Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2011

Ακατάσχετη σκέψη

 • Αν ρωτούσες τη γνώμη μου, κακώς «ξήλωσαν» την πλατεία Συντάγματος. Έπρεπε να την αφήσουν όπως είναι, να χτίσουν έναν υπερυψωμένο κυκλικό εξώστη και να μετατραπεί σε μουσείο/ θεματικό πάρκο. Να πηγαίνει ο κόσμος, τα σχολεία και οι τουρίστες να βλέπουν ποια μπορεί να είναι η κατάντια ενός κοινωνικού συνόλου όταν αφήνεται ελεύθερο στην ψύχωσή του. Και κάθε τόσο να σκάνε τα ΜΑΤ και να τα πνίγουν όλα στο δακρυγόνο για να διαφαίνεται ακόμα πιο έντονα ο παραλογισμός, η ανικανότητα και η ματαιοπονία που έχει κατακλύσει το πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας.
 • Πλέον όταν ανοίγεις οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση με κάποιον Ελληναρά (αριστερό ή δεξιό δεν έχει σημασία - “Once an Ellinaras, always an Ellinaras” όπως λέει και το γνωμικό), η «επιχειρηματολογία» του περιορίζεται στο βαρετό σημείο να συνδιαλέγεται ως 10χρονο. Η αλήθεια είναι μία, οι καλοί και οι κακοί είναι αυτοί και η πραγματικότητα είναι αυτή που έχω στο δικό μου κεφάλι… και να σκάσεις. Αν διαφωνείς, είσαι καθεστωτικός ή βολεμένος και είναι πλέον φυσικός νόμος ότι την πραγματικότητα της ελληνικής κρίσης την κατέχουν «εξέχουσες» προσωπικότητες όπως ο Άρης Χατζηστεφάνου και ο Δημήτρης Καζάκης, γαρνιρισμένη με το λαζοπουλέικο χιούμορ του πιτσιρίκου. Η παπαρολογία που έχει κατακλείσει τα εγχώρια chain mails και που διαβάζεται με προσοχή και πανικό ταυτόχρονα από την τελευταία θείτσα, δεν είναι τυχαίο που πηγάζει από τον τρόπο σκέψης των προαναφερθέντων. Όπως δεν είναι τυχαίο όταν αριστεροί που δουλεύουν τους δεξιούς για τις θεωρίες συνομωσίας τους, δεν μπορούν να δουν τις αντίστοιχα ανόητες θεωρίες συνομωσίας στις οποίες έχουν υποπέσει οι ίδιοι. Αν μη τι άλλο, ο Λιακόπουλος θα πρέπει να είναι υπερήφανος για την ακούσια διείσδυσή του και στον αριστερό χώρο. Και στην τελική η ανοησία του φασισμού δεν είχε ποτέ προτιμήσεις σε αριστερούς ή δεξιούς χώρους. Μονοψήφιο IQ, καταστολή της κριτικής σκέψης, και έτοιμο το στρατιωτάκι.
 • Δεν ξέρω αν έχει ξαναϋπάρξει ποτέ κοινωνία, που στην προσπάθειά της να γιατρέψει τα κακώς κείμενα, εστιάζει με τόση εμμονή στα συμπτώματα και όχι στις αιτίες. Υποθέτω πως έχει να κάνει με την έμφυτη τάση της να ψάχνει εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Όπως και να το κάνεις, αν έχεις συχνούς πονοκεφάλους, είναι πιο εύκολο να μπουκώνεις δύο ασπιρίνες για να σου περάσει για δυο-τρεις ώρες, παρά να κάνεις ενδελεχείς εξετάσεις, να συγκαλέσεις μία ομάδα ειδικών επιστημόνων για να βγάλει ένα επιστημονικό πόρισμα και να ακολουθήσεις μία αυστηρή και χρονοβόρα αγωγή που θα σου θεραπεύσει τους πονοκεφάλους μια για πάντα. Και φυσικά πιο εύκολο είναι να γκρινιάζεις, παρά να πράττεις.
 • Η «λαϊκή οργή» που πάει διακοπές δεν είναι κάτι μεμπτό. Όμως η «λαϊκή οργή» που τυποποιείται και δίνει ραντεβού για τον Σεπτέμβρη είναι επιεικώς αξιολύπητη και απλά ανακυκλώνει τον «ελληναρισμό» που με τόσο πάθος υποτίθεται ότι προσπαθεί να ξεφορτωθεί.
 • Η πλειοψηφία των Ελλήνων πλέον έχει εστιάσει σε μία επερχόμενη, γενική και αόριστη καταστροφή που όταν ρωτάς να την περιγράψει, δεν μπορεί. Απλά αναμασά τα τσιτάτα των δημοσιογράφων και της αυξανόμενης κάστας των απανταχού παπαρολόγων. Βέβαια, η απαισιοδοξία και η γκρίνια ανέκαθεν ήταν γνώρισμα των Ελλήνων. Πριν χρόνια, στην ερώτηση «τί νέα;», το πιο πιθανό θα ήταν να λάβεις την απάντηση «ε, τα ίδια. Στον αγώνα». Και σήμερα πάνω κάτω οι ίδιοι διάλογοι παίζουν. Απλά πριν πέντε χρόνια, ο αγώνας ήταν να χτιστεί και ένα εξοχικό ή να αγοραστεί ένα Golfaki για τον γιο ή την κόρη, ενώ τώρα είναι κάτι αντικειμενικά πιο σοβαρό… «Τομέητο, τομάτο». Στην 30ετή σαπίλα της μεταπολίτευσης, τέτοιες διαφορές είναι αμελητέες.
 • Έχω σιχαθεί τη σοβαροφάνεια και έχω πεθυμήσει τη σοβαρότητα. Πλημμυρίσαμε από την πρώτη και πλέον δεν βρίσκεις πουθενά ίχνος της τελευταίας.

