Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Σύγχρονη ελληνική Αριστερή «λογική»*

* Εναλλακτικός τίτλος: «Γιατί ο Αριστοτέλης φοράει κουκούλα;»

Η κυκλική λογική της οικονομίας:
1. Οι επιχειρήσεις διοικούνται από επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες είναι κακοί. Άρα όλες οι επιχειρήσεις είναι κακές.
2. Η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις είναι κακές. Άρα η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι πάντα κακή.
3. Οι τράπεζες προσβλέπουν σε μεγιστοποίηση του κέρδους. Η μεγιστοποίηση του κέρδους είναι κακή. Άρα όλες τράπεζες είναι κακές.
4. Ο καταναλωτισμός προάγεται από τα τραπεζικά δάνεια. Τα τραπεζικά δάνεια δίνονται από τις τράπεζες που είναι κακές. Άρα ο καταναλωτισμός είναι πάντα κακός.
5. Ο καπιταλισμός ικανοποιεί την ανθρώπινη ανάγκη του καταναλωτισμού. Ο καταναλωτισμός είναι κακός. Άρα ο καπιταλισμός είναι πάντα κακός.
6. Οι επιχειρηματίες αναπόφευκτα γίνονται στεγνοί καπιταλιστές. Ο καπιταλισμός είναι κακός. Άρα όλοι οι επιχειρηματίες είναι κακοί.
7. Επιστροφή στο 1.

Η κυκλική λογική του κοινοβουλευτισμού:
1. Η πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης χαρακτηρίζεται από τον δικομματισμό. Τα δύο κόμματα εξουσίας πάντα ξεγελάνε τον λαό. Άρα ο λαός κατά την μεταπολίτευση είναι συνεχώς ξεγελασμένος.
2. Η ευρύτερη Αριστερά, συγκεντρώνει συνολικό ποσοστό περίπου 14%. Ο λαός που ψηφίζει είναι ξεγελασμένος. Άρα το πραγματικό ποσοστό της Αριστεράς είναι πολύ παραπάνω από 14%.
3. Η Αριστερά γνωρίζει τι είναι το σωστό για τον λαό. Το πραγματικό ποσοστό της Αριστεράς είναι πολύ παραπάνω από το 14%. Άρα τα δύο κόμματα εξουσίας τελικά καταφέρνουν και ξεγελάνε τον λαό.
4. Επιστροφή στο 1.

Η λογική σε διάφορα θέματα:
1. Ότι δεν συνάδει με την αριστερή θεώρηση των πραγμάτων είναι «νεοφιλελεύθερο».
2. Ο μοναδικός τρόπος να βελτιώσει κανείς την κοινωνία του είναι με μαζική συμμετοχή σε πορείες και καταλήψεις. Διαφορετική διατύπωση: Η ατομική πρωτοβουλία δεν έχει καμία αξία αν δεν περιβάλλεται από έναν όχλο.
3. Όλες οι απεργίες, από όπου και αν προέρχονται, ακόμα και αν κρίνονται καταχρηστικές και κοινωνικά εκβιαστικές, είναι θεμιτές.
4. Είναι προτιμότερο, κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία να είναι δωρεάν και κακής ποιότητας, παρά να επιτρέπεται η συμμετοχή ιδιωτών σε αυτά.
5. Η ατομική ελευθερία είναι υποδεέστερη από τις ελευθερίες που προβλέπει το μανιφέστο του εκάστοτε αριστερού κόμματος. Άρα ο φιλελευθερισμός είναι κακό πράγμα.
6. «Νεοφιλελευθερισμός» και φιλελευθερισμός είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
7. Στο κοινοβούλιο, μόνο τα κόμματα της Αριστεράς εκπροσωπούν τη λαϊκή βούληση. Τα κόμματα της Αριστεράς μειοψηφούν. Άρα έχουμε χούντα.

…και η ενιαία λογική για την Παιδεία:
1. Στην πρόσφατη συναίνεση όλων των βουλευτών, εκτός Αριστερών, η υπερψήφιση του νέου νόμου πλαίσιο για την Παιδεία συγκέντρωσε ποσοστό 83%. Το πραγματικό ποσοστό της Αριστεράς είναι πολύ παραπάνω από 14%. Άρα ο νόμος πλαίσιο για την Παιδεία είναι αντί-δημοκρατικός.

Bonus παράγραφος ΠΑΣΟΚικής (ως και καλά κέντρο-αριστερού κόμματος) λογικής:
1. Συχνά πυκνά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ δέχονται τραμπουκισμούς, βιαιότητες και αποδοκιμασίες. Οι τραμπουκισμοί, οι βιαιότητες και οι αποδοκιμασίες δεν κατακρίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα όλοι οι τραμπουκισμοί, οι βιαιότητες και οι αποδοκιμασίες γίνονται από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

…και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ:
1. Σε ορισμένες δημόσιες εμφανίσεις στελεχών της κυβέρνησης, κάποιοι εκφράζουν με πάθος την αποδοκιμασία τους. Αυτοί οι κάποιοι ανήκουν στον λαό. Άρα όλος ο λαός εκφράζει την αποδοκιμασία του προς όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.


50 σχόλια:

 1. Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει η Ελλάδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Bonus ad hominem λογική : Το Ελληνάκι δεν υποστηρίζει εμάς, το λαό, άρα το Ελληνάκι είναι χαμερπής πράκτορας των Αμερικλάνων, σφουγγοκωλάριος της Τρόικας, μεγαλύτερος πρασινοφρουρός και από εφοριακό το 1984 και θα εκτελεστεί στην πλατεία Συντάγματος. Και ο,τι λέει είναι μαλακίες. Και να του καεί και το blu-ray του προδότη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βασικά δεν υπάρχει τόσο πολύ "λούμπα" λογικής όσο ένα διευρυμένο αν- καπιταλιστικό (ενδο και έξω κοινοβουλευτικό) μέτωπο το όποιο με έναν παράξενο τρόπο έχει επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος υποστηρίζει τον καπιταλισμό ως μοντέλο (αν και ποτέ δεν το λέει ανοιχτά). Σε λούμπα λογικής πάντως μπαίνουν πιο πολύ οι ΣΥΡΙΖεοι.

  "2. Ο μοναδικός τρόπος να βελτιώσει κανείς την κοινωνία του είναι με μαζική συμμετοχή σε πορείες και καταλήψεις. Διαφορετική διατύπωση: Η ατομική πρωτοβουλία δεν έχει καμία αξία αν δεν περιβάλλεται από έναν όχλο."

  Ασφαλώς και η ατομική αξία έχει πρωτεύοντα ρόλο αλλά εσύ πιστεύεις ειλικρινά ότι χωρίς κοινή δράση μπορεί ν' αλλάξουν οργανωμένες Μαφίες της πολιτικής (και όχι μόνο) που λυμαίνονται τον τόπο ;

  Η κοινή δράση σήμερα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση άλλα σε περίπτωση που θελήσουμε μια πραγματική αλλαγή τότε ατομικά μόνο ελάχιστα μπορούμε να κάνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν παίζω ... εμένα με ξέχασες!

