Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Μερικές αιρετικές σκέψεις

 • Ο Πάγκαλος ενοχλεί επειδή λέει πικρές αλήθειες για τις σχέσεις Κράτους – Πολίτη. Δεδομένου ότι ποτέ δεν μίλησε για το σύνολο της κοινωνίας, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες, κάποιος που θίγεται, ή θα έχει λερωμένη τη φωλιά του, ή τόσα χρόνια ζούσε σε άλλον πλανήτη. Αν είσαι καθαρός και ρεαλιστής, η φρασεολογία του Πάγκαλου, όσο κυνική και αν είναι, σε αφήνει παγερά αδιάφορο.
 • Η ακριβής φράση ήταν: «Μαζί φάγαμε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο». Η διαφορά μεταξύ αυτής της φράσης και ενός ξερού «μαζί τα φάγαμε», είναι σαφέστατη.
 • Εκτός αν θίγεσαι επειδή κάποιο πολιτικό πρόσωπο μιλάει τόσο απαξιωτικά και προσβλητικά για κάποιο μερίδιο των συνανθρώπων σου. Ναι, αλλά και ο Καρατζαφέρης με την κομπανία του, καθώς και διάφοροι Μητροπολίτες, λένε ανά καιρούς πολύ χειρότερα. Δεν είδα όμως ούτε γιαούρτια, ούτε λαϊκές κατακραυγές. Άρα η γνησιότητα του καθεαυτό αντικειμένου της αγανάκτησης, είναι αμφισβητήσιμη.
 • Το κίνημα «Δεν πληρώνω», οπουδήποτε και αν δραστηριοποιείται (διόδια, μέσα μαζικής μεταφοράς, κλπ) είναι δημοφιλές επειδή ξυπνάει σε όλους μας την εφηβική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Δηλαδή της αυθόρμητης και συναισθηματικής αντίδρασης σε κάτι που νοιώθουμε ότι μας καταπιέζει, χωρίς να συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις αυτής της αντίδρασης. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά ως ώριμοι ενήλικες έχουμε πολύ καλύτερες ικανότητες επίλυσης των συγκεκριμένων θεμάτων.
 • Η βασικότερη ενασχόληση της κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι η αποφυγή αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Όχι μόνο οργιάζουν οι θεωρίες συνομωσίας, αλλά και ο περισσότερος κόσμος ψάχνει απεγνωσμένα να πιαστεί από απόψεις ή θεωρίες που βασίζονται σε αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν αρκετά χρόνια ή σε εξωπραγματικές περιγραφές του παρόντος. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Βρισκόμαστε σε κλιμακούμενη κοινωνική κρίση, σε μεγάλη οικονομική ύφεση και όσο καθόμαστε να κλαίμε χωρίς να αναλαμβάνουμε δράση, η ύφεση θα βαθαίνει. Αυτό αφορά τόσο το Κράτος, όσο και την κοινωνία στο σύνολό της. Είναι πια καιρός να ξεφορτωθούμε την μοιρολατρική μας αντίληψη.
 • Η σημερινή κυβέρνηση είναι αδύνατο να μας βγάλει από την κρίση, για τον απλούστατο λόγο ότι η πλειοψηφία της, όπως και η «λαϊκή κοινή γνώμη», λειτουργούν με όρους που είναι υπεύθυνοι για την κρίση. Το χειρότερο όμως είναι ότι σε κομματικό επίπεδο δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική.
 • Η πυρηνική ενέργεια είναι η ασφαλέστερη, οικονομικότερη και αποδοτικότερη μορφή ενέργειας επί του παρόντος, με τη σημερινή τεχνολογία. Οι θάνατοι που προέρχονται από την παραγωγή λιγνίτη και την εξόρυξη και διακίνηση πετρελαίου, έχουν επιφέρει πολλαπλάσιους θανάτους και καταστροφές από αυτές της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να εξαρτόμαστε ή όχι από την πυρηνική ενέργεια, αλλά αν ήρθε ο καιρός να μειώσουμε δραστικά τις ενεργειακές μας ανάγκες, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

30 σχόλια:

