Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009

Ελευθερία λόγου αλά ελληνικά

Κάτι που «φοριέται» πολύ τελευταία, είναι οι μηνύσεις και οι αγωγές για ψυχική οδύνη, συκοφαντική δυσφήμιση και γενικώς όλα αυτά τα τεχνάσματα που σκαρφίζεται το οποιοδήποτε μηδενικό της κοινωνίας για να αντεπεξέλθει στην αρνητική κριτική εναντίον του. Κάτι η υπόθεση blogme.gr και κάτι οι παπάδες στην Πάτρα, μας υπενθυμίζουν πόσο ανώριμη είμαστε ακόμα ως κοινωνία και ότι το σχέδιο για τη σύσταση ενός δημοκρατικού, σύγχρονου, κοσμικού κράτους έχει μείνει ακόμα σε κάτι τεφτέρια Ελλήνων διαφωτιστών του 19ου αιώνα. Θα τρίζουν τα κόκαλά τους, βλέποντας τον κάθε κατατρεγμένο που δεν ανέχεται δημοκρατικούς θεσμούς, όπως η «ελευθερία της έκφρασης και του λόγου», να κάνει μηνύσεις επειδή δεν μπορεί απλά να πάει να σκοτώσει το θύμα του ή να τον σπάσει στο ξύλο απρόκλητα.

Η ελευθερία του λόγου δεν υφίσταται στο βαθμό που θα έπρεπε, και αυτό φαίνεται από το σκεπτικό του σύγχρονου «θιγμένου» Ελληναρά: Σε προσέβαλε, σου άσκησε κακή κριτική ή επιχειρηματολόγησε κάποιος εναντίον σου κι εσύ δεν έχεις κάτι να του προσάψεις; Κάνε μήνυση! Έχεις και τα φράγκα; Ακόμα καλύτερα. Βρίσκεις έναν καλό δικηγόρο, και η «ψυχική σου οδύνη» είναι εγγυημένη να δεκαπλασιαστεί μέσα στο δικαστήριο.

Θα πρέπει όμως να ξέρεις αγαπητέ θρασύδειλε κρετίνε, ότι επειδή ενδεχομένως να σε μεγάλωσαν κλασσικοί κομπλεξικοί Ελληναράδες γονείς που διακατέχονταν από κατοχικά σύνδρομα και δε σου χάλαγαν χατίρι, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την υπόλοιπη κοινωνία. Ως ενήλικας οφείλεις να αναλαμβάνεις ευθύνες. Ακόμα περισσότερο ως δημόσιο πρόσωπο, οφείλεις να λειτουργείς υποδειγματικά για την υπόλοιπη κοινωνία και να επιδέχεσαι συνεχώς κριτική. Να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου μόνος σου και εφόσον είσαι σωστός να έχεις και τη σωστή επιχειρηματολογία. Φτύσε επιτέλους την πιπίλα σου και μάθε να δέχεσαι καμιά προσβολή που και που. Κατά 99% την αξίζεις.

Βέβαια όλη αυτή η πράξη θρασυδειλίας δεν γίνεται χωρίς νομική στήριξη. Η συγκεκριμένη στήριξη μάλιστα, μπορεί και «πατάει» σε υπόβαθρα τόσο ισχυρά όσο το Σύνταγμα της Ελλάδος. Ο λόγος για το Άρθρο 14 (ελευθερία του Τύπου) που κάνει τα κόκαλα των διαφωτιστών να τρίζουν ακόμα περισσότερο. Το Άρθρο 14 ξεκινάει με δύο αισιόδοξες παραγράφους γεμάτες «μυρωδιά ελευθερίας», μέχρι που φτάνει στην 3η όπου ξεκινάει η μπόχα. Το παραθέτω αυτολεξεί:

Άρθρο 14 – (Ελευθερία του Τύπου)

1. Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους.

2. O τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται.

3. H κατάσχεση εφημερίδων και άλλων εντύπων, είτε πριν από την κυκλοφορία είτε ύστερα από αυτή, απαγορεύεται.
Kατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η κατάσχεση, με παραγγελία του εισαγγελέα, μετά την κυκλοφορία:
α) για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας,
β) για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας,
γ) για δημοσίευμα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων ή την οχύρωση της Xώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Kράτους,
δ) για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος.

