Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Όχι άλλους «πατριώτες» παρακαλώ

Πρέπει να ομολογήσω πως πάντα καταφέρνω και εκπλήσσομαι από το επίπεδο «πατριωτισμού» της ελληνικής κοινωνίας. Ειδικά αν κρίνω από τον οριζόντιο «πατριωτισμό» που διέπει ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, τα ΜΜΕ, και τον λαό και εκφράστηκε πριν λίγες μέρες, μετά τη συνέντευξη τύπου της Τρόικας, είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς ότι είμαστε ο πιο «πατριωτικός» λαός της Ευρώπης. Απλά το πρώτο ερώτημα που μου έρχεται αμέσως είναι, με τόση αγάπη για την «πατρίδα», πώς καταφέραμε όλως περιέργως να την καταντήσουμε έτσι;

Η σχέση μου με την υποκρισία, πιστεύω πως έχει εκφραστεί πολλάκις σε αυτό το ιστολόγιο. Πόσο μάλλον, όταν η υποκρισία συνοδεύεται από παθιασμένους αλαλαγμούς που στην ουσία δεν συνεισφέρουν σε τίποτα. Ίσως γι’ αυτό να καταφέρνω και να εκπλήσσομαι με τον προαναφερθέντα «πατριωτισμό». Διότι με την στοιχειώδη λογική που μου έχει απομείνει, μπορώ να συμπεράνω τα εξής (ας με διορθώσει όποιος βρίσκει κάποιο λάθος στον συλλογισμό):

α) Έχουμε ήδη καταπατήσει το 40% των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων (στοιχεία ΙΣΤΑΜΕ), μέσω διαφόρων αυθαιρεσιών και παραβάσεων από «πατριώτες» όπως επιχειρηματίες, αγρότες, δημόσιους υπαλλήλους, πολιτικούς, τοπικούς άρχοντες, παπάδες, μοναχούς, «απλούς πολίτες», κλπ.

β) Εδώ και ένα μήνα σχεδόν, ακούγονται αντίστοιχες «πατριωτικές» κραυγές, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους, για το νόμο που προσπαθεί να περάσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με τους όρους δόμησης στις περιοχές Natura. Το σκεπτικό είναι πως η προστασία των περιοχών αυτών θα αποτρέψει από τον «πατριώτη» μεροκαματιάρη να χτίσει το σπιτάκι του, το μαντρί του, την αποθήκη με τα παλιοσίδερά του, ή ότι άλλο συναντάμε γενικότερα στην ελληνική ύπαιθρο.

γ) Η θέληση τόσο των κυβερνήσεων, όσο και των τοπικών αρχών σε θέματα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έχει αποδειχθεί εκτενώς με λαμπρά παραδείγματα όπως η εγκατάλειψη των Ολυμπιακών εκτάσεων, το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, το αεροδρόμιο του Ελληνικού, το πρώην εργοστάσιο της FIX και ένα σωρό άλλες δημόσιες εκτάσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σε αυτό τον κανόνα, ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούν οι προσπάθειες κάποιων τοπικών αρχών, που συνήθως χωρίς τη στήριξη του κεντρικού Κράτους, παλεύουν να δημιουργήσουν και κάτι σωστό.

δ) Πασιφανής είναι επίσης η εκτίμηση που έχουν οι Έλληνες απέναντι στα νησιά και τις παραλίες τους. Με αυθαίρετα κτίσματα, προχειροκατασκευές με λαμαρίνες και σκουριασμένες γεννήτριες σε παραλίες, διαρκή ρύπανση, παράνομες περιφράξεις, παράνομες χωματερές κλπ. Και φυσικά το όνειρο κάθε τοπικής τουριστικής κοινωνίας, μία μέρα να γίνουν όλοι Costa del Sol.

ε) Έχουμε Ναοδομία(!!!)

