Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Σημεία των ημερών

 • Η συγκέντρωση της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος, για τα νέα μέτρα, απαριθμούσε γύρω στους 3.500 διαδηλωτές. Στην Αθήνα μόνο, οι πωλήσεις του DVD με την Τζούλια Αλεξανδράτου άγγιξαν τις 150.000.
 • Η βία δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη. Όταν θεωρείται θεμιτή από την μία πλευρά, αυτόματα νομιμοποιείται η χρήση της και από την άλλη.
 • Σημασία δεν έχει τόσο το γεγονός ότι ψεκάστηκε με χημικά ο Μανώλης Γλέζος, όσο το γεγονός της καθεαυτό πράξης. Δηλαδή ότι ανάμεσα στους αστυνομικούς, υπάρχουν ακόμα πολλά όργανα που δημιουργούν «μεμονωμένα περιστατικά» χωρίς να αναλογίζονται τις ευθύνες και τον ρόλο τους.
 • Μία διαθεσιμότητα = Χίλιες συγνώμες.
 • Το πάθος και το συναίσθημα δεν είναι καλοί πολιτικοί σύμβουλοι, ειδικά σε σημαντικές αποφάσεις. Την πολιτική πρέπει να την διέπει μόνο λογική. Το συναίσθημα αρμόζει μόνο στις προσωπικές υποθέσεις του καθενός και όχι στις πολιτικές. Μη συγχέουμε την Δικαιοσύνη με την ηθική.
 • Σε περιόδους κρίσης, πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα απολύονται, ή απλά δεν πληρώνονται. Καλό θα ήταν λοιπόν, οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα να κατεβάσουν λίγο τους τόνους τους. Από σεβασμό και μόνο.
 • Η ελληνική Αριστερά έχει σχεδόν ξεπεράσει σε συντηρητισμό τη Δεξιά. Όταν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι τα μυαλά που σκέφτονται πιο μπροστά και καθοδηγούν τις κοινωνικές εξελίξεις, λιγοστεύουν ανησυχητικά.
 • … πράγμα που φυσικά δεν τιμάει οποιαδήποτε Δημοκρατία.
 • Παράδοξη απεργία Νο1: Εφοριακοί και τελωνιακοί. Οι δύο κλάδοι, δηλαδή, χάρη στους οποίους τα μεγάλα εισοδήματα φοροδιαφεύγουν.
 • Παράδοξη απεργία Νο2: Οι κλάδοι που ζητούν να φοροδιαφεύγουν νόμιμα. (Πχ, ταρίφες, περιπτεράδες, βενζινοπώλες, κλπ).
 • Παράδοξη κοινωνική συμπεριφορά: Το γεγονός ότι τα δύο ανωτέρω παράδοξα, διαδήλωναν χέρι-χέρι με όλους τους υπόλοιπους.
 • Προκειμένου ο σεβασμός για το κοινό δίκαιο να είναι διάχυτος σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό, αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται επίσης σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό. Βάσει αυτής της αρχής άλλωστε, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε από τη δική της πλευρά, οπότε τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης να τιμήσει αυτή την αρχή. Με τα νέα μέτρα, οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι «έκαναν το καθήκον τους» και πληρώνουν ένα μέρος της κρίσης. Βάσει της αρχής κοινού δικαίου, είναι η σειρά της ανάληψης ευθυνών από αυτούς που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και έλαβαν κακές πολιτικές αποφάσεις που αποδεδειγμένα διέβαλαν ευθέως την ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι δηλαδή η ώρα να ασκηθούν ποινικές διώξεις στα εν λόγω πρόσωπα.
 • Το πρόβλημα επικοινωνίας και συλλογικής συναίσθησης που διέπει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, φάνηκε ξεκάθαρα αυτές τις μέρες της γενικότερης «αναμπουμπούλας», απαντώντας ευθέως στο ερώτημα που έθεσα στην προτελευταία πρόταση της προηγούμενης ανάρτησής μου.
 • Τα ΜΜΕ ίσως τελικά να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης της οποιασδήποτε κοινωνικής συνοχής.

