Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Διαρρηγνύοντας ιμάτια

Ανακοινώθηκαν τα πολυαναμενόμενα μέτρα και ξαφνικά δημιουργήθηκε μία βαβούρα και ένας πανικός προς κάθε κατεύθυνση. Φωνές αριστερές, φωνές αντιπολιτευτικές, οικονομολόγοι, συνδικαλιστές, βιομήχανοι, εργάτες, κλπ. Η πιο αστεία αντίδραση από όλες δε, είναι οι αναλύσεις επί αναλύσεων πάνω στο ερώτημα για το αν τα μέτρα είναι δίκαια ή άδικα. Θα μπορούσε να συγκριθεί με την αντίδραση που δημιουργεί η εικόνα ενός πιλότου σε ένα αεροπλάνο που πέφτει και αναρωτιέται αν είναι ηθικά σωστό να χρησιμοποιήσει το αλεξίπτωτο, επειδή αυτό έχει κατασκευαστεί από παιδάκια στην Ταϊβάν που δουλεύουν για ένα δολάριο την ημέρα.

Το δίλημμα, αν και ηθικά ορθό, πρακτικά δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Αν θέλουμε να δώσουμε μία πολιτικά ορθή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, τότε το σωστό θα ήταν ο πιλότος να μην είχε βρεθεί εξαρχής μέσα σε ένα αεροπλάνο που περιέχει ένα αλεξίπτωτο προϊόν παιδικής εκμετάλλευσης, εφόσον ο ίδιος ήταν εξαρχής ηθικός.

Το ίδιο ισχύει και με τις αναλύσεις περί των νέων μέτρων. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι τόσο τα αποτελέσματα των μέτρων που θα συρρικνώσουν το εισόδημα πολλών ανθρώπων, αλλά αν έχουμε την ωριμότητα και τη δύναμη ως κοινωνία να κατανοήσουμε τους λόγους που φτάσαμε σε αυτό το σημείο και να εργαστούμε προκειμένου να μην υπάρξει κάτι ανάλογο στο μέλλον. Εστιάζοντας στο σύμπτωμα και παραβλέποντας την αιτία δεν κερδίζουμε τίποτα παραπάνω από μία στιγμιαία έκφραση αγανάκτησης η οποία όσο μεγάλη και αν είναι δεν βοηθάει σε καμία περίπτωση την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Και επειδή η αγανάκτηση ταιριάζει πολύ στο ελληνικό DNA, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες φωνές αντίδρασης. Προσωπικά όμως έχω μία απορία. Αυτές οι φωνές αντίδρασης πού ήταν όλα αυτά τα χρόνια; Πού ήταν όλοι αυτοί όταν έσκαγε το Βατοπέδι, η Siemens, τα ομόλογα και τα δημόσια ταμεία; Πώς αντέδρασαν όλοι αυτοί οι «αγανακτισμένοι» όταν Υπουργός δήλωνε πως «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» ενώ η σύζυγός του «λάμβανε τη χάρη της παναγίας» για ένα μάτσο βρώμικα λεφτά; Ποιοι φώναζαν όταν ο Δημόσιος Τομέας γέμιζε με χιλιάδες τεμπέληδες, χαραμοφάηδες και ανίκανους βολεψάκηδες; Ποιοι αντέδρασαν για τα χιλιάδες φακελάκια που ανταλλάσσονταν και συνεχίζουν να ανταλλάσσονται στα νοσοκομεία της χώρας; Όλες αυτές οι φωνές ζητούσαν αποδείξεις από ταρίφες, μάστορες, γιατρούς, βενζινοπώλες και ψιλικατζήδες; Φώναζαν άραγε όλοι αυτοί, όταν τα τουριστικά μέρη της Ελλάδας είχαν κατακλυστεί από κουτοπόνηρους παρτάκηδες που ξεζούμιζαν τους τουρίστες και διέβαλαν ευθέως το τουριστικό μας προϊόν; Όλοι αυτοί, ήταν σωστοί και έντιμοι απέναντι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή μήπως γλίτωναν ένα χιλιαρικάκι από δω και ένα από κει; Μήπως άραγε έβαζαν και αυτοί το λαδάκι τους στα γρανάζια των εφοριακών για να μην φάνε πρόστιμα; Πού βρισκόταν άραγε συσσωρευμένο όλο αυτό το πάθος αντίδρασης και αγανάκτησης όταν έβγαιναν στην επιφάνεια τα επαναλαμβανόμενα οικονομικά σκάνδαλα και οι show biz της εκκλησίας; Τί φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν και τί καταγγελίες έγιναν για τα πολυάριθμα κρούσματα διαφθοράς μέσα στον δημόσιο τομέα, που κάθε χρόνο άνοιγαν τη μαύρη τρύπα του ΑΕΠ όλο και περισσότερο;

