Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Σφάλμα επικοινωνίας

Έχει ενδιαφέρον καμιά φορά να βγεις στο δρόμο, χωρίς να έχεις κάποια δουλειά, και ανέμελα και αργά να περπατάς, παρακολουθώντας τον κόσμο. Εάν έχεις ανοιχτά μάτια και αυτιά, μπορείς να «ψηλαφίσεις» πολλές καταστάσεις, αλλά και να «μπεις» στο σκεπτικό της ευρύτερης κοινωνίας.

Το κοινότερο ίσως τέτοιο σκεπτικό, η νοοτροπία που είναι διάχυτη σε κάθε μέρος σχεδόν της Ελλάδας, είναι η ασυνεννοησία. Δεν είναι σπάνιο να πέσεις πάνω σε μία περίπτωση όπου δύο άτομα προσπαθούν επί δέκα λεπτά να επικοινωνήσουν κάτι που το έχουν πει ήδη με εκατό διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο ένας ακόμα να μην καταλαβαίνει τον άλλο. Ή απλά ο ένας να ξοδεύει περίσσια λαλιά και ενέργεια για να σιγουρευτεί ότι ο άλλος καταλαβαίνει. Αυτό το σκηνικό δεν συναντάται μόνο στους δρόμους. Θα το δεις και μέσα σε ένα γραφείο, ένα μαγαζί, μία επιχείρηση, μία δημόσια υπηρεσία, μία πολιτική οργάνωση, στο κοινοβούλιο, κλπ.

Ίσως, μάλιστα να μην είναι τυχαίο που οι περισσότεροι Έλληνες στις κοινωνικές τους συναλλαγές βρίσκονται κατά κανόνα σε μία «αμυντική» θέση, λες και περιμένουν ότι από στιγμή σε στιγμή ο άλλος θα τους κάνει μία κάποιου είδους λεκτική επίθεση ή ότι θα τους τη φέρει. Ίσως τελικά να ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια σε αυτή την «αμυντική» θέση, παρά στην επικοινωνιακή τους ικανότητα.

Το θέμα φυσικά δεν είναι γλωσσικό. Τουλάχιστον όχι σε σημείο που να αποτελεί το κυρίως πρόβλημα. Το θέμα έχει να κάνει κυρίως με την παιδεία μας. Όχι την ακαδημαϊκή, αλλά αυτή που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο συνεννόησης και διαλόγου που βασίζεται πάνω σε μία κοινή βάση. Προκειμένου να το κάνουμε αυτό, σημαίνει ότι έχουμε λύσει ορισμένα άλλα θέματα και έχουμε συμφωνήσει άτυπα σε ορισμένους στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συνοχής.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ουδέποτε έγινε αυτή η άτυπη συμφωνία. Ανέκαθεν, ο καθένας είχε τη δική του θεώρηση πραγμάτων που με κάθε μέσο και τρόπο προσπαθούσε να μεταφέρει στον διπλανό του. Ανέκαθεν, οι προτεραιότητές μας δεν ήταν κοινωνικές αλλά ατομικές. Και φυσικά, όταν οι προτεραιότητες δεν είναι κοινές, αναπόφευκτα θα συγκρούονται συνεχώς, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο, αλλά κυρίως χωρίς αποτέλεσμα. Άλλοι ανάγουν τα προβλήματά τους σε εθνικά θέματα, άλλοι σε οικονομικά, άλλοι σε κοινωνικά και άλλοι σε πολιτικά. Άλλοι σε ότι τους κατεβάσει η οποιαδήποτε κοσμοθεωρία που μπορεί να έμαθαν κάποτε από τους γονείς τους ή κάποιο πολιτικό μανιφέστο και δεν θέλησαν ποτέ να την ανατρέψουν ή να ψαχτούν λίγο παραπάνω. Και βέβαια, δεν είναι καθόλου σπάνιο, όλες αυτές οι θεωρήσεις να έχουν ξεμείνει στις ίδιες αρχές και αξίες που ίσχυαν πριν έναν αιώνα.