  1. Αν είσαι δεξιός, ψηφίζεις ΛΑΟΣ ή ΝΔ και είσαι φασίστας!
  2. Αν είσαι πατριώτης, είσαι δεξιός και φασίστας
  3. Αν έχεις κοντό μαλλί και κάνεις μπάνιο κάθε μέρα, είσαι δεξιός και φασίστας
  4. Αν δουλεύεις σε πολυεθνική, είσαι δεξιός και φασίστας
  5. Αν δεν θέλεις την κατάληψη του πανεπιστημίου, για να πάρουν τα παιδιά πτυχίο στην ώρα τους, είσαι δεξιός και φασίστας
  6. Αν δεν θέλεις να σου σπάνε το μαγαζί στο σύνταγμα, είσαι δεξιός και φασίστας
  7. Αν είσαι αστυνομικός, είσαι δεξιός και φασίστας
  8. Αν τολμήσεις να πεις κάτι για τους παράνομους μετανάστες, είσαι δεξιός και φασίστας
  9. Αν θεωρείς ότι η στρατιωτική θητεία είναι απαραίτητη για την άμυνα της Ελλάδας, είσαι δεξιός και φασίστας
  10. Αν λες ότι κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά από την μπίζνα της οικολογίας, είσαι δεξιός και φασίστας
  11. Αν σπούδασες στο εξωτερικό, οι σπουδές σου δεν έχουν αξία, ο πατέρας σου είναι εκατομμυριούχος, είσαι δεξιός και φασίστας
  12. Αν δεν ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ και το λες, είσαι δεξιός και φασίστας
  13. Αν είσαι ακαδημαϊκός, πρέπει να είσαι και αριστερός, αλλιώς είσαι εγκάθετος, δεξιός και φασίστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Για την "κυκλική λογική της οικονομίας" τα έχει γράψει κάποιος Κάρολος -που δεν είναι ένας εκ των αδερφών Μαρξ- πριν από καμιά 150αριά χρόνια. Κυκλοφορεί και σε βιβλιαράκι με εικόνες για αρχάριους στα συνοικιακά βιβλιοχαρτοπωλεία.

  Πολύ μιζέρια σύντροφε. Πολύ μιζέρια. Δεν πειράζει να είσαι αστός. Πειράζει όμως να έχεις ενοχές γι' αυτό και να σου βγαίνουν σε ξυνίλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ajaxoftelamon, το να είσαι ΠΑΡΤΙΩΤΗΣ σημαίνει ότι είναι φασίστας; Απ' ότι βλέπω θέλεις να έρθει η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ σου ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...
  ΠΑΡΤΙΩΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ...ΠΟΥ ΕΙΠΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ. ΣΕ ΛΥΠΑΜΑΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Bonus ποστ από τα παλιά (αυτοαναφορικό αλλά σχετικό:).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Όλα τα κακεκτυπα,όλες οι ρεπλικες,ειναι συνηθως φτηνιαρικες. Πόσο μάλλον τα κακεκτυπα του γκαιμπελισμου,σε συσκευασία gourmet μετανεωτερικότητας.

  Θα συμφωνησω με τον Zaphod. Αφορητη μιζερια λαϊκισμού. Εμπιστευσου τις δυνάμεις σου. Μπορεις καλυτερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ελληνάκι είναι σωστό το κείμενό σου. Όμως ακουμπά μόνο την επιφάνεια του δομικού σουρεαλισμού της Αριστεράς.

  Και αυτός ο σουρεαλισμός ξεπερνά την (από μόνη της τρελή) ελληνική πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ Χαζούλης

  Νόμιζα πως η κοινή δράση ενάντια στις πολιτικές μαφίες ονομάζεται ψήφος.

  @ Zaphod Beeblebrox + Katerina

  Το να μπει κάποιος στο blog σας και να πετάξει ένα "μιζέριες", "λαϊκισμοί", "γκεμπελισμοί", (σας διέφυγε το "Μανδραβελισμοί" περιέργως), είναι το πιο εύκολο πράγμα στον Γαλαξία (ως Πρόεδρος θα έπρεπε να το ξέρατε αυτό αγαπητέ Zaphod). Αφήστε που όχι μόνο δεν προσφέρει τίποτα στον διάλογο, αλλά
  διαιωνίζει το παρωχημένο trolling εν έτει 2011 χωρίς λόγο και αιτία.

  Κι εγώ πάντως πιστεύω πως θα μπορούσατε καλύτερα από αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τόσα χρόνια κυριαρχεί ένας "αριστερός" λόγος που καλύπτει (σκοπίμως φυσικά) την δολιότητα και την διαφθορά.

  Καταγγέλοντας οτιδήποτε ως "νεοφιλελεύθερο" επιδιώκουμε τη διατήρηση της νεκρικής ακαμψίας και των συμφερόντων.

  Ετσι λοιπόν,μηχανικός σε δήμο της Πιερίας παίρνει ετησίως 83 χιλιάδες ευρώ !!!

  Η αριστερή "μούχλα" είναι καιρός να φύγει από τη ελληνική σοβιετία.
  Όποιος το ζητά αυτό είναι λαικιστής?

  Πρέπει να μαζευτούν οι 800 χιλ. άνεργοι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ υπάλληλοι και να ρίξουν ένα δημοκρατικό βρωμόξυλο σε όλους όσους λόγω λαμογιάς ή ηλιθιότητας πρεσβεύουν αυτά μπας και ανασάνει αυτή η χώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Σωστά τα λες. Βέβαια προϋποθέτοντας πάντα ότι έχεις κάποιον αξιόπιστο κομματικό φορέα για να του την εμπιστευτείς.

  Τώρα τελευταία κάτι φαίνεται να κινείτε...είδομεν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @Έλληνα ... προφανώς δεν διάβασες τα παρακάτω ... αν είχες διαβάσει, ίσως θα σου έκανε εντύπωση αυτό με το κοντό μαλλί και το μπάνιο ... και ίσως θα έπερνες πρέφα ότι ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ και ΕΙΡΩΝΕΥΟΜΑΙ τα ΖΩΑ που τα λένε όλα αυτά ... :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @Έλληνα: Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι δεν κατάλαβες ότι ο ajaxoftelamon κάνει πλάκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι θίχτηκες τη στιγμή που ούτε να γράψεις σωστά τη λέξη "πατριώτης" δεν μπορείς. Εκτός κι αν δεν πρόκειται περί αμάθειας/ βλακείας, αλλά όντως θεωρείς τον εαυτό σου ΠΑΡΤΙώτη, οπότε πάω πάσο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Χωρίς πολλές θεωρίες στο κεφάλι αλλά με μια απλή παρατήρηση των γεγονότων ανά τους αιώνες συμπεράνει κανείς εύκολα ότι ο "υπαρκτός" καπιταλισμός (όχι αυτός της θεωρίας) είναι μια βδέλα πάνω στο κορμί των ανθρώπων. Συνεπώς οι δεξιές πρακτικές μας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.
  Η λύση μόνο από αριστερά μπορεί να μας έρθει αλλά σίγουρα όχι από την μονολιθική αριστερά που περιγράφεις.
  Ίσως από κάποια άλλη αριστερά που δεν έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα.

  Νομίζω, με το απλό μυαλό που διαθέτω, ότι το πρόβλημα είναι το ίδιο εδώ και χιλιάδες χρόνια, πολύ πριν ακουστούν οι λέξεις δεξιός, κεντρώος και αριστερός: Ποιός είναι αυτός που εργάζεται και παράγει "πλούτο" (υλικά αγαθά, υπηρεσίες, γνώση, τεχνολογία) και ποιός είναι αυτός που τον καρπώνεται στο τέλος. Πως διανέμεται αυτός ο "πλούτος" δηλαδή.

