Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Αντικαπνιστικό ρεζίλι

Όσο οι ώρες περνάνε και πλησιάζουμε στην «αντικαπνιστική» ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, τόσο τα παραθυράκια ανοίγουν δεξιά και αριστερά. Σύμφωνα με τα νεότερα παραθύρια:

Α) Τα καζίνο εξαιρούνται «προσωρινά» από το νέο αντικαπνιστικό νόμο.

Β) Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους, μπορούν να ορίσουν χώρο καπνιστών.

Γ) Σε σκυλάδικα, πίστες και το κακό συναπάντημα, αντί για γυάλινο δωμάτιο, ο ιδιοκτήτης μπορεί απλά να κατασκευάσει ένα γυάλινο «φράχτη» ύψους 2μ.

Επειδή έχουμε ακόμα 4 μέρες μέχρι την 1η Ιουλίου, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και άλλα παράθυρα, δεδομένου ότι πολλοί θα θεωρηθούν αδικημένοι και θα καταφύγουν στην παλιά καλή ελληνικότατη νοοτροπία του «αφού αυτός μπορεί, γιατί όχι και εγώ;». Άλλωστε η ίδια η ΓΣΕΕ, κατήγγειλε επισήμως τα μέτρα ως «ρατσιστικά», «εξοντωτικά» και «αστυνομικά».

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. και όσον αφορά την εναρμόνισή της Εθνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική, συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τόσο τους θεσμούς της Ε.Ε. όσο και τους εαυτούς μας. Οι δε διασυρμοί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τα πρόστιμα δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν. Όταν λοιπόν έρχεται ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που είναι δίκαιος, κοινωνικός και ανθρώπινος, τον οποίο δε λέμε απλά και ξάστερα ότι δεν θέλουμε να τον τηρήσουμε, αλλά το ρίχνουμε σε νομοθετικές κουτοπονηριές για να τον προσαρμόσουμε στη μαλακία που μας δέρνει, το πιο πιθανό είναι ότι τελικά δεν πολύ-ανήκουμε στην Ε.Ε. . Τουλάχιστον, όχι βάσει του κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι εκτός από το κοινοτικό δίκαιο, καταφέρνουμε να κακοδιαχειριζόμαστε και τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είναι άξιο απορίας που παραμένουμε ενεργό μέλος της Ε.Ε.

Εκτός από τη δική μας σύγχυση ταυτότητας, φαίνεται ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν σύγχυση σχετικά με τα κράτη που δικαιούνται να παραμένουν κράτη-μέλη.

19 σχόλια:

 1. Μη φοβάσαι καθόλου. Αντί να ανοίξουν κι άλλα παραθυράκια, απλά τη Δευτέρα η νομοθεσία θα μετατραπεί σε "αν θέλετε να καπνίσετε, ανοίχτε το παράθυρο".

  Όσο για τα πρόστιμα, σίγουρα δεν πτοούν κανέναν καπνιστή, αφού γνωρίζει με μεγάλη του χαρά ότι κι αυτός συνεισφέρει στην αποπληρωμή αγοράζοντας προϊόντα καπνού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ως βερος, μανιακος και μανιωδης καπνιστης ξερω πως υπαρχουν παραθυράκια ακόμα και εν τας ευρώπας (με πολλά καφέ να γίνονται "κλαμπ καπνιστων") τα οποία και δέχομαι. Άλλο ομως η αποκλειστικότητα και άλλο το δικό μας κοροϊδιλικι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ με τον zaphod, σε μερικές χώρες της ευρώπης υπάρχουν κλαμπ καπνιστών και διάφορες άλλες διευκολύνσεις για τους καπνιστές και καλά κάνουν (άνθρωποι είναι κι αυτοί!) αλλά εμείς το ξεφτιλίζουμε το θέμα πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος.

