Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Οι νόσοι του ελληνικού DNA ξαναχτυπούν


Εάν τελικά, στα πλαίσια της νεοελληνικής κοπαδοποίησης, ο Αύγουστος είναι ο μήνας όπου, λόγω μαζικών αδειών και καλοκαιρινής ραστώνης, θεωρούμε ότι για κάποιο λόγο τα γεγονότα παύουν να τρέχουν, τότε μάλλον δικαιολογείται και η τάση κάθε τέλη Ιουλίου ο δημόσιος λόγος να κατακλύζεται από ανούσιες διαμάχες για ανούσια θέματα. Αυτή η επιμονή να θέλουμε να δραματοποιήσουμε το τίποτα υπό την απειλή της καλοκαιρινής ουδετερότητας. Μην τυχόν και θιχτεί ο πατριωτισμός, το τσαγανό, η ιδεολογία και η ουτοπία που με τόσο πάθος υπερασπιζόμαστε τους υπόλοιπους μήνες.

Ίσως μέσα σε αυτό το πλαίσιο να εντάσσεται και η πρόσφατη εμμονή να υπεραναλύσουμε το «αμαρτωλό» tweet της Βούλας Παπαχρήστου σε βαθμό διαλεκτικού αυτισμού. Έναν βαθμό που ακόμα και αν κάποιος επέλεγε να μην παρακολουθήσει το θέμα, τελικά δέχεται τόσα απανωτά και γεμάτα ένταση ερεθίσματα από τα ΜΜΕ, τα social media και τον τυχαίο αραχτό στο καφενείο, που αναγκαστικά, λίγο πριν πάει για ένα μακροβούτι ξελαμπικαρίσματος, να νοιώθει την ανάγκη να βάλει και αυτός το ασήμαντο λιθαράκι του στην άβυσσο ματαιότητας του εν λόγω διαλόγου.

Και επειδή η θεματολογία του παρόντος ιστολογίου – ήτοι ο Ελληναράς, προστάζει να γίνει μία τοποθέτηση απέναντι στο «Ελληναρίστικο» φαινόμενο που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και δίπλα στα αυτιά μας τα τελευταία δυο τρία 24ωρα, ας αναβάλουμε το μακροβούτι για ένα εικοσάλεπτο.

Άκουσε με λίγο αγαπητέ Ελληναρά: Το πρόβλημα δεν είναι αν η Βούλα είναι ή δεν είναι ρατσίστρια ή φαν της Χρυσής Ομελέτας. Το πρόβλημα είναι ότι απλά παραβίασε έναν κανονισμό, οπότε πρέπει να υποστεί τις οποίες συνέπειες. Μόνο αυτό και τίποτα άλλο. Αν η Βούλα είναι «παιδί του στίβου» που δεν έχει χρόνο για διάβασμα ή για να καλλιεργηθεί, ή αν είναι όντως ξενοφοβική, είναι δικό της πρόβλημα το οποίο το διαχειρίζεται όπως θέλει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν το έχει η Βούλα, αλλά εσύ που δεν μπορείς με καμία Παναγία να κατανοήσεις την έννοια του «κανονισμού». Όχι αυτόν της ΔΟΕ στον οποίο εμπίπτει και ο αποκλεισμός της Βούλας, αλλά την ευρύτερη σημασία που εξυπηρετεί ένας οποιοσδήποτε κανονισμός.

