Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Να καίνε οι καρέκλες!

Επειδή όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας, ας δούμε τις δύο παρακάτω, αληθείς προτάσεις:

 • Στον Γ. Αγγέλου, επιβλήθηκε η καταβολή του ποσού των 400.000 ευρώ ως εγγύηση καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 • Στον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού, της πιο διεφθαρμένης, αναξιόπιστης, ανίκανης και σπάταλης κυβέρνησης που πέρασε ποτέ από τη χώρα στην ιστορία της μεταπολίτευσης, επιβλήθηκε η καταβολή του ποσού των 400.000 ευρώ ως εγγύηση καθώς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Κοίτα να δεις τώρα, πως με λίγη πληροφορία παραπάνω, ένα γεγονός αποκτάει διαφορετική χροιά, ε; Διότι, όλοι αυτοί που επικρίνουν τη Δικαιοσύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση ξεχνάνε μάλλον για τι ακριβώς μιλάμε. Και όσοι συγκρίνουν τη συγκεκριμένη εγγύηση, με το ποσό της εγγύησης του Παύλου Ψωμιάδη, μάλλον δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τη διαφορά στο επίπεδο ευθύνης του καθενός, των κονδυλίων που διαχειριζόταν και τον αριθμό των ανθρώπων στον οποίο έπρεπε να λογοδοτήσει.

Τα 400.000 ευρώ, που τελικά δεν ήταν και τόσο δυσεύρετα για τον κ. Αγγέλου, ίσως να ήταν μόνο το ελάχιστο. Ίσως είναι καιρός όπου οποιοσδήποτε κάθεται σε θέση ευθύνης, θα πρέπει να αναλογίζεται και την αντίστοιχη ευθύνη. Να ξέρει πως κάθε υπογραφή, κάθε άδεια, κάθε λέξη και κάθε απόφασή του, μπορούν να του στοιχίσουν πολλά περισσότερα από μία απλή ανάληψη πολιτικής ευθύνης, που τόσο περίτεχνα αναλάμβανε αραιά και που ο «καταλληλότερος». Να ξέρει πως κάθεται σε μία καρέκλα που «καίει» κάθε στιγμή, ακριβώς επειδή όποιος κάθεται σε αυτή, πρέπει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα απέναντι σε ολόκληρη τη χώρα, και όχι μόνο για τους «κουμπάρους» του.

Ευελπιστώ στο μέλλον να δω ακόμα αυστηρότερα ποσά αλλά και ποινές σε ανθρώπους που αναλαμβάνουν σχετικές υπεύθυνες θέσεις. Μπορεί ως κοινωνία να μην είμαστε και τόσο σοβαροί, αλλά είναι καιρός που οι «ψηλότερες» θέσεις θα πρέπει να αρχίσουν να σοβαρεύονται επιτέλους, μπας και διαχυθεί έστω και το ελάχιστο στους υπόλοιπους.

Για τα καραγκιοζηλίκια της ΝΔ που προσάπτει πολιτικές σκοπιμότητες στη Δικαιοσύνη, δεν έχω και πολλά λόγια. Για κάποιο λόγο, όμως, όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση, θυμάμαι πόσο συχνά, τόσο ο «καταλληλότερος», όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της μίλαγαν με στόμφο και υπερηφάνεια για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επιεικώς αξιολύπητοι!


43 σχόλια:

 1. Ψίχουλα σε σχέση με αυτά που θα έχει πάρει. Έπρεπε να επιβληθεί πλήρης δήμευση περιουσίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χωρίς να θέλω να γίνω αντιδραστική, νομίζω ότι οι καρέκλες πρέπει να καίνε .. προληπτικά, δλδ πριν γίνει το κακό, διότι σε αντίθετη περίπτωση είναι δώρον άδωρον. Και ειδικά στις περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που καλύπτονται από την ασυλία και οι ... πομπές τους δεν μπορούν να φτάσουν στη δικαιοσύνη. Μια καλή λύση θα ήταν η δυνατότητα άσκησης - οικονομικών - αξιώσεων κατά πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα απευθείας από τους πολίτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αμάνικο του το κόψανε το κουστουμάκι του πρώην του καταλληλότερου..
  Δήμευση κανονικά έπρεπε, αλλά για να αρχίσουν να καίνε οι καρέκλες, χλωμό το βλέπω, αν δεν αρθεί πλήρως η βουλευτική ασυλία και δεν κοπούν οι "παραγραφές". Κοροϊδευόμαστε dear..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Moνο που πολυ επιλεκτικα ΄΄καινε οι καρεκλες΄΄.
  Παραδοξως δεν ΄΄καινε΄΄ για πολυ μεγαλυτερα εγκληματα αυτων που το παιζουν ''εξυγειαντες'' του δημοσιου βιου. Ακομη και για καραμπινατα σκανδαλα που εχουν ζημειωσει μεχρι και 400 εκ ευρω το δημοσιο, και εδω δεν μιλαμε για φημες και εικασιες αλλα για ντοκουμαρισμενη καταγγελια της Ευρωπαικης Επιτροπης.
  ΟΥΣΤ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/08/1927&format=HTML&aged=0&language=EL&guiLanguage=en

