Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010

Γκρίνια, η ελληνοπρεπής

Η γκρίνια είναι μία καθ’ όλα νεοελληνική αρετή. Και φυσικά σε μία χώρα ότι να ‘ναι σαν τη σύγχρονη Ελλάδα, δεν είναι άξιο απορίας που η συγκεκριμένη «αρετή» είναι διάχυτη παντού. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι τόσο η ύπαρξη της γκρίνιας, όσο ο τρόπος που χρησιμοποιείται. Διότι, ακόμα και η γκρίνια σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποβεί εποικοδομητική, εφόσον μαθαίνουμε από αυτή και προχωράμε παρά πέρα.

Όταν η γκρίνια βαλτώνει, δηλαδή επαναλαμβάνεται συνεχώς, χωρίς συγκεκριμένο στόχο ή λόγο, και γίνεται μέρος του καθημερινού διαλόγου μας, τότε οδηγούμαστε στη μιζέρια. Και όταν κατασταλάξουμε στη μιζέρια, τότε αντί για έργο παράγουμε απλά... περισσότερη μιζέρια.

Το ελληνάκι, πιστό στις απόψεις του για ένα γενικότερο ξεκόλλημα από Ελληναρίστικες πρακτικές, παραθέτει μία λίστα από κλισέ φράσεις - συμπτώματα που ενδεχομένως να σηματοδοτούν την ύπαρξη του μικροβίου της γκρίνιας στον εγκέφαλο του ομιλούντος, ώστε αυτό να εντοπίζεται εύκολα. Με αυτό τον τρόπο, προσέχουμε προκειμένου να μην αναμασάμε το ίδιο μικρόβιο και το διαδώσουμε στον υπόλοιπο ανύποπτο κόσμο. Ταυτόχρονα, παρατίθεται και μία σειρά από επεξηγήσεις που πρέπει να έχουμε κατά νου, προκειμένου ο εγκέφαλος να μπει ξανά άμεσα σε λειτουργία και να μην βρεθεί ανυπεράσπιστος μπροστά στη σαρωτική λύσσα του μικροβίου.

1) «Όλοι οι βουλευτές είναι αλήτες, κλέφτες, και λαμόγια»
Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, ζούμε σε μία χώρα όπου οι βουλευτές εκλέγονται από την αναλογική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Άρα το σωστό είναι: «Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι αλήτες, κλέφτες, και λαμόγια».

2) «Όλοι οι πολιτικοί είναι καραγκιόζηδες»
Και ξανάμανά. Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει ακόμα, ζούμε σε μία χώρα όπου η προσωπικότητα του κάθε πολιτικού διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Άρα το σωστό είναι: «Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από καραγκιόζηδες».

3) «Για όλα φταίει ο καπιταλισμός...»
Σύμφωνοι. Ξεκίνα λοιπόν την απάρνηση του καπιταλισμού πετώντας στα σκουπίδια όλα τα υλικά αγαθά που απέκτησες χάρη στον καπιταλισμό. (Αυτό περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα μέσα στο σπίτι σου, φυσικά τον υπολογιστή σου, καθώς και τη σύνδεσή σου στο ίντερνετ).

4) «...και τα ξένα μεγάλα συμφέροντα»
Συνεχίζοντας με το 3), δυστυχώς πρέπει να πετάξεις και τον αναπτήρα ή το στυλό σου. Ωχ γνωστόν, η Bic είναι μία ξένη πολυεθνική τίγκα στα μεγάλα συμφέροντα. Το ίδιο και τα τσιγάρα που καπνίζεις, και τα ξύδια που πίνεις, όταν αναλύεις σε άλλους τη γνώμη σου για τα ξένα μεγάλα συμφέροντα.

