Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Τώρα όλη η Ελλάδα είναι... όινκ!

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά και η λίμπιντο χτυπάει κόκκινα. Τα ΜΜΕ ήρθαν σε οργασμό, μετά από την καύλα που τους προξένησε ο οργασμός της αστυνομίας. Και το μήνυμα των δύο οργασμών ήταν σαφές: «Η ελληνική αστυνομία, η καλύτερη του κόσμου, εξαρθρώνει με ακρίβεια, επαγγελματισμό, μεθοδικότητα και υψηλή τεχνολογία, τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση μετά τη 17Ν. Τον Επαναστατικό Αγώνα».

Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ. Δεν είναι και μικρό ένα τέτοιο επίτευγμα. Δεν είναι όμως και κάτι το τόσο μεγάλο για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι ξαφνικά οι απανταχού αστυνομικοί σκίζουν κουμπιά από το φούσκωμα του στήθους τους ή ότι οι δημοσιογράφοι επαινούν τόσο πολύ την αστυνομία σε βαθμό αηδίας. Διότι, μπορεί μεν η εξάρθρωση μίας σημαντικής τρομοκρατικής ομάδας να είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, αλλά δεν είναι το μοναδικό επίτευγμα που μπορεί να καταφέρει μία αστυνομία.

Για κάποιο λόγο, όλη αυτή η μεθοδικότητα και η οργάνωση που επέδειξε η αστυνομία στην εξάρθρωση του ΕΑ, λείπει από τις λοιπές λειτουργίες της. Για κάποιο λόγο, η Ελληνική αστυνομία «αδυνατεί» να εξαρθρώσει κυκλώματα παραοικονομίας, διαφθοράς ή να προβεί σε μαζικές συλλήψεις οικονομικών και πολιτικών εγκληματιών.

Η ΕΛΑΣ, μπορεί να εξαρθρώνει συγκεκριμένες τρομοκρατικές οργανώσεις, να συλλαμβάνει μερικούς πιτσιρικάδες για τη λειτουργία του gamato, να ξυλοφορτώνει ή να βρίζει μετανάστες, να ενοχοποιεί αθώους περαστικούς σε πορείες και να καταφέρνει την προφυλάκισή τους, αλλά για κάποιον περίεργο τρόπο δεν μπορεί με τίποτα να συλλάβει ή να ενοχοποιήσει εγκληματίες που φοράνε κοστούμια και γραβάτα. Μπορεί να κάνει εφόδους σε διάφορα σπίτια ή να ανακρίνει τον οποιονδήποτε, αλλά δεν μπορεί να κάνει εφόδους σε πλούσια σπίτια, πολιτικά γραφεία ή να συλλέγει πληροφορίες για μεγάλες απάτες και παρανομίες.

Επίσης, για κάποιο λόγο, η «σπουδαία» αυτή αστυνομία αδυνατεί να κόψει κλήσεις για παράβαση του ΚΟΚ, εκτός στοχευόμενης εντολής ή να δράσει αυτεπάγγελτα σε περιπτώσεις όπου ο νόμος παραβιάζεται ξεκάθαρα σε καθημερινό επίπεδο.

Έστω λοιπόν, ότι τελικά τα συλληφθέντα άτομα όντως ανήκουν στον ΕΑ, και ότι η δράση του τελευταίου σταματάει. Μετά τα παράσημα των εμπλεκόμενων αστυνομικών και την εκτόξευση της τηλεθέασης συγκεκριμένων «οργασμικών» καναλιών, πώς ακριβώς θα αλλάξει η καθημερινότητα σε σχέση με την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών της; Τα ίδια, γνωστά λαμόγια δεν θα συνεχίσουν να λυμαίνονται τον τόπο μέσω παράνομων οικονομικών συναλλαγών και αδιαφανών διαδικασιών εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων; Τα ίδια φασιστόμουτρα που δρουν ανεξέλεγκτα, δεν θα στελεχώνουν διάφορες δυνάμεις της αστυνομίας; Οι ίδιες παραβατικές συμπεριφορές δεν θα συνεχίσουν να διέπουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, με την αστυνομία να παίζει το μπεγλέρι της; Η μόνη διαφορά είναι ότι εκτός από μπεγλέρι θα έχει και παράσημο.