Κοινώς, όσον αφορά τους Έλληνες «πατριώτες», στη συντριπτική πλειοψηφία της διαχείρισης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έχει ακολουθηθεί η γνωστή συνταγή της καταπάτησης, αυθαιρεσίας, ρύπανσης ή απλώς εγκατάλειψης. Αντιθέτως υπάρχουν παραδείγματα αξιοποίησης ή συμμετοχής από ξένα κεφάλαια για τα οποία δε νομίζω ότι κανείς έχει αντίρρηση για την ποιότητα και αποδοτικότητά τους. Για παράδειγμα ποιος μπορεί να κατηγορήσει την «βάρβαρη» Hochtief για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που συνεχώς λαμβάνει διαφόρων ειδών διεθνείς διακρίσεις, ενώ αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης και εργοδοσίας για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τους κλάδους που εμπλέκονται στην αεροπλοΐα; Ή μήπως διαταράχθηκε το ελληνικό μας DNA από το «ξεπούλημα» του ΟΤΕ, εξαιτίας του οποίου ο μέσος ιδιώτης απολαμβάνει την δεκαπλάσια ποιότητα τηλεπικοινωνιών στο ένα δέκατο της τιμής που πλήρωνε πριν κάποια χρόνια;

Υπάρχει, λοιπόν, μία τεράστια διαφορά μεταξύ του «ξεπουλήματος» και της «αξιοποίησης». Και επειδή έχω μάθει πλέον πως όσο πιο έντονη και παθιασμένη είναι η ορολογία που χρησιμοποίει κάποιος στον λόγο ή την επιχειρηματολογία του, τόσο λιγότερο σκέφτεται αντικειμενικά και ψύχραιμα, τείνω να έχω πρόβλημα και με τον «πατριωτισμό» που εκφράστηκε πρόσφατα. Διότι η ψύχραιμη αντιμετώπιση, είτε στη συνέντευξη της τρόικας, είτε στο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα ήταν μία ανάλυση των ενδεχόμενων αξιοποιήσεων. Για ποια δημόσια περιουσία μιλάμε; Για τι είδους αξιοποίηση; Οι οποιεσδήποτε επενδύσεις θα έχουν αμιγώς κερδοσκοπικό, αναπτυξιακό ή στατικό χαρακτήρα; Εάν δεν υπάρξει αξιοποίηση από ξένα κεφάλαια, ποιες είναι οι εναλλακτικές; Αφού τα βάλουμε όλα αυτά πάνω στο τραπέζι, να κρίνουμε σε ποιες περιπτώσεις έχουμε ξεπούλημα και σε ποιες όχι. Και τότε ας μας πλημυρίσουν τα «πατριωτικά» αισθήματα και ας κάνει και η κυβέρνηση το επικοινωνιακό της παιχνίδι με λαϊκίστικες εξαγγελίες, όπως η πρόσφατη «πατριωτική» απαγόρευση μεταβιβάσεων και πωλήσεων.

Γι’ αυτό, όχι άλλους «πατριώτες» παρακαλώ. Έχουμε πλεόνασμα, και κανείς πλέον δεν θέλει να το αγοράσει. Η χώρα χρειάζεται πιο έμπρακτα και θετικά μυαλά.


Υ.Γ. Στο ανωτέρω κείμενο, τα εισαγωγικά σε όλα τα παράγωγα της λέξης «πατριωτισμός», είναι εσκεμμένα για ευνόητους λόγους.


38 σχόλια:

 1. εισαι μεσα στο μυαλο μου.
  συνεχισε ετσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των παλιανθρώπων". Ας μην ξεχνάμε πως και οι πολιτικοί τον ίδιο πατριωτισμό επικαλούνται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Patriotism is the last refuge of a scoundrel".

  Λέγεται ότι ειπώθηκε από τον Samuel_Johnson το 1775.

  Όπερ έδει δείξαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απο πατριωτισμο...χορτάσαμε!

  Το είδαμε και με το ..φυρομιάτικο και το εμπάργκο που μας έκανε ρόμπες ξεκούμωτες, το είδαμε και με την προσφατη ιστορια με ...την ιστορια και το '21 κτλ κτλ


  Ερώτηξις: Πως κρίνουμε εναν "πατριωτη"; Με πατριωνόμετρο;

  Στην Ελλάδα κατά τα φαινομενα, απλα τον ρωτάμε μιας και ότι δηλώσεις, είσαι!

