Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Αντικαπνιστικό ρεζίλι

Όσο οι ώρες περνάνε και πλησιάζουμε στην «αντικαπνιστική» ημερομηνία της 1ης Ιουλίου, τόσο τα παραθυράκια ανοίγουν δεξιά και αριστερά. Σύμφωνα με τα νεότερα παραθύρια:

Α) Τα καζίνο εξαιρούνται «προσωρινά» από το νέο αντικαπνιστικό νόμο.

Β) Επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους, μπορούν να ορίσουν χώρο καπνιστών.

Γ) Σε σκυλάδικα, πίστες και το κακό συναπάντημα, αντί για γυάλινο δωμάτιο, ο ιδιοκτήτης μπορεί απλά να κατασκευάσει ένα γυάλινο «φράχτη» ύψους 2μ.

Επειδή έχουμε ακόμα 4 μέρες μέχρι την 1η Ιουλίου, δεν αποκλείεται να ανοίξουν και άλλα παράθυρα, δεδομένου ότι πολλοί θα θεωρηθούν αδικημένοι και θα καταφύγουν στην παλιά καλή ελληνικότατη νοοτροπία του «αφού αυτός μπορεί, γιατί όχι και εγώ;». Άλλωστε η ίδια η ΓΣΕΕ, κατήγγειλε επισήμως τα μέτρα ως «ρατσιστικά», «εξοντωτικά» και «αστυνομικά».

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. και όσον αφορά την εναρμόνισή της Εθνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική, συνεχίζουμε να κοροϊδεύουμε τόσο τους θεσμούς της Ε.Ε. όσο και τους εαυτούς μας. Οι δε διασυρμοί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και τα πρόστιμα δεν φαίνεται να πτοούν κανέναν. Όταν λοιπόν έρχεται ένας ευρωπαϊκός κανονισμός που είναι δίκαιος, κοινωνικός και ανθρώπινος, τον οποίο δε λέμε απλά και ξάστερα ότι δεν θέλουμε να τον τηρήσουμε, αλλά το ρίχνουμε σε νομοθετικές κουτοπονηριές για να τον προσαρμόσουμε στη μαλακία που μας δέρνει, το πιο πιθανό είναι ότι τελικά δεν πολύ-ανήκουμε στην Ε.Ε. . Τουλάχιστον, όχι βάσει του κοινού ευρωπαϊκού οράματος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι εκτός από το κοινοτικό δίκαιο, καταφέρνουμε να κακοδιαχειριζόμαστε και τις κοινοτικές επιδοτήσεις, είναι άξιο απορίας που παραμένουμε ενεργό μέλος της Ε.Ε.

Εκτός από τη δική μας σύγχυση ταυτότητας, φαίνεται ότι και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν σύγχυση σχετικά με τα κράτη που δικαιούνται να παραμένουν κράτη-μέλη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...