Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011

Έπεσε η μάσκα του Ελληναρά


Μέσα στο τσίρκο των τελευταίων ημερών, ο κ. Σαμαράς είπε κάτι πολύ σωστό. «Οι μάσκες έπεσαν». Δυστυχώς για τον μικρόκοσμο του Μεσσήνιου νάρκισσου εθνικιστή, η φράση αυτή δεν είναι σωστή για τους λόγους που την είπε. Οι μοναδικές μάσκες που έπεσαν ήταν οι ευρωπαϊκές που είχαν στεριώσει πρόχειρα στην αρχοντομουτσούνα του κάθε Ελληναρά, και πάνω απ’ όλα του ιδίου του κ. Σαμαρά.

Ενδεχομένως ο ίδιος να μην το γνωρίζει, αλλά αυτό που κάνει σπουδαία την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως το ιδεώδες που πασχίζει να στεριώσει σε αυτή την ταλαιπωρημένη επί χρόνια ήπειρο, είναι η ενότητα, η αλληλεγγύη και η οικονομική και ατομική ελευθερία των πολιτών της. Ο βασικός λόγος που μετά από αιώνες αιματοκυλίσματος, αδικίας, φεουδαρχίας, φασισμού και θρησκευτικού φανατισμού, τα τελευταία 50-60 χρόνια η Ευρώπη κατάφερε να απολαμβάνει μία περίοδο ειρήνης και δημοκρατίας είναι η ωριμότητα με την οποία συναλλάσσονται τα κράτη μέλη της. Στο ευρωκοινοβούλιο δημιουργούνται συνεχώς μεικτές συμμαχίες ακόμα και ανάμεσα σε ευρωβουλευτές διαφορετικών κομμάτων προκειμένου να στηρίξουν αποφάσεις που οι ίδιοι θεωρούν σωστές. Στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων όλοι προσέρχονται με δέκα προτάσεις, προετοιμασμένοι όμως να κάνουν υποχωρήσεις έστω και στις πέντε. Η αμοιβαία αυτή κατανόηση για την επίτευξη συμφωνίας και ενότητας, έχει καταστήσει την Ευρώπη υπόδειγμα δημοκρατίας, πάντα φυσικά με τις ατέλειες και τις πιέσεις από τους ισχυρότερους, αλλά συνεχώς με την προσπάθεια για ενότητα, αλληλεγγύη και την επίτευξη του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες που ήρθαν στην επιφάνεια από τα δύο ελληνικά κόμματα εξουσίας αναδεικνύουν ακριβώς την ανικανότητα, όχι μόνο να ενταχθούν, αλλά και να κατανοήσουν στοιχειωδώς αυτή την βασική αρχή για την επίτευξη στόχων, μεταξύ ανθρώπων που κουβαλάνε διαφορετικές ιδέες και παλεύουν για διαφορετικά συμφέροντα.

Τα τελευταία 24ωρα ο κ. Σαμαράς δεν εκπροσωπεί πλέον μόνον τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τον γνήσιο Ελληναρά. Αυτόν που δεν δέχεται νερό στο κρασί του, αλλά και που είναι διατεθειμένος να κάψει ακόμα και το ίδιο του το σπίτι άμα γνωρίζει ότι με την ίδια φωτιά θα καεί και το σπίτι του γείτονα. Ο ακραίος, ανεγκέφαλος και καταστροφικός εθνικισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ο άνθρωπος που έχασε κάθε σεβασμό και έστειλε στα σκουπίδια την ελληνική διπλωματία για το μακεδονικό, και που δεν διστάζει μέσα στην τρέλα και τον ατομικισμό του να πυρπολήσει οτιδήποτε βρίσκεται στο διάβα του. Ο κ. Σαμαράς είναι ο υπέρτατος ηγέτης της ακινησίας, του συντηρητισμού, αυτού του είδους Ελληναρά που εδώ και δύο αιώνες σχεδόν λυμαίνεται κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού, και αλλαγής νοοτροπίας προς τα ιδεώδη του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τη συλλογική συνείδηση. Είναι ο άνθρωπος που συσπειρώνει όλους τους Ελληναράδες της χώρας και εμπνέει με την άρνησή του στα πάντα. Είναι το κακομαθημένο παιδί που αναγνωρίζει μόνο τα δικαιώματά του και καμία υποχρέωση. Είναι ο άνθρωπος της «κατσίκας του γείτονα». Να ψοφήσει! Μία ολόκληρη χώρα να κατρακυλήσει στην φτώχια, τον εξευτελισμό και την απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο, αρκεί ο ίδιος, και με τη βοήθεια της Παναγίας πάντα, να γίνει εξουσία. Όπως είπε και η Γερμανίδα βουλευτής Φον Κράμον, «στα ελληνικά, ο συμβιβασμός είναι βρισιά».

