Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Bank run και τα μυαλά στα κάγκελα

Αντιγράφω από σύνδεσμο που επικολλήθηκε πρόσφατα στο προφίλ μου στο facebook:

«ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ !!! Ειρηνική επανάσταση κατά του Τραπεζικού Καρτέλ: Αποσύρετε τα χρήματά σας στις 7 Δεκέμβριου. Οσοι έχουν πλέον..) Δεν χρειάζονται όπλα, ούτε αίμα να χυθεί.Όπως μας υποδούλωσαν χωρίς πόλεμο, όπλα η αίμα και εμείς οι πολλοί, χρησιμοποιώντας την ίδια τη μεθοδολογία τους θα τους ανατρέψουμε.
Μια ειρηνική επανάσταση κατά των τραπεζών, απλά δοσμένη στους πολίτες, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να καταλάβει, θα φέρει την ανατροπή και το τέλος του συστήματός τους. Και η επανάσταση που φέρνει.....ένα καινούργιο κόσμο στίς ζωές μας θα έχει ξεκινήσει!

Ο Ερίκ Καντονά, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανακυρηγμένος ευρωπαίος παίκτης του αιώνα, μετέχει στο κάλεσμα για ειρηνική επανάσταση κατά των τραπεζών. Καλεί τους Ευρωπαίους και φυσικά τους έλληνες, να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες στις 7 Δεκεμβρίου.»


Κλείνει η αντιγραφή. Έχει κι άλλο, αλλά πάνω κάτω κινείται στα ίδια επίπεδα καψίματος νευρώνων, οπότε δεν το παραθέτω από σεβασμό στους νευρώνες του αναγνωστικού μου κοινού.

Το σκεπτικό είναι απλό, όσο απλό είναι και το διανοητικό επίπεδο αυτού που συνέλαβε την ιδέα. Στις 7 Δεκεμβρίου, όλοι θα τραβήξουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες, οπότε το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, οι παχύδερμοι yuppies θα σκάσουν από το κακό τους και θα φύγουν για άλλους γαλαξίες, οπότε στο τέλος θα ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι για πάντα, αγκαλιάζοντας τους φίλους μας τα δέντρα. Την ιδέα προσυπογράφει και ο μέγας θεωρητικός της σύγχρονης οικονομολογίας, Δρ. Έρικ Καντονά που εκτός από τις εκατοντάδες δημοσιεύσεις του σε έγκυρα οικονομικά περιοδικά, έχει βάλει και μερικές εκατοντάδες γκολ να’ουμ. Το όλο εγχείρημα, γνωστό στην τραπεζική ορολογία χρόνια τώρα ως ένα καταστροφικό φαινόμενο, έχει και πιασάρικο τίτλο. Ονομάζεται “bank run”.

Επειδή ανέκαθεν έτρεφα μία συμπάθεια σε ιδέες που συνήθως κατεβαίνουν κατά την κατανάλωση φραπέ σε παρτίδα τάβλι εντός πανεπιστημιακού καφενείου, ή μετά από τρελό μπεκρούλιασμα στο «Εφήμερο» των Εξαρχείων, θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ μερικές ιδέες για να ανατρέψουμε το σύστημα. Τις ανέλυσα για πολύ ώρα, και τις θεωρώ ισάξιες με το bank run αφού βασίζονται ακριβώς στο ίδιο σκεπτικό ισοπέδωσης της οικονομίας, προκαλώντας απρόβλεπτο χάος και μετά… βλέπουμε τι θα γίνει. (Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Χελιδόνη, φανατικό πιστό της Εκκλησίας της Αόρατης Ροζ Μονόκερου για την έμπνευσή του σε ορισμένες από αυτές).