  Γενικά μου την δίνει που ο Έλληνας θεωρεί μαγκιά του το ότι αγνοεί τους νόμους και το παίζει επαναστάτης εκεί που δεν χρειάζεται ενώ το βουλώνει όταν πρέπει... Τόσα καταλαβαίνουν τόσα λένε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γυάλινος «φράχτης» ύψους 2μ.
  Oh yeah... Αυτό ακούγεται λογικότατο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο Ελληναράς έχει τη νοοτροπία ότι, ''όπως εσύ έχεις δικαίωμα να μην καπνίζεις έχω κι εγώ το δικαίωμα να καπνίσω''.
  Στο ότι το αντίστοιχο δικαίωμα του να καπνίσει, ΒΛΑΠΤΕΙ τον άλλο, οπότε καταντάει υποδεέστερο σε σχέση με το δικαίωμα του μη καπνιστή, δεν φαίνεται να τον απασχολεί ιδιαίτερα.
  Αν εφάρμοζε την ίδια αμφισβήτηση/κουτοπονηριά/ επινοητικότητα στους πολιτικούς του και στην θρησκεία του, θα ήμασταν κάτι καλύτερο σήμερα από καρπαζοεισπράκτορες της Ευρώπης.


  Βοήθειά μας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Του Ελληνάρα ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει. Είναι όπως και τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα!

  1. Από τον νόμο απαγορεύεται το διπλοπαρκάρισμα, αλλά οι τροχαίοι και οι δημοτικοί αστυνομικοί σφυρίζουν για να έρθει ο ιδιοκτήτης να πάρει το ρημάδι του, ώστε να γράψουν και να πάρουν πινακίδες από το απλώς παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Κάπως αντίστοιχα θα γίνεται και το "Σας παρακαλώ να μην επαναλειφθεί αν δεν ανοίξετε το παράθυρο"!

  2. Ο κάτοχος του διπλοπαρκαρισμένου, όταν του λες ότι εμποδίζει, σου απαντάει με το πανηλίθιο επιχείρημα: "Ε και μπου να ντο βάλω;". Κατ' αντιστοιχία με τα "Ε και μπου θα γκαμπνίζω;" και "Είναι διγκαίωμα μου!".

  Άντε τώρα να εξηγήσεις σ' αυτόν τον τύπο ότι η έννοια "δικαίωμα" είναι πολύ πιο σύνθετη και περίπλοκη από την "πόρτες - πλακωτό και φεύγα"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Mbam & Batcic: χτες έκανα ακριβώς τέτοιο διάλογο με καπνίστρια. Επέμενε πως η νομοθεσία αυτή την καθιστά πολίτη Β' κατηγορίας γιατί δεν χαίρει ίσου δικαιώματος με τον μη καπνιστή.

  Πόσο μάλλον λειτούργησε και με τη λογική "τόσο καιρό που ήξεραν ότι έχει καπνό γιατί πήγαιναν στις καφετέριες". Αλλά, παρακαλώ, όταν θήλαζε το είχε κόψει το κάπνισμα, και δεν καπνίζει σε κλειστό χώρο με τα παιδιά της μέσα.

  Ήμαρτον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Buglicker

  "Ανοίχτε το παράθυρο" ή "άντε ένα-δυο μόνο αλλά όχι παραπάνω ε;".

  @ Zaphod + iocaste

  Το θέμα δεν είναι να μην υπάρχουν πριβέ μέρη καπνιστών. Το θέμα είναι το κοροϊδιλίκι όπως σωστά επισημάνθηκε.

  @ Βρομιστεράκι

  Ναι. Ως γνωστόν, ο καπνός φτάνει μέχρι τα 1,99μ. μάξιμουμ. Επιστημονικώς αποδεδειγμένο. Άσε που το λουλούδι μπορεί να εκτοξευτεί από το χέρι του σκυλά και να σκάσει στην πίστα με ένα εντυπωσιακό σουτ μπανάνα.

  @ Mbam

  Ακριβώς. Είναι απίστευτη η επιχειρηματολογία που αναπτύσεται από καπνιστές όσον αφορά την "επιβολή" τους να καπνίζουν όπου θέλουν. Το παράδειγμα του buglicker είναι ένα μόνο από τα δεκάδες παραλογισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ Batcic

  Ο διπλοπαρκαρισμένος σου πετάει και το "δυο λεπτάκια πετάχτηκα μωρέ". Κάτι τέτοια θα ακους και από καπνιστές... "μια τζουρίτσα έκανα μωρέ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Συζητώντας με μια φίλη μου για τα αντικαπνιστικά μέτρα, ενώ αρχικά της έλεγα για το πόσο σύμφωνο με βρίσκουν και πόσο χαίρομαι για αυτά, αυτή μου απάντησε '' παιδί μου είσαι χαζοοοοό,
  τι είναι αυτά που λες, καλά από που έρχεσαι εσύ. Δηλαδή βρίσκεις δίκαιο το γεγονός ότι πλέον δεν θα μπορώ να βγαίνω παρέα με τον γκόμενο μου, αυτός καπνίζει, τώρα που θα καπνίζει, δεν θέλω να είμαστε σε διαφορετικούς χώρους'' μου είπε και έμεινα κάγκελο.

