μονοι φυσικα που δε θελουν να μετατραπει η χωρα σε...μπανανια, για να αρεσει σε ποιους, αραγε;

  Οι πολιτικες ειναι @ellinaki που κανουν μια χωρα περηφανη και ανεξαρτητη, οχι τα...χαζοδωρακια που μας θελουν καποιοι να μοιραζουμε σε στυλ...ιθαγενη αποικιας, που ξαναλεω οτι ακομη και πολλοι ξενοι με συνειδηση, μυαλο και κουλτουρα σιγουρα παρεξηγουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ Elva

  Μην κάνουμε συμπερασματικά άλματα. Δεν θα μπω στη λογική του ΚΚΕ, που θέλει τον τουρίστα, το παιδάκι, την Τσόκλη, τους κοινωνικούς αγώνες, και τα καμώματα του ΠΑΜΕ να μπλέκονται σε ένα ενιαίο κουβάρι που στο τέλος δεν βγάζει νόημα.

  Ξέρεις τί λέει αυτή η "λογική"; Ότι όταν έγω έχω ένα θέμα, ολόκληρη η υπόλοιπη κοινωνία οφείλει να έχει το ίδιο θέμα. Όταν εγώ μιζεριάζω, όλοι οι άλλοι πρέπει να μιζεριάζουν και όταν εγώ χαίρομαι, τότε πρέπει να χαίρονται και οι άλλοι.

  Δεν είναι και τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και στον κοινωνικό αναβρασμό που ζει η Ελλάδα αυτή την περίοδο, το ΚΚΕ είναι πιο απομονωμένο από ποτέ. Γιατί στην ουσία δεν μετέχει σε κοινωνικούς αγώνες, αλλά λειτουργεί με σκεπτικό σαμποτάζ της οποιασδήποτε συλλογικής προσπάθειας. Ακόμα και αν αυτή προέρχεται από το χώρο της αριστεράς.

  Επικρίνω μία κίνηση μιζέριας. Η πολιτική ή κοινωνική χροιά που μπορεί να έχει αυτή η κίνηση αφήνεται στην κρίση του καθενός.

  Και φυσικά και διάφοροι Σουηδοί και υπόλοιποι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα γεγονότα της Ελλάδας, και πολύ καλά κάνουν και έχουν κάθε δίκιο να ανησυχούν για την γενικότερη οικονομική κατρακύλα της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν τα εσωτερικά της χώρας ή τις τακτικές του ΠΑΜΕ στο παρελθόν.

  Όταν ήμουν Αγγλία, είχαμε δημιουργήσει ένα αντι-εξουσιαστικό γκρουπ και κάναμε κάτι προβολές από τα επεισόδια του '95 στο Πολυτεχνείο. Όλοι οι Άγγλοι νόμιζαν ότι στην Ελλάδα γινόταν επανάσταση. Τόσες μολότωφ και οδοφράγματα δεν πρέπει να είχαν ξαναδεί. Πού να ξεραν οι άμοιροι ότι αυτό είναι καθημερινότητα εδώ και στην ουσία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό statement. Λογικό είναι λοιπόν εκ του ασφαλούς, όποιος είναι έξω από το χωρό να βλέπει τα πράγματα όπως τον βολεύουν, ή όπως θα ήθελε να τα βλέπει.

  Και ένα τελευταίο σχόλιο στην τελευταία σου παράγραφο. Συμφωνώ. Υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα που κάνουν περήφανη και ανεξάρτητη μια χώρα. Η Ελλάδα στη σύγχρονη ιστορία της, ουδέποτε είχε κάποιο από αυτά. Προτίμησε να παραμείνει τριτοκοσμική, και απλά ένα τουριστικό θέρετρο της Ευρώπης. Σεβαστή η λαϊκή επιθυμία (μέσω των καραγκιοζηδοειδών κυβερνήσεων και των πολιτικών που εξέλεξε - για να μην παρεξηγούμαστε). Από εκεί και πέρα όμως, μην το παίζουμε και πολιτισμένοι και χάι επειδή με κάτι επιδοτήσεις αυξήσαμε τις cayenne που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, οκ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μην είσαι απαισιόδοξος, στην Αιτή που είναι ένα νησάκι φτιάχνουν μπισκότα με χώμα, στην Ελλάδα υπάρχει αρκετό, βουνά ολόκληρα, υπάρχει χώμα για όλους, όλοι θα χορτάσουμε βρε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εεεεεε θα διαφωνήσω


  * Τα ταξιδια της Τσοκλη ηταν πληρωτεα επι τη εμφανιση και μάλιστα αδρα. Ετσι παω και γω.

  * Αλλο το να πας το παιδακι σου σε μια εκδηλωση και αλλο το να χαιρετουν τα παιδια των ιθαγενων συντεταγμενα τους τουρισται. Καλως ηρθε το δολλάριο . Μήπως να βάλουμε και ταμπέλα "ραγιας" απο πανω;

  * Συμφωνω στα περι παρελασης, προσευχης κτλ

  * Διακρινω μια ταση ισοπεδωσης ε;

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελληνάκι καλημέρα..

  Να συμφωνήσω εγώ με όλα όσα κατηγορείς το ΠΑΜΕ, αν και χωράει μεγάλη κουβέντα αυτό..
  Πρέπει όμως κι εσύ να συμφωνήσεις πως η βουλευτής επικρατείας κ. Τσόκλη, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο της.

  Τί να πω, βρε Ελληνάκι, εγώ δεν θα μιλήσω ούτε για νοοτροπία ιθαγενών, ούτε για 'αστείες' χώρες. (Είδαμε και τις 'σοβαρές', προχθές με τους κομάντος)..

  Ωστόσο, πράγματι ανησυχώ όταν διαπραγματευεται ένας αγρότης με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό στα σύνορα. Ανησυχώ όταν ανοίγει έναν λογαριασμό σωτηρίας ο Πρόεδρος της Βουλής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανησυχώ όταν αποφασίζει να 'κάνει κάτι για τον τουρισμό' μια αναρμόδια τουλάχιστον βουλευτής.

