Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Ελ-κονομία

Μετά τις εκλογές, ξεκίνησαν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις σχετικά με τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση. Και ω! Ως εκ θαύματος, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί την οικονομία ως πρώτη προτεραιότητα. Ίσως κάποιος να βιαστεί και να βγάλει ένα επιφώνημα θαυμασμού για το επίπεδο οικονομικής διορατικότητας και γνώσης που διέπει την πλειοψηφία της πιο ανεύθυνης, μπουνταλάδικης και κακομαθημένης κοινωνίας της Ευρώπης του 21ου αιώνα, αλλά τα φαινόμενα απατούν.

Βλέπετε, όταν οι Έλληνες αναφέρονται στην οικονομία, στην ουσία εννοούν την «Ελκονομία». Δηλαδή, αυτό το είδος οικονομίας που ο καθένας ερμηνεύει με τον δικό του ελληναρίστικο τρόπο. Προκειμένου να κατανοήσουμε αυτή την οικονομολογική έννοια που εκτός από την στοιχειώδη λογική, προσβάλει και ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη, θα πρέπει να μιλήσουμε με παραδείγματα.

Καταρχάς, η λέξη «Ελκονομία» είναι συνθετική. Προέρχεται από το «Ελ-» των αρχαίων, και ένδοξων ημών πρόγονοι, και την «-κονόμα», δηλαδή την αντίληψη της οικονομίας όπως αυτή εκθαμβώνεται από το φως του νεοελληνικού πολιτισμού. Όταν λοιπόν ο Έλληνας σήμερα μιλάει για οικονομία, στην ουσία αναφέρεται στην κονόμα της τσέπης του. Όταν δηλώνει πως θέλει να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, εννοεί πως θέλει να βελτιωθούν τα προσωπικά του οικονομικά, βάσει των νόμων της Ελκονομίας. Ακολουθούν παραδείγματα:

Βελτίωση της οικονομίας σημαίνει...

1. Για τον μέσο Έλληνα:
... να ξυπνήσει μία μέρα, και από το πουθενά να βρεθεί με αρκετές χιλιάδες ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του, και μηδενικό υπόλοιπο στις πιστωτικές του κάρτες.

2. Για τον Έλληνα επιχειρηματία:
... να πέσει ο φορολογικός συντελεστής στο 5% για τις ΕΠΕ, και στο 2% για τις ΑΕ, με σταδιακό μηδενισμό των συντελεστών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

3. Για τον Έλληνα εργαζόμενο:
... να ξεκινήσει σταδιακή αύξηση του μισθού του σε ποσοστό περίπου +20% κάθε χρόνο.

4. Για τον Έλληνα ελεύθερο επαγγελματία:
... αύξηση της ελάχιστης αμοιβής του βάσει των κλαδικών συντελεστών που θα ορίζονται από το Κράτος και θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με τάσεις αύξησης τουλάχιστον 10%.

5. Για τον Έλληνα αγρότη:
... μαγική μεταμόρφωση των καρπών των καλλιεργειών του σε 50ευρα.

6. Για τον Έλληνα ταρίφα:
... αύξηση της ταρίφας σε 5 ευρώ / μονάδα.

Θα πρέπει όμως να αναφερθούν και παραδείγματα που αφορούν την Ελκονομία σε σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική, δηλαδή πως ο μέσος Έλληνας εννοεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις επιταγές της Ε.Ε. Ένα παράδειγμα αρκεί για να αποτυπώσει την αντίληψη χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από την ένταξή μας στην Ε.Ε., και τώρα σπεύδουν να επισημάνουν ότι πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι η οικονομία.

