Σάββατο, 10 Απριλίου 2010

2η Διαμαρτυρία για να φορολογηθεί η εκκλησία

Η ομάδα πολιτών «ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ», εξέδωσε το παρακάτω κείμενο, με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει αύριο Κυριακή 11 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι έξω από τις Μητροπόλεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
_____________________________


Σήμερα η Ελλάδα συγκλονίζεται από την μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση που έχει γνωρίσει σε καιρό ειρήνης.

Την ώρα αυτή η πνευματική ηγεσία της Εκκλησίας περιχαρακώνεται γύρω από τη διατήρηση των κεκτημένων της, ασκώντας ασφυκτική πολιτική πίεση προς όλες τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις.

Την ώρα αυτή η κυβέρνηση υπαναχωρεί από τις εξαγγελίες της για συμμετοχή όλων, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, στην αντιμετώπιση της κρίσης:

 • Υλοποιεί όλες σχεδόν τις εξαγγελθείσες περικοπές και τα τεκμήρια για τους ιδιώτες,
 • Ο φόρος επί των εισοδημάτων της Εκκλησίας από ακίνητα, εξαγγέλθηκε 20% και κατέληξε στο νομοσχέδιο ουσιαστικά σε 10%.
 • Ο φόρος δωρεάς ακινήτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 5% και κατέληξε 0,5%.
 • Ο φόρος δωρεάς χρημάτων στην Εκκλησία εξαγγέλθηκε 10% και κατέληξε 0,5%.

ΟΜΩΣ

Η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδα:

 • Έχει στην κυριότητά της 1.300.000 στρέμματα γης.
 • Μερικές χιλιάδες αστικά ακίνητα.
 • Περίπου 9.000.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 • Ξενοδοχεία και χώρους διασκέδασης και εστίασης.
 • Η οικονομική λειτουργία της Εκκλησίας κρύβεται σε 10.000 περίπου νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και σε εταιρείες.
 • Τελευταία ανακαλύφθηκαν και οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Το Κράτος πληρώνει στην Εκκλησία 268.000.000 ευρώ ετησίως για μισθοδοσία και συντάξεις ιερέων.

Η Εκκλησία έχει μερίδιο ευθύνης στη δημοσιονομική κρίση με:

 • Την ένταξη της μισθοδοσίας και της συνταξιοδότησης των κληρικών στον κρατικό προϋπολογισμό,
 • Τις ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις των Μονών του Αγίου Όρους,
 • Την κρατική αναγνώριση των οθωμανικών τίτλων κατοχής ως τίτλων κυριότητας εκκλησιαστικών ακινήτων,
 • Την εμπλοκή κληρικών σε σκάνδαλα διαπλοκής με φορείς κρατικής εξουσίας, κυβερνητικούς και δικαστικούς,
 • Την αδιαφανή διακίνηση κονδυλίων μέσω μη κυβερνητικών εκκλησιαστικών οργανώσεων

ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ

 • Να γίνει καταγραφή και έλεγχος του τρόπου κτήσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και όλων των εκκλησιαστικών φορέων που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ.
 • Να επιβληθεί πόθεν έσχες στους ιεράρχες.
 • Η Εκκλησία της Ελλάδας να φορολογηθεί για τα εισοδήματά της, όπως όλα τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που επιδιώκουν μη κερδοσκοπικό σκοπό.
 • Να θεσπιστεί ειδικός εκκλησιαστικός φόρος που θα βαρύνει μόνο τους πιστούς κάθε Θρησκείας και θα αποδίδεται στην αντίστοιχη θρησκευτική ή εκκλησιαστική οργάνωση
 • Να αποτελέσει ο φόρος αυτός την μοναδική πηγή μισθοδοσίας των κληρικών

Υπογράψτε εδώ: www.petitiononline.com/taxchu

__________________________

Να σημειώσω μόνο την προσωπική μου διαφωνία στα δύο τελευταία σημεία, καθώς τα θρησκευτικά φρονήματα του καθενός, είναι προσωπική υπόθεση αλλά και νομικά αποτελλούν προσωπικά δεδομένα άρα δεν θα πρέπει να αφορούν ούτε το Κράτος, ούτε την υπόλοιπη κοινωνία. Ακολούθως, οποιαδήποτε πιστοποίηση θρησκευτικής πίστης, προκειμένου να θεσπιστεί ο συγκεκριμένος ειδικός φόρος, θα καταπατούσε θεμελειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

21 σχόλια:

 1. Πω πω!