  Απλά, όλα αυτά δείχνουν κενά πολιτικής. Και πρέπει να μας ανησυχούν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν σε καταλαβαινω, πού δεν βγαινει νοημα; Εγω μια χαρα εβγαλα νοημα παντως και δεν ειμαι η μονη νομιζω...
  Αυτοι που θελουν να μας μετατρεψουν σε ...αβουλα κουβαρια ειναι αυτοι που ηθελαν να βαλουν καποιων τα παιδια να αποδειξουν τι; Οτι δεν εχουμε περηφανεια και οτι στη χωρα μας οι κοινωνικοι αγωνες ερχονται σε δευτερη μοιρα, μη τυχον και θιχτει ο πολυποθητος τουρισμος για τους ...''ολιγους και εκλεκτους'';
  Σιγα να μην ενδιεφερε την καθε χωρα, που γινονται απεργιες και διαδηλωσεις, το τι θα πει γι αυτους ο καθε τουριστας που ερχεται για διακοπες, οταν αυτοι που δηθεν ενδιαφερονται ειναι αυτοι που κοβουν μισθους και συνταξεις! Νοημα λοιπον βγαινει, ασχετα αν δε θελουμε να το δουμε....
  Το οικονομικο ...''μιζεριασμα'', μπορει εσυ να μη το νοιωθεις, λογω καλης επαγγελματικης καταστασης, ομως τυχαινει να το νοιωθουν πολλοι αλλοι και συγγνωμη αν και εγω θα σε...
  μιζεριασω πιο πολυ, αλλα τα χειροτερα δεν εχουν ερθει ακομη οσον αφορα την οικονομια πολλων σπιτιων στην Ελλαδα!
  Χθες μολις μου ελεγε μια φιλη blogger για τις απολυσεις που γινονται τωρα σε εταιρειες στην Ελλαδα και φυσικα μαθαινω και εγω οτι η κατασταση ειναι απελπιστικη!
  Ετσι δε συμφωνω για την απομονωση του ΚΚΕ, αντιθετα εγω βλεπω οτι πολλοι ειναι τωρα πιο ανοικτοι σε συζητησεις απ ο τι πριν, που πιστευαν μονο σε ο τι τους ελεγαν οι μεν και οι δε....

  Για τους ξενους, νομιζω οτι δεν μιλαμε για τις ιδιες κατηγοριες που τα βλεπουν ολα απο μακρια και με καπως...τουριστικο ματι...
  Πολλοι ξενοι, σε πληροφορω, οτι γνωριζουν πολυ καλυτερα και απο Ελληνες τι γινεται και τι δε γινεται καθημερινα στη πολιτικη σκηνη της Ελλαδας και ετσι εχουν δικη τους αποψη περι του τι ειναι ’’σοσιαλισμος’’, περηφανεια και αξιοπρεπεια και κυριως το τι δεν ειναι....

  Οσο για το τι κανει περηφανη μια χωρα το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν ειναι αυτου του ειδους η πολιτικη (του να τρωμε φαπες απο παντου και να μη μιλαμε, oυτε να καταδικαζουμε επιθεσεις απο ξενες χωρες!)
  Το ποιοι αφησαν την Ελλαδα να μείνει ’’τριτοκοσμική’’, oπως λες, το ξερεις καλα και δε χρειαζεται να σου το πω εγω, εδω, αλλα αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να συνεχισουμε να δεχομαστε τετοιου ειδους υποβαθμιση και συμπεριφορα, αδιαμαρτυρητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για μένα το τρομακτικό στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός ότι κάποιος σκέφτηκε να κάνει κάτι (σωστό ή λάθος) και δραστηριοποιήθηκε, αντί να κλαίει τη μοίρα του. Ακόμη λοιπόν κι αν η σκέψη του είναι λάθος, δεν είναι αυτός λόγος για να τον κάψουμε στην πυρά, πολύ περισσότερο όταν οι κρίνοντες, πέρα από το να κρίνουν και να γκρινιάζουν, δεν έχουν να επιδείξουν και τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων. θα έβρισκα πιο λογική μια αντιπρόταση στη "λαθος" ενέργεια.

  Προσωπικά έχω κουραστεί με την γκρίνια, τη μιζέρια και την αυτολύπηση. Έχω ανάγκη να δω περισσότερες πράξεις και λιγότερα λόγια. Έχω ανάγκη να ακούσω προτάσεις και όχι καταγγελίες.

  Και κάτι γενικότερο. Όλοι όσοι αυτοαπασχολούνται με οποιοδήποτε τρόπο, είτε διατηρώντας ένα μικρό μαγαζάκι, είτε ολόκληρη βιομηχανία, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να "γλυκάνουν" τον πελάτη τους, να του δώσουν ένα κίνητρο για να τους επιλέξει και αυτό το κίνητρο μπορεί να είναι η υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους ή της υπηρεσίας του, ή ακόμη και ένα δωράκι. Γιατί λοιπόν κάτι ανάλογο, όταν το κάνει μια χώρα, αυτομάτως τη μετατρέπει σε μπανανία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. κι εγώ διαφωνώ!
  http://kleitor.blogspot.com/2010/06/blog-post_6876.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ ηλιογράφος

  Δεν έχω πρόβλημα με τα χωμάτινα μπισκότα. Με αυτούς που κατουράνε όπου βρουν έχω το πρόβλημα (πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητες να φτιαξει κάποιος ένα κατουρημένο μπισκότο).

  @ Zaphod

  Η Τσόκλη ταξίδευε και προ ΕΡΤ. Ίσως και για αυτό να επιλέχθηκε. Και πάλι, αυτό δεν αναιρεί την εμπειρία της.

  Δεν θα το έλεγα ισοπέδωση, όσο φουριόζικη άποψη :p

  @ Θανασης Ξ.