Ο κ. Στάθης έχει κληρονομήσει ένα οικοπεδάκι με ένα μισοχαλασμένο πετρόχτιστο σπίτι, στο χωριό της οικογένειάς του. Η Ε.Ε. δε νοιάζεται μόνο για την ευημερία του κ. Στάθη, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του. Έτσι με μία σειρά από οικονομικές ενισχύσεις που ονομάζονται Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, επιδοτεί τον κ. Στάθη προκειμένου αυτός με τη σειρά του να αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα σε έναν ισχυρό οικονομικό κλάδο της χώρας του, Πχ τον τουρισμό. Η Ε.Ε. δίνει λεφτά στον κ. Στάθη προκειμένου να ανακαινίσει το μισοχαλασμένο σπίτι του και να το μετατρέψει σε ξενώνα, ώστε να ενταχθεί σε σύγχρονα προγράμματα αγροτουρισμού και να συμβάλλει στην μελλοντική ανάπτυξη του χωριού του. Ταυτόχρονα του εξασφαλίζει κονδύλι ώστε να πληρώνει το εμπλεκόμενο προσωπικό για κάποιους μήνες, προκειμένου να τονώσει την τοπική απασχόληση, καθώς και για τα πάγια έξοδα της επιχείρησης πάλι για κάποιους μήνες.

Ο κ. Στάθης, όμως έχει μπατζανάκη τον μηχανικό του χωριού, και μαζί καταφέρνουν να κάνουν κάτι υπερτιμολογήσεις από εδώ και κάτι υπερτιμολογήσεις από εκεί, ώστε τελικά να εισπράξει ένα ωραίο πενταψήφιο ποσό. Από το ποσό αυτό ξοδεύει ένα μικρό ποσοστό για να κάνει το μισογκρεμισμένο σπίτι να φαίνεται λίγο πιο αξιοπρεπές, ενώ φτιάχνει και μία πρόχειρη ιστοσελίδα της πλάκας βάσει των υποχρεώσεών του. Φυσικά δεν προσλαμβάνει προσωπικό, αλλά βάζει τη γυναίκα του και την αδερφή της να κάθονται στο σπίτι και να καθαρίζουν φασολάκια. Με το υπόλοιπο ποσό, αγοράζει μία Cayenne, μία 42’’ plasma TV και για τα υπόλοιπα δέκα χρόνια κάθεται στο καφενείο του χωριού του, ρεύεται, κλάνει, χασμουριέται, και πουλάει μούρη με τα τρέντι Rayban των 500 ευρώ που αγόρασε.

Ο κ. Στάθης, αντί να αποτελέσει παράγοντα ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αποτέλεσε παράγοντα ανάπτυξης της Porsche Ελλάδας και του Μπάμπη Γκαζμά – του καλύτερου κλαρίνου στον κάμπο. Τώρα που η Ε.Ε. ζητάει το μερίδιό της σε συντελεστές ανάπτυξης, ο κ. Στάθης κάνει τον κ. Αλέκο. Η Ελκονομία, σε όλο της το μεγαλείο!

Μην εξάπτεστε λοιπόν. Στην Ελλάδα, τα οικονομικά μεγέθη εκφράζονται πιο ρεαλιστικά σε ελκονομικά μεγέθη. Άλλη μία παγκόσμια πρωτιά!

24 σχόλια:

 1. Τα κατέχεις βλέπω τα ελ-κονομικά ζητήματα!
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. > Τώρα που η Ε.Ε. ζητάει το μερίδιό της σε συντελεστές ανάπτυξης, ο κ. Στάθης κάνει τον κ. Αλέκο.

  Εδώ θα έπρεπε κανονικά να επέμβει η ΕΕ και να του κόψει τον κώλο του κ. Στάθη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ε, τι σκατά ήθελες να σημαίνει οικονομία για τον κυρ Ευστάθιο ναούμ;

  Εκεί στα εξωτερικά σας αφελληνίσανε οι ανδί-χρηστοι κουτόφραγκοι. Κρίμα.

  @ Panos Konstantinidis

  Νιξ, νάιν, κάινε μπεβέγκουνγκ!

