Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Ο βοσκός και ο λύκος


Έπεσε λοιπόν η «χούντα» του ΓΑΠ, και κάπως έτσι ισοπεδώσαμε άλλη μία λέξη μαζί με τη μνήμη όσων βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν πριν 40 χρόνια στη διάρκεια της πραγματικής χούντας. Με παρόμοιο τρόπο, οι «μισθοί πείνας» της προηγούμενης δεκαετίας, δεν μπορούν να βρουν αντίκρισμα στη σημερινή πραγματικότητα όπου κάποιοι μισθοί έχουν όντως μειωθεί σε επίπεδο πείνας. Ίσως η μοναδική ανάμνηση που απέμεινε στους συνδικαλιστές που ωρύονταν πριν δέκα χρόνια για το εισόδημά τους, να είναι το τετραψήφιο νούμερο του μισθού τους που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδεχομένως σήμερα να έχει γίνει τριψήφιο. Και τώρα, πώς θα ονομάσουν αυτό το νούμερο αφού η «πείνα» εξαντλήθηκε την περίοδο των παχιών αγελάδων; 

Κάπως έτσι ισοπεδώθηκαν και λέξεις όπως «απατεώνας», «κλέφτης», «καθίκι», «δωσίλογος», «προδότης» και «μαλάκας». Ειδικά στο τελευταίο, και μετά από ζύμωση αρκετών δεκαετιών, φαίνεται πως βρήκαμε τον κοινό παρονομαστή για κάθε κάτοικο αυτής της χώρας. Με την υπέροχη αβρότητα και ευγένεια που μας χαρακτηρίζουν, καταφέραμε να βάλουμε όλες τις λέξεις σε ένα καζάνι και τώρα να προσπαθούμε να συνεννοηθούμε. Όλοι απατεώνες, κλέφτες, καθίκια, δωσίλογοι, προδότες και μαλάκες. Η ρητορική του κ. Πάγκαλου περί μαζικής ευθύνης έφυγε από το επίπεδο πολιτικού διαλόγου, και διαχύθηκε σε ολόκληρη την κοινωνία. 

Πλέον ο δημόσιος διάλογος έχει άμεσες διεξόδους απλότητας. Μπορείς να ισοπεδώνεις με χαρακτηρισμούς που η ευρύτερη κοινωνία έχει αποδεχτεί ως κανόνα. Αν είσαι αριστερός, όλοι οι αντίπαλοι είναι νεοφιλελεύθεροι. Αν είσαι δεξιός, όλοι οι αντίπαλοι είναι συριζαίοι. Αν είσαι στο κέντρο, μάλλον για βολεμένο σε κόβω αφού δεν εκφράζεις κανέναν από τους δύο. Αν είσαι Ευρωπαϊστής, είσαι εθνοπροδότης, και αν τρομάζεις στη σκέψη επιστροφής στη δραχμή, τότε σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου τα ΜΜΕ και οι «καθεστωτικοί». 

Λέξεις και έννοιες διασκορπισμένες μέσα σε μία σαλάτα πάθους. Αυτό έμεινε πλέον στον δημόσιο διάλογο. Θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάτι, και του βάζουμε το κάτιτίς παραπάνω. Ποντάρουμε έτσι στο να ακουστούμε λίγο περισσότερο, αλλά και να μιλήσουμε στην «ψυχή» του άλλου. Όμως αγαπητέ, με το πάθος ξεδίνεις λίγο εσύ, αναστατώνεις και για λίγο τον άλλο, αλλά λύσεις και διάλογο δεν δημιουργείς. Και πες ότι εσύ βιώνεις μία συναισθηματικά έντονη περίοδο και θέλεις να ξεδώσεις εδώ και τώρα. Τα παιδιά σου τί φταίνε που κάποια στιγμή θα αναζητούν στο διαδίκτυο τί σήμαινε κάποτε «διάλογος», τί «κυριολεκτική σημασία των λέξεων» και τί «επιχείρημα»; Ή μήπως οραματίζεσαι ένα μέλλον όπου θα επικρατεί όποιος φωνάζει περισσότερο και χρησιμοποιεί τις πιο βαρύγδουπες και φαρμακερές λέξεις;

Και μην με παρεξηγείς. Είναι καλό να χρησιμοποιείς τις λέξεις με πάθος. Αλλά να διαστρεβλώνεις λέξεις και έννοιες για χάρη του πάθους, είναι κυρίως ανέντιμο προς τις πραγματικές έννοιες που θα ήθελες να εκφράσεις, γιατί πολύ απλά τις ισοπεδώνεις. Και όταν έρθει η ώρα που πρέπει πραγματικά να τις χρησιμοποιήσεις, δεν θα έχουν πια αξία.