1. Τυχαίες χειροβομβίδες στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καπιταλισμός έχει εισβάλλει στο εκπαιδευτικό σύστημα και τρέφει τις νέες γενιές που θα μας πιουν το αίμα. Ρίχνοντας τυχαίες χειροβομβίδες σε σχολεία και νηπιαγωγεία, όχι μόνο προλαβαίνουμε την επώαση των νέων ιμπεριαλιστών στρατιωτών της νέας τάξης πραγμάτων, αλλά προκαλούμε το πένθος σε τυχαία άτομα, σε τυχαία κοινωνικά στρώματα, αλλάζοντας την ψυχοκοινωνική δομή της χώρας, και μετά… βλέπουμε τι θα γίνει.

2. Ξεφουσκώνουμε τα λάστιχα όλων των αυτοκινήτων
Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε υπέρμετρη ζήτηση για επιχειρήσεις βουλκανιζατέρ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Χτυπάμε τον καπιταλισμό στην καρδιά του, ξεφτιλίζοντας την αρχή «προσφοράς και ζήτησης», προκαλώντας μέσα σε μία μέρα κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής και μετά… βλέπουμε τι θα γίνει.

3. Εκτόξευση όλων των πυρηνικών κεφαλών του πλανήτη σε τυχαίες συντεταγμένες
Με αυτή την δράση, η κατάρρευση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας είναι δεδομένη αφού θα πληγούν όλα τα κομβικά σημεία του σύγχρονου καπιταλισμού. Από τα γιάπικα γραφεία των μεγάλων κέντρων αποφάσεων, μέχρι την πρωτογενή παραγωγή στις ζούγκλες του Αμαζονίου. Αφανίζουμε και μερικά εκατομμύρια πληθυσμού και μετά… βλέπουμε τι θα γίνει.

4. Αρνούμαστε να πληρώσουμε βενζίνη, κάνοντας θεαματική έξοδο
Αυτό χρειάζεται μία διευκρίνιση. Όταν λέμε «θεαματική έξοδο», σημαίνει ότι ενώ η μάνικα βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο και γεμίζει το ντεπόζιτο με βενζίνη, πατάμε γκάζι με δύναμη και φεύγουμε γρήγορα, ευελπιστώντας ότι θα προκαλέσουμε έκρηξη στην αντλία, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει έκρηξη σε ολόκληρο το βενζινάδικο. Αυτή η τακτική έχει δυο βασικά πλεονεκτήματα. Καταρχάς, μην πληρώνοντας βενζίνη για μία μέρα, στεναχωρούμε πολύ τους μεγαλοκαρχαρίες των πετρελαϊκών εταιριών οι οποίοι μην αντέχοντας τόση στεναχώρια, αυτοκτονούν. Κατά δεύτερον, προκαλώντας εκρήξεις στα βενζινάδικα συνδυάζουμε όλα τα πλεονεκτήματα των ανωτέρω σχεδίων και μετά… βλέπουμε τι θα γίνει.

5. Σπρώχνουμε και βάζουμε τρικλοποδιές σε περαστικούς (κυρίως της τρίτης ηλικίας)*
Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασφαλιστικό άλλαξε προκειμένου οι κακοί καπιταλιστές να φάνε περισσότερα. Στέλνοντας περισσότερο κόσμο στα νοσοκομεία, επιβαρύνουμε τα ασφαλιστικά ταμεία σε τέτοιο βαθμό που αναγκαστικά χρεωκοπούν και χαλάνε τα σατανικά σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων. Καταστρέφουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, γεμίζουμε τα νοσοκομεία και μετά… βλέπουμε τι θα γίνει.

* Εναλλακτικά φροντίζουμε να κρυολογήσουμε, επιβιβαζόμαστε σε συρμούς του μετρό και φτερνιζόμαστε στη μούρη διαφόρων επιβατών.