Αυτές τις μέρες δεν ξευτιλίζεται μόνο το πολιτικό σύστημα. Μέσα στις τελευταίες ώρες των σταγόνων λογικής που έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα, ο μέγας Ελληναράς βγάζει την ευρωπαϊκή του μάσκα και με περίσσια γυφτιά και ανευθυνότητα, φτύνει και μουντζώνει προς όλες τις κατευθύνσεις. Δύο πράξεις που ποτέ του δεν ξέχασε και για τις οποίες ήταν, είναι και θα είναι για πάντα περήφανος.


22 σχόλια:

 1. σαν λαός είμαστε πολύ περισσότερο από "Ελληναράδες" και με στεναχωρεί πολύ που αυτοί οι "Ελληναράδες" έχουν γίνει τόσοι πολλοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απόλυτα σωστός. Ο Σαμαράς απέδειξε ότι πρέπει να φύγει ο ίδιος πριν από τον ΓΑΠ, και οι Έλληνες απέδειξαν ότι δεν έχουν την διάθεση να καταλάβουν τι έγραψα στην αρχή αυτής της πρότασης (γιατί αν κλείσουν τα μάτια τους και φωνάξουν δυνατά, θα βρεθούν ξαφνικά λεφτά στην τσέπη τους). Ο συμβιβασμός είναι συνήθως παράγωγο συζήτησης. Στα Ελληνικά, η συζήτηση είναι όταν ένας λέει την γνώμη του και ο άλλος διαφωνεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ με τους κωλοτούμπες. Και στη ΝΔ υπάρχει πλέον τρομοκρατία. Όποιος διανοηθεί να πει οτιδήποτε διαφορετικό από τον Τρελαντώνη, η Φαηλοπαρέα τον έχει καθαρίσει. Και μη χειρότερα με τέτοιους πολιτικούς καραγκιόζηδες. Για τους εχέφρονες αυτού του έρμου τόπου, μένει πλέον ο δρόμος της αυτοεξορίας δυστυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δυστυχώς περιγράφεις πολύ σωστά μια τραγική για την Ελλάδα πραγματικότητα.
  Tο έβαλα ήδη λινκ στο σημερινό μου ποστ <a href="http://atheofobos2.blogspot.com/2011/11/blog-post_05.html'>ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΑΥΡΙΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ;</a>

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν έχεις άδικο σε όσα γράφεις και χαράς το κουράγιο σου διότι εγώ έχω πάθει αγκύλωση τις τελευταίες μέρες.

  Όπως σου είχα πει και πριν υποστηρίζω το να πάμε άμεσα σε εκλογές.
  Ένα σενάριο βέβαια που δεν είχα σκεφτεί είναι αν αυτό το φασιστικό απολίθωμα δε δεχθεί μετά τις εκλογές συνεργασία πάρα μόνο με Αυτοδυναμία.

  Αν συμβεί κάτι τέτοιο και πάμε σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο τότε, έχετε για βρισουλες.

  Είναι πολύ δύσκολες ώρες και η σκέψη όλων μας δύσκολα λειτουργεί σωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Χαζούλης:
  Σωστά, αλλά, και το "άμεσες" εκλογές από μόνο του σημαίνει ένα μήνα το λιγότερο (κατά το σύνταγμα, αν δεν κάνω λάθος). Δηλαδή και με την πρώτη να έβγαζε αυτοδυναμία, στις 12 Δεκεμβρίου πάλι έχετε για βρυσούλες. Το θέμα έχει ξεπεράσει πλέον την πολυτέλεια του πείσματος, και εκεί που λέγαμε ότι καταστρέφει τη χώρα ο ΓΑΠ, τώρα θα την καταστρέψει τελικά ο Σαμαράς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. "δε δεχθεί μετά τις εκλογές συνεργασία πάρα μόνο με Αυτοδυναμία."

  Νομίζω πως αυτό ακριβώς είχε πει στη ΔΕΘ. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει άποψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Η λογική λέει πάντως ότι η χθεσινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά θα στραφούν εναντίον του παντως....αναλύω αυτή την άποψη στο μπλόγκ μου...
  http://unidentifiedobserver.blogspot.com/2011/11/blog-post_05.html
  υ.γ.αγαπητέ ελληνάκη απολογούμε που χρησιμοποιώ τα σχόλια του αρθρου σου για να προωθήσω το μπλογκ μου.Ελπίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και θα το καταλάβω αν επιλέξεις να σβήσεις το σχόλιο μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Χαζούλης

  Για το θέμα των εκλογών. Ας το πάρουμε με βήματα.

  1) Βασική (ίσως και μοναδική) προτεραιότητα που έχει η χώρα ΑΥΤΗ τη στιγμή είναι η υπογραφή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Οτιδήποτε άλλο σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη.

  2) Εκλογές αυτή τη στιγμη σημαίνει: δημόσια έξοδα και κοινωνική και οικονομική ψυχολογία προεκλογικής περιόδου. Ήτοι, νευρικότητα ή/και ακινησία στην εγχώρια, ευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια αγορά.

