Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Κλείσε και 'συ ένα δρόμο. Μπορείς!

Εξαγριωμένοι αγρότες κατέκλυσαν τις εθνικές οδούς της χώρας προκειμένου να την κόψουν σε περισσότερα κομμάτια από τα δύο που ήταν ήδη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αγροτών, η οικονομική κρίση και οι επιταγές της Ε.Ε. έχουν μειώσει το αγροτικό εισόδημα και ο μέσος αγρότης αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα επιβίωσης.

«Δεν πάει άλλο!» φωνάζει ο Κυρ-Στάθης από τα Τρίκαλα. «Τόσα χρόνια, κάθε Σάββατο είχα και ένα πεντοχίλιαρο να ασημώσω την ορχήστρα του Τάκη του Μπιρμπίτσουλα που είναι και το πρώτο κλαρίνο στον κάμπο. Σήμερα, άντε να σκάσω ένα χιλιάρικο, να κάνω το πολύ δυο-τρεις στροφές και μετά να κάτσω στο τραπέζι ντροπιασμένος».

«Πώς θα μιγαλώσουμ’ τα πιδιά μ’ς;», ωρύεται ο Κυρ-Στέλιος από τη Λάρισα. «Καθ’ Σάβατ’ είχα να δώσ’ κι δυο χιλιάδ’ς στου γιο’μ να παει να δει του Ρέμου στην Αθήν’. Τώρα κάθιτ’ σπίτ’ κι βλέπ’ Γιουρ’ Γκέλερ όλου του βράδ’. Πού θα βρει νύφ’ στου Γιουρ’ Γκέλερ’;»

Ο Γιώργος είναι ένας έφηβος και νέος αγρότης, που κατεβαίνει και αυτός στον αποκλεισμό των δρόμων για να στηρίξει τον πατέρα του. «Ο πατέρας, μου αγόρασε ένα 3-λιτρο HiLux Toyota για να κατεβαίνω τα Σαββατόβραδα στα σκυλάδικα της Θεσσαλονίκης», λέει αγανακτισμένα. «Με τις επιδοτήσεις, κατάφερα και του έβαλα φιμέ τζάμια, τετραπλή εξάτμιση, και dolby surround 6.1 ηχοσύστημα. Για φέτος ήθελα να του βάλω neon lights, αεροτομή, και ζάντες αλουμινίου, αλλά δεν βγαίνουμε οικονομικά. Με τί πρόσωπο θα σκάσω στις πίστες;».

Όμως και η καθημερινότητα έχει αλλάξει δραματικά για πολλούς αγρότες. «Τα τελευταία 20 χρόνια, χάρη στις επιδοτήσεις της Ε.Ε., όλη μέρα τα ξύναμε στο καφενείο και είχαμε τους Αλβανούς να κοιτάνε τα χωράφια», λέει ο Μπάμπης από τις Σέρρες. «Τώρα αναγκαζόμαστε να κατεβαίνουμε και εμείς για 3-4 ώρες την ημέρα στις καλλιέργειες!».


Εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισαν και διέταξαν τον άμεσο αποκλεισμό τόσο των κυρίως οδικών δικτύων της χώρας, όσο και των συνόρων με τις γειτονικές χώρας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αποκλεισμό των συνόρων και την επίδραση στην ελληνική οικονομία, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η ελληνική οικονομία δεν αφορά τους αγρότες. «Να παν’ στου διάουλου όλοι τ’ς», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ξύνοντας τον καβάλο του.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθούν να ηρεμίσουν τα πνεύματα, δηλώνοντας πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της αγροτιάς, τα εκτός τόπου και χρόνου αιτήματα μερικών εκατοντάδων αγροτών συνδικαλιστών είναι πολύ σημαντικότερα από τις ελεύθερες μετακινήσεις μερικών εκατομμυρίων πολιτών και εμπορικών οχημάτων. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, από το να αθροίζει τις ζημίες στην εθνική οικονομία και να στέλνει καθημερινά σοκολάτες και λουλούδια στους αγροτικούς συλλόγους, μπας και τους τουμπάρει.

