Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Διανοούμενοι φασίστες

Διαβάζω με προσοχή την προκήρυξη της Σέχτας. Ομολογώ ότι συμφωνώ σε πολλά σημεία. Ταυτόχρονα όμως θυμάμαι τις ιδέες, τις θεωρίες και τα λόγια μεγάλων σφαγέων ή δικτατόρων της ιστορίας. Και αυτοί μιλούσαν για θετικές αξίες όπως η έξοδος από το τέλμα, η επανίδρυση ενός «σωστότερου» κράτους, η αφύπνιση της κοινωνίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αποβολή των κοινωνικών παράσιτων κλπ κλπ.

Όταν ο φασισμός γνώριζε άνθιση και επιβάλλονταν, οι αρχικές κοινωνικές συνθήκες ήταν η απόγνωση αλλά και το πάθος. Η λογική κατέρρεε ώστε να δώσει έδαφος σε παθιασμένους ηγέτες και τους οπαδούς τους, οι οποίοι δεν δίσταζαν να δολοφονούν, να φυλακίζουν και να βασανίζουν τους «εχθρούς» των δικών τους ιδεών. Αν διαβάσεις αυτές τις ιδέες λέξη-λέξη, θα βρεις πολλές που σε βρίσκουν σύμφωνο. Όταν όμως τις βάζεις όλες μαζί σε ένα πλαίσιο, αυτό του φασισμού και της βίαιης επιβολής/ καταστολής, αποχωρείς με ελαφρά πηδηματάκια.

Η προκήρυξη της Σέχτας Επαναστατών, έχει πλάσει μία ιδεατή και ταιριαστή θεωρία για τα χάλια της κοινωνίας, αλλά περιβάλλεται από έναν ακράτητο παραλογισμό (που πέτυχε και το timing του προηγούμενου post), ένα μίσος προς πάσα γενική κατεύθυνση και μία αγανάκτηση που έχει ως αποτέλεσμα μία εν ψυχρώ δολοφονία.

Το σκεπτικό της Σέχτας, δίνει το δικαίωμα, σε οποιονδήποτε έχει πρόβλημα με κάτι (τους μετανάστες, ας πούμε), να πάρει ένα όπλο και να αρχίσει να ρίχνει αδιάκριτα (στους μετανάστες, ας ξαναπούμε). Η ανοησία έγκειται στο γεγονός ότι με αυτό το σκεπτικό νομιμοποιείται και η αντίστοιχη χρήση βίας από το «αντίπαλο στρατόπεδο». Διότι αν ο επαναστάτης σηκώσει όπλο, το σύστημα/ κατεστημένο/ νοικοκυραίος θα σηκώσουν και αυτοί όπλο εναντίον αυτών για τα οποία αγανακτούν. Και επειδή οι δεύτεροι είναι ισχυρότεροι, οι νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν θα είναι δυσμενέστερες για ολόκληρη την κοινωνία. Άλλωστε, η περίοδος του Φαρ Ουέστ δεν ήταν από αυτές που τίμησαν την ανθρωπότητα.

Όλοι οι φασίστες επικοινωνούν με το ίδιο μοτίβο. Ξεκινάνε αναφέροντας τα προβλήματα, τονίζοντας το αδιέξοδο, ξεσπάνε σε μία ρητορική μίσους και τρομοκρατίας και αμολάνε τα σκυλιά για να σκοτώσουν

19 σχόλια:

 1. Είπαμε Ελληνάκι, οι φασίστες είναι ιδανικοί στο να δείχνουν ενόχους για προβλήματα, αλλά αδυνατούν να υποδείξουν έστω και μια λύση. Και όσο για αυτά τα καραγκιοζάκια της Σέχτας των Καραγκιόζηδων... να τα χαίρεται η μαμάκα τους την ώρα που της "τινάζουν τη μέση"!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο φασισμός είναι βαθύτερο ψυχοκοινωνικό φαινόμενο και δεν περιορίζεται μόνο στο πολιτικό φάσμα ως μια ιδεολογία ανάμεσα στις άλλες αλλά προς τα άκρα δεξιά, αλλά τις διατρέχει όλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Oσα δικια και να έχει κάποιος, αν η επόμενη κίνηση του είναι να πάρει ένα όπλο και να αρχίζει να δίνει τυφλά χτυπήματα σε στόχους-"σύμβολα" τότε έχει μερικά θεματάκια να λύσει. Εκτος και αν ζούμε σε καιρό πολέμου η επανάστασης και δεν το ξέρουμε.

