Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012

Η ψήφος μου (Μέρος 2ο)

(Συνέχεια από το 1ο Μέρος)

Δεν υπάρχει δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Αυτά είναι επινοήσεις καιροσκόπων, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Όσο αφελές είναι να στηρίζεις τα δύο μεγάλα κόμματα για να δηλώσεις την «μνημονιακή» σου θέση, τόσο άτοπο είναι να στηρίζεις μικρότερα κόμματα που λανσάρουν την ατζέντα τους επενδύοντας στον αντιμνημονιακό συναισθηματισμό, χωρίς στην ουσία να έχουν κάποια ρεαλιστική πρόταση. Το πραγματικό δίλημμα είναι πολύ πιο απλό και σαφές. Σε μία «καμένη» χώρα θέλουμε να συνεχίσουμε να φωνάζουμε, να βρίζουμε και να μουτζώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ή θέλουμε να δούμε με ποιες διαδικασίες, και με ποιες έμπρακτες ενέργειες θα καθαρίσουμε πρώτα τα καμένα και μετά θα την ξαναφτιάξουμε με καλύτερα και ανθεκτικότερα δομικά υλικά;

Σε αυτές τις εκλογές, δεν διακυβεύεται μόνον η υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε ως κοινωνία και η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αντί της βαλκανο-μεσανατολικής απομόνωσης. Διακυβεύεται η απόφασή μας να κινηθούμε προς τα εμπρός ή να γυρίσουμε πολλές δεκαετίες πίσω. Να είμαστε ρεαλιστές προοδευτικοί ή μοιρολάτρες συντηρητικοί. Να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που παλεύουμε δεκαετίες τώρα ή να παραμείνουμε στις παλιές βολικές συνθήκες που ευνοούν τον «ιδιώτη» και όχι τον πολίτη.

Στην πορεία της πολιτικής μου σκέψης, πάντα κινιόμουν στο φάσμα που χαρακτηρίζει και την καθημερινή μου λογική. Αυτή της αμφισβήτησης και της επαναξιολόγησης βάσει νέων γνώσεων ή εμπειριών, κρατώντας πάντα «ανοιχτά» μυαλά. Ξεκινώντας με μία ευρύτερη αμφισβήτηση των πάντων στις μετεφηβικές μου εξάρσεις, βρήκα ένα βολικό καταφύγιο στον αναρχισμό, που αργότερα μετουσιώθηκε σε μία στροφή προς «αριστερές» ανησυχίες που με τη σειρά της έδωσε πρόσφορο έδαφος για να ασπαστώ τις αρχές και τις αξίες του κλασσικού φιλελευθερισμού.

Και πάλι όμως, σύντομα ανακάλυψα τις παγίδες και τα αδιέξοδα που δημιουργούν τόσο σαφή ιδεολογικά όρια, όχι μόνον στην πολιτική, αλλά και στην ανθρώπινη σκέψη γενικότερα. Οι ταμπέλες που με τόση ευκολία κολλάει ο ένας στο κούτελο του άλλου, αποδεικνύουν αυτή την αδυναμία που έχουμε γενικότερα να αναγνωρίζουμε την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης, και αντί να προσπαθούμε να την κατανοούμε, τελικά να την οριοθετούμε βάσει της υποκειμενικής μας αντίληψης. Κοινωνικά και ανθρώπινα προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν πολιτική επίλυση, συχνά περιπλέκονται περισσότερο ή οδηγούν στην αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής, ακριβώς λόγω αυτής της εμμονής μας να προσάπτουμε ταμπέλες. Οι δεξιοί έχουν εθνική/φυλετική συνείδηση, και οι αριστεροί ταξική. Και οι δύο ξεχνάνε το τελικό ζητούμενο σε κάθε κοινωνία που είναι η πανανθρώπινη συνείδηση.

Υπάρχει πιο επαναστατικό από το να μην καπελώνεσαι από δημαγωγούς, «-ισμούς», σφιχτές πολιτικές γραμμές και απαρχαιωμένα μανιφέστο, αλλά αντ’ αυτού συνεχώς να αμφισβητείς και να θέτεις τις δικές σου προτάσεις; Υπάρχει πιο προοδευτικό από το να παραδέχεσαι λάθη και να αναθεωρείς προς πιο ολοκληρωμένες και ρεαλιστικές ιδέες; Πόσοι άραγε από τους «προοδευτικούς» πολιτικάντηδές μας έχουν σαφή πολιτική θέση, και για χάρη της πραγματικής προόδου δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος εμμένοντας στις απόψεις τους; Ποιοι έχουν την «επαναστατικότητα», να μιλάνε με πικρές αλήθειες στο εκλογικό σώμα, επενδύοντας στην ορθή σκέψη του τελευταίου και όχι στον εύκολο συναισθηματισμό;

Με όλες αυτές τις σκέψεις, και προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα αδιέξοδα που προβάλλει η σημερινή πολιτική σκηνή και η αποπροσανατολισμένη και εξουθενωμένη κοινωνία, ίσως είναι από τις λίγες, ενδεχομένως ανεπανάληπτες, στιγμές που θα προσέλθω στην κάλπη με σαφή εικόνα για την ψήφο μου. Με γνώμονα την απέχθειά μου στον καιροσκοπισμό, την μιζέρια, τον ολοκληρωτισμό, την επένδυση στον συναισθηματισμό, την συνωμοσιολογία, την ταμπελοποίηση ιδεολογιών, την στοχοποίηση ανθρώπων βάσει κοινωνικής τάξης ή εθνικότητας, και την ανάγκη για άμεση ανοικοδόμηση της χώρας βάσει ουσιαστικών και βαθέων μεταρρυθμίσεων που απεχθάνονται κυρίως οι βασικοί υπαίτιοι για την οικονομική κρίση. Με γνώμονα πρακτικές λύσεις, που πολλοί δεν τολμάνε καν να ξεστομίσουν στην Βουλή ή στον κόσμο επειδή φοβούνται πολιτικά και ιδεολογικά ταμπού του προηγούμενου αιώνα.

Σε αυτές τις εκλογές θα στηρίξω το ενωτικό σχήμα «Δράση – Φιλελεύθερη Συμμαχία». Και ο λόγος που το δηλώνω δημοσίως σχετίζεται άμεσα με τις αγωνίες που προανέφερα αλλά κυρίως με την ανάγκη που πιστεύω ότι υπάρχει να δημιουργηθεί ένας, έστω «αχνός» πόλος ορθολογισμού και μεταρρυθμιστικής δυναμικής με σταθερή παρουσία, που θα συσπειρώσει τους αισιόδοξους και ρεαλιστές που έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα. Είναι τραγικό να βλέπουμε νέα παιδιά να δηλώνουν με καμάρι ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή ή ΚΚΕ. Είναι τραγικό να βλέπουμε ενήλικες να καταθέτουν την πολιτική τους πρόταση μιλώντας για την «μαγκιά» του Καμμένου, και του Σαμαρά. Είναι εξευτελιστικό για έναν ολόκληρο λαό να αναμασάει θεωρίες συνωμοσίας και να κατακλύζεται από ξενοφοβία, εσωστρέφεια και απόγνωση, υπερψηφίζοντας τα κόμματα που επενδύουν σε αυτά τα στοιχεία. Είναι υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας, όλες αυτές οι φωνές να κατακλύζουν τον δημόσιο λόγο, ενώ όλοι οι υπόλοιποι να σιωπούμε, μην τυχόν και νιώσουμε σεσημασμένοι.

