Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

10 προσωπικές συμβουλές για νεοσύλλεκτους φοιτητές

1. Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος έρευνας, μελέτης, στοχασμού και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Δεν είναι ούτε καφενείο, ούτε γαλαρία λεωφορείου 5ήμερης εκδρομής. Κοινώς, είναι κάτι που θα πρέπει να μοιάζει περισσότερο με αυτό…


…παρά με αυτό:


2. Το νούμερο 1 αίτημα κάθε λογικά και ελεύθερα σκεπτόμενου φοιτητή θα έπρεπε να είναι η απαλλαγή του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης από τα «Θρησκεύματα». Το νούμερο 2, η απαλλαγή του Πανεπιστημίου από τις κομματικές παρατάξεις. Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις τον συντηρητισμό, την οπισθοδρομικότητα και την αντιφατικότητα που προάγονται από αυτές τις δύο καταστάσεις σε σχέση με αυτά που πρεσβεύει το Πανεπιστήμιο.

3. Επεξήγηση για τους αδαείς: Η πολιτική σκέψη είναι ελεύθερη και υποκειμενική. Δεν εντάσσεται σε καμία φοιτητική παράταξη που λειτουργεί με τους υπάρχοντες όρους που ακολουθούν πιστά το παρωχημένο νεοελληνικό κομματικό και πολιτικά συντηρητικό κατεστημένο. Αυτό ισχύει κυρίως για αυτές τις παρατάξεις που πουλάνε ανατροπή και εκσυγχρονισμό με όρους του 19ου αιώνα. Έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να βλέπεις πόσο «εκσυγχρονιστές και δημοκράτες» είναι αυτοί που πουλάνε «εκσυγχρονισμό και δημοκρατία». Περισσότερα, στην προ 3ετίας, αλλά πάντα επίκαιρη, ανάρτηση.

4. Είσαι στο Πανεπιστήμιο για να μορφωθείς, να καλλιεργηθείς, να ζυμώσεις τις σκέψεις σου με αυτές άλλων, να ξεκόψεις από το μοντέλο παπαγαλίας και να μπεις σε αυτό της κριτικής σκέψης. Να μάθεις να κατανοείς και να σέβεσαι το έργο πραγματικά σπουδαίων ανθρώπων, και να απορρίπτεις τα σκουπίδια ασήμαντων παπαρολόγων. Το Πανεπιστήμιο δεν σου μεταδίδει μόνο γνώση, αλλά κυρίως τρόπο σκέψης.

5. Γίνε οικονομικά ανεξάρτητος. Πάρε την πρωτοβουλία να κόψεις το χαρτζιλίκι από τη μαμά και το μπαμπά και να κάνεις ένα μικρό βήμα προς την έμπρακτη ενηλικίωσή σου. Βρες μία οποιαδήποτε δουλειά, ή στην ανάγκη βρες και δύο. Τα οφέλη της οικονομικής ανεξαρτησίας θα δεις πως είναι πολύ μεγαλύτερα από μία ενδεχόμενη οικονομική άνεση. Όσο πιο δύσκολες είναι οι συγκυρίες, τόσο μεγαλύτερη η τριβή και τόσο βαθύτερη η κατανόηση και εκτίμηση τής κάθε είδους ανεξαρτησίας.

6. Συγκατοίκησε. Πόσες δεκαετίες πρέπει να περάσουν ακόμα ώστε ο μέσος Έλληνας φοιτητής να αρχίσει να συγκατοικεί με ένα ή περισσότερα άτομα; Είναι σαφώς πιο οικονομικό, κοινωνικό και «προπονεί» την υπευθυνότητά σου αφού προσφέρει μία καλή γεύση του τι εστί «έχω δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις».