Το επαναστατικό παράδειγμα των αγροτών, φαίνεται πως έχει εμπνεύσει και άλλους αδικημένους πολίτες της χώρας. Ήδη ο Μάκης από το Αιγάλεω έχει παρκάρει κάθετα το αυτοκίνητό του στη Θηβών και την έχει κλείσει, επειδή η Σούλα τον παράτησε. Οι ευγενικές συνομιλίες με την Τροχαία ήταν άκαρπες, και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κάνει έκκληση στη Σούλα να μην είναι τόσο σκληρή και να επιστρέψει στο Μάκη, ώστε να ανοίξει και πάλι η Θηβών.

Το ΚΚΕ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν από την πρώτη μέρα στο πλευρό των αγροτών και του Μάκη, ενώ ενθάρρυναν και άλλους κλάδους ή πολίτες να κατέβουν στους δρόμους, για ότι τους αδικεί, προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι αποκλεισμοί, και το κακό Κεφάλαιο να πεθάνει μια για πάντα.

24 σχόλια:

 1. Στα πλαίσια της καμπάνιας σου "Κλείσε και' συ ένα δρόμο. Μπορείς!", αφού πρώτα σε συγχαρώ για την αξιόλογη προσπάθεια, προτείνω το Σάββατο το βράδυ, όσοι έχουν ακόμα αξίες, να κατέβουμε στο κέντρο περήφανα και να κλείσουμε την Ιερά οδό στα δύο (όχι κάθετα όμως, αλλά οριζόντια) με αίτημα να πέσουν οι τιμές των λουλουδιών στους γαμηστρ...συγγνώμη στα σκυλάδικα ήθελα να πω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε ελληνάκι, τη λέξη αλληλεγγύη σου την έχει μάθει κανένας; Περιμένεις τη στιγμή που θα βγεις να διεκδικήσεις κάτι για τον εαυτό σου να έχεις τη συμπαράσταση κανενός; Ξέρεις κανέναν τρόπο να ακουστεί κανείς στη χώρα του τίποτα;

  Και κάτι ακόμα, τις δηλώσεις αυτές τις άκουσες μπροστά από καμια plasma; Και είναι το συλλογικό αίτημα των αγροτών, ε;

  Τι να πω, κρίμα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στο μυαλό μου είσαι....
  Εκτός κι αν είμαστε από το ίδιο ...σόι

  http://ore-ti-me-les.blogspot.com/2010/01/blog-post_18.html

  (Δεν είναι διαφήμιση, απλά για να καταλαβαίνομαστε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ Kameleon

  Θα φέρω τη νταλίκα να πίασει και πεζοδρόμιο

  @ Zed

  Όταν διεκδικείς δίκαια πράγματα και με δημοκρατικό, ώριμο και ρεαλιστικό τρόπο (δηλαδή σεβόμενος την ελευθερία των άλλων, χωρίς να κοιτάς μόνο την πάρτη σου και υπολογίζοντας όλους τους παράγοντες των διεκδικήσεών σου, αντίστοιχα), πετυχαίνεις πολλά περισσότερα.

  Ναι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης. Επειδή εδώ στη χώρα του τίποτα, όπως σωστά επισήμανες, έχουμε μεγαλώσει μεσα στην καφρίλα της κάθε πλευράς, δεν σημαίνει ότι η καφρίλα είναι ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης. Δες περισσότερα σε ένα παλιότερό μου πόστ εδώ.

  Οι δηλώσεις αυτές ήταν αυθαίρετες δικές μου, στα πλαίσια της ειρωνίας που διακατέχει όλο το ποστ. Νόμιζα πως ήταν ξεκάθαρο.

  @ ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ

  Χαχα... Ενδιαφέρον!