Πιστεύω ότι όλοι κατανοούν τη σημαντικότητα αυτών των πέντε σχεδίων, αφού μαζί με το bank run έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν γροθιά στο καπιταλιστικό κατεστημένο και τα αρρωστημένα μυαλά της τρόικας. Σκοπεύω μάλιστα να τα προωθήσω στο Νίκο Βαμβακούλα, σπουδαίο αμυντικό του ελληνικού πρωταθλήματος προηγούμενων δεκαετιών, προκειμένου να τα στηρίξει και αυτός δημοσίως. Κάτι οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, κάτι ο «Σπίθας», η ανατροπή του συστήματος είναι θέμα ημερών!


24 σχόλια:

 1. Για τους διαχρονικούς Καντονά ο Αϊνστάιν είχε πει:
  Μόνο δύο πράγματα στον κόσμο είναι άπειρα:το σύμπαν και η ανοησία,αν και δεν είναι σίγουρος για το πρώτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λοιπόν, με προβλημάτισες.. Ήξερα ότι το σηκώνει ωραία το γιακά ο Ερίκ, ήξερα ότι περπατάει και στο νερό, ότι είχε και τέτοιο ταλέντο στην οικονομία, δεν το ήξερα!
  Κοίτα να δεις που το μέλλον μας μπορεί να κρίνεται και από παοφάσεις ατόμων όπως ο Μήτρογλου...

  (Με σύγχησες τώρα)

  ...και λεκτική επαλήθευση "patosati"
  Ναι ρε φίλε, πατώσαμι του ξερουμι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φυσικά και η πρόταση είναι ανέφικτη. Σκέψου πόσες εκατοντάδες θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά σε ουρές τραπεζών. Και μία τέτοια διαδικασία θέλει δουλειά. Κάποιοι βέβαια θα βρεθούν, αλλά... τίποτα δε θα γίνει.

  Θεωρητικά δε αν κάτι τέτοιο γίνει, τότε όλο το σύστημα θα καταρρεύσει. Όλα τα χρηματιστήρια, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, το πετρέλαιο και ο χρυσός θα υπερτιμηθούν σε σημεία αυτοκτονικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ αθεόφοβος

  Old time classic :)

  @ ephee

  Οι επιρροές του Μήτρογλου στη ζωή μας είναι εμφανείς στη γνωστή του χειρονομία. Σου'ρχεται να πεις "shoot me please!" όταν την κάνει.

  @ δείμος του πολίτη

  Όπως πρόσεξες, απέφυγα συνειδητά να κάνω την οποιαδήποτε σοβαρή ανάλυση για ένα ενδεχόμενο bank run. Με στοιχειώδη λογική ο καθένας μπορεί να καταλάβει 1-2 βασικά πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. χαχαχαχα, τέλειο! Πάμε να τους... κάψουμε!
  Στο κλέβω για το http://diavaste.wordpress.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μμμμμμμμμμμμ... γοητευμένος! Μου φαίνεται πρέπει να σε συμπεριλάβουμε με τον polse σε κάποια από τις επόμενες μυθικές διαδικτυακές κινήσεις που αναμφίβολα θα διοργανώσουμε με τεράστια επιτυχία (ως συνήθως)!

  Πάντως -μην σου λέω ψέματα- με προβληματίζει λίγο που το προτείνει κι ο Ερρίκος ο Κανδονάς. Εσχάτως που η έννοιες του Στοχαστή και του Στοχασμού έχουν εμφανώς μεταλλαχθεί, αναρωτιέμαι μήπως θα θεωρηθούμε νον-τρέντυ αν δεν δηλώσουμε παρών σε έναν τόσο σημαντικό αχτιβυζμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΣΥΜΦΩΝΏ ΑΠΟΛΥΤΑ.

  Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με τις χειροβομβίδες από τα Νηπιαγωγεία που φιλοξενούν περισσότερους Βάζελους πρώτα. ???

  ....και μετά βλέπουμε.!!!