  Όπως επεσήμανα και στην ανάρτηση, δεν με αφορά ούτε ο ρόλος ούτε το πόστο της κας Τσόκλη. Με αφορά μία θετική πράξη για την οποία έπεσαν να τη φάνε με συνοπτικές διαδικασίες. Φυσικά και μένα με ανησυχούν αυτά που περιγράφεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Elva

  Στο πρώτο σου κομμάτι, νομίζω πως γενικεύεις. Αναφέρεσαι σε "αυτούς", για τους οποίους δεν καλύπτομαι ακριβώς. Ποιοι είναι αυτοί; Το 100% της κυβέρνησης; Οι γενικοί γραμματείς; Οι κρατικοί λειτουργοί; Οι Έλληνες πολίτες με εισόδημα > 1 εκατομύριο το χρόνο; Συγκεκριμένα τραπεζικά στελέχη; Μεγαλοστελέχη συγκεκριμένων εταιριών; Δεν μπορώ άλλο να ακούω για "αυτούς". Υπάρχουν κάποιοι που δουλεύουν σωστά και υπεύθυνα και υπάρχουν και τα λαμόγια. Και αυτό ισχύει τόσο για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, όσο και για τα ανώτατα.

  Πως μπορείς να γνωρίζεις τη δική μου επαγγελματική κατάσταση; FYI κατά μία μεγάλη πιθανότητα σε ένα μήνα τρώω και εγώ απόλυση. Και εννοείται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει. Αυτό τί σχέση έχει με τις απόψεις που μπορεί να έχω για την οικονομία; Απλά αν κατάλαβα καλά, εσύ βλέπεις έναν βασικό υπεύθυνο στο πρόσωπο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την χρεωκοπία της χώρας, ενώ εγώ βλέπω την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της ως υπεύθυνη για αυτό το χάλι.

  Και φυσικά ουδέποτε είπα να μην διαμαρτυρηθεί κανείς ή να καθόμαστε να τρώμε φάπες. Άλλο όμως αυτό, και άλλο η καθολική άρνηση του ΚΚΕ να επικοινωνήσει και λίγο με την πραγματικότητα.

  Ξέρεις όμως τί γίνεται; Και αυτό που προφανώς δεν "πιάνουν" ούτε τα ξένα ΜΜΕ (τα οποία παρεπιπτόντως και εγώ προτειμώ γιατί έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη), είναι ότι ο καθένας διαμαρτύρεται για την τσέπη του και το συμφέρον του. Όχι για το κοινωνικό, ή το συλλογικό. Ο καθένας για την πάρτη του. Στα 100.000 άτομα που κατέβηκαν στους δρόμους στις 5 Μαΐου, παίζει να υπήρχαν και καμιά 100στη πανό με διαφορετικά αιτήματα. Έτσι όμως δε γίνεται δουλειά...

  @ ESKARINA

  Να'σαι καλά. Με κάλυψες.

  @ Κλείτωρ

  Θα περάσω κάποια στιγμή από το τσαρδί σου για να διαφωνήσω με τη διαφωνία σου :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Zaphod

  Α... ξέχασα και κάτι. Εσύ αν πήγαινες Γερμανία, και κατά την αναχώρησή σου, υπήρχε κάτι σαν περίπτερο στο αεροδρόμιο και ένα παιδάκι σου έδινε ένα σουβενίρ θα έκανες όλες αυτές τις σκέψεις περί ιθαγενών "ραγιάδων"; Εγώ πάντως όχι. Μήπως παίζει λίγο κόμπλεξ με μία ευγενική και "χαριτωμένη" πράξη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Eγώ πάλι δεν ήρθα για τις πέτρες, γιατί δεν έχω ιδιαίτερο ταλέντο στο άθλημα.
  Ήρθα για να μιλήσω για τον τουρισμό, γιατί υποθέτω ότι αυτό είναι το ζητούμενο.
  Ασφαλώς ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για την κυρία Τσόκλη. Προσωπικά καταλαβαίνω αρκετά το σκεπτικό της γιατί τυχαίνει να έχω ταξιδέψει (με δικά μου έξοδα) σε πολλά σημεία του πλανήτη. Όπως και να το κάνεις, ένα ταξίδι ανοίγει το κεφάλι με τρόπο καλύτερο από όσο μπορεί να το ανοίξει μια πέτρα ή ένα καδρόνι.

  Ο τουρισμός όμως θα έπρεπε να είναι δουλειά της χώρας, θες ενός υπουργείου, ενός οργανισμού; Κάτι πιο σοβαρό από το rooms to let και τη νοοτροπία που αυτά κρύβουν. Όχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί αν υπάρχει περίπτωση να έρθει κανά φραγκάκι σε αυτή τη χώρα, μόνο από εκεί θα έρθει.

  Τώρα για τα υπόλοιπα, τι να σχολιάσω; Ζούμε στη χώρα όπου όλοι ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά του άλλου, ποτέ τη δικιά μας.

  @Elva, σεβαστή η άποψή σας, αλλά δεν είναι μόνο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ που αντιστέκονται στο ΔΝΤ και την ΕΕ. Είναι πολλοί περισσότεροι (ευτυχώς!) όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @apos

  To ξερω και πολυ χαιρομαι, γιατι αν διαβασεις το προφιλ μου θα δεις οτι δεν ζω στην Ελλαδα ..Εχεις δικιο γι αυτο που λες! Ειμαστε πολλοι αυτοι που αγωνιζομαστε και μεσα και απ εξω! Τhe more, the merrier! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ήρθα κι εγώ να μαζέψω τις πέτρες εκατέρωθεν και να σω πως θα τις αξιοποιήσω... :)))
  Λοιπόν επειδή πλέον δεν πρέπει να αναλωνόμαστε σε λόγια, αλλά από κάθε δράση και αντίδραση, να προχωράμε στην πράξη ένα βήμα μπροστά, πακετάρω ότι έχω παραλάβει ως εθιμοτυπικό δώρο ως τουρίστας στα ταξίδια μου ανά την υδρόγειο, και δεν είναι και λίγα στάθηκα πολύ τυχερή στη ζωή μου σ΄αυτό.