  @ Mr DUCK

  Ευχαριστώ. Καλώς ήρθες :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι θα πει ρεαλιστικός τροπος;

  Φίλε ελληνάκι, αν είχαμε πραγματική δημοκρατία, με την υποσημείωση ότι το έλλειμα δεν συνιστά (τουλάχιστον για 'μένα) χούντα, θα υπήρχε τρόπος να διεκδικήσεις δημοκρατικά αυτά που θες. Αλλά δεν υπάρχει, και πρέπει να αντιμετωπίζουμε ΕΜΕΙΣ ρεαλιστικά τέτοιου είδους τρόπους διεκδικήσεων, παρά να περιμένουμε η απόγνωση μας ως κοινωνία να διεκδικήσει τη επιβίωση της με τρόπο που θα ορίσουμε εμεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ''Το ΚΚΕ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν από την πρώτη μέρα στο πλευρό των αγροτών και του Μάκη, ενώ ενθάρρυναν και άλλους κλάδους ή πολίτες να κατέβουν στους δρόμους, για ότι τους αδικεί, προκειμένου να δημιουργηθούν ακόμα περισσότεροι αποκλεισμοί, και το κακό Κεφάλαιο να πεθάνει μια για πάντα.'' Η ειρωνεία σου ''τσακίζει'', ειλικρινά εκφράζεις με τον πιο άμεσο τρόπο πράγματα που σκέφτομαι και γυρίζουν στο κεφάλι μου και με εκνευρίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Είσαι κακός, αλλά μ' αρέσεις......

  εν τω μεταξύ......

  http://naftilos.blogspot.com/2010/01/blog-post_18.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ Zed

  ΟΚ, ρεαλιστικά δεν έχουμε δημοκρατία. Άρα με αυτή την αποδοχή, εφόσον νομιμοποιούμε κάθε είδους κοινωνική δράση, θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε και κάθε είδους αντι-κοινωνική δράση.

  Κοινώς, εφόσον αποδεχόμαστε ότι ζούμε σε άναρχο κράτος, όλα παίζουν. Με αυτό το σκεπτικό όμως παίζει και η κρατική καταστολή, και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τα φορολογικά χαράτσια που ψηφίζονται στη βουλή μέσα σε μία νύχτα, και οι οικονομικές πράξεις της διεφθαρμένης πολιτικάτζας, και η καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες, και τα ανεξυχνίαστα εργατικά ατυχήματα, κλπ κλπ.

  Το δίλλημα είναι απλό. Ή στηρίζεις τις δημοκρατικές διαδικασίες ακόμα και όταν αυτό έχει κόστος για σένα, ή δεν τις στηρίζεις, αποδεχόμενος τις αντιδημοκρατικές τακτικές του "αντίπαλου στρατοπέδου".

  Το να πουλάς κοινωνική δικαιοσύνη, μόνο όταν η μπάλα παίρνει εσένα και να γίνεσαι κοινωνικά άδικος, δεν το θεωρώ καθόλου δεοντολογικό ή έστω αγωνιστικό. (Όχι εσύ προσωπικά. Γενικά μιλάω).

  Τι θα πει ρεαλιστικός τροπος;

  Φίλε ελληνάκι, αν είχαμε πραγματική δημοκρατία, με την υποσημείωση ότι το έλλειμα δεν συνιστά (τουλάχιστον για 'μένα) χούντα, θα υπήρχε τρόπος να διεκδικήσεις δημοκρατικά αυτά που θες. Αλλά δεν υπάρχει, και πρέπει να αντιμετωπίζουμε ΕΜΕΙΣ ρεαλιστικά τέτοιου είδους τρόπους διεκδικήσεων, παρά να περιμένουμε η απόγνωση μας ως κοινωνία να διεκδικήσει τη επιβίωση της με τρόπο που θα ορίσουμε εμεις...

  @ Kiriakos_Duck

  Προτειμώ την ειρωνία από τις χριστοπαναγίες. Είναι πιο πολιτισμένο :)