  Υ.Γ. από τους επισκέπτες που βλέπω ότι έχεις σίγουρα θα συμφωνήσουν και πολλοί άλλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το έλεγα εγώ ότι είσαι κακός και μισαλλόδοξος άνθρωπος, αλλά κανείς δεν με ακούει... Μην δεις κανέναν να έχει καμιά καλή ιδέα, αμέσως να την απαξιώσεις και τον εξευτελίσεις!

  Να όμως που τώρα που και εσύ τρέχεις να βρεις ιδέες να προτείνεις!

  Εμένα πάντως μου αρέσει η ιδέα και επιπλέον λέω την ίδια ημέρα, με τα λεφτά που θα έχουμε πάρει από τις τράπεζες, να πάμε να αγοράσουμε όλο το χαβιάρι μπελούγκα που θα κυκλοφορεί στην αγορά, ώστε αν δεν πεθάνουν από τη στενοχώρια, να πεθάνουν από την πείνα!

  (και για όποιον δεν κατάλαβε troll mode off)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γερόγαυρε, κι ο οικοδεσπότης βάζελος είναι (αν και δεν ασχολείται ιδιαίτερα, πράγμα λογικό φυσικά διότι ψιλοντρέπεται να το γνωστοποιεί... :):):) ).
  Γι'αυτό μου ζήτησε να καθαρίσω (δεν εννοούσε αυτόν φυσικά... :):):):) )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Με τέτοια καταχθόνια, λαμπρά και αποτελεσματικά σχέδια, αν τα μυριστούν οι έχοντες την δύναμη, φοβάμαι ότι θα θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο άμυνας τελευταίας βαθμίδας για τον διεθνή καπιταλισμό, και θα φέρουν σε τροχιά, γύρω από τον πλανήτη -αφιχθέν επί τούτου στην εποχή μας μέσω μιας μαύρης τρύπας, το αστρόπλοιο Enterprise, από την γέφυρα του οποίου ο Κερκ, Σποκ, Μακόυ και, από το μηχανοστάσιο των κυλίνδρων διηλήθιουμ, ο Σκόττυ, θα χρησιμοποιήσουν τους μεταφορείς για να επιστρέψουν κάθε επαναστάτη στην πολυθρόνα του, μπροστά την φλατ σκρήν πλάσμα, όπου και ανήκει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Άδη,καλησπέρα.

  Και φυσικά όχι να καθαρίσουμε τέτοιο παιδί, και ας είναι Πρασινούλης.

  Ακόμα περισσότερο,που είναι φιλαράκι με την κόρη μου.

  Χαιρετώ. (αμφότερους)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ellinaki όντως αυτού του είδους οι προτάσεις μόνο σαν απειλές θα μπορούσαν να έχουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

  Καταντήσαμε να έχουμε τέτοιου είδους προτάσεις επειδή οι άλλες οι σοβαρές που π.χ. αναφέρονται από νομπελίστες για αυστηρότερο έλεγχο των τραπεζών, φόρο σε πολλά είδη κερδοσκοπίας, κατάργηση κάποιων πολύ ανεξέλεγκτων μορφών υποτιθέμενου hedging, γράφονται επανειλημμένως στα παλιά παπούτσια αυτών που ελέγχουν τα πράγματα.

  Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ασφαλώς δεν θα πάνε στις 7 του Δεκ να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

  Οι τράπεζες όμως και τα ασφαλιστικά ταμεία θα συνεχίσουν να τζογάρουν χωρίς κανένα έλεγχο τα λεφτά του κόσμου.

  Και αυτό θα είναι πράγματι σαν να πετάνε καθημερινά βόμβες σε νηπιαγωγεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γερόγαυρε, ευτυχώς που το διευκρίνησες διότι παίζει να νόμιζε ότι θέλαμε να του την πέσουμε κιόλας...
  Πραγματικά τους έχουμε τρομοκρατήσει τους βάζελους παρόλο που τους αγαπάμε τόσο πολύ... :):):)

  Την καλησπέρα μου και σε'σένα: ερυθρόλευκη και πειραιώτικη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. γεια σου ελληνάκι. Σε βρήκα και χαίρομαι!
  Γιάννης Σιδέρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ ESKARINA

  Εγώ λέω το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου να κάνω 2-3 διαρρήξεις στην πολυκατοικία μου και να τσεπώσω τα ευρώ κάτω από τα μαξιλάρια...