  Περί δημ. περιουσιας και του πόσο κάνει θαύμασε από τον φίλο χασοδίκη εδώ την υπερ σουπερ ντούπερ διαδικασία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η δημόσια πολιτική για τη δημόσια περιουσία πάντα καλύπτονταν από μία κοντόφθαλμη θέαση. Πάντα ενδιαφέρονταν για την αύξησή της ή την αγορά χώρων με πρόσκαιρη χρήση τους. Το ίδιο φαινόμενο συναντάμε σε δεκάδες δήμους και όλο το κρατικό πλέγμα υπηρεσιών. Πουθενά όμως δε διαφαίνεται ένα οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης αυτών των χώρων. Και όπου οι δημοτικές αρχές διεκδικούν χώρους με προτάσεις αξιοποίησης (βλ. ανενεργά στρατόπεδα Δυτικής Θεσσαλονίκης εδώ ή εδώ ή εδώ), τότε αντιμετωπίζονται με απαξίωση από το κράτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ellinaki μου, αν θέλεις να σε διορθώσει κάποιος, εγώ φερ' ειπείν, αν βρει κάποιο λάθος στο συλλογισμό σου, πρέπει επί τέλους να γράψεις και κάτι με το οποίο να διαφωνώ, ή προς το οποίο να μπορώ να παρουσιάσω κάποια ένσταση. Αλλά ακόμα με έχεις να περιμένω!

  Έχω ξαναπεί ότι η διαύγειά σου είναι πνοή καθαρού αέρα. Και στην προκειμένη περίπτωση χρειαζούμενη μια που ο αέρας βρωμάει τόσο! Στο Φάληρο πχ, από το Ελληνικό, και στο Μαρούσι από τα Ολυμπιακά, και πάει λέγοντας.

  Όλα τα παραπάνω μπορεί να αποδοθούν στην ιδιαιτέρως Ελληνική αντιμετώπιση του "μετά από εμένα το χάος", και όσο και να φιλοσοφήσουμε απαντήσεις και λύσεις που κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να ακούσει, η φωνές σαν την δική σου είναι απαραίτητες και αναγκαίες, αν όχι μη τι άλλο για να υπάρχουν στο μέλλον αποδείξεις ότι ο κώδων του κινδύνου εκρούετο στων κουφών "πατριωτών" τα ώτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Πάντως κάπου διάβασα ότι και να γίνει αξιοποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας (των ΔΕΚO και των δημοσίων επιχειρήσεων) πάλι δε φτάνουμε τα 50 δις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Νομίζω ότι η παρούσα κυβέρνηση ακολουθεί την τακτική της υπερ-μπαρούφας προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις. Διότι, όταν ακούς τέτοιες δηλώσεις/εξαγγελίες, μένεις κάγκελο, είτε από την έκπληξη είτε από το εγκεφαλικό, οπότε αντίο αντίδραση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι ο πολιτισμός των ηλιθίων, και των αναπήρων. σε λίγο δεν θα έχετε να φάτε ο εθνικισμός τους μάρανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Προφανώς και ως συνήθως συμφωνώ με αυτά που λες. Αλλά να θυμόμαστε και κάτι άλλο. Στην Ελλάδα ο πατριωτισμός και η αγάπη προς το κράτος είναι πολύ διαφορετικά πράγματα γιαυτό έχουμε και "πατριώτες" καταπατητές δημόσιας περιουσίας, επειδή η γη δεν ανήκει στο κράτος αλλά στο παππού τους. Σε αντίθεση με την αμερική όπου κράτος και πατριωτισμός είναι ένα και το αυτό. Τσάγια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. @ o δείμος του πολίτη

  Αν δεν κάνω λάθος, τέτοιου είδους χώροι ήταν ανέκαθεν μέσα στις διεκδικήσεις των Δήμων, άλλες φορές για ευγενείς σκοπούς, αλλά τις περισσότερες για κάποιου είδους "κουμπαριά". Με τόσες διαφορετικές καταστάσεις πανελλαδικά, δεν είναι άξιος απορίας ο λόγος που έχει γίνει τόσο σύνθετο το ζήτημα.