21 σχόλια:

 1. αγαπητε φιλε καθε ταξι μονο απο το πετρελαιο πλρωνει φορο 16 χιλιαδες ευρο τον χρονο και πληρωνει 1200 ευρο φορο τον χρονο επισης πληρωνει 600 ευρο φπα χωρις να το εισπρατει δηλαδη πληρωνει περιπου 18000 φορο τον χρονο. εαν μας βαλουν βιβλια εσοδων εξοδων θα ακριβινει το ταξι 10% λογω φπα και θα πεσει η δουλεια πολυ. επισης το ταξι μονο για την ασφαλεια αυτοκινητου πληρωνει 1550 τον χρονο, βεβαια η προπαγανδα της κυβερνησης ειναι πολυ μεγαλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Βάσει της αρχής κοινού δικαίου, είναι η σειρά της ανάληψης ευθυνών από αυτούς που βρίσκονταν σε θέσεις ευθύνης και έλαβαν κακές πολιτικές αποφάσεις που αποδεδειγμένα διέβαλαν ευθέως την ελληνική οικονομία τα τελευταία δέκα χρόνια."

  Εκει ειναι το κομβικο σημειο. Αν δεν γινει αυτο προβλεπω μεγαλες αναμπουμπουλες. Στα λοιπά συμφωνουμε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ bill

  Αγαπητέ bill. Κάθε κλάδος ελεύθερου επαγγέλματος έχει έξοδα συντήρησης, διαχείρισης και διάφορα πάγια.

  Από εκεί και πέρα όμως, το προϊόν που παράγει, είτε είναι υλικό αγαθό, είτε παροχή υπηρεσιών (όπως το ταξί για παράδειγμα), πρέπει να φορολογείται.

  Αυτό όσον αφορά την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους κλάδους ελευθέρων επαγγελμάτων.

  Έχω μία απορία όμως, που πάντα ήθελα να ρωτήσω, και επί τη ευκαιρία θα μπορούσες να μου λύσεις. Λες ότι στην περίπτωση λογιστικού τρόπου τήρησης βιβλίων (δηλαδή με βιβλίο εσόδων-εξόδων και αποδείξεις), αναγκαστικά πρέπει να ακριβίνει το ταξί. Πράγμα που σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν έχετε μεγάλο περιθώριο κέρδους. Αφού το ταξί είναι τόσο ασύμφορο, για ποιο λόγο μία άδεια ταξί κοστίζει εξαψήφιο νούμερο και είναι τόσο περιζήτητη;

  Η απορία είναι ειλικρινής. Δεν υπονοώ τίποτα.

  @ zaphod

  Εάν το απεργιακό μέτωπο είχε μόνο αυτό το αίτημα, ενδεχομένως να λαμβανόταν υπόψη στα πιο σοβαρά, και να είχε και ευρύτερη κοινωνική στήριξη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημέρα Ελληνάκι..

  'Η Ελλάδα έκανε ότι έπρεπε απ' τη δική της πλευρά'..