 1. O Πάγκαλος δεν ενοχλεί για τις πικρές αλήθειες που λέει αλλά για το θράσος που έχει όντας εκπρόσωπος ενός συστήματος που καλλιέργησε την πελατειακή σχέση ιδιώτη-πολιτικών συμπεριλαμβάνοντας συλλήβδην και σκοπίμως καθιστώντας άπαντες συνένοχους. Οσο για την διαφορά μεταξύ ακριβής φράσης και περίληψης αυτής εγώ δεν βρίσκω καμία διαφορά.
  Σχετικά με το κίνημα Δεν πληρώνω μάλλον τα έχετε μπερδέψει. Αυτό που λέτε ίσως να εκφράζει ένα μέρος αυτών που συμμετέχουν – και λέω «ίσως» γιατί στις ενδόμυχες σκέψεις δύσκολα κάποιος μπορεί να εισχωρήσει – αλλά δεν αποτελεί ψυχαναλυτικό συμπέρασμα που αφορά την πλειοψηφία. Το κίνημα μπορεί να ξεκίνησε από ένα απτό καθημερινό πρόβλημα που αντιμετώπισε μερίδα συμπολιτών μας ωστόσο δεν έμεινε εκεί. Σε περίπτωση που σας διαφεύγει αποτελεί τροχοπέδη απέναντι στην ασυδοσία και αυθαιρεσία της διαπλοκής πολιτικής-κεφαλαίου στην προσπάθειά τους να ιδιοποιηθούν κοινωνικά αγαθά προς ίδιον όφελος με σκοπό το κέρδος. Σε ένα πλαίσιο διαφθοράς και διαπλοκής ετών ο πολίτης - αφού κατέστη ιδιώτης - αποτελεί την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά του πολυπόθητου κέρδους. Τώρα ο ιδιώτης αποφάσισε να ξαναγίνει πολίτης και αυτό μάλλον χαλά την ησυχία και τις business as usual ορισμένων.
  Η δράση αγαπητέ έχει πολλές μορφές , εσείς προφανώς έχετε κάτι πολύ «πολιτισμένο» στο μυαλό σας και όλα τα υπόλοιπα σας φαίνονται εκ του πονηρού. Εαν θεωρείτε πως ο άνεργος, ο χαμηλοσυνταξιούχος ή ο εργαζόμενος 12ωρα συχνά ανασφάλιστος δεν βλέπει την πραγματικότητα έχετε δίκιο. Δεν την βλέπει , την ζει.
  Η κοινωνικοοικονομική κρίση που ζούμε είναι αποτέλεσμα απληστίας των εχόντων και κατεχόντων που για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους εμφύσησαν το πνεύμα του «αμερικάνικου ονείρου» .Διότι αγαπητέ , γιατί να παράγω αν δεν έχω και τους αντίστοιχους καταναλωτές? Από που θα προκύψει το κέρδος?.. και εύλογα θα μου πείτε τώρα πως οι «πολίτες» είναι ανεύθυνοι?.. Οι πολίτες δεν είναι, οι ιδιώτες είναι.
  Η «λαική κοινή γνώμη» είναι ένα εφεύρημα – καλώς το βάζετε σε εισαγωγικά – δεν αποτελεί παρά τον μέσο όρο βλακείας και απάθειας ειδικά αυτών που ενώ βιώνουν την κρίση παραμένουν απαθείς φοβούμενοι τα χειρότερα μεν αναπόφευκτα δε. Πάντοτε η πλειοψηφία αντιδρούσε στην βίαιη αλλαγή ακολουθώντας ενστικτωδώς την δαρβίνεια ρήση « δεν επιζεί ο δυνατότερος αλλά αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα». Βέβαια κάθε προσαρμογή ενέχει την μετάλλαξη.
  Θα με βρείτε σύμφωνη στην τελευταία πρόταση/ερώτηση της τελευταίας παραγράφου αλλά αναρωτηθήκατε μήπως έτσι δυναμιτίζετε κάθε έννοια περί «ανάπτυξης» για την οποία ξοδεύεται τόσο σάλιο και ταυτόχρονα χύνεται τόση μελάνη για να μας πιπιλούν καθημερινά τον εγκέφαλο ?

  (συγνώμη για το σεντόνι αλλά ήταν αναπόφευκτο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. * Παγκαλος. Εχεις και εσυ τα δικια σου, αλλα μην ξεχναμε πως αυτος ο χοντρος ειναι χοντρος σε ολα του.

  * "Η βασικότερη ενασχόληση της κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι η αποφυγή αντιμετώπισης της πραγματικότητας. "
  Τι εδώ και ένα χρόνο; Μονο; Διαχρονικο το φαινομενο φιλτατε. Μια ζωη τα ιδια και τα ιδια. Ειμεθα οι περιουσιοι και οι"αλλοι " ειναι οή ο....σατανάς ή κορόιδα. Αϊντε τωρα να βγάλουμε συμπέρασμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιτέλους, βλέπω και μια αντικειμενική καταγραφή των δύο αυτών θεμάτων! Εκπρόσωπος ή μη εκπρόσωπος του όποιου συστήματος κι αν είναι αυτός που μιλάει, όταν έχεις κερδίσει τη ζωή σου με τα χέρια σου ή με το μυαλό σου, απλά δε σε αγγίζει καμία φράση αυτού του είδους, ιδίως όταν διατυπώνεται με σαφή στόχο -και είναι δεδομένο για κάθε σκεπτόμενο ον ότι μια φράση των 17 λέξεων αποτυπώνει ένα νόημα πληρέστερα από μια περιληπτική της απόδοση των 3 λέξεων. Και προφανώς, οι πελατειακές σχέσεις -στις οποίες κανείς δεν εξανάγκασε τους ιδιώτες να εισέλθουν- δε νομιμοποιούν τον όχλο να επιτίθεται και να προπηλακίζει, να εξυβρίζει λόγω και έργω και να τραυματίζει άλλους ανθρώπους.
  Το πρόβλημα δεν ξεκινά από τους πολιτικούς, ξεκινά από μας τους ίδιους. Δεν είμαστε ένα κράτος νομιμοφρόνων που διοικείται από διεφθαρμένους. Είμαστε ένα κράτος με πλειοψηφία τζαμπατζήδων, ημιμαθών και λουφαδόρων, που προσπαθούν να παρακάμψουν το νόμο. Κι όταν το κάνουμε, με την ανοχή της εξουσίας, δε μας καθιστά κανείς συνενόχους, αλλά απλώς ενόχους. Και δυστυχώς, το γεγονός ότι όλοι αυτοί (δεν έχω υπάρξει τζαμπατζού, ούτε θέλω να λουφάρω) είναι πλειοψηφία, μας δίνει σαν αποτέλεσμα τους διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουμε. Απλά μαθηματικά.
  Όσο για το κίνημα "δεν πληρώνω" είναι μια έκφανση των παραπάνω. Αν ο καθένας μας αρχίσει να κάνει ότι θέλει, δε θα έχουμε κράτος, θα έχουμε παιδική χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ελληνάκι είσαι ένα από τα τελευταία προπύργια της λογικής!

