Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

10 προσωπικές συμβουλές για νεοσύλλεκτους φοιτητές

1. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος έρευνας, μελέτης, στοχασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Δεν είναι ούτε καφενείο, ούτε γαλαρία λεωφορείου 5ήμερης εκδρομής. Κοινώς, είναι κάτι που θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με αυτό…


…παρά με αυτό:


2. Το νούμερο 1 αίτημα κάθε λογικά και ελεύθερα σκεπτόμενου φοιτητή θα έπρεπε να είναι η απαλλαγή του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης από τα «Θρησκεύματα». Το νούμερο 2, η απαλλαγή του Πανεπιστημίου από τις κομματικές παρατάξεις. Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τον συντηρητισμό, την οπισθοδρομικότητα και την αντιφατικότητα που προάγονται από αυτές τις δύο καταστάσεις σε σχέση με αυτά που πρεσβεύει το Πανεπιστήμιο.

3. Επεξήγηση για τους αδαείς: Η πολιτική σκέψη είναι ελεύθερη και υποκειμενική. Δεν εντάσσεται σε καμία φοιτητική παράταξη που λειτουργεί με τους υπάρχοντες όρους που ακολουθούν πιστά το παρωχημένο νεοελληνικό κομματικό και πολιτικά συντηρητικό κατεστημένο. Αυτό ισχύει κυρίως για αυτές τις παρατάξεις που πουλάνε ανατροπή και εκσυγχρονισμό με όρους του 19ου αιώνα. Έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να βλέπεις πόσο «εκσυγχρονιστές και δημοκράτες» είναι αυτοί που πουλάνε «εκσυγχρονισμό και δημοκρατία». Περισσότερα, στην προ 3ετίας, αλλά πάντα επίκαιρη, ανάρτηση.

4. Είσαι στο Πανεπιστήμιο για να μορφωθείς, να καλλιεργηθείς, να ζυμώσεις τις σκέψεις σου με αυτές άλλων, να ξεκόψεις από το μοντέλο παπαγαλίας και να μπεις σε αυτό της κριτικής σκέψης. Να μάθεις να κατανοείς και να σέβεσαι το έργο πραγματικά σπουδαίων ανθρώπων, και να απορρίπτεις τα σκουπίδια ασήμαντων παπαρολόγων. Το Πανεπιστήμιο δεν σου μεταδίδει μόνο γνώση, αλλά κυρίως τρόπο σκέψης.

5. Γίνε οικονομικά ανεξάρτητος. Πάρε την πρωτοβουλία να κόψεις το χαρτζιλίκι από τη μαμά και το μπαμπά και να κάνεις ένα μικρό βήμα προς την έμπρακτη ενηλικίωσή σου. Βρες μία οποιαδήποτε δουλειά, ή στην ανάγκη βρες και δύο. Τα οφέλη της οικονομικής ανεξαρτησίας θα δεις πως είναι πολύ μεγαλύτερα από μία ενδεχόμενη οικονομική άνεση. Όσο πιο δύσκολες είναι οι συγκυρίες, τόσο μεγαλύτερη η τριβή και τόσο βαθύτερη η κατανόηση και εκτίμηση τής κάθε είδους ανεξαρτησίας.

6. Συγκατοίκησε. Πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν ακόμα ώστε ο μέσος Έλληνας φοιτητής να αρχίσει να συγκατοικεί με ένα ή περισσότερα άτομα; Είναι σαφώς πιο οικονομικό, κοινωνικό και «προπονεί» την υπευθυνότητά σου αφού προσφέρει μία καλή γεύση του τι εστί «έχω δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις».

7. Κάνε καταχρήσεις. Η καλύτερη περίοδος για sex drugs and rock’n’roll είναι αυτή. Αν δεν τις κάνεις τώρα, δεν θα τις κάνεις ποτέ ή θα τις κάνεις άτσαλα και συμβατικά όταν με μεγάλη έκπληξη εκεί γύρω στα 35-40 διαπιστώσεις ότι κάποια πράγματα δεν τα έχεις δοκιμάσει ή θα ήθελες να τα είχες δοκιμάσει. Και επειδή ένας 40άρης με παλιμπαιδισμό ακούγεται σαν μία πορδή μέσα σε μία ορχήστρα που εκτελεί το Le quattro stagioni του Vivaldi, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου να παίξεις και να πειραματιστείς με τις αισθήσεις και τα πάθη σου κατά την περίοδο με τις λιγότερες επιπτώσεις σε σένα και τον κοινωνικό περίγυρο. Είναι το ίδιο επιμορφωτική εμπειρία με τις σπουδές, πόσο μάλλον όταν αυτά τα δύο δεν αλληλοσυγκρούονται.

8. Να είσαι ειλικρινής με τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες σου και κόψε τη γκρίνια. Άμα βαριέσαι τη μελέτη ή δεν ενθουσιάζεσαι με το αντικείμενο σπουδών σου, παράτα το και βρες κάτι άλλο να κάνεις. Είσαι εκεί από προσωπική επιλογή, άρα και οι εργασίες και οι εξετάσεις θα πρέπει να αξιολογούν τις πραγματικές σου ικανότητες. Σκονάκια, εργασίες επί πληρωμή και άλλα τέτοια σχολικά και «βολεματικά» κατάλοιπα δεν θα πρέπει να σε αφορούν.

9. Μπες οπωσδήποτε σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus ή κάνε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Ακόμα και ένα εξάμηνο σε μία άλλη χώρα, σου παρέχει ανεκτίμητη εμπειρία και καλύτερη οπτική γωνία της πραγματικότητας (εφόσον έχεις μάτια και αφτιά ανοιχτά, βεβαίως).

10. Η σούμα όλων των παραπάνω… ενηλικιώσου. Πάρε πτυχίο έτοιμος για να δημιουργήσεις, όχι για να βολευτείς και να αράξεις. Στην τελική κανένα πτυχίο δεν έχει αξία αν το μυαλό έχει παραμείνει στην 3η Λυκείου. Και ο φραπές πάντα θα είναι φραπές, αλλά θα πρέπει να επιλέξεις αν θα τον απολαμβάνεις έτσι…


…η έτσι.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...