  Αυτά τα μέτρα έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση; Να εξοικονομήσει 1 δις (και ούτε) πιέζοντας τους ήδη υπερχρεωμένους στις τράπεζες και στις κάρτες;
  Γιατί ΔΕΝ εξέδωσε ένα κρατικό ομόλογο, έστω με 3% επιτόκιο; Ποιός την εμπόδισε; Ποιούς συνέφερε να δανειστεί το κράτος με 6% επιτόκιο; Μήπως έπαιξε το παιχνίδι των τραπεζών για να μην χάσουν την 'ρευστότητά' τους;
  Γιατί ΔΕΝ θεσμοθέτησε μια έκτακτη εισφορά στα κέρδη της τελευταίας πενταετίας των Ανωνύμων εταιρειών; Υπολογίζουν πως μια τέτοια εισφορά μόλις με 0,5% θα ήταν πάνω από 50 δις !!! Όλα, δηλαδή όσα θα δανεισθεί φέτος !
  Θέλει ανταγωνιστική οικονομία; Γιατί δεν ΜΕΙΩΝΕΙ τους συντελεστές ΦΠΑ σε κάθε τί που παράγεται στην Ελλάδα και εξάγεται, ακόμη και στον τουρισμό; Έτσι κι αλλιώς αφού με τον συντελεστή ΦΠΑ έχουμε καταντήσει να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική. Μήπως γιατί αυτό θα ενοχλούσε την υπερ-εξαγωγική Γερμανία;
  Γιατί έσπευσε να παραγγείλει 6 φρεγάτες απ' τους Γάλλους και δεν ξέρω κι εγώ τι ακόμη απ' τους Γερμανούς και την πολεμική τους βιομηχανία;
  Δεν τσουβαλιάζω κανέναν Ελληνάκι, κι εμένα με ενοχλεί ο εφοριακός που τα παίρνει, κι ο ταξιτζής που δεν πληρώνει, κι ο μικροαπατεώνας που αρμέγει την αγελάδα όσο μπορεί αλλά τα ΧΟΝΤΡΑ ψάρια μένουν εσαεί απείραχτα.
  Δεν τσουβαλιάζω κανέναν, έχει και η αριστερά, και ο συνδικαλισμός τα στραβά τους, αλλά τα μέτρα είναι προς την πλευρά του ΑΔΙΚΟΥ, ερχόμαστε και θίγουμε ασφαλιστικά και εισοδηματικά δικαιώματα των εργαζομένων που μόνο για την κρίση δεν ευθύνονται.
  Και το χειρότερο, ΔΕΝ οφείλεται σε ανικανότητα. Είναι καθαρή ΠΡΟΘΕΣΗ, πολιτική ΕΠΙΛΟΓΗ.
  Πολιτική επιλογή που τη στηρίζει ο ΣΕΒ, ο κ. Καρατζαφέρης, η ΝΔ και ο ...Μητσοτάκης (πατήρ)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για μένα το πιο παράδοξο είναι το γεγονός ότι μετά τα κλάματα και τους οδυρμούς για τη φτώχεια που θα χτυπήσει τους ασφαλείς ΔΥ, στη διαδήλωση με αίτημα την ανατροπή των μέτρων που θα φέρουν τη φτώχεια δεν συμμετείχε περισσότερο από 5% αυτών που κατοικούν και εργάζονται στην Αθήνα. Οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν από τη φτώχεια;

  Με αφορμή το σχόλιο του Θανάση, να αναφέρω ότι η διαχείριση της οικονομίας μοιάζει μερικές φορές σαν τη συνταγή για ...κεικ. Καθορισμένη δόση από το ένα συστατικό, καθορισμένη δόση από το άλλο συστατικό, γρήγορο χτύπημα, απαλό χτύπημα και πάει λέγοντας. Όλοι εμείς λοιπόν που προτείνουμε να αντικατασταθεί ένα συστατικό από ένα άλλο, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να διαγνώσουμε επακριβώς τις συνέπειες της αντικαταστάσεως; Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε λιγάκι πιο σφαιρικά;

  Παρεπιπμτόντως δε ... μήπως ακούσατε το πρωί τον Παπαντωνίου, σε εκπομπή του Μέγκα, στην οποία δήλωσε ότι τα μέτρα θα ήταν πιο αποτελεσματικά αν είχαν ληφθεί την επομένη των εκλογών και θα είχε αποφευχθεί και το κόστος του δανεισμού από τότε μέχρι σήμερα. Στο γιατί δεν λήφθηκαν όμως, απάντησε ότι έπρεπε να διαπαιδαγωγηθεί ο ελληνικός λαός στην αναγκαιότητα τους... Όχι δεν βρέχει, μας φτύνουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολύ σωστά ομιλείς και συμφωνώ σε όλα.
  Αναφορικά με το χθεσινό συμβάν με τον Γλέζο ιδίως μου σηκώθηκε η τρίχα. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με το αν ξέρεις τον Γλέζο, ούτε με το αν συφμωνείς ή διαφωνείς με τις θέσεις του. Εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν ασπρομάλλη άνθρωπο, ηλικιωμένο. Ούτε αυτό δεν πρόσεξαν τα ζώα; Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω την επίσημη εκδοχή. Είχε μαζί του ναρκωτικά; Τον χτύπησε ζαρτινιέρα; Προέβη σε εξύβριση και απειλές; Τον είδαν να κρατάει όπλο ή εκρηκτικά; Είμαι πολύ περίεργος.