18 σχόλια:

 1. Και νά, αδελφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε
  ήσυχα-ήσυχα κι απλά.
  Καταλαβαινόμαστε τώρα ― δε χρειάζονται περισσότερα.
  Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί
  θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουν το ίδιο βάρος σ’ όλες τις καρδιές, σ’ όλα τα χείλη
  έτσι να λέμε πια τα σύκα: σύκα, και τη σκάφη: σκάφη,
  κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε: «τέτοια ποιήματα
  σου φτιάχνουμε εκατό την ώρα». Αυτό θέλουμε και μεις.

  Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ’ τον κόσμο
  εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς, μια και παρακολούθησα την κοινωνία των τελευταίων τριάντα ετών να ισοπεδώνει όλη τη δουλειά που είχα αναγκαστεί να κάνω στο δημοτικό και γυμνάσιο, κάνοντας την γλώσσα που έμαθα άχρηστη και εξεζητημένη σε σημείο που αν θέλω να έχω συζήτηση να πρέπει πια να την έχω στα Αγγλικά. Καταλαβαίνω ότι δεν το πήγαινες ακριβώς εκεί και μ' αρέσουν οι υπό-τονοι του σαρκασμού σου, αλλά μην ξεχνάμε ότι, και στην μεγαλύτερη εικόνα, η Ελληνική γλώσσα, στην καθομιλουμένη είναι σήμερα δυό σκαλοπάτια μόνο παραπάνω, και αν είναι δύο, από γρυλίσματα. Και εφ' όσον το μέσον επικοινωνίας σκέψεων έχει κατά τέτοιο βαθμό χάσει την δύναμή του, επόμενο να ασθενήσουν και οι σκέψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Το αδιόριστον των λέξεων γεννά το ακατάστατον των ιδεών και τούτο πάλιν το ακατάστατον των πράξεων" (Κοραής)
  Μια από τις καλύτερες αναρτήσεις σου.
  Οι ισοπέδωση, οι γενικεύσεις, οι ταμπέλες είναι για να μπορεί να γίνεται κουβέντα. Κουβέντα, όχι διάλογος. Ετσι για να περνά η ώρα ή να κάνουμε εντ΄υπωση .... όχι για να γίνουμε σοφότεροι ή να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους άλλους σοφότερους.
  Οσο για το "πάθος".... μάλλον είναι το άλλοθι για αρλουμπολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διαφωνώ ως προς το συμπέρασμα ότι από τον ορυμαγδό των υπερβολών δεν προκύπτουν λύσεις:
  ήδη υπάρχουν άνθρωποι που δηλώνουν έτοιμοι να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. "Το αδιόριστον των λέξεων γεννά το ακατάστατον των ιδεών και τούτο πάλιν το ακατάστατον των πράξεων"

  υπέροχο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Συμφωνώ!