Φυσικά, η πολυφωνία, οι διαφορετικές φωνές και οι διαφορετικοί τρόποι σκέψεις είναι κάτι θετικό σε μία κοινωνία και αποτελούν, εκτός από συνθήκη κοινωνικής ευημερίας, και παράγοντα συνεχούς εξέλιξης αυτής. Αυτό όμως, μόνον εφόσον υπάρχει μία υποτυπώδης κοινωνική συνοχή που αποτελεί τη βάση οποιασδήποτε κοινωνικής συναλλαγής. Όταν για παράδειγμα γίνει ξεκάθαρο στον καθένα μας, ότι δική μας ευημερία εξαρτάται και από την ευημερία του γείτονα, ή ότι μία συλλογική θεώρηση των πραγμάτων είναι πολύ θετικότερη από μία ατομικιστική, ή ότι οι νόμοι υπάρχουν για να διασφαλίζουν την κοινωνική μας συνοχή, άρα και την ατομική μας ευημερία. Όταν δηλαδή, συνειδητοποιήσουμε ότι είναι στο χέρι μας να απολαμβάνουμε την ευημερία μίας σύγχρονης, δίκαιας και δημοκρατικής κοινωνίας και όχι αυτής του Dogville.

Εάν το σκεφτεί κανείς και σε ευρύτερη κλίμακα, ίσως να μην είναι τυχαίο που ο μέσος Έλληνας εκτός από την άποψη που έχει για τα πάντα, διακατέχεται και από ένα παθιασμένο «επιστημονιλίκι». Ενδεχομένως επειδή το επιστημονιλίκι, ως κάτι το θεωρητικό, είναι ένα καλό άλλοθι για την απραγία του σε πρακτικό επίπεδο.15 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρον πόστ. Να πω την αλήθεια περίμενα την περιγραφή του πιο σημαντικού νεο-ελληνικού προβλήματος για να περιγράψω αν όχι την λύση του τουλάχιστον την ερμηνεία του...
  Θα επανέλθω όταν βρώ χρόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τί λες ρε;;...

  ..Καλημέρα Ελληνάκι :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ''Communication Breakdown'', που λενε και οι Ζeppein; ;)

  Πολυ σωστη παρατηρηση οτι πολλοι Έλληνες στις κοινωνικές τους συναλλαγές δειχνουν να βρίσκονται σε «αμυντική» θέση. Αυτο συμβαινει επειδη δεν εχουμε μαθει να επικοινωνουμε, απλα μονο να υπερασπιζομαστε τα συμφεροντα μας οταν νιωθουμε οτι αυτα απειλουνται!
  Συχνα η κουτοπονηρια, οπως επισης και η μανια που εχουν καποιοι στη χωρα μας να δειχνουν 'ξερολες'
  ειναι το σημα κατατεθεν πολλων Ελληνων και ειναι πολυ βαρετο να το παρατηρεις.
  Aν οντως ειναι γνώστες, δεν εχω αντιρρηση να τους ακουσω,συχνα ομως, ασχετα ατομα δηλωνουν...
  επαΐοντες στην Ελλαδα, σε ολα τα θεματα.Ενα παραδειγμα ειναι πολλα ελλ. καναλια και ολοι αυτοι οι αντιπαθεστατοι δημοσιογραφισκοι που εχουν γινει...'ειδικοι', πια, σε ολα! Στο εξωτερικο καλουν ειδικους στη τηλεοραση και τους κανουν ερωτησεις για να πληροφορηθει ο κοσμος. Στην Ελλαδα ομως τους καλουν για να ακουσουν οι...'ειδικοι' τι εχει να πει ο ταδε και η ταδε απο το ...Μega, κλπ. καναλια τετοιου τυπου!
  Αυτο τα λεει ολα πιστευω για το επιπεδο που ειναι δυστυχως ακομα χαμηλο......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η οποιαδήποτε διαδραστική επικοινωνία μεταξύ ατόμων, προϋποθέτει, λογικά, την αμοιβαία αποδοχή ότι "μπορεί να κάνω λάθος" ώστε να υπάρξει κίνητρο να ακούσεις τι λέει ο άλλος. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τις περισσότερες φορές ο καθένας από τους συμμετέχοντες θεωρηθεί ότι έχει - 100% - δίκιο και συνεπώς είναι άσκοπο να ακούσει τι του λεει ο άλλος.