5) «Α ναι! Και το Κεφάλαιο»
Το Κεφάλαιο είναι μία πολύ γενική έννοια που αντιπροσωπεύει το μέσο συναλλαγής μεταξύ των ανθρώπων στις κοινωνίες τους και που στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ανθρωπότητας, τυχαίνει να είναι το χρήμα. Πριν κάτι αιώνες ήταν πήλινες νταμιτζάνες και πριν κάτι άλλους αιώνες ήταν κοπάδια από καμήλες. Ενδεχομένως στο μέλλον να είναι κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, όταν κατηγορείς το Κεφάλαιο, στην ουσία διαφωνείς με το μέσο συναλλαγής που έχεις κληθεί να εφαρμόζεις στην παρούσα κοινωνία. Όπως και στο 3), μπορείς να αποτάξεις το Κεφάλαιο και να καταφέρεις να βρεις έναν άλλο καλύτερο τρόπο επιβίωσης και ευημερίας σε μία κοινωνία που συναλλάσσεται με διαφορετικά μέσα και αξίες.

6) «Όλοι οι δημοσιογράφοι στα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια είναι αλήτες»
Περίεργο. Για κάποιο λόγο είναι επίσης πρώτοι σε τηλεθέαση. Άρα σωστή φράση είναι: «Η πλειοψηφία των τηλεθεατών προτιμά να ενημερώνεται από αλήτες».

7) «Η χώρα έχει γεμίσει μετανάστες»
Όντως. Και κατά 98% είσαι και εσύ ένας από αυτούς, οπότε προς τί ακριβώς το, μαγαρισμένο με ρατσιστικές πιτσιλιές, απεγνωσμένο ύφος;

8) «Οι ξένοι θέλουν τους Ρωμιούς δούλους και να τρώγονται»
Γεγονός Νο1: Πάνε περίπου δύο αιώνες μετά την ανεξαρτησία. Καιρός να αλλάξεις την πιπίλα με τους τραγικούς Ρωμιούς.
Γεγονός Νο2: Οι «ξένοι» (που δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς), ποσώς ενδιαφέρονται για το 0,05% του παγκόσμιου πληθυσμού που καταλαμβάνει μία κουτσουλιά γης. Εννοώ, και εμείς ως ξένοι σε σχέση με τους Σενεγαλέζους, πόσο ακριβώς ενδιαφερόμαστε για τα εσωτερικά της Σενεγάλης;
Γεγονός Νο3: Άσχετα με το τί θέλουν οι ξένοι, οι Ρωμιοί δεν φαίνεται να κάνουν και πολλά για να μην τρώγονται μεταξύ τους.

9) «Αν δεν ήταν η τουρκοκρατία...»
Οι Γερμανοί τί να πουν που ισοπεδώθηκαν δις τον προηγούμενο αιώνα, στιγματίστηκαν από ντροπιαστικά καθεστώτα, αλλά μέσα σε 20-30 χρόνια κατάφερναν να ξαναγίνουν σοβαρό και ισχυρό Κράτος;

10) «Οι τραπεζίτες κάνουν φαγοπότια και ο λαός πεινάει»
Έρχεται ο τραπεζίτης και σου λέει: «Σου δίνω 60.000 ευρώ τώρα για να πάρεις μία cayenne, και εσύ θα μου δώσεις 100.000 ευρώ αύριο. Εντάξει;», και εσύ απαντάς: «Ναι! Ναι! Cayenne!». And the idiot is….?

11) «Ο Έλληνας δεν αλλάζει εύκολα»
Η μεγαλύτερη φράση - οδοστρωτήρας όλων των εποχών! Γι’ αυτό κατά μία πολύ μεγάλη πιθανότητα, το ένδοξον ελληνικόν DNA είναι καταδικασμένο να ξεραστεί εκτός ανθρώπινου γονιδιώματος. Όχι από τους Τούρκους, ούτε από τους Γερμανούς, αλλά από την ίδια την Εξέλιξη!

18 σχόλια:

 1. Σταυροβελονιά έκανες πάλι!
  Φτου φτου μη σε αβασκάνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συμφωνώ με όλα. Στο 3 όμως συμφωνώ κατά το ήμισυ: Συμφωνώ ότι όποιος δεν συμφωνεί με τον καπιταλισμό θα πρέπει να κρατάει μια συγκρατημένη και μη καταναλωτική στάση, να προετοιμάζει τον εαυτό του για να ζήσει και με λίγα.