  Είναι σαν αυτό που λένε "Είμαστε Αφρική!" και λέω εγώ ... στην Αφρίκή έχετε πάει;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Με ξάφνιασες. Ακόμα και ο Θουκυδίδης δε θα μπορούσε να φανταστεί τέτοια ισοπέδωση των λέξεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ελληνάκιε, προσωπικά θα επιλέξω μια πιο μέση οδό. Τι εννοώ: είναι σαφές ότι βιώνουμε πραξικοπηματικές καταστάσεις και αυτό αποδεικνύεται σχεδόν καθημερινά. Αν όμως δεν μπορούμε να διακρίνουμε ότι πραξικοπήματα υπάρχουν σε διάφορες μορφές παρά κατηγορούμε τις λέξεις, τότε έχουμε ένα διαφορετικό μεν πλην αντίστοιχο σε αξία πρόβλημα. Και αυτό αποδεικνύεται από τους μισθούς: δηλαδή πριν από χρόνια ήταν πλουσιοπάροχοι; Αν ήταν έτσι, τότε γιατί όλοι κατέφευγαν στα δάνεια; Απλά οι μισθοί των 700 ευρώ ξαφνικά έγιναν των 450 ευρώ, δηλαδή ακόμη χειρότερα. Στο χειρότερα δεν φτάσαμε από το καλά αλλά από το κακά. Ούτε καν μέτρια δεν ήμασταν. Οπότε δεν έχουμε μόνο το πρόβλημα της διαστρέβλωσης που τω όντι υπάρχει αλλά και το πρόβλημα της διαρκούς καταβαραθρώσεως του βιωτικού μας επιπέδου, που απ'όσο βλέπω θα έχει και πιο κάτω (έως αρκετά, μην σου πω). ή για να στο κάων ακόμη πιο σαφές (τι εννοώ), το πρόβλημα είναι η καταβαράθρωση και όχι η χρήση των λέξεων για να περιγράψουμε την καταβαράθρωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Hades

  Σύμφωνοι. Πες το λοιπόν "καταβαράθρωση", ή ακόμα καλύτερα πες το "υποβάθμιση", "κοινωνικό εξευτελισμό", "εγκληματική ανικανότητα", "απληστία των αγορών", "ανθρώπινη ισοπέδωση", αλλά και πάλι... Χούντα δεν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ελληνακι οταν οι τράπεζες ορίζουν Πρωθυπουργούς και οι εκδότες Υπουργούς, δεν είναι Χούντα ;

  Όταν ο οικονομικός πόλεμος μέσα σ'αυτη την διάχυτη πολίτικη ανευθυνότητα οδηγεί ανθρώπους σε αυτοκτονίες. Αυτά δεν είναι θύματα ;

  Θες σφαίρες ; Τα Καλάσνικοφ κάνουν πάρτι στην Αθήνα γιατί οι 1000δες αστυνομικοί είναι απασχολημένοι προστατεύοντας τζαμαρίες, πολίτικους και χριστουγεννιάτικα δένδρα.

  Μια κοινωνία σε διάλυση που κανείς ποτέ δε της μίλησε ειλικρινά για τις υποχρεώσεις της ενώ τα πουλημένα ΜΜΕ την κοίμιζαν ώστε να χορεύει τσιφτετέλια ανέμελα εδώ και 30 χρόνια. Τα ίδια κανάλια που τώρα μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας.

  Ναι, φταίμε, άλλα Χουντα έχουμε και είναι Δημοκρατικά εκλεγμένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ Χαζούλης

  Ναι. Έχουμε υπέρμετρη διαφθορά, αλλά μπορείς να το αναφέρεις, να το συζητάς και να το φωνάζεις χωρίς αυτή τη στιγμή να σου χτυπάει την πόρτα η ασφάλεια και να σου ζητάει πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων. Άρα δεν έχουμε χούντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ellinaki

  Τις προαλες όταν μας σταμάτησαν οι Δίας, χωρίς λόγο, και μας ρώταγαν αν κατευθυνόμασταν στο Σύνταγμα (είχε συγκέντρωση) και γιατί.

  Παρόλο που δε πηγαίναμε στη συγκέντρωση άρχισαν να μας ρωτούν που μένουμε να μας ψάχνουν. Όλα αυτά βέβαια με μηδενική ευγένεια και τσαμπουκά Ελληναρα.

  Τέτοιου είδους προκλητικές συμπεριφορές βλέπω συνεχώς.

  Συμπέρασμα. 25 χρόνοι συμφοιτητές μου να φοβούνται σα Γιαγιάδες να περπατήσουν σε ενα δρόμο που είναι λίγο σκοτεινός. Κλίμα τρόμου.