Θα μπορούσα να συνεχίζω τα bullet points όλη μέρα, αλλά σε τέτοιες εποχές, με τέτοιον καιρό, το τσιπουράκι στην παραλία αναδεικνύεται σε σημαντικότερη έγνοια.


12 σχόλια:

 1. "την πραγματικότητα της ελληνικής κρίσης την κατέχουν «εξέχουσες» προσωπικότητες όπως ο Άρης Χατζηστεφάνου "

  Ο Χατζηστεφανου έχει σίγουρα πλάτες απο συνδικαλιστικές οργανώσεις.

  Αλλοι φωστήρες ομως που έχουν σχεδόν τις ιδιες απόψεις με εσένα έχουν για πλάτες εφοπλιστές.

  Οι δυο παραπάνω κατηγορίες ανήκουν σε payroll, εμείς οχι. Αυτή είναι σημαντική διαφορά.

  Δεν υπάρχει μια αλήθεια και δε πρέπει να γινόμαστε εριστικοί με την αντίθετη άποψη. Αλλιώς οπως σωστά είπες καταλήγουμε να στο να γίνουμε Ελληναραδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ελλήνακι, σου περνάει καθόλου από το μυαλό ότι αυτή η χώρα βρίσκεται στην κατάσταση, που της αξίζει, και ότι οι φυσιολογικοί της κάτοικοι είναι οι Ελληναράδες;

  Εγώ δεν έχω πλέον την παραμικρή αμφιβολία και θεωρώ ότι ανήκω σε μια αντιδραστική μειοψηφία. Ως εκ γεννετής Έλληνας και λόγω ηλικίας αδυνατώ να τους αδειάζω τη γωνιά, αλλά κάνω ό,τι μπορώ για τους απαλλάξουν από την παρουσία τους τα παιδιά μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Χαζούλης

  "Αλλοι φωστήρες ομως που έχουν σχεδόν τις ιδιες απόψεις με εσένα έχουν για πλάτες εφοπλιστές."

  Δεν διαφωνώ. Όμως αυτό δεν ακυρώνει αυτόματα αυτές τις απόψεις. Άλλο πράγμα να καταλήγεις σε ένα συμπέρασμα επειδή το ψάχνεις, και άλλο επειδή βλέπεις ένα debtocracy και σε βολεύει το συμπέρασμα.

  Και σίγουρα τα αίτια της κρίσης ή οι τρόποι αντιμετώπισής της είναι πολύ πιο σύνθετοι από μερικές απλοϊκές εξηγήσεις. Αυτή η απλοϊκότητα είναι που με χαλάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγησίας
  Like !!!!!!!!!!!!!!!11

  ellinaki
  και επρεπε να προσθεσεις και την αδρανεια της πολιτειας
  (η Ραικου μετα 3 μηνες θυμήθηκε το τσαντήρι στο Σύνταγμα, Ο Παπουτσης άφαντος με τα ταξί κτλ κτλ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γιατι "Η «λαϊκή οργή» που πάει διακοπές δεν είναι κάτι μεμπτό" ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "Αυτή η απλοϊκότητα είναι που με χαλάει."

  Στη Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού πάσχει απο έλλειψή συναισθηματικής νοημοσύνης. Η αντιδράσεις πολλών ανθρώπων είναι ίδιες με αυτές ενος μικρού παιδιού.

  Απλά δεν ειμαι υπέρ της βρεγμενης σανίδας.Εμείς πρέπει να ειμαστε ψυχρόαιμοι και ν'ακουμε. Οσοι περιτριγυρίζονται απο οικονομικά συμφέροντα ας σκοτωθούν μεταξύ τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ thinks

  Δε νομίζω ότι ένας πραγματικά οργισμένος δεν έχει δικαίωμα στις διακοπές. Ενδεχομένως να χαλαρώσει και λιγάκι ;)

  Σε κάποιον όμως που δηλώνει οργισμένος, κάνει διάλειμμα και δηλώνει επιστροφή στην "επανάσταση" από το Σεπτέμβριο, μπορώ να καταλογίσω πολλά ωραία κοσμητικά... κυρίως υποκρισία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Χαζούλης

  "Οσοι περιτριγυρίζονται απο οικονομικά συμφέροντα ας σκοτωθούν μεταξύ τους."