  Ένας γνωστός μου(αριστερός φιλόσοφος) μου λέει ''μαλάκα γαμ??? τα, όσο περνάνε τα χρόνια βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στον φασισμό, με γεωμετρική πρόοδο η ελευθερία μας χάνεται,
  να δες τώρα τα φασιστικά μέτρα για το κάπνισμα, το να καπνίζει κάποιος είναι μια ελεύθερη επιλογή του καθένα, και τώρα αυτό μας το περιορίζουν. Μια είναι η λύση ανυπακοή!!''
  τάδε έφη και μετά έστριψε ένα τσιγαράκι.

  Ξέρω ότι δεν είναι όλοι έτσι, αλλά όταν ακούω να εκφράζονται με τέτοιον τρόπο νέα παιδιά από των χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξουν αλλαγές προς το καλύτερο.

  Τέλος τα θερμά μου συγχαρητήρια για το blog σου, πραγματικά κάποια κείμενα σου είναι θεϊκά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. "το πιο πιθανό είναι ότι τελικά δεν πολύ-ανήκουμε στην Ε.Ε."

  Ε όχι, δεν μπορώ να το διανοηθώ καν...

  Όσο γιά τους καπνιστές άκουσα έναν απολαυστικό διάλογο-
  Ελεγε ένας γιά τα δικαιώματα των καπνιστών κτλ κτλ και του απαντάει ο άλλος
  "κι εγώ γουστάρω να τον παίζω κάθε 20', όπου κι αν είμαι"


  Στην Γαλλία εν ετει 1994 υπήρχαν διαφορετικοί χώροι γιά καπνιστές και μη - στην Ελλάδα του 2009 (15 χρόνια μετά) το συζητάμε ακόμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. alesandro, ελεύθερη επιλογή είναι και να κλάνεις (και μάλιστα δε βλάπτει την υγεία του άλλου). Αμολάς μια στα μούτρα του καπνιστή κι αν διαμαρτυρηθεί του αναλύεις τα περί ελευθερίας, δικαιωμάτων κλπ.
  ellinaki προτείνω αυτή τη μέθοδο ως αντίδραση στους καπνιστές που θα επιμείνουν να παραβαίνουν το νέο νόμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Έτσι! Οι νόμοι πρέπει να έχουν παράθυρα να αερίζονται να φεύγει η τσιγαρίλα!

  Γιατί αν νομίζετε ότι οι ΕΛ θα κόψουν τα σιγαρέτα πλανάστε πλάνην οικτράν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ alesandro

  Ευχαριστώ για το κοπλιμάν :). Πάντα με διασκέδαζαν οι διάλογοι με "αριστερούς φιλόσοφους". Το ίδιο και η ατάκα του φίλου σου.

  @ ser

  Σωστό! Εμπρός όλοι για την ελευθερία στο δικαίωμα του δημόσιου αυνανισμού!
  (Όχι βέβαια ότι οι περισσότεροι δεν το ασκούν αυτό το δικαίωμα, αλλά λέμε τώρα...)

  @ apogonos

  Συμφωνώ. Μπορούμε να εκτυπώσουμε και μία λίστα με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σε μπλουζάκι στο πίσω μέρος ώστε να μη χρειάζεται καν να εξηγούμε.

