Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Παιδότοπος Εξαρχείων

Το θέμα με τις «σκούπες» στα Εξάρχεια, είναι αρκετά πιο σύνθετο από την απλή εξαγωγή ενός συμπεράσματος για το ποιος είναι σωστός και ποιος είναι λάθος. Ανέκαθεν στα Εξάρχεια παίζονταν πολιτικά παιχνίδια, οπότε αν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα προς κάποια κατεύθυνση θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο με αδιαμφισβήτητα γεγονότα και όχι εικασίες ή ιδεολογίες που μας εκφράζουν.

Καταρχήν, στα τελευταία περιστατικά όντως η αστυνομία χρησιμοποίησε την ίδια απαράδεκτη τακτική των τυχαίων προσαγωγών. Δεν γνωρίζω αν στις συγκεκριμένες προσαγωγές υπήρξε βία ή απαράδεκτη συμπεριφορά από την πλευρά της αστυνομίας, αλλά δεν θα εκπλησσόμουν αν ισχύει κάτι τέτοιο. Γνωρίζω όμως ότι υπήρξε μία σύγχυση που οδήγησε ορισμένες φορές στο ίδιο καθεστώς προσαγωγών, και άλλες σε πιο στοχευόμενες και διακριτικές επεμβάσεις.

Θεωρώ ότι το προσωπικό των αστυνομικών δυνάμεων, ειδικά αυτών που απαρτίζουν τις δυνάμεις των ΜΑΤ, αποτελείται κατά κανόνα από κομπλεξικά, φασιστοειδή βλαχάκια που ξαφνικά την βλέπουν σερίφηδες, παραγνωρίζοντας τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Νόμο και τους πολίτες. Και φυσικά το ίδιο θα ισχύει και για τους διοικητές τους, δεδομένου ότι ανέχονται τη συμπεριφορά των νταήδων βλασταριών τους.

Άρα, ακόμα και αν η νέα πολιτική ηγεσία έχει τη θέληση και τη διάθεση να «μεταμορφώσει» την αστυνομία και να την επαναφέρει στη σωστή και δημοκρατική άσκηση των καθηκόντων της, το σίγουρο είναι ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 2-3 μέρες. Χρειάζεται να στηθεί ένας ολόκληρος εσωτερικός μηχανισμός συνεχούς αξιολόγησης, εκπαίδευσης, επίβλεψης και ποινικής δίωξης μέσα στην ίδια την αστυνομία προκειμένου να γίνουν κάποια θετικά βήματα. Εάν και εφόσον αυτό όντως συμβεί, τα αποτελέσματα θα φανούν μετά από κάποιους μήνες.

Κατά δεύτερων, η προβοκάτσια δίνει και παίρνει στα Εξάρχεια. Δεν θα ήταν έκπληξη αν ανάμεσα στους μπαχαλάκηδες της προηγούμενης εβδομάδας υπήρχαν και ασφαλίτες, ή άτομα εκτός αντιεξουσιαστικού χώρου και γενικά περιθωριοποιημένος κόσμος που δρα με γνώμονα τη βία χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό κίνητρο ή στόχο.

Παλιότερα ο αντιεξουσιαστικός χώρος είχε συγκεκριμένους στόχους και νοοτροπίες που δεν άφηναν περιθώρια παρεξήγησης η προβοκάτσιας. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η σύνθεση των μπαχαλάκηδων δεν είναι ομοιογενής, παρά τις προσπάθειες πολλών αντιεξουσιαστών και αναρχικών να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της ιδεολογίας και των πρακτικών τους.

Δυστυχώς όμως, για τον αντιεξουσιαστικό χώρο η πάλαι ποτέ ομοιογένεια και παθιασμένη ιδεολογική αναζήτηση έχει φθαρεί με τη διείσδυση ακραίων, παράλογων, ταραχοποιών και μη-σκεπτόμενων στοιχείων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τον χώρο. Η συνεχιζόμενη εμμονή με τον μικρόκοσμο των Εξαρχείων και των διαφόρων περιστατικών βίας ή προβοκάτσιας που δίνουν και παίρνουν στην περιοχή, έχουν αποδυναμώσει την όλη ιδεολογία και την έχουν περιθωριοποιήσει από κάθε άποψη, μέσα σε πλασματικές θεωρίες συνομωσίας που προσεγγίζουν μία παιδαριώδη αφέλεια.