  Ο φασισμός πάει δεξιά, πάει αριστερά, πάει και μόνος του

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, εμένα αυτή η προκήρυξη μου φέρνει περισσότερο από εργασία πρωτοετή φοιτητή κοινωνιολογίας.

  Δυστυχώς, αυτή η "αγανάκτηση" που οδηγεί στη βία απλά δε με πείθει. Μου μοιάζει κράμα απερισκεψίας, αντικοινωνικότητας, και γερής δόσης ανυπομονησίας.

  Παράδοξο δεν είναι ότι όλοι οι αγώνες για τη βελτίωση της κοινωνίας (εντός εισαγωγικών όπου νιώθετε ότι χρειάζονται στα άνωθι ουσιαστικά) που βιώνουμε στις μέρες μας οδηγούν μέσα από το βόθρο; Η υπόσχεση της αμβροσίας έχει γεύση σκατά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γαμώ τις προκηρύξεις!
  Για κάποιους ο φασισμός δικαιολογείται αν έχουν δίκιο. οπα γουέητ..
  ναι..
  οκ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Είναι τρομακτική η ευκολία με την οποία ο κόσμος αποδέχεται ακραίες τάσεις όταν του σερβιριστούν σ'ένα "ωραίο" περιτύλιγμα :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Με βαρύγδουπες κουβέντες και τσιτάτα δεν δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. αυτο το μισος που εχει η σεχτα το εχω και εγω για τους παντες και τα παντα μονο τα ζωα αγαπαω τον ηλιο και την θαλασσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. τελικα την καλύτερη ανάλυση την έκανε ο Κούλογλας

  http://www.tvxs.gr/v14873

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ατάκα της ελληνοφρένειας που πήρα τώρα χαμπάρι:

  Οι "Επαναστάτες" της Σέχτας και των άλλων "επαναστατικών" οργανώσεων έχουν ένα πολύ δυνατό κίνητρο στον "πόλεμο" εναντίον των δικαστών και των αστυνομικών:

  Την τεράστια επιθυμία να πάρουν τη θέση τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ορθώς επισημαίνετε αγαπητέ, η ατάκα της Ελληνοφρένειας "τα σπάει"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. «Ομολογώ ότι συμφωνώ σε πολλά σημεία.»
  Πού δηλαδή; Εγώ δε βρήκα πολλά σημεία που να λένε κάτι, ο,τιδήποτε. Inconsistent αρλούμπες μόνο που δεν είναι θέσεις, για να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω. Στα περί φασισμού έχεις δίκιο. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και ιδεολογίες δεν περιορίζονται μόνο στη δεξιά και την αριστερά, επεκτείνονται και στο χώρο της βλακείας και του σουρρεαλισμού, εν προκειμένω.

  Το κείμενο είναι σουρρεαλιστικό, αν μη τι άλλο. Παράδειγμα η αρχή:
  «Η ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ αποτελεί την ευρύτερη συνιστώσα που συναντιούνται όλες οι αντάρτικες αποκλίνουσες τάσεις που δεν συμμορφώνονται με τη τεχνική της πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε με τα κλασσικά ορθόδοξα επαναστατικά δόγματα.» Αρλούμπες καπαμά. Ποιό είναι το νόημα; «ευρύτερη συνιστώσα» τι θα πεί; Η «στενότερη συνιστώσα» σε τί διαφέρει; Σαν να λέμε «ζαλισμένη μαρμελάδα», ό,τι να'ναι.