  Ομολογώ όμως ότι βρίσκω διασκεδαστικές - υπό την προϋπόθεση ότι είμαι ωτακουστής και όχι συμμετέχων - τέτοιες συζητήσεις, διότι το "άλλα λέει η θειά μου, άλλα ακούν τα αυτιά μου" θέτει στο τραπέζι από το ΦΠΑ μέχρι την ασυμμετρία του σύμπαντος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που θίγεις! Νομίζω οι αιτίες του είναι πολλαπλής προέλευσης και πολλοί παράγοντες παίζουνε ρόλο. Τον κυριότερο όμως η τηλεόραση όπως πολύ σωστά σημειώνει και η Elva!
  Tην καλησπέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το όλο θέμα μπορεί να γίνει αρκετά απλό αν τολμήσουμε να βγούμε έξω από τα βόρεια σύνορά μας (και προφανώς δεν εννοώ ευρώπη αλλά βαλκάνια) και να μελετήσουμε αυτούς τους λαούς με τους οποίους υποτίθεται έχουμε κοινή μοίρα (τουρκοκρατίες κτλ) ή απλά τους θεωρούμε κατώτερες ράτσες (η επίσημη ελληναράδικη άποψη). Όλες οι απαντήσεις που θέλουμε ή σύνδεσμοι που θα μας βοηθήσουν να βρούμε τις απαντήσεις βρίσκονται στα βαλκάνια.

  Η πρώτη επιφανειακή παρατήρηση που θα κάνει ο ξύπνιος παρατηρητής είναι η εξής:
  - Μα καλά αυτοί γιατί δεν πλακώνονται στον δρόμο και δεν βρίζονται όπως εμείς?
  (η πρώτη προφανής εξήγηση που θα δώσει ο αδαής Έλληνας είναι : έλα μωρέ τόσα χρόνια κομουνισμό, έχουν φάει τόση καταπίεση, για αυτό και δεν σηκώνουν κεφάλι, είναι και οι μαφιόζοι, που να τους πάς κόντρα)
  (άλλος μπορεί να βάλει το λάτιν folder στο ipod και να φαντασιώνεται οτι είμαστε μεσογειακός λαός σαν τους Ιταλούς/Ισπανούς/κτλ... και οτι ουδεμία σχέση δεν έχουμε με αυτούς τους καταπιεσμένους ημι-βόρειους κρυόκολους - αυτός εδώ πέφτει στην κατηγορία Ελληνα στην Σουηδία - τι Βοσνία τι Κροατία τι Σερβία τι Βουλγαρία τι Σουηδία... οι σκεπές των σπιτιών είναι μυτερές και τριγωνικές σε όλες αυτές τις χώρες - αχ... εδώ κάπου παιρνάνε σκηνές από τα αγαπημένα μας παιδικά παραμύθια με γερμανογενείς συνήθως πρωταγονιστές σε παρόμοια τοπία -- εδώ κάπου η μουσική υπόκρουση του λάτιν περνάει σε 2η μοίρα)

  Βέβαια, με το που θα πάει σε κάποιο ντόπιο πανηγύρι με ακορντεόν ή πνευστά, οι 2 παραπάνω θεωρίες-δικαιολογίες θα καταρεύσουν με τις πρώτες γουλιές ρακής από οποιοδήποτε φρούτο κυκλοφορεί και έχει τα απαραίτητα σάκχαρα για απόσταξη.
  (... συνεχίζεται...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Έχοντας φτάσει στο επόμενο στάδιο ο νεοέλληνας (ίσως πρώην Ελληνάρας ίσως και πρώην Ελληνάκι) περιηγητής, έχοντας πειστεί για την (κατ'επιθυμία μόνο) πολιστισμική γειτνίαση των βαλκανικών λαών (hint: έλληνας που λέει οτι όλοι οι βαλκάνιοι μοιάζουμε (π.χ. Πετρουλάκη) εννοεί οτι έχει πάει και έχει περάσει τζάμι... αλλά πολύ τζάμι), προσπαθεί να ταιριάξει την όλη εικόνα έχοντας ακόμα την αμυδρά ελπίδα οτι είμσατε οι Έλληνες η Άρια φυλή των βαλκανίων, και όχι μόνο.