  Ο όμιλος Volkswagen μέλος του οποίου αποτελεί η Porsche, θα απονείμει στον κυρ Στάθη (και τον κάθε κυρ Στάθη)τον σιδηρούν σταυρόν 2ης τάξεως για την προσφορά του στην Γερμανική κονόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλημερα ellinaki

  Συμφωνω απολυτα με αυτα που λες, αλλα,χωρις να θελω να δικαιολογησω τιποτα και κανεναν, πιστευω οτι ετσι καπως σκεφτονται και αλλες χωρες της ΕΕ, ή μηπως νομιζουμε οτι μονο οι ..Ελληνες 'Σταθηδες' εχουν στο νου τους το να τα ´κονομησουν απο τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης; Ισως βεβαια καποιες χωρες να το παρακανουν σε κομπινες απο αλλες, αλλα εγω πιστευω οτι εχει να κανει και με τη νοοτροπια που υπαρχει γενικα σε καθε χωρα. Οι Βορειοι ειρωνευονται τους Νοτιους για τις 'κομπινες' που ετοιμαζουν, ενω οι Νοτιοι θεωρουν τους Βορειους σαν
  'υπακουους' και 'τιμιους' μεχρι... βλακειας! :)
  Tωρα,ομως, με τη παγκοσμιοποιηση και ειδικα σε περιοδο κρισης υπαρχουν και αλλοι εκτος Eλλαδας που σκεφτονται με γνωμονα την ...'Ελκονομία', που αναφερεις. Το θεμα ειναι οτι σε μερικες χωρες υπαρχουν ποινες, οταν κατι τετοιο ανακαλυπτεται, αλλα σε αλλες, οπως ξερουμε, οταν 'λαδωσεις' συνηθως τη γλυτωνεις! Αρα ειναι θεμα διαφθορας πιστευω και εκει ειναι που εχουμε το προβλημα και τη 'ρετσινια',δυστυχως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΧΑΧΑΧΑΧΑ! Για τους Έλληνες λιμενεργάτες δεν μας είπες τίποτα βρε Ελληνάκι! Οι οποίοι είναι οι πλέον ριγμένοι της υπόθεσης...

  Όσο για το Cayenne, έχω να απαντήσω ότι αυτό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα είναι το ότι, πέρα από τις ανάγκες μας, έχουμε και επιθυμίες. Και για τον νεοελληναρά το Cayenne είναι ο απόλυτος στόχος των επιθυμιών του. Ακολουθεί πραγματική ιστορία (με κρυφά μόνο τα ονόματα και τις ασχολίες):

  Ο Ανέστης είναι πολιτικός μηχανικός και παίζει τένις σε high tennis club. Μια στοιχειώδη οικονομική άνεση την έχει, τίποτα το ιδιαίτερο όμως. Στον περιβάλλοντα χώρο όμως του εν λόγω tennis club κυκλοφορούν από BMW και πάνω και ο κύριος αισθάνεται λίγο μειονεκτικά. Τι κάνει λοιπόν; Αγοράζει μια Cayenne Turbo με όλα τα έξτρα (τιμή κοντά στα 120000 €) ώστε να μην κερδίζει τους φίλους του μόνο στο τένις, αλλά και στο μάτι! Έλα όμως τώρα που δεν έχει λεφτά για τη βενζίνη. Κυκλοφορεί λοιπόν ο κύριος την Cayenne πλέον μόνο κάθε Κυριακή, όταν δηλαδή υπάρχει αρκετός κόσμος για να βλέπει την υπερτζιπάρα του, από και προς το tennis club, και τις υπόλοιπες μέρες κυκλοφορεί με ένα βεσπάκι!!! ΝΑΙ, είναι πραγματικότητα, το έχει εκμυστηρευτεί ο ίδιος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα μπορούσες να αναφέρεις και τον Έλληνα Πολιτικό, που πιστεύω ότι μετέφερε την έννοια της Ελ-κονομίας σε άλλα επίπεδα. Συνδυάζει χαρακτηριστικά από πολλές κατηγορίες ταυτόχρονα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. @Batcic