  Συμφωνώ απολύτως με όλα εκτός ίσως από το τελευταίο στο σημείο περί ενεργειακών αναγκών. Αυτές δεν προβλέπεται να μειωθούν. Το ενεργειακό πρόβλημα θα λυθεί μόνο μέσα από την τεχνολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Martina

  Δεν διαφωνώ στο ότι ο Πάγκαλος εκπροσωπεί αυτά που λες. Δεν βλέπω όμως σε τί διαφέρει πχ από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ή τα βαρέα βαριά πυροβολικά του διεφθαρμένου συνδικαλισμού όπως το προεδρίο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Εν τέλει δεν βλέπω σε τί διαφέρει από ένα κάρο άλλα άτομα και αξιώματα που είναι συνυπεύθυνα για αυτό το χάλι.

  Δεν βρίσκω το λόγο γιατί να μην αντιλαμβάνομαι και να βιώνω κι εγώ την πραγματικότητα από την οπτική ενός χαμηλοσυνταξιούχου ή άνεργου. Δεν ανήκω μεν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, αλλά σε διαβεβαιώ ότι πολλά χρόνια τώρα τα βγάζω σχετικά δύσκολα οικονομικά, ζώντας μία πολύ στοιχειώδη ζωή και χωρίς την παραμικρή οικονομική υποστήριξη από κάποιον. Τις ίδιες καταπιέσεις δέχομαι και τα ίδια αδιέξοδα βλέπω για τον εαυτό μου και την μελλοντική μου οικογένεια. Άρα, ούτε έχω κάποιο ελιτίστικο τρόπο σκέψης, ούτε νομίζω πως έχω την πολυτέλεια να κρίνω εκ των άνωθεν. Θα συμφωνήσω όμως στο ότι ενδεχομένως να βλέπω πιο πολιτισμένα διέξοδα από την κρίση, από το να φωνάζω αδιακρίτως από εδώ και από εκεί.

  Νομίζω πάντως, πως δεν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ποτέ, γιατί έχουμε διαφορετική αντίληψη για την προέλευση της κρίσης. Εσύ την προσάπτεις σε μία συγκεκριμένη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ελίτ, εγώ την προσάπτω στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας... το λεγόμενο φαυλοκρατικό σύστημα ;)

  Υ.Γ. Έχει ενδιαφέρον ο αγώνας που δίνουν κάποια συνδικάτα αυτό τον καιρό στο Wisconsin. Όχι μόνο για τη διαφορά "πολιτισμένου" αγώνα, αλλά και για τον τρόπο που εκφράζεται η αλληλεγγύη διαφόρων κοινωνικών τάξεων (ακόμα και ιδίων κρατικών φορέων) απέναντι σε ένα εργατικό ζήτημα. Αν έχεις χρόνο, αξίζει να ακούσεις αυτή την εκπομπή του Άρη Χατζηστεφάνου που δίνει μία καλή περιγραφή των γεγονότων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητό μου Ελληνάκι, γνώμες είναι αυτές, και η λογική άνευ λίγης αιθεριοποίησης, έτσι για λίγο αλατοπίπερο και προσωπική γεύση, ανήκει στον πλανήτη Βώλκαν, σκέφτωμαι.

  Πλαίσιο. Αυτό που εσωκλείει το σύνολο των λεχθέντων εντός ενός πλαισίου. Πάρε μια πρόταση μόνη της, χωρίς τις υπόλοιπες, και έχεις ένα διαφορετικό νόημα που βγαίνει από την εκτός πλαισίου παρουσίαση της, παραποιώντας το νόημα που έδινε ο αρχικός ομιλητής. Η χρήση λεγομένων εκτός πλαισίου είναι μόνιμη πρακτική των μέσω ενημέρωσης και μόνιμη αγαπημένη πρακτική του λαού. Ο κάθε ημιεπαγγελματίας πολιτικός το ξέρει αυτό και προσέχει όσο μπορεί να μην δίνει λαβή για εκτός πλαισίου χρήση των λεγομένων του.