  Επίσης σου διαφεύγει ότι το βίντεο της Τζούλιας μην ξεχνάς ότι έφερε πολύτιμο οξυγόνο στον τομέα των οικοδομών: έπεσε πολύ σοβάτισμα το τελευταίο διήμερο.

  Επίσης, η πραγματική αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μόνο το χρέος της δεν έκανε αφού:
  -ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο (πχ τι γίνεται με τις αποδείξεις κλπ)
  -δεν υπήρχε η παραμικρή νίξη στην ανάπτυξη αφού όλες οι εισροές είναι από φόρους και περικοπές
  -ακόμη δεν υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για να πάνε φυλακή αυτοί που πρέπει. Με τους ισχύοντες νόμους τα αδικήματα έχουν παραγραφεί αφενός, αφετέρου δεν υπάρχει σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός (πάσης λογής). Εδώ σκέψου ότι μόλις χθες έγινε η πρώτη νομική κίνηση του κράτους κατά του Ψωμιάδη, που μιλάμε ότι έχουν περάσει πόσοι μήνες. Μιλάμε για αστεία πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. υπεροχα και τα δυο τελευταια κειμενα σου!καλο σαββατοκυριακο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. η άδεια ταξί φίλε μου είχε φτάσει τις 200 χιλιάδες ευρό, τώρα λόγο των νέων μέτρων έχει 130 χιλιάδες. με το ταξί εξασφαλίζεις μια θέση δουλειάς για αυτό έχει τόσο ακριβά, και σε όλον τον κόσμο είναι ακριβό, στην θεσσαλονίκη έχει 300 χιλιάδες στην ρόδο επίσης 300 χιλιάδες. κάθε ήμερα έχει έξοδα το ταξί 60 ευρό και πιάνει περίπου 120 ευρό την ήμερα.εγώ το έχω νοικιάσει όλο γιατί και εγώ μισώ τους ταξιτζήδες.και κάνω μια άλλη δουλειά για 6 ώρες την ημέρα.ένας άλλος λόγος που είναι ακριβό το ταξί είναι οι μαντράδες που ανεβάζουν τις άδειες για να βγάλουν περισσότερα. κάποτε το ταξί έβγαζε λεφτά τώρα όλοι έχουν αυτοκίνητο και έχει πολύ κίνηση και δεν μπορείς να δουλέψεις. εμένα μου σπάσανε τα νεύρα μου για αυτό το νοίκιασα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ελληνάκι, είμαι καινοιύργια αναγνώστρια και ακόμα προσπαθώ να καταλάβω το εξής: πως γίνεται ενώ όλα όσα γράφεις είναι λογικά και τα περισσότερα σωστά, να με εκνευρίζουν τόσο.
  Ας πουμε η στυσχέτιση της συμμετοχής στην πορεία με τις πωλήσεις της τσόντας, είναι ενδιαφέρον στοιχείο αλλα πώς το χρησινοποιείς εδώ; για να πεις ότι είμαστε μαλάκες; Εγω θα το συνδυάσω με την τελευταία σου παρατήρηση με τα ΜΜΕ και θα σου πω, ναι, έτσι μας καταντήσανε αυτοί, αλλα κι εσύ μαζί τους που στο προηγούμενο ποστ σου ήσουνα αρνητικός στην κινητοποίηση.