  3) Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναμένεται να είναι ανατρεπτικό. Τουλάχιστον όχι προς τη σύσταση του κοινοβουλίου. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγει η ΝΔ πρώτη (με ή χωρίς αυτοδυναμία) και πάνω κάτω τα ίδια πρόσωπα. Εκτός αν θεωρείς ότι σε 2 χρόνια ανατρέπεται το πολιτικό κατεστημένο και η νοοτροπία 30-40 χρόνων.

  4) Ακόμα και αν βγει η ΝΔ, πάλι θα αναγκαστεί να υπογράψει τη σύμβαση με ΑΚΡΙΒΩΣ τους ίδιους όρους.

  Άρα τελικά τί έχει κερδίσει η χώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Δεν καταλαβαίνω ... Αφού ο κ. Σαμαράς κατέχει το κατάλληλο "μίγμα πολιτικής" για την διαχείριση των πραγμάτων γιατί δεν συγκυβερνά ώστε να το εφαρμόσει (και ν' ακούσουμε επιτέλους κι εμείς ποιό είν' αυτό ??)

  (Μάλλον εννοεί ότι έπεσε η δική του μάσκα: Μεγάλο Βιβλίο του Πολιτικάντη, σελ. 206: "καταλογίζω στους άλλους αυτό που κάνω εγώ", βλ. επί του θέματος και διδακτορική διατριβή του κ. Μητσοτάκη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Όσο σκέφτομαι οτι χάρηκα όταν "κέρδισε" στην εσωκομματική μάχη την κόρη του Δρακουμέλ, αυτομαστιγώνομαι.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Προσυπογραφω με χερια και με πόδια!

  (ασχετως πασοκ. Σαφέστατα.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Απαράδεκτοι οι χειρισμοί του Σαμαρά αλλά του ΓΑΠ και του συρφετού του καταστροφικοί. Προσωπικά θα αδιαφορούσα για τον πρώτο και έδινα μεγαλύτερη έμφαση στους άκομψους χειρισμούς του δεύτερου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. To δίλημμα που θέτει σήμερα ο Παπανδρέου έιναι "Ή συναινεί η ΝΔ ή καταστρέφεται η Ελλάδα" Εφ΄ όσον η ΝΔ δεν συναινέσει "φορτώνεται" υποτίθεται με τις συνέπειες της αλλοπρόσαλλης πολιτικής Παπαμδρέου. Εάν συναινέσει θα αντιμετωπίσει την κατηγορία πως "αν συναινύσατε νωρίτερα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα". Δύο ερωτήματα : 1. Σε τι εμπόδιζε τόσο καιρό η ΝΔ (η πιο συναινετική Αξιωματική αντιπολίτευση μεταπολεμικά) τον Παπανδρέου να κυβερνήσει;;; 2. Το δίλημμα "Κι άλλη συναίνεση (μέχρι αυτοκατάργησης) της ΝΔ ή καταστροφή" είναι πραγματικό;;; Εάν ναι ποιος μας έφερε ως εδώ;; (Οι δικές μου απαντήσεις : α) Οχι, γιατί κυβέρνηση έχουμε β)Ο κ Παπανδρέου προσωπικά!)
  Προσωπικά είμαι σταθερά κατά των πρόωρων εκλογών. Ακόμα και όταν οι κυβερνώντες δεν μου αρέσουν. Αλλά με αυτή την ιδιόμορφη ψήφο εμπιστοσύνης "σε ψηφίζουμε για να φύγεις" δεν μπορώ να φανταστώ άλλη λύση από εκλογές. Και μετά;Δεν είμαι υπέρ της άποψης "εκλογές μέχρι να υπάρξει αυτοδυναμία" Οι συνεργασίες τότε εκτός από επιβεβλημένες όμως θα είναι πιο εύκολες και κυρίως θα βασίζονται σε μια νωπή άρα ισχυρότερη εντολή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Δυστυχώς η ΝΔ επέλεξε αρχηγό της απο τα σκουπίδια της παρατάξης της.

  Πόσο εύκολα ξέχασαν ότι έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ της οποίας ήταν και πρωτοκλασάτος υπουργός?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ακριβώς! Από τα σκουπίδια επέλεξε η ΝΔ τον αρχηγό της! Τι θα γίνει με την χώρα μας; Την σκέφτεται καθόλου ο τρελλαντώνης που μας το παίζει κι ελληναράς;
  Τα περισότερα καθάρματα της τηλεόρασης δεν αναφέρουν καθόλου ότι ΔΕΝ γίνεται να παραιτηθεί ο ΓΑΠ χωρίς να έχει βρεθεί πρώτα συναινετική λύση! Θα μείνει η χώρα χωρίς πρωθυπουργό για κάποιες ώρες/μέρες;!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Έλα ρε μλκ, δε θα μας διoρίσει ΟΛΟΥΣ στο δημόσιο ο Σαμαρεύς;

  Γαμώτη μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ρε παιδιά χάσαμε και τους "αγανακτισμένους". Τι έγινε, τους έφαγε η γάτα τη γλώσσα; Τώρα έπρεπε να είναι 1.000.000 άνθρωποι στο δρόμο!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...