  Όμως αυτό που λες με το ίντερνετ δεν είναι λογικά σωστό. Τις μεγάλες ανακαλύψεις τις χρωστάμε στην ανθρώπινη επινοητικότητα. Ειδικά το ίντερνετ ανακαλύφθηκε λόγω στρατιωτικών (κρατικών) εφαρμογών των Αμερικάνων.

  Ούτε είναι η κοινωνική δικτύωση και οι ελευθερίες που απολαμβάνουμε μέρος του καπιταλισμού γενικά. Ο καπιταλισμός π.χ. στην Κίνα δείχνει ότι λειτουργεί καλύτερα χωρίς πολλές ελευθερίες και πολύ φοβάμαι μην μας τα γυρίσει και εμάς έτσι τώρα που χτυπήσαμε τοίχο.

  Και υπάρχουν και πολλά άλλα παραδείγματα όπως η Χιλή πριν καμιά 40ρια χρόνια ή η Ν.Κορέα του στραηγού Πάρκ μέχρι την δεκαετία του 1980 ή ακόμη και σήμερα η Κίνα. Παραδείγματα που δείχνουν ότι ο αυταρχισμός + τον καπιταλισμό οδηγούν σε μεγαλύτερη ανάπτυξη από ότι η δημοκρατία και οι συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

  Επαναλαμβάνω συμφωνώ με όλα που γράφεις (ακόμη και με το 3) αρκεί να μην θεωρούμε τον καπιταλισμό πανάκεια και πηγή όλων των καλών εξ ορισμού.

  Σημείωση: Αυτό δεν σημαίνει ότι μιλάω για ΕΣΣΔ κομμουνισμό κτλ, όλα αυτά ήταν χειρότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν θα το έλεγα ακριβώς "γκρίνια".

  Ανευθυνότητα μάλλον είναι, γιατί για όλα βρίσκεται πάντα κάποιος άλλος υπαίτιος και ραχάτι του κερατά γιατί όταν πειστείς ότι φταίει το οτιδήποτε άλλο εκτός από σένα, εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ katiana

  Κι εγώ συμφωνώ μαζί σου!

  @ Βρομιστεράκι

  Είδες η νύστα;

  @ Greek Rider

  Δεν διαφωνούμε. Δεν θεοποίησα τον καπιταλισμό, ούτε το θεωρώ ιδανικό οικονομικό σύστημα. Έχει πολλές ατέλειες και όπως είπες και εσύ, η Κίνα είναι ένα λαμπρό παράδειγμα όπου η εφαρμογή του στεγνού καπιταλισμού μπορεί να αποφέρει δυσμενή κοινωνικά αποτελέσματα.

  Η αναφορά στο 3) πηγαίνει κατά κανόνα σε όσους είναι εγκάθετοι, ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνουν τις ανέσεις και τις παροχές του καπιταλισμού.

  Για το ίντερνετ θα διαφωνήσω. Μπορεί η ανάπτυξή του να έγινε από τον αμερικάνικο στρατό, αλλά η διανομή του στα σπίτια για πρόσβαση σε γίνεται από εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, ειδικά στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη πτώση τιμών, παράλληλα με την άνοδο ποιότητας τα τελευταία χρόνια, ήταν ξεκάθαρο αποτέλεσμα ανταγωνισμού ιδιωτικών εταιριών.

  @ ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ' ΑΛΩΝΙ

  Φυσικά κάτω από την επιφάνεια της γκρίνιας βρίσκονται διάφορα σύνδρομα. Η ανευθυνότητα είναι όντως ένα από αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κάτω τα χέρια από τον Καραγκιόζη, είναι το εθνικό μας σύμβολο.

  Κάτω τα χέρια από την αγορασμένη με δανεικά Kαγιέ του PΩMIOY. (Oύτε καν Ρωμαίου).