Και φυσικά, ο ανόητος μαυροφορεμένος πιτσιρικάς μπαχαλάκιας που τα σπάει αδιακρίτως πουλώντας δήθεν «αναρχία», έδωσε το καλύτερο πάτημα στην εξουσία να τρομοκρατήσει χωρίς πολλή προσπάθεια. Η εκάστοτε εξουσία, κατάφερε και έπεισε τον μέσο πολίτη και νοικοκυραίο ότι τα Εξάρχεια είναι «άνδρο αντιδραστικών και παράνομων στοιχείων». Ως αποτέλεσμα, ο μέσος πολίτης, έδωσε στην ουσία λευκή επιταγή για τη χρήση βίας από την αστυνομία παραβλέποντας την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων των συλληφθέντων και προσαχθέντων. Φυσικά η γνώμη του νοικοκυραίου δεν θα έπρεπε να αφορά κανέναν, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οποιοσδήποτε πολιτικός βρεθεί στην εξουσία, θα επιχειρήσει κυρίως να «χαϊδέψει» τα αυτιά του νοικοκυραίου.

Εν τέλει, σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, αυτό που μετράει είναι τα γεγονότα. Και όσο αντι-αισθητική είναι για τη δημοκρατία η συνεχής παρουσία διμοιριών ΜΑΤ γύρω από τα Εξάρχεια, το ίδιο αντι-αισθητική είναι και μειοψηφική διαστρέβλωση του αντιεξουσιαστικού χώρου, μέσω της τυφλής και ανούσιας βίας.

21 σχόλια:

 1. Δεν μαζεύονται οι μπάχαλοι πλέον... Και αυτό το κεφάλαιο για πολλούς του χώρου έχει κλείσει οριστικά με την ήττα και την παταγώδη αποτυχία της πλειοψηφίας να περάσει το πρόταγμα της σε ένα ευρύτερο σύνολο της κοινωνίας εξαιτίας δέκα ανόητων που βιαιοπραγούν άκριτα. Δεν επεκτείνομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαρακτηριστικό της μειωμένης νοητικής ικανότητας των νοικοκυραίων είναι το εξής: αφού τα Εξάρχεια είναι άντρο επικίνδυνων ατόμων τις τελευταίες 4δεκαετίες, γιατί ΚΑΜΙΑ κυβέρνηση, ΚΑΝΕΝΟΣ κόμματος δεν μπόρεσε να το εκκαθαρίσει οριστικά;

  Όσους καθωπρέπει νοικοκυραίους έχω ρωτήσει, απάντηση δεν είχαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δεν νομίζω να έιναι δικαιολογία των αστυνομικών αυθαιρεσιών στα Εξάρχεια αυτές τις μέρες το ότι δεν προλαβαίναμε να κάνουμε αναμόρφωση της αστυνομίας. Τότε δεν θα έπρεπε να προβούν σε τέτοιες επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως έιναι απλή επίδειξη τσαμπουκά, μια και τον στόχο δεν πρόκειται να τον βρουν.

  Αντιθέτως, είναι μια πλήρως συνειδητή πράξη του νέου υπουργείου που σκοπό έχει να εντείνει την αστυνομοκρατία η οποία είχε αρχίσει να ενισχύεται και να πείρνει τελέιως αποκρουστκή μορφή ήδη επί προηγούμενου ΠΑΣΟΚ με τον Χρυσοχοϊδη. Δεν είναι τυχαίο που έβαλε το ίδιο άτομο υπουργο ΠΡΟΠΟ.

  Αλλά γενικά, το ΠΑΣΟΚ φημιζόταν για την ενίσχυση και την αυθαιρεσία της αστυνομίας ακόμα και επί ημερών Αντρεα. Ο Καλτεζάς και πολλοί δολοφονημένοι πολίτες έιναι έργο του ΠΑΣΟΚ, επίσης το σύνθημα "ΜΑΤ και ΜΕΑ για μια Ελλάδα νέα" είναι σκωπτικό της πασοκικής αστυνομοκρατίας των πρωτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα.

  Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, η αστυνομία θα παραμείνει ως έχει, αυτό συμφέρει στο κράτος, μια και το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων του είναι ο μέσος άβουλος πολίτης που νοιάζεται για την "ασφάλειά" του, κάτι που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ

  και επιθυμεί ισχυρή αστυνομία δήθεν στο πλευρό του, άσχετα αν αυτή αναλώνεται στο κυνήγι πολιτικών αντιπάλων και ασήμαντων παρανομιών και δεν κάνει τίποτε για το οργανωμενο έγκλημα (το στηρίζει κιόλας) και την αύξηση της εγκληματικότητας σε θέματα κλοπών αι ληστειών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ζητημα ειναι συνθετο και οι λυσεις πρεπει να ειναι κυριως πολιτικες και οχι καταστολης. Η καταστολή γεννά αντίδραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ελληνάκι συμφωνώ σε πολλά σημεία αλλά όχι στο πυρήνα της σκέψης σου. Οι αναρχικοί/αντιεξουσιαστές από τη μεταπολίτευση και μετά ένα από τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν στη κοινωνία είναι για τη βία του κράτους (στην αιχμή της είναι η βία της αστυνομίας). Μετά από 40 χρόνια τα κατάφεραν, ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχει ο καθένας κατά πόσο είναι δικαιολογημένη ή όχι. Όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ακριβώς με αυτό και υπάρχει ένα είδους παρεξήγησης. Η Νέα Δημοκρατία κάποια στιγμή αποφάσισε να κάνει συμμοριτοπόλεμο στα Εξάρχεια για τους δικούς της πολιτικούς λόγους. Η αντίπαλη συμμορία είναι πολύ εύκολο να πυροδοτηθεί και μετά όποιον πάρει η μπάλα. Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου ήταν η κορυφαία στιγμή του και έχει τελείως διαφορετική ανάγνωση από άλλα παρόμοια ή σχεδόν παρόμοια γεγονότα. Δυο-τρεις βδομάδες πριν τις εκλογές επανέλαβαν με αμείωτη ένταση τα ίδια στην ευρύτερη περιοχή χωρίς κανένα μέσο ενημέρωσης (πέραν κάποιων blog) να κάνει λόγο για το τι γίνεται. Καγκουριές των «δελτάδων», ζητάδων, ματάδων παντού με κορναρίσματα, προσβολές και ύβρεις σε περαστικούς και κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και ειδικών αναγκών. Φωνές και προκλήσεις σε όποιον τύχαινε να μην τους αρέσει η φάτσα του –ακόμα και μέσα σε σπίτια- και άλλα πολλά. Αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτή η «πρακτική» (που κάποιοι την σκέφτηκαν και την οργάνωσαν) δεν μπορεί να την πάρει πίσω μια ηγεσία όχι σε 2-3 μέρες αλλά μέσα σε 10 λεπτά. Όσο για τους μπάτσους, σε πληροφορώ ότι σε γενικές γραμμές πέραν του έμφυτου κομπλεξισμού και της φασίζουσας νοοτροπίας (που είναι διαχρονικά συμπτώματα στα.. όργανα) κουβαλάνε περισσότερο μυαλό από εκείνους του 80 για παράδειγμα και ξέρουν πολύ καλύτερα τι κάνουν, γιατί το κάνουν και συνεπώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να «μαζευτούν». Εκτιμώ ότι η ίδια πρακτική συνεχίζεται για συγκεκριμένους λόγους. Θα μπορούσα να πω και άλλα.. Ζητώ συγνώμη για το μακροσκελές του σχολίου, υπόσχομαι ότι δεν θα ξανασυμβεί :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η απόφαση για κατάλυση του "άβατου" λογικά δεν θα πρέπει να σημαίνει και μείωση των δυνατοτήτων των μπαχαλάκηδεων προβοκατόρων;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αν υπήρχε αντιεξουσιαστικός χώρος στην συγκεκριμένη περιοχή όπως τον περιγράφεις, δε νομίζω ότι καμιά εξούσια βλαχαδερών δεν θα τολμούσε να κάνει επιχειρήσεις τέτοιου είδους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ artofpessimism

  Δεν χρειάζεται να επεκταθείς. Όπως τα είπες είναι.

  @ Αγησίας

  Κάνεις "δύσκολές" ερωτήσεις για άτομα που έχουν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης.

  @ Tyler Durden

  Κατά κανόνα, η όλη ιστορία μοιάζει για επίδειξη δύναμης και από τις δύο πλευρές. Είναι αρκετά αυτονόητο νομίζω.

  Από εκεί και πέρα, ότι ιδέα και σχέδια και να έχει ο οποιοσδήποτε αρμόδιος υπουργός, δεν μπορεί μέσα σε 2-3 μέρες να τα εφαρμόσει, πόσο μάλλον όταν αφορούν την "παιδεία" των μπάτσων.

  @ Zaphod

  Συμφωνούμε.

  @ ypogeiomethea

  Εγώ πάλι θεωρώ πολύ πιο ανόητη την οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία (πόσο μάλλον της ΝΔ), για να εφαρμόζει ένα τόσο οργανωμένο σχέδιο.