7. Κάνε καταχρήσεις. Η καλύτερη περίοδος για sex drugs and rock’n’roll είναι αυτή. Αν δεν τις κάνεις τώρα, δεν θα τις κάνεις ποτέ ή θα τις κάνεις άτσαλα και συμβατικά όταν με μεγάλη έκπληξη εκεί γύρω στα 35-40 διαπιστώσεις ότι κάποια πράγματα δεν τα έχεις δοκιμάσει ή θα ήθελες να τα είχες δοκιμάσει. Και επειδή ένας 40άρης με παλιμπαιδισμό ακούγεται σαν μία πορδή μέσα σε μία ορχήστρα που εκτελεί το Le quattro stagioni του Vivaldi, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου να παίξεις και να πειραματιστείς με τις αισθήσεις και τα πάθη σου κατά την περίοδο με τις λιγότερες επιπτώσεις σε σένα και τον κοινωνικό περίγυρο. Είναι το ίδιο επιμορφωτική εμπειρία με τις σπουδές, πόσο μάλλον όταν αυτά τα δύο δεν αλληλοσυγκρούονται.

8. Να είσαι ειλικρινής με τις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και τις προσωπικές φιλοδοξίες σου και κόψε τη γκρίνια. Άμα βαριέσαι τη μελέτη ή δεν ενθουσιάζεσαι με το αντικείμενο σπουδών σου, παράτα το και βρες κάτι άλλο να κάνεις. Είσαι εκεί από προσωπική επιλογή, άρα και οι εργασίες και οι εξετάσεις θα πρέπει να αξιολογούν τις πραγματικές σου ικανότητες. Σκονάκια, εργασίες επί πληρωμή και άλλα τέτοια σχολικά και «βολεματικά» κατάλοιπα δεν θα πρέπει να σε αφορούν.

9. Μπες οπωσδήποτε σε κάποιο πρόγραμμα Erasmus ή κάνε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Ακόμα και ένα εξάμηνο σε μία άλλη χώρα, σου παρέχει ανεκτίμητη εμπειρία και καλύτερη οπτική γωνία της πραγματικότητας (εφόσον έχεις μάτια και αφτιά ανοιχτά, βεβαίως).

10. Η σούμα όλων των παραπάνω… ενηλικιώσου. Πάρε πτυχίο έτοιμος για να δημιουργήσεις, όχι για να βολευτείς και να αράξεις. Στην τελική κανένα πτυχίο δεν έχει αξία αν το μυαλό έχει παραμείνει στην 3η Λυκείου. Και ο φραπές πάντα θα είναι φραπές, αλλά θα πρέπει να επιλέξεις αν θα τον απολαμβάνεις έτσι…


…η έτσι.


15 σχόλια:

 1. Αν επιτρέπεται, επίσης: Μάθε μια δεύτερη ξένη γλώσσα, μάθε χορό, καταδύσεις, σκι, φωτογραφία, ένα μουσικό όργανο, αθλήσου. Τα καλοκαίρια (ευχή και κατάρα) βγάλε μία κάρτα τρένου για νέους και γύρισε την Ευρώπη με φίλους ή και μόνος (μη μασάς, lonely planet υπό μάλλης και δρόμο). Μην αρχίσεις το κάπνισμα, μην παχύνεις, μάθε να μαγειρεύεις (θα ρίξεις γκόμενους-ες και θα τρως και καλά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ σχεδόν με όλα εκτός από μια μικρή ένσταση στο 5 όπου παραείσαι υπερβολικός. Νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν η πρόταση να ξεκινάει με το "προσπάθησε" και να μην καταλήγει στο να εργάζεται κάποιος πιο πολλές ώρες από το χρόνο που έχει για μελέτη.

  Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως έγινε και τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά που αναφέρεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αφήστε τα παιδιά και τις κομματικές τους οργανώσεις ήσυχες. Εκφράζουν το φιλοσοφικό κίνημα του διαφωτισμού:
  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_31/08/2011_454421

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, ιδίως στο θέμα της συγκατοίκησης. Σου δίνει μια βαθιά αίσθηση υποχρεώσεων έναντι ατόμων που δε σου χρωστάνε ή δε σε λατρεύουν. Η καλύτερη μορφή κοινωνικοποίησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. To 9 θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό. Αν οι φοιτητές είχαν μία ιδέα για το πώς είναι τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, θα ανέχονταν πιο δύσκολα τα χάλια των δικών μας πανεπιστημίων.
  Το ίδιο ισχύει φυσικά για όλους τους πολίτες. Μακάρι να μπορούσαν να πάνε να ζήσουν για λίγο σε κάποια δυτικοευρωπαίκή πρωτεύουσα. Θα ζούσαμε σε μία πολύ καλύτερη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1. Μα τότε δεν θα είναι σα στο σπίτι τους!
  2. Τελικά πήρε των Θρησκευμάτων την Παιδεία, η της Παιδείας τα Θρησκεύματα;
  3. Μα τότε δεν θα είναι σα στο σπίτι τους!
  4. Όχι τρόπο να βγάζεις χρήμα;
  5. Όταν γίνει η γονική παροχή, ΟΚ.
  6. Μεικτά η άρρενες-κορρασίδες χώρια; που το πας;
  7. Έλα γειά σου!
  8. Τι είπες ότι σημαίνει "αντικείμενο";
  9. Μα τότε δεν θα είναι σα στο σπίτι τους!
  10. Κι αν δημιουργούσανε βόλεμα και άραγμα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τράβα να "καταλάβεις" το MIT, το UCL, το CAL-TEC, το Imperial και το ΕΤΗ ...

  Αυτό δεν είναι πανεπηστίμια, δεν βγάζουν Nobel ... άντε μην αρχίσω γιατί είναι και ο τομέας μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Άκου να σου πω αγοράκι μου, η ζωή δεν τελειώνει μετά τα 40 γκε-γκε;;
  Καταχρήσεις κάνουμε όποτε γουστάρουμε, όσο γουστάρουμε φτάνει να ξέρουμε το γιατί κι όσο αντέξουμε.
  Άμα εσύ αισθάνεσαι τελειωμένος στα 40 σου, πρόβλημά σου. Σε εμάς τους άλλους 40άριδες αρέσει να κάνουμε καινούρια πράγματα, πειράματα και θάματα και στα 40 και στα 140.

  Συμφωνώ και επαυξάνω με αυτά που λέει ο Argy Bargy: Κάνε θέατρο, ζωγραφική ή όποια άλλη καλή τέχνη γουστάρεις και μην την παρατήσεις όταν πάρεις το πτυχίο, συνέχισέ την όσο μπορείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Το Λαγωνικό

  Η αλήθεια είναι ότι σε έχασα λίγο με το επιθετικό υφάκι, ειδικά όταν μιλάμε για μία προσωπική άποψη, αλλά δεν πειράζει. Καλή καρδιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ελληνάκι αστειευόμουν πραγματικά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καταραμένα internetz. Άμα δεν βλέπεις τη γκριμάτσα του άλλου όταν λέει αυτά που λέει, και βλέπεις μόνο κείμενο, όπως θες το εκλαμβάνεις! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το αυτονόητο φτάσαμε να το θεωρούμε πρωτοποριακό.....

  Προφανως γι αυτο σε διέγραψε το κόμμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ίσως οι συμβουλές σου στους νεοσύλλεκτους δεν θα χρειαζόντουσαν αν θα ήταν εφικτό να πήγαιναν πρώτα για ένα 6μηνο σε ένα ξένο πανεπιστήμιο και μετά να συνέχιζαν στα δικά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχα... Σωστός! Πρώτα Erasmus για ...προθέρμανση και μετά πίσω στα δικά μας.
   Είμαι σίγουρος, ότι τότε οι ίδιοι οι φοιτητές θα πίεζαν περισσότερο για τις παραπάνω αλλαγές-συμβουλές :D

   Διαγραφή
 14. Αυτή τη φωτογραφία του Dawkins να πίνει "φραπέ"... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...