Κινούμενος ανάμεσα στο σκεπτικό του Απόστολου Δοξιάδη, την άποψη του Στέλιου Ράμφου («Όλα τα κόμματα πλην της Δράσης του Στέφανου Μάνου είναι συντηρητικά. Γι’ αυτό η Δράση δεν εμφανίζεται ποτέ στις δημοσκοπήσεις» - ΝΕΤ 26/2/12), την πρόσφατη τοποθέτηση του Γιώργου Προκοπάκη, καθώς και πολλών άλλων ανθρώπων που έχω σε υψηλή εκτίμηση, νιώθω για πρώτη φορά τη σιγουριά να μιλήσω ανοιχτά για την ψήφο μου. Δεν σκοπεύω ούτε να ενταχθώ πολιτικά, ούτε να στηρίζω το συγκεκριμένο κόμμα εσαεί. Μιλώντας για το παρόν όμως, όλες οι ενδείξεις δείχνουν προς αυτή την πολιτική κατεύθυνση. Κάποιες φρούδες ελπίδες για ενότητα του προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού χώρου διαψεύστηκαν, και ρεαλιστικά μιλώντας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία, αλλά αν μη τι άλλο ο καθένας είναι και πρέπει να δρα ως υπεύθυνος για τις πράξεις του.
  
Οι συνθήκες, άλλωστε είναι τόσο ρευστές, που εάν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία δεν ξεπέσει σε μία μαζική «χρεοκοπίστικη» μοιρολατρία και ξενοφοβική μιζέρια, ενδεχομένως να μείνει χώρος για νέα σχήματα με νέους και ορεξάτους ανθρώπους. Για την ώρα, θεωρώ ότι η Δράση-ΦΣ έχει συσπειρώσει αρκετούς ανά την Ελλάδα και αυτό αρκεί, έστω και αν είναι μόνο για αυτές τις εκλογές.


41 σχόλια:

 1. Ο Προκοπάκης είναι εξαιρετικός. Μακάρι η Δράση να τα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Και συγχαρητήρια για το θάρρος σου να πάρεις θέση.
  Η Ρώμη φλέγεται φίλε μου, κανείς δε μπορεί να μένει αμέτοχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα.
  Σαν πρώην ΓΑΠικός ψάχνομαι και εγώ για το τι θα ψηφίσω στις εκλογές.
  Το σκεφτόμουν και εγώ για Δράση. Ένας φίλος μου μίλησε για την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΞΑΝΑ. Θα ήθελα, αν δεν σε ενοχλεί και αν δεν βαριέσαι φυσικά, να μου πεις την γνώμη σου.
  Ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπέρα Γιώργο,

  Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λόγους που τελικά επέλεξα την Δράση αντί της ΔΞ. Θα το θεωρούσα λίγο..."κίτρινο" ;)
  Θα αρκεστώ να αναφέρω πάντως στο ότι ήμουν αρκετό καιρό στο ίδιο δίλημμα και συνειδητά έκανα τη συγκεκριμένη επιλογή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σοφή επιλογή. Έχει ΚΑΙ το στοιχείο του ρεαλισμού αλλά και στοχεύει προς βιώσιμη κατάσταση. Τη ΔΞ την αγαπάω πολύ και δεν έχω ξεπεράσει το δίλημμα. Οφείλω όμως να πω πως με βάση την καλύτερη πιθανότητα εκλογής, η Δράση - ΔΣ είναι η ρεαλιστική επιλογή.

  ...αφού δε μπορούμε να πάρουμε τα διαβατήρια και να φύγουμε με το πρώτο αεροπλάνο από αυτή την παράνοια, γιατί να το πω, καλό τέλος σε αυτή τη ιστορία ΔΕΝ βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σ'ευχαριστώ για το κείμενό σου. Με βοήθησε πολύ να αποφασίσω ότι η Δράση είναι το μόνο κόμμα σε αυτές τις εκλογές (τουλάχιστον) που μου επιτρέπει ακόμα να ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο για τον μόλις 5 μηνών γιο μας.
  Να'σαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ώρες ώρες νιώθω ότι στα άρθρα σου διαβάζω τη σκέψη μου. Θα ήθελα να πω και δυο πράγματα παραπάνω, όμως.

  Εντάξει, μάλλον καταλαβαίνω γιατί δεν συνεργάστηκαν οι Δράση-ΦΙΣ με τη ΔΗΣΥ. Δεν θα μπορούσαν να συνεργαστούν όμως με τους «Δημιουργία, Ξανά»-Δημοκρατικούς; Δεν λέω, ίσως υπάρχουν διαφορές μεταξύ όλων αυτών, αλλά δεν νομίζω σε απαγορευτικό βαθμό.

  Διότι, τελικά, δεν είμαστε πολλοί οι (και καλά) χρησιμοποιούντες τη λογική, και το να διασπώμαστε από μόνοι μας σε 2-3 κόμματα ενόψει τόσο κρίσιμων εκλογών δεν είναι καθόλου ορθολογικό! Μου θυμίζει την κλασική σκηνή από το Life of Brian όπου κράζει (ορθώς) την Αριστερά, αλλά τα ίδια βλέπω και στους Φιλελεύθερους.

  Τέλος πάντων, κι εγώ Δράση-ΦΙΣ θα ψηφίσω. Έχω ξαναψηφίσει ΦΙΣ τότε που κατέβαινε σε ευρωεκλογές (αν θυμάμαι καλά) και είχε συγκεντρώσει ένα ιλιγγιώδες... 0,08% (αυτό το θυμάμαι πολύ καλά)! Χαχα

  Ποσώς με ενδιαφέρει όμως το ποσοστό. Ψηφίζω πάντα αυτό που θεωρώ εγώ καλύτερο, ακόμα κι αν στο τέλος είμαι ο μοναδικός του ψηφοφόρος. Δεν έχω ανάγκη την έμμεση αυτο-επιβεβαίωση από τις ψήφους των συμπολιτών μου, πιστεύω στην εμβέλεια της προσωπικής πράξης.

  Κι ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξα και εγώ, μέρες πριν. Είχα τα ίδια διλήμματα. Πραγματικά χαίρομαι βλέποντας ανθρώπους που εκτιμώ να καταλήγουμε στα ίδια συμπεράσματα...
  (Πραγματικά είμαι περίεργος να δω πόσο θα είναι το ποσοστό της Δράσης - ελπίζω πραγματικά να είναι πάνω από 3%...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σοβαρά, παραδέχομαι το θάρρος σου και την λογική σου, και το ότι δεν το έχεις βάλει κάτω.

  Εγώ θα βρω το θάρρος να πω ότι πιστεύω στον δικομματισμό (για να μην πηγαίνουν χαμένες οι ψήφοι), και αν υπήρχαν δυό κόμματα στην Ελλάδα θα ψήφιζα το ένα -αλλά ΝΔΣΟΚ ούτε με κομμένο χέρι δεν ψηφίζω. Εγώ θα ψηφίσω τον Νοέμβριο.