  @ zaphod

  Naftilos bingo!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Επιστρέφοντας αγουροξυπνημένος σήμερα το πρωί απο τη Δράμα, λίγο πριν βγω στην Εγνατία, κατι πολισμάνοι με εξέτρεψαν προς την παλαιά εθνική οδο Καβάλας - Θεσσαλονίκης. Την οποία διαδρομή και απόλαυσα, καθ'ότι είναι παραθαλάσσια και είχα και ωραία μουσική στο εμ-πι-θρί! Μετά από 15' επανήλαθα στην βαρετη και ταχύτατη "αποκλεισμένη" Εγνατία Οδό για να συνεχίσω την πορεία μου προς την λεβεντομάνα.
  Μπλόκο δεν είδα ούτε σε μικρογραφία. Αγώνες και αιτήματα εξακολουθούν να μου είναι παντελώς άγνωστα και η μουσική στο αυτοκίνητο παραμένει το αποκορύφωμα του ταξιδιού μου.
  Θέλω να πω (συμφωνώντας απόλυτα μαζί σου , ελληνάκι) ότι εκτός από την ταλαιπωρία 15 λεπτών (αναγνωρίζω ότι σε άλλες περιοχές είναι πολύ χειρότερα) ως πολίτης δεν έλαβα κανένα μήνυμα από τους "αγωνιζόμενους" αγρότες. Κενές και αστείες αντιδράσεις, χαρακτηριστικές ενός λαού που ξέρει μόνο πως να εκβιάζει για προσωπικά οφέλη.
  Κι επειδή προέρχομαι από αγροτική περιοχή, επιβεβαιώνω απόλυτα τον γλοιώδη νεοπλουτισμό μεγάλου μέρους των ελληνων αγροτών (υπάρχουν και οι βιοπαλαιστές , αλλά αυτοί δεν έχουν χρόνο για μπλόκα).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @ στωικός

  "(υπάρχουν και οι βιοπαλαιστές , αλλά αυτοί δεν έχουν χρόνο για μπλόκα)."

  Τα είπες όλα με μία πρόταση. Και δεν αρνούμαι ότι ενδεχομένως αυτοί να είναι και η πλειοψηφία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ωπα ρε zed!
  Δεν έχουμε δημοκρατία ? Τι έχουμε δηλάδή ? Εσύ πως την αντιλαμβάνεσαι την δημοκρατία ?
  Με τα φασιστικά μπλόκα

  Τελικά σε αυτή τη χώρα δεν μεγαλώσαμε ποτέ.
  Παραμένουμε κακομαθημένοι απόγονοι του Κολοκοτρώνη και όπως κι εκείνος μαχόμαστε το οθωμανικό ντοβλέτι.

  Με μία διαφορά- έπαψε πιά να είναι οθωμανικό

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ωωωωρεεεε Φορτζα ελληνάκι!
  Καλώς ήρθες πίσω ;)))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Η λογική των επιδοτήσεων από την ΕΕ είχε ως στόχο αρχικά να εκβιομηχάνιση τον αγροτικό τρόπο παραγωγής και σταδιακά να επένδυση σε τεχνογνωσία. Έτσι ώστε αυτά να τροφοδοτούσαν την αύξηση παραγωγής, ποιότητας καθώς και την δημιουργία μηχανισμών για καλύτερο σύστημα πωλήσεων. Ουσιαστικά μέσω αυτού του συστήματος τα αγροτικά προϊόντα θα παρέμεναν ακόμα ανταγωνιστικά στο μέλλον καθώς όπως ήταν φυσικό οι αναπτυσσόμενες χώρες θα αποτελούσαν τους ανταγωνιστές μας.

  Όσοι το έκαναν( όχι παραπάνω από 25%) επέζησαν και συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς διαμαρτυρίες.
  Οι υπόλοιποι που τα έκαναν σπίτια, αυτοκίνητα, μπουζούκια κλπ. με άλλα λόγια κατανάλωση κυρίως ξένων και ακριβών προϊόντων. Αύξησαν το έλλειμμα εξωτερικών συναλλαγών( καλά σε αυτό βοηθήσαμε όλοι) το οποίο μεταφράζετε σε σταδιακή μείωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και άνοδο της τιμής των εγχώριων προϊόντων χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να συμβαδίζει με άνοδο της παραγωγής προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

  Σίγουρα το θέμα θέλει πολύ ανάλυση, όμως δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας άνθρωπος βγαίνει και διαμαρτύρεται για κάτι που προκάλεσε μόνος?

  Εάν ένας επιχειρηματίας βρει ένα αγροτικό προϊόν φθηνότερο π.χ. στην Βουλγαρία είναι λογικό να προτιμήσει αυτό και όχι το εγχώριο.

  Ας πρόσεχαν για να είχαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ ser

  Πολλοί Έλληνες έχουν ξεχάσει ότι η κατοχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας έχει τελειώσει εδώ και 2 σχεδόν αιώνες. Καιρός να τελειώνει και αυτή η πιπίλα της επίρηψης ευθυνών στο παρελθόν.