  Ο κύριος Πάγκαλος θα μπορούσε να είχε πει: " Μαζί φάγανε τα λεφτά μέσα στο πλαίσιο ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας με αθρόους διορισμούς στο Δημόσιο, κι εγώ στο πολιτικό σύστημα ανήκω και ξέρω». Ένα μόνο "ν" αντί για "μ" στο "φάγαμε", να το κάνει "φάγανε", θα είχε απαγορεύσει την παρανόηση που έγινε, και θα μπορούσε αλτρουιστοκά να συμπεριλάβει τον εαυτό του στο τέλος, όπως στο [παράδειγμά μου ώστε να μην μπορεί να γίνει χρήση εκτός πλαισίου. Αλλά, ο άνθρωπος έβαλε "μ", και άφησε την πόρτα ανοικτή να τον κράζουνε ακόμα περισσότερο όσοι πιστεύουν ούτως ή άλλως ότι είναι ένα χοντρό βόδι που συμβολικά απεικονίζει την παρακμή και διαφθορά του συστήματος. Πάντως, είτε με "μ" είτε με "ν", είτε είναι πολιτικός που δεν σκέφτεται την πιθανότητα χρήσης των λεγομένων του εκτός πλαισίου, είτε το εννοούσε όπως το είπε είτε όχι, παραμένει τουλάχιστον η ερώτηση περί υπευθυνότητας του ατόμου στη θέση που κατέχει.

  Το "δεν πλερώνω" είναι όπως το λες. Τα παιδεία παίζει.

  Η Πυρηνική ενέργεια είναι η καθαρότερη, καλύτερη, κλπ. Σωστά τα λες. Και ένα κοφτερό μαχαίρι είναι θαυμάσιο να κόβουμε κρέας, να καθαρίζουμε πατάτες, κλπ., αλλά δεν θα έδινες ένα μαχαίρι μεγάλο και κοφτερό να το χειρίζεται ένα μικρό παιδάκι. Άρα, εφόσον όλα όσα λες είναι σωστά, πρέπει τώρα να σιγουρευτούμε ότι δεν δίνουμε το κοφτερό μαχαίρι σε παιδάκια. Οι ίδιοι οι Ιταλοί έχουν το γνώθισαυτόν να μην θέλουν την πυρηνική ενέργεια και τα απόβλητα να τα χειρίζονται οι ίδιοι, οι Ιταλοί. Τους βγάζω το καπέλο. Οι πιο "ενήλικες" στον κόσμο είναι οι Γιαπωνέζοι. Και χτίσαν αντιδραστήρες κοντά στην θάλασσα σε σεισμογενή περιοχή με τσουνάμι. Άρα, δεν πρέπει να φοβόμαστε το εργαλείο, αλλά τον χρήστη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ωραίες οι αιρετικές σκέψεις και συμφωνώ με αυτά που λες:)

  Επειδή έκανες μια αναφορά στο Wisconsin, και επειδή έχω κάνει ακριβώς την ίδια σκέψη με σένα ως προς το επίπεδο, παραθέτω εδώ ένα βίντεο - συγχώρεσε με για το ελαφρως οφφτόπικ:)

  http://bit.ly/dUgIrn

  Νομίζω ότι η διαφορά στο ύφος και το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο οφθαλμοφανές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ελληνάκι η λογική περπατά με αργά και προσεκτικά βήματα ενώ η παράνοια τρέχει με τέσσερα μακ, γι΄αυτό και βαδίζει πάντα πάνω σε συντρίμμια.
  Εκεί ακριβώς συναντά και την αλήθεια και λένε τα πιο σοφά και όμορφα παραμύθια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συμφωνώ μ' αυτά που λες, εκτός περί πυρηνικής ενέργειας. Το «Οι θάνατοι που προέρχονται από την παραγωγή λιγνίτη και την εξόρυξη και διακίνηση πετρελαίου, έχουν επιφέρει πολλαπλάσιους θανάτους και καταστροφές από αυτές της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας» είναι μεν αληθές, όσο το ότι οι θάνατοι από διαστημικά οχήματα είναι λιγότεροι από τους θανάτους από αυτοκίνητα. Δεν ξέρω ποια είναι το ποσοστό βλάβης στην πυρηνική ενέργεια και σε ενέργεια ορυκτών, αν έχεις κάποια στατιστικά στοιχεία, ευχαρίστως να το δούμε.

