Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Άνοιξε το blog "Αθεΐα"

Εδώ και δύο μέρες έχει ανοίξει το συλλογικό blog «Αθεΐα» στη διεύθυνση www.atheia.gr, στο οποίο συμμετέχει και το ελληνάκι. Αντιγράφοντας από το «Περί του blog Αθεΐα» :

"Σκοπός του ιστολογίου μας είναι η διάδοση ιδεών σε θέματα που αφορούν την αθεΐα, τόσο σε πρακτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο. Μας απασχολούν ζητήματα από την καθιέρωση του κοσμικού κράτους μέχρι τη φιλοσοφική διάσταση των θεολογικών ζητημάτων, ιδωμένα από αθεϊστική, σκεπτικιστική, ορθολογιστική ή και αγνωστικιστική σκοπιά. Επιθυμούμε να γίνουν αυτές οι ιδέες ευρύτερα γνωστές και προσιτές σε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους."

Παράλληλα λειτουργεί και ανοιχτό forum στη διεύθυνση forum.atheia.gr για διεξαγωγή συζητήσεων.

Ο αθεϊσμός δεν είναι ούτε δόγμα, ούτε θρησκεία (!), αλλά ούτε και μία ιδέα που αφορά μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων. Αφορά το σύνολο των ανθρώπων και την αντίληψη που διαμορφώνουμε για τον κόσμο και την ύπαρξή μας. Δεν υπάρχει πουθενά η «Βίβλος» της αθεΐας, όπως δεν υπάρχει η «Βίβλος» αυτών που δεν πιστεύουν στην κοκκινοσκουφίτσα και στον θεό Θωρ.

Έτσι, το blog «Αθεΐα» απευθύνεται στην ουσία σε όλους όσους δεν μπορούν να επαναπαύονται σε αντιφατικά δόγματα, μύθους και μεταφυσικές οντότητες, και επιθυμούν να διαβάσουν άρθρα ή να μοιραστούν ιδέες, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της κατήχησης σε κάποιου είδους ιδέα ή άποψη.

Όσοι πιστοί και άπιστοι, προσέλθετε!

2 σχόλια:

 1. Χμμμ
  Εληνάκι, η Αθεϊα όμως καταλύει και ένα ολόκληρο σύστημα θρησκευτικών αξιών που "προστατεύονται" από την υπαρξη ενός πραγματικού, ή φανταστικού Θεού.
  Επίσης, ο μύθος που αναφέρεις μπορεί να είναι μεν φανταστική ιστορία, αλλά το επιμύθιο είναι αληθινό και χρήσιμο...
  Οπότε προσοχή στην κατεδάφιση των αξιών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ suncitizen

  Οι "θρησκευτικές αξίες" όπως τις ονομάζεις, ενδεχομένως να ήταν χρήσιμες πριν πολλούς αιώνες, όπου ο άνθρωπος ακόμα προσπαθούσε να κατανοήσει τις κοινωνικές δομές και ηθικές αξίες.

  Είναι μεγάλη πλάνη να δίνουμε στις εκάστοτε θρησκείες το μονοπώλειο της ηθικής και των αξιών της. Ο άνθρωπος πλέον κατανοεί πολύ καλύτερα τόσο τα επιστημονικά, όσο και τα κοινωνικά φαινόμενα ώστε να μπορεί να ζει με αξίες πολύ καλύτερες από τη θρησκευτική αφέλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...