  @ pølsemannen

  Ρεσεμένα θα κόψεις το τσιγάρο; Ποιες Ευρώπες και πράσινα άλογα; Ρεξέρεισποιοσείμαιγωρε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Φίλε ελληνάκι,
  είμαι καπνιστής εδώ και 7 χρόνια. Καπνίζω αρκετά, αλλά ποτέ σε αντικαπνιστικούς χώρους ή σε σπίτια φίλων που δεν ασχολούνται με το άθλημα, ακόμα κι αν με διαβεβαιώσουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Γενικά προσπαθώ να μην εκθέτω τους γύρω μου στο παθητικό κάπνισμα, πράγμα ουσιαστικά αδύνατο, αλλά με βεβαρυμένη συνείδηση, σε σημείο που μηχανικά φυσάω τον καπνό προς τα πάνω.
  Βρίσκω την απαγόρευση του καπνίσματος μέτρο γελοίο και παράλογο. Αφορά τη δημόσια υγεία, μου λες; Το ίδιο θα μπορούσα να πω και για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, τη χρήση ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες και γενικότερα μια τεράστια λίστα που μπορώ να αναπτύξω αναλυτικότατα.
  Αυτό που θέλω να πω, γιατί πρέπει εγώ να νιώθω κυνηγημένος για τη συνήθεια μου αυτή ενώ άλλες, σαφέστερα ενοχλητικότερες ομάδες όπως ο φωνακλάς ελληνάρας που τόσο απεχθάνεσαι, συνεχίζει να ενοχλεί ελεύθερα, κανονικά και με το νόμο; Ή γιατί αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί αυστηρότερα από π.χ τους ελέγχους στα ταξί ή την αισχροκέρδεια στην αγορά;
  Ή μήπως πραγματικά υπάρχει ο αφελής που πιστεύει ότι αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των καπνιστών στη χώρα;
  Αυτό μου θυμίζει κάτι που περιλαμβάνει ένα σουρωτήρι, ένα κουνούπι και μια καμήλα.
  Cheers

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @kotsiop

  Φίλε, σίγουρα υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία είναι εξίσου σημαντικά ή και σημαντικότερα για την υγεία μας. Αυτό δεν καθιστά το μέτρο αυτό άδικο ή γελοίο όμως.

  Δεν είναι συγκριτικό το μέτρο και δεν βγαίνει κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα να το κοιτάξουμε έτσι, ούτε υπάρχει κάποια αυστηρή σειρά προτεραιότητας (για να μην πω πως και πολύ άργησε).

  Μήπως ουσιαστικά αντί να διαμαρτυρηθείς για το εν λόγω μέτρο θα έπρεπε να διαμαρτύρεσαι για την ευρύτερη έλλειψη άλλων αναγκαίων μέτρων;

  (Κι εγώ καπνιστής είμαι, πληροφοριακά, αλλά δεν το βρίσκω ούτε γελοίο ούτε παράλογο, ούτε νιώθω κυνηγημένος, καταπιεσμένος ή με οποιονδήποτε τρόπο αδικημένος.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Είναι αδύνατον να φύγουμε από την Ε.Ε. μιας και δεν υπάρχει συνθήκη που να ορίζει πως μπορεί να φύγει ένα μέλος της.

  Ο μόνος λόγος που πιστεύω πως θα εφαρμοστεί η νομοθεσία είναι επειδή μας την επέβαλε (με ή χωρίς εισαγωγικά) η Ε.Ε., αλλά από ότι έχω διαβάσει σε πολλά μέρη δεν εφαρμόζεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. ellinaki καλησπέρα. Αυτή την εξαίρεση των καζίνο δεν μπορώ να την καταλάβω κυρίως επειδή έχω δουλέψει σε ένα μεγάλο καζίνο. Τα καζίνο είναι πρώτα από όλα μεγάλες και εύρωστες επιχειρήσεις και θα μπορούσαν να φτιάξουν οποιεσδήποτε ειδικές εγκαταστάσεις για τους μη καπνίζοντες ή τους καπνίζοντες θα τους επέβαλαν.

  Τους παίκτες τους θεωρούν μάλλον "καμένα χαρτιά"¨και ξοφλημένους, γι' αυτό δεν ενδιαφέρονται να τους προστατεύσουν. Τους εργαζόμενους όμως; Θεωρούν λογικό να τρώει ο εργαζόμενος οποιουδήποτε πόστου τον καπνό του πούρου του χ πελάτη στη μάπα;

  Πολύ διαπλοκή πρέπει να παίχτηκε με τα καζίνο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ Greek Rider

  Όταν τελευταία στιγμή ανοίγουν διάφορα παραθυράκια στα νομοσχέδια, εγώ καταλαβαίνω πως κάποιος ή κάποιοι πίεσαν προς αυτή την κατάσταση γιατί έχουν συγκεκριμένο συμφέρον.

  Προφανώς κάποιος ή κάποιοι ιδιοκτήτες καζίνο θεωρούν πιο κερδοφόρο να συνεχίσουν να έχουν τους ίδιους καπνίζοντες πελάτες, παρά να ενδιαφερθούν για την υγεία των υπαλλήλων τους ή των μη-καπνιζόντων πελατών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...