  Λυπημένα, και χωρίς καλαμπούρι, μου θυμίζεις επίσης τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο προς το τέλος της ταινίας μέσα στην θάλασσα, με την Κέητ Γουίνσλετ πάνω στην πρόχειρη σχεδία, να της λέει για να την κάνει να γελάσει: "Δεν ξέρω εσύ τι θα κάνεις, αλλά εγώ σκέφτομαι να απευθύνω μια πολύ σκληρή επιστολή στην Ατμοπλοϊκή εταιρεία White Star Lines".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δεν μου επιτρέπεται να διαφωνήσω, μια και ανέλυσες ένα πλήρες πολιτικό σκεπτικό με άρτια γενικώς επιχειρήματα.

  Αλλά το να βλέπω ως αριστερό -σήμερα- τον Προκοπάκη... Βρήκε, βέβαια, το φυσικό του χώρο στο φιλελεύθερο κόμμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. κ εγω ημουν για καιρο αναμεσα στο δίλημμα Δραση - ΔΞ.αλλα τελικα εδω κ μερικες μερες εχω αποφασισει να ψηφισω την Δραση.ειμαι 32 κ νομιζω πως ειναι η 1η φορα που η ψηφος μου ειναι συνειδητοποιημένη.παραδεχομαι να το πω.θα κανω το χρεος μου απενατι στον ευατο μου κ την χωρα.παρολο που πιστευω οτι τελικα θα μας οδηγησουν στον Καιαδα οι υπολοιποι.αλλα...δημοκρατια εχουμε σεβαστη η οποια αποφαση.κ ο Καμμενος κ η ΧΑ κ το ΚΚΕ κτλ...
  ειμαι κ εγω περιεργος τι ποσοστο θα φερει τελικα.γιατι πολυ ασχημα μου μυριζουν οι δημοσκοπησεις τωρα τελευταια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγχαρητήρια κι από μένα για το θάρρος να έχεις συγκεκριμένη θεση. Είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς σπανίζει. Οι περισσότεροι εν δυνάμει αναλυτές αποφεύγουν τις συγκεκριμένες προτάσεις, φοβούμενοι ότι το τέλειο διανοητικό κάστρο που έχουν χτισεί (και έχουν κλειστεί μέσα!) μπορεί να εμφανίσει ρωγμές ερχόμενο σε επαφή με την πραγματικότητα.

  Όπως πάντα τα επιχειρήματα σου είναι συνεπή και ειλικρινή, αν και δεν απέφυγες λιγάκι την συνωμοσιολογία (εθνικό σπορ) χρησιμοποιώντας τον αποκλεισμό της δράσης από τα ΜΜΕ σαν ένδειξη ποιότητας του λόγου της.


  Ο μόνος λόγος που με απαθαρρύνει να ψηφίσω δράση είναι ότι περιορίζει τις αιτίες τις οικονομικής κρίσης στις κρατικοδίαιτες συντεχνίες και τους συνδικαλιστές, αποσιωπώντας τις, μπορεί και μεγαλύτερες ευθύνες των, επίσης, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιων. Η διαπλοκή πολιτικών, ΜΜΕ και εθνικών προμηθευτών και εργολάβων δημιούργησε το παρόν πολιτικό σύστημα. Όλα τα υπόλοιπα είναι συμπτώματα αυτού του συντηρητικού συστήματος. Αν βάλουμε και στο μείγμα, όπως σωστά λες, και τον παραδοσιακό ανορθολογισμό της ελληνικής κοινωνίας... Έδεσε το γλυκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Είναι τίμια επιλογή. Ένα μόνο με ενοχλεί :
  Στο πρόγραμμά της, το κεφάλαιο για την "Ενέργεια". Η υιοθέτηση τέτοιων θέσεων (με εξαίρεση τα περί παθογένειας της ΔΕΗ) δείχνει ή άγνοια ή επικίνδυνη πρόθεση μια που πρόκειται για ξεπατίκωμα των ιδεολογημάτων της GREENPEACE και των οικολόγων περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και των κρατικοδίατων επιδοτούμενων λαμόγιων της πράσινης ανάπτυξης.

  Βέβαια σε σχέση με τα όσα λένε άλλοι αυτά είναι μάλλον ψιλά γράμματα.

  Πάντως εμένα προσωπικά με απασχολεί περισσότερο η ενεργειακή φτώχεια και κρίση που βιώνουμε και θα βιώσουμε, παρά η οικονομική, παρόλο που είναι ως ένα βαθμό συγκοινωνούντα δοχεία. Ειλικρινά είναι πολύ χειρότερο για μένα που επί Μπιρμπίλη και Παπακων/νου τριπλασιάστηκε σχεδόν η Οριακή Τιμή συστήματος, χωρίς να αλλάξει ο τρόπος ηλεκτροπαραγωγής μας, παρά που έκοψαν τα δώρα του Πάσχα και τις συντάξεις.
  Κοιτώ εναγωνίως τα προγράμματα των κομμάτων να βρω κάποιες αξιόλογες θέσεις, αντίστασης σε αυτήν την ενεργειακή υπονόμευση της χώρας και δεν βλέπω τίποτα μα τίποτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Διλήματα για όλους μας. Κι εγώ δεν ξέρω τι να ψηφίσω, ιδεολογικά είμαι μακριά απο την ΔΡΑΣΗ, παρόλα αυτά το σκέφτομαι μια και απο την άλλη υπάρχουν δύο απο τα πράγματτα που μισώ περισσότερο, η θεωρητικολογία και η υποκρισία.

  Τελικά την ψηφίσω ή όχι εύχομαι να βγεί γιατί χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κόμα, και για την πρακτική ματιά του αλλα και για την ισορροπία όλου του συστήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Θα σου γράψω γι' αυτά που διαφωνώ.

  1. Μια χαρά υπάρχει μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Απλά όπως όλα στην πολιτική δεν είναι μονοδιάστατα και έτσι δε μπορείς να μετρήσεις όλα τα κόμματα με μέτρο μόνο την πίστη τους στο μνημόνιο.

  2. Δε νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που παλεύουμε χρόνια τώρα, περιλαμβάνουν την υποχρέωση της χώρας να πληρώνει πρώτα τα δάνεια -που δε ξέρουμε πότε; ποιος; που; τι;- κι έπειτα να ασκούμε την όποια οικονομική πολιτική με τα ρέστα που απέμειναν.

  3. ΚΚΕ δε συμπάθησα ποτέ, όμως με λειπεί που βλέπω να το ζυγίζεις το ίδιο με τη δράση της Χ.Α. Επειδή το ΚΚΕ εκφράζει κάτι κατα τη γνώμη σου "ανελευθεριακό" αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό για να το βάλεις στο ίδιο τσουβάλι με μια αν όχι εγκληματική οργάνωση τότε σίγουρα φορέα εγκληματικών απόψεων, μεταξύ άλλων νομίζω ότι πέφτεις εδώ κι εσύ στην παγίδα της ταμπέλας και της μονοδιάστατης κριτικής. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές, που χάνω την όποια βεβαιότητά μου για το τι θα πει φιλελευθερισμός.

  4. Εν τέλει και στο 1ο κειμενό σου και στο 2ο αν διέκρινα κάποια ουσιαστική κριτική στάση απέναντι στα πολιτικά πράγματα, αυτή ήταν εναντίον της αριστεράς. Μπορώ να καταλάβω γιατί. Όμως μένω με την αίσθηση ότι ρίχνεις πολύ στα μαλακά όσους κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, καθώς την τελευταία φορά που κοίταξα δεν ήταν η αριστερά αυτή.

