Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

Αγαπητή Σέχτα...(sic)

Η αλήθεια είναι ότι κάποτε θαύμαζα την 17Ν, καθώς και όλη αυτή την ιδέα γύρω από τον «αντάρτη πόλης». Αυτός ο ανώνυμος ταλαίπωρος, που ήταν πνιγμένος από την αδικία, την ανισότητα, την εκμετάλλευση, τους διεφθαρμένους πολιτικούς, τα αλαζονικά αφεντικά, τα αμόρφωτα φασιστοειδή που κατέκλυζαν το αστυνομικό σώμα, και όλο αυτό το πλαστικό και ψεύτικο lifestyle. Αυτός που η φωνή του πνιγόταν μέσα σε έναν οχετό από άχρηστη φανφαρολογία, οπότε αναγκαζόταν να διαφύγει στις συνοπτικές διαδικασίες. Να επιλέξει το επόμενο θύμα και να το δολοφονήσει. Μετά, έκλεισα τα 15...

Την διάβασα την προκήρυξη, όπως και κάθε προκήρυξη που βγαίνει μετά από ένα νεκρό. Γεμάτη ιδέες, θυμό και σε ορισμένες περιπτώσεις με αλήθειες. Όμως όσες σελίδες και αν γραφτούν σε μία τέτοια προκήρυξη, ακόμα και αν είναι γεμάτες αλήθειες, πίσω από τις λέξεις ο νεκρός παραμένει νεκρός. Και εκεί ακριβώς χάνεται οποιαδήποτε αξία ή ιδέα που εμπλουτίζει το οποιοδήποτε δοκίμιο.

Εκεί βρίσκεται και η διαφορά της δικής σας έκθεσης ιδεών από αυτήν εδώ που διαβάζετε τώρα. Ότι όσο αμπελοφιλοσοφική, ουτοπική, θεωρητική ή ιδεολογική και αν είναι, δεν έχει κανένα νεκρό από πίσω της. Μπορεί να έχει διαφωνίες, συμφωνίες, να προκαλέσει αντιδράσεις, αντίλογο, ίσως και βρισίδια, αλλά νεκρό δεν έχει. Και αυτό το εκτιμά ιδιαίτερα, τόσο η κοινωνία, όσο και οι συγγενείς ή φίλοι του ενδεχόμενου νεκρού.

Η αλήθεια είναι ότι ως κοινωνία έχουμε πολλά θέματα για να λύσουμε, και αν κρίνουμε και από πιο πετυχημένες κοινωνίες, πάντα θα έχουμε θέματα για προβληματισμό και επίλυση. Όμως χρειάστηκαν κάποιοι αιώνες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε στην ανθρώπινη ζωή την αξία που της αρμόζει. Και για αυτό το σημείο χύθηκε πολύ περισσότερο αίμα από όσο έχετε διαβάσει σε οποιοδήποτε ιδεολογικό ή πολιτικό βιβλίο και μανιφέστο. Χρειάστηκαν πολλές γενιές και πολλές θυσίες για να λάβει η ανθρώπινη ζωή την αξιοπρέπεια που της έχουμε προσδώσει σήμερα. Και χρειάστηκε πολύς αγώνας και πολύ αίμα για να στήσουμε μία κουτσουρεμένη Δημοκρατία, που μπορεί να έχει τα μαύρα χάλια της, αλλά ένα υποτυπώδες δικαίωμα λόγου στο δίνει. Σε κάθε βήμα όμως, σε κάθε γενιά, η υψηλότερη αξία ήταν η ανθρώπινη ζωή. Η αξιοπρέπεια γύρω από αυτή και τα ανθρώπινα δικαιώματα ακολουθούσαν από κάτω. Γιατί χωρίς ζωή, κανένα πολιτισμικό και κοινωνικό αγαθό δεν έχει αξία.