(... και το άρθρο συνεχίζει με την όλη διαδικασία εισαγγελικής παρέμβασης και των σχετικών Νόμων. Εάν βαριέστε τη συνέχεια μπορείτε να την παρακάμψετε μέχρι τα αστεράκια...)

4. Σ’ όλες τις περιπτώσεις της προηγούμενης παραγράφου ο εισαγγελέας, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από την κατάσχεση, οφείλει να υποβάλει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο, και αυτό, μέσα σε άλλες είκοσι τέσσερις ώρες, οφείλει να αποφασίσει για τη διατήρηση ή την άρση της κατάσχεσης, διαφορετικά η κατάσχεση αίρεται αυτοδικαίως. Tα ένδικα μέσα της έφεσης και της αναίρεσης επιτρέπονται στον εκδότη της εφημερίδας ή άλλου εντύπου που κατασχέθηκε και στον εισαγγελέα.

5. Καθένας ο οποίος θίγεται από ανακριβές δημοσίευμα ή εκπομπή έχει δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση πλήρους και άμεσης επανόρθωσης. Καθένας ο οποίος θίγεται από υβριστικό ή δυσφημιστικό δημοσίευμα ή εκπομπή έχει, επίσης, δικαίωμα απάντησης, το δε μέσο ενημέρωσης έχει αντιστοίχως υποχρέωση άμεσης δημοσίευσης ή μετάδοσης της απάντησης. Νόμος ορίζει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται το δικαίωμα απάντησης και διασφαλίζεται η πλήρης και άμεση επανόρθωση ή η δημοσίευση και μετάδοση της απάντησης.

6. Tο δικαστήριο, ύστερα από τρεις τουλάχιστον καταδίκες μέσα σε μία πενταετία για διάπραξη των εγκλημάτων που προβλέπονται στην παράγραφο 3, διατάσσει την οριστική ή προσωρινή παύση της έκδοσης του εντύπου και, σε βαριές περιπτώσεις, την απαγόρευση της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από το πρόσωπο που καταδικάστηκε, όπως νόμος ορίζει H παύση ή η απαγόρευση αρχίζουν αφότου η καταδικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη.

7. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του τύπου και των άλλων μέσων ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων.

8. Nόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

9. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά, όπως νόμος ορίζει. Νόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση. Απαγορεύεται η συγκέντρωση του ελέγχου περισσότερων μέσων ενημέρωσης της αυτής ή άλλης μορφής. Απαγορεύεται ειδικότερα η συγκέντρωση περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης της αυτής μορφής, όπως νόμος ορίζει. Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του βασικού μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του Δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα, όπως συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες. Νόμος ορίζει τις ειδικότερες ρυθμίσεις, τις κυρώσεις που μπορεί να φθάνουν μέχρι την ανάκληση της άδειας ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού και μέχρι την απαγόρευση σύναψης ή την ακύρωση της σχετικής σύμβασης, καθώς και τους τρόπους ελέγχου και τις εγγυήσεις αποτροπής των καταστρατηγήσεων των προηγούμενων εδαφίων.

* * *

Ναι! Αυτό το κατεβατό είναι άρθρο του ελληνικού Συντάγματος. Ο λόγος που παρατέθηκε αυτούσιο είναι για να το συγκρίνει κανείς με το αντίστοιχο του αμερικανικού Συντάγματος, το οποίο μάλιστα κατέχει την πρώτη θέση στις Τροποποιήσεις του Συντάγματος (Amendments to the Constitution – ή Bill of Rights) και συντάχθηκε στις 15/12/1791.

Amendment 1 - Freedom of Religion, Press, Expression.

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.

Και.... τέλος. Αυτό μόνο. Μία μόνο παράγραφος, με μία πρόταση. Η ελευθερία του λόγου είναι αδιαπραγμάτευτη και εκτός ελέγχου της οποιασδήποτε νομοθεσίας.