Εμένα αυτό με συφιλιάζει. Όταν κάποιος θεωρεί αδιανόητες τις επιπτώσεις μίας παράβασης, και αμέσως δημιουργούνται ιδεολογικά στρατόπεδα είτε προς υπεράσπιση, είτε για κριτική απέναντί του. Αυτό το πράγμα που αδυνατούμε να υποστούμε συνέπειες υπεύθυνα και τρέχουμε αμέσως να βρούμε την πιο έτοιμη συναισθηματική δικαιολογία που θα μας δικαιώσει στα μάτια… ποιανού τελικά; Τον πατριωτισμό μας, την εφηβεία μας, την υπερπροσπάθειά μας. Αυτό, που όλοι πρέπει να έχουμε γνώμη για τα πάντα και να περιπλέκουμε υποκειμενικές αντιλήψεις με σαφείς αντικειμενικές διαδικασίες. Αυτό, που θεωρούμε την τιμωρία ως κάποιο υποχθόνιο σχέδιο και όχι ως ευκαιρία αυτοκριτικής και αναλογισμού των σχετικών ευθυνών. Αυτό το «ναι μεν, αλλά…». Το ξερασματικό: «Τόσα και τόσα προβλήματα έχουμε, αυτό σε μάρανε;». Όλα αυτά τα γνωστά χαρακτηριστικά του γνήσιου, ελληνικού DNA μας, που με τόσο καμάρι προτάσσουμε σε κάθε ευκαιρία. Ιδίως σε αυτή που έχουμε τη δυνατότητα έστω και για λίγο να προβάλλουμε το εθνικιστικό μας κόμπλεξ διεθνώς.

Ας συζητήσουμε την ορθότητα του κανονισμού για όσες ώρες θες. Όχι όμως τις ευαισθησίες και τις ενδεχόμενες δικαιολογίες της Βούλας. Αυτές ας τις κατανοήσει μόνη της. Ας επιλέξει η ίδια αν θέλει την φοβερή βοήθεια των «βαθυστόχαστων» σχολιασμών μας και του μαμαδίστικου ελέους της «κοινής γνώμης» και των υπερπατριωτικών ΜΜΕ.


14 σχόλια:

 1. Όπως λέει και η θεωρία της ασχετικότητας:
  "Ελληναράς = Κανονισμός επί τιλερεπουθαμουπειςεμένατινακάνω στο τετράγωνο".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχ βρε Ελληνάκι...

  Γιατί επιμένεις να βλέπεις τους Έλληνες ως "ειδικές περιπτώσεις"; Αυτό που κάνει ο Ελληνάρας (που θεωρεί ότι είμαστε κατά κάποιο τρόπο μοναδικοί σ' αυτόν τον κόσμο), το κάνεις κι εσύ, αλλά από την ανάποδη.

  Σε πληροφορώ ότι δεν είμαστε τόσο μοναδικοί (μαλάκες) όσο νομίζεις. Ζω στη Βρετανία χρόνια τώρα και δεν μπορείς να φανταστείς το πόσο υπεραναλύουν περιστατικά ακριβώς σαν κι αυτό οι Βρετανοί - ακόμα και όταν υπάρχουν 'σαφείς' κανονισμοί. (Στην πραγματικότητα, οι κανονισμοί αυτού του είδους δεν είναι ποτέ σαφείς).

  Αν διαβάσεις λίγο τον Βρετανικό τύπο αυτές τις μέρες, θα διαπιστώσεις ότι και πολλοί Βρετανοί ασχολούνται με την Ελληνική αθλήτρια. Πολλοί μάλιστα (ίσως και η πλειοψηφία) θεωρεί την αντίδραση της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής υπερβολική.

  Να σημείωσω ότι εγώ δε συμμερίζομαι αυτή την άποψη. Καταλαβαίνω όμως γιατί έχει γίνει θέμα, και θα γινόταν θέμα οπουδήποτε πιστεύω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ έζησα Αγγλία 6 χρόνια οπότε γνωρίζω τα αντίστοιχα αγγλικά τερτίπια. Όπως φυσικά, κάθε λαός έχει κάποια στερεοτυπικά κολήμματά τα οποία δεν μπορεί να γνωρίζει ο καθένας μας.