  Αυτός ο γέρος άνθρωπος που βγήκε στο δρόμο να διαμαρτυρηθεί χωρίς κανένα προσωπικό όφελος, αποτελεί υπόδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς σε όλη τη ζωή του. Οταν βάλλεται αυτός ο γέρος, θυμώνουμε πολύ, γινόμαστε έξαλλοι, δε λέμε "μια διαθεσιμότητα = χίλιες συγνώμες".

  Θελω να πω ότι αυτό που με νευριάζει είναι αυτή η υπερβολική ψυχραιμία, η προσπάθεια αντικειμενικότητας και εξορθολογισμού των πάντων, σαν να μη σε αφορούν, να μη μας αφορούν να είμαστε υπεράνω.
  Αν πω "σαν τον Πρετεντέρη" θα σε προσβάλλω πολύ; αν ναι, συγνώμη, αν όχι έχω δίκιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Θανάσης Ξ.

  Δεν είμαι οικονομολόγος για να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σου. Απλά παρακολουθώ τα πράγματα όσο πιο σφαιρικά γίνεται.

  Επαναλαμβάνοντας και από το προηγούμενο post, αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ταμείο είναι πολύ μείον για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε άμεσες ανάγκες. Και όταν λέμε άμεσες, εννοούμε αυτές του επόμενου μήνα.

  Άρα αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι εξοικονομούνται με όσο πιο άμεσο τρόπο γίνεται ορισμένα κεφάλαια προκειμένου να ανασάνει προσωρινά το ταμείο και να βελτιωθούν και οι όροι δανεισμού.

  Εάν είναι σωστά τα μέτρα ή όχι, δεν μπορώ να τα κρίνω στο 100%. Θα φανεί στο μέλλον. Το παράδειγμα με τον ΓΑΠ δεν το χρησιμοποίησα για να τον δικαιώσω. Χρησιμοποίησα μόνο την φρασεολογία του για να δηλώσω αυτό που δηλώνεις και εσύ. Ότι είναι δηλάδή η σειρά των μεγάλων ψαριών.

  @ ESKARINA

  Δεν έχει άδικο ο Παπαντωνίου όσον αφορά την περίοδο που έπρεπε να είχαν ληφθεί τα μέτρα. Θα βελτίωνε σίγουρα την πιστοληπτική μας ικανότητα. Από εκεί και πέρα, τόσο ο Παπαντωνίου, όσο και οποιοσδήποτε βγαίνει στα κανάλια για να κάνει δηλώσεις εκ του ασφαλούς βρίσκονται έξω από το χωρό, και ως γνήσιες πολιτικάτζες, έχουν ιδιαίτερη ροπή στην ακατάσχετη μπουρδολογία.

  @ Hades

  Το γνωρίζω ότι πάλι είμαστε πίσω. Απλά, όπως έγραψα και στον Θανάση Ξ, χρησιμοποίσα τη φρασεολογία του ΓΑΠ. Εφόσον ο ΓΑΠ θεωρεί ότι είμαστε εντάξει, είναι σειρά της κυβέρνησης για τα υπόλοιπα.

  Κατα τ'άλλα η ελληνική πολιτική παραμένει στο γνωστό ανασφαλή τρόπο λήψης αποφάσεων. Ψιλαφίζουν πρώτα την κοινωνία για κάτι μήνες, και μόνο τότε λαμβάνουν και καμία απόφαση. Τρέχα γύρευε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ OSTRIA

  Ευχαριστώ. Καλό ΣΚ και του λόγου σου!

  @ bill

  ΟΚ. Με κάλυψες.

  @ jomarch

  Νομίζω πως πέφτεις στην παγίδα όπου προσπαθείς να καταλάβεις σε ποιον χώρο ανήκω, οπότε παθαίνεις αυτό που παθαίνω και εγώ με πολύ κόσμο :) Στην πραγματικότητα όμως ούτε ανήκω σε κάποιο χώρο, ούτε προσπαθώ να διδάξω κάτι. Παρατηρώ, αναλύω και εκφράζω την άποψή μου, απλά.