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ellinaki παριστάνεις το δεκανίκι της εξουσίας και προσπαθείς να εκτονώσεις την κοινωνική οργή για τα όσα ζούμε. Δεν είναι δυνατόν να χαιρόμαστε για πράγματα λιγότερα από τα αυτονόητα. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι φυλακές. Με ενδιαφέρει όμως να πληρώσουν το δυσεξόφλητο χρέος τους με κάθε δυνατό και δόκιμο τρόπο τα νεοφιλελεύθερα καθάρματα. Θα έπρεπε όλοι τους να καθαρίζουν τα κέντρα "υποδοχής" μεταναστών. Όχι να πανηγυρίζουμε για 400 ψωροχιλιάρικα που είναι τόσο ασήμαντα γι' αυτούς, όσο το επίδομα ανεργίας για έναν άνεργο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. http://liberalcreta.pblogs.gr/2010/03/arhisan-oi-fasistikes-kathestwtikes-ekkathariseis-twn-filoefrwpa.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ Panos Konstantinidis

  Συμφωνώ. Απλά δεν έχουμε, ούτε εγώ, ούτε εσύ τη σχετική δικαστική αρμοδιότητα ;)

  @ ESKARINA

  Περί προληπτικού καψίματος ήταν η ανάρτηση.

  Μία άλλη καλή λύση θα ήταν η άμεση κλίση σε ανώτατη δικαστική αρχή κατά τη θητεία ενός πολιτικού προσώπου... πριν καν προλάβει να παραιτηθεί.

  @ ephee

  Δες τις απαντήσεις μου στους απο πάνω

  @ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ

  Κοίτα. Στην ουσία κανενός η καρέκλα δεν καίει. Εκεί είναι και το πρόβλημα. Και ακριβώς επειδή δεν καίει, οι οποιεσδήποτε κυρώσεις ή διώξεις γίνονται επιλεκτικά, όπως στην περίπτωση του Αγγέλου.

  @ Zed

  Ευχαριστώ για τους αυθαίρετους προσωπικούς χαρακτηρισμούς.

  Τον καθένα τον ενδιαφέρουν διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το συμφέρον του, οπότε δεν είναι εκεί το θέμα μας. Εγώ κάνω απλά μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Ότι σε ένα διεφθαρμένο μπουρδέλο όπου ο καθένας κάνει ότι γουστάρει, οποιαδήποτε θετική πράξη, όσο απειροελάχιστη και αν είναι, θα πρέπει να σημειώνεται. Ενδεχομένως ίσως μετά από πολλές γενιές και να θεσμοθετηθεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εσένα το συμφέρον σου έχει να κάνει με την βαθμιαία βελτίωση των χειρισμών που διέπουν την εξουσία;

  Κάθε συνιστώσα στην κοινωνική συνισταμένη πρέπει να εξετάζεται αν προσδίδει ανοδικό χαρακτήρα στην τελευταία. Αυτή η ενέργεια δεν συνιστά βελτίωση και συμβιβασμό της κυριαρχίας η οποία σήμερα είναι σε δεινή θέση, αλλά άλλοθι για να εκτονωθεί αυτό που -δυστυχώς- έρχεται.

  Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές είναι γνωστές είτε μιλάμε για την Πράγα, είτε για την Αθήνα, είτε για οπουδήποτε.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Zed

  Μιλώντας για την Ελλάδα πάντα, το συμφέρον μου, όπως και το δικό σου, έχει να κάνει με την βελτίωση των θεσμών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα προσδώσουν ανοδικό χαρακτήρα στην κοινωνία.

  Οι νεοφιλελεύθερες πρακτικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Όχι επειδή παίζουν διαφορετικά συμφέροντα ή άλλα μεγέθη, αλλά επειδή το επίπεδο των θεσμών κάθε χώρας επιτρέπει περισσότερο ή λιγότερο την διείσδυση οποιουδήποτε νεοφιλελεύθερου παράγοντα. Ανάλογα, διαφέρουν και οι "συνταγές" όπως τις ονομάζεις, καθώς σε κάθε κοινωνία επιδρούν με διαφορετικό τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ελληνάκι

  "Συμφωνώ. Απλά δεν έχουμε, ούτε εγώ, ούτε εσύ τη σχετική δικαστική αρμοδιότητα ;)"

  εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Αν την είχαμε πιθανώς θα τον είχαμε λιντσάρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @zed

  "Εσένα το συμφέρον σου έχει να κάνει με την βαθμιαία βελτίωση των χειρισμών που διέπουν την εξουσία;"

  Εσένα δηλαδή δεν είναι προς συμφέρον σου αυτό;

  Υγ. Προς ελληνάκι/ζενδ: για ποιες νεοφιλεέυθερες συνταγές μιλάμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ panos konstantinidis

  (σχετικά με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, ο Zed μάλλον αναφέρεται στις γνωστές αριστερίστικες πιπίλες της τελευταίας 30ετίας, οπότε και εγώ σε αυτές αναφέρομαι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. (οι οποίες είναι οι; Και τί σχέση έχουνε με την ανάρτησή σου;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οι θεσμοί μιας ολιγαρχίας με ολοκληρωτικό μηχανισμό άσκησης της εξουσίας δεν με ενδιαφέρουν.

  Πάνο, εμένα με ενδιαφέρει η εξουσία να έχει καθαρά εκτελεστικούς ρόλους των όσων αποφασίζονται δημοκρατικά από το κοινωνικό σύνολο. Κατ' αυτή την έννοια είναι αδύνατη η βελτίωση της στις παρούσες συνθήκες. (Γι' αυτό τα πυροτεχνήματα απέναντι στα μέχρι χθες πιόνια τους (βλ. Αγγέλου). Και θα πάρουν σειρά κι άλλοι.)