  Θεωρώ ότι η αγραμματοσύνη και οι φασιστικές νοοτροπίες δίνουν και παίρνουν μέσα στο αστυνομικό σώμα, και επειδή ο κάθε Ελληναράς πιτσιρικάς μπορεί να πάει να γίνει μπάτσος και να αυθαιρετεί χωρίς κανείς να του λέει κάτι, το κάνει ελεύθερα. Ειδικά επί κυβέρνησης ΝΔ όπου η ανομία μέσα στον κρατικό μηχανισμό ξεπέρασε κάθε είδους ανομία και αυθαιρεσία.

  Επίσης πιστεύω, πως διοικητές και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. στην ουσία την έχουν γραμμένη τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, γιατί απλά έχουν μάθει να λειτουργούν με όρους... σεριφάτου.

  Οπότε, πραγματικά πιστεύω οτι ακόμα και αν ο Χρυσοχοΐδης έχει όντως τη θέληση να κάνει πράξη τα επικοινωνιακά που πετάει, και πάλι θα τα βρει δύσκολα και χρονοβόρα.

  @ ανέστης

  Τί ακριβώς εννοείς; Σε έχασα...

  @ OXIA

  Μα στο παρελθόν η εξουσία δεν τολμούσε όντως να κάνει κάτι. Πάντα επέλεγε τον πλάγιο τρόπο, χρησιμοποιώντας άλλες κοινωνικές ομάδες (βλ. Πολυτεχνείο '95)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αφού οι αντιεξουσιαστές ήρθαν στην εξουσία, δε μπορούν να ανεχθούν άλλους να αυτοαποκαλούνται αντιεξουσιαστές. Είναι κι εδώ θέμα ονομασίας ανάλογο με το Μακεδονικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Σχετικά με τις τυχαίες προσαγωγές: Δεκαετία 1990, συμφοιτητής μου, φανατικός χριστιανός, μου έλεγε συνέχεια να μην πηγαίνω στις πορείες.
  Ε μια φορά πήγε να δει μια θεία του στην Κυψέλη και στον γυρισμό τον μπαγλάρωσαν μαζί με άλλους 5-10 που έτρεχαν και έπεσαν πάνω του.
  Δύο μέρες προσπαθούσε να τους εξηγήσει ότι ...δεν είναι αυτός που νομίζουν.
  Το τι δούλεμα έφαγε μετά δεν μπορώ να σας το περιγράψω...
  Ο σεσημασμένος ζηλωτής αναρχικός χριστιανός!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ apogonos

  Χα! Σωστό και αυτό :)

  @ doctor

  Ωραίο! Πολύ... καρμικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. προφανώς δεν έχετε εμπειρία απο αντίστοιχα ΜΑΤ αλλων χωρών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Έλα ρε μεγάλε, για πες... Να τους δώσουμε και συγχαρητήρια τους καυλόστρατους για τις τζάμπα μαγκιές πίσω από την ομοιομορφία, τα χημικά και τη δύναμη της μάζας τους?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Και παρεμπιπτόντως, το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @ Zed

  Αναφέρεσαι σε κάποιον που επευφήμησε τους μπάτσους;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Στον ser αναφέρομαι, αλλά είναι ρητορικό το ερώτημα και υπερβολικός ο τόνος μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @zed
  πρέπει να δοκιμάσεις την γερμανική εκδοχή των ΜΑΤ και μετά θα συμφωνήσεις ότι τα δικά μας ΜΑΤ είναι παιδική χαρά

  @ελληνάκι
  που το είδες ότι επεφήμησα τα ΜΑΤ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @ ser

  Με παρεξήγησες. Εγώ αναρωτήθηκα κυριολεκτικά χωρίς να υπονοώ κάποιον 8)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο.

  Από τη μία έχουμε την αστυνομία που, ας πούμε, δεν είναι και οτι πιο δημοκρατικό έχει υπάρξει, και όποτε μπορεί το δείχνει.

  Από την άλλη έχουμε τον έλληνα, που για να συμπεριφερθεί όπως πρέπει, πχ να οδηγήσει σαν άνθρωπος ή να μη βάλει τηλεόραση στη διαπασών στις 2 το βράδυ ή να μη ζητήσει φακελάκι ή ή ή ή, πρέπει να έχει τον βούρδουλα πάνω απ' το κεφάλι του.

  Αποτέλεσμα: ρουά ματ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...