  Έτσι περνώντας από πόλεις και χωριά αρχίζει να βλέπει κάτι σύμβολα του τύπου (coat of arms):
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Coat_of_Arms_Belgrade.png
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Novi_Sad_001.png
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/49/Nis_Coat_of_Arms.png
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/ba/Kragujevac_city_Coat_of_Arms.jpg
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/BG_Sofia_coa.svg
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Emblem_of_Shumen.png

  ΩΡΕ!!! τι είναι αυτά?
  (εδώ θυμάται τα αντίστοιχα σύμβολα που έβλεπε στις ΑγγλοΓερμανοΟλλανδοΓαλλίες όπου και σπούδασε και σκέφτεται : καλά μωρέ κατασκευασμένα θα είναι... ακούς εκεί οι κολοσλάβοι που θα σηκώσουν και κεφάλι, που ήρθαν εδώ γρυλίζοντας και τους μάθαμε τα πάντα, τι κύριλος τι μεθόδιος, ζώα ήταν και τους εξελληνήσαμε, εξευγενίσαμε, εξανθρωπίσαμε, κτλ... - στο σημέιο αυτό κάποιοι από τους έλληνες του γκρούπ πλακώνονται οπότε ξυπνάει από το παραλλήρημα).
  Αλλά παλι... είναι δυνατόν οι κομουνιστές να κατασκευάσουν τις σημαίες των πόλεων με ... ΒΑΣΙΛΙΚΑ σύμβολα απάνω!! Αυτό δεν θα το έκανε ούτε το καπιταλιστικότατο ΠΑΣΟΚ ούτε και καπιταλιστικοτερότερη ΝΔ!!!

  Στην συνέχεια βλέπει στα μεσαιωνικα τους μουσεία κάτι σαν και και αυτά
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Medieval_armor.jpg
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Serbian_armor_15th_century.jpg
  όπα!!! και άλλες ομοιότητες με τις ΑγγλοΓαλλοΓερμανίες...
  (ρε παίδες που είναι τα αντίστοιχα δικά μας οεο? αναρωτιέται.... έχει πλέον χαλαρώσει και η επιθετικότητα έχει πάει περίπατο, πλέον απλά βλέπει)

  Στην συνέχεια κάνει μερικές άλλες παρατηρήσεις του τύπου, που είναι τα δικά μας παραμύθια? Μετά τον Αίσωπο κάτι? Που είναι τα δικά μας μεσαιωνικά ποιήματα? (εκτός του Διγενή), που είναι τα δικά μας μεσαιωνικά τραγούδια?
  Που είναι το ένα ? που είναι το άλλο, και το ψάξιμο συνεχίζεται.
  Στην συνέχεια κάνει την απλή παρατήρηση: Γιατί η τουρκοκρατούμενη νότια Σερβία ειχε πιο ανεπτυγμένη βιομηχανία-βιοτεχνία κατα τον 19ο αιώνα (τον αιώνα των επαναστάσεων) από την Αυστρο-Παπο-Δυτικο-κρατούμενη Βοσνία-Κροατία?
  Που ήταν τότε οι "ανώτεροι" καθολικοί οέο? και γιατί αυτοί βοσκούσαν πρόβατα και γελάδια (αυστριακά πρόβατα και γελάδια αλλά .... πρόβατα και γελάδια) όταν οι "τουρκοκρατούμενοι" έφτιαχναν πολυτεχνεία και βιομηχανίες.
  ΠΑΕΙ και ο μύθος της κακιάς Τουρκίας...
  (και νάταν ο μόνος...)...
  Πάει λοιπόν και αυτό το νεοελληνικό άλοθι...
  (εν τω μεταξύ ο περιηγητής μαθαίνει οτι εκτός από αυτό που ήξερε ότι δηλ οι κακοί τούρκοι πήγαν να πατήσουν τα ασιάτικα βρωμοπόδαρά τους στην όμορφη Βιένη (μας)... επίσης οι ΚΑΛΟΙ Αυστριακοί έφτασαν.... 200 χλμ βόρεια των Σκοπίων....)
  ΑΑΧΧΧΧ (και άλλο αχχχχ) άχχχ και να είχαμε σύνορα με την Αυστρία... μα τι λέω να μας είχαν κατακησει οι Αυστριακοί ακόμα καλύτερα!!! Δεν κατέβαιναν λίγο παρακάτω ρε γμτ...