  Θεωρώ πολύ σημαντικό το 5ο σημείο που ανέφερα. Δηλαδή ότι στην πολιτική σκέψη δεν πρέπει να υπάρχει συναισθηματισμός. Όχι επειδή είμαι κανένας ψυχρός τεχνοκράτης, αλλά επειδή η ιστορία μας έχει διδάξει ακριβώς αυτό.

  Όταν λοιπόν αναφέρομαι σε κοινωνικά δρώμενα, θεωρώ ότι την πιο αντικειμενική αντίληψη μπορείς να την έχεις όταν σκέφτεσαι λογικά, μακριά από δεξιές ή αριστερές ταμπέλες και σκουριασμένα σλόγκαν.

  Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό να ασκούνται πιέσεις προς την κατάργηση των ΜΑΤ, ή την καλύτερη εκπαίδευση όλων των μπάτσων με συνεχή αξιολόγηση, παρά πάνω στον εκνευρισμό μου για τον ψεκασμό του Γλέζου να οδύρομαι και να εκτοξεύω παθιασμένα συνθήματα εναντίον των πάντων. Στην Ελλάδα και τα δύο είναι σχετικά ανούσια, αλλά το πρώτο εστιάζει στην αιτία της μπατσικής βίας και όχι στο σύμπτωμα. Με το δεύτερο επαναλαμβάνεται απλά ένα μοτίβο που ποτέ δεν οδήγησε πουθενά.

  Τώρα, όσον αφορά το θέμα της αριθμητικής υπεροχής των φαν της Τζούλιας, με παρεξήγησες. Δεν προσπαθώ να υπονοήσω το οτιδήποτε. Γράφω απλά τα στοιχεία προς σκέψη των αναγνωστών. Ο καθένας το κάνει αυτό το γεγονός ότι θέλει και το μεταφράζει όπως θέλει. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πραγματικότητα του γεγονότος. Γενικως προτιμώ να προσεγγίζω έτσι τα πράγματα.

  Αν με αποκαλέσεις Πρετεντέρη θα με προσβάλλεις, οπότε ας το θεωρήσουμε ως μη γενόμενο. Μετά από 2,5 σχεδόν χρόνια μπλογκαρίσματος (yuk!), νομίζω ότι έχω ρίξει αρκετές χριστοπαναγίες προς διάφορες κατευθύνσεις για να θεωρούμαι υπεράνω. Άλλωστε, αν ήμουν όντως υπεράνω, δεν θα καθόμουνα να γράφω αναρτήσεις για θέματα που υποθέτω ότι μας καίνε όλους. Το πιο πιθανό να είχα αγοράσει κι εγώ μια 40ιντση πλάσμα TV και οι έγνοιές μου να περιορίζονταν στο next top model.

  (οκ το κούρασα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σ' ευχαριστώ για την απάντησή σου.
  Προφανώς διαφωνούμε σ' αυτό το βασικό 5ο σημείο. Οπως το βλέπω εγώ, στισ μέρες μας λείπει ο θυμός και η αγανάκτηση που θα μας οδηγήσουν σε ανατροπές. Κι αυτό οφείλεται αφ ενός μεν στην πλύση εγκεφάλου που υφιστάμεθα από τα ΜΜΕ και αφετέρου στο ότι είμαστε όλοι λίγο πολύ βολεμένοι, συνήθως με δανεικά. Οσο για το τι δείχνει η ιστορία περι ψυχραιμίας, είναι μια μεγάλη κουβέντα αυτή, αλλα θα πω μόνο ότι υπάρχουν στην ιστορία πολλες πετυχημένες επαναστάσεις εκ των οποίων μια είναι και αυτή του 1821. Και επαναστάσεις δεν γίνονται χωρίς συναισθηματισμό, όπως και δεν γίνεται εθνική συναίνεση χωρίς συναισθηματισμό, έμπνευση, όραμα έστω και ουτοπικό.
  Κι αν μπορει κάτι να μας εμπνευσει και να μας ταρακουνήσει είναι η παρουσία αυτού του υπερήλικα μπροστά στη βουλή, ακόμα κι αν δεν τον ψέκαζε με χημικά ένας αμόρφωτος και ανιστόρητος ματατζής...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ jomarch