Εν τέλει, αυτές τις μέρες, τα ΜΜΕ και η αστυνομία καταφέρνουν κάτι πολύ σπουδαίο· να πείσουν τον κόσμο ότι η τελευταία λειτουργεί σωστά, δίκαια και μεθοδικά, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, προκαλώντας έναν γενικότερο εφησυχασμό. Έτσι παραβλέπονται οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες που συνεχίζουν να συμβαίνουν λόγω του οργανωμένου οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος, μεμονωμένων μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, αλλά και αυτές της ίδιας της αστυνομίας.


17 σχόλια:

 1. γενικα΄δεν ασχολούνται καν με το οργανωμενο έγκλημα, τηναύξηση της εγκληματικότητας και φυσικά με τους νονούς της νύχτας που κακοποιούν εργαζόμενους (κούνεβα, κλπ)

  ο ρόλος τους είναι πλέον άχρηστος για τον πολίτη, πιο πολύ κακό του κάνουν πατά καλό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. (Γκουχ, γκουχ, γκουχ!)
  ..Σταχτη στα ματια, ellinaki,ειναι η κατασταση, πολυ περισσοτερη και πολυ πιο βλαβερη κι απο αυτη ακομη που πεταγεται απο το ..γειτονικο μας ηφαιστειο! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μετά από την παράξενη συμπεριφορά και το σχολιασμό που παρουσίασαν ορισμένοι διαχειριστές αθεϊστικών ιστολογιών σχετικά με το περιεχόμενο, τη λειτουργία κ.ά. του νέου χώρου “αθεΐα” (http://a-theismos.blogspot.com) που σκοπό είχε να φιλοξενεί αποκλείσθηκα και μόνο σχετικά θέματα για προβλήματα που μας απασχολούν, οι υπεύθυνοι του χώρου αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του. Ευχαριστούμε όλους όσους έσπευσαν να μας υποστηρίξουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Blackened

  Δεν ξέρω καν αν ασχολούνται με το "απλό" έγκλημα.

  @ Elva

  Με λίγο βοριαδάκι ακόμα, εκτός από την εγχώρια στάχτη, θα έχουμε και την τέφρα για περισσότερη θολούρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γενικά δεν έχεις άδικο. Στην καθημερινότητα έιναι η ίδια αστυνομία (με την εξαίρεση στο επιχειρησιακό της ομάδας ΔΙΑΣ). Στο επιτελείο όμως μοιάζουν να αλλάζουν λίγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ".......αλλά για κάποιον περίεργο τρόπο δεν μπορεί με τίποτα να συλλάβει ή να ενοχοποιήσει εγκληματίες που φοράνε κοστούμια και γραβάτα"

  Όλα τα λεφτά. Πότε θα μας δείξει η αστυνομία πως δεν φοβάται τις γραβάτες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πιστεύω πως το κάθε αποτέλεσμα, οφίλει την ύπαρξή του ή μη στο κίνητρο. Και το κίνητρο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο εντυπωσιασμός. Στις συλλήψεις αυτές που προσωπικά δεν έχω στοιχεία για να αμφισβητήσω ότι πρόκειται πράγματι για μέλη αυτών των οργανώσεων, το κίνητρο αυτό είναι πολύ ισχυρότερο και ταυτίζει το αποτέλεσμα με την δημιουργία εντυπώσεων εν μία νυκτί, σε σύγκριση με την πάταξη του κοινού εγκλήματος π.χ, μια ιστορία που απαιτεί συστηματική προσπάθεια και που θα απέδιδε, αν απέδιδε γιατί δεν είναι τοπικό αλλά παγκόσμιο θέμα και φαινόμενο, αφού από τους θέσεις των "ιθυνόντων" είχαν παρελάσει αρκετοί ακόμα υπουργοί και "αρχηγοί". Το κέρδος μια τέτοιας επθτυχίας, θα "χανόταν" στο χρόνο και δεν θα μπορούσε επιμεριστεί σε συγκεκριμένη διακυβέρνηση και πρόσωπα, νοοτροπία βασική για το πολιτικό και λοιπό "δημοσιουπηρεσιακό" δυναμικό μας.