  @ Γερόγαυρος

  Δεν ξέρω ποια είναι η κόρη σου, αλλά πρέπει να είστε οι πρώτοι μου οικογενειακοί αναγνώστες.
  Εχυαρισθώωω!

  @ Greek Rider

  Το θέμα όμως είναι ότι ακόμα και συνέβαινε ένα bank run με μεγάλη συμμετοχή, στην παρούσα κατάσταση, δεν θα τιμωρούσε τις τράπεζες περισσότερο από την υπόλοιπη κοινωνία.

  Καλώς ή κακώς, το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας. Καταστρέφοντάς το, δεν κερδίζεται η μάχη εναντίον κάποιο συγκεκριμένου συμφέροντος, αλλά καταρρέουν πολλά δομικά συστατικά ολόκληρου του κοινωνικού ιστού.

  @ Ανώνυμος

  Γεια σου Γιάννη Σιδέρη και καλώς ήρθες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Στο μονο που διαφωνω ειναι οι... τρικλοποδιές! ;Ρ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Τις πυρηνικές κεφαλές πώς θα τις εκτοξεύσουμε..??

  Το σχέδιο σου Ellinaki είναι ανέφικτο...

  Μας απογοήτευσες! :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Την 1η Δεκεμβρίου έγραψες στο Blog της ότι σου ήρθε η ιδέα για σκηνοθεσία τσόντας.

  Αυτή είναι η κόρη μου αγαπητό Ελληνάκι.

  Την Καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ήθελα να έβλεπα πώς ο Καντονά πώς θα σήκωνε ο ίδιος τα καμιά 50αριά μύρια που σίγουρα θα έχει στις καταθέσεις; Με μπουλντόζα; Χαχαχαχ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Aντε ρε ....προβοκάτορα!!

  (παρεπιπτόντως κατι παρόμοιο εγινε και το 29, δεν είδα μετά να έρχεται η επανάσταση πάντως)


  Απ όλα τα σχέδια μου άρεσε αυτο:
  "Εναλλακτικά φροντίζουμε να κρυολογήσουμε, επιβιβαζόμαστε σε συρμούς του μετρό και φτερνιζόμαστε στη μούρη διαφόρων επιβατών."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ Rodia

  Καλά. Μπορείς να εφαρμόσεις το φτέρνισμα. Αρέσεις και στον Ζαφώδιο... Διπλό μέτωπο!

  @ Snoopy

  Έλληνες είμαστε. Όλο και κάποιο βύσμα στο πεντάγωνο θα παίζει. Ώρες ώρες κάνεις κι εσύ κάτι ερωτήσεις....

  @ Γερογαύρος

  Α! Βεβαίως. Τα'παμε και χθες. Καλημέρες!

  @ Ανώνυμος

  To the point!

  @ Zaphod

  Ναι. Η "επανάσταση" του '29 ήταν πολύ πετυχημένα. Μόνο μερικά εκατομύρια φτωχούς και άνεργους είχε.

  P.S. Λεκτική επαλήθευση : Nompel
  Οικονομικής ανορθογραφίας μάλλον εννοεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Η "επανάσταση" του '29 , μαζί με την ποτοαπαγόρευση , το μόνο που είχαν ως αποτέλεσμα ήταν να αναλάβει ο Al Capone την ανεπίσημη εξουσία στο Σικάγο και ο Lucky Luciano στη Νέα Υόρκη ...

  Τώρα θα με πεις ότι οι εντιμότατοι πατέρες της Κόζα Νόστρα δεν απέχουν πολύ από κάμποσους πολιτικούς και συνδικαλιστές ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...