Η απάντηση είναι απλή. Καμία από αυτές τις φωνές δεν ακούστηκε σε τόσο μαζικό επίπεδο για όλα αυτά, γιατί πολύ απλά κανένα από αυτά δεν χτύπαγε την πόρτα τους. Και όσοι τα βίωσαν, έκαναν τα στραβά μάτια. Όλοι ήξεραν και κανείς δεν μίλαγε, είτε για να μην μπλέκεται και ξεβολεύεται, είτε επειδή δεν ένοιωθε στο δικό του πορτοφόλι την πτώχευση της υπόλοιπης κοινωνίας. Μία κοινωνία όμως λειτουργεί κυρίως συλλογικά. Όχι επειδή είμαστε άνθρωποι ιδεαλιστές και εκφράζουμε αυτό που θα θέλαμε να ισχύει, αλλά επειδή διαφορετικά δεν γίνεται. Μία κοινωνία με ακραίες ανισότητες οικονομικής ή δεοντολογικής φύσεως, αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει. Όχι επειδή πίσω από την πολιτική κρύβονται τα διάσημα μεγάλα συμφέροντα, αλλά επειδή πολύ απλά δεν γίνεται διαφορετικά. Το έχει διδάξει η ιστορία, το προστάζει και η κοινή λογική. Στην Ελλάδα αρνούμαστε να το δεχτούμε.

Η ελληνική κοινωνία που διακατέχεται από άκρο ατομικισμό από άκρη σε άκρη, είναι καταδικασμένη να υποστεί τις συνέπειες του συγκεκριμένου ατομικισμού. Χωρίς συλλογικές πράξεις και συνειδήσεις, είναι αδύνατη οποιαδήποτε πρόοδος ή δημιουργία μίας στοιχειώδους σταθερής οικονομικής ανάπτυξης. Με τα πακέτα σκληρών μέτρων που ανακοινώνονται, και που ενδεχομένως θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται, στην ουσία πληρώνουμε αυτή την απουσία συλλογικότητας. Είναι ευκαιρία να δούμε αν έχουμε την ικανότητα να ορθοποδήσουμε και να συμπεριφερθούμε ώριμα σαν μέλη μίας ομάδας με κοινά συμφέροντα, ή απλά να συνεχίσουμε περαιτέρω την πτώση. Έχει ακόμα δρόμο μέχρι τον πάτο.

19 σχόλια:

 1. χωρίς να έχεις άδικο σε τίποτα, υπάρχει στο σκεπτικό σου ένα θεμελιώδες λάθος. Για όλα αυτά που έγιναν στο παρελθόν, όλοι όσοι δεν συμμετείχαμε και δεν ωφεληθήαμε απο αυτά, διαφωνούσαμε και θυμώναμε. Δεν κατεβήκαμε στο δρόμο διότι 1ο αυτό είναι μαλλον παρωχημάνη και αναποτελεσματική πρακτική και 2ο και κυριώτερο περιμέναμε και απαιτούσαμε από ένα κράτος "δικαίου" (λέμε τώρα) να τα διευθετήσει έστω και για τα μάτια.
  Δεν βλέπω γιατί αυτή η μετριοπαθής στάση απέναντι στα σκάνδαλα των κυβερνητικών εκπροσώπων ή έστω του χ γνωστού μου που τα παιρνει απο 2-3 εικονικές θέσεις συμβούλου θα πρέπει να με κανει να σωπάσω όταν μου ζητάνε να ΠΛΗΡΩΣΩ για αυτά που ανέχτηκα με θυμό και απογοήτευση. Πόσο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κυβερνώντων να αιστανθώ προσωπικά υπεύθυνη (εγώ που εργάζομαι ευσυνείδητα και δεν κερδοσκοπώ) για την κατασταση στην οποία έχει έρθει η χώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλώς ή κακώς δεν υπάρχουν μη συμμετέχοντες. Μπορεί όσοι δεν συμμετέχουν άμεσα να μην είναι ένοχοι, είναι όμως συνυπεύθυνοι επειδή απλά όσοι (λίγοι) αντέδρασαν δεν τα κατάφεραν.