  Επίσης το αν είναι οικονομική η ΠΕ, κι αυτό δεν είναι σίγουρο. Αν δεν κάνω λάθος, τα περισσότερα εργοστάσια ΠΕ στην Ευρώπη επιδοτούνται, λόγω των τεραστίων εξόδων τους. Βάλε σ' αυτό και το κόστος βλάβης (όπως τώρα στην Ιαπωνία) επί την πιθανότητα βλάβης, για να έχεις το συνολικό κόστος. Μετά πρέπει να συγκρίνουμε με την ενέργεια από ορυκτά, και να δούμε κι εκεί πιο είναι το συνολικό κόστος. Αν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία, τότε λέμε ό,τι νά 'ναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πού καταντήσαμε! Ο ορθολογισμός να θεωρείται "μερικές αιρετικές σκέψεις"!
  Καλώς σε βρήκα Ελληνάκι μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Για να μην παρεξηγηθώ, θέλω να τονίσω ότι μου άρεσε πολύ το ποστ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αν είσαι καθαρός και ρεαλιστής, η φρασεολογία του Πάγκαλου, όσο κυνική και αν είναι, σε αφήνει παγερά αδιάφορο.
  ---
  Από τα σημερινά δημοσιευμένα wikileaks στην Κ:
  He sent a strong signal of his seriousness by naming PASOK heavy Theodoros Pangalos as his Deputy Prime Minister. His job is understood to be enforcing ministerial coordination

  Και για όσους δεν καταλαβαίνουν από αμερικανική αργκό heavy =μπράβος. Μέχρι και οι αμερικάνοι έχουν πάρει χαμπάρι το ρόλο του Παγκάλου και οι ντόπιοι σχολιαστές αναλύουν τις πίπες που πετάει ως βαρυσήμαντες δηλώσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Ανώνυμος 9:20

  Μερικά από τα στοιχεία μπορείς να βρεις στους συνδέσμους εδώ.

  @ Ανώνυμος 11:40

  Ο καθένας έχει δικαίωμα στην άποψη και την κρίση του. Ακόμα και όταν μιλάμε για έναν Αμερικάνο διπλωμάτη. Εγώ προσωπικά δεν βρίσκω κάτι βαρυσήμαντο στη φρασεολογία κάποιου που μιλάει για "φον φούφουτους" και "κοπρίτες".

  Βαρησήμαντο θα ήταν Πχ αν ο Πάγκαλος έβγαζε την Ελλάδα από την ΕΕ (για να τη σπάσει στους "φον φούφουτους"), και απέλυε τους μισούς δημόσιους υπάλληλους (για να εκδικηθεί τους "κοπρίτες").

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε, όσο αιρετικός κι αν γίνομαι κι εγώ (πάμε να φτιάξουμε μια νέα θρησκεία;) Πάντως στο τελευταίο δεν είναι μόνο το θέμα της ασφάλειας. Αν και κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, κουράστηκα με τις αντιπυρηνικές ρομαντικές κι ανεύθυνες ιαχές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 1 Ο κ Πάγκαλος με ενοχλεί εξαιρετικά επειδή λέει κατ ΄ εξακολούθηση μισές αλήθειες (ολόκληρα ψέμματα δηλαδή) προσπαθώντας να αθωώσει την δική του πολυεία και αυτή των συντρόφων του. Γιατί προσπάθεια αθώωσης είναι όταν ΔΕΝ λες " Σας διορίζαμε για να πάρουμε τις ψήφους σας, να κυβερνήσουμε και να κάνουμε κι άλλες "δουλειές" πολύ πιο χοντρές και εξ ίσου αν όχι περισσότερο κατακριτέες (και προσοδοφόρες) από τους διορισμούς σας." ή όταν ΔΕΝ λές ότι αυτός που εκλέγεται διορίζοντας κοπρίτες είναι και αυτός κοπρίτης που δεν μπορεί να βελτιωθεί.
  2 Το ότι ο Πάγκαλος λέει αυτά που λέει ΔΕΝ δίνει σε κανένα το δικαίωμα να τον γιαουρτώσει. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές (από το "δεν πληρώνω" μέχρι τις καταλήψεις και το δέρνω τους παίκτες της ομαδάρας μου ή του αντιπάλου) είναι έκφραση προσωπικών ανασφαλειών και ελλειμμάτων- τζάμπα μαγκιές. "Τζάμπα" γιατί υπάρχει η βεβαιότητα της ατιμωρησίας. Και το κυριώτερο τέτοιες συμπεριφορές είναι ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ.
  3 Για την αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος (περιλαμβανομένης και της σημερινής κρίσης) πρέπει να δρας θετικά . Να κάνεις πράγματα, να δημιουργείς, να λες "Ναι", να χτίζεις. Πολύ δυσκολότερο ( χρειάζεται βλέπεις προσπαθεια, γνώση , προσωπική ευθύνη, προσωπικες θυσίες κα) από το να λες "Οχι" να απαξιώνεις , να γκρεμίζεις.
  4 Περί πυρηνικής ενέργειας δεν έχω άποψη , αλλά για να πούμε "ναι" ή "όχι" πρέπει να το συζητήσουμε ως κοινωνία,αλλά με άλλους όρους από αυτούς που αντιμετωπίζουμε το θέμα στην Ελλάδα και κυρίως με ψυχραιμία.
  (Πάντοτε με έλκουν οι αιρετικές σκέψεις. Ισως γιατί μέσα τους πολλές φορές υπάρχει το εν ανεπαρκεία στη χώρα μας ... αυτονόητο)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Για την συμπεριφορά του Πάγκαλου -σιγουρα της αξιζει πολύ περισσότερο γιουγάρισμα - να μια καλή ανάλυση www.rednotebook.gr/details.php?id=2129.
  Σχετικά με το κίνημα "δεν πληρώνω" είναι απο τις λίγες αντιδράσεις που ανησυχούν την κυβέρνηση των εργολάβων και των τραπεζιτων, για αυτό βάζουν τα φερέφωνά τους να το συκοφαντήσουν και σπευδουν να το ποινικοποιήσουν.
  Αν η πυρηνική ενέργεια είναι η φτηνότερη τότε γιατί παντού επιδοτείται άγρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ελληνάκι θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στη φράση:
  «Η βασικότερη ενασχόληση της κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι η αποφυγή αντιμετώπισης της πραγματικότητας.»
  Τα περιέχει όλα και τον Πάγκαλο και τους προπηλακισμούς και τα κινήματα «δεν πληρώνω», ακόμα και την άρνηση στην τεχνολογία με αφορμή ένα ατύχημα.
  Μέσα στο απόλυτο αδιέξοδο του ιδιώτη στοχοποιεί ότι ανούσιο και παραπλανητικό προβάλλεται και δεν συνειδητοποιεί ότι το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πάψει να είναι ιδιώτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ελληνάκι θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου στη φράση:
  «Η βασικότερη ενασχόληση της κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι η αποφυγή αντιμετώπισης της πραγματικότητας.»
  Τα περιέχει όλα και τον Πάγκαλο και τους προπηλακισμούς και τα κινήματα «δεν πληρώνω», ακόμα και την άρνηση στην τεχνολογία με αφορμή ένα ατύχημα.
  Μέσα στο απόλυτο αδιέξοδο του ιδιώτη στοχοποιεί ότι ανούσιο και παραπλανητικό προβάλλεται και δεν συνειδητοποιεί ότι το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να πάψει να είναι ιδιώτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν ειναι αληθεια οτι για την κριση φταινε οι πολιτες που ειναι λουφαδοροι και τσαμπατζιδες..η Ελλαδα που τοσο ευκολα κατακρινετε εχει αρκετες πρωτιες και πολυ λιγοτερα χρεη απο τις δηθεν οργανωμενες - πολιτισμένες ευρωπαικες χωρες...