  @ Βρομιστεράκι

  Εδώ ήμουν τόσο καιρό. Πού ήσουν στα θεοφάνεια; :p

  @ alesandro

  Από τη στιγμή που κάποιος άνθρωπος θεωρεί ότι αδικείται κοινωνικά, σίγουρα υπάρχει χώρος για πολλή ανάλυση. Όταν όμως η αιτία είναι ξεκάθαρη αλλά απλά δεν "συμφέρει" κάποιους, δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω.

  Όλα αυτά όμως ξεκινάνε από την παιδεία (sic).

  @ δείμος του πολίτη

  Όταν η κοινωνία μας γίνει συλλογική, έστω και σε ένα αρχικό στάδιο μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα μεταμορφωθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Μέχρι τότε θα γίνονται μόνο ζυμώσεις χωρίς κάποια κατεύθυνση ή θετική προοπτική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Εγώ καταλαβαίνω απόλυτα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται και συμπαραστέκομαι ολόψυχα.
  Ξέρεις τι είναι στα καλά του καθουμένου να σου παίρνει τη δουλειά ένας βράχος;
  Το κόψιμο της χώρας στα δύο, είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση των αγροτών και μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ ΓΦΠΓ

  Σωστά. Πρέπει να τους κόβεις τον τσαμπουκά από νωρίς πριν σηκώσουν κεφάλι. Για φαντάσου να αρχίσουν σιγά σιγά οι βράχοι να κλείνουν τους δρόμους. Με τί όπλο θα διαπραγματεύονται μετά οι αγρότες;
  Καλώς ήρθες παρεπιπτόντως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ρε αφήστε τις μαλακίες και φυτέψτε καμιά γλάστρα με βασιλικό (ώχ συγγνώμη δεν το θελα αυτό, γλάστρα με δημοκρατικό εννοούσα) στα μπαλκόνια σας μπας και πάρουμε καμιά επιδότηση και εμείς..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Καλά πότε κλείσανε το δρόμο οι αγρότες; Δεν πάμε καλά, δεν πάμε καθόλου καλά με τον κάθε μαλάκας που την έχει δει κριτής.

  Υγ. Καταπληκτικό κείμενο, εύστοχο και σατιρικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ Prophet Estarian

  Όλες τις καλές ιδέες τις λες αργά. Έπρεπε να το είχες πετάξει ήδη από το καλοκαίρι για να προλάβουμε τα φετεινά μπλόκα. Άντε τώρα να περιμένεις ένα χρόνο για τα επόμενα...

  @ Panos Konstantinidis

  Υπάρχει και μία ιδέα που κυκλοφορεί. Όταν είναι να πάνε στα χωράφια να μαζέψουν την παραγωγή τους, να πάμε όλοι να τους κλείσουμε το χωράφι. An eye for an eye.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Άψογος και συμφωνώ πάραυτα, αν και σε βρήκα αρκετά... επιεική. Εδώ και μέρες έχω κι εγώ ένα αντίστοιχο σενδόνι κατά νου και παρόλο που με πρόλαβες δεν θα το θάψω. Οι αγρότες παίζει να είναι η χειρότερη λάσπη της χώρας, ίσως χειρότεροι και από τους Έλληνες πολιτικοί της μίζας και της αρπαχτής.
  Προσωπικά δεν έχω την παραμικρή κατανόηση για την πάρτη τους. Να βγουν και να μας πουν πρώτα πόσοι άλλαξαν καλλιέργειες, πόσοι αγόρασαν μηχανήματα, πόσοι δεν έφαγαν τις εποδοτήσεις στα κωλάδικα της εθνικής, πόσοι δήλωναν επί σειρά ετών τα πραγματικά τους αγροκτήματα.
  Σταδιάλα επιτέλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ Hades

  Να βγεις να τα χώσεις κι εσύ! Ήμουν επιεικής γιατί ήμουν σε καλή διάθεση. Ενδεχομένως, αν έγραφα το post μία μέρα αργότερα να κατέβαζα πολλά καντήλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...