Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Οι τοπικές εκλογές δεν είναι τσίρκο

Στην επικείμενη εκλογολογία, υπάρχουν δύο πράγματα που με ανησυχούν όσον αφορά την ποιότητα των τοπικών εκλογών. Το πρώτο είναι ότι το βασικότερο επικοινωνιακό τέχνασμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι που προσπαθούν να μετατρέψουν τις τοπικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Το δεύτερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ τσίμπησε.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι πιο πολιτικά άτοπο από το να μετατρέπεται μία κυβερνητική δυναμική σε έρμαιο του λαϊκισμού που προσπαθεί να επιβάλλει η αντιπολίτευση, όχι για το καλό του τόπου, αλλά για τα δικά της ψηφοθηρικά συμφέροντα. Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες μαρτυρούμε υποψήφιους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, αντί να μιλάνε με σαφείς τοποθετήσεις επί των προβλημάτων του τόπου τους που καλούνται να λύσουν, να επενδύουν στη λαϊκή δυσαρέσκεια για το μνημόνιο. Ταυτόχρονα, βλέπουμε το όραμα της κυβέρνησης για ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση να μετατρέπεται σε μία νευρική αρένα εντυπώσεων. Να ζητούνται από «δημοφιλή» κυβερνητικά στελέχη να μπουν στο χορό των τοπικών εκλογών, σε σημείο που να γίνεται πρόταση στην πρόσφατα απομακρυσμένη κα Γκερέκου να αναλάβει την Περιφέρεια Ιόνιων νήσων λόγω της δημοτικότητάς της. Ταυτόχρονα μαρτυρούμε τελευταίας στιγμής αποφάσεις για τη χρήση δημοφιλέστερων έναντι ικανότερων (με λαμπρές υπερκομματικές εξαιρέσεις αυτές του κ. Καμίνη και του κ. Μπουτάρη μεταξύ άλλων), αλλά και παθιασμένους πασόκους να μιλάνε με όρους κομματικού συναισθηματισμού που θυμίζουν εποχές περασμένες, όπως για παράδειγμα το πρόσφατο άρθρο του κ. Δαβαράκη όπου εμμέσως πλην σαφώς προτείνει την παλιά, καλή φίλη και γουρλού Άννα Νταλάρα, αντί του κ. Καμίνη που δεν έχει επιδείξει κάποιο έργο (!)

Αν είναι να αντιμετωπίσεις τον Ζορό με τους τρείς Αμίγκος, και τον Ομέρ Πριόνη, με τον Αλί Μπαμπά και τους σαράντα κλέφτες, τότε όχι μόνο δεν κάνεις καμία διαφορά, αλλά διαβάλεις και την οποιαδήποτε θετική προσπάθεια έχει καταβληθεί προς μία ποιοτικότερη τοπική κοινωνία, μέσω αντικειμενικά ικανών υποψηφίων.

Αυτά και πολλά άλλα τραγελαφικά, βάζουν τελικά ένα απότομο φρένο σε οποιαδήποτε θετική δυναμική είχε ενδεχομένως αναπτυχθεί για την απόδραση από προεκλογικά σκεπτικά παλαιοκομματικού τύπου. Φυσικά, οι νοοτροπίες κατά την προσφυγή στην κάλπη δεν αλλάζουν ούτε σε ένα, ούτε σε πέντε χρόνια. Μπορούν όμως σταδιακά να αρχίσουν να αποτυπώνονται στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου.

Εάν υπάρχει κάτι θετικό στη νέα διοικητική δομή της χώρας, δηλαδή στον Καλλικράτη, αυτό θα πρέπει να φανεί από την αρχή του, τα θεμέλιά του. Εάν και ο Καλλικράτης αντιμετωπίζεται με όρους ποδοσφαιροποίησης του πολιτικού λόγου, τότε δεν θα διαφέρει σε κάτι από το υφιστάμενο κατεστημένο. Ας χωρίσουμε τη χώρα σε τσιφλίκια αντί για Περιφέρειες και σε επιφανείς κουμπάρους αντί για Δήμους, για να μην κοροϊδευόμαστε.