  Δειτε τι παραγει η χωρα μας και τι χρεη εχει εδω....

  http://ditruth.blogspot.com/2011/03/blog-post_2160.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Πιθανόν ο Πάγκαλος να ενοχλεί μια μερίδα ανθρώπων που δεν πρόλαβε να φάει όσα ήθελε ή δεν πρόλαβε να εκμεταλλευτεί το φαύλο πολιτικό σύστημα .

  "Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να εξαρτόμαστε ή όχι από την πυρηνική ενέργεια, αλλά αν ήρθε ο καιρός να μειώσουμε δραστικά τις ενεργειακές μας ανάγκες"

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να δω μια φορά γραμμένο και κάτι σωστό , το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι κατασπαταλάμε ενέργεια , έπρεπε να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για να το καταλάβουν τα σαΐνια .

  Έγραψες τα αυτονόητα για τον περισσότερο κόσμο και καλά έκανες , άσχετο αν στην 'πέσουν' διάφοροι .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μου φαίνεται απίστευτο οτι επικροτείτε την αυθάδεια του Πάγκαλου. Η είστε εντελώς βλάκες και σας κορόιδεψε με τον τρόπο που τα παρουσίασε, ή είστε από το σινάφι του.
  Οπότε και εγώ με τη σειρά μου θα θεωρήσω ότι για να τον καλύπτετε, σημαίνει οτι είστε από αυτούς που φάγανε τα λεφτά και προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη με παπαρολογίες ωστε ο κόσμος να ασχολείται με το τί είπατε και όχι με το έγκλημα που πράξατε. Φυλακή θα έπρεπε να σας βάλουν όλους, μαζί με αυτό το ζώο τον Πάγκαλο.
  Να μην έλεγε "Μαζί τα φάγαμε", να έλεγε "Τα έφαγα εγώ με 200 άλλους πολιτικούς και κάτι χιλιάδες άλλους ηλίθιους που συνεχίζουν και μας ψηφίζουν". Αυτό θα ήταν αλήθεια, όχι να μιλάει έτσι λες και δεν υπάρχουν αθώοι που όχι μόνο δεν έφαγαν, αλλά πλήρωσαν από την τσέπη τους κιόλας. Ένας από αυτούς τους τελευταίους είμαι εγώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Το ήξερα πως μπορούσα να βασιστώ σ’εσένα για μια όαση ταύτισης απόψεων (χρειάζεται κι αυτό που και που :p).

  Αυτό με τον Πάγκαλο έχει καταντήσει αηδία, τώρα τους πήρε όλους ο πόνος, όταν τα τρώνε είναι καλά. Λες και δεν ζούμε όλοι στην ίδια χώρα…

  "Εκτός αν θίγεσαι επειδή κάποιο πολιτικό πρόσωπο μιλάει τόσο απαξιωτικά και προσβλητικά για κάποιο μερίδιο των συνανθρώπων σου."