  Συμβάλλει ίσως, χωρίς επαναλαμβάνω και πάλι να έχω άμεση προσωπική γνώση του θέματος, η αίσθηση ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες, κακώς βεβαίως, αλλά ανέκαθεν ήταν στελεχωμένες με προσωπικό πολύ καλύτερης εξειδίκευσης και κατάρτισης στο αντικείμενό τους, από τον πιτσιρικά μπάτσο που ψεκάζει ότι βρεθεί μπροστά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Zaphod

  Όταν οι γραβάτες δεν θα κρατάνε από τα cojones την αστυνομία.

  @ ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ' ΑΛΩΝΙ

  Συμφωνώ και προσυπογράφω. Ειδικά στη χώρα των εντυπώσεων, τέτοια κίνητρα δεν σπανίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Είναι φανερό ότι όλα τα ζώα, (ζαγάρια) είναι ισα μεταξύ τους, αλλά μερικά ειναι πιο ίσα από τα άλλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ pølsemannen

  Το είχε πει και ο σπουδαίος Έλλην λογοτέχνης Γεώργιος Ορβέλιος, που αργότερα οι ξένοι είπαν και καλά ότι είναι δικός τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το θέμα με την ΕΛΑΣ είναι δυστυχώς πολυσύνθετο. Και λέω δυστυχώς, διότι κανονικά η Αστυνομία ως επιφορτισμένη με την ασφάλεια ΟΛΩΝ των πολιτών θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα απλότητας και λογικής, έννοιες που μάλον απουσιάζουν. Από τη μια λες, για έναν κωλομισθό τραβάνε κι αυτοί όσα τραβάνε. Γίνεται κάτι άλλο όμως και λες ρε δεν παν στο διάολο οι κωλοπαιδαράδες;
  Η ουσία είναι ότι με τέτοια αστυνομία, έχουμε κάθε λόγο να κοιμόμαστε...όρθιοι. Για ήσυχοι, ούτε λόγος να γίνεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Hades

  Μπα δεν είναι μόνο ο κωλομισθός. Άλλωστε για πολλά επαγγέλματα μπορείς να το πεις αυτό. Είναι γενικά ότι δεν τους κόβουν το υφάκι από την εκπαίδευση. Βγαίνουν στο δρόμο ή στις υπηρεσίες και κουβαλάνε "λάθος" μυαλά για τη δουλειά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Απαπαπα... μην το ξαναπείς αυτό. Εδώ τις προάλλες με είχε σταματήσει ένας και προσπαθούσε να με πείσει ότι πέρασα με κόκκινο και κάναμε διαπραγματεύσεις.
  Ώσπου πετάγεται ένας (που ήταν μακρυά και στάνταρ δεν άκουγε τι έλεγα) και του λέει του μπάτσου "το παληκάρι πέρασε με πορτοκαλί το οποίο άναψε την τελευταία στιγμή κιόλας", που όλως συμπτωματικώς ήταν και αυτό που έλεγα εγώ, και αυτό που συνέβη πραγματικά. Και φυσικά γυρνάω και του λέω, μήπως θες να φωνάξω μπαμ-μπαμ τον δικηγόρο μου; Έχω μάρτυρα πλέον....