  5. Νιώθω ότι βάζεις πολύ χαμηλά τον πήχη ακόμη και σε δομικά στοιχεία του φιλελευθερισμού, όπως είναι η ποιότητα της δημοκρατίας (καμία κριτική κι εδώ), όπως είναι η επιλεκτική αποδοχή του οικονομικού ρίσκου πχ. οι τράπεζες την βγάζουν σχεδόν λάδι και δε νιώθω να σε ενοχλεί ο κρατικός παρεμβατισμός σε αυτό το επίπεδο. Γενικά μένω με την αίσθηση ότι κάνεις πίσω σε αξίες του φιλελευθερισμού που θεωρώ ζωτικές και ίσως να είναι αυτός ο λόγος που δεν έλκομαι από κόμματα τύπου ΔΡΑΣΗ, η οποία παρεπιπτόντως δε βλέπω να λειτουργεί με μια μορφή εσωτερικής δημοκρατίας κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό κι επίσης σε αντίθεση με εσένα θεωρώ ότι ο Μάνος είναι υπερπροβεβλημένος από τα ΜΜΕ.

  Θεωρώ ότι έχεις πολλά προοδευτικά στοιχεία στη σκέψη σου. Όμως δε διακρίνω σημαντική διαφοροποίηση μεταξύ της γραμμής των συγκροτημάτων Ψυχάρη, Αλαφούζου και της πολιτικής σου έκφρασης.

  Θα σου πω και τι πρόκειται να ψηφίσω, γιατί δεν είναι τίμιο να σε κρίνω για την επιλογή σου χωρίς να εκτίθεμαι κι εγώ ισόρροπα, έστω κι αν δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Θέλω να είμαι αριστερός και αντιμνημονιακός, δεν αντιστέκομαι όμως σε αυτά που συμβαίνουν επειδή θέλω να γυρίσουμε πίσω, κάθε άλλο. Είμαι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγων Πρασίνων και Πειρατών. Μάλλον τελευταία μέρα θα αποφασίσω βάσει του βάρους που θα δώσω σε "μέτρα" όπως Δημοκρατία, Διαφάνεια, Οικολογία, Μνημόνιο. Με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο ξέρω την άποψή σου -και συμφωνώ εν μέρει- θα ήθελα να μάθω πως βλέπει ένας αυτοαποκαλούμενος φιλελεύθερος τα κόμματα των Οικ. Πρασίνων και των Πειρατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Προσυπογράφω. Είναι οι λόγοι που με οδήγησαν στη Δράση. Πραγματικά με πλήρη συνείδηση. Μακάρι να τους δούμε και σε μια συνεργασία με τον Τζήμερο και να μπουνε στη βουλή. Αλλιώς είναι να φύγουμε απο εδώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Νίκος

  1) Θεωρείς δηλαδή ότι από τίς 62 μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το 2ο μνημόνιο, κάποιος είτε συμφωνεί με όλες είτε διαφωνεί με όλες;

  2) Προκειμένου να χτίσεις οτιδήποτε, πρέπει είτε να μπορείς να παράγεις πλούτο, είτε να δανείζεσαι. Έχεις εσύ κάποια άλλη ιδέα;

  3) Θες να συγκρίνουμε νεκρούς από σταλινικά καθεστώτα;

  4) Εξήγησα γιατί ρίχνω περισσότερο βάρος στην αριστερά. Είναι σα να με ρωτάς γιατί κατηγορείς την αστυνομία που δεν συλλαμβάνει τον δολοφόνο και όχι τον δολοφόνο που σκοτώνει εξ'ορισμού. Υποτίθεται ότι η αριστερά πρέπει να προσφέρει εναλλακτικές στα ατοπήματα της κάθε κυβέρνησης και όχι να πουλάει τρέλλα.

  5) Δεν μίλησα πουθενά για φιλελευθερισμό.

  Δεν αυτοαποκαλέστηκα πουθενά φιλελεύθερος. Για ξαναδιάβασε το κείμενο (ειδικά την 4η παράγραφο).
  Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σχολιάζω! Ελπίζω να καταλήξεις μεταξύ οικ. πράσινων ή πειρατών, αν κι εγώ θα έτεινα προς τους πρώτους. Για να λειτουργήσει σωστά ένα κόμμα τύπου pirate party χρειάζεται πιο δομημένο κράτος, προκειμένου να περνάνε κάποια σημεία από την ατζέντα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ελληνάκι δεν κατάλαβα τελικά αν η επιλογή σου είναι αποτέλεσμα προσώπων ή θέσεων.
  Θα συμφωνήσω ότι η Δράση-ΦΣ αποτελείται από πρόσωπα αδιάφθορα με αρκετό ορθολογισμό στις ιδέες, τα οποία όμως δεν έχουν ασκήσει εξουσία τα τελευταία χρόνια (ας μη το παραβλέπουμε), και ο ορθολογισμός δεν είναι πάντα αρκετός για ένα καλό αποτέλεσμα (θα σου θυμίσω το χάος). Εν πάση περίπτωση πάντως, αν αυτό είναι που βάρυνε στην επιλογή σου, με δεδομένη την μπόχα των περισσοτέρων υποψηφίων ορθά πράττεις.
  Αν όμως κρίνουμε τη Δράση-ΦΣ σε επίπεδο θέσεων πραγματικά δεν βλέπω ίχνος ορθολογισμού ή πρωτοτυπίας. Με δυο λόγια το οικονομικό πρόγραμμα βασίζεται στην ελάττωση έως εξαφάνιση του κράτους πάνω στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο με τελείως ελεύθερες εργασιακές σχέσεις, στην μείωση της φορολογίας υπερ του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά παράλληλα τετραγωνίζοντας τον κύκλο υπόσχεται ένα κράτος με αρκετά καλές κοινωνικές παροχές. Κινητήρια δύναμη για όλα τα καλά, εκτός από την ορθή διαχείριση (δεν νομίζω ότι υπάρχει κόμμα που δεν το υποστηρίζει, ποιος μπορεί να το κάνει δεν ξέρω), ο καλοπροαίρετος ιδιώτης, εν μέσω κρίσεις εγχώριας και ευρωπαϊκής! Αντιγράφω από το οικονομικό πρόγραμμα:
  «Η έξοδος από αυτή τη συγκυρία θα γίνει μόνο μέσω της επιστροφής της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας, ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας, πραγματικός νέος πλούτος, βασισμένος σε μια ανταγωνιστική και παραγωγική οικονομία…..».
  Δηλαδή μέσα σε περιβάλλον υφέσεις και μειώσεις της ζήτησης θα υπάρξουν επενδυτές που θα ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους ώστε να συμβούν όλα αυτά τα ωραία.
  Δεν θα πω τι λέει ο Keynes απλά θα ήθελα να ξέρω που στον κόσμο, οικονομία με ισχυρό νόμισμα ευρισκόμενη σε δίνη ύφεσης ανέκαμψε με τέτοια μέτρα.
  Και για να μη κάνω μόνο κριτική θα εκτεθώ και γω και θα πω ότι κάνοντας πολλούς συμβιβασμούς θα επιλέξω τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δείχνει μια διάθεση σκληρής διαπραγμάτευσης με τους σύγχρονους δυνάστες και δεν ασπάζεται νεοφιλελεύθερα οικονομικά μοντέλα. Επίσης θα πάρει σίγουρα το 3% ώστε να μη πάει η ψήφος χαμένη και αποφασίσουν άλλοι για μένα (ελπίζω και η Δράση-ΦΣ να πιάσει το 3%). Το κακό είναι ότι αν και είναι κοντά στην εξουσία δεν έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Νομίζω ότι δεν είναι έτοιμοι, γι΄ αυτό δεν το προτείνω σε κανένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. 1) Σίγουρα όχι, κι εγώ που αυτοαποκαλούμαι αντιμνημονιακός συμφωνώ με τα περισσότερα άρθρα. Παρόλα αυτά είναι 5-6 σημεία που δίνουν άλλο στίγμα. Με τα υπόλοιπα φαντάζομαι δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που να μη συμφωνεί, είναι πράγματα που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν και προσωπικά μου θυμίζουν bullets σε προεκλογικά φυλλάδια πολλών κομμάτων.