  Νομίζω ότι αν δεν βρεθεί κάποιο σύστημα να λύσει αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ όχι στη θεωρία, φως στο τούνελ δεν θα δούμε ως ανθρωπότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η "λογική" δεν παίζεται με τίποτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Η "λογική" δεν παίζεται με τίποτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @ Λαγωνικό

  Το μονό που φαίνεται γρήγορα από μια απλή εξέταση της ιστορίας ανά τους αιώνες είναι ότι σήμερα οι άνθρωποι έχουν μακράν καλύτερό βιοτικό επίπεδο, μακροζωία και πρόσβαση δε αγαθά, γνώση και διασκέδαση από οποιαδήποτε άλλη εποχή.

  Αν αυτό οφείλεται στη "βδέλλα του καπιταλισμού" τοτε προτείνω συχνότερες αφαιμαξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Λαγωνικό

  Ότι είπε ο Γιώργης επί 1000 ... προφανώς είσαι ένας από εκείνους που ζηλεύουν το αφεντικό τους που βγάζει πιο πολλά λεφτά! Μάγκα αν είσαι τόσο καπάτσος βγες στον ελεύθερό στίβο της οικονομίας και προσπάθησε να φτιάξεις την νέα MicroSoft/Apple/Virgin ...

  Ο πλούτος δεν διανέμετε, κερδίζετε ή αποκτάτε με την βία! Γιατί αν βγάλεις από την εξίσωση το “να καταφέρεις να δουλεύεις/κουράζεσαι λίγο και να βγάζεις πολλά” ... αφαιρείς το κίνητρο και χωρίς κίνητρο δεν γίνετε τίποτα! Γιατί να μπω στην διαδικασία να ιδρύσω την MegaHard από την στιγμή ο @Λαγωνικό θα μου δώσει μόνο τόσα όσα αναλογούν στην εργασία μου και δεν πρόκειται να καρπωθώ ποτέ τίποτα από την εργασία των υπαλλήλων μου;;;

  Those who can do!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @George
  Καλή η απλούστευση, δε λέω, αλλά άλλο Χαλκίδα κι άλλο Χαλκιδική.
  Η έμφυτη τάση που έχουμε ως ανθρώπινο είδος για το νέο, το καλύτερο και την μοναδική στο ζωικό βασίλειο ικανότητα να προσαρμόζουμε το περιβάλλον στα μέτρα μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας ουδεμία σχέση έχει με τον καπιταλισμό καθευατό. Τεχνολογική πρόοδο είχαμε ανέκαθεν, ασχέτως πολιτικού συστήματος.

  Αλλού είναι η προβληματική που θέτω, και εξηγούμαι:
  Αλήθεια; πόσοι άνθρωποι (από αυτούς που ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΚΛΗΡΑ κατά οποιοδήποτε τρόπο στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στον αγρό, στη θάλασσα) έχουν σήμερα "μακράν καλύτερο βιοτικό επίπεδο, μακροζωία και πρόσβαση σε αγαθά, γνώση και διασκέδαση από οποιαδήποτε άλλη εποχή";;
  Όλοι;; Σίγουρα όχι. Όπως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν αξίζουν την χλιδή μέσα στην οποία ζουν (δε αναφέρομαι σε κληρονομιές) έτσι υπάρχει μια τεράστια πλειοψηφία ανθρώπων που εργάζονται σκληρά σε άθλιες συνθήκες και αμοίβονται ελάχιστα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ Λαγωνικό

  Την απλούστευση την έκανα επειδή εσυ ο ίδιος είπες ότι σου αρέσει να σκέφτεσαι απλά.

  Τεχνολογική πρόοδός πάντα υπήρχε αλλά από τα μεσα του 18ου αιώνα και μετά έχουμε μια έκρηξή αυτής της προόδου. Γι'αυτο μέχρι τότε οι αγρότες εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν άροτρα και αλόγα ενω σήμερα έχουν τρακτέρ.

  Οι λόγοι που συνέβηκε αυτή η εκρηκτική πρόοδός ήταν ολίγον Διαφωτισμός, ολίγον division of labour, ολίγον το φιλελεύθερο οικονομικό περιβάλλον που συνέβαλε στην αύξηση του επιχειρηματικού πνεύματος.

  Και ολα αυτά ήταν Made in the West.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ajaxoftelamon
  Δεν ξέρεις καν ποιός είμαι, τι δουλειά κάνω, την σχέση που έχω με το αφεντικό μου, την περιουσιακή μου κατάσταση και γιαυτό σταμάτα να βγάζεις συμπεράσματα για το άτομό μου γιατί το λιγότερο που μπορώ ΠΡΟΦΑΝΩΣ να πω ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ με τη σειρά μου είναι ότι είσαι βλαξ και είρων.

  Ας επιστέψουμε τώρα στην ουσία των πραγμάτων:
  Θα συμφωνήσω μαζί σου στο σημείο ότι αυτός που επιχειρεί (εργασία είναι και αυτό), αυτός που πέρνει το ρίσκο να διαθέσει τα κεφάλαιά του με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, βεβαίως και πρέπει να αμοίβεται αναλόγως. Αλλοίμονο. Το ίδιο και όποιος τολμάει, ρισκάρει, δημιουργεί και με την προσωπική του έργασία πάει την ανθρώπινη πρόοδο ένα βήμα πιο πέρα. Κανείς δεν το κάνει για την ψυχή της μάνας του, αν και υπάρχουν κάποιοι (τρελλο)επιστήμονες που το κάνουν για την κάβλα τους και μπράβο τους. Βλέπεις δεν μιλάω μόνο για χρηματικό πλούτο. Πλούτος είναι και η τεχνολογία, η γνώση, η τέχνη, οι παροχές σε υπηρεσίες, η παιδεία κ.α.

  Το κλειδί στην όλη ιστορία (κατά την ταπεινή μου γνώμη) βρίσκεται στις λέξεις "να αμοίβεται αναλόγως" που ανέφερα σε προηγούμενη πρόταση και στο πόσο θα καρπωθείς από την εργασία των υπαλλήλων σου που ανέφερες εσύ.
  Σίγουρα ο καπιταλισμός δεν είναι ένα σύστημα που προσπαθεί να φέρει μια ισσοροποία στην διανομή του πλούτου που παράγεται, αντίθετα στιρίζεται στην βίαιη αρπαγή του. Το ίδιο (δυστυχώς) έγινε και με τον υπαρκτό σοσιαλισμό (θυμηθείτε τον Τσαουσέσκου ως παράδειγμα).

  Είτε σου αρέσει είτε όχι, μάγκα, όσο τα οικονομικά/κοινωνικά/πολιτικά συστήματα βασίζονται στην ανισόρροπη, άμετρη, παράλογη (όπως θες πες το) εκμετάλευση του άνθρωπου από άνθρωπο θα είναι καταδικασμένα να καταρέουν. Αυτή ακριβώς η εγγενής αδικία που δημιουργούν, συσωρρεύεται και είναι η αιτία θανάτου τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @George
  Να σε πληροφορήσω ότι πρώτοι στο διάστημα πήγανε οι Ρώσοι και το transistor εφευρέθηκε στην Αυτοκρατορική Ιαπωνία.
  Κατάλαβε επιτέλους ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι άσχετη με το είδος του πολιτικού σύστηματος και ότι η τεχνολογια που διαθέτουμε σήμερα είναι το συσωρευμένο αποτέλεσμα όλων, μα όλων, των ανακαλύψεων και εφευρέσων που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα.

