Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Intermission #50 (Αποφασισμένοι edition)

Σήμερα που ξεκινάει η φθινοπωρινή σαιζόν επανάστασης, θα ήθελα με τη σειρά μου να ευχηθώ καλό «καυτό» Φθινόπωρο στους απανταχού αγωνιστές, που αν και ενάμιση μήνα τώρα μας είχαν αφήσει στο έλεος της εθνοπροδοτικής χούντας, αυτή τη φορά επανέρχονται αποφασισμένοι για ανατροπή του συστήματος και του καθεστώτος, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.


5 σχόλια:

 1. Τώρα αρχίζουν τα παιδιά καταλείψεις, μετά είναι του Αγίου Δημητρίου, 28η Οκτωβρίου και αμέσως είναι και όλος ο Δεκέμβριος προετοιμασία για Χριστούγεννα... μετά Απόκριες, Πάσχα... Δεν βολεύει καθόλου Ελληνάκι μου. Δεν μπορούμε να το φιξάρουμε πάλι για Μάϊο που δεν θα κάνει και τόσο κρύο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα γιατί το υποτιμάτε όλοι οι φιλελεύθεροι συνεχώς αυτό το κίνημα ; Αφού είναι τσαρλατάνοι γιατί ασχολείστε ;

  Τόσο πολύ πιστεύετε ότι μόνο μέσω της ατομικής δράσης θα βρεθεί η λύση ;
  Σαν συλλογικότητα όλοι εσείς έχετε δημιουργήσει ποτέ κάτι το αξιόλογο ; και αν όχι γιατί ; Μήπως πρέπει να ξεκολλήσετε και εσείς από τον ελιτισμό σας ; Εκτός βέβαια και αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με την κρατούσα κατάσταση...

  Στην τελική άμα ερχόσασταν (έστω ως ψυχροί παρατηρητές) θα βλέπατε τη φάρμα των ζώων στη πράξη. Πως όλα ξεκινούν αγαθά και σιγά σιγά οι συντονισμένες μειοψηφίες διαβρώνουν και καπελώνουν εν-τέλει ένα κίνημα. Πιο ωραιο δίδαγμα προκείμενου να γίνει μια συλλογική οργάνωση πάνω σε σωστές βάσεις υπάρχει ;

  Στη τελική οι φιλελεύθεροι εκτός από κοινωνικό μίσος ας δείξουν ότι μπορούν να συνεννοηθούν και για το κοινό καλό. Δε μιλώ για αγανακτισμένους αλλά για κάτι το διαφορετικό.Γιατί αν μείνουν μόνο στα ποστ και στη αρθρογραφία δε βλέπω κανένα χαΐρι...

  Τα παραπάνω δε τα γράφω σαν κατηγορητήριο αλλά ως ευχή.

  Επίσης να συμπληρώσω ότι μου άρεσε πολύ το άρθρο σου για την παιδεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Χαζούλης

  Αυτό το περί "φιλελευθέρων" δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς κολλάει. Υπονοείς ότι όλοι οι επικριτές του "κινήματος" των αγανακτισμένων είναι φιλελεύθεροι; Και αν είναι, το ζητούμενο είναι ποιοι το κατακρίνουν, ή τι αντεπιχειρήματα υπάρχουν για αυτά που του προσάπτουν;

  Δεν ξέρω για τους φιλελεύθερους, αλλά επειδή εγώ ακριβώς το παρακολούθησα από κοντά, έγραψα κάποιες σχετικές σκέψεις στις αρχές του (label "αγανακτισμένοι") και... δυστυχώς έπεσα μέσα.

  Δεν είναι το καπέλωμα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ που το οδήγησαν στην αποτυχία, αλλά η (για άλλη μία φορά) αστοχία ενός κινήματος να αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης που, παρά τις βολικές θεωρίες συνωμοσίας περί απεχθούς χρέους, κακού καπιταλισμού κλπ κλπ, έχασε την ουσία και... τελικά πήγε διακοπές.

  Όταν ξεκινάει ένα κίνημα με καλοπροαίρετους σκοπούς, καλό είναι να γνωρίζει πότε καπελώνεται, ή ξεφεύγει από την αρχική του ιδέα ή (όπως συνέβη και με τους "αγανακτισμένους"), γελοιοποιείται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βασικά δεν το υπονόησα. Το είπα ευθέως.

  "αστοχία ενός κινήματος να αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης που, παρά τις βολικές θεωρίες συνωμοσίας περί απεχθούς χρέους, κακού καπιταλισμού κλπ κλπ, έχασε την ουσία και... τελικά πήγε διακοπές."