Γι’ αυτό και στις ΗΠΑ, εκπομπές όπως το South Park και το Daily Show με τον Jon Stewart προβάλλονται ελεύθερα και όσοι θίγονται απλά δεν τα παρακολουθούν. Αντιθέτως τα δικά μας «δημοκρατικά» φιντάντια αναμένουν την κατάλληλη στιγμή όπου κάποιος θα ασκήσει αρνητική κριτική σε δημόσιο πρόσωπο, την εκκλησία ή το Πολίτευμα, προκειμένου να τον τρέξουν στα δικαστήρια. Τέτοια ωραία Δημοκρατία έχουμε.

Το επίπεδο της ελευθερίας του λόγου είναι δείκτης υγείας ενός δημοκρατικού Κράτους. Δείχνει το «ποσοστό επιτυχίας» του υγιούς διαλόγου και της αξίας των δημοκρατικών θεσμών. Όταν το ίδιο το Σύνταγμα προβάλλει ένα «καχύποπτο» πρόσωπο στα θέματα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, φυσικά και το Κράτος θα λειτουργεί σπασμωδικά και καχύποπτα απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν καχύποπτα απέναντι σε ότι ακούν. Άλλωστε, ο λόγος είναι το ισχυρότερο όπλο επικοινωνίας μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία. Όταν αφαιρείται ο λόγος, τη θέση του ίσως πάρουν πιο βίαιες πρακτικές που φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνες για οποιαδήποτε Δημοκρατία.

20 σχόλια:

 1. αψογος! Μάλιστα έχει γίνει μόδα όλοι οι μιζαδόροι, μεγιστάνες, κλπ που θα δεχτούν καταγγελία ή κριτική να καταφεύγουν σε μυνήσεις και να ταλαιπωρούν τους μηνυόμενους με ατέρμονα δικαστήρια και αναβολές που οι ίδιοι τις ρυθμίζουν, εξοντώνοντας τους οικονομικά.

  Χαρακτηριστική περίπτωση η υπόθεση Στέγγου, ο οποίος, παρολο που έχει δικαστεί για απάτες, κλπ, έκανε μύνηση στον Ν. Σύμβουλο Μ. Τρεμόπουλο και σε δύο της τοπικής αυτοδιοίκησης Χαλκιδικής γιατί αναφέρθηκαν εναντίον του στις καταπατήσεις του Πόρτο καρράς σε δασική έκταση. Και σέρνονται Αθήνα κάθε λίγο και λιγάκι και αναβολή στην αναβολή, η υπόθεση πάει έτσι σχεδόν 6 χρόνια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα! Πολύ ενημερωτικό το ποστ αυτό! Απίστευτα αυτά που αναφέρονται στο Σύνταγμα! Αν και νομίζω ότι έχουμε τους νόμους που μας αξίζουν, τέτοιοι που είμαστε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω αρκεί να διαβάσει κανείς τις 10 πρώτες λέξεις του συντάγματος της Ελλάδας:
  Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος...
  και να τις συγκρίνει με τις 3 πρώτες του αμερικανικού συντάγματος:
  We the People...

  Η Αρχή που επικαλείται το κάθε σύνταγμα ως πηγή της εξουσίας του δίνει αμέσως το στίγμα του ύφους και της εγκυρότητας του κειμένου. Είναι φυσικό και αναμενόμενο ένα σύνταγμα που μιλάει εις το όνομα του λαού να είναι πιό δημοκρατικό από ένα σύνταγμα εις το όνομα ενός δόγματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καταχρώμενος τη φιλοξενία, θέτω ένα (μάλλον νομικό) ερώτημα που έχω, μιας και φαντάζομαι θα υπάρχει κόσμος με νομικές γνώσεις που διαβάζει αυτό το blog:

  Το ελληνικό σύνταγμα πόσο ραγδαία μπορεί να αλλάξει; Υπάρχει τρόπος (εκτός αιματηρής επανάστασης, εμφυλίου πολέμου, κλπ) ώστε να αλλάξει συλλήβδην ολόκληρο το σύνταγμα, στα επόμενα λ.χ. 10-20 χρόνια; Νομίζω είναι "κλειδωμένο" από μέσα, και δεν προβλέπει αναθεώρηση ολόκληρου του κειμένου, αλλά δεν είμαι και συνταγματολόγος...