  @ thinks

  Μου 'φτιαξες το απόγευμα τρομάρα σου! :)

  @ Panos Konstantinidis

  Βασικά το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι δεν έχουμε αξιόπιστη καταγραφή της δημόσιας περιουσίας. Βλ. λινκ στο σχόλιο του Zaphod. Οπότε χωρίς τα στοιχειώδη, πώς είναι δυνατόν κάποιος να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση;

  @ Martina + ESKARINA

  Όταν η οποιαδήποτε κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοιου είδους πατριωτισμούς, καταλαβαίνει κανείς την τραγικότητα της κατάστασης. Διότι σε λίγο, ακόμα και η "επιχειρηματολογία" της ακροδεξιάς για οποιοδήποτε ζήτημα θα ηχεί λογική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ελληνάκι σίγουρα δεν χρειαζόμαστε άλλους «πατριώτες» χρειαζόμαστε όμως πατριώτες!
  Το ότι μέχρι τώρα δεν γίνονται τα αυτονόητα ευθύνη έχουν οι διοικητές αυτού του τόπου διαχρονικά. Ο καπετάνιος ευθύνεται όταν το καράβι βουλιάζει.
  Έλληνες εργάζονται και στον ΟΤΕ και στο Ελευθέριος Βενιζέλος, Έλληνες ήταν και οι εθελοντές στην Ολυμπιάδας.
  Δηλαδή ο Έλληνας θα χρειάζεται πάντα τον Γερμανό του. Από την εποχή του Όθωνα αυτό μας προπαγανδίζουν.
  Ελληνάκι έχουμε πατριώτες, όμως το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, αυτή η κληρονομική ολιγαρχία, ευθύνεται για τα στραβά που αναφέρεις. Αλλοτριώνει τους πατριώτες τους κάνει «πατριώτες» και τους εντάσσει στη κάστα των πολιτικών.
  Αυτή την εποχή μάλιστα που οι «πατριώτες» πολιτικοί άνοιξαν όλες τις πόρτες για να καταντήσουμε αποικία πολυεθνικών, η ανάγκη για πατριωτισμό είναι πρωταρχική.
  Και όποιος σκεφθεί ότι, ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν, θα του πω ότι δεν έχει καταλάβει ότι είναι θύμα προπαγάνδας για τις δήθεν επιλογές που έχει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Dyer

  "Δηλαδή ο Έλληνας θα χρειάζεται πάντα τον Γερμανό του. Από την εποχή του Όθωνα αυτό μας προπαγανδίζουν."

  Ναι αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι προπαγάνδα τελικα, αφού η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει. Επειδή έχω δει από κοντά τόσο την διοίκηση δημοσίων επιχειρήσεων, όσο και ιδιωτικών, μου είναι αυτονόητο πλέον ότι υπάρχει σοβαρό θέμα διοίκησης. Δεν προκύπτει από πουθενά όμως ότι αυτή η κακοδιαχείριση δεν διαχέεται σε ολόκληρο το οργανόγραμμα. Διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πάλλαι πότε υπάλληλοι όταν μπαίνουν σε διοικητικές θέσεις, κάνουν ακριβώς τα ίδια. Άρα μάλλον πιο οριζόντιο είναι το πρόβλημα.