  Το σύμπαν δεν αναγνωρίζει προσπάθεια αλλά μόνο αποτελέσματα. Αν οι αντίδραση δεν έφερε αποτέλεσμα τότε ήταν ή λάθος ή λίγη. Σίγουρα δεν μας αξίζει φυλακή όπως αυτοί που φάγανε με χρυσά κουτάλια, αλλά ένα τίμημα θα το πληρώσουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πες τα βρε Ελληνάκι, γιατί απ' το πρωί μας έχουν πνίξει τα ..δάκρυα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Dimos El Grec

  Διατί να το κρύψωμεν άλλωστε; (σημαδιακή φράση!)

  @ jomarch

  Υπάρχει μία ψυχρή αλήθεια που ισχύει τόσο στη φύση, όσο και στις οικονομίες και κατ΄επέκταση στις κοινωνίες: Ο κόσμος δεν είναι δίκαιος. Ως εκ τούτου, τυχαίνει πολλές φορές μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά.

  Ειδικά όταν μιλάμε για κοινωνικά φαινόμενα, εννοείται ότι κάθε αντίδραση λειτουργει αλυσιδωτά.

  Με θλίβει και μένα ιδιαίτερα να βλέπω το εισόδημά μου να μειώνεται, όπως και άλλων ανθρώπων που γνωρίζω ότι ανέκαθεν ήταν σωστοί και ανέκαθεν προσπαθούσαν να φέρονται δίκαια και νόμιμα. Πόσο μάλλον όταν τα μεγάλα λαμόγια συνεχίζουν απλά να ζουν στις βιλίτσες τους ήσυχα και ωραία.

  Δεν υπάρχει όμως κάποια λύση όπου μπορεί να διαχωρίσει τα χλωρά από τα ξερά, αν και θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να την ακούσω.

  @ K-Top

  Με κάλυψες.

  @ Θανάσης Ξ.

  Έχουν ακόμα να δουν πολλά τα μάτια μας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχωρέστε με αν μέσα στην άγνοιά μου περί των οικονομικών κάνω κάποιο λάθος αλλά είναι στ'αλήθεια το πρόβλημα της χώρας μας η υπερχρέωση;

  Γιά σκρολάρετε λιγάκι τις εικόνες σ'αυτό το slideshow του CNBC και εξηγείστε αν θέλετε και σε μένα τον χαζό που δεν καταλαβαίνω από οικονομικά τι τρέχει.

  http://www.cnbc.com/id/30308959?slide=1

  Kλέαρχος,γνωστός αλλού και ως
  Γιατρός Του Ικα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ Κλέαρχος

  Δεν είναι το δημόσιο χρεός η βασική αιτία για την αναγκαιότητα λήψης έκτακτων και σκληρών μέτρων, αλλά κυρίως το εκτοξευμένο έλλειμα που πρέπει να μειωθεί άμεσα και δραστικά. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν χρήματα ούτε για την κανονική μισθοδοσία.

  Γι' αυτό άλλωστε τα συγκεκριμένα μέτρα λήφθηκαν πριν από οποιαδήποτε αναπτυξιακή οικονομική πολιτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ακριβώς.
  Βγάζεις 1.000 Ευρώ από μια χάλια επιχείρηση, χρωστάς ήδη 400, χρειάζεσαι 800 για να ζήσεις και ζητάς να σε ξαναδανείσουν άλλα 200. Τι εγγυήσεις και τι επιτόκιο θα ζητήσει, όποιος δεχτεί να σε δανείσει;

  Ένας άλλος βγάζει 3.000 Ευρώ από μια δυνατή επιχείρηση, χρωστάει ήδη 800, χρειάζεται 2.600 για να ζήσεις και ζητάει να τον ξαναδανείσουν άλλα 400.