  Για την ουσία όμως των πραγμάτων θα πεις τίποτα;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @Λαγωνικό
  Έχεις δίκιο, είμαι βλάκας ... άλλα δεν είναι η δικιά μου ιδεολογία που εξαλείφθηκε από το πρόσωπο της γης και δεν ονειροπολώ πιστεύοντας ότι ενώ απέτυχε πανηγυρικά, μπορεί την επόμενη φορά να γίνει κάτι και ως δια μαγείας αυτή την φορά “να τα καταφέρουμε!”.

  Ο καπιταλισμός δεν καταρρέει ... ανακυκλώνει όπως κάνει και η φύση ... θα είναι εδώ όσο υπάρχουν άνθρωποι, είτε γουστραρείς είτε όχι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. @Λαγωνικο
  Οι Ρωσοι πήγαν πρώτοι στο διάστημα κερδίζοντας (για λίγο) σε έναν αγώνα δρόμου σε συνεχή ανταγωνισμό με τους Αμερικανους. Η λέξη κλειδί εδώ πέρα είναι ο ανταγωνισμός, ξέρεις αυτός ο ανταγωνισμός που εσείς οι αριστεροί καταριεστε από το πρωί μέχρι το βραδύ. Εκτός αν εσυ πιστεύεις ότι οι επιστήμονες που στείλανε τον Γκαγκάριν στο διάστημα μένανε στα ιδία σπίτια, οδηγουσανε τα ιδία αυτοκίνητα και περιμένανε στις ίδιες ουρές για ψωμί με τους υπόλοιπους ένδοξους εργατες-συντροφους. Το γεγονός ότι η ΕΣΣΔ είχε ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνολογία σε πολύ συγκεκριμένους τομείς όπως το διάστημα και η πυρηνική φυσική (και τα αναβολικά για αθλητές) το μονό που υποστηρίζει είναι ότι ο ανταγωνισμός είναι πρωτίστης σημασίας ακόμα και σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς.

  Κανεις δεν ενδιαφέρετε για το που εφευρέθηκε το τάδε η το δεινα εξάρτημά η συσκευή. Το γεγονός είναι ότι ολα αυτά είναι προϊόντα τεχνολογίας, σκέψης και διεργασιών που αναπτύχθηκαν και βελτιώθηκαν σε αυτό που ονομάζουμε δυτικό πολιτισμό. Κανείς Ιάπωνας δεν θα μπορούσε να ανακαλύψει το τρανζίστορ χωρίς να χρησιμοποιήσει την γνώση και τις τεχνολογικές μεθόδους που αναπτύχθηκαν στη Δύση μετά τη βιομηχανική επανάσταση.

  Εσυ κολλάς στο γεγονός ότι στον καπιταλισμό δεν μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση στα αγαθά. Ιστορικά δεν υπήρχε ποτέ κάποιο σύστημά που να επέτρεπε ίσως και ελεύθερη πρόσβαση σε αγαθά. Ο καπιταλισμός έχει αποδείξει πως επιτρέπει σε περισσότερο κόσμο να έχει πρόσβαση σε ολο και περισσότερα αγαθά και μάλιστα με σημεία βελτίωσής.

  Αν νομίζεις ότι η πρόοδός δεν εξαρτάται από το πολιτικό σύστημά κανε μια σύγκρισή Α-Δ Γερμανίας ή Β-Ν Κορέας. Δες τη μείωσή της φτώχειας σε Κινά και Ινδία.

  Το πρόβλημα του περισσότερού κόσμου σήμερα δεν είναι ότι υπάρχει καπιταλισμός. Είναι ότι χρειάζεται περισσότερο καπιταλισμός. Θέλει μεγαλύτερη ελευθερία, λιγότερο παρεμβατισμό και εξάπλωση στις αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες χώρες έτσι ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουν και αυτές να φτάσουν στο σημείο που βρίσκεται ο πρώτος κόσμος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. @ajaxoftelamon
  Από όλο αυτό το σχόλιο που έγραψα μόνο αυτά πρόσεξες;;

  Τέλος πάντων, να σε πληροφορήσω ότι στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης υπάρχει ερευνιτικό τμήμα σπουδών για τις θεωρίες του Καρλ Μάρξ και ότι μεσούσης της πιστωτικής κρίσης οι εκδοτικοί οίκοι ανά τον κόσμο έτριβαν τα χέρια τους από τις πωλήσεις του Κεφαλαίου. Για ποιά εξάλλειψη μιλάς λοιπόν;;

  Πιστεψέ με, σκασύλα μου μεγάλη για την ταμπέλα και το όνομα του συστήματος.
  Στη πράξη μπορεί να μην παράγει τις τερατώδεις αδικίες που βιώνει η ανθρωπότητα αρχαιόθεν;; γιατί αυτή είναι η ουσία του θέματος.

  Κι αν πρόσεξες στην τελευταία παράγραφο λέω "πολιτικά συστήματα" εννώντας ότι έχει περάσει ιστορικά από τη "πλάτη" της ανθρωπότητας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. @ajaxoftelamon
  "Ο καπιταλισμός δεν καταρρέει ... ανακυκλώνει "

  Συμφωνώ, αλλα εδω έχουμε να κάνουμε με τη ποιότητα της ανακύκλωσης. Διότι και στην Αφρική ανακυκλώνεται αλλα το κάνει με ζωές και όχι με σκουπίδια. Στη Δύση αντίθετα τα ανακυκλώνει πετώντας τα σε άλλες χωρες (βλ.Αϊτή). Μόνο λίγες χωρες αποκτούν συνείδηση για μια εναρμονισμένη διατήρηση τους (βλ.Δανία).

  Ο Καπιταλισμός λοιπόν δεν είναι σύστημα είναι απλα η φύση του ανθρώπου ο οποίος αμα ΔΕΝ θέλουμε να αυτο-καταστραφεί πρέπει να τον ρυθμίζει σωστά.

  Ποιο πριν ανέφερες οτι :
  "Ο πλούτος δεν διανέμετε, κερδίζετε ή αποκτάτε με την βία! Γιατί αν βγάλεις από την εξίσωση το “να καταφέρεις να δουλεύεις/κουράζεσαι λίγο και να βγάζεις πολλά” ... αφαιρείς το κίνητρο και χωρίς κίνητρο δεν γίνετε τίποτα!"

  Κοιτά επειδή δεν ξέρω τι δουλειά κάνεις και μπορεί να με φας λάχανο, προσπερνώ τη λέξη "βια" και θεωρώ ότι δε κυριολεκτούσες.

  Απο την άλλη κάλος που οι άξιοι λαμβάνουν αυτό που τους αξίζει και ζουν ζωή και κότα.