  Συνεχίζω, η συνιστώσα τέλοσπάντων «που συναντιούνται όλες οι αντάρτικες αποκλίνουσες τάσεις» τί σημαίνει; Πέρα από το ότι δεν ξέρουν να γράψουν ελληνικά: «συνιστώσα που συναντιούνται». Πώς μπορεί μια τάση να είναι αποκλίνουσα και αντάρτικη; Αυτό είναι που λέμε «γαμάω και δέρνω» αλλά σε.. «τάση»; Τι θέλει να πεί ο ποιητής; Επειδή είμαι λούμπεν μικροαστός --όπως όλοι εδωμέσα φαντάζομαι, έχει κανείς καράβια δικά του;-- προσπαθώ να το καταλάβω.

  Οι τάσεις αυτές «δε συμμορφώνονται με την τεχνική της πολιτικής αντιπαράθεσης», που σημαίνει ότι δεν συζητάνε. Η συζήτηση είναι για τους λούμπεν είπαμε. Και εκεί που νόμιζα ότι δε γίνεται να έχει κανείς πιο πολλά σκ.. στο κεφάλι του, έρχεται το κερασάκι «τα κλασσικά ορθόδοξα επαναστατικά δόγματα». Τί είναι κλασσικό επαναστατικό δόγμα και τί ορθόδοξο; Μάλλον το «ορθόδοξο δόγμα» είναι το μόνο άλλο που εκφράζει τις θέσεις του με τόσο καλλιέργεια και σαφήνεια.

  Για να μην τα πολυλογώ, η περίληψη της προκύρηξης μου φάνηκε ότι είναι:
  «Δεν έχουμε ιδεολογία, οι ιδεολογίες είναι για την ιντελλιτζένσια που μισούμε. (είδες μαλάκα είπα ιντελλιτζένσια, ξέρω μεγάλες λέξεις) Μισούμε γενικά τους πάντες, αλλά πιο πολύ τη χαζή πλειοψηφία, τους λούμπεν που θέλουν να βελτιωθεί η ζωή τους αλλά εμείς θα τους τη χαλάσουμε. Και άντε γαμηθήτε, έχουμε όπλα.»
  Πού ακριβώς βρήκες κάτι διατυπωμένο αρκετά σαφώς για να αποτελεί «θέση» με την οποία συμφωνείς;

  Εμένα μου φάνηκε ότι το IQ του συγγραφέα είναι ίδιο με το νούμερο των παπουτσιών του. Προσπαθεί να γράψει κάτι που θα «ακούγεται πολιτικό» παπαγαλίζοντας λέξεις που κάπου έχει ακούσει στην τηλεόραση και δεν κατάλαβε. Ή το κάνει επίτηδες για να ρίξει την ανίκανη αστυνομία σε λάθος δρόμο, να ψάχνει κάποιον ηλίθιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Είναι φανερό και από αυτή την προκύρηξη ότι τα "παιδιά" βλέπουν πολλές ταινίες και τις έχουν μπρεδέψει με την πραγματικότητα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. διαβασα την προκύρηξη

  το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι πρόκειται για μιά ομάδα τραμπούκων που θα μπορούσαν να είναι χούλιγκανς οποιασδήποτε ομάδας, πρεζέμποροι, νονοί της νύχτας ή οτιδήποτε σχετικό.

  Εκαναν ήδη το 1ο τους λάθος
  "ξερουμε που μένετε, τα αυτοκίνητά σας,που δουλεύετε"

  Ακολουθούν προδιαγεγραμμένη πορεία, αποκομμένοι από την λαική συμπάθεια
  Θυμάστε τον Τσουτσουβή ? Ε κάπως έτσι.

  Διότι ο κόσμος σύντροφοι άλλαξε.
  Μπορεί ο δικός σας εχθρός να είναι η στολή και όσοι την φοράνε

  ο δικός μας εχθρός είναι οι χρυσοκάνθαροι χωρίς στολή ( θα εκτελέσετε φακελλάκηδες-εφοριακούς ή φακελλάκηδες-επιθεωρητές εργασίας ?) αυτοί που παίρνουν μαύρα πολλαπλάσια από τα λίγα ευρώ που έπαιρνε το φτωχόπαιδο από τη Ναξο, πατέρας ενός ορφανού πλέον παιδιού.