  Λοιπόν έχουμε και λέμε:
  - Δωράκια ξενοδοχείων, όλα πίσω με ένδειξη "απαράδεκτο".
  Τι θα κάνω με γλυκά και λουλούδια που έχουν μπαγιατέψει και μαραθεί δεν ξέρω, κάτι θα σκεφτώ.
  - Αναμνηστικά από πλοιαράκια που έκαναν βόλτες στα μεγαλύτερα ποτάμια της ευρώπης, σε αμερική και αυστραλία, όλα πίσω με ένδειξη "καλά ρε ζητιάνοι είσαστε";
  - Αναμνηστικά από αεροπορικές εταιρίες ομοίως.

  Ειδικά δε εκείνα τα λουλούδια που μας μοίρασαν πατώντας το πόδι μας στη χώρα τους οι Νεοζηλανδοί, όπου κι αν τα έχω χώσει, δεν μπορεί θα τα ανακαλύψω
  :))))))))))))))

  Γιατί το χειρότερο και σ΄αυτή την ιστορία είναι να παίζουμε όλοι τις κουμπάρες βασίζοντας τη συμφωνία και τη διαφωνία μας σε γεγονότα που απλά .....δεν υπάρχουν.


  Όπως
  1) Ότι είναι πρωτοπορία και μοναδική παγκοσμίως η ιδέα της κ.Τσόκλη και
  2) Εντελώς τυχαία η απόφαση του ΚΚΕ τις τελευταίες του κινητοποιήσεις στον πειραιά να τις οργανώνει με το που θα φανεί στον ορίζοντα το γαμημένο αυτό κρουαζιερόπλοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. ανήλικες μαθήτριες γυμνασίου κατ' εντολή της βουλής σου μοίρασαν όλα αυτά τα δώρα ή μήπως έμμισθοι τουριστικοί υπάλληλοι; Διότι εμένα δεν μου έτυχε ποτέ στην ευρώπη να μου κάνουν δωράκι μαθήτριες γυμνασίου παρά μόνο τουριστικοί υπάλληλοι. Είμαι τόσο κατ' επανάληψη άτυχος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Στη Ν.Ζηλανδία, γι΄αυτό έκανα και ειδική αναφορά, το έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής. Μικροί και μεγάλοι.
  Το θέμα είμαι το ποιός και η αντίδραση επικεντρώνεται στο "ανήλικοι"; Γιατί δεν κατάλαβα κάτι τέτοιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η μαλακία περιγράφεται και από τον τίτλο σου.
  Μυαλό λιγάκι να έχει κανείς, δεν χρειάζεται ανάλυση.

  Συγγνώμη που θα το πω, συγγνώμη στον εαυτό μου και που το νιώθω, αλλά μου προκαλούν εμετό όσοι σχολίασαν αρνητικά αυτό το θέμα.

  Πάω να το λινκάρω τώρα γιατί καλό θα του ςκάνει να τοδιαβάσουν μια και μια φράση όπως ο τίτλος, δεν είναι ικανή να κάνει το σκουριασμένο τους μυαλό να λειτουργήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ellinaki
  Ναι ρε συ

  Ακομα χειροτερα αν τα εβλεπα παρεταγμενα ως σχολείο!

  Τι διάολο, επιθεώρηση των ιθαγενών κάνουμε;

  Η μηπως τα παιδια θα πληρωθουν γι αυτο που κάνουν;

  child labor ε;
  ε;

  Οποιος γουσταρει και ειδικα οποιος καρπωνεται αμεσα τα εσοδα απο αυτα να πα να πληρώσει 2 ενηλικα γκομενακια να χαιρεταν τους τουριστες να κανει δουλειά του.  Σε λίγο θα μας δίνουν και χαντρουλες και καθρεπτάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. έχω την εντύπωση ότι η Elva ζει εκτός Ελλάδος ?

  Να είμαι ειλικρινής ellinaki η δική μου διαφωνία εστιάζεται στο πολύ απλό: δεν μπορεί 50 νοματαίοι, ηλίθιοι, κομματόσκυλα (πες τους όπως θες) να παραλύουν τη συντεταγμένη λειτουργία του μπουρδ..., του Κράτους ήθελα να πω.

  Πολύ απλά, όταν 50 τύποι μπουν στο λιμάνι πρέπει 50 λιμενικοί να τους μαζέψουν και να τους στείλουν στο Αυτόφωρο.
  Δεν μπορεί πια αυτή η πατρίδα να είναι ξέφραγκο αμπέλι του κάθε υπερτροφικού ή ηλίθιου κομματικού "εγώ".

  Διαφωνώ κάθετα μαζί σου στην έννοια του "δωρακίου"- θυμίζει ιθαγενείς και χάντρες.
  Ο τουρίστας περιμένει να τιμήσουμε την προτίμηση του, να του προσφέρουμε value for money και αυτό μπορεί να σχηματοποιηθεί με πολλούς τρόπους
  (ας ξεκινήσουμε με τις καθαρές τουαλέτες, τα ταξί που δεν κλέβουν και δεν επιλέγουν προορισμό και πάνω απ' όλα την ΕΥΓΕΝΕΙΑ)

  Ένα ειλικρινές χαμόγελο περιμένει ο τουρίστας και όχι δωράκια. Πως όμως θα το "σκασεις" το χαμόγελο όταν δεν χαμογελάς ποτέ σου και σκοπός σου είναι η αρπαχτή ?

  Πόσοι από εσάς συνειδητοποίησαν ότι φέτος 7 διανυκτερεύσεις σε 5* ξενοδοχείο της Ελλάδας είναι (γιά τους ξένους) το ίδιο με την Τυνησία και το Μαρόκο ?

  Τον Σεπτέμβριο - όταν θα είναι πια αργά- θα κάνουμε απολογισμό των λαθών μας. Πχ. το δίπατο λεωφορείο του ΟΑΣΑ που ξεναγούσε τους τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ απο 1/6 λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος (!!!!)- εμ δεν ήρθαν οι έρμοι οι τουρίστες τον Μάιο.... (οι άτιμοι). Γιά τους άλλους τι μας νοιάζει ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ apos

  Βασικά ο τουρισμός είναι σίγουρα ευθύνη του κράτους, αλλά και του τουριστικού κλάδου. Βέβαια θα μου πεις ότι και τον κλάδο, το κράτος θα έπρεπε να τον ελέγχει, αλλά επειδή αυτό αποδεδειγμένα δεν ισχύει επί του πρακτέου, ας δώσουμε και ένα μερίδιο ευθύνης για τα χάλια και στους επαγγελματίες του κλάδου.