  Δεν είμαι ο μόνος που θέλει κάτι τέτοιο. Άλλο που πολλοί -τάχα- αναθεωρούν σε τέτοιο βαθμό, που τα όσα πίστεψαν τα επικρίνουν.

  Τέλος πάντων. Όλα αυτά τα ουτοπικά (όπως θα χαρακτηριστούν) τα αναφέρω, επισημαίνοντας απλά πως για 'μένα η ουτοπία είναι οποιαδήποτε άλλη κοινωνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία ως ανεδαφική για λόγους αέναης επικράτησης της.

  Το blog είναι του ελληνάκι, αλλά εκεί πρέπει να στραφεί η κουβέντα. Στο αν θέλουμε (άμεση) δημοκρατία ή αυτή την αυθαίρετη ολοκληρωτική ολιγαρχία και το καπιταλιστικό μπορδέλο που μοιραία είναι πάντα η επιλογή της. Τις βελτιώσεις που μερικοί επιδιώκετε, τις βλέπω ως παλάτια στην άμμο.

  Όσο για το σχόλιο σου ελληνάκι, κάτι παραπάνω θα ξέρεις για να μιλάς με τέτοια απέχθεια για τις γνωστές αριστερίστικες πιπίλες της τελευταίας 30ετίας... Δυστυχώς για 'σένα όμως συμφωνώ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Zed

  Η απέχθεια έγκειται στο γεγονός ότι η πιπίλα του νεοφιλελευθερισμού έχει καταντήσει γραφική και δεν εξυπηρετεί σε τίποτα, ειδικά όταν μιλάμε για την Ελλάδα που όχι μόνο ουδέποτε δεν πέρασε καν από το στάδιο του κλασσικού φιλελευθερισμού, αλλά που συνεχώς μαστίζεται από κλισέ του ενός ή του άλλου χώρου.

  Στα δικά μου αυτιά, ο "κακός νεοφιλελευθερισμός" που φταίει για όλα, μου ακούγεται το ίδιο άκαιρο και γραφικό όπως η άποψη της ακροδεξιάς ότι οι μετανάστες φταίνε για όλα.

  Απλά θα παρακαλούσα να μείνουμε on-topic για τον απλούστατο λόγο ότι ο καθένας μας μπορεί να συνδέσει το οτιδήποτε με τα πάντα. Έτσι όμως δεν πάμε πουθενά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ζεδ ξεκινάς τη σκέψη σου με λάθος πρόταση και κατ' επέκταση όλο το υπόλοιπο κείμενό σου είναι λανθασμένο. Λες

  "Οι θεσμοί μιας ολιγαρχίας με ολοκληρωτικό μηχανισμό άσκησης της εξουσίας δεν με ενδιαφέρουν."

  και απαντάω ότι δεν έχουμε ολιγαρχία αλλά Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δηλαδή αυτό που εσύ αποκαλείς "ολιγαρχία" το ψήφισες, το ενέκρινες και του έδωσες εντολή να νομοδωτήσει, να νομοθετήσει και να εκτελέσει.

  Αυτή η "ολοκληρωτική ολιγαρχία και το καπιταλιστικό μπορδέλο που μοιραία είναι πάντα η επιλογή της." που λες είναι στην ουσία και επιλογή σου. Αν όχι διαρρήδην δική σου τότε του κοινωνικού συνόλυο πυο ζεις και συγχρωτίζεσαι και πρέπει να την υπακούσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. ellinaki, θα του εξηγήσεις ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου ή να περάσω το βράδυ που θα ηρεμήσω να του το εξηγήσω εγώ;

  επειδή, πραγματικά, σέβομαι αυτό που θέλεις να πεις δεν επιμένω. Καλή συνέχεια, τα ξαναλέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ Zed

  Γουστάρω κράξιμο του "νεοφιλελευθερισμού" από μία κοινωνία που ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να καταλάβει αυτόν και τις προθέσεις του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν ξέρω τι κάνει αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, κι εδώ που τα λέμε, ποιος το χέζει(ς);

  Αυτοί μια ζωή τα πρόβατα μας θα είναι. Έτσι δεν είναι παιδί-θαύμα; Που μιλάς και 7 γλώσσες!!!

  Εγώ που το ξέρω όμως, ο νεοφιλελευθερισμός, είναι ο σύγχρονος παράδεισος που προσπαθεί να προσφέρει στον άνθρωπο. Βέβαια, δεν είμαι και κανένας πολιτικός επιστήμονας, ούτε ασχολούμαι με την πολιτική φιλοσοφία για να τον ξέρω καλύτερα από 'σένα που ως αρχιτέκτονας και μοντέλο (παρακαλώ) τον παίζεις στα δάκτυλα!

  Όταν λοιπόν πάρεις μια ανάσα από τις διακρίσεις, τη συγγραφή βιβλίων, τις επιδείξεις μόδας και όταν εν γένει βαρεθείς να παριστάνεις το πρότυπο ομορφιάς (!) και το πρότυπο εν γένει, έλα να μας τον αναλύσεις! Μη βιαστείς, χέστηκες, μερικά εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μόνο. Ο μπαμπάς να 'ναι καλά να πληρώνει.