  Εν κατακλείδει, όπως δεν μπορούμε να επισκευάσουμε μια μηχανή που δεν γνωρίζουμε ούτε καν τα τεχνικα της χαρακτηρηστικά, έτσι και δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε το έθνος μας, αν πρώτα δεν το γνωρίσουμε, με αγάπη, στοργή, προσοχή, φροντίδα, και κυρίως μακριά από κατασκευασμένες αρχαιο-βυζαντινές ψευτιές made in UK/France, κτλ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ellinaki

  παρα πολύ καλη επιλογή θέματος! Μπράβο

  Παρέλειψες να αναφερθείς στο ότι ο κύριος παράγοντας ασυνενοησίας είναι ότι ΠΟΤΕ, ΤΙΠΟΤΑ στην χώρα αυτή δεν ήταν σταθερό επομένως όλα ξεκινούν κάθε φορά από μηδενική βάση (άρα και οι κουβέντες).

  Δεν υπάρχει ένα συλλογικά αποδεκτό πεδίο εκκίνησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Για να κλείσω με τον παραπάνω συλλογισμό, και έχοντας ήδη ανάγει το πρόβλημα της ασυνεννοησίας στο πρόβλημα της αυτογνωσίας, να πώ για μια άλλες 2 πλάνες που καταρέουν κάνοντας κανείς βόλτα στα βαλκάνια, και οι οποίες αφορούν Ελληναράδες, Ελληνάκια αλλά και έλληνες γενικά:
  1) Ο κουμονισμός ΔΕΝ ήταν τόσο φοβερός όσο αμφότεροι ακροδεξιοί και νεοαριστεροί διακυρήσουν, ούτε και φυσικά ήταν ικανός για να αλλάξει τις συστατικές ουσίες αυτών των λαών. (στα δικά μου μάτια, μαλλον φαντάζει σαν το αρμόζον σε αυτούς πολιτικό σύστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι θα ταίριαζε σε μάς) (BTW, στην ex-YU επί κομουνισμού οι άνθρωποι έφτασαν στο ζενίθ γεωργικής-βιομηχανικής παραγωγής που έφτασε ποτέ μεσογειακή-ανατολική-βαλκανική χώρα (τουλάχιστον))
  2) Η Ορθοδοξία, ΔΕΝ αποτελεί, αυτομάτως παράγοντα οπισθοδρόμησης,όπως εκφράζεται από την επικρατούσα "αστική" νεοφιλελεύθερη άποψη. Και πως να αποτελέσει, όταν η Ορθοδοξία πάιζει 3η εθνική στο παγκόσμιο κύπελο εξουσίας και ωμής βίας (όπου βέβαια ο Πάπας παίρνει το ντάμπλ πάνω από 1000 χρόνια, με κάθε μέσο).
  Θαρρώ επιπλέον οτι η Ορθοδοξία, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους ενωτικούς παράγοντες του (νέου?) Έθνους (πράγμα για το οποίο (=κοινώς αποδεκτό σύνολο αρχών-ιδεών) μίλησα και εγώ στο τόπικ περί δεντροφύτευσης αλλά και το ελληνάκι στο παρόν τόπικ).
  Επίσης δεν μπορώ να μην αναφέρω, οτι τον βασικό ΦΥΣΙΚΟ σύνδεσμο-δίαυλο μεταξύ ελλάδας και ευρώπης (ΠΓΔΜ) μάς τον έχουν κόψει με τρόπο για ακόμη μια φορά ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ.
  Τέλος να πώ μια προσωπική εκτίμηση, οτι αν ποτέ κανείς *τολμήσει* να μιλήσει για όσα μίλησα, το κυνήγι από όλες τις πλευρές θα είναι εξοντωτικό, και να πώ οτι πρώτα πρώτα θα αντιδράσουν "φορείς" τύπου ΣΚΑΙ πριν καλά καλά οι άλλες ομάδες αντιληφθούν τι έγινε....
  Το ΣΚΑΙ π.χ. αν κάποιος προσπαθήσει να κάνει σοβαρή έρευνα για την ελληνική ιστορία (και που θα απαντήσει όλα αυτά περί ασυνεννοησίας και άλλα τόσα) θα παίζει Μέγα Αλέξανδρο για κανα μήνα 24x7 ... έτσι μέχρι να το εμπεδώσουμε...
  (στα διαλείματα θα δείχνει Τσίπρα και δενδροφυτεύσεις)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ pyrroscccc