  Είναι νόμιμο ένα κόμμα να τάσσεται ανοικτά υπέρ της αλλαγής πολιτεύματος στην Ελλάδα; Μπορεί π.χ. ένα κόμμα να διακυρήττει ότι είναι ενάντια στο τρέχον σύνταγμα, και ότι θέλει να το καταργήσει και να γράψει άλλο; Εναλλακτικά, είναι νόμιμο να οργανώνονται πολίτες και να μιλάνε ανοιχτά εναντίον του πολιτεύματος και του συντάγματος όπως είναι τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των χωρών του δυτικού κόσμου αναφορικά με την ελευθερία του τύπου, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Freedom House. Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, η έκθεση αναφέρει: Ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα εξακολουθούν να προκαλούν κυβερνητικές πιέσεις και οδηγούν σε αυτο-λογοκρισία στα ΜΜΕ. Το ζήσαμε με το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, το γιουγκοσλαβικό, όπου σύσσωμα τα ελληνικά ΜΜΕ -συγχρονισμένα, σχεδόν δια... μαγείας- υπεράσπιζαν απόψεις αντίθετες με όλου του παγκόσμιου τύπου (που προφανώς ελέγχεται από σιωνιστές, κατά του Ελληνάρα Ευαγγέλιον)

  Απαιτείται λοιπόν εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, έτσι ώστε να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία, ειδικά ελευθερία κριτικής των δημόσιων προσώπων. Επιπλέον, οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στα αστικά δικαστήρια και να καταλήγουν σε πρόστιμα ανάλογα με το αδίκημα και την ικανότητα του καθενός και βέβαια να μην υπάρχουν ποινές φυλάκισης.

  Στις ΗΠΑ, η ελευθερία του Τύπου είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο Νόαμ Τσόμσκι, τόσο αγαπητός σε πολλούς ομοεθνείς μας (που "ξεχνούν" εσκεμμένα ότι αναπτύσσει ελεύθερα το έργο του εντός ΗΠΑ) είπε:In many respects, the United States is the freest country in the world. I don't just mean in terms of limits on state coercion, though that's true too, but also in terms of individual relations. The United States comes closer to classlessness in terms of interpersonal relations than virtually any society. Στη δε Μ.Βρετανία, την παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία στον κόσμο, με κατοχυρωμένες και αδιαπραγμάτευτες ατομικές ελευθερίες, δεν υπάρχει καν γραπτό Σύνταγμα. Μόνο στην Ελλάδα πρέπει να έχουμε τόσα κατεβατά Νόμων, που στη συνέχεια τα καταπατούμε πανηγυρικώς (με ιδιαίτερη προτίμηση στα κομμάτια που ορίζουν τις υποχρεώσεις μας)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πες τα χρυστόστομε!! (μάλλον στο έχω ξαναπεί αυτό όμως ε;)

  Το φοβερό στην Ελλάδα είναι πως όλοι σχεδόν θα παρεξηγηθούν αν τους πεις ρατσιστές, φασίστες κλπ, όλοι το παίζουν ανοιχτόμυαλοι και με ανθρωπιά και κουραφέξαλα... Και όλοι είναι υπέρ της ελευθερίας λόγου φυσικά, αρκεί να μην τους προσβάλλει(=διαφωνεί μαζί τους) κανείς ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα το Σύνταγμα αλλάζει κατά πως βολεύει το εκάστοτε κυβερνών κόμμα

  στην ουσία όμως δεν ανανεώνεται με τρόπο που να καλύπτει την κοινωνική πραγματικότητα

  έτσι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι, πλην ομοφυλόφιλων, διαζευγμένων γονέων, αλλόθρησκων κτλ

  Το να προσφεύγεις στο δικαστήριο δεν είναι κακό αν θεωρείς ότι αδικήθηκες.