Και αν αφήσουμε το νεκρό για λίγο στην άκρη, πάλι διαπράττεται ένα σημαντικότατο σφάλμα. Με την βία προς τον οποιονδήποτε, για οποιαδήποτε ιδέα, νομιμοποιείτε με τη σειρά σας και τον οποιονδήποτε να χρησιμοποιήσει βία για την οποιαδήποτε ιδέα. Και έτσι χάνεται αυτή η αξία περί ανθρώπινης ζωής που λέγαμε, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ακόμα και αν χρειάστηκε αιώνες για να χτιστεί. Για κάθε πράξη βίας που συμβαίνει στην κοινωνία, ολόκληρη η κοινωνία οπισθοδρομεί μερικά χρόνια πίσω, σε αξίες, σε θετικές ιδέες, στην αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και γενικώς σε ότι έχει χτιστεί με πολύ κόπο. Για κάθε υποκειμενική αντίληψη της πραγματικότητας, αυτόματα νομιμοποιείται και μία αντίθετη υποκειμενική αντίληψη που με τη σειρά της θα νομιμοποιήσει μία άλλη, κ.ο.κ. Για να μείνει στο τέλος τι;

Διότι μπορεί ο Γκιόλιας να πέθανε, όμως το παιδί του, η γυναίκα του, οι φίλοι του, ένας ολόκληρος κοινωνικός περίγυρος, αποκτάει ξαφνικά και αυθαίρετα το δικαίωμα να οπισθοδρομήσει. Να γεμίσει θυμό, να θέλει να πάρει το νόμο στα χέρια του και να αδειάσει 16 σφαίρες στον καθένα σας αν του δοθεί η ευκαιρία. Να γυρίσει για λίγο σε πρωτόγονη κατάσταση. Να ξεχάσει όλες αυτές τις ιδεολογίες περί αξίας της ανθρώπινης ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κοιτάει την υπόλοιπη κοινωνία σαν αγρίμι. Με τον ίδιο τρόπο που την κοιτάτε και εσείς.

Ανά καιρούς αναφέρομαι σε εσάς ως «Σέχτα Ηλιθίων». Δεν αναφέρομαι στον ηλίθιο που απλά έχει χαμηλή αντίληψη και μηδαμινό δείκτη νοημοσύνης. Αναφέρομαι σε κάτι πολύ χειρότερο: τον ηλίθιο που, με τις πράξεις του, διαχέει την ηλιθιότητά του και στην υπόλοιπη κοινωνία.


27 σχόλια:

 1. δε φαντάζεσαι πόσο με εκφράζεις.
  μακάρι να το διαβάσουν και να το καταλάβουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εσύ καλά τα λές(....αν και η εισαγωγή με βρίσκει κάθετα αντίθετο)
  αλλά ποιός σ' ακούει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλήθειες, αλλά τίγκα στην αντίφαση.

  Ας τους πει οπωσδήποτε κάποιος ότι αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα γρανάζια του συστήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι "εξουσίες" και η τρομοκρατία πάνε χέρι-χέρι. Χωρίς την μία δεν έχουμε την άλλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Ας τους πει οπωσδήποτε κάποιος ότι αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα γρανάζια του συστήματος."

  "Οι "εξουσίες" και η τρομοκρατία πάνε χέρι-χέρι. Χωρίς την μία δεν έχουμε την άλλη."

  OK. Να φτιάξουμε μια κοινωνία χωρίς εξουσίες (και μεθόδους επιβολής αυτών), να δούμε πόσους μήνες (μέρες;) θα αντέξει πρωτού διολισθίσει στην πλήρη αναρχία.

  Παρά τα μερικά χιλιάδες χρόνια "πολιτισμού" του, ο άνθρωπος εξακολουθεί να είναι ένα ζώο και τίποτα παραπάνω. Σαν ζώο, εξακολουθεί να υποκειται στους κανόνες ενός βιολογικού περιβάλλοντος (εξέλιξη, επιβίωση του ισχυρού κλπ). Παρά την όποια πρόοδο, αυτό δε θα αλλάξει ποτέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ chric23

  Ευχαριστώ!