  Το γκολ όμως ξέρεις ποιο ήταν; Ότι κάποιος τριμάλακας από πάνω του ήταν αυτός που σχεδόν εκβιαστικά του είπε "βγες και κόψε κώλους ακόμη κι αν δεν έχουν κάνει τίποτε". Πως ξεκινάνε όλα νομίζεις; Υπάρχει και μια καριέρα μπροστά... Μη χέσω δηλαδή...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Eίμαι σίγουρος -δεν υποθέτω απλά- ότι στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών αριστερών υπάρχει ένας κρυφός θαυμασμός προς το πρόσωπο των συλληφθέντων για τρομοκρατία, παρόλο που οι συγκεκριμένοι δεν δηλώνουν αριστεροί όπως η 17Ν αλλά αντιεξουσιαστές. Είναι ο κρυφός θαυμασμός προς κάποιον που τολμά αυτό που δεν τόλμησαν εκείνοι. Σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της αριστεράς, ο κόσμος δεν θα αλλάξει με τις εκλογές αλλά με επανάσταση. Οι τρομοκράτες είναι οι μόνοι που τόλμησαν να κάνουν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο (λεγόμενος) αντάρτης των πόλεων εκφράζει “την αριστερά που όταν τρώει το χαστούκι στο ένα μάγουλο, αντί να γυρνάει το άλλο, απαντάει με γροθιά”, σύμφωνα με την ιστορική ρήση του μέντορα Κουφοντίνα (κάπως έτσι το είπε, αν θυμάμαι καλά).
  Γι’ αυτό, λοιπόν, κι αν είναι υπερβολή να πούμε ότι λυπήθηκαν με την εξάρθρωση του “Επαναστατικού Αγώνα”, είναι σίγουρο ότι δεν χάρηκαν με τα πρόσφατα νέα. Φυσικά δεν μπορούν να βγουν ανοιχτά και να πουν “συνέλαβαν τους αγωνιστές που μάχονταν τον καπιταλισμό”. Γι’ αυτό βρήκαν άλλα να πουν:

  1. Τα βάζουν με τα ΜΜΕ τα οποία κατηγορούν ακόμη μία φορά για τρομοϋστερία και τρομολαγνεία. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που με τα τελευταία δελτία ειδήσεων τρομοκρατήθηκε και πανικοβλήθηκε; Αν τα ΜΜΕ καλλιεργούν την τρομοϋστερία στο θέμα της τρομοκρατίας, τότε στο θέμα της οικονομίας και του ασφαλιστικού τι καλλιεργούν, όταν καθημερινά μιλούν για χρεοκοπία, φτώχεια, εξαθλίωση, λαίλαπα, θύελλα, μπαράζ απολύσεων, εργαζόμενους στο δρόμο κι άλλα τέτοια; Ενώ όμως έχουν σχεδόν πείσει τον κόσμο ότι σύντομα θα ζούμε όπως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια (μη σου πω τα κατοχικά), δεν είδα κανένα να τα κατηγορεί για καλλιέργεια τρόμου.

  2. Φρίττουν επειδή ανακοινώθηκαν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των συλληφθέντων. Παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας λένε. Όμως, η πρακτική αυτή είναι σύννομη (αν δεν σας αρέσει το “νόμιμη”) και γίνεται κατόπιν εντολής δικαστικών σε εξαιρετικές περιπτώσεις για συγκεκριμένους λόγους. Αλήθεια είναι αξιέπαινη η ευαισθησία κάποιων blogs ή sites για την παριαβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Μόνο που στις ίδιες σελίδες, αν κάνεις μία αναζήτηση, με τη λέξη “Κορκονέας” θα βρεθείς μπροστά σε πλήθος αποτελεσμάτων. Πώς και δεν σκέφτηκε κανείς να γράψει “φερόμενος ως δράστης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου”;