  @ Φοράδα

  "Γιατί το χειρότερο και σ΄αυτή την ιστορία είναι να παίζουμε όλοι τις κουμπάρες βασίζοντας τη συμφωνία και τη διαφωνία μας σε γεγονότα που απλά .....δεν υπάρχουν. "

  Έθιξες τώρα και 'συ μέγα θέμα. Κατουράνε οι αρκούδες στο δάσος; :)

  @ Κλείτωρ

  Ξέρεις τί μου θυμίζει η συλλογιστική σου; Αυτούς που διαμαρτύρονται για τα μίνι που φοράνε τα 16χρονα όταν κάνουν παρέλαση, αντί να διαμαρτύρονται για την καθεαυτό παρέλαση. Εκτός αν βλέπεις συγκεκριμένη σκοπιμότητα προώθησης του σεξοτουρισμού στη χώρα μας από την κα Τσόκλη, πράγμα το οποίο λέω να το αφήσω ασχολίαστο.

  @ tsaousa

  Ευχαριστώ για το sharing

  @ Zaphod

  Θέλω να πω ότι η οπτική του καθενός είναι διαφορετική. Και υπονόησα εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι ολίγον κομπλεξικό να φοβάσαι ότι το παιδάκι θα προσδώσει συμπεριφορά ιθαγενή στον "ευγενή" τουρίστα. Για τον απλόυστατο λόγο ότι δεν το βλέπουν όλοι έτσι. Όρα λίγο και Φοράδα στ'αλώνι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ ser

  Συμφωνούμε σε όλα όσα γράφεις. Το λεπτό σημείο, και όλος ο ντόρος τελικά, γίνεται για το πως μία πράξη (ασχέτως κιτσαριού, και ασχέτως μεγέθους) με καλές προθέσεις, γίνεται κατευθείαν βορά στα όρνια.

  Και επαναλαμβάνω. Αυτή η αντίληψη για τους "ιθαγενείς" είναι καθαρά υποκειμενική. Είναι χολυγουντιανή, πώς να το πω; Είναι σα να λες ότι ο μέσος Αμερικάνος τουρίστας που προσγειώνεται στη Χονολουλού και μία εξωτική χορεύτρια του περνάει ένα lei (στεφάνι από λουλούδια) στο λαιμό, εκλαμβάνεται από τον τουρίστα ως ένας συμβολισμός υποταγής και ανταλλαγής χρυσού με χάντρες. Δεν ισχύει αυτό. Ο μέσος Αμερικάνος εκλαμβάνει το lei ως πολιτισμικό κομμάτι της Χαβάη. Χαζογελάει και μέχρι εκεί. Δεν έχει περισσότερη ή πιο σύνθετη προέκταση από αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Μα γιατί να μένουμε στα παρωχημένα; Μαρμελάδες και μέλια;

  Γιατί να μην γινουμε μια ωραιοτατη Ταυλάνδη, να αναπτυξουμε τον παιδικό σεξοτουρισμό και να αυξησουμε το ΑΕΠ μας κατακορυφα;

  Δεν με ανησυχεί η κ. Τσοκλη. Η κ. Τσοκλη ειναι βουλευτης-ταξιδευτρια της κρατικής τηλεορασης. Αυτό μπορεί αυτό κάνει.

  Με ανησυχεί το καινουργια εξελιξη του σοσιαλισμού που ντεμπουταρει στις πασαρελες η Κυβερνηση. Ο σοσιαλτουρισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Συμφωνω κι εγω με τη Κατερινα επειδη το προβλημα δεν ειναι τελικα τα προσωπα, αλλα οι πολιτικες της εξαρτησης που καποιοι με προσχημα τον τουρισμο προωθουν εις βαρος της αξιοπρεπειας, που θα μου επιτρεψεις ellinaki να επιμεινω οτι θιγεται και πολυ μαλιστα στη προκειμενη περιπτωση. Εκτος κι αν αν μιλαμε για χωρες σαν τη Ταυλανδη, οπου οχι μονο αυτο κανουν, αλλα και τα παιδια τους πουλανε σε ξενους για να επιβιωσουν! Το θεμα εδω ειναι οτι καποιοι δεν φαινεται να ενοχλουνται απο το γεγονος της προσπαθειας αποικιοποιησης μας με σκοπο να προσελκυσουμε...χαμηλης προφανως νοητικης αντιληψης τουριστες, γιατι οι αλλοι, το ξαναειπαμε,επιστρεφοντας στη χωρα τους γελανε με κατι τετοια, ενω καποιοι αλλοι απο εμας, που εστω κι αν τωρα δεν μενουμε στην Ελλαδα, (ποιο ειναι ακριβως το προβλημα σου @ser;) εχουμε ομως μεγαλωσει εκει , τη ποναμε και δεν ερχομαστε σαν ...τουριστες καθε καλοκαιρι, περιμενωντας να μας προυπαντησουν κοπελλιτσες με δωρακια στα χερια, λες και βρεθηκαμε ξαφνικα στη Ταυλανδη!
  Για ονομα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @ katerina + Elva

  Έχετε παρατηρήσει κάποιες φορές, που στον χώρο των σχολίων, όταν υπάρχει αντίλογος σε εξέλιξη, μετά από κάποια φάση αρχίζουν τα σχόλια και επαναλαμβάνονται, επειδή οι μεν νομίζουν ότι οι δε δεν καταλαβαίνουν αυτό που τους γράφουν και το αντίστροφο; Νομίζω ότι φτάσαμε σε αυτή τη φάση :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. ελληνάκι τώρα ναι, την έπιασες ακριβώς την συλλογιστική μου άσχετα αν διαφωνείς. Όπως ακριβώς το έθεσες, πρώτα άρχισαν οι παρελάσεις και μετά βγήκαν και με μίνι. Ε άρχισαν οι παρελάσεις και μάλιστα αφιλοκερδώς. Τα μίνι και τα μπικίνι έπονται.
  τες πα ας κρατήσουμε τις απόψεις μας το μέλλον θα δείξει αν θα επιστρέψουμε στα νυφοπάζαρα... μόνο μην εκπλαγείτε αν σε πέντε χρόνια και η τελευταία μαθήτρια θα εκδίδεται στα νησιά μιας και η εποχή των καμακιών τελείωσε. Άλλωστε και για τα καμάκια το ίδιο περηφανευόμασταν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Με ενοχλεί κατάτι το κόνσεπτ με τα κοράσια με τα καθρεφτάκια, μου θυμίζει Ταϊλάνδη τον παράδεισο του παιδέρα.