  Ακριβώς. Όμως το είπες και μόνη σου. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι πλέον βολεμένη και κοιμισμένη. Είναι μεγάλη παγίδα να προσδοκούμε σε μία μαζική αφύπνιση, διότι απλά δεν συμβαίνει.

  Οι μεγάλες επαναστάσεις και οι κοινωνικές ανατροπές συνέβησαν ιστορικά, ακριβώς επειδή κάποτε στους δρόμους κατέβαιναν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος.

  Αυτό όμως ίσχυε στο παρελθόν. Στο παρόν δεν ισχύει. Δεν ξέρω αν είναι άδικο, ή κρίμα, ή οτιδήποτε, αλλά είναι αυτό που είναι. Άρα οι κοινωνικές μάχες πρέπει πλέον να δίνονται με άλλου είδους "όπλα". Άμα με ρωτήσεις ποια είναι αυτά, δεν ξέρω να σου απαντήσω. Αν ήξερα θα φρόντιζα να το εφαρμόσω. Μπορώ να σου απαντήσω πιο γενικευμένα όπως να στραφούμε στη διεκδίκηση μίας καλύτερης παιδείας κλπ, αλλά και πάλι αυτό ακούγεται όσο αφελές και γενικευμένο όσο μία πορεία στο Σύνταγμα.

  Γι' αυτό θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα γεγονότα, παρά στις θεωρίες. Τα γεγονότα συμβαίνουν ντε φάκτο. Οι θεωρίες ενδεχομένως να συμβούν, ενδεχομένως και όχι. Όμως τα πραγματικά δεδομένα και τα γεγονότα προϊδεάζουν για το αν μια θεωρία είναι θεμιτή από την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Οπως καταλαβαίνω την απάντησή σου, θεωρείς θετική την ιδέα της ανατροπής απλά θεωρείς παρωχημένες και αναποτελεσματικές τις υπάρχουσες πρακτικές και δεν εχεις κάτι καινούργιο να προτείνεις.
  Κι όμως έχεις, αυτό εδώ το βήμα "δημόσιου" λόγου και διαλόγου. Η εντύπωσή μου είναι πως εδώ, στο διαδύκτυο, μπορουν να γίνουν πολλα. Κι εσύ σαφώς ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ μια μετριοπαθή στάση που βλέπει το δίκιο και το άδικο όλων των πλευρών και δεν υψώνει τη φωνή. Ο φόβος του να θυμίσεις αριστερές φανφάρες ή να γίνεις γραφικος σε κρατάει σε μια θερμοκρασία ΧΛΙΑΡΗ. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, για μένα όμως είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Εγώ ellinaki μου θέλω να σε συγχαρώ για τη νηφαλιότητα με την οποία προσεγγίζεις τα θέματα! Μπορώ να πω ότι σε ζηλεύω γιατί αυτό το στοιχείο μου λείπει εμένα.
  Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι οι φόβοι μου ότι τελικά θα την πληρώσει στα μισθολογικά και ο τόσο ταλαιπωρημένος ιδιωτικός τομέας που εργασιακά τα τελευταία χρόνια έχει γυρίσει στον ...19ο αιώνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ jomarch

  Για να ανατρέψεις κάτι, πρέπει να γνωρίζεις τί ακριβως πας να ανατρέψεις. Όλοι θέλουμε να ανατρέψουμε πράγματα.