  Tώρα, το ανθρώπινο είδος είτε θα εκλείψει κάποια στιγμή, ή θα μεταλλαχθεί / εξελιχθεί σε κάτι άλλο, είτε μέσω της φυσικής ή της τεχνητής επιλογής ή και της γενετικής μηχανικής, γιατί όχι;

  Πάντως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο άνθρωψ είναι η πρόωρη αυτοκαταστροφή του λόγω της ασύνορης απληστίας του.
  (Kάτω ο καπιταλισμός-καζίνο ρεεεε!!!!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. A ρε ...ellinaki στο έχω ξαναπεί ότι σε ζηλέυω γι' αυτές τις ψύχραιμες προσεγγίσεις σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Kαλημερα στους..γκρινιαρηδες λοιπον! ;)

  Για τη γκρινια στην Ελλαδα συμφωνω και το εχουμε,εξ αλλου,ξαναπει σε αλλη αναρτηση (συνεστιασεις σογιων,
  κλπ) :) Σε ορισμενα σημεια, ομως, στη τωρινη σου αναρτηση εχω μερικες μικρες 'αντιρρησεις'...

  6.Μπορει η πλειοψηφία των τηλεθεατών να ενημερώνεται από τα μεγαλα καναλια,οπως λες (και συμφωνω οτι δεν θα επρεπε!) αλλα αυτο συμβαινει επειδη καποιοι εχουν ιδρυσει αυτα τα καναλια ακριβως για να διαστρεβλωνουν αποψεις και να 'περνανε' τη δικη
  τους, οπως γνωριζουμε. Τωρα αν ειναι 'υψηλα σε δημοσκοπησεις' κλπ. δεν μου λεει τιποτα επειδη ξερω πως βγαινουν καποια στατιστικα νουμερα που μονο.. αντικειμενικα δεν ειναι!
  Μετα και να υπηρχαν αντικειμενικοι και κυριως προοδευτικοι δημ/γραφοι δεν νομιζω να πιστευεις οτι θα τους εδιναν δουλεια σε τετοια καναλια! Ας μη γελιομαστε λοιπον σχετικα με το τι υπαρχει αυτη τη στιγμη σε ενημερωση και το τι δεν θα επρεπε να να υπαρχει ωστε να ηταν αντικειμενικη η ενημερωση.

  9. Συμφωνω, μεν,με το 'πνευμα' που το λες, επειδη οι Γερμανοι ειναι κατα κανονα εργατικος λαος, αλλα ας μη ξεχναμε και τη τεραστια οικονομικη βοηθεια που η μεταπολεμικη Γερμανια δεχτηκε απο τις ΗΠΑ, οχι επειδη τους λυπηθηκαν φυσικα, αλλα επειδη ηθελαν να χρησιμοποιησουν τη Γερμανια εναντιον της Σοβ. Ενωσης και σαν αντιβαρο προς Γαλλια & Αγγλια. Ειναι γνωστα αυτα.

  11. Οσο για το θεμα οτι ο Ελληνας
  'δεν αλλαζει ευκολα' πιστευω οτι αυτοι που λενε τετοια εξυπνα σχολια ειναι ατομα που δεν εχουν εμπειριες ζωης, για να το πουμε και λιγο...ευγενικα! :) Οταν χρειαστει (και συχνα χρειαζεται πολυ πιο συχνα απ ο τι νομιζουν κατι τετοιοι...εξυπνοι)οι ανθρωποι αλλαζουν και αλλοιμονο τους αν δεν το εκαναν! Ενα παραδειγμα ειναι οσοι χρειαστηκε να μεταναστευσουν στο εξωτερικο,αφου οι διαφορετικες συνθηκες/ καταστασεις υποχρεωνουν καποιους να προσαρμοστουν, αλλαζοντας νοοτροπιες και τροπο ζωης, πολλες φορες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ pølsemannen

  Πολύ μου άρεσε αυτό το "ασύνορης"! Αν και βάρβαρος βίκινγκ, το λεξιλόγιό σας με εκπλήσει!

  @ navarino-s

  Βοηθάει και η νύστα καμιά φορά ;)

  @ Elva

  Έχουμε και λέμε:

  6. Το θέμα της τηλεόρασης είναι λίγο σύνθετο. Εγώ το βλέπω ως κάτι το ανατροφοδοτούμενο. Δηλαδή, ένα τηλεοπτικό κανάλι προσπαθεί να έχει πρόγραμμα ή δημοσιογράφους που αρέσουν σε περισσότερο κόσμο, προκειμένου να έχει καλη τηλεθέαση. Δεδομένου ότι η τηλεόραση "σκουπιδοποιείται" όλο και περισσότερο όσο περνάει ο καιρός, σημαίνει ότι το τηλεοπτικό κοινό έχει ανάγκη για περισσότερο σκουπίδι. Αλλιώς δεν θα ήταν κερδοφόρα κίνηση. Βέβαια όσο πιο πολύ σκουπιδιάζει η τηλεόραση, τόσο πιο πολύ αποβλακώνεται το κοινό και πάει λέγοντας...