  "Και όποιος σκεφθεί ότι, ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν, θα του πω ότι δεν έχει καταλάβει ότι είναι θύμα προπαγάνδας για τις δήθεν επιλογές που έχει"

  Εδώ θα διαφωνήσω. Οι εκλογές δίνουν την ευκαιρία για την εκλογή των ηγετών. Αν κανένας υποψήφιος ηγέτης δεν εκφράζει τον ψηφοφόρο, τότε ο τελευταίος είναι ελεύθερος να ψηφίσει αυτόν που τον εκφράζει περισσότερο ή ακόμα να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Εξ΄ου και η διαφωνία μου στην αποχή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Σίγουρα, δε διαφωνώ. Αλλά το πώς θα τα αξιοποιήσουν είναι μία έννοια χαμένη στο διάστημα του πολιτικού λαϊκισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. H δικιά μου συνεισφορά στο θέμα της αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας το σημερινό "Αερολογώντας για τα ασημικά" στο firiki2010

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @Ελληνάκι πιστεύεις πραγματικά ότι η δυνατότητα του εκλέγεσθαι είναι ρεαλιστική.
  Οι επιλογές των ψηφοφόρων χειραγωγούνται από τους πολιτικούς και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Διαφωνώ και γω με την αποχή, όμως το λευκό είναι πολιτική θέση, είναι ψήφος σε ένα άτυπο κόμμα, του οποίου τις ψήφους σφετερίζονται.
  Οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Οι ταγοί της διαφθοράς έφτιαξαν ένα κράτος καθ εικόνα και ομοίωση. Το σύστημα είναι αδυσώπητο και αλλοτριώνει κάθε υγιές στοιχείο. Άλλωστε για να ανέλθεις διοικητικά πρέπει να διαφέρεις και τις απαραίτητες κομματικές περγαμηνές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. @ellinaki
  Οι εκλογές δυστυχώς δίνουν την ευκαιρία για απλή νομιμοποίηση των εκάστοτε κυβερνήσεων. Δημοκρατία έχουμε διάολε, κάπως πρέπει να το δικαιολογήσουμε.
  Ο ψηφοφόρος σε ρόλο κομπάρσου. Κυρίαρχος λαός τη μιά μέρα και την επομένη τον αδειάζουν. Το σύστημα χρεωκόπησε. Καιρός να το καταλάβουμε, αλλά όταν ένας ολόκληρος λαός έχει πειστεί πως πάντα χρειάζεται μια ηγεσία - που τελικά θα συγκεντρώσει δυσανάλογη εξουσία, το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι - άντε να σκεφτεί μετά αυτός ο λαός την αυτοοργάνωση. Του φαίνεται αδιανόητο, άλλωστε έχουμε και δουλειές να κάνουμε..που να τρέχεις τώρα.. προς το παρόν ας πάρει ο κυρίαρχος ένα reality να έχει να πορεύεται.. συνταγή δοκιμασμένη και αρκούντως επιτυχημένη.

  Οσο για το επιχείρημα του εκλέγεσθαι, μάλλον θα αστειεύεστε.
  Μιλάμε για ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ, σκεφτείτε έστω για ένα λεπτό τι υπονοεί αυτή η λέξη. Σαν το αγαπητό american dream ένα πράμα, όπου το όλο μεγαλείο του οφείλεται στην δυνατότητα να τα κονομήσεις κάπου,κάπως, κάποτε γιατί έτσι έχουν αφήσει κάποιοι να εννοηθεί ...
  Επί του πρακτέου όμως?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ούννος ο Βελανιδοφάγος17 Φεβρουαρίου 2011 - 12:08 π.μ.

  Όποιος δηλώνει "πατριώτης" στην Ελλάδα, κατά 99,99% είναι ανέξοδα εθνικά υπερήφανος (αφήνω απ έξω τους επαγγελματίες του χώρου, τους πατριδοκάπηλους). Ο "πατριωτισμός" αφορά πάντοτε θεωρητικές και άκρως ηρωικές θυσίες σε υποτιθέμενες συνθήκες και φυσικά ποτέ το πεζό παρόν.