  Σκεπτομεθα παράλληλα!!!

  Μολις τώρα πόσταρα κάτι αντίστοιχο και θα σε λινκαρω ανεπιστρεπτί! :Ρ


  Διαφωνώ μόνο με την διαφωνία σου. Τα μέλη ενός κλαμπ (καλό ε;) που εθελουσίως δηλώνουν ως μέλη του οφείλουν και να το συντηρούν. Εγώ που ΔΕΝ θέλω να ειμαι μελος σε τέτοια κλαμπ γιατί να πλερώνω καλέ;

  Δεν μιλάμε για παροχές υγείας, παιδείας και αλλες τέτοιου κοινωνικού ύφους και ήθους. Μιλάμε για μισθοδοσία και συντήρηση κληρικών ενός δόγματος. Όπως δεν γουστάρω να πληρώνω μωαμεθανούς, ινδουιστές χάρε κρίσνα και δεν συμμαζεύεται έτσι και δεν γουστάρω να πληρώνω τους ορθόδοξοι.

  (αστεια πχ ενημέρωση: ολα τα νοικοκυριά στην Πάτρα πληρώνουν χαράτσι 0,5 ευρώ/λογαριασμο ΔΕΗς "υπερ του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου". Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση σε αυτό;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εκτός της διαμαρτυρίας νομίζω ότι πρέπει το θέμα να γνωστοποιηθεί στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ε.Ε. για να δούνε τα τριτοκοσμικά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό με την Πάτρα το έχω δει κι'εγώ και σοκαρίστηκα!
  Κατά τ'άλλα έχω υπογράψει και συμφωνούμε σε όλα.
  Όσο για τα δύο τελευταία που αναφέρεις, συμφωνώ με το Zaphod αλλά το θέμα δεν είναι θρησκευτικό.
  Οι Άγγλοι πχ που συντηρούν το Μπάκιγχαμ και τη χαμούρα τη γρια με το σόι της κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Zaphod

  Βασικά συμφωνούμε αλλά δεν το ξέρεις ;)

  Φυσικά και ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να πληρώνει κερατιάτικα σε ένα οποιοδήποτε club στο οποίο δεν είναι μέλος, πχ εκκλησία.

  Εγώ διαφωνώ ως προς τον διαχωρισμό χριστιανών ορθόδοξων και μη, βάσει μίας επίσημης καταγραφής.

  Οι εισφορές της εκκλησίας από τις δωρεές των πιστών, ας χρηματοδοτούν την ίδια την εκκλησία. Δεν χρειάζεται να δηλώσει κανείς θρησκευτικό φρόνημα για να πληρώσει ή όχι στο παγκάρι.

  Αυτό με την Πάτρα με έστειλε τώρα..

  @ doctor

  Αισιοδοξώ ότι σιγά σιγά τέτοια θέματα θα αρχίσουν να διοχετεύονται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια (βλ. υπόθεση ανάρτησης εικονισμάτων ή σταυρών σε δικαστήρια).

  @ patsiouri

  Ναι αλλά για τους Άγγλους, η Royal Family είναι κάτι σαν σύμβολο, σαν τουριστική ατραξιόν. Πώς εμείς θα έχουμε τον Μητσοτάκουλα σε λίγα χρόνια μόλις κλείσει τα 100;;; Ένα τέτοιο πράγμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ellinaki

  Αμα ειναι έτσι οκ!


  @patsiouri

  Που εισαι ρεεεεεεεεεεεε! Άιντε και ανησυχήσαμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. «Η Εκκλησία είναι ο τελευταίος τσιφλικάς στην Ελλάδας» !!!
  Βρε παιδία, άλλοι φτάσανε σε αυτό το σημείο την Ελλάδα, δεν σας το είπε κανείς; H εκκλησία φταίει τώρα για την οικονομική πορεία μας;
  Που να χρεοκοπήσουμε κιόλας τι θα λέμε …

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ eatheia

  Ναι, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για την δημοσιονομική μας κατάντια, αλλά η εκκλησία είναι ένας από αυτούς. Το κείμενο αναφέρει ξεκάθαρα κάποια σημεία, οπότε δεν τα επαναλαμβάνω.