  Δεν τα υποτιμώ τα συγκεκριμένα στατιστικά. Σε όποιο σπίτι "μέσης οικογένειας" που έχω βρεθεί, η τηλεόραση είναι πάντα ανοιχτή στις γνωστές εκπομπές με τους γνωστούς δημοσιογράφους.

  9. Σύμφωνοι. Όμως και η Ελλάδα επιδοτείται 20 χρόνια τώρα από την Ε.Ε., ενώ αποτελεί και βασικό στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ.

  11. Προφανώς δεν είναι φράση που θα έλεγε κάποιος από εμάς. Αν κάνεις μία γύρα στα καφενεία όμως, θα την ακούσεις πολύ συχνά. Εγώ πιστεύω ότι εκφράζει άμεσα τον ωχαδερφισμό μας που έχουμε ως κοινωνία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ellinaki
  ωραίο θρέντ.

  @GreekRider,
  μπράβο φίλε συμφωνώ 100%

  @ellinaki
  συμφωνώ σε όλα εκτός από το 8)
  Το εσοφάγωμα των απέναντι είναι ίσως από τις αρχαιότερες επιστήμες που κατείχαν τουλάχιστον οι αξιοπρεπείς απο τις αυτοκρατορίες.
  Όποιος πιστεύει οτι τα γατόνια των μυστικών υπηρεσιών της π.χ. Αγγλίας ξυπνάνε, παίρνουν το πρωινό τους, και στην συνέχεια φαντάζονται ειρηνικούς τρόπους για να βοηθήσουν απομακρυσμένες χώρες είναι 100% ανυποψίαστος.
  Οι τύποι ΔΕΝ κοιμούνται ΠΟΤΕ και δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη. Οι πιο παρατηριτικοί θα θυμούνται πιο κανάλι ήταν πρώτο στα επισόδεια πέρισυ στην Ερμού.... OH YES!!!

  Η ψευδεύσθηση δημοκρατίας (οτι και καλά εμείς ψηφίζουμε αποφασίζουμε, κτλ) είναι τεράστια πλάνη.

  Και για μας ενδιαφέρονται μέρα νύχτα, και για όλη την περιοχή.

  (μην μου πει κανένας οτι π.χ. στην Γιουγκοσλαβία πήγαν να την χωρίσουν/πολεμήσουν/βομβαρδίσουν για τον καλό των λαών, γιατί θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @Elva
  συμφωνώ με όσα λές 100%

  Η Γερμανία-Ιαπωνία είχαν ένα ρόλο μετά τον WWII:
  Να παράγουν βομηχανικά προιόντα, οτιδήποτε, ΕΚΤΟΣ από στρατιωτική βιομηχανία.

  Τους ρόλους τους έδωσαν Αγγλία-Αμερική, οι μεγάλοι νικητές, οι μεγάλοι ΑΙΩΝΙΟΙ νικητές.

  Η Ελλαδίτσα είχε τον ρόλο ακριβώς αυτόν που της έδωσαν και που έχει, απλά πράγματα.

  Εκτός του να συνειδητοποιηθούμε λίγο σαν λαός, και να την ψάξουμε, δεν έχουμε και πολλά περιθώρια... Είμαστε απο τους πιο αδύναμους λαούς στην περιοχή (παρά τις κατα καιρούς διαφημίσεις των ξένων περί Ελλάδας...)
  Όσο πέρναμε δάνεια για τα Καγιένια, είμασταν απόγονοι του Μεγαλέξανδρου, τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Xμμμμ

  εχω μερικες επιφυλαξεις

  1) Ναι μεν αλλα. Ο ΕΛληνας δεν εχει μαθει ακομα να λειτουργει σε καθεστως δημοκρατίας οποτε....

