Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2009

Μετεκλογική μουρμούρα

Επηρεασμένοι από δεκαετίες πολιτικής σαπίλας και κοινωνικής απάθειας, οι διάφοροι ερμηνευτές έχουν ξεχυθεί προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο τέλος, αυτό που εκφράζεται είναι ένα μεγάλο φάσμα απόψεων από την πιο ισοπεδωτική απαισιοδοξία μέχρι μία ουτοποιική υπερ-αισιοδοξία. Φυσικά, όπως και σε κάθε τέτοια περίπτωση, η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση.

Στην Ελλάδα, τείνουμε να είμαστε απαισιόδοξοι γενικότερα, ιδιαίτερα όσον αφορά την άσκηση σωστής και αδιαφανούς πολιτικής· πράγμα δεκτό και σεβαστό, λαμβάνοντας υπόψη την κατάντια της πολιτικής στην περίοδο της μεταπολίτευσης αλλά κοιτάζοντας και ακόμα πιο πίσω ιστορικά. Το πρόβλημα της συγκεκριμένης απαισιοδοξίας, δεν έγκειται τόσο στις αρνητικές συνέπειες του «ισοπεδωτισμού» όσο στα κοινωνικά εμπόδια που δημιουργούνται και δυσκολεύουν το έργο ανθρώπων ή κυβερνήσεων με θετικές ιδέες και στόχους. Η συνεχής καχυποψία που διαχέεται μέσα σε μία κοινωνία όχι μόνο δεν εξελίσσει την εν λόγω κοινωνία, αλλά την καθηλώνει και σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια κίνησης μπροστά.

Πριν κλείσει καν ένα 24ώρο από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται τα πρώτα άστοχα σημάδια κριτικής προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Ορισμένοι εστιάζουν στην συνεχιζόμενη εναλλαγή των ίδιων πολιτικών οικογενειών στην πρωθυπουργική θέση. Άλλοι, στην «τρομερή και φοβερή» αμερικανοποίηση που θα επέλθει στη χώρα με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, και ακόμα δεν έχουν οριστεί καν οι νέοι υπουργοί, τα κυβερνητικά σχήματα και τα πρώτα νομοσχέδια.

Μέσα σε αυτή τη μίζερη κριτική, κανείς δεν αναφέρει όμως ορισμένα ακράδαντα γεγονότα. Οι ίδιοι άνθρωποι που ασκούν κριτική για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, είναι οι ίδιοι που κατέκριναν (δικαιολογημένα) την πολιτική της ΝΔ. Αντί, όμως να πανηγυρίσουν το σπουδαιότερο γεγονός, που είναι η κακήν κακώς πτώση της ΝΔ, απλά πέρασαν στο στάδιο του καχύποπτου λαϊκισμού και της εμπρόθεσμης κριτικής. Σε μία κατάσταση, δηλαδή, που μπορούν να επευφημούν και μία άλλη που μπορούν να γκρινιάζουν, επιλέγουν μόνο τη δεύτερη.

Τέτοια φαινόμενα, εμένα προσωπικά με προβληματίζουν. Δείχνουν μία κακομαθημένη κοινωνία που εκδηλώνεται με παιδιακίστικους τρόπους. Μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει ανάγκες και απαιτήσεις, εκτός πραγματικότητας και γεγονότων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, έχοντας σαν βάση απλά την καχυποψία. Διότι δεν μπορεί από τη μία να είναι βασικό ζήτημα να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά χωρίς να βγει κυβέρνηση το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Ούτε γίνεται από τη μία οι ιδέες του Γιώργου Παπανδρέου να είναι σωστές και τολμηρές, αλλά από την άλλη να μην έχει ισχυρή κυβερνητική αυτοδυναμία για να τις στηρίξει.

Η καχυποψία είναι χρήσιμη όταν ευδοκιμεί σε ένα πλαίσιο που αποδεδειγμένα κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Η ρετσινιά του ΠΑΣΟΚ για τα λάθη του παρελθόντος είναι μεν ένα ρεαλιστικό αποτύπωμα, αλλά δεν παύει να είναι ρετσινιά του παρελθόντος. Στο νέο σχήμα, με τους νέους ανθρώπους που έρχονται με σκοπό να σβήσουν αυτή τη ρετσινιά, οι πολίτες οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, και να στηρίξουμε κοινωνικά όσες θετικές ιδέες χρειάζονται κοινωνική στήριξη. Εάν τελικά αποδειχτεί ότι και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα καχυποψίας. Δεν μπορούμε από το φόβο της αφέλειας απλά να υψώνουμε συνεχώς τείχη και συντηρητικές απόψεις μπροστά σε κάθε νέα πολιτική δυναμική, ασχέτως των προθέσεων ή της ρετσινιάς της.