   Απλά το παρόν ιστολόγιο ασχολείται με τους Έλληνες, ή μάλλον με τους Ελληναράδες. Οπότε εξ'αρχής είναι πολύ εξειδικευμένη η θεματολογία του ;)

   Διαγραφή
 4. Η Παπαχρήστου θα έχει παραβιάσει τον κανονισμό (πράγμα που για τον αποκλεισμό της είναι όντως το μόνο που ενδιαφέρει) εάν το "τιτίβισμα" είχε ρατσιστική χροιά. Κι αυτή είναι που δεν μπορώ να εντοπίσω. Υπαινίσσεται κάπυ φυλετική κατωτερότητα των Αφρικανών ή εκδηλώνει έστω κάποια αντιπάθεια προς αυτούς; Οσες φορές κι αν το διάβασα όσο κι αν το ανέλυσα η απάντηση μου ήταν "όχι".
  Μήπως βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή περίπτωση υποκρισίας και επίδειξης ευαισθησίας που συνήθως κρύβουν ενοχές και συμπλέγματα των "ευαίσθητων";;;
  firiki2010

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπάρχει και αυτή η άποψη, η οποία δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο στέκει νομικά, αλλά σε κάθε περίπτωση συμφωνώ με την τελευταία παράγραφο που προτρέπει σε νομική κίνηση εφόσον όντως ισχύουν αυτά που γράφει.

   Διαγραφή
  2. "Η Παπαχρήστου θα έχει παραβιάσει τον κανονισμό (πράγμα που για τον αποκλεισμό της είναι όντως το μόνο που ενδιαφέρει) εάν το "τιτίβισμα" είχε ρατσιστική χροιά."

   Ακριβώς. Και γύρω από αυτό το ερώτημα γίνεται κατά κύριο λόγο η όλη ανάλυση. Προσωπικά πιστεύω ότι το tweet είχε όντως ρατσιστική χροιά, ιδίως με δεδομένα προηγούμενα tweets της αθλήτριας. Και δε θεωρώ τον ευατό μου ιδιαίτερα ευαίσθητο ή ενοχικό σ'αυτά τα θέματα.

   Ανεξάρτητα από την προσωπική μου άποψη, καταλαβαίνω γιατί πολλοί θεωρούν το ανέκδοτο "αθώο" και γιατί γενικώς γίνεται η όλη κουβέντα. Το τί είναι και τί δεν είναι ρατσιστικό σπάνια επιδέχεται εύκολη απάντηση, ιδίως όταν μιλάμε για χιούμορ, το κατεξοχήν πεδίο τον πολλαπλών ερμηνειών και παρεξηγήσεων.

   Τελικά όμως για μένα το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι αυτό. Πολύ πιο σημαντικό και ενδιαφέρον (και ηθικά και νομικά) έχει για μένα το κατά πόσο η νόμιμη έκφραση προσωπικής ή πολιτικής άποψης ή ιδεολογίας (ή όπως θες πες το) στον ελεύθερο σου χρόνο και εκτός του χώρου εργασίας επιτρέπεται να έχει επαγγελματικό αντίκτυπο.

   Η άποψη δε ότι οι αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι κάτι παραπάνω από απλοί επαγγελματίες, ότι είναι πρώτυπα και ότι πρέπει να ενσαρκώνουν το "Ολυμπιακό ιδεώδες" δε με βρίσκει καθόλου σύμφωνη....αλλά κι αυτό είναι μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση.

   Διαγραφή
 5. Koryfaio. Oi simaies tis fotografias einai tis Kavler.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εμενα προσωπικα με αηδιαζει το σταυρωμα της Παπαχρηστου απο ανθρωπους και οργανισμους που ειναι η επιτομη της λαμογιας και της ανηθικοτητας.
  Σωστα, ας προσεχε το ζουλαπι τι εγραφε στο τουιτερ της, ισως καταλαβει τωρα οτι το να εισαι καλη αθλητρια και ωραια κοπελα τελικα δεν ειναι τα μονα εφοδια που χρειαζεσαι σε αυτη τη ζωη, αλλα καπου καπου ειναι και αναγκαια η εστω κι ελαφρα εκγυμναση των εγκεφαλικων σου κυτταρων..