  Χωρίς αυτοκριτική δεν μπορεί κανείς να πάει μπροστά. Ούτε σε επίπεδο λαού. Επίσης δεν μπορεί κανείς να βελτιωθεί αν δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, τα οποία πρέπει να διορθώσει.

  Η Ελλάδα, δε νομίζω ποτέ να μπήκε σε φάση αυτοκριτικής ουδέποτε μετά τη σύστασή της ως κράτος.

  @ Θανάσης Ξ.

  Εγώ τί λέω; Εσύ τί λες;

  @ Elva

  Εν τω μεταξύ, αυτό το τσίρκο με τους δημοσιογράφους ξεκίνησε με τα πρώτα δειλά βήματα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η "επιθετική δημοσιογραφία" όπως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ξεκίνησε πιο πολύ ως μέσον αύξηση τηλεθέασης, και τελικά γρήγορα έγινε must ανάμεσα σε όλους τους δημοσιογράφους. Η σχολή του Εισαγγελάτου καλά κρατεί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ ESKARINA

  Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και κάτι τραπέζια (φαγοποσίας), όπου μπορούν όλοι να μιλάνε ταυτόχρονα, και να πηδάνε από το ένα θέμα στο άλλο, χωρίς στην ουσία να λένε τίποτα.

  (Αυτό τώρα μου ήρθε που είπες "θεία").

  @ navarino-s

  Βέβαια και το θέμα της τηλεόρασης είναι λιγάκι πιο σύνθετο. Για την ακρίβεια είναι ένας φαύλος κύκλος. Η τηλεόραση προβάλλει αυτό που θέλει να δει η πλειοψηφία του κοινού. Το κοινό με τη σειρά του αποβλακώνεται και έχει απαιτήσεις για ακόμα μεγαλύτερη αποβλάκωση, την οποία επανα-προσφέρει απλόχερα η τηλεόραση, κλπ κλπ.

  @ ser

  Ακριβώς. Και πάνω σε αυτή την έλλειψη κοινής βάσης προσπαθεί ο καθένας να δημιουργήσει τη δική του βάση. Βράσε όριζα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ellinaki
  Δεν νομίζω οτι αυτοί (Δύση) που κατασκεύσαν για μας την συγκεκριμένη ψευδαίσθηση δημοκρατίας στην οποία ζούμε είχαν το παραμικρό ενδιαφέρον να ενισχύσουν το σημέιο της αυτοκριτικής/βελτίωσης/ποιότητας.
  (αν το ήθελαν θα το είχαν κάνει ΑΝΕΤΑ).
  Οι άνθρωποι απλά ήθελαν μια χρεωμένη αγορά, μειωμένης οργανωτικής/παραγωγικής δυνατότητας.
  (Το γεγονός οτι μας έκαναν πρώτους στα βαλκάνια, ήταν και ένα μήνυμα στους υπόλοιπους, κλείστε τα εργοστάσιά σας (αυτά πάνε Κίνα), καταλύστε βασικούς κοινωνικούς θεσμούς σας, δείτε ιδιωτική τηλεόραση και πάρτε δάνεια αν θέλετε να είστε καλοί ευρωπαίοι)