Φυσικά, το ζητούμενο δεν είναι να αποδεχόμαστε το χειρότερο αντί του χείριστου, ούτε να συμβιβαζόμαστε με πολιτικούς κανόνες που θέτουν μερικοί δεκάδες πολιτικοί και ορισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες βραδύστροφοι ψηφοφόροι. Άλλο πράγμα όμως η σιωπή / αναμονή και άλλο η καχυποψία / αρνητική στάση. Το πρώτο δίνει χώρο στον κρινόμενο να παρουσιάσει τα δείγματα δουλειάς του, ενώ το δεύτερο του κόβει τον αέρα εξ αρχής. Και στην Ελλάδα δεν είναι μόνο η πολιτική που έχει πιάσει πάτο. Είναι και η κοινωνία που στηρίζει την εκάστοτε πολιτική.

Ας προβληματιστούμε λοιπόν για την ώρα με πιο ρεαλιστικά πράγματα όπως το γεγονός ότι σχεδόν 2.300.000 άτομα ξαναψήφισαν την πιο απαράδεκτη, καταστροφική και ανίκανη κυβέρνηση που πέρασε πότε από τη χώρα, ή ότι ο Βύρων Πολύδωρας επανεκλέγεται βουλευτής, και ας αφήσουμε τη νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει το έργο της χωρίς γκρίνιες εκ των προτέρων. Άλλωστε δεν χρειάζεται και πολύς καιρός μέχρι να φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής. Μία κοινωνία που εκλέγει στο κοινοβούλιο τον Γιώργο Ανατολάκη και την Άννα «Ακατανόμαστου», υποδεικνύει μία κοινωνία με πολύ σοβαρότερα θεσμικά προβλήματα από τα σαρδάμ του Γιώργου Παπανδρέου και την εναλλαγή πολιτικών οικογενειών στην εξουσία.

17 σχόλια:

 1. Το πασοκ είναι το κόμμα που έκανε νόμιμη την κλοπή την άπραχτη μην δουλεύεις και άρπαζε έφαγε τα λεφτά από τους ηλιθίους νεοέλληνες στο χρηματιστήριο φάγανε δισεκατομμύρια από την siemens και οι χρήσιμοι ηλίθιοι το ξαναψήφισαν δεν ανέχομαι τα κοματοσκυλα οι πρασινοφρουροί και οι ανάπηροι βολεμένοι να ψηφίζουν για εμένα για να κλέψουν περρισοτερα εύχομαι καλά πηδήματα από την νέα κυβέρνηση σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. bill,

  Το πασοκ έχει πολύ πιο βρώμικο παρελθόν από αυτά που περιγράφεις. Κατά κάποιον τρόπο νομιμοποίησε άτυπα την λαμογιά, πράγμα που έκανε το έργο των νεοδημοκρατών ακόμα πιο εύκολο στη συνέχιση.

  Μπορεί εσύ να μην ανέχεσαι την ψήφο των πρασινοφρουρών, αλλά τελικά αυτοί ψήφισαν κι εσύ όχι. Άρα... πέρασε το δικό τους.

  Η κυβέρνησή "μας" είναι και δική σου. Ούτε εγώ ψήφισα πασοκ, αλλά τελικά αυτό εκλέχθηκε, και αυτό θα διοικεί τη χώρα για τα υπόλοιπα 4 χρόνια (λογικά).

  Αυτό που λέω είναι ότι εάν σε αυτά τα χρόνια λάβει θετικές αποφάσεις, οφείλουμε να το στηρίξουμε και ας μην το ψηφίσαμε. Τίποτα παραπάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @bill

  Μην τρελενομαστε. Παντα η διακυβερνηση, και ειδικα η εδω διακυβερνηση, εχει συνωνυμο της την αρπαχτη. Αυτο το ξερουμε. Το ζητουμενο ειναι να γινεται και τιποτε για την ρημαδοχωρα. Οι πασοκοι απλα εκει που εκλεβαν "οι δεξιοι" προτειναν σαν λυση "να κλεβουμε ολοι".