  2) Είναι παράλογα ασφυκτικό το ερώτημα για να έχει νόημα η απάντησή μου. Ακόμη και τα κράτη που παράγουν υπερβολικό για τις ανάγκες τους πλούτο δανείζονται. Ο δανεισμός των κρατών δεν έχει την ίδια φύση με το δανεισμό των ιδιωτών. Τα δάνεια κανενός κράτους δεν πρόκειται να αποπληρωθούν ποτέ, συνεχώς θα μετακυλίονται. Όταν λοιπόν οι όροι δανεισμού δεν ελέγχονται από καμμία δημοκρατία κανενός κράτους τότε ναι τη θεωρώ αποικιακού τύπου την υποχρέωση να χρηματοδοτούμε πρώτα τα δάνεια και μετά την όποια πολιτική. Αυτό δε συμβαίνει ούτε στο ιδιωτικό χρέος.

  3) Ήλπιζα να εντόπιζες τη διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας, της σημερινής στάσης των δύο οργανώσεων και το υποθετικό σενάριο να ψηφίσει όλος ο κόσμος ΚΚΕ και ως εκ τούτου να κρατικοποιηθούν μεγάλες μονάδες παραγωγής με τους τυχόν αντιφρονούντες να έχουν άγνωστη τύχη, θέλω να πιστεύω εντός των ορίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορείς να κατηγορήσεις για πολλά το ΚΚΕ, όμως πέρα από υποθετικά και θεωρητικά σενάρια βασισμένα στις σταλινικές του καταβολές δε βρίσκω λόγο να φοβάσαι που υπάρχει. Εγώ φοβάμαι που υπάρχει η Χ.Α. Κι έχω φοβηθεί για την ακεραιότητά μου πολλές φορές που έχει τύχει να βρεθώ κοντά σε δράσεις τους. Φοβάμαι που ολόκληρα τμήματα αστυνομικών είναι ψηφοφόροι αν όχι μέλη. Εσύ τους κρίνεις μόνο βάσει των ιδεολογιών που υποστηρίζουν κι εκτός του ότι θεωρώ ότι είναι μέγα λάθος σου αυτό και μόνο, πιστεύω ότι το παρακάνεις ακόμη και στη σύγκριση σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια για το ΚΚΕ την τάξη σου μπορείς να την αποποιηθείς σε αντίθεση με το χρώμα του δέρματός σου.

  5) Επειδή σε ακολουθώ στο twitter σε έχω δει να αυτοαποκαλείσαι πρόσφατα εκεί φιλελεύθερος, όχι στο κείμενό σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ Dyer

  Όταν έχεις περιβάλλον επενδυτικού ενδιαφέροντος (μικρή ως μηδενική γραφειοκρατία, σταθερό φορολογικό σύστημα, και ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστες), αναπόφευκτα θα έχεις επενδύσεις, ακόμα και αν δεν απευθύνονται στην εγχώρια αγορά που βρίσκεται σε ύφεση. Κατ' εμέ αυτά είναι πολύ σοβαρότεροι παράγοντες επενδυτικής αποθάρρυνσης από τα εργασιακά που υποβαθμίζονται με δικαιολογία την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.

  Δεν μπορείς ποτέ να ταυτίζεσαι 100% με ένα κόμμα. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ένα σύνολο ανθρώπων που εκφράζει 100% τις ανάγκες ενός άλλου ανθρώπου. Μπορείς όμως να κρίνεις το γενικό πλαισιο.


  @ Νίκος
  Για όλα αυτά τα θέματα έχω τοποθετηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε δε νομίζω ότι έχει νόημα να το συνεχίζουμε στην παρούσα ανάρτηση.

  5) Προφανώς αναφαίρεσαι σε ένα πρόσφατο που μίλαγα για "αριστερούς και φασίστες" (δε θυμάμαι ακριβώς), το οποίο είναι εμφανώς χιουμοριστικό. Η 4η παράγραφος, και το disclaimer νομίζω πως κινούνται σε σαφώς πιο σοβαρά πλαίσια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όταν μια επιχειρηματική δραστηριότητα Ελληνακι έχει περιθώρια κέρδους δεν κολλά στη γραφειοκρατία, στο ασταθές φορολογικό σύστημα ή στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τα χρόνια που πέρασαν επειδή η κύρια δραστηριότητα των ελλήνων ήταν η κατανάλωση στήθηκαν πολλά υποκαταστήματα πολυεθνικών λιανεμπορίου με σημαντικές επενδύσεις παγίων. Όλα τα αρνητικά που προανέφερες είναι ένας νεοφιλελεύθερος μύθος ή στην καλύτερη περίπτωση υπερεκτιμούνται εσκεμμένα.
   Μέσα στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση δεν υπάρχουν πολλές επενδυτικές δραστηριότητες στο τόπο μας που να είναι πραγματικά ανταγωνιστικές. Αν δεν μπει κάποιος φραγμός στο παραλογισμό της παγκοσμιοποίησης ανάκαμψη δεν θα δούμε ούτε εμείς ούτε η περιφέρεια της ευρωζώνης.
   Αυτό το φραγμό βέβαια μπορούν να τον εφαρμόσουν πρώτα οι καταναλωτές επιλέγοντας ελληνικά προϊόντα, στηρίζοντας θέσεις εργασίας στο τόπο μας, υποστηρίζοντας επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζόμενούς τους, κάνοντας και κάποιες παραχωρήσεις για το συλλογικό καλό.

   Διαγραφή
  2. Εμ... μόνος σου τα λες και στο τέλος :)
   Είναι πιο απλά τα πράγματα για μένα. Αυτό που περιγράφεις είναι ουτοπικό. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί. Το ίδιο ουτοπικό είναι και το πρόγραμμα της Δράσης. Απλά, το δεύτερο είναι λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα.
   Anyway, τα έχουμε ξαναπει αυτά και έχουμε συμφωνήσει ότι σε ορισμένα θεμελειώδη ζητήματα διαφωνούμε. Οπότε ας μην ανακυκλωνόμαστε.