  Το βασικό είναι να κατακρίνουμε κάθε μορφή αντίδρασης ή να εστιάζουμε στο πως θα δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα παράγει δυναμικά και συντονισμένα κάτι καλύτερο στη κοινωνία ?

  Διότι όσο όλοι αρκούνται στο να κάθονται και τους βρίζουν τόσο πιο πολύ το βαθύ ΠΑΣΟΚ θα παίρνει τα πάνω του. Και ο λαϊκισμός μεγαλώνει.

  Δεν με ενοχλούν τα κείμενα στα οποία "την λες" στους αγανακτησμενους απλά όλη αυτή η συμπεριφορά μοιάζει περισσότερο με κραυγή απόγνωσης. Και η απόγνωση δείχνει την παταγώδη αποτυχία των προοδευτικών δυνάμεων στο να συντονιστούν και να παράγουν ένα θετικό έργο.

  Άρα ας μη Ελληναραδιζουμε λέγοντας συνεχώς ότι "εκείνοι φταιν" καταλήγοντας σε αυτονόητα συμπεράσματα όπως ότι :

  "αστοχία ενός κινήματος να αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της κρίσης που, παρά τις βολικές θεωρίες συνωμοσίας περί απεχθούς χρέους, κακού καπιταλισμού κλπ κλπ "

  Από τη στιγμή που η άλλη πλευρά σιωπά και μόνο κραυγάζει ασυντόνιστα, ας κάτσουμε στο τέλος να κλαίμε τη μοίρα μας. Γιατί ειλικρινά το πιστεύω ότι στη παρούσα φάση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι Αγανακτισμένου πρέπει να είναι το μείζων ζήτημα ενασχόλησης των ατόμων με προοδευτική σκέψη.

  Υ.Γ.
  Δεν ξέρω πως μοιάζει το ύφος της γραφής μου πάντως τα σχόλια μου δεν έχουν επιθετικό χαρακτήρα και προφανώς δε σε κατηγορώ για τίποτα. Όπως εσύ έτσι και εγώ απλά παραθέτουμε κάποιες απόψεις. :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ Χαζούλης

  Καταρχάς, οι επικριτές του κινήματος δεν είναι μόνο φιλελεύθεροι. Είναι και αναρχικοί, είναι φυσικά οι πασόκοι, είναι το ΚΚΕ, είναι μία μερίδα καθηγητών, διανοούμενων, κλπ κλπ. Άρα δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική απόχρωση.

  Λες:
  "Το βασικό είναι να κατακρίνουμε κάθε μορφή αντίδρασης ή να εστιάζουμε στο πως θα δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα παράγει δυναμικά και συντονισμένα κάτι καλύτερο στη κοινωνία ?"

  Το δεύτερο φυσικά! Όμως οι "αγανακτισμένοι" απέτυχαν και εφόσον δεν έκατσαν κάτω να κατανοήσουν για ποιον λόγο απέτυχαν, σημαίνει ότι διαιωνίζουν κάτι απλά ευχόμενοι να αποκτήσει πάλι κάποια δυναμική.

  Αν με παρακολουθούσες κατά το ξεκίνημα των συγκεντρώσεων στην Πλ. Συντάγματος, ήμουν ουδέτερος, εκφράζοντας απλά κάποιες ανησυχίες. Ούτε προϊδέασα ότι το κίνημα θα αποτύχει, ούτε το έβλεπα αρνητικά. Η σταδιακή μου αμφισβήτηση, επήλθε μετά από 2-3 εβδομάδες που κατέβαινα συχνά στο Σύνταγμα και έβλεπα ιδίοις όμασι προς τα που οδεύει η ιστορία.

  Και λυπάμαι που το λέω, αλλά αν ένα γνήσιο και αυθόρμητο κίνημα που κράζει τα κόμματα και τις συνεχνίες (και πολύ καλά κάνει), τελικά καπελώνεται τόσο εμφανώς από αυτά, και καταλήγει να στηρίζει τις συντεχνίες (βλ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), απλά για την αντίδραση του πράγματος, χάνει τελικά τις αρχικές του δυναμικές.

  Προσωπική μου άποψη παραμένει ότι η διαχείριση των θεσμών στην Ελλάδα βαραίνει τους ανθρώπους, όχι τους καθεαυτό θεσμούς. Ένα κίνημα που χρεώνει τους θεσμούς για την κακή εφαρμογή τους δεν έχει καμία σταθερή βάση για να εξελιχθεί.

  Υ.Γ. Δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης. Διάλογο κάνουμε :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...