  Καταλάβαμε, παρεμπιπτόντως ότι πιστεύεις πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αυτό που εσυ δεν κατάλαβες είναι ότι ο σκοπός σου θα είναι μια ζωή να είσαι νούμερο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Noμίζω ότι έχει δίκιο η ΝΔ που διαμαρτύρεται. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση αδικίας.
  Που τα καλά χρόνια που κλείνανε στη φυλακή για 8 μήνες αυτές που ξελογιάζανε αθώους χοντρούς και τους ανάγκαζαν να πηδάν από τα παράθυρα...
  Αυτή ήταν δικαιοσύνη! Και τέτοια αδέκαστη δικαιοσύνη οραματίζεται η ΝΔ. Στο κάτω κάτω και να έγινε και κάτι, οι άνθρωποι νόμιζαν ότι το έκαναν για την Παναγία, όπως είπε και η σύζυγος νόμιμου και ηθικού οφσοριάρχου πρώην υπουργού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Μαμά, νομίζω ότι μόλις έκανα έναν καινούργιο φίλο:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Η δικαιοσύνη όμως θα έπρεπε να αποφασίσει με βάση την πρώτη πρόταση που αναφέρεις κι όχι τη δεύτερη. Η εγγύηση δίνεται για να μην την κοπανήσει ο κατηγορούμενος, ανεξαρτήτως για τι κατηγορείται. Ειλικρινά πιστεύει κανείς ότι ο συγκεκριμένος τύπος υπάρχει περίπτωση να φύγει στο εξωτερικό ή να μην εμφανιστεί σε δίκη; Άρα η δικαιοσύνη προφανώς έδρασε από τον φόβο πρωτοσέλιδων του τύπου "πάνε να βγάλουν λάδι τον Αγγέλου" κλπ, πράγμα που μόνο ανεξάρτητη δικαιοσύνη δεν δείχνει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Η Δικαιοσύνη, ως γνωστόν, είναι σαν το χαμαιλέοντα: αλλοτε ειναι καλή/αμερόληπτη και άλλοτε "κακή", ανάλογα με το αν συμφέρουν ή όχι οι Αποφάσεις της. Τωρα, ειναι σιγουρα "κακή" για τη ΝΔ...

  Οσο για τον κ. Αγγέλου, ούτε ψύλλος στον κορφο του! Πού να τα φανταζόταν ολα αυτα ο ανθρωπος οταν αναλαμβανε την "καφτή" (ζεματιστη.. τζιζζζζζζζζζ) καρέκλα -την "τιμη" να είναι ο εξ απορρήτων του ΚΑΚ, δλδ. Αναρωτιεμαι αν καταλαβε κατι... Θα ειναι φοβερο να αναγκαζεται να "βγαζει λαδι" το πρωην αφεντικο του και, αν αυτο το κανει για "ιδεολογικους λογους", σιγουρα καπου χανει ο φουκαρακος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. κακά τα ψέμματα

  ούτε η Δικαιοσύνη δουλέυει σε αυτή τη χώρα (τίποτα δεν δουλεύει τελικά)

  Γιά το θεαθήναι είναι όλα- αν έχεις να απαγγείλεις κατηγορίες κ.ανακριτά μου απάγγειλέ τες να σε χειροκροτήσουμε
  αν δεν έχεις, τι την ορίζεις την εγγύηση ?
  Θα ζητήσει άρση και μάλλον θα την πετύχει

  άλλωστε η εγγύηση δεν συνδέεται με το αδίκημα αλλά με το πρόσωπο

  τι τα ψάχνετε παιδιά,αν δουλευε το σύστημα σωστά δεν θα είχαμε φτάσει εδώ τώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Οι θεσμοί είναι το πρόβλημα και μας συμφέρει να είναι αποδυναμωμένοι, όχι το αντίθετο!

  Ή, μη μου πείτε ότι έχετε κάποιο υπόδειγμα θεσμών που δεν πετάνε κανένα στο περιθώριο ή δεν κάμπτουν-αλλοιώνουν ανθρώπινες συνειδήσεις.

  Είναι χαζό να μιλάμε λες και δεν έχουμε δει το έργο χιλιοπαιγμένο και σε χιλιάδες διαφορετικά θέατρα.

  Τώρα, ο θίασος ΠΑΣΟΚ ανεβάζει την παράσταση «είμαστε σκληροί αλλά έντιμοι», με κομπάρσους τις πλέον δευτεράντζες της ΝΝΔ που παραδίδονται στο βωμό της αυτοκάθαρσης, «ίνα μη μιανθή» ο κούκος που φέρνει την (Πολιτική) Άνοιξη στη δεξιά και θα διεκδικήσει την εφαρμογή του Μνημονίου μόλις το κλίμα πάψει να σηκώνει κανό και ipad.

  Τέτοιες παραστάσεις έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές: Κάθαρση (της μνήμης του ψηφοφόρου), Ισχυροποίηση (των τζακιών που, ώ! του θαύματος! δεν αγγίζονται!), Ανακύκλωση (του πολιτικού προσωπικού που θα διαχειριστεί τις τοπικές αναμπουμπούλες από την παγκόσμια τρικυμία).

  Καληνύχτα μας και καλή μας τύχη.

  (... τα αστεία περί «κοινοβουλευτικής» και «εμείς ψηφίσαμε» δεν τα σχολιάζω καν, τί να λεμε τώρα, καραlol)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @ argosholos

  Ναι. Μου θυμίζει το "σοκ του πολιτικού κόσμου" για τα 200.000 μάρκα του Μαντέλη, που μάλλον για το χαμηλό του ποσού ήταν...