  Προτείνω κοράσια να κραδαίνουν καδρόνια.

  Μας έχουν ζαλίσει τον έρωτα με το καμβοτάζ. Κοιτάξτε να ΜΠΕΙ κάνα φράγκο στην ψωρογιώργαινα και αφήστε τις αηδίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ρε παιδία τι σημαίνει αντίσταση στο ΔΝΤ και ΕΕ? Δηλαδή λες σε κάποιον έλα και μετά αντιστέκεσαι? Τι λογική έχει αυτό? Πάντως για την ιστορία εμείς καλέσαμε το ΔΝΤ και την ΕΕ γιατί δεν μπορούσαμε να δανειστούμε από τις αγορές.
  Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω τι καταφέρνει κάποιος με το να απεργεί?
  Τέλος πάντων δεν θέλω να συνεχίσω την ιστορία βάζοντας ερωτήματα( είμαι και ολίγον off topic), απλά εν συντομία θέλω να πω ότι σε αυτή την χώρα έχουμε συνηθίσει σε μια λογική στείρας άρνησης που εκδηλώνεται με καταλήψεις και απεργίες. Ουδέποτε είδα κανέναν να μελετά και να αξιολογεί το κάθε πρόβλημα και να προτείνει λύσεις. Με την κάθε ευκαιρία ξεχυνόμαστε στους δρόμους, και με τσαμπουκά ζητάμε όλο και περισσότερα. Πες ότι την επομένη μας βάλουν όλους στο δημόσιο με μισθό 10.000 το μήνα και σύνταξη 7.000, έχει κανείς την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα κρατήσει παραπάνω από ένα μήνα? Φυσικά και όχι, εάν θέλουμε τέτοιους μισθούς θα πρέπει να παράγουμε και τόσο. Πραγματικά βαρέθηκα τις απεργίες και τις καταλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενός κλάδου που το μόνο που προσφέρει στο κράτος είναι ελλείμματα και διαφθορά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @ Κλείτωρ

  Αν μη τι άλλο καλό είναι που συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

  @ pølsemannen

  Δεν είναι κακή η ιδέα σας. Παλιότερα, άλλωστε αν ενθυμούστε, οι συριζαίοι κάθε μήνα έβγαζαν αφισσάκι με πρωτοετείς φοιτητριούλες στην πρώτη γραμμή των αγώνωνε. Πέσε 2-3 χρονάκια πιο πίσω και έχεις έτοιμη την απόλυτη μηχανή επανάστασης!

  @ alessandro

  Εύλογες οι απορίες σου, αλλά όντως ολίγον εκτός θέματος. Καλημέρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Αχ ναι ας μην πούμε άλλα...
  Ας περιμένουμε την Δευτέρα Δευτέρα και τις νέες σκηνές απείρου κάλλους και δημοκρατίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Τελικά πουθενά δεν τον πιάνεις τον Έλληνα... ποτέ δεν ήταν άξιος να συμφωνήσει για το παραμικρό, αλλά ειδικά στη μετά-ΔΝΤ εποχή, νομίζω ότι το κακό έχει παραγίνει...
  Μην ανησυχείτε... Η χώρα δεν θα ξεφτιλιστεί από τα "δωράκια" της Τσόκλη στα μάτια των "high - class" πολιτισμένων Ευρωπαίων τουριστών (σιγά τ'αυγά... βλέπω τι σούργελα έρχονται κάθε χρόνο στα νησιά)...
  Τέλος, αν θεωρείται ραγιαδισμός μια τέτοια συμβολική κίνηση φιλοξενίας, η λογική "του τι θα πουν οι ξένοι γι'αυτό" ή "πως θα το πάρουν οι ξένοι" ή "θα μας παρεξηγήσουν", είναι ΚΟΜΠΛΕΞ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @ Φοράδα

  Εύστοχο σχόλιο γνωστού: "Φαντάζεσαι η ΠΝΟ και το ΠΑΜΕ να είχαν ελικόπτερα;"

  @ Ν-Τ

  Χαίρομαι που βλέπει κι άλλος το δάσος και όχι το βλαστάρι.