  Ποιός δανειολήπτης είναι σε καλύτερη θέση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν μας τα λες καλά. Πρώτα θέλω να ξεκαθαρίσω πως είμαι ιδιωτικός υπάλληλος και δεν με αγγίζει η πιο σκληρή δέσμη των μέτρων. Πάντως αναρρωτιέμαι πιο από αυτά τα μέτρα αφορά αυτούς που ευθύνονται για την κρίση αυτούς που φοροδιαφεύγουν, αυτούς που παίρνουν τις μίζες αυτους που συνεχίζουν να κλέβουν αυτούς που θα έπρεπε να πληρώσουν. Δηλαδή όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι και αυτοί μόνο ευθύνονται για την κρίση; Εδώ δεν είναι το μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά αλλά ρίχνουμε το βάρος πάντα στους μισθωτούς.
  Και να μην χαίρονται μερικοί που την γλυτώσαν, όταν καίγεται ο κήπος του γείτονα σειρά έχει ο δικός μας.
  Και μία ακόμα παρατήρηση. Ευχαρίστως θα έδινα και τον 13 και τον 14 μισθό αν το κράτος αναλάμβανε τις ευθύνες του. Δηλαδή είχα πραγματική δωρεάν υγεία, δωρεάν παιδεία κοινωνική πρόνοια και ειρήνη. Ούτως ή άλλως περισσότερα από τους δύο μισθούς δίνω σε σχολεία γιατρούς νοσοκομεία διόδια κλπ. Επίσης ευχαρίστως θα έδινα αν δώσει και η Εκκλησία Α.Ε. αν δώσουν και οι Βολευτές και οι παρατρεχάμενοι αν δώσουν και οι γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, εργολάβοι δημοσίων έργων και μή, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μεσάζοντες, χονδρέμποροι και λοιπές παραγωγικές τάξεις! Ακόμα θα έδινα ευχαρίστως αν πίστευα πως τα χρήματα αυτά θα "πιάσουν τόπο" και δεν θα καταλήξουν στις ίδιες τρύπες που αντί να βουλώνουν όλο και μεγαλώνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πώς να αντιδράσεις; Η ηλιθιότητα είναι ανίκητη οπότε ή την υπομένεις ή φεύγεις εξωτερικό.

  Το να κατηγορούμε κάποιους γιατί δεν κάνανε κάτι είναι σαν να κατηγορούμε έναν τυφλό γιατί δεν μπορεί να δει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Ptomas

  Καταρχάς, δεν ισχυρίστηκα ότι τα λέω καλά. Την άποψή μου λέω :)

  Μην ισοπεδώνουμε και μην επαναλαμβανόμαστε. ΟΧΙ δεν φταίνε ΜΟΝΟ οι δημόσιοι υπάλληλοι. Φταίνει ΚΑΙ αυτοί, όπως και ένα σωρό άλλες κατηγορίες μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, πολιτικών, παπάδων, κλπ κλπ. Δεν είναι εκεί το θέμα μας όμως. Γιατί με τον ίδιο τρόπο που εσύ ζητάς από ένα μεγαλο-λαμόγιο να πληρώσει πρώτο, το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί και αυτό. Και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο που παίζουμε τις κουμπάρες.

  Θα ήταν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση ή ηγέτη όσο χαρισματικός και αν ήταν να ανοίξει πολλά σημαντικά μέτωπα ταυτόχρονα.

  Επί της παρούσης, η κύρια, βασική, πρώτη πρώτη προτεραιότητα, ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων. Όχι για να έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε αναπτυξιακή πολιτική, αλλά για να ανταπεξέλθει το Δημόσιο στις υποχρεώσεις του επόμενου μήνα! Για να πληρωθούν οι προβλεπόμενες δόσεις και να γίνει κανονικά η μισθοδοσία των Δ.Υ.