  Αλλά έχεις προφανώς καταλάβει οτι στη συνέχεια μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές απο πίσω τους οι όποιοι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και τρώνε διαρκώς μόνο απο τα έτοιμα ; Το θεωρείς λογικό και αυτό ;

  Το δόγμα της ζούγκλας πάντως μόνο σε ένα σημείο θα μας φέρει. Πίσω στη ζούγκλα. Και αυτό, αν τη βγάλουμε καθαρή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. @George

  Διάβασε σε παρακαλώ την τελευταία παράγραφο στο σχόλιό μου (6/9/2011 11:36 π.μ.) που έκανα στον τελαμώνιοαίαντα μήπως και καταλάβεις τι θέλω να πω, για όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά συστήματα, το ξαναλέω: για όλα.

  Τα υπόλοιπα που μου αναφέρεις τράβα πες τα (αν έχεις το θάρρος) στους κινέζους εργάτες της Foxconn, στους γάλλους υπαλλήλους της FranceTelecom, στους άστεγους οικογενειάρχες στις ΗΠΑ που από νοικοκυραίοι βρέθηκαν στο δρόμο σε μια νύχτα, στις φαβέλες του Ρίο, στους αγρότες μεταλλαγμένων στην Ινδία, στα παιδιά των ορυχείων κοβαλτίου στην Αφρική. Θες κι άλλα παραδείγματα δίκαιης/σωστής ανάπτυξης;;;

  Και αφού τόσο πολύ δοξάζεις την βιομηχανική επανάσταση πήγαινε εθελοντικά να δουλεύεις από την ανατολή μέχρι τη δύση, με αμοιβή μόνο ένα πιάτο φαϊ σε όποιο εργοστάσιο θέλεις, γιατί έτσι δούλευαν τότε. Είμαι σίγουρος ότι θα σε δεχτούν. Μην αφήσεις δε, κάτι ιδέες για οκτάωρο, περίθαλψη και σύνταξη να σου μολύνουν το μυαλό. Αυτά είναι ιδέες κάτι αριστερών, μακρυά από αυτούς.

  Έχε στο νου σου όμως ότι χωρίς την Άλγευρα και την Χημεία των Αράβων (ναι αυτούς που τότε η Δύση αποκαλούσε απολίτιστους), που ανέπτυξαν αυτές τις δύο επιστήμες συνεχίζοντας το έργο των αρχαίων Ελλήνων και Βυζαντινών, βιομηχανία δεν θα υπήρχε άρα ούτε και καπιταλισμός. Τους Άραβες να δοξάζεις λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Λαγωνικέ

  εμπλεξες τις βουρτσες με τις βούρτσες.
  Την επανέκδοση του Κεφαλαίου (και τον Ηγεμόνα αγοράζει ο κόσμος, αυτό τι σημαίνει?) και τους Αραβες.
  Τους Κινέζους και τους Γάλλους και κυρίως το "εχω" και το "λέω"

  Διότι άλλο τα λόγια και άλλο τα έργα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @George + @ajaxoftelamon

  Έχω μια απορία: Πως γίνεται

  Από τη μία να συμφωνείτε (σωστά βέβαια) με το ελληνάκι.

  Από την άλλη μόλις έγραψα κάτι ενάντια στον καπιταλισμό αμέσως μου φορέσατε ταμπέλα (του αριστερού εν προκειμένω). Δηλαδή όποιος μιλάει κατά του καπιταλισμού είναι αυτομάτως αριστερός; Σωστά;;

  Λιγάκι οξύμωρο δεν είναι αυτό;;; Από τη μία να καταδικάζετε την λογική(;) του άσπρου-μαύρου και από την άλλην συμπεριφέρεστε το ίδιο σε όσους δεν έχουν τα ίδια πιστεύω με σας;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. @Ser
  Τι να κάνω αγαπητέ, η συζήτηση με τον George και ajaxoftelamon άπλωσε σαν τραχανάς. Αν προσέξεις όμως καλά μπερδεμένος δεν είμαι, απόψεις εκφράζω απαντώντας στα σχόλιά τους προσπαθόντας να κρατήσω την ίδια σειρά με αυτήν που αναφέρονται οι απόψεις τους στα σχόλιά τους.

  Λες: "Διότι άλλο τα λόγια και άλλο τα έργα"

  Λέω στο πρώτο-πρώτο σχόλιο: "Νομίζω ότι αν δεν βρεθεί κάποιο σύστημα να λύσει αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ όχι στη θεωρία, φως στο τούνελ δεν θα δούμε ως ανθρωπότητα."

  Σε τι ουσιαστικό διαφέρουμε;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. @Λαγωνικό

  Ταμπέλες δε φοράμε σε ανθρώπους γρήγορα. Αλλά όταν το πρώτο σου σχόλιό είναι

  Συνεπώς οι δεξιές πρακτικές
  μας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.
  Η λύση μόνο από αριστερά μπορεί να μας
  έρθει

  τους την ταμπέλα την έχεις φορέσει ήδη μονός σου.

  Παρακάτω σε αυτά που ειπες στο προηγούμενο ποστ. Απογοητεύομαι γιατί καταλήγεις να μιλάς με συνθήματα του στυλ "οι άνεργοι της Ζιμπάμπουε και οι χαμηλομισθοι της Παραγουάης". Ξεχνάς ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν σε πολύ χειρότερη μοίρα μερικά χρονιά πριν. Πχ οι μισθοί στην Κινά αυξάνονται διαρκώς και η παγκόσμια φτώχεια μειώνεται διαρκώς. Μια ευγενική προσφορά του καπιταλισμού, σίγουρα καλύτερα για τους Κινέζους από τα χρονιά του Μαο που τρώγανε τους νεκρούς για να μην ψοφήσουν από την πείνα.

  Συγνώμη αλλά τα δεδομενα δεν συμφωνούν μαζί σου τι να κάνουμε. Όλες αυτές οι χώρες χάσαμε τουλάχιστον 50 χρονιά λόγω κομμουνισμού και τώρα πρέπει να τρέξουν περισσότερο για να μας προλάβουν. Με τον καιρό θα βελτιωθούν και βιοτικά και εργασιακά, όπως ακριβώς έγινε και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια μετά στην άλλη.ό είναι

  Συνεπώς οι δεξιές πρακτικές
  μας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.
  Η λύση μόνο από αριστερά μπορεί να μας
  έρθει

  τους την ταμπέλα την έχεις φορέσει ήδη μονός σου.

  Παρακάτω σε αυτά που ειπες στο προηγούμενο ποστ. Απογοητεύομαι γιατί καταλήγεις να μιλάς με συνθήματα του στυλ "οι άνεργοι της Ζιμπάμπουε και οι χαμηλομισθοι της Παραγουάης". Ξεχνάς ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν σε πολύ χειρότερη μοίρα μερικά χρονιά πριν. Πχ οι μισθοί στην Κινά αυξάνονται διαρκώς και η παγκόσμια φτώχεια μειώνεται διαρκώς. Μια ευγενική προσφορά του καπιταλισμού, σίγουρα καλύτερα για τους Κινέζους από τα χρονιά του Μαο που τρώγανε τους νεκρούς για να μην ψοφήσουν από την πείνα.