  Όσο για τον πατριώτη, αυτός απλώς είναι - δεν το διατυμπανίζει, ούτε επικαλείται την ιδιότητά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @Martina
  "Οι εκλογές δυστυχώς δίνουν την ευκαιρία για απλή νομιμοποίηση των εκάστοτε κυβερνήσεων".
  Αρα ...? Να τις καταργήσουμε? Πως ακριβώς θα πετύχουμε μια μη "απλή" νομιμοποίηση των κυβερνήσεων? Αυτοοργάνωση? Πως? Με τι στόχο? Και μετά? Αρκεί για να κυβερνηθεί μια χώρα?
  Και στο κάτω- κάτω γι αυτό υπάρχουν εκλογές. Αν ο κόσμος δεν συνμμερίζεται κάποιες απόψεις, δεν φταίνε οι εκλογές. Μπορεί να φταίνε και οι απόψεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ελληνάκι, είναι η τρίτη προσπάθειά μου να αφήσω σχόλιο. Πάντα κάποιος δαίμονας με αποτρέπει (μια κόπηκε το ρεύμα και μια η σύνδεση…)

  Ο «πατριωτισμός» κατά τη γνώμη μου είναι η εύκολη λύση στην οποία καταφεύγουν οι πολιτικοί μας, και όχι μόνο, για να περάσουν τη συνθηματολογία και τα επιχειρήματά τους διότι είναι πολύ αποτελεσματική. Επειδή το αίσθημα του –αγνού- πατριωτισμού όλοι λίγο πολύ το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ο ομιλητής – «πατριώτης» - ταυτίζεται με το δέκτη του μηνύματος πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας αυτή την πίσω πόρτα ως δούρειο ίππο. Οι επικοινωνιολόγοι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και φροντίζουν να το χρησιμοποιούν κατά κόρο. Δες πχ. τις σημαίες και τα σήματα του έθνους που βρίσκονται πίσω από κάθε πολιτικό σε κάθε συνέντευξη στο γραφείο τους (πιθανόν με άλλα θρησκευτικά σύμβολα). Η στόχευση δηλαδή γίνεται κατευθείαν στο υποσυνείδητο του ακροατή – τηλεθεατή – δέκτη του μηνύματος.

  Όσον αφορά στα παραδείγματα που εύστοχα αναφέρεις, θα με βρεις απολύτως σύμφωνο, θα έλεγα μάλιστα ότι αναφέρεσαι με πολύ ευγένεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Οι Έλληνες ως γνωστόν έχουν τον πατριωτισμό, τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στο DNA τους, επομένως τα σχόλια των περισσοτέρων σας είναι τουλάχιστον κακεντρεχή και θα έπρεπε να ντρέπεστε τουλάχιστον.
  Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι "εκ γενετής" πατριώτες ;
  Είναι όλοι αυτοί οι απόγονοι των δοσιλόγων της κατοχής που μετεβλήθηκαν εν μια νυκτί από συνοδοιπόροι των Γερμανών σε πατριώτες κομμουνιστοφάγους και αναδύθηκαν άσπιλοι από την κολυμβήθρα του Εμφυλίου.
  Είναι όλοι αυτοί που χτίζουν, καίνε και καταπατούν δάση και αιγιαλούς και θεωρούν εαυτούς περήφανους που πιέζουν για την δόμηση στις NATURA.
  Είναι όλοι αυτοί που με οδηγό τον Εθνάρχη δημιούργησαν τη μεγάλη Ελλάδα της αντιπαροχής.

  Είναι όλοι μαζί οι... μικροί απόγονοι της Μεγάλης Ελλάδας.

  Είναι όλοι αυτοί.......

  Καλό μας βράδυ παιδιά.
  Το μακρύ ταξίδι μας μέσα στη νύχτα συνεχίζεται.

  Υ.Γ. Ωραία ανάρτηση ελληνάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. @ aldebaran
  "Aπόγονοι δοσιλόγων", "Εμφύλιος", "Εθνάρχης", "Μεγάλη Ελλάδα"...
  Είσαι σίγουρος ότι δεν τα έχεις κάνει όλα ένα πιθανώς βολικό αχταρμά που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και άραδεν μπορεί να την ερμηνεύσει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Απλή λογική. Δεν βρίσκω να διαφωνήσω με τίποτα απ'όσα γράφεις.
  Απο φιλικά blog μπηκα στο δικό σου και χαίρομαι που σε συνάντησα.