  Σε δεύτερο στάδιο, το λογικό είναι να τεθούν οι αναπτυξιακές βάσεις ώστε να ανασάνει η οικονομία, και τότε μόνο, και ως τρίτο στάδιο, ίσως η κυβέρνηση να έχει την πολυτέλεια να επαναξιολογήσει τα μέτρα προκειμένου να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι.

  Η ανάπτυξη και η πρόοδος έχουν συγκεκριμένη σειρά. Διαφορετικά, επικρατεί πανικός που με τη σειρά του δημιουργεί οικονομικές και κοινωνικές αστάθειες... σαν αυτές που βιώνουμε τώρα.

  @ Panos Konstantinidis

  Βρισκόμεθα στο στάδιο της υπομονής ακόμα. (Μιλάμε για γαϊδουρίσια όμως!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγνώμη αν ήμουν λίγο επιθετικός. Δεν πιστεύω πάντως πως η ασπιρίνη μπορεί να κάνει καλά την οικονομία μας ή πως κερδίζοντας λίγο ακόμα χρόνο θα σωθεί τίποτα. Δηλαδή δεν πιστεύω πως υπάρχει ανάπτυξη που μπορεί να ικανοποιήσει την απληστία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος. Κάθε προσπάθεια σημαίνει απλά αυξηση του χρέους. Και μη μου πείς πως δεν διάλεξαν το εύκολο θύμα...
  Όπως λέει και το άσμα:
  "...δεν μπορώ το αίμα μου να δίνω
  για μιαν άρρωστη συνέχεια πατρίδα..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πέσταααααααααα!!!!!!!

  " Όπου υπάρχει πνευματική ένδεια, υπάρχει και υλική ένδεια. Αυτό συμβαίνει κι εδώ. Τα χάνω όταν βλέπω πόσο απατηλή είναι η επιφάνεια της ζωής τους και πόση αθλιότητα υπάρχει από κάτω."

  http://mavrosgatos.blogspot.com/2010/03/2.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ε όχι μόνο πές τα....
  Ειδοποία κι ότι τα ΄χεις ήδη πει, να μην γεμίζουμε τον τόπο με κατεβατά... :))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Κλέαρχος

  Το άρθρο του CNBC αναφέρεται σε συνολικό χρέος, δηλαδή δημόσιο χρέος και ιδωτικό χρέος μαζί. Το ελληνικό κράτος έχει δυσκολία να δανειστεί αποκλειστικά και μόνο λόγω του δημοσιου χρέους (2ο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ιταλία).

  @ellinaki

  Δεν ισχύει αυτό που λες, οτι δεν είναι βασική αιτία το χρέος για τη λήψη μέτρων, αλλά το έλλειμμα. Η αιτία είναι ο συνδιασμός χρέους και ελλείμματος.

  Συγκεκριμένα: όταν ένα κράτος έχει να εξυπηρετεί ένα χρέος που φτάνει στο 120% του ΑΕΠ του, αυτό σημαίνει οτι χρειάζονται τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (δηλαδή την αποπληρωμή του).

  Το χρέος για να μειωθεί χρειάζεται είτε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς (που η μεταπολιτευτική Ελλάδα δεν είχε ποτέ), είτε ανάπτυξη του ΑΕΠ ωστέ να μειώνεται η αναλογία ΑΕΠ/ χρέους.

  Το ελληνικό κράτος, γαλαντόμο όπως είναι, προτίμησε το 2ο, αλλά η κρίση μας έδειξε οτι η ανάπτυξη που σημειώθηκε ήταν χτισμένη σε μη στερεές βάσεις, και γι' αυτό τώρα βρισκόμαστε σε ύφεση (δηλαδή μειώνεται το ΑΕΠ).

  Είναι σημαντικό αυτό, γιατί αν τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ δεν συνοδευτούν απο ανάπτυξη, τότε σε 1-2 χρόνια θα είμαστε σε χειρότερη θέση απ' οτι είμαστε σήμερα, ακόμα κι αν καταφέρουμε ενδιάμεσα να δανειστούμε.