  @ Αταίριαστος

  Λογικό. Η δικαιοσύνη βασικά έπρεπε να δράσει βάσει του δεύτερου (έστω και χωρίς των κοσμητικών χαρακτηρισμών). Οι θέσεις ευθύνης όπως και να το κάνεις, έχουν διαβαθμίσεις.

  @ Rodia

  Οι σκέψεις μας τον συνοδεύουν....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @ ser

  Δεν έχω πρόβλημα με το θεαθήναι όταν είναι για καλό. Φυσικά έχω πρόβλημα στο σύνολο και για τον λόγο ύπαρξης του θεαθήναι, αλλά και οι μεμονωμένες θετικές δράσεις ότι παρασκήνιο και αν έχουν, παραμένουν θετικές.

  @ Πότμος

  Μα τόσο καιρό γκαρίζω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι θεσμικό. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι οι θεσμοί, ή για την ακρίβεια η απουσία θεσμών.

  Προσωπικά δεν μπορώ να μπω σε σκεπτικό ισοπεδωτισμού, για τον απλό λόγο ότι αν έχει μείνει κάτι όρθιο σε αυτή τη χώρα, αποτελεί μία πολύ μικρή μειοψηφία στην οποία οφείλουμε να συμπαραστεκόμαστε. Διαφορετικά δεν διαφέρουμε σε τίποτα από το κάθε λαμόγιο που επικαλείται τους δικούς του ισοπεδωτικούς ισχυρισμούς.

  Και αυτό το κάνω ακόμα και σε επίπεδο κυβέρνησης. Αν από τα 100 κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει έστω και ένας που δουλεύει σωστά, εγώ προσωπικά τον υποστηρίζω. Στην τελική, πώς θα αναδειχθεί το διαφορετικό άμα το καταδικάζουμε στην πυρά μαζί με τους υπόλοιπους (που τους αξίζει);

  (Κι όμως τα "αστεία" που περιγράφεις είναι ρεαλιστικά. Μπορεί να μην τους ψήφισες εσύ ή εγώ, αλλά τους ψήφισαν οι υπόλοιποι, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Την ίδια ένσταση έχω και για τη γενικότερη βλακεία που δεν μπορώ να πιστεψω πως υπάρχει σε τόσο μαζικό επίπεδο, αλλά τελικά διαψεύδομαι καθημερινά).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @Ελληνάκι

  "(Κι όμως τα "αστεία" που
  περιγράφεις είναι ρεαλιστικά. Μπορεί να μην τους ψήφισες εσύ ή εγώ, αλλά τους ψήφισαν οι υπόλοιποι, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Την ίδια ένσταση έχω και για τη γενικότερη βλακεία που δεν μπορώ να πιστεψω πως υπάρχει σε τόσο μαζικό επίπεδο, αλλά τελικά διαψεύδομαι καθημερινά). "

  από ό,τι αποδεικνύεται τελικώς από τα σχόλια κάποιων εδώ μέσα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικά. Ο "κακός" πρωθυπουργός μπήκε με τα τάνκς στη Βουλή, μας επέβαλλε με το ζόρι φόρους και αυξήσεις, εξόρισε, κάθειρξε, σκότωσε ενώ εμείς οι "καλοί" πολίτες είμαστε τελείως αθώοι, άμοιροι των ευθυνών μας αφού δεν τους ψηφίσαμε και κατ' επέκταση δεν φταίμε (και σημειωτέον κάνουμε πάντα το καθήκον μας, δε φοροδιαφεύγουμε, δε σταθμεύουμε στα επζοδρόμια, δεν πετάμε μπάζα, δε ζητάμε ρουσφέτια κλπ).

  Οι περισσότρεροι εκεί έξω δεν μπορούνε να συνειδητοποιήσουνε το πιο απλό πράγμα· ότι απόλυτοι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι. Η απόλυτη παράνοια δηλαδή. Καταλαβαίνεις τώρα γιατί έχουμε γίνει μπουρδέλο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. Αντί να προφυλακιστεί για να σφίξουν λίγο οι κώλοι, επιβλήθηκε αυτό το μηδαμινό ποσό στον πρωτεργάτη του σκανδάλου της μονής Βατοπεδίου. Δηλαδή η τιμωρία είναι αυτή; Μην φύγεις από την χώρα και δώσε 400 χοντρά; Δεν πάμε καλά. Μ΄αρέσει που χύνουμε μελάνι και ζητάμε δικαιοσύνη. Ποια δήμευση περιουσίας και κουραφέξαλα; Στην ψειρού ρε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. Πάνο, επί της ουσίας μας λες ότι οι κοινωνίες αυτοθεσμίζονται. Εντάξει, το γνωρίζαμε. Το θέμα είναι να γίνει συνειδητά αυτό!

  Κι αν γίνει συνειδητά, θα αρχίσεις να πηγαίνεις σε καμιά συνέλευση για να επανοικειοποιηθείς τον δημόσιο χώρο σου και να συμμετέχεις ισότιμα στη λήψη αποφάσεων. Μέχρι τότε ξέρεις...

