Παρασκευή, 1 Μαΐου 2009

Intermission #6 (Mayday edition)

Τα σύμβολα πρέπει να ανανεώνονται και όχι να λατρεύονται.

9 σχόλια:

 1. Καλό (αν και διαφωνώ ότι πρέπει να ανανεώνονται τα σύμβολα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άλλο ένα καλό.

  Όπως το καταλαβαίνω: "Τα σύμβολα πρέπει να ανανεώνονται για να μη λατρεύονται."

  Δε νομίζω πως χρειάζεται απαραίτητα να ανανεώνονται τα σύμβολα, αρκεί όπως λές να μη λατρεύονται. Όπως και όλα τα εργαλεία ομαδοποίησης και ταύτισης, που προκαλούν έντονα συναισθήματα και ενστικτώδεις αντιδράσεις: συνθήματα, σημαίες, στολές, κλπ. Έχουν και καλές χρήσεις τα συναισθήματα και τα ένστικτα, αρκεί να μην ανακατεύονται στην πολιτική, όπου η καθαρή και λογική σκέψη είναι πιό χρήσιμη από τους συναισθηματισμούς και τα ένστικτα (στις δημοκρατίες). Το κακό είναι ότι όλα τα σύμβολα μετά από λίγο-ή-πολύ καιρό, αρχίζουν να λατρεύονται. Τότε χάνουν τη χρησιμότητά τους στην πολιτική, και όπως λές, πρέπει να ανανεώνονται. Ή, καμιά φορά, να "ανακυκλώνονται" :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Panos

  Το "ανανεώνονται" μάλλον πιο πολύ προς το "εξελίσσονται" πήγαινε.

  @ polyvios

  Εμένα οτιδήποτε εκτός "λατρείας" μου κάνει μία χαρά. Άλλωστε έτσι μόνο παύουν να είναι σύμβολα, και εμπνέουν με πιο πρακτικούς και δημιουργικούς τρόπους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Υπάρχουν σύμβολα και σύμβολα.
  Συνήθως η λατρεία τους γίνεται από μετέπειτα γενιές.Και όπως σωστά προείπες,αν δεν μας εμπνέουν με πιο πρακτικούς και δημιουργικούς τρόπους, καταντούν μόνο αφίσες και στάμπες σε μπλουζάκια.
  Υπάρχουν όμως σύμβολα όπως ο Αλέκος παναγούλης,που ενώ όλοι προσπαθούν ακόμη να τον θάψουν,ζεί στις μνήμες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γεια σουυυ!!! Ως συνήθως πολύ πετυχημένο... Πως καταφέρνουμε πάντα να παίρνουμε ένα "σύμβολο" και να του αλλάζουμε τα φώτα μου διαφεύγει. Τέλος πάντων, θα αφήσω την φιλοσοφία για κάποια μέρα που δεν θα είναι 4 τα ξημερώματα :p

  Σε παρακολουθώ στενά πάντως, κι ας μην φαίνεται σε σχόλια, απλά πήζω και δεν ξέρω τι να πρωτοκάνω αυτόν τον καιρό στα blogs... Θα επανέλθω κάποτε…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. το καλύτερο είναι να τα περιπαίζουμεκαι διατηρούν τον συμβολισμό τους, αλλά απομαγεμένο και αποστασιοποιούμαστε από την θεοποίησή τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @ tiktos

  Και ο Τσε ζει στις μνήμες. Οι μνήμες όμως πρέπει να μας διδάσκουν και να μας ωθούν προς νέες επικαιροποιημένες κατευθύνσεις.

  @ iocaste

  Καλά, δεν είναι ανάγκη να σχολιάζονται όλα :)

  @ Tyler Durden

  Κάτι πρέπει να σου ΄φυγε στην τελευταία πρόταση, αλλά το έπιασα το υπονοούμενο ;)

  Για κάποιο λόγω, οι (και καλά) "επαναστάτες" θεωρούν ότι μόνο το πάθος για μια ιδέα μπορεί να αλλάξει μια κοινωνία. Οπότε το πάθος μπορεί να επιφέρει και παραλογισμούς ή επιπόλαιες συνειδήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλημέρα. Είδα φως και μπήκα...
  Τα σύμβολα είναι κενά χωρίς τις ιδέες που αντιπροσωπεύουν. Όταν ο καιρός δείξει οτι λίγοι θυμούνται τί αντιπροσωπεύει το εκάστοτε σύμβολο, τότε το σύμβολο χάνει την αξία του, όσες προσπάθειες αναβίωσης και αν γίνονται. Προσωπικά είμαι υπέρ των ιδεών και όχι των συμβόλων. Το σύμβολο παρεξηγείται, η ιδέα όχι. Βέβαια το να μην πιστεύω στα σύμβολα δεν σημαίνει οτι θα προσβάλλω τα σύμβολα των άλλων, αν κάποιοι τα θεωρούν ιερά. Πρόβλημα δικό τους, όσο δεν μου επιβάλλουν τις δικές τους ιδέες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ questfornothing

  Kαλώς ήρθες. Ορθώς λαλείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...