  Αν αυτή η απαξίωση είναι δικαιολογημένη δεν υπάρχει λόγος να θιχτεί κανείς. Άσε που νομίζω πως όλοι φταίμε. Ακόμη κι όσοι δεν φάγαμε άμεσα δεν κάναμε και τίποτα για να σταματήσουμε τους άλλους.

  "Η βασικότερη ενασχόληση της κοινωνίας εδώ και ένα χρόνο στην Ελλάδα είναι η αποφυγή αντιμετώπισης της πραγματικότητας."

  [παλαμάκια]

  [κι άλλα παλαμάκια για την πυρηνική ενέργεια]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Όντως οι σκέψεις σου περί πάγκαλου είναι αιρετικές (συγκρινόμενες με τις κατσάδες των καιρών και τα γιαουρτώματα των ημερών) ,αν και υποψιάζομαι ότι ο μόνος δογματισμός που θα μπορούσε να υποθάλψει αιρέσεις, δεν πηγάζει από τη μεριά αυτών που ασκούν κριτική αλλά από αυτούς που πράττουν εν ονόματι κάποιας από τις τρεις βασικές μορφές εξουσίας.

  Θα μπορούσαν ,οι σκέψεις σου, να είναι ταυτόχρονα και εξ-αιρετικές εαν ο κος πάγκαλος δεν είχε υποπέσει στας εξής ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΛΑΘΗ (σχετικά με τη φράση "Μαζί κλπ κλπ" ) >>

  Λάθος 1ο : Αργοπορία...Παρα πολύ μεγάλη αργοπορία...Χρειάστηκε 30 περίπου χρόνια κομματικής σκέψης για να αποφασίσει την "εκτόξευσή" της περιβόητης φράσης.Αν βέβαια ο κος πάγκαλος είχε εκτοξεύσει τη φράση αυτή το 1981 (ή έστω το 1982 ή ακόμα και το '83 ή επιτέλους όταν άρχιζε να αντιλαμβάνεται ότι οι "πρασινοφρουροί" ζήλεψαν το χρήμα των μπλεφρουρών) ,πιθανότατα θα είχε με το μέρος του μόνο το 10% περίπου του ελληνικού λαού,πράγμα το οποίο θα τον κατέτασσε αυτόματα στις αριστερές δυνάμεις της εποχής (άρα, εκτός εξουσίας), που χρησιμοποιούσαν ήδη φράσεις σαν κι αυτή .Εδώ λοιπόν,μπορούμε (καλόπιστα) να καταλογίσουμε - το λιγότερο - πολιτική ατολμία.

  Λάθος 2ο :Παραδοχή προσχώρησης στη φαυλοκρατία... Το λάθος αυτό άπτεται της γραμματικής (όπως εύστοχα σχολίασε ο thinks - 20 Μαρτίου 2011 5:22 μ.μ.).H χρήση πρώτου πληθυντικού (φάγαμε) αντί τρίτου πληθ. (φάγανε) ,δεδομένης της 30ετούς θητείας του σε βουλευτικές και υπουργικές θέσεις,θα έπρεπε να τον οδηγήσει αυτονόητα και σε αναζήτηση εξιλέωσης.Η αποχώρησή του από το σαθρό πολιτικό σκηνικό μαζί με μια μεγάλη συγνώμη προς ΟΛΟΚΛΗΡΟ το λαό και όχι μόνο προς αυτούς που δεν "έφαγαν" (λόγω της συμμετοχής του στην εκπαίδευση των "πολλών" πάνω σε φαυλοκρατικά πρότυπα), θα ήταν μια αξιέπαινη παραδοχή της ανικανότητάς του (επί 30 χρόνια) να συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πολιτεύματος.

  Λάθος 3ο : Αμετροέπεια και βερμπαλισμός σε υπέρτατο βαθμό (και κατ'εξακολούθηση) διανθισμένα με υποτιθέμενες "θρασείες" και "επαναστατικές" κορώνες εκ του ασφαλούς (βλέπε ασυλία)...Σ'αυτό οδηγήθηκε,από τη λανθασμένη του αντίληψη περί της έννοιας του όρου "ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ".
  Η "ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ" (όσο καυστική κι αν είναι) σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανό ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ της "ΠΡΑΞΕΟΛΟΓΙΑΣ" (sic!)...
  Η ΠΡΑΞΗ, είναι το - αυτονόητα - αναμενόμενο, από κάποιον που (επί 30 χρόνια) μετέχει της εκτελεστικής εξουσίας και όχι Η ΦΡΑΣΗ.Οι φράσεις παιδεύονται (ικανά ελπίζω :) από τους μπλόγκερς,τους θαμώνες των καφενείων και γενικά από τους πολίτες που με την ψήφο τους έχουν αναθέσει την εκτελεστική εξουσία σε πολιτικούς σαν τον κο πάγκαλο (οι οποίοι - πάλι αυτονόητα - έχουν το δικαίωμα της κριτικής επί των πράξεων ή των μη πράξεων)...