  3. Κάποιοι για πλάκα και κάποιοι εντελώς σοβαρά λένε ότι τα κανάλια επιχειρούν να ενοχοποιήσουν βιβλία επειδή έδειξαν συγκεκριμένους τίτλους από τις βιβλιοθήκες των συλληφθέντων. Φαντάζομαι χιλιάδες συμπατριώτες μας μόλις είδαν στις οθόνες τους τη “Σύγκρουση των πολιτισμών” στη βιβλιοθήκη των τρομοκρατών και έτρεξαν κι έκαψαν το δικό τους αντίτυπο αναλογιζόμενοι με ανακούφιση τι θα πάθαιναν παρά τρίχα.
  Δηλαδή εσείς εάν μπαίνατε με μία κάμερα σε μία γιάφκα, δεν θα κάνατε ζουμ πάνω στη βιβλιοθήκη; Δεν θα σας περνούσε από το μυαλό ότι ενδέχεται το κοινό να ενδιαφέρεται για το τι διάβαζαν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτό θα σήμαινε ότι θεωρείτε τους αναγνώστες αυτών των βιβλίων ομοϊδεάτες τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. 4. Φυσικά υπάρχει η απαραίτητη συνομωσιολογία. Γιατί τώρα; ρωτάει ο συνομωσιολόγος κατά την προσφιλή του τακτική. Υπονοώντας (ή λέγοντας ανοικτά) ότι η σύλληψη έγινε για να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου από τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας. Σύμφωνα με τη λογική κάποιων- θα έπρεπε να περιμένουν δύο τρία χρόνια μέχρι να επανακάμψει η οικονομία και μετά να αρχίσουν σιγά - σιγά την εξάρθρωση. Πάντως, το υποτιθέμενο κόλπο δεν βλέπω να έπιασε. Το θέμα παραμένει συνήθως δεύτερο μετά τα οικονομικά. Τώρα που έσκασε και το ηφαίστειο, μάλιστα, έγινε τρίτο.

  5. Βέβαια υπάρχει και η άλλη κλασική πρακτική που λέγεται “πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα” ή “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” ή “ναι μεν ΑΛΛΑ…”. Π.χ. “ναι αλλά πότε θα συλλάβουν τους κλέφτες και τους απατεώνες”, “ναι αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι αυτοί που μας οδήγησαν σ’ αυτό το χάλι” κλπ.
  Είναι η κλασική τακτική αυτών που βρίσκονται σε αμήχανη θέση και φυσικά δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με τέτοια τακτική, αφού πάντα θα υπάρχει κάποιο άλυτο πρόβλημα. Φανταστείτε αυτόν που εάν λυθεί το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα αντιτείνει ότι εξακολουθούν να σκοτώνονται πολλοί στα τροχαία κι αν μειωθούν τα τροχαία σχολιάζει ότι τα ναρκωτικά εξακολουθούν να θερίζουν νέους!

  Φυσικά, πιστεύω ότι είναι θεμιτή και η άσκηση κριτικής στα ΜΜΕ (που μόνο ποιοτική ενημέρωση δεν προσφέρουν) και η υπέρασπιση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Αλλά θα περίμενα από ένα αριστερό να έχει εκφράσει τουλάχιστον την ανακούφισή του στη διαφαινόμενη επίλυση ενός προβλήματος που θα έπρεπε να θεωρεί σημαντικό και μετά να εκφράσει ανησυχίες και προβληματισμούς για τη διαδικασία. Διαφορετικά μου δίνει το δικαίωμα να υποψιαστώ ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τον τρομοκράτη και λιγότερο για τα θύματά του. Άρα ίσως θα έπρεπε να προσαρμόσουμε τους χαρακτηρισμούς που του αποδίδουμε όπως ακριβώς και στους κατηγορούμενους. Δηλαδή: “φερόμενος ως αριστερός” ή “κατά τεκμήριο αριστερός” ή “σύμφωνα με δική του ομολογία αριστερός”.

  από το εξαιρετικό philology.gr/blog

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...