  Το κακό είναι ότι οι δικαστές είναι "γενικών γνώσεων" και κοινωνικά απαίδευτοι με αποτέλεσμα οι αποφάσεις τους να είναι πολλές φορές προβληματικές

  Δείτε το τελευταίο παράδειγμα
  δικαστήριο της Θεσσαλονίκης εβγαλε απόφαση διατροφής με προτροπή σε δ.υ. εκπαιδευτικό να κάνει ιδιαίτερα μαθήματα που όμως ο νόμος απαγορεύει!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Tyler Durden

  Άμα έχεις τη λαμογιά μέσα σου, μόνο ως λαμόγιο μπορείς να φέρεσαι, χωρίς επαφή με την πραγματικότητα.

  @ Μιχάλης Τσαντίλας

  Αφού εμείς ψηφίζουμε αυτούς που αναθεωρούν το Σύνταγμα...

  @ polyvios

  Άσε με τώρα, και αυτό πάντα το προσπερνάω για να μη το βλέπω και μου φύγει καμιά "ρουκέτα" προς την οθόνη.

  Δηλαδή για την εισαγωγή αυτή και μόνο, θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά για την ποιότητα της "Δημοκρατίας" μας. Δυστυχώς, ειδικά το συγκεκριμένο, δεν το βλέπω να αλλάζει σύντομα. Τα Συντάγματα των ΗΠΑ και της Γαλλίας που ξεκινάνε με "...στο όνομα του λαού", προέκυψαν μετά από τις αντίστοιχες επαναστάσεις.

  Όταν με το καλό γίνει και εδώ η επανάσταση, φαντάζομαι θα επισημοποιηθεί και η λαϊκή βούληση :)

  Για τα νομικά που ρωτάς, εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω.

  @ Cyverius

  Σωστός!

  @ Ιοκάστη

  Ως γνωστόν, "δεν είμαστε ρατσιστές, αυτοί είναι μαύροι!"

  Γενικώς η κόμπλα προς πιο φιλελεύθερα έθνη, καλά κρατεί.

  @ ser

  Δεν έχω θέμα με την προσφυγή στα δικαστήρια. Έχω θέμα με την ανούσιο-τσαμπουκαλίστικο-βουτυρομπεμπεδικό-κακομαθημένη προσφυγή. Είναι σαν εσύ να ανοίξεις ένα blog όπου με σατιρίζεις, με κριτικάρεις ή με κοροϊδεύεις κι εγώ να σου κάνω μήνυση ελπίζοντας να σου κλείσουν το blog, επειδή εγώ δεν μπορώ να το κάνω με νόμιμα μέσα.

  Βάλε στη συνταγή και αυτό που αναφέρεις πέρι "ανώριμων" δικαστηρίων, και έχεις έναν αχταρμά που μόνο σοβαρό κράτος δικαίου δεν θυμίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ελευθερία του λόγου...
  http://indy.gr/newswire/mnysi-kata-ton-syntaktn-dia3c7eiristn-kai-ypeythynon-ton-indy-gr-kai-indymedia-gr
  "Θα πρέπει όμως να ξέρεις αγαπητέ θρασύδειλε κρετίνε, ότι επειδή ενδεχομένως να σε μεγάλωσαν κλασσικοί κομπλεξικοί Ελληναράδες γονείς που διακατέχονταν από κατοχικά σύνδρομα και δε σου χάλαγαν χατίρι, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την υπόλοιπη κοινωνία."
  +1
  (τα είπες όλα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εχει γενικευτει το κακο...
  Λες και μερικοι δεν εχουν αλλη δουλεια και ανατρεχουν
  στον Τυπο, Ιντερνετ κα για να δουν μηπως κανεις εχει γραψει κατι γι αυτους;Τοσο κομπλεξ υπαρχει πια;
  Διαβαζα ομως κι ενα αλλο σχετικο αρθρο εδω που θετει και αυτο πολυ σωστα τη διασταση του προβληματος στην Ελλαδα, μια και αρκετοι φαινεται να εχουν ιδιαιτερη μανια με τις μηνυσεις! Θυμηθηκα επισης την περιπτωση της
  Έρσης Σωτηροπούλου και την αντιδραση που υπηρχε απο ενα γνωστο και μη εξαιρετεο
  ατομο..Ασχετο, αλλα νομιζω οτι η 'μοδα' των μηνυσεων μας ηρθε απο Αμερικη, ή κανω λαθος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Νομίζω ότι ο polyvios στις 7 πρώτες γραμμές του τα είπε όλα.
  Περαιτέρω σχόλια περιττά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν έχω να σε διορθώσω σε κάτι, απλά να προσθέσω ότι κοντά στους κυρίους και κυρίες, που δε δέχονται την αντίθετη άποψη και προστρέχουν στα Δικαστήρια,υπάρχουν και οι, δήθεν, επαναστατημένοι νέοι, που διακόπτουν ομιλίες και ξυλοκοπούν καθηγητές, επειδή δεν τους αρέσουν, για να το θέσω κομψά, οι απόψεις τους (οράτε πρόσφατο περιστατικό με θύμα τον καθηγητή κ. Πανούση).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ atumrakis