  2) χεχεχε

  3) Διαμαρτυρομαι. Ο καπιταλισμός δεν ειναι ΕΝΑ οικονομικο σύστημα,εχει πολλες μορφες. Διατι εμεις επιλεξαμε μια εκ των χειρίστων ειναι το ζητημα. Υπο αυτην την εννοια ο καπιταλισμος οντως φταιει για "ολα". Αν δεν ειχαμε καπιταλισμο δεν σημαινει πως δεν θα ειχαμε πισια ή ινδερνετς καθως η "δυτική" κοινωνια εχει κληρονομια την τεχνική πρόοδο εδω και 200 διαφορετικά οικονομια/πολιτικά συστήματα

  4) Αν η ατακα λεγεται στα πλαισια του "οι ξενοι ειναι εχρθοι ημων των ΕΛ" τοτε εχεις απολυτο δικιο.

  5) Διαφωνω ως προς τον ορισμο σου. Το κεφαλαιο δεν ειναι το χρημα. Ειναι η συσσωρευμενη δυναμη καποιων. Επι φεουδαρχιας σήμαινε στρατο και γη. Σημερα σημαινει τεραστιες ποσοτητες χρηματος. Και στις 2 περιπτώσεις ειναι απλα η επιβολή της εξουσιας μερικων σε καποιους αλλους


  6) Ναι και στα 2 :)

  7) Σιγα ρε θα κοψουμε κανα δακτυλο :ΡΡΡ


  8) Συμφωνω απολυτα

  9) Οι Γερμανοι εχουν την δικαιολογία πως και πριν τις 2 καταστροφες τους ήταν ενα σοβαρο και λειτουργικό κράτος. Σοβαρο και λειτουργικό ελληνικο κρατος δεν υπήρξε ποτε στην ιστορία. Ουτε υπηρξε σοβαρο κρατος στον Ελλαδικό χώρο γενικως. Ακομα πειραματιζόμαστε
  (οποιος πει σοβαρο και λειτουργικό κράτος την ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία στην οποια ο Ελλαδικος χώρος ήταν απλά ένα θέμα, ή τις μετέπειτα φράγκικες βαρωνίες να έρθει με τον κηδεμονά του)

  10) Νταξ οι καγιεν να 'ουμε, αλλα μην ξεχνας πως εχει παει η κατασχεση γονα σε πρώτες οικίες και σε μικρου κυβισμου αυτοκινητα. Οταν βλεπεις ολη μερα το μελι μπροστα σου, και παράλληλατο εισοδημα σου διαρκως μειώνεται χωρις να μπορεις να κανεις τίποτε γι αυτο και επίσης παράλληλα συνειδητοποιείς πως τα χρόνια περνάνε, έ ο πειρασμός ειναι μεγάλος

  11) Ορθον!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ρε ελληνάκι άμα γράφεις έτσι όταν νυστάζεις τότε να καταργηθεί ο ύπνος για σένα!!!

  Αλλά φτάνουν τα κοπλιμέντα, ήρθε η ώρα της γκρίνιας τώρα..

  Ο λαός απαιτεί κριτική "ελληνακίου" σε πιο σοβαρές και κοινωνικού περιεχομένου ελληνικές γκρίνιες όπως:
  -όλοι οι ταρίφες είναι μουνιά
  -όλοι οι ροκάδες είναι πρεζάκηδες
  -αυτοί οι αμερικάνοι κι ο μπους τα φταίνε όλα
  -τι να μας πει μωρέ κι αυτός, που να ξέρει...
  -όταν οι ξένοι έτρωγαν βατόμουρα εμείς είχαμε χοληστερίνη

  και πολλά άλλα τέτοια όμορφα...

  Τέλος, θα πρέπει να διοργανώσουμε ψήφισμα-αγώνας για να αναγνωριστεί η μιζερογκρίνια ώς προϊόν ελληνικής παραγωγής ακι προέλευσης αποκλειστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. μπράβο φίλε μου πολύ ωραίο και σωστό άρθρο συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ pyrrosccc

  Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για αυτά που γράφεις, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική πολλών δυτικών δυνάμεων, έχουν πλέον σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούν από την Ψαροκώσταινα.