  Ο λόγος είναι οτι σε 2-3 χρόνια το χρέος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, τα έσοδα ακόμα μικρότερα, και τα ποσά που θα απαιτούνται για την εξυπηρετηση του χρέους ακόμα μεγαλύτερα. Και αυτό είναι ο αρνητικός ανατροφοδοτούμενος κύκλος.

  Είναι επίσης σημαντικό γιατί το ΠΑΣΟΚ δε σκοπεύει να περάσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Το πρόγραμμα του λέει απλά οτι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3%.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Συμφωνώ για το που ήταν τόσα χρόνια αυτές οι φωνές διαμαρτυρίας. Για όλα τα θέματα, και για την αναποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα και για τα ρουσφέρια και για τα σκάνδαλα. Όσοι αποδεχόταν όλα τα αίσχη και ξύπνησαν χτες δεν έχουν ηθική νομιμοποίηση να μιλάνε.

  Έχω δύο παρατηρήσεις:
  1) Νομίζω ότι όπως κάποιος λέγαμε ότι έπρεπε να βγει και να πει στους αγρότες ότι υπάρχει γραμμή να μειωθεί ο πληθυσμός τους, έτσι και τώρα κάποιος θα πρέπει να βγει και να παραδεχτεί ότι δεν υπάρχει βούληση από την ΕΕ για να συντηρούνται τόσοι υπάλληλοι ΑΛΛΑ και τόσο χαμηλή παραγωγικότητα και στον ιδιωτικό τομέα με αυτές τις τιμές. Ας βγει κάποιος να ανακοινώσει λοιπόν ότι ο στόχος είναι να πέσει το ελληνικό βιωτικό επίπεδο κατά 50%. Την ρεαλιστική αλήθεια δηλαδή.

  2) Εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος. Δυστυχώς και οι πολύ παραγωγικές ΗΠΑ και Βρετανία, με το απόλυτα φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο δεν φαίνεται να μπορούν να βγουν από την κρίση. Μάλλον ακόμη δεν έχουν μπει. Και μάλιστα τα ελλείμματα είναι εξίσου μεγάλα με τα ελληνικά και χωρίς καμία προοπτική μείωσής τους όπως τα δικά μας.

  Γι' αυτό θα έπρεπε σήμερα διεθνώς να γίνονται πιο ευρύτερες συζητήσεις. Οι αναθεματισμοί, ακόμη και όταν έχουν λογική βάση, δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Μαύρος Γάτος

  Τα 'λεγε ο κακομοίρης ο Νερούντα, ποιος τον άκουγε;

  @ ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ'ΑΛΩΝΙ

  Δεν πειράζει. Δημιουργούμε ασσύμετρη απειλή!

  @ Jim Slip

  Η ανάλυσή σου με κάλυψε.

  @ Greek Rider

  Δεν διαφωνώ με τα σημεία σου. Αν και στο δεύτερο, η βασική διαφορά είναι ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πολύ πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να διαχειριστούν μία κρίση.

  Η γενικές συζητήσεις διεθνώς δεν κατανοούνται από την εγχώρια οχλαγωγία. Οπότε όσα χρήσιμα συμπεράσματα και να βγουν σε διεθνές ή ευρωπαϊκό επίπεδο, εδώ ο καθένας θα συνεχίσει να κοιτάει την πάρτη του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Είμαστε ένας λαός παρασιτικός.
  Ζούμε από την παραοικονομία.
  Όσα μέτρα και να πάρουν τίποτα δε θα αλλάξει πέρα από το γεγονός ότι κάτι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι (σαν αυτόν που πρόσφερε τη σύνταξή του στην πατρίδα) θα γίνουν απλά φτωχότεροι.
  Απαιτώ άμεσα να τιμωρηθούν αυτοί που έκλεψαν. Δε φτάνει απλά να χάσουν την εξουσία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ suncitizen

  Έχεις απόλυτο δίκιο. Τα χαμηλά στρώματα αποτίμησαν το φόρο τους για την κρίση. Είναι η ώρα να γίνει το ίδιο και από αυτούς που μετείχαν στη λήψη κακών αποφάσεων ή που διέβαλαν ευθέως τα εθνικά μας συμφέροντα σε θέματα οικονομίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...