  Το θέμα είναι όμως Χαζούλη μου, ότι αυτά τα οικονομικά συμφέροντα είναι που χρειαζόμαστε! Γιατί καλώς ή κακώς οι επενδύσεις πάνε στην Κροατία και στην Βουλγαρία ... γιατί εκεί ο “κακός” επιχειρηματίας μπορεί να κάνει την δουλεία του, γιατί εκεί δεν έχει λαό και κράτος που θέλει να τον φάει ζωντανό και με μίσος!

  Γιατί μπορεί όλοι να ζηλεύουμε την Ferrari του αφεντικού και να λέμε πως είναι άχρηστος/διαπλεκόμενος/μαλάκας αλλά το bottom line είναι ότι κάπου/κάπως/κάποτε επέδειξε μεγαλύτερη ικανότητα από εμένα και εσένα και για αυτό είναι αφεντικό και εμείς υπαλλήλοι του!

  Ξέρεις τι παθαίνουν όσοι δεν διευκολύνουν τις επενδύσεις δηλαδή (τα “συμφέροντα”);;; ... βλέπουν τις γυναίκες/κόρες/αδερφές τους, πουτάνες σε ξένες χώρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ajaxoftelamon

  "Ξέρεις τι παθαίνουν όσοι δεν διευκολύνουν τις επενδύσεις δηλαδή (τα “συμφέροντα”);;; ... βλέπουν τις γυναίκες/κόρες/αδερφές τους, πουτάνες σε ξένες χώρες!"

  Δηλαδή τη περίοδο που οι Έλληνες μετανάστευαν σε Αμερική,Γερμανία και Αυστραλία είχαν γίνει πουτάνες ;

  Ασφαλώς και είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας (συμφέρει και εμένα τον ίδιο) αλλά με τις απειλές γενικότερα δε τα πάω καλά.

  Το σχόλιο μου πάντως στόχευε κυρίως στον σχολιασμο των γεγονότων και οτι δε χρειάζεται να γινόμαστε μουτζαχεντιν της μιας πλευράς αφού δεν είμαστε σε κανένα payroll. Όλα και όλοι επιδέχονται κριτικής από τους αγανακτισμένους μέχρι τον Βαρδινογιάννη. Το μέτρο ας το ορίσει ο καθένας μας αλλα κατά τη γνώμη μου πάντα πρέπει να υπάρχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και ιδού τα κομβία της συζύγου του κυρίου Αλέξιου, διότι, πέρα από ότι έχει το δικαίωμα, φαίνεται ότι έχει και τον τρόπο (still) να (actually) πάει διακοπές, άρα δεν έχει πιάσει πάτο. Και υπάρχουν εκείνοι ανάμεσά μας που θα υποστηρίξουν ότι αν δεν δίνει προτεραιότητα στο να σταματήσει την κάθοδο προς τον πάτο πριν εξασκήσει το δικαίωμα του σόρυ μια στιγμή να ξελαμπρικάρω, πέφτει μάλλον στην δεύτερη κατηγορία που περιγράφεις! Δεν μπορεί, θα μου πεις, να συνεχίσει την μάχη μόνος όταν πάνε όλοι οι άλλοι διακοπές, άρα, η περιγραφή της δεύτερης κατηγορίας μπορεί να αρμόζει καλύτερα στον μέσο όρο της ομάδας αν όχι στους ιντιβίντουαλς. Άλλωστε υπάρχουν και τα μέτωπα που πιστεύουν ότι εντάξει τώρα ρε αδερφέ, συνέχεια θα μας ξελασπώνουνε οι Γερμανοί, πολύ χολοσκάγαμε για τίποτα, και οι άλλοι που πρεσβεύουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να επιστρέψουμε στην πλήρη παραοικονομία και υποτραπέζια λειτουργία... Από την άλλη βέβαια υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτές οι διακοπές να ήταν μια στρατηγική υποχώρηση (με τους ταξιτζήδες να κάνουν αντιπερισπασμό) για ανασυγκρότηση. Να δούμε! να δούμε... καλή επιστροφή αγαπητέ!
  :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @Χαζούλη

  Και βέβαια πρέπει να ακούγετε η γνώμη σου, συγνώμη αν post μου ακούστηκε "κουβέρτα".

  Εκείνα ήταν άλλα χρόνια ... δεν μετανάστευαν πολλές γυναίκες δουλειά, τις έστελναν μόνο για νύφες ;) ... σήμερα όμως το βλέπεις γύρο σου, οι άντρες στο γιαπί, οι γυναίκες στην βύζητα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εμ, μια καρακρισάρα όσο δυνατή και να είναι, δεν αρκεί για να "στρώσει" ως δια μαγείας μια κοινωνία πλαδαρή, διεφθαρμένη και οπισθοδρομική.

  Θέλει χρόνο και κόπο όπως και η μάζωξη των γιατρών για τον πονοκέφαλο που αναφέρεις.

  Όπως ακριβώς και η δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας θέλει χρόνο.

  Και όχι φυσικά σαν αυτές που σκοπεύει να φτιάξει η κυβέρνηση (τύπου κοινωνική απασχόληση) που θυμίζουν το Σουηδικό νηπιαγωγείο για ενήλικες Fas 3

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...