  Δικός μας εχθρός είναι και όλοι όσοι έχουν άδεια κεφάλια σαν του λόγου σας, διότι αύριο ο οποιοσδήποτε λέγοντας ακριβώς τις ίδιες αρλούμπες θα μπορεί να εκτελέσει μετανάστες, ταξιτζήδες, γιατρούς, δικηγόρους κτλ κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ polyvios

  Αρκετά σημεία, εννοούσα αρκετές προτάσεις, όπως πχ αυτα που λένε για τους μετανάστες ή κάποια χαρακτηριστικά ωχαδερφισμού της νεοελληνικής κοινωνίας.

  Από εκεί και πέρα, ναι. Ο σουρρεαλισμός πέφτει σύννεφο, και αν δεν ήμουν σχετικά βέβαιος για τη μικρή τους ηλικία, ενδεχομένως να κατηγορούσα την υπερκατανάλωση μπάφων.

  Και το κυριότερο... σε κανένα σημείο δεν αναφέρουν τί στο διάολο θέλουν.

  @ apogonos

  Ειδικά αυτή η εμμονή με τους μπάτσους και τα ντόνατς... Έλεος! Σε δύο προκηρύξεις ήδη.

  @ ser

  Σωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ότι και να συμβαίνει με τα άτομα αυτά δεν με ενδιαφέρει τόσο όσο το ποιός ωφελείται μακροσκοπικά: "Η απειλή της τρομοκρατίας είναι άκρως αποτελεσματική, με διασφαλισμένη την ικανότητα να πλήττει οποιονδήποτε, οτιδήποτε, οπουδήποτε. Η τρομοκρατία είναι ο ιδανικός βραχίονας της εξουσίας, μέσω του οποίου νομιμοποιείται η τρομοκρατία του κράτους πάνω στην κοινωνία. Γι’ αυτό, ακόμη και εάν δεν υπήρχε η τρομοκρατία, η εξουσία θα ήταν υποχρεωμένη να την εφεύρει."
  (πηγή:http://www.tvxs.gr/v14939)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Μου θυμίζει λίγο τον εργοστασιάρχη που πηδάει χωρίς σάλιο τους εργαζόμενους και τον εργαζόνενο που θέλει να μοιάσει του εργοστασιάρχη αλλά δεν μπορεί.

  Η προκήρυξή τους είναι για γέλια.
  Διαφωνούν με αυτά που λίγες αράδες παραπάνω συμφωνούσαν.

  Δηλαδή τι μας λένε;ότι δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους και μπορεί να καθαρίσουν τη νυκοκοιρά που βλέπει σαπουνόπερα;

  Αυτοί δεν είναι απλά φασίστες, θέλουν να γίνουν βασηλικότεροι του βασηλέως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ellinaki η μεταναστολαγνία σου σε εμποδίζει ακόμη κι από το να διαβάσεις την προκήρυξη ;

  ΄΄Μετά τις ευρωεκλογές, οι κρατούντες έστειλαν ένα μήνυμα, εκατοντάδες πάνοπλοι πραίτορες της αστυνομίας εξαπολύονται στους δρόμους σε μια επιχείρηση επίδειξης δύναμης. Οι μπάτσοι μαζεύουν τους μετανάστες, τους τοξικομανείς, τους άστεγους, τους μικροπαραβατικούς προσπαθώντας με επιχειρήσεις-σκούπα να καθαρίσουν το κέντρο της πόλης. Άνθρωποι και ποντίκια γίνονται ένα. Την ίδια στιγμή το ντόπιο μικροκεφάλαιο, οι καταστηματάρχες, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, οι μικροϊδιοκτήτες επιδοκιμάζουν χαιρέκακα την νέα γραμμή πολιτικής κατά της λαθρομετανάστευσης. Καθαρίζουν τα εθνόσημα και τις καραμπίνες, σχηματίζουν επιτροπές κατοίκων και βαδίζουν με βηματισμό χήνας στην αυτοδικία εναντίον των απόκληρων. Όλων αυτών των σύγχρονων μεταναστών δούλων, που ο κάθε μικροαστός έλληνας πατριώτης τους έχει χρησιμοποιήσει για κάποιο μερεμέτι στο εξοχικό του, για να του φροντίζουν τον κήπο, για να του νταντεύουν τα παιδιά του, για να φορτώνονται όλες τις χαμαλοδουλειές, να ικανοποιούν τον «υπέρμετρο» ανδρισμό του μέσω του trafficking γυναικών ώστε να νιώσει ο ντόπιος στον τόπο του αφέντης.΄΄