  Άσχετα, όμως από την οικονομική κρίση, το θέμα είναι κυρίως θεσμικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εγώ διαφωνώ ριζικώς. Γιατί θα πρέπει δηλαδή να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα; Σιγά σιγά θα βγει διαμαρτυρία και για το αν πρέπει να κυκλοφορούμε ελευθέρως στους δρόμους. Αντί να τους μαυρίσουμε στις εκλογές τους κάναμε κυβέρνηση και μας καθήσανε στο σβέρκο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Παλι ησασταν εγω,εσυ και η τρελη σου αδερφη. Φιλοξενηθηκατε απο ολα τα προοδευτικα (μην πω καμια κουνβεντα), αλλα ουτε μια τοσο δα φωτογραφια.Αυτο θα πει σωστη ενημερωση.Μονο δηλωσεις του τυπου "το γκρουπ μας στο facebook εχει 97.000 μελη". Μπραβο,παιδακια.Ποσο χρονων εισατε ειπαμε ? Δεν ειμαι σε facebook και τετοια (δεν τα εγκρινει η εκκλησια), αλλα απο οτι ξερω διαφορα αλλα ηλιθια γκρουπ αριθμουν πολυ περισσοτερα.Ειναι επιχειρημα ; Ή σαν τους αλλους που θελουν "λευτερια στα παιδια του γαματο" (εμπρος της γης οι τζαμπατζηδες) και στις συγκεντρωσεις τους δεν ηταν κανενας ! Τωρα τι φταιει Ελληνακι που ησασταν τοσοι λιγοι ; Γιατι μια χουφτα ανθρωποι γινοσαστε θεμα ; Αν θελατε να κανατε την διαμρτυρια σας Μ.Παρασκευη μετα τον επιταφιο ή την βραδυα της Αναστασης..αλλα,οχι θελει κοτσια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Panos Konstantinidis

  Το αυτονόητο στην Ελλάδα δεν υφίσταται. Οπότε αρκετές φορές οφείλεις να βροντοφωνάξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας για να σε ακούσουν.

  @ Homer Simpson

  Εσύ τί γνώμη έχεις για τη φορολόγηση της εκκλησίας; Γιατί μέχρι τώρα, μέσα στην ακατάσχετη μπαρουφολογία και λαϊκίστική κατινιά σου, έχεις ξεχάσει να τοποθετηθείς επί του πρακτέου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Θελεις μια ευθεια απαντηση ; Ναι, να φορολογηθει η Εκκλησια.Σε καλυπτει ; Αρκει και εσυ με την σειρα σου - ελπιζω- να αναγνωρισεις οτι α)η
  Εκκλησια εχει μεγαλο φιλανθρωπικο εργο (περνα απο ενα συσιτιο ή πηγαινε να δωσεις παλια σου ρουχα, να κανεις και ενα καλο) που ΙΣΩΣ να μην ειναι αναλογο της περιουσιας της (αυτο ομως δεν το ξερω,αλλα ουτε και εσυ)
  β)τετοιες συγκεντωσεις "ειμαστε δυο,ειμαστε τρεις,ειμαστε δεκατρεις" και γκρουπ στο facebook μονο γραφικα μπορουν να χαρακτηριστουν.
  Απλα, η αθεια σου σε τυφλωνει και κατηγορεις συλληβδην την Εκκλησια ως θεσμο (και αντιστροφα, επειδη καποιοι εκπροσωποι του Θεου επι της γης συμπεριφερονται παραταιρα, φταιει ο ιδιος ο Θεος για αυτο-ουπς,λαθος,αφου δεν υπαρχει,δεν φταιει ?)

  Οσο για την "λαικιστικη κατινια" σου επιστρεφεται ως ορος. Μαλλον τα εχεις μπερδεψει, οταν κραυγαζεις "να πληρωσουν οι παπαδες" και διαφορα αλλα σχολια του τυπου "αυτοι κυκλοφορουν με mercedes και εχουν χρυσα αμφια" (δεν ξερω αν εχεις κανει ακριβως εσυ αυατα τα σχολια,αλλα αυτα λεγονται ευρεως-αλλα δεν θα τον πιασω αυτον τον Εβραιο ;).Ποιος ειναι ο λαικιστης ; Αληθεια . γιατι δεν βγαινετε στον Λαζοπουλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @Σίμπσον

  α)η Εκκλησια εχει (σ.σ. τρίτο πρόσωπο) μεγαλο φιλανθρωπικο εργο (περνα απο ενα συσιτιο ή πηγαινε να δωσεις (σ.σ. δεύτερο πρόσωπο) παλια σου ρουχα, να κανεις και ενα καλο).