  Η μονη σωτηρια του ΓΑΠ ειναι να καταφερει το "δεν κλεβει κανενας" αλλα αυτο τελικα το βλεπω πολυ δυσκολο.


  @ellinaki
  Ο Βυρων επανεξελεγει απλουστατα επειδη ηταν εκτος κυβερνησεως και τον στηριξαν οι γιαγιαδες. Κουραγιο, ομως, λογικα στην επομενη τετραετια θα εχουν πεθανει οι περισσοτεροι.

  Για την 'πρασινη' Αννα Ακατονομαστου δεν θα πω τιποτε, δεν ειμαστε για δικαστηρια τωρα :)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Tι να πουμε εδω, ellinaki; Ειμαστε μειοψηφια αφου ολη η Ελλαδα αν και τα ειχαν παλιοτερα και με το ΠΑΣΟΚ πηγαν και τους ψηφισαν.. :(

  Να συμφωνησω με τον Zaphod που λεει οτι ''Η μονη σωτηρια του ΓΑΠ ειναι να καταφερει το "δεν κλεβει κανενας", αλλα (και) εγω αυτο το βλεπω πολυ δυσκολο''

  Kαλο σου βραδυ απο Στοκχολμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οι Συβαρίτες δεν πεθαίνουν ρε!!!!

  (Που την θυμήθηκες την γράνα βρε θηρίο; )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο ,έστω και αν συνψηφίζει κανείς νοοτροπία .
  Πολιτικοί θα πέφτουν πάντα έξω σε ότι τάζουν ,θα κάνουν σαρδάμ,θα κάνουν ρουσφέτια κανονικά αλλά και μόνο στο μιλητό,θα πρεπει να κολακέψουν τους χούλιγκαν οπαδούς που θέλουν νίκη στο ντέρμπι,θα μπούν στην πολιτική μόνο για τους προσωπικούς τους στόχους ,θα βάζουν στόχους που θα πιστεύουν , θα μισοπιστεύουν ή θα είναι μόνο για τα κουκιά.
  Κανένας πολιτικός δεν θέλει να φύγει από την πολιτική χωρίς να αφύσει θετικό έργο ,τι θα καταφέρει είναι θέμα ήθους και ικανοτητάς του.
  Πάνω από όλα υπάρχει η ελπίδα για κάτι καλύτερο ,περίπου οι ίδιοι ψηφοφόροι είμασταν και το 2004 δεν είχαμαι άλλη λογική το 2004.
  Η νίκη στις εκλογές είναι μια αρχή για κάποιες προσδοκίες , έλα που όλοι δεν έχουμαι τις ίδιες,κάποιες ίσως δικαιοθούν .
  Για αυτές ψήφισα και ελπίζω να μην κώψω το χέρι μου .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν νομίζω ότι θα αργήσει ο Γιωργάκης να πει το ποίημά του: ότι δηλαδή παρέλαβε άδεια ταμεία και καμμένη γη.
  Τέλη Νοέμβρη πρέπει να βγει η εγκύκλιος του Υπ.Οικονομικών για την κλίμακα του φόρου για το 2010. Εκεί θα δούμε τι θα γίνει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ zaphod

  Πρέπει να έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που έλεγα κι εγώ "πού θα πάει; δε θα πεθάνει η γενιά του πολύδωρα και του παπαθεμελή;". Αλλά όοοοοχι. Εκεί αυτοί. Ζόμπι σκέτα!

  @ Elva

  Αυτό λέω κι εγώ. Αναμονή μέχρι τα πρώτα δείγματα δουλειάς. Άλλωστε η πρόθεση φαίνεται πλέον. Ως λαός-θύμα, νομίζω πως έχουμε ευαισθητοποιηθεί πλέον στην λαμογιά.

  @ pølsemannen

  Ξαφνική πρωινή φαεινή. Δεν ξέρω. Παίζει να την είδα και σε κάνα όνειρο ή κάτι.