  . Τώρα λοιπόν οι νοικοκυραίοι ανακάλυψαν πως τους ενοχλούν οι «ξένοι», παρ΄ όλο που συνεχίζουν να τους εκμεταλλεύονται στις μαύρες δουλειές. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για λογαριασμό τρίτων, σίγουρα όμως θα κόψουμε την γλώσσα όσων μιλάνε πολύ με φόντο τον πατριωτισμό και την μισαλλοδοξία τους… "

  Για να συνεχίσει πιο κάτω.. "Γι΄ αυτό δεν πρέπει να τους αφήνουμε ούτε μια πιθαμή γης, για να ορθώσουν το θρασύδειλο ανάστημα τους. Η απάντηση θα δοθεί σύντομα προς όλες τις κατευθύνσεις..

  ..εμείς έχουμε μόνο μια ζωή που αξίζει ρε γαμώτο κάτι καλύτερο απ΄ τους γρυλλισμούς των ένστολων γουρουνιών, τις βρισιές των δεσμοφυλάκων και τις εισαγγελικές αγορεύσεις των δημιών μας." (sic)

  Δύο πράγματα :
  1) Μην ανησυχείς, όπως βλέπεις απ όλα όσα παρέθεσα, είναι προστάτες των φίλων σας των μεταναστών. Τους ενοχλούν τα νοικοκυριά περισσότερο.

  2)Παραθέτω : «Είναι το ξεπέρασμα όλων των συμβάσεων επίσημων και ανεπίσημων, της εργασίας, της οικογένειας, της θρησκείας, του κομφορμισμού, του πατριωτισμού, του σεξισμού, των αξιωμάτων με την κατάργηση τους μέσα απ΄ την συμμετοχή στην επαναστατική πάλη..» (sic)

  Τα έχεις μπερδέψει λίγο. Κάτι σας έχει ενοχλήσει φαίνεται και βλέπετε παντού εθνικιστές και «φασίστες».

  Το κομμάτι που παρέθεσα για αριστερό μου φέρνει εμένα, παρά για «φασιστικό».

  Το σκεπτικό σου είναι κάπως, ο Χ με την ιδιότητα (Υ) πίνει 3 καφέδες την ημέρα,
  ΟΠΟΤΕ όσοι πίνουν 3 καφέδες την ημέρα ταυτίζονται με τον Χ και τις ιδιότητες του (Υ).
  Ευτυχώς ή δυστυχώς, η όλη προκήρυξη δικαιώνει τον οποιοδήποτε μέχρι στιγμής με φασιστικές θέσεις . Ρίξε μια ματιά στα σχόλια στα ΝΕΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ questfornothing

  Το συγκεκριμένο άρθρο στο tvxs μου άρεσε γενικά. Απλά η υπερβολική "πρακτορολογία" δεν είναι και τόσο ρεαλιστική.

  @ tiktos

  Βασικά, επειδή την ξαναδιάβασα, είναι απλά ένα παραλήρημα τυχαίων σκέψεων, χωρίς συγκεκριμένο ζητούμενο.

  @ Mbam

  Ειλικρινά, δεν κατάλαβα λέξη από το σχόλιό σου. Κράζεις μία προκήρυξη που κράζω και εγώ. Η σύγχισή σου δεν καταλαβαίνω που έγκειται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...