  Σ'ευχαριστώ για το βήμα λόγου (καθώς στο μπλογκ μου έχω αποφασίσει,εδώ και κάμποσο καιρό, να μην ανεβάζω αναρτήσεις που έχουν σχέση με οποιαδήποτε "βαρυσήμαντη δήλωση" του κου πάγκαλου :-) και συνέχισε να γράφεις αιρετικά για να εμπνέεις τους σχολιαστές σου :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ελληνάκιε, δεν θα συμφωνήσω με την περί Πάγκαλου προσέγγιση. Δηλαδή αν έβγαινε ο Χίτλερ και έβγαζε λόγο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηριζόμενος στο γεγονός ότι χεσμένα τα'χουν και άλλοι θα έπρεπε να είμαι αδιάφορος;
  Υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα κόσμου (τεράστια για την ακρίβεια) που έμεινε παντελώς εκτός πάσης λογής και φύσεως μάσα, και για τον οποίον (εις εκ των οποίων και ο υποφαινόμενος) δεν υπάρχει καμία απόλύτως διαφορά ανάμεσα στο μαζί τα φάγαμε σκέτο και το μαζί τα φάγαμε στα πλαίσια ενός φαύλου συστήματος κλπ. Ως εκ τούτου, η διευκρίνηση έχει αξία μόνο για όποιους είναι μέσα και μάλιστα ανάλογα με το βάθος στο οποίο είχε εισχωρήσει ο καθένας. Για τους έξω, μία η άλλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Μα δεν μπορώ να καταλάβω, ο Πάγκαλος δήλωσε ότι όντας τόσα χρόνια εκπρόσωπος ενός φαύλου συστήματος πολιτικής πελατείας, μαζί με άλλους πολίτες έφαγε χρήμα. Από μόνο του αυτό δεν τον κάνει ένοχο; Θα του δώσουμε και βραβείο που το δήλωσε, ότι δηλαδή έκλεψε; Μην τρελαθούμε, κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος καταλαβαίνει ότι πάαααρα πολλοί άνθρωποι μέσα από μια σάπια κρατικοδίαιτη οικονομία άρμεγαν όσο πιο πολύ γινόταν το κράτος, άρα ναι όντως φταίνε και αυτοί που έρμεγαν και αυτοί που έβλεπαν και δεν μιλούσαν. Ο Πάγκαλος όμως βγαίνει και δηλώνει ότι "ναι, είμαι μέρος αυτής της κλοπής και μάλιστα πρωτοστατούσα", αυτό νομίζω ότι δεν χωνεύεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. "Η είστε εντελώς βλάκες και σας κορόιδεψε με τον τρόπο που τα παρουσίασε, ή είστε από το σινάφι του"

  Ανώνυμε έχεις δίκιο.
  Βλεπωντας την όλη δομή και ιδεολογία του blog εγώ καταληγω στο πρώτο που αναφέρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Δεν θεωρώ ότι ο Πάγκαλος είπε την αλήθεια. Νομίζω ότι τα λεφτά δεν φαγώθηκαν, λόγω των διορισμών στο δημόσιο, αλλά κυρίως στην κακοδιαχείριση, στις "μίζες", στην υπερτιμολόγηση, στα επιδόματα πέρα από κάθε λογική, κ.τ.λ.

  Το δικαίωμα στην εργασία, που κάθε κράτος πρέπει να παρέχει στο πολίτη, μεταλλάχθηκε σε αποκλειστικό προνόμιο των πολιτικών, και σε αυτό δεν θεωρώ ότι έχουν οι πολίτες ευθύνες, και ούτε μπορώ να κατηγορήσω ένα απλο πολίτη που ψάχνει απεγνωσμένα για εργασία και τελικά καταλήγει να παρακαλάει τον κάθε πολιτικό.

  Θα ήθελα επίσης να συμφωνήσω ότι αγνοούμε την πραγματικότητα, αλλά δεν σίγουρος αν το κανουμε επίτηδες. Σε μια κοινωνία η οποία δεν έμαθε ποτέ να πράττει ομαδικά, είναι πολύ δύσκολο σε αυτήν την στιγμή να αρχίσει να λειτουργεί ομαδικά. Για αυτό μερικές φορές διαπιστώνω ότι ψάχνουμε για ηγέτες/μεσίες ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Έχει ενδιαφέρον πάντως που από όλα τα σημεία, ο Πάγκαλος τράβηξε την μεγαλύτερη προσοχή, παρόλο που το 5ο σημείο πχ είναι πιο ουσιώδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Μια χαρά τα λές σε όλα άλλά η άποψη για την πυρηνική ενέργεια είναι κατά την άποψη μου delusional. Υποεκτιμά τις επιπτώσεις "μιας στραβής" βάσει των μικρών πιθανοτήτων να "σκασει η στραβή".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @Elliniki,
  νομίζω και ο Πάγκαλος είναι μέρος τους 5ου σημείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...