  @ habilis

  Η νίκη στις εκλογές είναι μια αρχή για κάποιες προσδοκίες , έλα που όλοι δεν έχουμαι τις ίδιες,κάποιες ίσως δικαιοθούν .

  Το αυτό.

  @ doctor

  Εγώ προσωπικά δεν δίνω πλέον μεγάλες πιστώσεις χρόνου. Οι πρώτοι 2-3 μήνες αρκούν για να δείξουν κάποια πράγματα. Εν αναμονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Συμφωνώ απόλυτα πως η 'μουρμούρα' με τις κάλπες ακόμη ζεστές, αν μη τι άλλο είναι ανοησία.
  Προσωπικά δεν θα βιαστώ καθόλου να κάνω κριτική, ούτε καν με βάση τις επιλογές των προσώπων. Το έργο πρέπει να κρίνουμε, όχι τα πρόσωπα.
  Επειδή κι απ' την πολλή 'χαρισματικότητα' το πολύ 'ταλέντο', την μεγάλη 'εξυπνάδα' δεν είδαμε και σπουδαία πράγματα (βλέπε Κ.Καραμανλής), καμιά φορά μπορεί το αουτσάϊντερ, που όμως θα δουλέψει να κάνει στο τέλος καλύτερο ταμείο.

  Εν τω μεταξύ να μην πολυλέμε πως είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση κλπ διότι έτσι μπορεί να θεωρήσουν και οι νέοι υπουργοί πως δεν περιμένουμε και πολλά.

  @doctor
  δεν είναι το θέμα τα ποσά της φορολογικής κλίμακας, αλλά κυρίως το πεδίο εφαρμογής της, το ποιά εισοδήματα θα 'πιάσει'.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ελληνάκι, εγώ είμαι απαισιόδοξος. Μακάρι να πετύχει ο ΓΑΠ. Και για να πετύχει πρέπει να χτυπήσει πρώτα το ΠΑΣΟΚικό καθεστώς που καραδοκεί (και είναι χειρότερο και πιο πανούργο από τους μπουνταλάδες του ΚΑΚ).
  Στο χωριό μου πάντως που είχα πάει για να ψηφίσω, δεκάδες γνωστοί αργόμισθοι του δημοσίου πανυγήριζαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε την Κυριακή: αντικαταστήσαμε τον Χοντρό με τον Λιγνό. Ας είμαστε καλόπιστοι κι ας του δώσουμε 2-3 μήνες, πριν αρχίσουμε να τον πυροβολούμε κι αυτόν.

  Εγώ είμαι βέβαιος ότι ο Λιγνός δεν θα είναι καλύτερος από τον Χοντρό. Έχω την υποψία ότι ούτε χειρότερος θα αποδειχτεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @ Θανάσης Ξ

  Κάθε κατάσταση έχει τις δυσκολίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Αλλά όπως λέει και η λαϊκή ρήσις, ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

  @ apogonos

  Η αισιοδοξία μου έγκειται στην αίσθηση ότι σύντομα οι συγκεκριμένοι αργόμισθοι μπουνταλάδες ενδεχομένως να απογοητευτούν.

  @ Κλείτωρ

  Αν μη τί άλλο δε χρειάζεται ολόκληρη τετραετία για να φανούν τα σημάδια. Λίγα μηνάκια και φαίνεται το στίγμα.

  @ Αγησίας

  Εγώ πάλι δεν έχω ιδέα. Ειλικρινά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ελληνάκι καλησπέρα.

  Εγώ πιστεύω ότι ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ θα κάνουν την καλύτερη διακυβέρνηση που έγινε ποτέ από την μεταπολίτευση και μετά.

  Παρόλα αυτά κάποιες κοινωνικές ομάδες θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στην απόγνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δεν τον ψήφισα.
  Αλλά εύχομαι καλή επιτυχία.
  Για τους λόγους που ανέφερες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Greek Rider

  Κι εγώ το πιστεύω. Βέβαια, δεδομένης της κατάστασης της μεταπολίτευσης, δεν είναι και δύσκολο για κάποιον να ασκήσει σωστή διακυβέρνηση. Λίγη πειθαρχεία και θέληση θέλει.

  @ P=NP

  Η πλήρης ανάλυση από τα χείλη του πλέον αρμόδιου σε θέματα "γράνας" σε αυτό εδώ το βίδεο

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...