Θα πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε ορισμένα υπερκομματικά θετικά βήματα που γίνονται σε αρκετές τοπικές κοινωνίες, αλλά σε επίπεδο κεντρικών αποφάσεων δεν περνά απαρατήρητη η κλασσική οπτική γωνία των κομμάτων που βλέπουν τις τοπικές εκλογές ως δημοψήφισμα, ή ως ευκαιρία για ψήφο δυσαρέσκειας ή γενικώς μέτρηση των δυνάμεών τους, άσχετα από τα τοπικά προβλήματα που καλούνται να επιλύσουν οι διαφόρων «αποχρώσεων» υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Στην τελική, αν το μέλημα των πολιτικών είναι όντως ο λαός να επιστρέψει στην εμπιστοσύνη της πολιτικής και την ενασχόληση με τα κοινά, τότε θα πρέπει να δώσουν το σωστό παράδειγμα πολιτικής ακεραιότητας και ποιοτικού χαρακτήρα ασχέτως λαϊκισμού, «πολιτικού» κόστους, και λασπολογίας που ενδεχομένως να χρησιμοποιούν οι… της παλιάς σχολής.

17 σχόλια:

 1. Αναμφίβολα δικαιολογημένη η κατάθλιψη που αφήνει η πραγματικότητα του κειμένου παρά την θετική ευχή στο τέλος. Πράγματι, κατά ορισμό ο "πολιτικός" σκέφτεται την εκλογή του και το παιγνίδι του να ρίξουν χαμηλότερα την άλλη παράταξη χρησιμοποιώντας επαίσχυντα τις αδυναμίες και ένστικτα της μάζας του εκλογικού σώματος, αντί να δίνουν την παραμικρή σκέψη στην πραγματική ευημερία ή απλώς καλυτέρευσης της ζωής του πολίτη. Η ανατροπή αυτού του κατεστημένου θα σήμαινε αλλαγές που όπως σωστά λες χρειάζονται πάνω από 5 χρόνια και θα συμπεριλάμβανε αλλαγές στο σύστημα και τον λαό τόσο ριζικές που δεν θα ξεχώριζαν σε έννοια από μια επανάσταση, κοινωνική αν όχι με την έννοια της Γαλλικής ή Ρωσικής. Πολιτικοί θα υπάρχουν πάντα και ο μόνος τρόπος να του σταματήσουμε είναι να μορφώσουμε την επόμενη γενιά ψηφοφόρων. Πως όμως να βρεις δασκάλους γι' αυτή την διδαχή ανάμεσα σε αυτούς που τώρα υποβαθμίζουν και εξευτελίζουν το πολίτευμά τους μην συνειδητοποιώντας την δύναμή τους και την αδυναμία αυτών που τους έχουν ακόμα για Ραγιάδες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο Καλλικράτης δίνει πολλές αρμοδιότητες στους δήμους και την περιφέρεια. Η εκλογική αναμέτρηση έχει επικεντρωθεί στο μειοδοτικό μνημόνιο και στην δυσαρέσκεια του κόσμου για το ΔΝΤ αλλά έμμεσα κρίνονται αυτά, για τοπική αυτοδιοίκηση ψηφίζουμε. Η λογική της αποχής θα περάσει το μήνυμα της δυσαρέσκειας όμως θα αφήσει τους φανατικούς κομματικοποιημένους να αποφασίσουν για μας τους δυσαρεστημένους. Τελικά οι εκλογικές με την αποχή του «κανένας» τους βολεύει.
  Θα ήταν νομίζω φρονιμότερο αυτή η δυσαρέσκεια να εκφρασθεί ψηφίζοντας υποψηφίους εκτός συστήματος και αν συνέπιπταν και οι προτιμήσεις των αγανακτισμένων η δυσαρέσκεια αυτή θα τους στερούσε από τους κουμπάρους, τους κομματικά αποτυχημένους και διαβρωμένους να ασκήσουν και αυτή την εξουσία.
  Αυτό που θα τους τρομάξει είναι αν ο «κανένας γίνει ένας».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. φυσικά και είναι οι δημοτικές εκλογές τσίρκο, και μάλιστα είναι και κακό τσίρκο. είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που πάνε και ψηφίζουν? τι να ψηφίσετε τους βιαστές σας? καλά κάνουν και σας πηδάνε. ξέρετε πόσα λεφτά έχουν φάει όλα τα κομματόσκυλα οι δήμαρχοι? πολλά δισεκατομμύρια. όποιος ψηφίζει κόμμα είναι σε εγκεφαλικό κώμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαιρετικό κείμενο, μπράβο! Συμφωνώ απολύτως και με τους δύο πρώτους σχολιογράφους.