  Υ.Γ. Γεια στο στόμα σου, ή μαλλον στο...πληκτρολόγιο σου και για την αναρτηση "συγκρίνοντας βούρτσες" που πρόλαβα να διαβασω απο τις παλιές σου αναρτησεις. Επιτελους! Να μη νιώθω σαν ούφο που πιστευω καποια πραγματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Θα διαφωνήσω: μόνον οι Έλληνες πατριώται έχουν δικαίωμα να καταστρέψουν την Ελλάδα - οι Ευρωπαίοι να μην ανακατεύονται και να πάνε να καταστρέψουν τις δικές τους χώρες.

  Ορθώς κάνετε την διάκρισιν εις το τέλος: άλλο πράγμα η ορθολογική αξιοποίησις και άλλο το ξεπούλημα κοψοχρονιά, γιατί μας βρήκαν στην ανάγκη. Αλλά εν Ελλάδι έχουμε λόγους να φοβούμαστε πως ό,τι ακολουθήσει θα είναι της δευτέρας κατηγορίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Πλάκα κάνεις; Το 60% της δημόσιας περιουσίας δεν έχει καταπατηθεί ακόμη; Τελικα΄είμαστε λιγότερο λαμόγια απ'όσο νόμιζα...
  Κατά τα λοιπά, μια ματιά στις ελληνικές καταθέσεις σε ξένες τράπεζες δίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα περί... επενδύσεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Έτσι φτάνει να δηλώσεις πατριώτης για να θεωρείσαι ότι είσαι. Λόγια αρκούν. Κι ας κλέβεις το δημόσιο. Κι ας χαλάς δημόσια περιουσία. Κι ας καρφώνεις το μαχαίρι πισώπλατα σε συμπατριώτες σου πλην τις οικογενειακής σου κλίκας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Αξιοποίηση να γίνει, πέρα από το τι λένε οι μεγάλοι πατριώτες... αλλά μήπως βάλουμε κεχαγιά στο κεφάλι μας και τον νομιμοποιήσουμε και δε φεύγει; Γιατί συμφωνώ με τα όσα λες για τον ΟΤΕ, για το ΕλΒεν και τις καταπατήσεις αλλά αν δούμε ξένες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες αντί για ελληναράδικα παραγκάκια θα νιώσουμε καλύτερα; Όπως και να'χει, δεν φαίνεται να έχουμε και πολλές επιλογές... ας χαλαρώσουμε κι ας το απολαύσουμε λοιπόν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. @ firiki2010 (Eσείς αυτά καταλάβατε?..)
  Οι εκλογές αγαπητέ θα έπρεπε να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό τόσο των ψηφοφόρων όσο και των υποψηφίων. Αλλά δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
  Η δημοκρατία δεν στηρίζεται στις εκλογές ανά τετραετία αλλά στηn ενεργό παρέμβαση του κάθε πολίτη σε θέματα της πολιτείας εκ των προτέρων - στην πηγή δηλαδή - και όχι εκ των υστέρων με απεργίες και διαμαρτυρίες που χαρακτηρίζονται ως παράνομες.
  Οσο αυτό δεν συμβαίνει - πάρτε το χαμπάρι - δημοκρατία δεν υφίσταται.

  Τα ρητορικά σας ερωτήματα απαντούν με τον καλύτερο τρόπο στο περί αδιανόητου (του δευτέρου σχόλιου μου).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 30. @ Martina

  Μα επί της ουσίας, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα είτε σε τοπικό είτε σε κεντρικό χαρακτήρα, να επεμβαίνει όποιος πολίτης θέλει για οποιοδήποτε θέμα. Υπάρχουν τα δημοτικά συμβούλια που είναι ανοιχτά για το κοινό, πρόσφατα υπάρχει και η δυνατότητα ανοιχτής διαβούλευσης για αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

  Ο λόγος όμως που δεν λειτουργεί κανένα από τα δύο (κυρίως το 2ο), είναι γιατί οι άνθρωποι που τα διαχειρίζονται, κάνουν καταχρήσεις. Και οι άνθρωποι που τα διαχειρίζονται είναι αυτοί που έχουν εκλεγεί από το λαό.