  Συγνώμη αλλά τα δεδομενα δεν συμφωνούν μαζί σου τι να κάνουμε. Όλες αυτές οι χώρες χάσαμε τουλάχιστον 50 χρονιά λόγω κομμουνισμού και τώρα πρέπει να τρέξουν περισσότερο για να μας προλάβουν. Με τον καιρό θα βελτιωθούν και βιοτικά και εργασιακά, όπως ακριβώς έγινε και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Δεν μπορεί να γίνει από τη μια μετά στην άλλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. @George
  Φίλε συμφωνώ, είσαι λίγο εκτός σε στο θέμα του τρίτου κόσμου από πλευράς ότι είναι και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο. ΔΕΝ εννοώ τα “συμφέροντα που τους καταπιέζουν” όπως θα πουν οι συνblogιστες μας, είναι άλλα πολύ πιο βαθιά. Αν μπορείτε να βρείτε τα ημερολόγια του Ernesto Guevara (που παρεμπίπτοντος φορούσε Rollex) για το Congo αξίζει τον κόπο να τα διαβάσετε. Απλά τα αποσιωπούν οι “αριστεροί” γιατί γράφει πολλά που δεν ταιριάζουν με την πολιτική ορθότητά του σήμερα και σπιλώνουν το προφίλ του Che!

  @Λαγωνικο
  Βρε καμάρι μου, το ότι πουλάνε βιβλία σημαίνει ότι αυτοί που τα διαβάζουν συμφωνούν; Για όνομα. Ο @ser2 το είπε σωστά!

  Ρε φιλαράκι εσύ δεν έγραψες: Το ίδιο (δυστυχώς) έγινε και με τον υπαρκτό σοσιαλισμό ... δηλαδή γουστάρεις υπαρκτό σοσιαλισμό για αυτό σπάστηκες που έκατσε η λαμακία ... άρα αν δεν είσαι αριστερός τι είσαι;;; Με κάλυψε ο @Γιώργης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. @Χαζούλη
  Κοίτα στη ανακύκλωση εννοούσα ότι εταιρίες και οικονομικά σχήματα “πεθαίνουν” και στην θέση τους “γεννιούνται” άλλα. Δεν σε πιάνω στο σχόλιο σου ...

  Διαφωνείς ότι ένας πολύ απλός τρόπος για να πλουτίσει μια χώρα είναι να εισβάλει σε μια άλλη, που για παράδειγμα έχει ορυκτό πλούτο; Τι να σε φάω μωρεεεεεε ... χαζομάρες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. @Χαζούλη
  Κοίτα από την στιγμή που ο παππούς έβγαλε λεφτά, είναι ελεύθερος να τα κάνει ότι θέλει; Αν ναι τότε μπορεί να τα κληροδοτείσeι. Θα μου πεις αδικία ... γιατί ο εγκονος θα γυρνάει με Ferrari και θα πηδάει μοντέλα ενώ εσύ και εγώ θα λιώνουμε στην δουλεία ... τι να κάνουμε καλύτερα; Να πατάμε reset; Μα αν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ένα καλύτερό μέλλον για τα παιδιά σου, ποιός ο λόγος να δουλεύεις; Για μένα αυτό είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο!

  Η ζούγκλα έχει ένα καλό, βοηθάει ώστε τα είδη να δυναμώνουν, οι αδύναμοι πεθαίνουν οι δυνατοί συνεχίζουν ... μην ξεχνάς ότι ο κόσμος ΕΙΝΑΙ ζούγκλα (κυριολεκτικά) απλά εμείς στην Ευρώπη και την Αμερική δεν το έχουμε πάρει πρέφα! Μόνο ένα μικρο ποσοστό του πληθυσμού της γης δεν πολεμάει (κυριολεκτικά και μεταφορικά) καθημερινά για την ζωή του!

  Μπορεί να γυρίσουμε λοιπόν στην ζούγκλα αλλά μην ξεχνάμε ότι και από την ζούγκλα βγήκαμε(?)!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 36. @ελληνακί μου καλό και αγαπημένο 10000000^0000000 συγνώμη το ξεφτιλίσαμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 37. Παίδες, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση. Ίσως και να είναι η πρώτη διαδικτυακή συζήτηση που ενώ το κυρίως θέμα τα χώνει στην Αριστερά, τα σχόλια δεν παρεκτρέπονται και διατηρούνται σε ένα επίπεδο χωρίς βρισίδια και trolls.

  Θα συμμετείχα κι εγώ, αλλά ο χρόνος στο internet είναι περιορισμένος αυτό τον καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 38. @George

  Όλο το σχόλιο μου ήταν:
  "Συνεπώς οι δεξιές πρακτικές μας έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.
  Η λύση μόνο από αριστερά μπορεί να μας έρθει αλλά σίγουρα όχι από την μονολιθική αριστερά που περιγράφεις.
  Ίσως από κάποια άλλη αριστερά που δεν έχουμε δει ακόμη στην Ελλάδα."

  και κατέλειγε:
  "Νομίζω ότι αν δεν βρεθεί κάποιο σύστημα να λύσει αυτό το θεμελιώδες πρόβλημα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ όχι στη θεωρία, φως στο τούνελ δεν θα δούμε ως ανθρωπότητα."

  Μην διαλέγετε λοιπόν ότι σας βολεύει από τα λόγια μου.
  Είναι νομίζω σαφές αυτό που λέω: ότι και ο καπιταλισμός και ο κουμουνισμός έτσι όπως εφαρμόζονται/εφαρμόστηκαν συνέχησαν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τουλάχιστον ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ο κουμουνισμός έχει το υπόβαθρο να εξαλλείψει αυτήν την αδικία και γιαυτό μίλησα για μια άλλη αριστερά.

  Αν τώρα τα παραπάνω με κάνουν αριστερό, ας με κάνουν, ποτέ δεν με ενδιέφερε να ανήκω. Τουλάχιστον μη μου αποδίδετε ιδιότητες και συμπεριφορές του καλουπωμένου αριστερού που έχετε πιθανώς στο μυαλό σας.

  Δεν μιλάω με συνθήματα Γιώργο. Τα παραδείγματα που σου ανέφερα είναι πραγματικά γεγονότα, οι αυτοκτονίες στην Foxconn και στην FranceTelecom δεν είναι θεωρίες. Κι αν ανέβηκαν οι μισθοί στην Κίνα (Foxconn)δεν είναι επειδή τους λυπήθηκαν τα αφεντικά τους αλλά επειδή κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι μετά τις 12 αυτοκτονίες.

  Αλήθεια έγιναν ποτέ πουθενά αυξήσεις σε μισθούς, άνοδος του βιοτικού επιπέδου χωρίς την πρότερη κινητοποίηση των εργαζομένων;; τι είναι αυτά που λες;; Διαβάζεις τι γράφεις;;

  Πως είναι δυνατόν να ιχυρίζεσαι ότι μειώνεται η φτώχεια παγκοσμίως όταν οι άστεγοι, οι άνεργοι και οι μερικώς απασχολούμενοι αυξάνονται και πληθύνονται οσάν την άμμο της θαλάσσης.

  Μέχρι και οι Standard & Poors προέβλεψαν κοινωνικές αναταραχές σε Αμερική και Ευρώπη αν δεν βάλει νερό στο κρασί του το κεφάλαιο και συ μας τσαμπουνάς για παγκόσμια μείωση της φτώχειας. Άλλος είναι αυτός που μιλάει με συνθήματα, όχι εγώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 39. @ajaxoftelamon
  Αν διαβάζω σωστά μίλησες για εξάλειψη της συγκεκριμένης ιδεολογίας από προσώπου γης, και σου απάντησα αναλόγως. Μια ιδεολογία πεθαίνει μόνο όταν οι άνθρωποι πάψουν να ασχολούνται μαζί της. Το αν συμφωνούν ή όχι είναι άλλο θέμα.

