Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Σύγχρονη ελληνική Αριστερή «λογική»*

* Εναλλακτικός τίτλος: «Γιατί ο Αριστοτέλης φοράει κουκούλα;»

Η κυκλική λογική της οικονομίας:
1. Οι επιχειρήσεις διοικούνται από επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες είναι κακοί. Άρα όλες οι επιχειρήσεις είναι κακές.
2. Η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις είναι κακές. Άρα η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι πάντα κακή.
3. Οι τράπεζες προσβλέπουν σε μεγιστοποίηση του κέρδους. Η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι κακή. Άρα όλες τράπεζες είναι κακές.
4. Ο καταναλωτισμός προάγεται από τα τραπεζικά δάνεια. Τα τραπεζικά δάνεια δίνονται από τις τράπεζες που είναι κακές. Άρα ο καταναλωτισμός είναι πάντα κακός.
5. Ο καπιταλισμός ικανοποιεί την ανθρώπινη ανάγκη του καταναλωτισμού. Ο καταναλωτισμός είναι κακός. Άρα ο καπιταλισμός είναι πάντα κακός.
6. Οι επιχειρηματίες αναπόφευκτα γίνονται στεγνοί καπιταλιστές. Ο καπιταλισμός είναι κακός. Άρα όλοι οι επιχειρηματίες είναι κακοί.
7. Επιστροφή στο 1.

Η κυκλική λογική του κοινοβουλευτισμού:
1. Η πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης χαρακτηρίζεται από τον δικομματισμό. Τα δύο κόμματα εξουσίας πάντα ξεγελάνε τον λαό. Άρα ο λαός κατά την μεταπολίτευση είναι συνεχώς ξεγελασμένος.
2. Η ευρύτερη Αριστερά, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό περίπου 14%. Ο λαός που ψηφίζει είναι ξεγελασμένος. Άρα το πραγματικό ποσοστό της Αριστεράς είναι πολύ παραπάνω από 14%.
3. Η Αριστερά γνωρίζει τι είναι το σωστό για τον λαό. Το πραγματικό ποσοστό της Αριστεράς είναι πολύ παραπάνω από το 14%. Άρα τα δύο κόμματα εξουσίας τελικά καταφέρνουν και ξεγελάνε τον λαό.
4. Επιστροφή στο 1.

Η λογική σε διάφορα θέματα:
1. Ότι δεν συνάδει με την αριστερή θεώρηση των πραγμάτων είναι «νεοφιλελεύθερο».
2. Ο μοναδικός τρόπος να βελτιώσει κανείς την κοινωνία του είναι με μαζική συμμετοχή σε πορείες και καταλήψεις. Διαφορετική διατύπωση: Η ατομική πρωτοβουλία δεν έχει καμία αξία αν δεν περιβάλλεται από έναν όχλο.
3. Όλες οι απεργίες, από όπου και αν προέρχονται, ακόμα και αν κρίνονται καταχρηστικές και κοινωνικά εκβιαστικές, είναι θεμιτές.
4. Είναι προτιμότερο, κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία να είναι δωρεάν και κακής ποιότητας, παρά να επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών σε αυτά.
5. Η ατομική ελευθερία είναι υποδεέστερη από τις ελευθερίες που προβλέπει το μανιφέστο του εκάστοτε αριστερού κόμματος. Άρα ο φιλελευθερισμός είναι κακό πράγμα.
6. «Νεοφιλελευθερισμός» και φιλελευθερισμός είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
7. Στο κοινοβούλιο, μόνο τα κόμματα της Αριστεράς εκπροσωπούν τη λαϊκή βούληση. Τα κόμματα της Αριστεράς μειοψηφούν. Άρα έχουμε χούντα.

…και η ενιαία λογική για την Παιδεία:
1. Στην πρόσφατη συναίνεση όλων των βουλευτών, εκτός Αριστερών, η υπερψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο για την Παιδεία συγκέντρωσε ποσοστό 83%. Το πραγματικό ποσοστό της Αριστεράς είναι πολύ παραπάνω από 14%. Άρα ο νόμος πλαίσιο για την Παιδεία είναι αντί-δημοκρατικός.

Bonus παράγραφος ΠΑΣΟΚικής (ως και καλά κέντρο-αριστερού κόμματος) λογικής:
1. Συχνά πυκνά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ δέχονται τραμπουκισμούς, βιαιότητες και αποδοκιμασίες. Οι τραμπουκισμοί, οι βιαιότητες και οι αποδοκιμασίες δεν κατακρίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα όλοι οι τραμπουκισμοί, οι βιαιότητες και οι αποδοκιμασίες γίνονται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

…και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Σε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης, κάποιοι εκφράζουν με πάθος την αποδοκιμασία τους. Αυτοί οι κάποιοι ανήκουν στον λαό. Άρα όλος ο λαός εκφράζει την αποδοκιμασία του προς όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...