  Αχαχαχαχαχαχαχα κορυφαίος ο φίλος σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η βασική διαφορά μας από τους κουτόφραγκους εταίρους μας είναι ότι σε σημαντικό βαθμό οι κυβερνήσεις τους θέλουν την ανάπτυξη και μεριμνούν για την περιστολή των λαμογιο-επενδύσεων. Αντίθετα στο Ελλαδιστάν ενθαρρύνουν όχι μόνο τις λαμογιο-επενδύσεις, αλλά και τη διαπλοκή των ελεγκτικών μηχανισμών με τα λαμόγια. Συν-πόσιον εις υγείαν των κορόϊδων κουτόφραγκων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @Panos Konstantinidis
  Εεε όχι και φίλος, απλός γνωστός είναι. Αλλά θα συμφωνήσω ότι είναι κορυφαίος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ellinaki έλα ρε ξεπάρκαρε το Καγιέν απο κάτω, είναι ένας τύπος και τον έχεις κλείσει :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. σκεψου και τη παρακατω περιπτωση. γερμανοι και γαλλοι κτηνοτροφοι που δεν ειναι ελληναραδες και επενδυσαν στη δουλεια τους τα ευρω της ενωσης διαδηλωνουν οτι τους παιρνουν το γαλα 20 λεπτα του ευρω.δηλαδη οτι και να κανεις αν εισαι 'μικρος' θα σε 'τελειωσουν' τα θηρια.οσοι δικοι μας πηραν τις επιδοτησεις και τις καναν σπιτια στα παιδια τους αποδεικνυεται οτι καλα καναν χωρις να σημαινει βεβαια οτι ειχαν προβλεψει την εξελιξη της εε σε εε μεγαλοκαρχαριων.κουτοπονηρια και παλι αλλα επιασε τοπο τουλαχιστον.αυτοι που περιγραφεις ειναι μ.....ς με περικεφαλαια και συμφωνω μαζι σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολλές φορές έχω διαφωνήσει μαζί σου αλλά τώρα συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σου γράψε μου και αλλά τέτοια με εκτίμηση billtaxi

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. LOL, Ελληνάκι, LOL.

  Παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά για τα γεννέθλιά σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Kameleon

  Σιγά τα πολλά που κατέχω. Τα στοιχειώδη μόνο. Αν κατείχα περισσότερα, θα είχα γράψει σεντόνι.

  @ Panos Konstantinidis

  Θα έπρεπε, αλλά αν γινόταν αυτό, την επόμενη μέρα η πλατεία Συντάγματος θα γέμιζε από φωνακλάδες με κόκκινες σημαίες...

  @ pølsemannen

  Έχετε δίκιο, αλλά από τότε που επέστρεψα από τα εξωτερικά διαβάζω ανελλειπώς Λιακό, προκειμένου να ανακτήσω τας χαμένας ελληνικάς ρίζας ημών.

  @ Elva


  Η λαμογιά και η κομπινα υπάρχουν παντού.

  Οι διαφορά είναι ότι οι Βόρειοι έχουν λίγο παραπάνω... τακτ. Σίγουρα και εκεί υπάρχουν λαμόγια και κομπιναδόροι, αν και λιγότεροι σε ποσότητα, αλλά οι λαμογιές γίνονται πιο διακριτικά. Στο παράδειγμα του ξενώνα, ας πούμε, το λαμόγιο-Γερμανός θα έκλεβε πάλι αλλά θα έφτιαχνε και τον ξενώνα κυριολεκτικά. Έστω για βιτρίνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Batcic

  Μην ανοίξω το στόμα μου για τους λιμενεργάτες γιατί θα φάω σήμανση από τη Google για ακατάλληλο περιεχόμενο...

  Ωραίος ο Ανέστης. Μέσα στο πνεύμα των καιρων!

  @ Tyler Durden

  Δυστυχώς έτσι!

  @ στωικός

  Μα ο Έλληνας πολιτικός είναι ο συντονιστής όλου αυτού του θεάτρου, δεδομένου ότι το επιτρέπει εν γνώσει του. Ας μη μιλήσουμε για τους δείκτες της προσωπικής ελκονομικής ανάπτυξης κατά την θητεία του ως βουλευτής!