   Διαγραφή
 20. Αντιγράφω από το protagon το σχόλιο του socrates74:

  "1. Χθες παρακολούθησα την συνέντευξη του κ Μάνου, όπου μιλούσε για 400.000 χιλιάδες λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους, και μάλιστα ότι 2 μήνες θα ήταν υπεραρκετοί για να λύσει το θέμα. Την ίδια μέρα διάβασα ότι παρά την σχετική μυθολογία ο Δημόσιος Τομέας δεν είναι καθόλου μεγαλύτερος από τους αντίστοιχους των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Αλλά η επένδυση σε αυτήν την μυθολογία είναι αρκετά βολική απ'ότι φαίνεται (και σίγουρα πολλή πιο βολική από το να κάνεις προτάσεις πραγματικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, ή το να προτείνεις τρόπους κινητοποίησης του κρατικού έμψυχου και υλικού κεφαλίου σε πιο παραγωγικές κατευθύνσεις)

  2. Πάγια θέση του κόμματος, η πριμοδότηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψη οταν σκεφτεί κανείς ότι η ιδιωτική εταιρία που θα επιλέξει θα μπορούσε να είναι ή "ΑΣΠΙΣ" ή η "COMMERCIAL VALUE" ή απλώς να σχετίζεται με την PROTONBANK. Ναι, καμία από αυτές δεν είναι Δημόσιες. (οποία έκπληξη και ο σπουδαίος ιδιωτικός τομέας, και μάλιστα πολυβραβευμένων επιχειρηματιών, μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις).Κι όμως, κάποιοι (δυστυχώς, μεταξύ τους και ο γράφων) ακόμη ψάχνουν τρόπο να σώσουν αυτό που δεν σώζεται. Kι όμως οι "ιδιωτικές ασφαλίσεις" θα μας σώσουν!

  3. "Να κλείσουμε τον ΟΣΕ" επίσης πρωτοποριακή άποψη του κόμματος. Προτείνω να κλείσουμε κι ότι άλλο δεν είναι κερδοφόρο: Σχολεία, νοσοκομεία κτλ κτλ. Αλήθεια, το να πούμε να τις εξυγειάνουμε και να τις κάνουμε λειτουργικές και κερδοφόρες για το κοινωνικό σύνολο (κι όχι απαραιτήτως για τον εαυτό τους) μάλλον δεν περνά από το μυαλό μας και είναι από τις "ανοησίες" που κυκλοφορούν. Από την άλλη, είτε εδώ είμαστε είτε στις ΗΠΑ να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες (ή να τις επιδοτησουμε με δημόσιο χρήμα). Καθόλου "ανόητο"!!!"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι στατιστικές που δείχνουν την Ελλάδα να έχει πάνω κάτω τους ίδιους αριθμούς δημοσίων υπαλλήλων είναι “Greek statistics”.

   Κι αυτό γιατί οι εδώ πολιτικές μαφίες και οι συντεχνίες πελάτες ψηφοφόροι τους ανακάλυψαν όρους όπως “ευρύτερος δημόσιος τομέας” για να διορίζουν αργόσχολους.

   Παραδείγματος χάρη: Ο ΟΣΕ ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια φόρτωσε το δημόσιο χρέος με 10 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος πήγε σε μισθούς, δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά στις στατιστικές, ούτε της ΑΤΕ, της ΕΒΖ, του ΟΑΣΑ και δεκάδων άλλων ΔΕΚΟ.

   Έτσι το 2009 το Ελληνικό δημόσιο πλήρωνε πάνω από 1,050,000 πελάτες.

   Στον παραπάνω αριθμό δεν ξέρω αν συμπεριλαμβάνονται οι παπάδες.

   Τέλος, οι πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες με συνδικαλιστικά, πελατειακά κριτήρια σε ηλικίες 45 και 55 ετών με βάση την κοινή λογική πρέπει να λογίζονται σαν συνταξιούχοι ή αργόμισθοι του δημοσίου;

   Quiz…
   Το 1980 η Ελλάδα είχε περίπου 300,000 δημόσιους υπαλλήλους. Από τότε και με την αύξηση της παραγωγικότητας λόγο της πληροφορικής, πόσους δημόσιους υπαλλήλους έπρεπε να έχει σήμερα?

   Διαγραφή
 21. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ψηφίζω Δημιουργία Ξανά και ελπίζω για το καλύτερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ειναι ντροπή η ψήφος στο ΚΚΕ-στον Καμμένο-στη χρυσή αυγή κλπ ....
  και δεν είναι ντροπή και παράκρουση η ψήφος στον φρικαλέο Βενιζέλο,τον ενορχηστρωτή του τίποτα στην καταποντισμένη κοινωνία;;;
  Η άποψή σου θυμίζει μάλλον πρώην σοβιετία και νυν αραβική άνοιξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. "Και οι δύο ξεχνάνε το τελικό ζητούμενο σε κάθε κοινωνία που είναι η πανανθρώπινη συνείδηση."

  Και θεωρείς ότι οι φιλελευθεροι σαν την Δράση είναι ανθρωπιστές ε? Μιλάμε οι τύποι (οι περισσότεροι από αυτούς) γουστάρουν να χυθεί αίμα,κυρίως εργαζομένων. Ας απολυθούν ,ας πεθάνουν της πείνας, το θέμα είναι η ανάπτυξη, να σωθούν οι τράπεζες με λεφτά των φορολογούμενων,λιγότερους φόρους για τους πλούσιους και εξόντωση των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Γιατί τι να κάνουμε είμαστε οπαδοί της Δαρβίνειου θεωρείας θα επικρατήσει ο δυνατότερος.

  Και κάτι ακόμη. Έχω την εντύπωση πως οι περισσότεροι από τα μέλη της Δράσης είναι ευκατάστατοι οικονομικά και μιλούν εκ του ασφαλούς. Γι' αυτό θέλω να σου κάνω μια ερώτηση ,τι εισόδημα έχεις?
  Εγώ ας πούμε ανήκω στην εισοδηματική ομάδα των 15.000 ευρώ το χρόνο. Με κανένα ακίνητο και ένα αυτοκτίνητο
  Εσύ ελληνάκι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολλές λαθασμένες εντυπώσεις έχεις προφανώς. Επειδή γνωρίζω αρκετούς, αυτό που λες δεν ισχύει.
   Για το εισόδημά μου, εδώ και έναν χρόνο ήμουν άνεργος, και μόλις τώρα τον Απρίλιο βρήκα δουλειά... Με εξαίρεση τον Αύγουστο που είχα πάει και βάραγα κασμά σε μία ανασκαφή.

   Διαγραφή
  2. Την καλύτερη αντι-ελληνάρικη επιλογή έκανες - η ΦΙΣ είναι το μοναδικό κόμμα παρεκτός του Ουρανίου Τόξου που έχει δώσει συντονιστική θέση (της Δ. Μακεδονίας) σε Μακεδόνισσα εθνικίστρια. Τον Ελληναρά τον χτυπάς με το ίδιο νόμισμα. Άσε που θα νομιμοποιήσει τα ναρκωτικά να είμαστε όλοι χασίσι, γαμήσι κι επιστροφή στη φύση. Κάτι ξέρει ο Γρηγόρης.

   Διαγραφή
  3. Περί ΟΣΕ:

   Είναι ατόπημα να μιλάμε για μια τόσο ελλειμματική επιχείρηση και να τη συγκρίνουμε με σχολεία, νοσοκομεία κλπ όπως είναι ατόπημα το να μην προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε τη λέιτουργία του εθνικού συστήματος υγείας επειδή μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία. Για να μην πω ότι είναι ύβρις το να συγκρίνουμε τον καθηγητή του δημόσιου σχολείου με τον υπερυψηλά αμειβόμενο υπάλληλο των ΔΕΚΟ και ναι, ο ΟΣΕ θρυλείται ότι έχει τέτοιους.