  @ bill

  Αγαπητέ φίλε, γουστάρω τη δικαιολογημένη οργή σου. Σωστά τα «χώνεις», όμως για να βελτιωθεί η ζωή μας πρέπει να ψηφίσουμε κάποιον εκπρόσωπο. Αυτό είναι το σύστημα. Το θέμα είναι να το εκμεταλλευτούμε με επιλογές έξυπνες, ίσως και χιουμοριστικές, που θα ξεβολέψουν ή και θα τρομάξουν τους επίδοξους «βιαστές» μας. Η αποχή είναι η εύκολη και η σωστή λύση -απλά δε μας συμφέρει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ thinks

  Δεν μπορείς να βρεις δασκάλους. Μπορείς όμως να παρουσιάσεις εναλλακτικές προτάσεις ή να κάνεις υπερκομματικές κινήσεις και σιγά σιγά να βλέπεις τις λαϊκές αντιδράσεις, θετικές ή μη. Σε μία πληθώρα μη ποιοτικών υποψηφίων, ο ποιοτικός δεν θα βγει απαραίτητα νικητής, αλλά θα αποτελεί εναλλακτική για μία συγκεκριμένη μερίδα κόσμου που ενδεχομένως κάθε φορά να επηρεάζει και περισσότερους συνανθρώπους της.

  @ Dyer

  Αυτό περίπου λέω. Για το θέμα της αποχής άλλωστε έχω τοποθετηθεί εκτενώς εδώ και εδώ.

  Ειδικά για τις τοπικές εκλογές όμως, σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και νέοι υποψήφιοι εκτός κομματικών συνδέσμων. Άρα υπάρχουν οι δυνατότητες να ανδειχτούν και πιο φρέσκα μυαλά.

  @ bill

  Ακολουθεί και κείμενο μετά τον τίτλο, ξέρεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Φυσικά και δεν είναι τσίρκο.
  Οι τοπικές εκλογές δεν είναι παρά ένα μέρος μόνο, ...ένα νούμερο της παράστασης.
  Τσίρκα είναι οι ....τοπικές κοινωνίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ρε λες γι'αυτό ο ΣΥΡΙΖΑς θα κατεβάζει σε κάθε περιφέρεια από 7-8 υποψηφίους; Για να δώσει αντιμνημονιακό χαρακτήρα στις εκλογές διαμέσου της ενεργούς συμμετοχής εις τα Κοινά; Μήπως είναι τόσο μπροστά οι άνθρωποι; :)

  Πέραν της πλάκας, εμένα το μοναδικό που με φοβίζει είναι άλλο: μήπως υποψήφιοι που είναι καλοί καούν μόνο και μόνο λόγω του ότι θα υποστηρίζονται από κόμματα. Βέβαια από την άλλη μεριά θα μου πεις, μόνο κόμματα ψηφίζουμε.
  Ναι, σωστό κι αυτό... Μπα, μάλλον ηρέμησα τώρα που το ξανασκέφτομαι. Απλά μαζί με τους όποιους άξιους θα βγουν και όλοι οι άχρηστοι. Πάλι θα'χουμε να γράφουμε... :):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. εκλογες με υποψήφιο Ψωμιάδη & Αλαβάνο φυσικά και είναι τσίρκο...

  επί του Καλλικράτη, γνωρίζει κανείς ποιοί δήμοι θα συγχωνευτούν με ποιούς ?
  εγώ πάντως δεν είδα καμιά ανακοίνωση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Φοράδα στ' αλώνι

  Ααα γεια σου (για το τελευταίο).