  Ο πρωθυπουργός, όχι μόνο αυτός, αλλά και κάθε άλλος (τυχαίος) καταλαμβάνει την υπερεξουσία δια της βίας. Μπορεί να μην είναι με τανκς, αλλά βία είναι και οι νοθείες, βία είναι και η χειραγώγηση, βία είναι και η εξαγορά ψήφων. Να 'σαι σίγουρος, ότι όταν αυτός ο τρόπος χρεωκοπήσει, αν δεν πετύχει η νέα τους συνταγή θα την καταλάβουν δια της βίας με κάποιο ηλίθιο πρόσχημα όπως πριν 40 χρόνια. Απλά εν μέσω 21ου αιώνα δεν θα κατέβει ο στρατός (μάλλον!) !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @ελφ

  "Ποια δήμευση περιουσίας και κουραφέξαλα; Στην ψειρού ρε. "

  Μπα... η δήμευση πονάει πιο πολύ. Ξέρεις τί είναι να έχεις και ξαφνικά να α χάσεις όλα;

  @Ζεδ

  "Μπορεί να μην είναι με τανκς, αλλά βία είναι και οι νοθείες, βία είναι και η χειραγώγηση, βία είναι και η εξαγορά ψήφων."

  Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι βία;

  α) Το να εξαγοραστείς σημαίνει πώς θέλεις και εξαγοράζεσαι. Κάποιος σε πληρώνει και εσύ του δίνεις κάτι σε αντάλλαγμα (την ψήφο σου).

  β) Το να χειραγωγηθείς σημαίνει πως είτε δεν ξέρεις είτε δεν έχεις την κριτική αυτή σκέψη να δεις τί είναι σωστό και τι όχι. Σίγουρα δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον για άγνοια, αλλά μπορούμε να κατηγορήσουμε κάποιον για ανουθεσία (αν υπάρχει αυτή η λέξη). Δεν βάζει δηλαδή μυαλό αφού την πατάει μια φορά και συνεχίζει να την πατάει και για πολλές άλλες.

  γ) Για τη νοθεία, αν όντως ισχύει θα έπρεπε να επέμβει η δικαιοσύνη, αν δεν επεμβένει είανι επιλογή της και το κάνει (τη μη επέμβαση) διότι έχει κάποιο συμφέρον.

  Δε νομίζω από τα παραπάνω να προκύπτει βία, ίσα ίσα, απόλυτη ελευθεράι βλέπω. Τώρα αν αυτή η ελευθερία ευνοεί τους φαύλους πολλούς και αδικεί τους δίκαιους λίγους είναι άλλο θέμα. Η ουσία είναι ότι οι σχέσεις κράτους -πολιτών είναι πελατειακές. Μας συμφέρει να υπάρχει αυτό το μπουρδέλο γιατί μπορούμε εύκολα να κάνουμε τις μικροαπατεωνιές μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. "Μας συμφέρει να υπάρχει αυτό το μπουρδέλο γιατί μπορούμε εύκολα να κάνουμε τις μικροαπατεωνιές μας."

  +1

  Δεν μπορούσες να το πεις πιο περιεκτικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. Κατι λιγοτερο απο κατασχεση της περιουσιας τους και των συζηγων τους ειναι απλα ηττα. 400000 € ειναι ψιχουλα μπροστα σ αυτα που εχουν αρπαξει... ΤΕΛΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @ellinaki

  Όταν λες «το πρόβλημα της Ελλάδας», σε ποιό ακριβώς συγκεκριμένο, ειδικό, μοναδικό στον κόσμο, πρόβλημα αναφέρεσαι, το οποίο «μόνο η Ελλάδα το έχει»;

  Αυτό που (εδώ κι αλλού) προσπαθώ να πώ, είναι ότι αυτή η νοοτροπία «πόσο χάλια είμαστε, κοίτα τους άλλους» υπάρχει σε όλους τους λαούς του κόσμου, ταιριαστά και παράλληλα με την ιδέα της «εθνικής ιδιαιτερότητας» που επίσης απαντάται παντού. Σημ: όταν λέω «λαός» εννοώ το σύνολο υπηκόων μιας κυβέρνησης.

  Διαφθορά υπάρχει παντού. Άρα, δεν είναι αυτό το «πρόβλημα της Ελλάδας».

  Η διαφθορά υπήρχε από την εποχή του μάγου της φυλής, πέρασε στο θεό-μονάρχη, τους «αρίστους», την δημοκρατία της «ενός ανδρός αρχής», τις πολυεθνικές αυτοκρατορίες με κατά τόπους επάρχους και φέουδα, τα αστικά κοινοβούλια των «αντιπροσώπων» που εκλέγονται βάσει χορηγών.

  Η διαφθορά υπάρχει και στις αστικοδημοκρατικές ΗΠΑ και στη ΛΔ της Κίνας και στη δικτατορία του Πινοτσέτ και στη θεοκρατία της Σ. Αραβίας και στην ΕΕ, και στους διεθνείς οργανισμούς, ΠΑΝΤΟΥ.