  Δηλαδή η Εκκλησία έχει φιλανθρωπικό έργο με τις πλάτες των νεοελλήνων. Σαν να λέμε δηλαδή ότι κάνει τον πούστη με ξένο κώλο. Ε ρε γέλια :D :D

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η χρηση τριτου με δευτερο προωσπο δεν αναιρει το ενα το αλλο : η Εκκλησια εχει μεγαλο φιλανρθωπικο εργο (που πρφανως δεν γνωριζεις), αλλα αν θες και ΕΣΥ μπορεις να συνδραμεις . Αλλα σιγα μην το κανεις.Ειναι τοσο δυσκολο να το χωρεσει το μυαλουδακι σου ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Homer Simpson

  Λοιπόν, επειδή βλέπω πως έχεις κάποιες αδυναμίες στον διάλογο, για να σε βοηθήσω μπορούμε να κάνουμε το εξής. Από εδώ και πέρα, όταν ανταλλάσουμε σχόλια, θα κάνω παράθεση τα γραφόμενά σου, τονίζοντας τόσο με τον διάλογο όσο και με το θέμα.

  Πάμε λοιπόν.

  Γράφεις:

  "Θελεις μια ευθεια απαντηση ; Ναι, να φορολογηθει η Εκκλησια.Σε καλυπτει ; Αρκει και εσυ με την σειρα σου - ελπιζω- να αναγνωρισεις οτι α)η
  Εκκλησια εχει μεγαλο φιλανθρωπικο εργο (περνα απο ενα συσιτιο ή πηγαινε να δωσεις παλια σου ρουχα, να κανεις και ενα καλο) που ΙΣΩΣ να μην ειναι αναλογο της περιουσιας της (αυτο ομως δεν το ξερω,αλλα ουτε και εσυ)
  β)τετοιες συγκεντωσεις "ειμαστε δυο,ειμαστε τρεις,ειμαστε δεκατρεις" και γκρουπ στο facebook μονο γραφικα μπορουν να χαρακτηριστουν.
  Απλα, η αθεια σου σε τυφλωνει και κατηγορεις συλληβδην την Εκκλησια ως θεσμο (και αντιστροφα, επειδη καποιοι εκπροσωποι του Θεου επι της γης συμπεριφερονται παραταιρα, φταιει ο ιδιος ο Θεος για αυτο-ουπς,λαθος,αφου δεν υπαρχει,δεν φταιει ?)"


  Ναι με καλύπτει. Ευχαριστώ.

  "Οσο για την "λαικιστικη κατινια" σου επιστρεφεται ως ορος. Μαλλον τα εχεις μπερδεψει, οταν κραυγαζεις "να πληρωσουν οι παπαδες" και διαφορα αλλα σχολια του τυπου "αυτοι κυκλοφορουν με mercedes και εχουν χρυσα αμφια" (δεν ξερω αν εχεις κανει ακριβως εσυ αυατα τα σχολια,αλλα αυτα λεγονται ευρεως-αλλα δεν θα τον πιασω αυτον τον Εβραιο ;).Ποιος ειναι ο λαικιστης ; Αληθεια . γιατι δεν βγαινετε στον Λαζοπουλο;"

  Το ίδιο θα ρώταγα και σένα!

  Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσεις δεύτερο πληθυντικό, για θέματα στα οποία ουδέποτε έχω αναφερθει εγώ, θα σου απαντήσω με το ζώδιο της ημέρας :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @Σίμπσον

  "Η χρηση τριτου με δευτερο προωσπο δεν αναιρει το ενα το αλλο "

  Σε ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις τα λεγόμενά μου. Βεβαίως και δεν αναιρεί το ένα το άλλο, ίσα ίσα, αλληλοσυμπληρώνονται. Η Εκκλησία δηλαδή (το τρίτο πρόσωπο) κάνει φιλανθρωπικό έργο με τα δικά σου (δεύτερο πρόσωπο) τα λεφτάκια.