   Όπως επίσης είναι ύποπτο που ορισμένοι σχολιαστές μιλάνε για πολιτικούς και επιχειρηματίες και αποσιωπούν το γεγονός ότι ακόμα και αν δεν δεχτούμε το γεγονός ότι 400.000 ή 200.000 ή έστω 100.000 υπάλληλοι του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα δεν θα περίσσευαν σε μια ενδεχόμενη εξορθολογιστική αναδιάρθρωση, η οποία φυσικά και θα καταργούσε οργανικές θέσεις, εκτός αν κάποιοι θέλουν να μας πούνε πως δεν περισσεύει ΚΑΝΕΝΑΣ δημόσιος υπάλληλος ασχέτως αν προσελήφθη εντός ή εκτός ΑΣΕΠ, πράγμα που μην ακουστεί παραέξω γιατί θα γελάνε και οι κότες, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας έχει πληρώσει ΒΑΡΥΤΑΤΟ τίμημα με πάνω από 1.000.000 εκατομμύριο απολυμένους.

   Επίσης, απορώ για το πως γίνεται οι ίδιοι οι αριστεροί που είναι θιασώτες του "κράτους-παντού", δεν θέλουν την αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό του ώστε να δουλεύει καλύτερα και να εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία, αλλά ένα κράτος που αποδεδειγμένα οι μισοί Έλληνες μισούν για την αναποτελεσματικόττητα και την αναλγησία του. Αυτό δημιουργεί ακόμα και στον πιο καλοπροαίρετο υπόνοιες ότι ο έρωτας αυτός είναι αποτέλεσμα ιδιοτελούς ωφέλειας και ενδεχόμενης προσοδοθηρίας παρά ειλικρινούς ιδεολογικής ή και ιδεαλιστικής αγάπης προς τη έννοια του κράτους σαν παροχέα κοινωνικών υπηρεσιών (εξαιρούνται συγκεκριμένα άτομα εργαζόμενα στο δημόσιο τομέα, κάποιοι γιατροί, αστυνομικοί, δάσκαλοι, και άλλοι χαμηλόμισθοι που αποτελούν νησίδες αριστείας και ανθρωπιάς στο έρεβος που μας περιβάλλει).

   Επίσης όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι είναι ένα κόμμα το οποίο ατύχησε να έχει ένα αρχηγό ο οποίος είναι θρασύς αριβίστας, και ο οποίος χρησιμοποιεί το σύστημα από την ανάποδη, εκμεταλλευόμενος την απελπισία των συνανθρώπων του για να ανέβει και να καθιερωθεί.

   Σε αντίθεση με το ΚΚΕ το οποίο ΠΑΝΤΑ ΔΗΛΩΝΕΙ την ταυτότητα των μελών του πίσω από τις δράσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται περισσότερο στο προβοκατόρικο καπέλωμα κάποιων κινημάτων ανθρώπων που έχουν πολλές φορές αγνές προθέσεις. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο κόμμα ΔΕΝ έχει καθαρές προθέσεις και αν θέλετε να ψηφίσετε κάτι, δώστε την ψήφο στο ΚΚΕ ή κάποιο άλλο κόμμα αλλά όχι σε αυτό τον ΔΉΘΕΝ επαναστάτη αριβίστα ο οποίος βάζει αφελείς σαν τον γενναίο υπερήλικα αλλά αφελή κατά τη γνώμη μου Γλέζο μπροστά να τρώει το ξύλο και τα δακρυγόνα και μετά να επιτιμά εκ του ασφαλούς.

   Σχετικά:http://kinimataapotakato.blogspot.com/2011/12/blog-post_6189.html?spref=tw

   ΚΚΕ και πάλι ΚΚΕ αν θέλετε αριστερή ψήφο, και όχι στους αριβίστες.

   Αυτά τα ολίγα.

   Διαγραφή
 24. Ξέρω οτι φιλελεύθερα κομματα οπως η δράση δεν εχουν "ανθρωπιστικό" προφίλ. Η θεμιτή (για εμένα) λογική της αριστείας εχει αλλοιωθεί σε τεράστιο βαθμό απο το χρήμα. Βλέπεις ανοιχτά τις αβάντες που κάνουν και ο Τζημερος και ο Μανος στις τράπεζες, μη δείχνοντας κανένα έλεος προς τους "άμυαλους" δανειζομένους. Υπάρχει θέμα. Όπως επίσης με ενοχλούν οι ρητορικές Μανου -τζημερου για παρέμβαση του στρατού (σε "εκτατή" ανάγκη).

  Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει κάποιο "αντι-μνημονιακο" (συμφωνώ οτι το δίλημμα είναι μουφα) κόμμα που να μιλά ανοιχτά για δραχμή και να έχει έστω ένα υποτυπώδες σχέδιο γι'αυτη εκτός απο το ΚΚΕ και το ΕΠΑΜ...

  Θεωρώ, πως παρόλα τα χάλια που έχουν τα φιλελεύθερα κόμματα, στην Ελλάδα χρειάζεται μια δόση πραγματικού φιλελευθερισμού. Φάγαμε κρατικοδίαιτους στη μάπα εδώ και χρόνια. Ας απαλλαχτούμε απο κάποιους και στο μέλλον ας "μαλώνουμε" τουλάχιστον απο μια διαφορετική σκοπιά.

  Κάπως, έτσι θα κινηθώ και στο επίπεδο των ψήφων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. υποτίθεται ότι οι οπαδοί του Μάνου ξέρουν να διακρίνουν ακόμη και τις λεπτομέρειες και δεν τσουβαλιάζουν (σαν Καμμένοι) τους πάντες και τα πάντα - τι διαμαρτυρία του ΚΚΕ τι στιλέτο της Χρυσής Αυγής, όλα τα ίδια είναι... σε λίγο, ακόμη και όποιον απλώς αναστενάζει ακραίο θα τον βγάζετε για να δικαιολογηθεί το τσουβάλιασμα που σάς συμφέρει. Για την ταμπακέρα κουβέντα. Ρωτώ κι εγώ με τη σειρά μου: έχετε δει κάποιο περιοδικό του ΚΚΕ ή του ΣΥΡΙΖΑ με φωτογραφία του Στάλιν στο εξώφυλλο? έχετε δει κάποιον αριστερό να λέει "δεν χαιρέτησα με την αριστερή γροθιά, αρχαιοελληνικός χαιρετισμός είναι"? έχετε κάποιο παράδειγμα αριστερού που μαχαίρωσε κάποιον για τα πιστεύω του? έχει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιον καταδικασμένο για δολοφονική επίθεση που να φυγοδίκησε επί 7 συναπτά έτη? έχει βγεί για να κανει δηλώσεις κανένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και από πίσω του να έχει στο ράφι της βιβλιοθήκης του χειροβομβίδες του σοβιετικού στρατού?.Από την άλλη κοροϊδεύουμε τα μικροκομματίδια τύπου ΚΚΕ-ΜΛ και οι θατσερικοί έχουν γίνει 5 κόμματα-σφραγίδες! Υπάρχει περίπτωση να διασταυρωθούμε κάποια στιγμή με την σοβαρότητα?...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδή δεν θέλω να τσουβαλιάζω τους πολιτικούς σίγουρα έχεις δίκιο σε αυτό. Αλλά γιά τον Καραγιώργη και τον Γιαννούλη την ευθύνη την έχει η Αριστερά. Γιά τη Μαρφίν ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη τα μασάει. Γιά τις επιθέσεις στους πολιτικούς με πέτρες και γιαούρτια δεν έχει αποδοκιμάσει ανοιχτά. Το μόνο που έμαθα μετά από όλα τα χρόνια στην Αριστερά είναι ότι η βία δεν οδηγεί πουθενά. Γιά σήμερα μόνον οι αρχές του Διαφωτισμού στέκονται όρθιες. Γιά αύριο πάλι βλέπουμε.