  Όπου θεσμός, εκεί και διαφθορά. Γιατί ο θεσμός, ως νόμος έγγραφος ή άγραφος, ποτέ δεν επιβάλλεται από τους ανίσχυρους. Ο θεσμός είναι το όριο μεταξύ αυτών που νέμονται την εξουσία και αυτών που την υφίστανται. Δεν είναι χαζός ο ισχυρός. Έχει κάνει τις καβάντζες του και το παραθυράκι της διαφθοράς είναι εκεί για ιδίαν χρήσιν. Απλά δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρήση του από τους μη ισχυρούς, στο μέτρο που τους είναι δυνατόν, οπότε κάνει τα στραβά μάτια. Άλλωστε έχει εμποτίσει και τον «μικρό» με εξουσιαστικές συμπεριφορές, πράγμα συμφέρον - γιατί τον διατηρεί μονάδα, αλλά και δυνάμει επικίνδυνο - γιατί επιθυμεί κι αυτός να αποκτήσει εξουσία.

  Εξουσία χωρίς θεσμούς, άρα, δεν στέκει, ούτε και θεσμοί χωρίς διαφθορά. Αν αύριο απουσίαζε η διαφθορά (που θεωρώ ότι είναι η χωρίς όρους και όρια επιδίωξη του συμφέροντος) ξαφνικά θα απουσίαζε και η ανάγκη για εξουσία. Άρα δν μπορεί η εξουσία να δράσει αυτοκαταστροφικά και να εξαφανίσει την διαφθορά. Θα πατάξει μόνον εκείνη την διαφθορά που την απειλεί και μόνον κατά τέτοιον τρόπο που να την ισχυροποιεί. Τίποτε παραπέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. @Πότμος

  > Διαφθορά υπάρχει παντού. Άρα, δεν είναι αυτό το «πρόβλημα της Ελλάδας».

  Σωστό. Μόνο που αλλού τους κόβουν τον κώλο όταν(αν) τους πιάσουνε. Η Μπανανία είναι το μοναδικό μέρος που η διαφθορά όχι μόνο δε θεωρείται κατακριτέα αλλά επιβραβεύεται κι από πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. @ Ernesto

  Κι εγώ προσωπικά θα ήθελα να δω αυστηρότερες ποινές (και όχι μόνο "χαϊδευτικές" εγγυήσεις), αλλά επιμένω στο γεγονός ότι ακόμα και αυτό είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Αν παρόμοιες υποθέσεις καταλήξουν σε αυστηρότερες κυρώσεις ή όχι στο μέλλον, θα δείξει.

  @ Πότμος

  Θίγεις πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, και μάλιστα σε μία περίοδο που ετοιμαζόμουν να γράψω σχετική ανάρτηση.

  Για να μην συνεχίσουμε το off-topic και για να απαντήσω μάλλον περισσότερο σε αυτά που γράφεις, θα σε παραπέμψω στην επόμενη ανάρτηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. Περι κειμενου:
  Θα ακουστει πολυ ΚΚΕδιστικο αυτο και συγγνωμη, αλλα αυτο που αντιλαμβανομαι ειναι πως εν παση περιπτωσει με αυτη την αποφαση (που ειναι η ελαχιστη οπως τονιστηκε απο αρκετους) μαλλον προσπαθουν να μας πεισουν πως δεν τιθεται ζητημα θεσμων, αλλα ζητημα προσωπων. Δηλαδη ο καπιταλισμος και ο,τι αυτος περιλαμβανει -και οταν λεω καπιταλισμος δεν εννοω τις σχεσεις παραγωγης και μονο, αλλα το συνολο των κοινωνικων σχεσεων, απο την αποδοχη της ετεροκανονικοτητας των σεξουαλικων σχεσεων μεχρι την υπαρξη του συγχρονου κρατους αλλα και την επιτευξη του αυτοκαθορισμου του ατομου διαμεσου της ψευδοορθολογικης κυριαρχιας του επι των αλλων- μπορει να λειτουργησει μια χαρα, απλα υπαρχουν ανικανοι ανθρωποι ωστε να διαχειριστουν το τελειο συστημα. Τετοιες πραξεις λοιπον για μενα εχουν καθαρα συμβολικο χαρακτηρα, υπο την εννοια πως ουτε θα πονεσει ο καθε Αγγελου για τα 400χιλιαρικα (σαν να παιρνουν απο μενα 15ευρω ενα πραμα), ουτε θα κλαψει αν δεν μπορει να παει στις Μπαχαμες μιας και εχουμε εκπληκτικα νησια εδω, ενω παραλληλα περναει το μυνημα στην κοινωνια πως ''οι γνωστες κανουν την δουλεια τους'', δηλαδη τιμωρουν τους ενοχους. Μ'ενα σμπαρο δυο τριγωνια λοιπον. Ολο αυτο κατ'εμε λειτουργει ως μια εκτονωση της λαικης οργης (και οταν λεω λαικη εννοω λαικη και δεν εννοω κινηματα μειοψηφιας, μπαχαλακιδες, ρατσιστες και προγονολαγνους) επ'αυτου που επερχεται. Δηλαδη ακομα δυσκολοτερα μετρα. Ενα ακομα περισσοτερο κρατος στον τομεα της βιας, ωστε να εφαρμοστει ενα ακομα λιγοτερο κρατος στην οικονομια, την πολιτικη κτλ (εννοω την υιοθετηση των νεοφιλελευθερων πρακτικων στην οικονομια και το νομικο πλαισιο της Λισαβωνας βεβαιως, βεβαιως).