  Πάνω στην κάψα σου να μου την "πεις" έβαλες αυτογκόλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εγώ πάντως, απ'όσους χριστιανούς (ΧΟ "λαϊκοί", λέμε τώρα) γνωρίζω, κανένας τους δε λέει όχι στη φορολόγηση της εκκλησίας. Επίσης οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στην εκκλησία. Αυτές οι προσωπικές εντυπώσεις φαίνεται ότι αντικατοπτρίζονται και σε πρόσφατο γκάλοπ της Rass, όπου 92% είναι υπέρ της φορολόγησης, 44% δηλώνει ότι δεν πιστεύει ότι η εκκλησία κάνει φιλανθρωπικό έργο και βοηθάει τους ανήμπορους (το πιστεύει ένα 52%) και γενικά κατά ισχυρή πλειψηφία θεωρούν λανθασμένους τους χειρισμούς της ιεραρχίας σε αυτό το θέμα. Κι αν βιαστεί κάποιος να κατηγορήσει την έρευνα ως στημένη, στην ίδια έρευνα, 81% δεν επιθυμεί την κατάργηση των χρ. συμβόλων από δημόσιους χώρους. Μου κάνει εντύπωση που στο internet όλοι σχεδόν οι χριστιανοί απολογητές που έχω συναντήσει έχουν διαφορετικές απόψεις πλην του τελευταίου βεβαίως, βεβαίως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πανο, οχι μονο αυτογκολ,τι να σου πω μου εκανες την μουρη κρεας.Δεν εχω λογια.Αλλα αντ'αλλα της Παρασκευης το γαλα.Ναι,η Εκκλησια κανει φιλανθρωπιες με τα δικα μου λεφτα.Την αλλη φορα που θα πατε ως την Μητροπολη,παντως μην πατε τετοια μερα.Δεν ειναι χαι σιζον.Παντως γελαω πολυ.Δεν εχετε τον Θεο σας. (λιτεραλυ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Σίμπσον

  > Δεν εχετε τον Θεο σας. (λιτεραλυ)

  Και είμαι πολύ περήφανος γι' αυτό.

  Όσο για το ποιος έβαλε αυτογκόλ άσε να το κρίνουνε οι άλλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Μμμμ... για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν θα με χάλαγε καθόλου να πηγαίνει μέρος των φόρων που αποδίδω προς τους τράγοι εάν η συνολική περιουσία τους περνούσε στο ελληνικό δημόσιο. Το κέρδος θα είναι ούτως ή άλλως πολλαπλό, κι εξάλλου, σάμπως τα υπόλοιπα λεφτά που πλερώνω ξέρω που πάνε επί της ουσίας ή έχουν κάποιο ουσιαστικό αντίκρυσμα;

  Στα υπόλοιπα τώρα, εγώ αυτό με το οποίο απορώ είναι άλλο: τι άλλο θέλουν οι απλοί πιστοί για να πεισθούν ότι η εκκλησία έχει μόνο ένα ενδιαφέρον: το πορτοφόλι. Ούτε ψυχές, ούτε σωτηρίες των πιστοί και του ποίμνιο, ούτε μαλακίες. Το δείχνουν με τα έργα τους οι άνθρωποι, γιατί κολλάμε στα λόγια;
  Κι όσον αφορά την καθεαυτή φορολόγηση, αν και πλέον είμαι υπέρ της πλήρους κατάσχεσης, προσωπικά πολύ φοβάμαι ότι θα καταντήσουμε στο τέλος, τέλος να λέμε ότι ευτυχώς που (δήθεν) τους φορολόγησαν έστω και τόσο.
  Και μακάρι να βγω ψεύτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ xarxar

  Γενικά, δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος σώος τας φρένας που είναι αντίθετος με τη φορολόγηση της εκκλησίας.

  Όσοι ανάγουν το συγκεκριμένο ζήτημα σε θεολογικό, δηλαδή αντι-χριστιανικό, μάλλον έχουν πολύ καλό τράγο στο ποίμνιο που ανήκουν.

  @ Hades

  Ένας άνθρωπος που είναι γεμάτος ενοχές, πόσο εύκολα να δεχτεί κάτι που φαινομενικά αντιτίθεται στον "ποιμένα" του; Ανασφάλειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...