  @ zaphod

  Όσον αφορά τα 3,4,5, χρησιμοποίησα τους ορισμούς όπως τους βλέπουν οι αντίστοιχοι επικριτές. Δεν θα μπορούσα να συμπτήξω τόσο σύνθετες έννοιες σε ένα-δύο ποστ.

  Εδώ ο Καρλ έγραψε ολόκληρο βιβλίο που ακόμα μελετάται στοχαστικά ;)

  @ Kameleon

  A βεβαίως! Θα επανέλθω. Τα χώνω σε δόσεις μετά από "και καλά" σοβαρά posts για να σπάει η νύστα :p

  @ bill

  Να' σαι καλά. Υποθέτω κι εσύ καθημερινά θα ακούς αρκετά από αυτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ellinaki,
  μπορώ να δεχτώ οτι η βασική ζημιά έχει γίνει πολλά πολλά χρόνια πρίν, και έτσι δεν συντρέχει άμεσα κανένας λόγος άμεσης επέμβασης από την δύση με την στρατιωτική έννοια.
  (Για παράδειγμα εμάς δεν χρειάστηκε να μας βομβαρδίσουν, και πίστεψέ με όταν βομβαρδίζουν έχουν και όνομα και διεύθυνση, γιατί σε είδα να αναρωτιέσαι : "Οι «ξένοι» (που δεν ξέρουμε ποιοι ακριβώς)"
  (Απορώ πως μετά τα γεγονότα της γειτονιάς μας 1990-2010, υπαρχουν άνθρωποι που έχουν ακόμα τέτοια παιδικά ερωτήματα.)

  Με το σκεπτικό σου, θα μπορούσε π.χ. μια μείωση των αμυντικών (χμμμ επιθετικών ήθελα να πώ) δαπανών να ανακουφήσει τον μέσο πολίτη στην Αμερική/ΗΒ, να τονώσει την ζήτηση/κατανάλωση και όλα αυτά τα υποτιθέμενα καπιταλιστικά της υποτιθέμενης ελεύθερης αγοράς (δεν υπάρχει καμία ελέυθερη αγορά στα ... χοντρά ζητήματα ... μόνο επίφαση ελευθερίας)
  Γιατί δεν το κάνουν?
  Γιατί βομβάρδισαν/οργάνωσαν την διάλυση της ex-YU 1992-1995, 1999, 2004, 2008?

  ΑΠΟ ΕΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ???

  ΠΩΣ Διαλύουν ένα μεγαθήριο με χρέος 20 δίσ δολάρια, και φτιάχνουν μετά με ενέσεις ένα τερατάκι (εμάς) με χρέος 350?

  ΑΠΟ ΕΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ???

  ΕΛΕΟΣ!!!

  Τεσπα, Είμαι 100% σίγουρος ότι αν είμασταν σοβαρός και πιο συμαζεμένος λαός σαν τους Βούλγαρους ή τους Γιουγκοσλάβους τα 350 δις δεν θα τα είχαμε πάρει με τίποτε, και είτε θα μας εκβίαζαν και θα μας μείωναν μέχρις εξευτελισμού με πολιτικά μέσα (Βουλγαρία) και αν αυτό δεν θα ήταν δυνατό θα μιλούσαν τα αεροπλάνα.

  Δεν τα γράφει αυτά κανα περίεργο βιβλίο αποκρυφισμού του Λιακόπουλου, η ιστορία στην οποία είμασταν και παρόντες τα γράφει.

  ΕΛΕΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ pyrroscccc

  Δεν αντιλέγω ότι υπάρχουν στρατηγικής σημασίας συμφέροντα σχετικά με την Ελλάδα. Απλά οι όροι έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, και το βάρος της στρατηγικής των κλασσικών δυτικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί αλλού.

  Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς ξένα συμφέροντα, το γεγονός ότι βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας δεν τιμάει εμάς τους ίδιους. Εάν είχαμε πιο ομοιογενή και συλλογική κοινωνία ως Κράτος, θα είχαμε λύσει πολλά ζητήματα, και ας έπαιζαν τα οποιαδήποτε ξένα παιχνίδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...