  Στη μετά-ΔΝΤ εποχή το άγχος και ο εκνευρισμός ανεβαίνουν γενικότερα σε όλες τις πλευρές. Οπότε λογικό είναι να γίνονται και νευρικές κινήσεις ή δηλώσεις χωρίς ιδιαίτερη σκέψη. Η ανησυχία μου έγκειται στο γεγονός ότι το φαινόμενο επεκτείνεται αντί να μειώνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Αν μου επιτρέπετε ένα σχόλιο, αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι ότι το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ έχει μια καταγγελία έτοιμη για τα πάντα. Για τη ΓΣΕΕ, για την ΑΔΕΔΥ, για την κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, για το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για το ΛΑΟΣ, για τους Οικολόγους, για εμένα, για εσένα, για τους άλλους, για όποιον, τέλος πάντων, διαφωνεί ή παρεκκλίνει έστω και κατ' ελάχιστον από τις θέσεις/θέσφατά του. Προσοχή, όχι διαφωνία, αλλά καταγγελία. Για εκμετάλευση, για αντιδημοκρατικότητα, για διάσπαση των αγώνων, για ρεφορμισμό, για λιγκβινταρισμό, για ραγιαδισμό, για ιμπεριαλισμό, για αναρχοκαπιταλισμό, για ρεβισιονισμό και, όταν όλα εξαντληθούν, για αντικομμουνισμό (η τελευταία καραμέλα-κόκα κόλα που πάει μ' όλα). Το ΚΚΕ δεν συζητά, δεν διαλέγεται, απλώς καταγγέλει, όπως, άλλωστε, έκανε και στο παρελθόν, με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν θα σχολιάσω την κίνηση της Τσόκλη -θεωρώ ότι είναι πολύ χαμηλής πολιτικής έντασης και ουσίας για να προκαλέσει σημαντικά αποτελέσματα-, ωστόσο θα συμφωνήσω απόλυτα με τον οικοδεσπότη ότι η τυφλή μάχη του ΚΚΕ με τα πάντα έχει, πλέον, ξεπεράσει τα όρια ακόμα και της γραφικότητας κι έχει μπει στο πεδίο του σουρεαλισμού.
  Υ.Γ.: στα περισσότερα ξένα αεροδρόμια που έχω βρεθεί, υπάρχουν προθήκες με δωρεάν φύλλα εφημερίδων και σημεία όπου προσφέρεται δωρεάν καφές και τσάι. Αυτά συνιστούν δωράκια;...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Ενδιαφέρον.
  Φυσικά αν οι μαθητές κρατούσαν σημαίες τις ΚΝΕ θα ήμασταν στο κρίσημο χρονικό σημείο που ο λαός επιτέλους ξυπνάει.

  Ιδίως όταν ακούς ένα παιδάκι να σου μιλάει για το αντεργατικό προτσές, τον ιμπεριαλισμό και του λούμπεν προλεταριάτο, θεωρείται φυσιολογικό (πρόλαβε και τα έμαθε άλλωστε).

  Παρεμπιπτόντως, κάπου είχε πάρει το μάτι μου ότι ΠΑΜΕ σημαίνει ΠΑρακρατικοί Με Ένσημα (ή κατά μιαν άλλη εκδοχή, Πάλι Απ'έξω ΜΕίναμε), αλλά δεν έχω περαιτέρω πληροφορίες για το τι ισχύει και τι όχι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. elva
  κανενα πρόβλημα δεν έχω με το να ζεις εκτός Ελλάδος.
  Άλλο όμως να βλέπεις τον χορό σχολιάζοντας τους χορευτές και άλλο να είσαι εσύ που χορεύεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. Θα επανέλθω σε αυτό που είπε ο ser για το χαμόγελο.

  Μένω εδώ και 5 χρόνια στο εξωτερικό (Σκωτία συγκεκριμένα) και έχω διαποτιστεί κάπως με την καθημερινή ευγένεια.

  Πριν κάνα μήνα που επισκέφτηκα την Ελλάδα μου έκανε εντύπωση ότι με το που πάτησα το πόδι μου στο Ελ. Βελ. και με το που έφευγα, κυριαρχούσε η ίδια εικόνα...

  Ξινισμένες φάτσες και κοφτές αγενείς κουβέντες από τους υπαλλήλους προς τους πάντες. Είναι τρομερά αρνητική η εικόνα που δίνεται σε κάποιον που επισκέπτεται την χώρα. Κατανοώ ότι κάποιος δε μπορεί να είναι χαζοχαρούμενος στην δουλειά του συνέχεια, αλλά δε μιλάω τώρα για ραγιαδισμούς ιθαγενείς κτλ ... Πλέον λείπει κάτι πολύ βασικό από την κοινωνία.. η ΣΤΟΙΧΕΙΟΔΕΙΣ ΕΥΓΕΝΕΙΑ...

  Έχει αρκετό δρόμο ακόμα... :/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ Khlysty

  Πολύ εύστοχη η παρατήρηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με τέτοια τακτική το ΚΚΕ είναι ήδη απομονωμένο από όλους τους χώρους. Όπως δεν είναι τυχαίος και ο τρόπος που κατεβαίνει στις πορείες. Πάντα σε διαφορετική ώρα και διαφορετικό μέρος, με μπλοκ στρατιωτικής πειθαρχίας, φοβούμενο ενδεχόμενα προβοκάτσια. Δεν γνωρίζω πως ακριβώς το έχουν φιλοσοφήσει το θέμα και πως περιμένουν να έχουν σωστή και σφαρική πολιτική άποψη με τέτοια μυαλά.

  @ Hades

  Έχει συγκληθεί ειδική επιτροπή στον Περισσό για το θέμα των αρχικών του ΠΑΜΕ, (στην οποία φιλική συμμετοχή έχει δηλώσει και το λείψανο του Μπρέσνιεφ) ώστε να υπάρξει επίσημη γραμμή από το κόμμα. Το πιο πιθανό είναι να βγάλει πρωτοσέλιδο ο Ριζοσπάστης για να διαφωτίσει και την υπόλοιπη κοινωνία για ένα θέμα τόσο μείζονος σημασίας.

  @ eidomen

  Επειδή είχα ζήσει και εγώ Αγγλία για 6 χρόνια, αυτό το σκηνικό το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Μάλιστα ήταν δυσνόητο όταν προσπαθούσα να εξηγήσω τον προβληματισμό μου στον πατέρα μου πχ. Συνήθως οι αντιδράσεις ήταν χαμογελαστές και "ε έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες".