  Το "δυστυχώς" το έγραψα με την έννοια ότι η θεωρία από την πρακτική εφαρμογή του κουμουνισμού κατέληξε στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ταυτόσημα σχεδόν με αυτά του ακραίου καπιταλισμού. Όπως και ο Γιώργος έτσι και συ πήρες το βολικό για σένα κομμάτι και το έκανες σημαία.

  Καλά το κατάλαβες δεν είμαι ούτε αριστερός, ούτε κεντρώος, ούτε δεξιός. Άνρθωπος προσπαθώ να είμαι με ελεύθερη σκέψη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 40. @ Λαγωνικο

  Η αμοιβη ενος εργατη καθοριζεται ναι βεβαιως απο τις κινητοποιησεις που κανουν - δικαιωμα τους να επαναπραγματευονται τους ορους εργασιας τους οποτε θελουν αρκει να το κανουν σεβομενοι και το δικαιωμα αλλων ανθρωπων να εργαστουν, κυριως ομως απο το νομο της προσφορας και της ζητησης. Λογικο ειναι οτι εφοσον ολο και περισσοτερες εταιρειες δραστηριοποιουνται στην Κινα, να υπαρχει και ανοδος των μισθων λογω της αυξημενης ζητησης.

  Του λογου το αληθες:

  http://rogerkerr.files.wordpress.com/2011/04/labour-productivity-in-china.jpg

  http://www.bls.gov/opub/ted/images/2010/ted_20100603.png

  Και σημειωτεον αυτα τα νουμερα αφορουν ολο τον τομεα του manufacturing και οχι μονο την Foxconn.

  Και για να δουμε λιγο και την απολυτη φτωχεια σε αυτες τις αναπτυσσομενες χωρες (και εννοω την πραγματικη φτωχεια, οχι την "ειμαι φτωχος γιατι δεν εχω δορυφορικη" εκδοση που ζουμε στη Δυση).

  http://www.oxfamblogs.org/fp2p/wp-content/uploads/PR-in-China-India-and-Brazil1.png

  Α, μαλιστα ειναι σε διαρκη μειωση απο τοτε που αυτες οι χωρες αρχισαν να φιλελευθεροποιουν την οικονομια τους. Εγω πιστευω οτι οι Κινεζοι τουλαχιστον ειναι ευτυχεις που δεν χρειαζεται πλεον να τρωνε τους νεκρους τους.

  Ο καπιταλισμος επισκεφτεται φτωχες χωρες και τις βγαζει απο την φτωχεια τους. Μετα παει στην επομενη. Αυτο που πρεπει να σκεφθουμε ειναι πως θα επιταχυνουμε αυτην την προοδο.

  Το πραγματικο θαυμα του καπιταλισμου ειναι αυτο.

  http://media.economist.com/sites/default/files/imagecache/original-size/20110702_WOC913.gif

  Το οποιο δειχνει πολυ ωραια ποια ακριβως ηταν η σημασια της βιομηχανικης επαναστασης και του καπιταλισμου, ιδιαιτερα για τον απλο κοσμακη για τον οποιο σκιζονται οι αριστεροι. Πριν να ερθει η επανασταση το 95% της ανθρωποτητας ζουσαν ως αγροτες. Και δεν εννοω τη σημερινη ρομαντικη εννοια του αγροτη... εννοω τον αγροτη που δουλευε απο το πρωι μεχρι το βραδυ για να εχει ενα πιατο φαι, ηταν τυχερος αν ζουσε μεχρι τα 40 του και δεν εβλεπε ποτε τον κοσμο περα απο το χωριο του.

  Ο καπιταλισμος αλλαζει ζωες. Γι'αυτο και εχω αλλον εναν λογο να τον υπερασπιζομαι σθεναρα.

  Το προβλημα με τη λογικη των αριστερων, για να επανελθω στο θεμα του αρθρου ειναι οτι συγχεει τους στοχους με τα μεσα:

  Η Αριστερα ειναι ταγμενη υπερ των εργατων/φτωχων/μεταναστων/ομοφυλοφιλων/ταπεινων και καταφρονεμενων... Αυτες ειναι οι πολιτικες μας ως Αριστερα...
  Αρα οποιος ειναι αντιθετος με τις πολιτικες μας ειναι εχθρος των εργατων/φτωχων/μεταναστων/ομοφυλοφιλων/ταπεινων και καταφρονεμενων...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 41. @ajaxoftelamon

  Φέρνοντας ως παράδειγμα τα σκουπίδια προσπαθούσα να περιγράψω τις διακυμάνσεις του καπιταλισμού και οτι εφόσον έχει διακυμάνσεις τέτοιου επιπέδου ουσιαστικά δεν αποτελεί σύστημα. Άρα όταν μιλάς για καπιταλισμό είναι σαν να υπερασπίζεσαι αέρα κοπανιστό.

  Μόνο όπου υπάρχουν κάποια ιδεολογικά πλέγματα όπως ο φιλελευθερισμός (και γενικότερα σκεπτικισμός στη κοινωνία)έχει αρχίσει να παίρνει μια μορφή όλη αυτή η ζούγκλα.

  "Τι να σε φάω μωρεεεεεε ... χαζομάρες!"
  Πλάκα έκανα βρε πατάτα ! :-)

  "Να πατάμε reset;"
  Λέγεται και σωστός διαμοιρασμός του πλούτου αλλά έχουμε φτάσει σε σημείο που οι πολιτικές ηγεσίες είναι σε τέτοιο βαθμό νταβατζιλικομενες που οι ευνοούμενοι (άλλα Μπαφετ) να βγαίνουν και λεν ανοιχτά για την χαμηλή τους φορολόγηση...Ξεφτίλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 42. @George
  Τα γραφήματα που παραθέτεις δυστυχώς δεν έχουν καμμιά αξία αν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα γραφήματα εξέλιξης του κόστους ζωής στις αντίστοιχες χώρες.

  Μην πηγαίνεις μακρυά, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, (έχω μαρτυρίες από πρώτο χέρι γιατί έρχομαι σε επαφή με κόσμο από αυτές τις χώρες πολύ συχνά λόγο δουλειάς) η έλευση του καπιταλισμού υπερπλασίασε το κόστος ζωής σε σχέση με τους μισθούς και τώρα ζουν ακόμα πιο φτωχά από πριν, το λένε οι ίδιοι, δεν είναι θεωρίες και συνθήματα. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί τα γραφήματα είναι χωρίς νόημα έτσι σκέτα.

  Στους ομοφυλόφιλους σε παρακαλώ μην αναφέρεσαι γιατί το θέμα δεν το έχεις καθόλου καθώς φαίνεται από τα ίδια σου τα γραφόμμενα σε σημείο να με πιάνουν τα γέλια.

  Για την μονολιθική ελληνική αριστερά τα έχουμε ξαναπεί μην επαναλαμβανόμαστε.