  @ Αγησίας

  Μα όταν βγαίνει κοτζάμ καραλαμόγιο υπουργός και δηλώνει δημοσίως: "ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό", χωρίς να τον μπουζουριάσει κανένας εισαγγελέας, καταλαβαίνεις και το επίπεδό μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Prophet Estarian

  Εγώ κυριέ μου, κέρδισα το καγιέν με την αξία μου. Όχι σαν τη δική σου την X5 που την έβγαλες μέσα σε 2 μήνες με το "εμπόρευμα" από την Ουκρανία!

  @ patrasso75

  Στάθηκαν τυχεροί λόγω συγκυρίας. Τώρα τί να πω; Αν το όνειρο κάποιου είναι να χτίσει ένα σπίτι για το παιδί του, ας το κάνει. Όχι όμως να βγαίνει μετά και να γκρινιάζει επειδή του τη λέει αυτός που του έδωσε τα χρήματα για άλλο σκοπό!

  @ Διαγόρας

  Σας ευχαριστώ. Είχαμε γλέντι χθες. (βλ. σχόλιο στο βλογ σου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ bill

  Μωρέ τέτοια γράφω κατά κανόνα. Απλά ορισμένα αρέσουν σε κάποιους, και όχι σε κάποιους άλλους. Άλλες φορές, διαφορετικά άρθρα δεν αρέσουν σε κάποιους που άλλα τους άρεσαν, κλπ κλπ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. γι' αυτό λοιπόν τώρα the game is over

  και τώρα αφεθείτε και απολαύστε το (διότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα)

  το μόνο κακό είναι ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Δεν περιμενα και κατι διαφορετικο σε ενα κρατος που νιωθει απογονος του Βυζαντιου και της οθωμανικης αυτοκρατοριας, οπως και οι πολιτες-υπηκοοι του.

  Μπαξίσι και δημογεροντισμος δεν κοπηκαν ποτε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ ser

  Αυτή η τελευταία σου πρόταση είναι που με χαλάει και μένα... ως χλωρό και 'γω...

  @ zaphod

  Όπως δεν κόπηκε και η επιθυμία να γίνουν κοτζαμπάσηδες στη θέση των κοτζαμπάσηδων.

  Αυτά τα χάλια παραμένουν διαγενεακά. Άλλα, όπως η διαγενεακή δικαιοσύνη, πάνω στο βρόντο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ellinaki βλέπω ότι έπεσες κι εσύ θύμα της προπαγάνδας της "Νέας τάξης των πραγμάτων" που ζηλεύει την εξυπνάδα των ΕΛ και δεν καταλαβαίνεις ότι όλες αυτές οι πράξεις που περιγράφεις αποτελούν δείγματα της αντίστασης του γαλατικού χωριού που λέγεται Ελλάδα στην παγκοσμιοποίηση. Τους τα πήραμε κι αισθανόμαστε και περήφανοι από πάνω (βλέπε σχόλιο patrasso75).
  Χωρίς πλάκα τώρα, το λογαριασμό των Porsche και του Μπάμπη Γκαζμά θα κληθούμε να τον πληρώσουμε όλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. ναι και να ταν μόνο ο κ. Στάθης καλά θα ήτανε. Ο Έλληνας δεν μπορει να καταλάβει ότι ανήκει σε αυτό το κράτος. Νομίζει ότι μπορεί να κινείται ανεξάρτητα...
  Είναι κάτι σαν το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το καταστρέφει μέχρι να πέσουν σωριδόν καρκίνοι, καρδιακά εγκεφαλικά κλπ για να καταλάβει ότι κι αυτός είνια μέρος αυτής της φύσης και χωρίς αυτή δεν είναι σχεδιασμένος για να ζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @ apogonos

  Άμα τα πλήρωνε μόνο ο κ. Στάθης δεν θα με χάλαγε καθόλου. Ίσως να με έπιανε και το χαιρέκακό μου. Το πρόβλημα είναι αυτό που είπε και ο Ser. Ότι μαζί με τα ξερά, θα καούν και τα χλωρά. Κοινώς, μαζί με τα λαμόγια, θα καούν και οι σωστοί.

  @ suncitizen

  Το αιώνιο πρόβλημα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...