Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Βολταίρος 101


Πριν 2-3 μέρες, το προφίλ του Χάρρυ Κλυνν στο facebook μπλοκαρίστηκε. Ο λόγος ήταν μία κακόγουστη φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ που φορούσε ένα περιβραχιόνιο με μία σβάστικα και τα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία κλασσική εθνικοπατριωτική, κομπλεξική, ανοησία δηλαδή, σαν τις δεκάδες που κυκλοφορούν καθημερινά στο ελληνικό διαδίκτυο.

Προσωπικά χάρηκα το μπλοκάρισμα του προφίλ, από την άποψη ότι προσωρινά έστω άλλο ένα σκουπίδι αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο. Όμως! Αυτή την κρυφή χαρά την κρατάω για τον εαυτό μου· για τα δικά μου προσωπικά βίτσια, και τα δικά μου μυαλά. Ποτέ δεν θα επευφημούσα δημοσίως τη συγκεκριμένη πράξη και φυσικά κατακρίνω το μπλοκάρισμα ως στεγνή λογοκρισία και καταπάτηση του στοιχειώδους δικαιώματος στην ελευθερία του λόγου. Μάλιστα, εφόσον μπορώ, θα παλέψω για την επανενεργοποίησή του συγκεκριμένου προφίλ όσο και αν βρίσκω το περιεχόμενό του χυδαίο από άκρη σε άκρη. Όσο σιχαμερό και λαϊκιστή βρίσκω τον Χάρρυ Κλυνν τον τελευταίο καιρό, τόσο σιχαμερή και απαράδεκτη βρίσκω την φίμωση του λόγου από όπου και αν προέρχεται, προς όπου και αν στρέφεται.

Εάν ως λαός μπορούσαμε να διακρίνουμε την λεπτή διαφορά αυτών των δύο, δηλαδή μεταξύ των προσωπικών μας ιδεών και του δικαιώματος των άλλων να εκφράζουν την αντίθεση στις ιδέες μας, νομίζω ότι θα ζούσαμε σε μία όντως δημοκρατικότερη χώρα. Αλλοίμονο αν δεν είχαμε προσωπικά γούστα και ιδέες, τα οποία υπερασπιζόμαστε. Αλλοίμονο όμως κιόλας, αν επιβάλλαμε αυτά τα γούστα και τις ιδέες στους άλλους, κλείνοντάς τους το στόμα.

Εν τέλει, αλλοίμονο σε όσους πιστεύουν ότι άνθρωποι με διαφορετικές ιδέες, αισθητική και ρητορική, δεν μπορούν να συμβιώσουνε αρμονικά σε μία κοινωνία υπερασπίζοντας το στοιχειώδες δικαίωμα σεβασμού στις ιδέες, την αισθητική και την ρητορική των άλλων. Επειδή όμως, ως λαός έχουμε αυτή την διαολεμένη συνήθεια να μην διαχωρίζουμε τον προσωπικό από τον δημόσιο χώρο, ή καλύτερα τα δικά μας όρια από αυτά των άλλων, βγάζουμε μία τόσο έντονη ιδεολογική σχιζοφρένεια που όχι μόνον δεν έχει συλλογικό αντίκτυπο αλλά μας κάνει και ιδιώτες (με την αρχαιοελληνική έννοια). Να λοιπόν μία όμορφη φιλελεύθερη άσκηση για τις ερχόμενες γενιές της χώρας, δεδομένου ότι οι υπάρχουσες έχουν αποτύχει παταγωδώς στο συγκεκριμένο.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...