  Αν, λέω άν, (που δεν το φαντάζομαι με τίποτε) πάει να γίνει κάτι το μαζικό, δημοκρατικό και υγειές σε αυτήν την χώρα, και πριν όλη αυτή η ευδαιμονία μετατραπεί σε ενοχλητική παραγωγικότητα, τότε είμαι 100% σίγουρος, οτι όλη η ευρώπη θα μιλάει για τους "<βάλτε εδώ κάποια κακιά λέξη κονσέρβα>" Έλληνες, και ο ουρανός μας θα γεμίσει βομβαρδιστικά, τα οποία ήρθαν για να μας τιμωρήσουν (βασικά για να καταστρέψουν την οικονομία μας και να μας αναγκάσουν να ξανα-αγοράζουμε από αυτούς).
  ΜΗΠΩΣ, λέω ΜΗΠΩΣ τελικά είμαστε ΠΟΛΥ πιο έξυπνοι (ΜΕΤΑ-έξυπνοι) από όσο νομίζουμε?
  Μήπως οι Ελληναράδες, ξέρουν πολύ καλά τι παίζεται, και κλείνουν το μάτι ο ένας στον άλλον, παίζοντας το ίδιο θέατρο και κάνοντας την δουλιά τους (αυτήν που τους έχουν πεί να κάνουν) για να επιβιώσουν οι άνθρωποι?
  Αυτή είναι μια επαναστατική άποψη που μου εξέφρασε το πρωί η γυναίκα μου, και με άφησε ξερό. (για να μην λέτε οτι αλλάζω γνώμμες από την μία μέρα στην άλλη!)
  Μήπως τελικά κάνοντας τέτοιους ελιγμούς (εξευτελιστικούς μέν, σωτήριους δε) επιβιώσαμε 3,000 χρόνια?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αυτό που λες στο ξεκίνημα είναι το σημαντικότερο όλων και το πιστεύω ακράδαντα κι εγώ: το να βγεις έξω δίχως λόγο, απλά για να δεις και να βγεις σου δείχνει έναν άλλο κόσμο που συνήθως σου διαφεύγει.
  Έχεις παρατηρήσει φερειπείν με πόση διαστροφή βλέπει ο κόσμος (αν και προσπαθεί να δείξει ότι δεν βλέπει) κάποιον να ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό; Ή πόσο συμπτωματικά όπου υπάρχει κάποιος άπορος ή άστεγος που ζητάει λίγη βοήθεια, πως σπάει πάντα ο διάολος το ποδάρι του η βιτρίνα εκεί να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ποτέ κανείς να μην βλέπει τον άπορο; Ακόμη και οι τσαμπουκάδες άκρατου ανδρισμού μέσα από το σχεδόν κλειστό παράθυρο και με το αμάξι εν κινήσει αποκτούν τελείως διαφορετική διάσταση. Μιλάμε για έναν κόσμο γεμάτο... ομορφιές.

  Και φυσικά μην λησμονείς ότι σε αυτήν την χώρα ό,τι με ενοχλεί ή δεν μου αρέσει είναι αυτομάτως καταδικαστέο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Hades

  Και φυσικά, υπάρχει και το αντίστροφο. Πως κάτι μπορεί να τραβήξει την προσοχή σου όταν είναι φυσιολογικό ή θετικό. Πχ ένας κεφάτος άνθρωπος με άμεσο λόγο, ή μία χαμογελαστή καλημέρα, κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Απαπαπαπα... αυτά που λες παραπέμπουν σε στυγνούς ψυχοπαθείς. Μακρυά από 'μάς.. μπρρρρρρρ....
  Ακούς εκεί, χαμογελαστή καλημέρα... Ύποπτες συμπεριφορές, άσε που μπορεί να κρύβουν και υστεροβουλία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...