  Δεν ξέρω αν κάποια στιγμη μου αρχόταν αντίστοιχη κλήση πως θα αντιδρούσα. Εννοώ..., έχω μία αμηχανία μπροστά στη βλακεία που δεν ξέρω πως να αντιδράσω. Υποθέτω πάντως ότι θα έμπαινα στη διαδικασία να βρω δικηγόρο για να αποδείξει ότι δεν είμαι ελέφαντας.

  @ Elva

  Ξεκάθαρο κόμπλεξ.

  Το είδος των μηνύσεων που έχουν "λανσάρει" οι ΗΠΑ αφορούν συνήθως προϊόντα και υπηρεσίες από όπου ο κάθε πικραμένος ισχυρίζεται ο,τι του κατέβει μπας και πάρει τα 25 χιλιάρικα για διαφόρων ειδών οδύνης. Άλλες φορές κερδίζει, άλλες όχι.

  Σε περιπτώσεις όμως που έχει παει στα δικαστήρια δημοσιογράφος ή οποιοσδήποτε ο οποίος κατηγορείται για δυσφήμιση, συκοφαντία ή κακή κριτική, κατά κανόνα αθωώνεται. Γι' αυτό και δεν είναι πολύ συνήθεις τέτοιου είδους μηνύσεις.

  @ περιούσιος

  Αν και ελαφρώς off-topic θα συμφωνήσω :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ωραία, θέλετε να ιδρύσουμε μία θρησκεία/αίρεση της πλάκας, να το κάνουμε τόοοοσο σούργελο ώστε να προκαλεί το κράξιμο..και μετά ν'αρχίσουμε τις μηνύσεις να τα κονομήσουμε????
  Θα μου πεις, υπάρχει ήδη κάτι τέτοιο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Χωρίς να θέλω να σπαμάρω το χώρο σου, δες και αυτό,

  http://indy.gr/features/diadiktyak-katastol

  έχει τα νεότερα και γενικά συγκεντρωμένα γεγονότα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλά, το κατηγοριτήριο εναντίων του Δήμου Πατρέων ήταν σπαρταριστό πάντως... Βρές το και βάλτο να γελάσουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ patsiouri

  Όπως είπες κι εσύ... κλεμμένη ιδέα εδώ και 2000 χρόνια.

  @ atumrakis

  Δεν σπαμάρεις. Είναι χρήσιμα links αυτά.

  @ suncitizen

  Έψαξα στα γρήγορα αλλά δεν βρήκα κάτι. Αν έχεις κάποιο λινκ, ρίξτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πολύ ωραίο άρθρο. Η τελευταία παράγραφος τα λέει όλα. Ωραίο σχόλιο και του polyvios.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ questfornothing

  Ευχαριστώ. "Ανέσυρες" ένα post που είναι αρκετά επίκαιρο ;) ...(και μάλλον θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Το 3γ δεν είναι και τόσο λάθος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...