  Ομως δεν αντεχω να μου διδασκει ηθος ο κουβελος και οι λοιποι "εναρετοι-αθανατοι" των Ολυμπιακων επιτροπων μαζι με τον καθε λαλακα ΑλητηΡουφιανοΔημοσιογραφο και μπλογκοσχολιαστη (οι παροντες εξαιρουνται).
  Αν εγραφε ενα "ρατσιστικο αστειακι" για τη Ναζι Μερκελ θα την ενοχλουσε κανενας?

  Επισης δεν θα το παιζα στο στοιχημα οτι οι "πολιτικες" πεποιθησεις της Βουλιτσας δεν επαιξαν ρολο στον αποκλεισμο της.
  Περαν οτι δε βρισκω ρατσιστικο το "ανεκδοτο", μαλλον ο "ερωτας" της για τον Κατσιδιαρη και τα εθνικιστικα της τουιτερ την καταδικασαν.
  Αλλα εδω παμε στην αλλη πλευρα.. απο τη στιγμη που η ΧΑ ειναι νομιμα στη Βουλη και εκπροσωπει (Θου Κυριε...) το 7% των Ελληνων ψηφοφορων γιατι ασκειται πολιτικη διωξη στην Παπαχρηστου?

  Σε μια χωρα λοιπον που ανεχεται καθε ειδους παρανομια βρηκαμε τον ευκολο στοχο να εφαρμοσουμε τους κανονισμους, μονο και μονο για το θεαθηναι. Απλα υποκρισια και οχι σεβασμος στους κανονες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ειναι πολυ υποκριτικό πλέον να λες τους έλληνες υποκριτές... έχει χάσει την αξία της η λέξη. Τερμάτισε σε βαθμό υποκρισίας. Να τους λέγαμε τους έλληνες Μ@λ@κες και τουρκόσπορους ψοροπερήφανους; Ετσι να τελειώνει η κουβέντα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ellinaki
  Έχεις δίκιο στο ότι αν είναι υπόλογη απέναντι σε κάτι η Παπαχρήστου αυτό είναι ο κανονισμός και όχι οι όποιες προσωπικές της απόψεις. Πάντως επ' αυτού θα συμφωνήσω με το firiki2010. Το μόνο που προκύπτει από το περίφημο "τιτίβισμα" είναι το γεγονός ότι...στην Ελλάδα ζουν πολλοί Αφρικανοί ! Δεν ξέρω που υπάρχει με την αυστηρή έννοια του νόμου και του κανονισμού ο ρατσισμός για τον οποίο τιμωρήθηκε. Κατά τα άλλα τα σχόλια για την εκατέρωθεν υποκρισία (εντός και εκτός χώρας) μάλλον περισσεύουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κοινοποιώ. (κι οι σημαίες διασκεδαστικότατες).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ακριβώς. Αυτό που είπε η Aggeliki27. Δεν είναι και τόσο προφανές οτι αυτό το τιτίβισμα είχε ρατσιστική ή υποτιμητική χροιά.

  Κατα τη γνώμη μου δεν είχε.

  Μη φτάσουμε και στα απώτατα όρια της "πολιτικής ορθότητας.."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ποιός έκρινε ότι η Παπ/στου παραβίασε κανονισμούς; Η ΕΟΕ; Έγινε κάποια διάσκεψη των μελών του συμβουλίου της; Υπάρχουν πρακτικά; Πάρθηκε κάποια συλλογική απόφαση; Συμβουλεύτηκε δικηγόρους η ΕΟΕ; Κλήθηκε σε απολογία η Παπ/στου; Αυτά έπρεπε να γίνουνε σε μια ευνομούμενη Δυτική χώρα. Μήπως απλώς ο πρόεδρος της ΕΟΕ αποφάσισε ότι είναι ρατσιστικό και αποκλείστηκε;

  Το όλο θέμα μου θυμίζει λίγο συζητήσεις καφενείου όπου οι θαμώνες λένε "αυτό είναι αντισυνταγματικό" ξεχνώντας ότι ο μόνος αρμόδιος για να κρίνει αν κάτι είναι αντισυνταγματικό ή όχι είναι το Συμβούλιο Επικρατείας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...