  Δεν θα το ονόμαζα "φόβο να θυμίσω αριστερές φανφάρες" ακριβώς. Η φωνή που υψώνω είναι αυτό ακριβώς που είπες και εσύ. Να βλέπω δηλαδή το δίκιο και το άδικο της κάθε πλευράς. Δεν καταλαβαινω για ποιο λόγο μία μετριοπαθής στάση δεν αποτελεί δυνατή φωνή από μόνη της.

  Το πάθος και τη μονόπλευρη θεώρηση πραγμάτων, τα τρώμε στη μάπα χρόνια τώρα, και τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα τριγύρω μας: η αριστερά έχει καταντήσει δεξιά. Η δεξιά έχει γίνει ακροδεξιά, ο αντιεξουσιαστικος χώρος έχει εξαφανιστείμ και το Κράτος και η Αγορά έχουν μπλέξει τα μπούτια τους. Και όλα αυτά επειδή ουδέποτε ακούγονταν οι μετριοπαθείς και ορθολογικές φωνές.

  @ navarino-s

  Είναι πολύ πιθανό, παρόμοια μέτρα να εφαρμοστούν σύντομα και στο δημόσιο τομέα. Και εκεί το ανθρώπινο κόστος θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

  Θα συμφωνήσω ότι στα εργασιακά επιστρέφουμε πολλά χρόνια πίσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Λοιπόν όλο αυτό το κλίμα...
  Της δυσκολίας, της συμμετοχής, της αντίδρασης και της πολυφωνίας
  είναι φοβερό πως σε κάτι ψυχανώμαλες προσωπικότητες, σαν εμένα :)), δημιουργεί το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα απ΄αυτό που απαιτούν οι καιροί.
  Πόσο πολύ με κάνουν όλα αυτά να θέλω να κατεβάσω διακόπτες και να κλειστώ στο καβούκι μου, χωρίς να ακούω και να βλέπω κανέναν που τα έχει πια πει όλα, που τα ξέρει όλα και για όλα έχει διαθέτει όχι μόνο τις σωστές εξηγήσεις για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, αλλά κι όλα τα "σίγουρα" που θα μας ...πάνε ταμείο στο μέλλον.

  Άντε να αφιερώσω κι εγώ ένα τραγουδάκι στην επανάσταση και .... αν εξαφανιστώ κάποια στιγμή ξαφνικά μην ανησυχήσεις.
  Δεν θα έχω αντέξει άλλο :))))
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. διαβασα σήμερα την συνέντευξη που έδωσε ο Βγενόπουλος στον Χατζηνικολάου. Αν δεν την έχεις διαβάσει, ελληνάκι, σπεύσε. Ειναι ο ορισμός της ψύχραιμης και χωρίς συναισθηματισμούς εξέτασης του θέματος, με αριθμούς και δεδομένα, και παρόλαυτά, είναι πιο επαναστατική και ρηξικέλυθη από την δική σου αντιμετώπιση. Και είναι του Βγενόπουλου, το φαντάζεσαι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ' ΑΛΩΝΙ

  Όλα αυτά εξαρτώνται στην αντίληψη που κάποιος μπορεί να είχε μέχρι τώρα για την ελληνική πραγματικότητα. Όσοι "έπεσαν από τα σύννεφα", μάλλον δεν είχαν και πολύ καλή επαφή.

  @ jomarch

  Ναι, ο Βγενόπουλος είναι από τους λίγους μεγάλους επιχειρηματίες Έλληνες που μιλάει σωστά, ευθέως και έξω από τα δόντια, χωρίς όμως να παραλογίζεται. Τη συγκεκριμένη συνέντευξη δεν την είδα, αλλά άκουσα κάποια πράγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Γενικά μην περιμένεις να κατέβει κόσμος όταν το μετρό δε λειτουργεί.
  Πως να κατέβουν 150 000 άτομα πχ από τα προάστια στο κένρο χωρίς μετρό;
  Με τα αυτοκίνητα; Αδύνατο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ suncitizen

  Εγώ ξέρω πως όταν κάποιος πραγματικά πεινάει, ή πραγματικά υποφέρει, κατεβαίνει και μπουσουλώντας για να διεκδικήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...