  Και ξεκόλλα, όποιος τα βάζει με τον καπιταλισμό για τα κακώς κείμενά τού δεν είναι αυτόματα σταλινικός αριστερός, όπως και όποιος τα βάζει με τα κακώς κείμενα της αριστεράς δεν είναι αυτόματα φασίστας δεξιός. Μη γίνεσαι όμοιος με αυτο που ουσιαστικά ξεμπροστιάζει η ανάρτηση του ελληνακίου (χμμ.. αυτό θα έπρεπε να το έχω γράψει σε προηγούμενο σχόλιο, θα ταίριαζε περισσότερο).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 43. ellinaki
  τι χιτ ειναι αυτο ? Ουτε οταν γραφεις για το παπαδαριο δεν αναβουν τόσο τα αίματα

  Λαγωνικέ
  άσε το παραμύθι για Βουλγαρία/ Ρουμανια και το κόστος ζωής.
  Εξέτασε καλύτερα το "ζωής"

  ο σοσιαλισμός είναι καλός για τους άλλους- δες καλη ωρα τους δικούς μας του ΠΑΣΟΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 44. ellinaki
  τι χιτ ειναι αυτο ? Ουτε οταν γραφεις για το παπαδαριο δεν αναβουν τόσο τα αίματα

  Λαγωνικέ
  άσε το παραμύθι για Βουλγαρία/ Ρουμανια και το κόστος ζωής.
  Εξέτασε καλύτερα το "ζωής"

  ο σοσιαλισμός είναι καλός για τους άλλους- δες καλη ωρα τους δικούς μας του ΠΑΣΟΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 45. @Λαγωνικο

  Σε μια συζητηση που η μια πλευρα φερνει στοιχεια στο τραπεζι και η αλλη λεει για προσωπικες της εμπειριες υπαρχει καποιο προβλημα. Δεν αμφισβητω οτι εχεις γνωρισει Βουλγαρους και Ρουμανους που ειναι δυσαρεστημενοι, αλλα και εγω εχω γνωρισρι αρκετους Ελληνες που λενε οτι με τη χουντα ολοι περνουσαν καλα. Αυτο δε σημαινει οτι ειναι καλο επιχειρημα για να ξαναβγουν τα τανκς στους δρομους.

  Το κοστος ζωης ειναι λογικο να αυξηθει μετα απο αυξηση των μισθων σε μια οικονομια στην οποια ενα τμημα της αναπτυσσεται ταχυτερα απο καποιο αλλο... βασικα οικονομικα. Εσυ ξεχνας οτι το κοστος ζωης στις χωρες που ανεφερες ηταν προηγουμενως κρυφο, γιατι οι τιμες ελεγχοντουσαν απο το κρατος.

  Του στυλ το ψωμι και το γαλα φαινομενικα κοστιζανε λιγο... αλλα βασικα αυτο δεν ειχε σημασια γιατι ηταν σε μονιμη ελλειψη. Γνωστες οι ουρες για μια φρατζολα ψωμι και τα ανεκδοτα που οι ιδιοι οι κομμουνιστες βγαλανε για τα χαλια τους.

  Στην τελικη εγω δεν ειδα κανεναν απο τη Δυση να σκαβει λαγουμια, να σκαρφαλωνει τοιχους και να κολυμπαει ποταμια για να μπορεσει να μπει στους εργατικους παραδεισους της Αν Ευρωπης. Αυτοι που τα κανανε ηταν ηδη μεσα και ηθελαν να ξεφυγουν.

  ο τραπεζι και η αλλη λεει για προσωπικες της εμπειριες υπαρχει καποιο προβλημα. Δεν αμφισβητω οτι εχεις γνωρισει Βουλγαρους και Ρουμανους που ειναι δυσαρεστημενοι, αλλα και εγω εχω γνωρισρι αρκετους Ελληνες που λενε οτι με τη χουντα ολοι περνουσαν καλα. Αυτο δε σημαινει οτι ειναι καλο επιχειρημα για να ξαναβγουν τα τανκς στους δρομους.

  Το κοστος ζωης ειναι λογικο να αυξηθει μετα απο αυξηση των μισθων σε μια οικονομια στην οποια ενα τμημα της αναπτυσσεται ταχυτερα απο καποιο αλλο... βασικα οικονομικα. Εσυ ξεχνας οτι το κοστος ζωης στις χωρες που ανεφερες ηταν προηγουμενως κρυφο, γιατι οι τιμες ελεγχοντουσαν απο το κρατος.

  Του στυλ το ψωμι και το γαλα φαινομενικα κοστιζανε λιγο... αλλα βασικα αυτο δεν ειχε σημασια γιατι ηταν σε μονιμη ελλειψη. Γνωστες οι ουρες για μια φρατζολα ψωμι και τα ανεκδοτα που οι ιδιοι οι κομμουνιστες βγαλανε για τα χαλια τους.

  Στην τελικη εγω δεν ειδα κανεναν απο τη Δυση να σκαβει λαγουμια, να σκαρφαλωνει τοιχους και να κολυμπαει ποταμια για να μπορεσει να μπει στους εργατικους παραδεισους της Αν Ευρωπης. Αυτοι που τα κανανε ηταν ηδη μεσα και ηθελαν να ξεφυγουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 46. @George
  Στοιχεία που να δείχνουν ότι η αύξηση των μισθών σε Ινδία και Κίνα δεν είναι γράμμα κενό, έχεις τελικά;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 47. ΤΑ ΖΩΑ
  Σημερα το πρωι 30 ΠΑΜΕ-ιτες ειχαν στηθει μπροστα στην εισοδο του ΥΠΕΠΘ (διπλα στο Mall).
  Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης είχε αποκλείσει ολες τις εισοδους του υπουργείου.

  Ετσι λοιπον όποιοι (φορολογουμενοι) πολιτες πηγαν να κανουν τη δουλεια τους δεν μπορουσαν να μπουν.

  ΨΗΦΙΣΤΕ: ποιοι απο τους ανωτερω ειναι τα ΖΩΑ ?

  Οι πολίτες ?
  Οι ΠΑΜΕ-ιτες?
  Οι αστυνομικοί ?

  Όλοι μαζί ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 48. @ Λαγωνικο

  Ζουν περισσοτερο:
  http://tinyurl.com/3hxmabc
  http://tinyurl.com/3nyarbx
  http://tinyurl.com/3bwkohw

  Τρωνε περισσοτερο:
  http://tinyurl.com/3qlaztx
  http://tinyurl.com/3lggpag
  http://tinyurl.com/3n9abb8

  Μορφωνονται καλυτερα:
  http://tinyurl.com/3ft37vj
  http://tinyurl.com/44auo9q
  http://tinyurl.com/3krs49g

  Εχουν μεγαλυτερη προσβαση στην τεχνολογια:
  http://tinyurl.com/3tzl5jc
  http://tinyurl.com/3lxxl3r
  http://tinyurl.com/3l9auek

  Eχουν μεγαλυτερη αγοραστικη δυναμη:
  http://tinyurl.com/3egjrxs
  http://tinyurl.com/3zovs5u
  http://tinyurl.com/3z6qqyr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 49. @George
  Τα στοιχεία που δείνεις είναι όντως ενθαρρυντικά.
  Ελπίζω οι κινέζοι κυβερνώντες να φανούν εξυπνότεροι των Δυτικών και να μην επιτρέψουν στην απληστία να τους τα κάνει μπάχαλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 50. Οι Κινέζοι κυβερνώντες είναι βασικά δικτάτορες και θα πρέπει κάποια στιγμή να φιλελευθεροποιησουν και την κοινωνία τους καθώς και να σταματήσουν να φτωχαινουν τους πολίτες τους και να υποσκάπτουν την οικονομία τους κρατώντας το νόμισμά τους σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...