  @ adonle

  Ίσως να τους μπερδέψουν κάποιες έννοιες, αλλά τί να κάνουμε;

  @ loupasg

  Όπως έγραψα, εδώ και πολλά χρόνια η εισαγωγή με βρίσκει αντίθετο.

  @ tsaousa

  Ο τελευταίος που τους το είπε, πρέπει να τους τσάντισε τόσο πολύ που παίζει και να του φύτεψαν και αυτού κάμια-δυο σφαιρούλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ λαγωνικό

  Εξαρτάται το είδος και τη μορφή της εξουσίας. Συνήθως η ολοκληρωτική εξουσία είναι αλληλένδετη με την ολοκληροτική τρομοκρατία.

  @ Jim Slip

  Εννοείται. Άλλωστε τα πολιτισμικά στοιχεία είναι στην πολύ πολύ επιφάνεια του τρόπου σκέψης μας. Απλά θέλει και λίγη προσπάθεια να συμπορευτούμε μαζί τους. Το να δρας ενστικτωδώς και "ζωώδως" είναι το πιο εύκολο.

  @ ser

  Σέχτα όπως Χέστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αααα.. την τυπωσα και την εχω στο προσκεφαλι μου, να τη διαβαζω να με παιρνει ο υπνος..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Rodia

  Πάντως και το αρχικό μήνυμα που έγραψες, εβγαζε νόημα, αν και δημιουργούσε μία σειρά από ερωτήματα :p

  Ρουφιάνικο e-mail notification... ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @Jim Slip
  Θα διαφωνήσω!
  Χωρίς "εξουσίες" δεν συμαίνει και χωρίς κανόνες και ποιός είπε ότι η αναρχία είναι σε αντίθεση με τη θεωρία της δημοκρατίας;;

  Επιπλέον διαφωνώ κάθετα με την ερμηνεία των κοινωνικών/ταξικών/οικονομικών αδικιών που υφίστανται οι πολίτες παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους μέσω της εξελικτικής θεωρίας. Τι σχέση έχει το DNA και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις με το γεγονός ότι ένα τσογλάνι γεννιέται σε πλούσια οικογένεια και όταν μεγαλώσει ξεπαστρεύει κόσμο και κοσμάκι;; Από πότε ο πλούτος και η εξουσία που τον συνοδεύει είναι βιολογικά χαρακτηριστικά προερχόμενα από το DNA του ατόμου;; Μη μπερδεύουμε τη μπούτσα με τη βούρτσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ.
  ΤΟ ΕΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ (ΧΕΣΤΑΣ )ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ? ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ?
  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΠΟΙΟ ΔΙΑΚΡΙΤΤΙΚΟ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ ΚΑΡΟΛΟΣ

  Και γιατί πρέπει να ξέρει κάποιος; Υποθέτω πάντως πως έχει να κάνει με το κλασσικό άστρο κάποιου είδους επανάστασης. Ερώτηση τώρα και αυτή....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ellinaki το post σου είναι εξαιρετικό. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ό,τι γράφουμε το γράφουμε για εμάς γιατί οι άνθρωποι αυτοί, είναι τόσο φανατισμένοι και ποτισμένοι με ιδεολογικό μίσος που ποτέ δεν πρόκειται να πεισθούν από τη φωνή της λογικής.
  Τέτοιοι άνθρωποι φαντάζομαι ότι υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη αλλά εδώ βρίσκουν δυστυχώς ένα κράτος που δεν ξέρει πόσους δημοσίους υπαλλήλου έχει, πόσο μάλλον να μπορέσει να εξαρθρώσει τρομοκρατικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα όμως, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους κλείνει το μάτι και τους ανέχεται. Αν τρέφεις φίδια δε θα αργήσουν σε κάποια στιγμή να σε δαγκώσουν..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Δεν μπορώ παρά να σου σφίξω το χέρι, νοερά, και να σου ευχηθώ υγεία για να συνεχίσεις να φέγγεις με το φως της σκέψης σου στα γύρω μας σκοτάδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Τρίτων

  "Ταυτόχρονα όμως, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τους κλείνει το μάτι και τους ανέχεται. Αν τρέφεις φίδια δε θα αργήσουν σε κάποια στιγμή να σε δαγκώσουν.."