  @ Hades

  Δεν στερεύει ποτέ η γραφή σε αυτή τη χώρα. Σίγουρα πάντως σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν κομματικές πιέσεις σε στηριζόμενους δημάρχους. Γι΄αυτό ίσως και ανεξάρτητες ή υπερκομματικές υποψηφιότητες να είναι πιο αξιόπιστες.

  @ ser

  Ναι... Αναφέρομαι και σε κάποιους νοήμονες υποψήφιους ;)

  Το σχέδιο Καλλικράτη έχει δημοσιευτεί και επικυρωθεί από Απρίλιο-Μάιο αν δεν κάνω λάθος. Μπορείς να το βρεις και εδώ, αν και άμα ψάξεις λίγο, μπορεί να βρεις και ολόκληρο το κείμενο που είναι διαθέσιμο online.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Όλος ο νόμος του «Καλλικράτη» σε pdf βρίσκεται εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τι θα πει υπερκομματικό; Στο Ελληνικό πολιτικό λεξιλόγιο σημαίνει 1 υπψήφιος που τον στηρίζουν τουλάχιστον 2 κόμματα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύεται στην πράξη, αφού οι πολίτες περιμένουν την στήριξη του κόμματος που υποστηρίζουν για να ψηφίσουν τον ανάλογο πολιτικό, σχεδόν αδιαφορόντας για ποιόν πρόκειται. Υπάρχουν και εξαιρέσεις βέβαια. Το θέμα είναι να βρίσκονται άτομα που θα ξεφύγουν από τις πρακτικές των κομμάτων και θα κάνουν κάτι καλό για την τοπική κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Ο,τι δε σε σκοτώνει...

  Ααα γεια σου. Αυτό έψαχνα!

  @ theokot

  Στην ουσία σε αυτές τις εξαιρέσεις αναφέρομαι. Εάν φανεί ότι τελικά οι υπερκομματικοί συνδυασμοί, όχι μόνον έχουν μεγαλύτερη λαϊκή αποδοχή, αλλά και ότι είναι όντως πιο αυτόνομοι από τις αυστηρές γραμμές του εκάστοτε κόμματος, ενδεχομένως στο μέλλον να βλέπουμε περισσότερους τέτοιους συνδυασμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. > μήπως υποψήφιοι που είναι καλοί καούν μόνο και μόνο λόγω του ότι θα υποστηρίζονται από κόμματα.

  Καλός υποψήφιος σε (μεγάλο) κόμμα δε νομίζω να υπάρχει. Αν είναι καλός δε θα είναι σε (μεγάλο) κόμμα και αν είναι σε (μεγάλο) κόμμα δε θα είναι καλός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Panos Konstantinidis

  Νομίζω πως ο Καμίνης στην Αθήνα και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Το θέμα είναι α) να εκλεγούν, β) να δράσουν υπερκομματικά ώστε να φανούν οι προσωπικές τους ικανότητες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ἡ τοπικὴ αὐτοδιοίκηση εἶναι ΟΛΕΘΡΙΑ. Πρακτικὰ ὄχι ἀπλῶς δὲν πρόκειται νὰ λειτουργήσῃ ἀλλὰ θὰ ἐπιφέρει πολὺ μεγαλύτερο χάος, αὐθαιρεσία καὶ ἔλλειψη ὁποιουδήποτε ἐλέγχου ἔστω καὶ στοιχειώδους στὰ καμώματα τῶν τοπικῶν ὑπαλληλάκων.

  Χρειάζεται συρρίκνωση τοῦ δημοσίου τομέως καὶ ΟΧΙ διπλασιασμὸς του μὲ τὸ κόλπο τῆς "τοπικῆς αὐτοδιοικήσεως".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ Μηλινόη

  Οι δικές μου προφητικές ικανότητες δεν είναι καλές. Οπότε σε ιδέες με θετικό υπόβαθρό (όπως ο Καλικράτης), απλά περιμένω την εφαρμογή τους, ώστε να τις κρίνω εκ των υστέρων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...