  Από αυτές τις λεπτομέρειες όμως νομίζω ότι φαίνεται ακριβώς το πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας. Και όπως είπες, έχουμε δρόμο ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Khlysty. Αν το ΚΚΕ διαφωνούσε (και δεν περιορίζονταν στο να καταγγέλλει και να τυποποιεί), τότε θα είχε κάτι να αντιπροτείνει και ίσως τότε να είχαμε κάποια θετική έκβαση, αν μη τι άλλο όμως θα είχαμε εναλλακτική.
  Βέβαια, από την άλλη πλευρά, τώρα που το σκέφτομαι μήπως είναι υπερβολική εκ μέρους μας απαίτηση το ΚΚΕ να έχει αντιπρόταση; Η συνταγή του δοκιμάστηκε με όχι και τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα... Η αλλαγή συνταγής δε, θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις καρεκλίτσες κάποιων. Για να μην το πάω πολύ παρακάτω και αρχίσω να σκέφτομαι ότι ίσως το ΚΚΕ δεν θέλει να δοκιμαστεί στην εφαρμογή της όποιας συνταγής του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. Όσο και να το ήθελε ο ελιτίστικος εγωκεντρισμός σου, όσο και να το προκαλεί η κάθε άλλο παρά υφέρπουσα αλαζονεία σου να κατηγορηθείς ως δήθεν πράκτορας και πληρωμένος προπαγανδιστής της κυρίαρχης ιδεολογίας, η εμπειρία του ΚΚΕ σε περιπτώσεις σαν τη δική σου (που δεν είναι και πρωτόγνωρες) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δε χρειάζεται να εξηγήσεις με συνωμοσία ό,τι κάλλιστα εξηγήται από την ηλιθιότητα. Φετιχιστές της γελοιότητας και του απροϋπόθετου, θύματα της φιλανθρωπίας και των ΜΚΟ, παιδάκια μιας νέας εποχής, που αποδόμησε ό,τι ούτε καν προσπάθησε να γνωρίσει, ονομάστε θετική ενέργεια την επίδειξη αποικιακής δουλοπρέπειας και χειροκροτήστε όλοι μαζί τη διάλυση μαζί με τον κοινωνικό ιστό και της ηθικής συγκρότησης ενός λαού. Σε ένα κόσμο που αναδύει την αποφορά μιας διάχυτης μοναξιάς, εκεί μπροστά στην οθόνη σας, όπου νομίσατε ότι πιάσατε τον παπά απ΄τα αρχίδια, κάνετε ασκήσεις ύφους και βαυκαλίζεστε μες στην ανωτερότητα που σας δίνει το καλό πτυχίο σας και οι πολλές αντιεξουσιαστικές ταινίες που παίξατε στην Αγγλία χτυπώντας το σύστημα. Η καλυμμένη μισαλλοδοξία που τρέφει τον πολιτικό φονταμενταλισμό σας δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει στους ίδιους δρόμους που οδήγησε και άλλους ημιμαθείς πριν από εσάς. Στην ανακάλυψη της εντελώς αυτονόητης για εσάς αλήθειας ότι το "φασιστικό ΚΚΕ" ευθύνεται για αυτά που ζούμε σήμερα και όχι οι πρωτότυπες αστοκυράτσες που συμμετέχουν στην διακωμώδηση της εθνικής μας παλιγγεννεσίας μέσα από την εμπέδωση της συλλογικής μας ευθύνης. Ε, λοιπόν, δε φταίμε όλοι και αυτοί που δεν φταίνε πρέπει έχουν τη μερίδα του λέοντος στο σύγχρονο "Τι να κάνουμε".Αντί να βλέπειςι στείρο αρνητισμό, κοίτα στον καθρέφτη σου και σκέψου - όσο αδύνατο κι αν σου φαίνεται- μήπως υπάρχει η πιθναότητα, έστω και 1 στο 1.000.000 να κάνεις εσύ λάθος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @ Pantelis

  Πολύ λίγες πιθανότητες μου δίνεις. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει η πιθανότητα 1 στις 5 να κάνω λάθος.

  Η διαφορά μας είναι ότι αν δω έστω και ένα στοιχείο που υποδηλώνει ότι κάνω λάθος, έχω κάθε διάθεση και θέληση να το παραδεχτώ και να αναθεωρήσω. Εσύ, μετά από αυτό το ιδεαλιστικό και θεωρητικό κατεβατό, που βρίσκεται κάτι εκατομύρια έτη φωτός από την πραγματικότητα, πόσες σου δίνεις;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. Συγνώμη...δεν ήξερα ότι το πρόβλημα είναι στα μάτια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. Λυπάμαι πραγματικώς που βλέπω ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουνε συνειδητοποιήσει την κατάσταση που βρισκόμαστε.

  Άλλος μιλάει ότι η χώρα μας θα γίνει... Μπανανία με τέτοιες κινήσεις, ότι χάνουμε ό,τι έχουμε κερδίσει με τους κοινωνικούς αγώνες, και ότι αυτά είναι δάχτυλος του ΔΝΤ και της ΕΕ. Δεν έχετε συνειδητοποιήσει μάλλον ότι είμαστε ΗΔΗ Μπανανία, ότι έχουμε ήδη απωλέσει ό,τι είχαμε κερδίσει τόσα χρόνια. Τέτοιες κινήσεις όπως της Τσόκλης προσπαθούνε να μας βάλουνε στο σωστό δρόμο, να δείξουνε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, να δώσουνε έμφαση στον τουρισμό (δε μας έχει μείνει και κάτι άλλο), και βγαίνει το ΚΚΕ/ΠΑΜΕ/ξέρω κι εγώ τι (ω, τι έκπληξη) και τα ισοπεδώνει όλα. Ένας άνθρωπος από εκεί μέσα τελικά με δυο γραμμάρια μυαλό δεν υπάρχει ρε γμτ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. @ Παντελής

  Έχω την αίσθηση ότι συγχέεις την ευαισθησία με τον συναισθηματισμό. Δύο πολύ διαφορετικές έννοιες. Αλλά και πάλι αυτό είναι δική μου αίσθηση...

  @ Panos Konstantinidis

  Εάν υπήρχε έστω και η υπόνοια σε ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, ότι η Ελλάδα είναι τριτοκοσμικό κράτος, ενδεχομένως αυτό το ποσοστό να προσπαθούσε να αλλάξει κάπως τα πράγματα.

  Για να μπορέσει όμως κάποιος να πει ότι το τάδε κράτος είναι τριτοκοσμικό, ενώ το δείνα όχι, σημαίνει ότι έχει επισκεφτεί και τριτοκοσμικά και "πρωτοκοσμικά" κράτη ώστε να συγκρίνει και ακολούθως να κρίνει. Δυστυχώς η αντίληψη του μέσου Έλληνα στο συγκεκριμένο θέμα είναι αρκετά χαμηλή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...