  Και για να προεκτεινω τη συζητηση μιας και δοθηκε τροφη απο αρκετα σχολια, το προβλημα, ειναι προβλημα ΘΕΣΜΩΝ και οχι ΠΡΟΣΩΠΩΝ. Και εξηγουμαι εν ταχει. Αν ολοι μας μια μερα καταλαβουμε οτι ο θεσμος ειναι ανθρωπινη δημιουργια και οχι θεια κοινωνια, ισως τοτε θα αρχισουμε και να τους αμφισβητουμε και οχι απλα να τους αμφισβητουμε αλλα και να τους αλλαζουμε και εν τελει να α-πορουμε για την ιδια την υπαρξη τους. Δηλαδη να μην περιοριζομαστε απλα στο ερωτημα ''θελουμε μια πιο δικαιη κοινωνια'' αλλα να το επεκτεινουμε στο ''τι ειναι δικαιοσυνη?Τί την κανει να ειναι? Ως προς τι? Για ποιο λογο?''. Αν με ρωτησετε προσωπικα δεν θεωρω δικαιοσυνη αυτο που εχουμε και δεν θεωρω πλεον τον δικαστη λειτουργημα, αλλα επαγγελμα και φαντασιακη σημασια παραλληλα. Οι περισσοτεροι νομικαριοι θελουν να γινουν δικαστες γιατι πλεον 1) ειναι δυσκολο να γινεις, αρα λαμβανουν την αυτο-επιβεβαιωση (ισως και λογω μικροφαλλιας) 2) εχει καλες αποδοχες, αρα προσφερει διοδο προς το american dream, 3) προσδιδει κοινωνικο status, εκεινο το life-style που ολοι αναζητουμε, την δοξα. Οποιος θεωρει πως το 1), το 2) και το 3) αυθυπαρκτα και χωρις καμια συνδεση με τις καπιταλιστικες αξιες μπορω να του προτεινω καποιο συγγραμμα του τυπου ''στοιχειωδεις βασικες προλογικες αρχες εισαγωγης στην συγχρονη κοινωνια''. Και οποιος θεωρει οτι πανω σ'αυτες τις αξιες του τυπου ''get rich or try dying'' ή ''στοχος ειναι τα λεφτα, ετσι ειπε ο μπαμπας'', θα αναδυθουν αλτρουιστες ανθρωποι που θα υπηρετησουν εναν νομο που ερχεται ακομα και σε αντιφαση με ολες τις συγχρονες αξιες, τοτε ή αναζητουν ρομποτακια ή αναζητουν υγιεις προσωπικοτητες με διπολικη διαταραχη. Αρα ειναι πιο ουτοπιστες κι απο τους ουτοπιστες! Επισης ο παραλληλισμος που εγινε ελπιζω να καθιστα κατανοητη την προβληματικοτητα του ιδιου του θεσμου υπο τις δεδομενες αξιες και οχι ενος μεμονωμενου ανθρωπου που απλα δεν εμποτιστηκε με τα ''τελεια ιδεωδη''. (και στην τελικη? υπαρχει μεμονωμενος ανθρωπος? αυτος που μπορει 100% να βγει εκτος της κοινωνικης νορμας? γιατι αν μπορει να γινει κατι τετοιο τοτε δεν μιλαμε για εναν ανθρωπο των σημερινων δεδομενων αλλα για ενα αφατο, ασκεπτο και ακοινωνητο ον, που το μονο που εχει ειναι η παρασταση και δεν ξερει τι να την κανει, γιατι πολυ απλα δεν ξερει τιποτα σαν τον Σωκρατη!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. @ Ανώνυμος

  Συμφωνώ ότι κατά 99% το συγκεκριμένο θέμα είναι περισσότερο προσωπικό παρά θεσμικό. Απλά τυχαίνει να έχει και θεσμικό χαρακτήρα μιας και η απόφαση λήφθηκε από τη Δικαιοσύνη. Άλλωστε το όλο πνεύμα της ανάρτησης δεν ήταν το κατά πόσο ήταν πραγματική ή επίπλαστη η ποινή, αλλά το γεγονός ότι εφόσον συνεχισθούν τέτοιες αποφάσεις, θα κάνουν τις θέσεις ευθύνης πιο "υπεύθυνες".

  Διαφωνώ στην γενίκευση του καπιταλισμού όπως τη θέτεις. Ο καπιταλισμός είναι μόνο οικονομικό σύστημα. Οι ανθρώπινες ισορροπίες σε κοινωνίες που στηρίζονται στον καπιταλισμό και οι εκάστοτε κοινωνικές σχέσεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Γι' αυτό άλλωστε, στα δυτικά κράτη που λειτουργούν με καπιταλιστικά συστήματα, οι κοινωνικές σχέσεις διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα ή ακόμα και εντός της ίδιας χώρας. Θεωρώ μάλιστα τελείως "αριστερίστικη" και ισοπεδωτική την άποψη ταύτισης καπιταλισμού και θεσμών, δεδομένου ότι μία τέτοια θεώρηση χάνει τις ευκαιρίες για κοινωνικές ανατροπές εκτός οικονομικού συστήματος.

  Για τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, τοποθετήθηκα εκτενώς εδώ, όπως άλλωστε έγραψα και στον Πότμο πιο πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. Θα τη σκαπουλάρει ο τύπος...

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=347140&dt=05/08/2010

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @ Ανώνυμος

  Ναι, τα'μαθα τα μαντάτα. Αίσθηση μου προκάλεσε και το τελικό ποσό. Δεν του το αφήναν στο τζάμπα τελείως να μην τον βάζουν τον άνθρωπο σε κό να μιλάει με ελβετικές τράπεζες; Ξεφτίλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...