   Διαγραφή
 26. Το ΚΚΕ αποκατέστησε κι επίσημα το Στάλιν, ενώ πρόσφατα ήταν το μοναδικό κόμμα που υποστήριξε ανοιχτά το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
  Σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το ναζιστικό κόμμα της ΧΑ αλλά κινείται σε παράλληλους δρόμους. Στρατιωτική δομή, τραμπούκικες επιθέσεις σε εργασιακούς χώρους και Πανεπιστήμια και ακραίος λαϊκισμός. Επίσης φέρει τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια της χώρας (οι συνδικαλιστές του έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές επιχειρήσεις), ενώ ακόμα και στη σημερινή τραγική κατάσταση αδιαφορεί πλήρως για τη σωτηρία της χώρας. Το μόνο που απασχολεί το ΚΚΕ είναι η εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση της κομματικής γραφειοκρατίας. Μάλιστα συχνά καταφεύγει σε μαφιόζικες μεθόδους προστασίας.

  Σχετικά με τις εκλογές, κι εγώ έχω επιλέξει να ψηφίσω τη Δράση. Σωστός ο Τζίμερος, αλλά πόσα φιλελεύθερα κόμματα αντέχει αυτή η χώρα? Κι όσο για τη Δημοκρατική Συμμαχία, έχει σωστές θέσεις, θα χαρώ να τη δω στη Βουλή, αλλά φοβάμαι ότι κουβαλάει ακόμα σκελετούς από το πελατειακό σύστημα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Για όσους πιστεύουν ότι η ΧΑ έχει διαφορά απο το ΚΚΕ (απο τον Δημήτρη Φύσσα):

  1. Κάτω τα μνημόνια
  2. Έξω από το ευρώ
  3. Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση
  4. Η Ελλάδα στους Έλληνες
  5. Οι ξένοι μάς δανείζουν για να μας εκμεταλλεύονται
  6. Το διεφθαρμένο κοινοβουλευτικό σύστημα μάς οδήγησε σ΄αυτή την κατάσταση
  7. Κάτω τα χέρια από το δημόσιο τομέα
  8. Η χρεοκοπία δεν είναι χειρότερη από αυτό που ζούμε τώρα
  9. Ο λαός δεν φταίει σε τίποτα
  10. Χρειάζεται αντικαπιταλιστική επανάσταση
  11. Έξω οι ξένοι.

  Μία μόνο από τις παραπάνω προτάσεις, η τελευταία, διαφοροποιεί ακόμα την (Άκρα) Αριστερά από την (Άκρα) Δεξιά στην Ελλάδα. Πού θα πάει, με λίγη ακόμα προσπάθεια θα ταυτιστούν και σ΄ αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. 1 Αρκετές από τις απόψεις της Δράσης τις συμμερίζονται πολύ περισσότεροι από όσους θα την ψηφίσουν. Το θεωρώ θετικό σημάδι.
  2. Το να έχεις ενδιαφέρουσες ιδέες είναι ένα ζήτημα. Το να μπορέσεις έστω κάποιες από αυτές να τις υλοποιήσεις είναι ένα άλλο. Η κοινή κάθοδος με την ΦΣ δε νομίζω ότι βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση. Μάλλον άλλου είδους συμμαχίες χρειαζόταν.
  3.Ο Μάνος ανήκει σ΄ αυτούς τους πολιτικούς που έλεγαν δυσάρεστα πράγματα και γι αυτό περιθωριοποιήθηκαν. Για να είμαστε ακριβείς τους περιθωριοποιήσαμε με την ψήφο μας. Εχω πάντως την εντύπωση ότι ενώ θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός υπουργός - στο παρελθόν εξ άλλου υπήρξε - μάλλον δεν του πάει ο ρόλος του "πρώτου". (Ελλειψη ίσως πολιτικού αισθητηρίου;)
  4. Για τα σχόλια που διαβάζω περί ΧΑ, ΚΚΕ κλπ απλώς να δηλώσω τη συμφωνία μου με όσους θεωρούν ότι πρόκειται για δυο όψεις του ίδιου - φασιστικού - νομίσματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ρε παιδιά... αρκετά με τον Μάνο και λοιπούς φιλελεύθερους ιδεολόγους της συμφοράς... ο άνθρωπος υπήρξε υπουργός και ψήφισε αρκετά εκτρώματα (αν θέλετε απαριθμώ μερικά).

  Περί φιλελευθερισμού:

  http://www.techiechan.com/?p=1623

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν απαρίθμησες όμως τίποτα. Έδωσες ένα γενικό post περί φιλελευθερισμού, από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και που στην ουσία είναι στο ίδιο επίπεδο με κάτι άλλες χιλιάδες posts που εξυμνούν τον φιλελευθερισμό.
   Θα περίμενα κάτι πιο συγκεκριμένο για τον Μάνο. Όπως αυτό εδώ ας πούμε που είναι πιο σαφές και δεν κολλάει σε ιδεολογικές ταμπέλες, αλλά μιλάει συγκεκριμένα.

   Διαγραφή
  2. ΟΚ. Ένας από τους κακούς νόμους που υπέγραψε ως υπουργός οικονομίας το 1993 είναι ο 2121/93 για τις ΑΕΠΙ.
   Ομολογουμένως ο Μάνος έθεσε τα θεμέλια για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Αυτό, κατ' ανάγκη δεν είναι κακό, στην παρούσα περίοδο όμως είναι καταστροφικό γιατί μιλάμε για ξεπούλημα με σημερινές τιμές αγoράς.

   Διαγραφή
  3. Σκέψου σε περίπτωση χρεοκοπίας που θα πάνε οι τιμές!

   Διαγραφή
 30. Δεν χαρίζω την Αριστερά ούτε στον Αλέξη που αγκαλιάζεται με τον Φωτόπουλο ούτε στην Αλέκα που θέλει να μας γυρίσει στις λαϊκές εξουσίες του Στάλιν, του Κιμ Ιλ Σουνγκ και του Γιαρουζέλσκι. Αλλά και ο Φώτης και οι σύντροφοί του δεν μας εξήγησαν γιατί ήτανε παρακοιμώμενοι του Τσαουσέσκου και της Βόρειας Κορέας. Δεν χαρίζω την Αριστερά ούτε σε αυτούς που θεωρούν όυι οι πολιτικοί αγώνες γίνονται με γιαούρτια και πέτρες ούτε σε αυτούς που δίστασαν να καταγγείλουν τους δολοφόνους της Μαρφίν. Είμαι υποψήφιος με τη Δράση στην Α' Αθήνας γιατί πιστεύω ότι είναι το πιό προοδευτικό κόμμα σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Στη συνέχεια θα δούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...