  Δεν μπορούσες να το πεις καλύτερα.

  @ maxos

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Θα συμφωνήσω απόλυτα..και επίσης αναρωτιέμαι γιατί ονομάζονται "Σέχτα 'επαναστατών'";;Aυτό το οποίο πράττουν δεν είναι επανάσταση αλλά τρομοκρατία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. καλύτερα να είσαι νεκρός παρά υπόδουλος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ sofia

  Είναι βολικό να ονομάζει κάποιος επανάσταση τις πράξεις του. Αμέσως απενεχοποιείται σε προσωπικό επίπεδο.

  @ bill

  Έαν κάποιος αισθάνεται υπόδουλος, έχει το δικαίωμα της αυτοκτονίας αφού η υποδούλωση του πέφτει τόσο βαριά. Άρα εφόσον κάποιος δεν αυτοκτονεί, μάλλον έχει σε υψηλότερη υπόληψη τη ζωή του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Το βάρυνες πολύ το πράμα...
  Έχουμε ξανασυζητήσει ότι οι ηλίθιοι είναι το υπ'αριθμόν ένα εξαγώγιμο προϊόν μας. (μέχρι πρότινως ήταν οι καραγκιόζηδες, αλλά η τουρκικοσκοπιανή συνωμοσία μας το αφαίρεσε)

  Όπως και να'χει, η προκήρυξη ήταν ανατριχιαστική. Υπάρχουν πολλές πτυχές που δεν ξέρεις να πεις με σιγουριά ποια είναι χειρότερη απ'όλες τις άλλες. Το αποτέλεσμα όμως δεν αλλάζει τω όντι. Είχαμε δεν είχαμε, πάλι θα μπλέξουμε ως κοινωνία και δη, πολύ άσχημα. Βέβαια από την άλλη μεριά, τη Δημοκρατία μας εμείς όλοι την έχουμε διαμορφώσερι έτσι, οπότε θα την λουστούμε με μεγαλοπρέπεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. όλα καλά. δολοφονεία !
  Πως αλλοιώς όμως, θα μαθαίναμε τα παιχνίδια Μάκη-Θέμου ;
  Μαφιόζοι έιναι, ας τους να αλληλοφαγωθούν.
  Να βγούν και άλλα στη φόρα, να κυττάζουν πίσω τους για καμμιά αθόρυβη σκιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ Σαΐτα

  Ευχαριστώ. Χαίρομαι που συμφωνούμε.

  @ Hades

  Η ηλιθιότητα βρίσκει διόδους, όταν το έδαφος είναι γόνιμο για πάρτη της, οπότε δεν απορώ που φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
  Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι ενδεχομένως οι τύποι (εάν και εφόσον πρόκειται για πραγματική οργάνωση και όχι παρακρατική), πάνω στη λύσσα τους, όλο και κάποια πατάτα θα κάνουν.

  @ Ανώνυμος

  Τα παιχνίδια Μάκη - Θέμου δεν είναι άγνωστα, ούτε η σαπίλα τριγύρω τους. Η μαγκιά όμως είναι να προσκομίσει κάποιος στοιχεία και να κλείσει τον άλλο μέσα για χρόνια. Η δολοφονία δεν ξεπλένει τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ "ΣΕΧΤΑ", ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΕΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΜΙΑ "ΣΕΧΤΑ" ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ; ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΛΥΣ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ. ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ: ΠΟΙΟΣ Ή ΠΟΙΟΙ ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ/ΚΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΙ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΑΝ ΠΡΙΝ ΧΑΡΑΞΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ? ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗ ΩΡΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμε,

  Δεν αμφισβητεί κανείς ότι τα πάντα είναι πιθανά. Το παιχνίδι των πραγματικών ή μη τρομοκρατικών οργανώσεων έχει συγκεκριμένες ιδέες ως θεμέλια, και αυτές είναι κατακριτέες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...