  Όσο για τα πολιτικά φρονήματα, θεωρώ αστείο το να μπεις στο αστυνομικό σώμα και να δηλώνεις κάτι αντίθετο από το ότι είσαι πατριώτης. (Συμφωνώ ότι δεν έχουμε αγγίξει εποχές 50'-60'-70')

  Σίγουρα το βαρέλι έχει και άλλο πάτο. Γι' αυτό μιλώ για Δημοκρατικά εκλεγμένη Χούντα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Χαζούλης

  Ναι. Έχουμε και αστυνομία που αποτελείται από δημόσιους υπάλληλους και ενίοτε φασίστες, όπως έχουμε και ΜΜΕ που τρομοκρατούν τον κόσμο με δημοσιογράφους που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Επίσης έχουμε και αστυνομική βία, και αμούστακους μπάτσους με πλήρη εξάρτηση. Χούντα όμως δεν έχουμε!

  Μπορούμε να το συνεχίζουμε επ' άπειρω αυτό ξέρεις. Προφανώς εσύ θέλεις ή σε βολεύει ή ξεσπάει ο συναισθηματισμός σου με το να ονομάζεις χούντα μία ανίκανη κυβέρνηση και ένα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Και πάλι όμως δεν ακριβολογείς. Και η έλλειψη ακριβολογίας ευθύνεται για πολλά από αυτά που βιώνουμε όλοι σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. "Και η έλλειψη ακριβολογίας ευθύνεται για πολλά από αυτά που βιώνουμε όλοι σήμερα."

  Ενδεχομένως ναι. Μπορεί όντως λόγο συναισθηματισμού να παρατηρώ πιο πολύ τ' αρνητικά του σήμερα. Ίσως έτσι, να εκδηλώνω και τη φοβία μου γι' αυτό που βλέπω να έρχεται και άθελα μου να επιταχύνω τις καταστάσεις.

  Εύχομαι πάντως στο Θεό του μαύρου χρήματος να συνεχίσει να βαστά στις στιβαρές του πλάτες τους 1.000.000 άνεργους και βάλε.

  Γιατί αν η κοινωνία στερέψει από μαύρο χρήμα και οδηγηθεί σε πραγματική ανέχεια, τότε η ακριβολογία και ο συναισθηματισμός θα πάνε περίπατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. "Εύχομαι πάντως στο Θεό του μαύρου χρήματος να συνεχίσει να βαστά στις στιβαρές του πλάτες τους 1.000.000 άνεργους και βάλε."

  Εγώ εύχομαι να μη σπάσουν και άλλες βιτρίνες ώστε να μη χρεοκοπήσουν και άλλοι εργοδότες και έτσι να μην αυξηθούν ι άνεργοι, εφόσον ισοπεδώνεις καταστάσεις (και δικαιώνεις το Ελληνάκι) βάζοντας στο ίδιο καζάνι τους πολιτικούς με τις βιτρίνες των καταστημάτων.

  Αλλιώς, αγαπητέ μου φίλε, προφανώς θα βουλιάζουν τα malls (που υποθέτω πως δε σου αρέσουν) στα ακριβά προάστια και στο ρημαγμένο κέντρο θα μείνουν οι "αντιεξουσιαστές" οι "μπάτσοι" με τα φασιστοειδή να συνεχίζουν την ηλίθια βεντέτα τους που δεν αφορά κανέναν άλλο σε αυτή την άτυχη πόλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @gm2263

  Φίλε. Κλέβουν με όπλα δεκάδες μαγαζιά κάθε μέρα ληστές και εσύ έχεις κολλήσει στους Αναρχικούς ;

  Δεν είμαι υπέρ του μπάχαλου, άλλα ας είμαστε λίγο προσγειωμένοι για το πως γίνεται η πραγματική ζημιά.

  Ληστείες ,ύφεση και πολιτική ανασφάλεια. Επιμένετε να επικεντρώνεστε σε μια ομάδα ανθρώπων λες και είναι οι δαίμονες της αποκάλυψης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ναι διότι πολύ απλά, ακόμα και για το μνημόνιο έχουμε πάρα πολλές διαδηλώσεις οι οποίες έχουν διώξει τον κόσμο από το κέντρο. Δεν κάνουν την ίδια ζημιά 450 διαδηλώσεις ανά έτος με μια ληστεία που θα συμβεί (ΑΝ συμβεί) σε ένα μαγαζί στο κέντρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...