  Βέβαια εδώ υπάρχει μία αντίφαση. Σε πιο δημοκρατικά κράτη (επί της ουσίας πιο δημοκρατικά), η αποχή στις εκλογές είναι αρκετά υψηλή. Ο λόγος είναι ότι οι θεσμοί και οι διαχειριστές τους δουλεύουν σε μεγαλύτερη αρμονία από ότι εδώ, οπότε υπάρχει και μία ευρύτερη κοινωνική εμπιστοσύνη.

  Άρα επί του πρακτέου, για την ελληνική κοινωνία πιστεύω πως είναι σημαντικότερο να δώσει μεγαλύτερη σημασία στις εκλογές. Αν υπάρχει πραγματική λαϊκή βούληση να φτιάξουν τα πράγματα, θα υπάρχει και συνειδητή ψήφος που τιμωρεί τα λαμόγια και αναδεικνύει πιο σοβαρό κόσμο.

  Συμφωνώ ότι έτσι όπως έχει καταντήσει το πολιτικό σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρέπει να "σαπίσεις" αρκετά για να ανέλθεις, αλλά και αυτό υπό την ανοχή του λαού δεν γίνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 31. "όσο πιο έντονη και παθιασμένη είναι η ορολογία που χρησιμοποίει κάποιος στον λόγο ή την επιχειρηματολογία του, τόσο λιγότερο σκέφτεται αντικειμενικά και ψύχραιμα"

  Συμφωνώ απόλυτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 32. Υποθηκεύστε ή πουλήστε τα νησιά σας, συνιστά σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης

  Αχ, αυτοί οι "εταίροι" μας... Εκει το μάτι τους!
  Αμα έχεις τέτοιους φίλους, τί τους θέλεις τους εχθρούς, λέει ο σοφός λαός.
  (για τη σοφία του οποίου αμφιβάλλω πολύ εσχάτως)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 33. Οσο για το πολίτευμα, ανέκαθεν ήταν Πελατειακή Δημοκρατία, με πολύ μικρα διαλλειμματάκια. Οπότε, πατριωτισμός είναι η τσέπη του καθενός ξεχωριστά. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, καλό μου ελληνάκι, μόνο που τώρα καθως φαινεται... ξεμείναμε απο εμπορεύματα! :)

  Θελω να πω δλδ, μη γινει καμμια παρανοηση, οτι οι έννοιες των λεξεων ειναι ζητημα υποκειμενικής αντιληψης.. ότι δυστυχως οσοι αντιλαμβανομαστε με τον ιδιο τροπο τη λεξη *πατριωτισμος* βρισκομαστε στην... κοσμαρα μας(!) για τους ακραφνείς πατριωτες π.χ. του κ. Καρατζαφ. Εκεινοι γνωριζουν και λενε "πουλήστε" για να σωθει η Πατρις. Σωτηρια του αντικειμενου, δια της πωλήσεως του ιδιου του αντικειμενου δλδ. Οπως παντρεύαν τα παλιά χρόνια την ωραία της οικογένειας με έναν πλούσιο για να σωθεί η οικογένεια -στο περίπου, φυσικά, μια και δεν ετίθετο θεμα για πώληση/αξιοποίηση της ίδιας της οικογένειας, αρκούσε η θυσία ενός μέλους, και μάλιστα του καλύτερου και πιο φανταχτερού.

  Ο επόμενος κινδυνος που καραδοκεί είναι η τρέλλα, η καθαρή παράνοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 34. @ Rodia

  Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Γι' αυτό και επειδή ο "πατριωτισμός", εκτός από γενική, είναι σαθρή έννοια ως προς τη συνοχή της, λογικό είναι στο τέλος να παρεξηγείται, να μειώνεται αλλά και να κακοδιαχειρίζεται.

  Αυτό με την παράνοια πες το ξανά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 35. Μου θύμισες τον Στέλιο Ραφαηλίδη, που έλεγε ότι η αγάπη των Ελλήνων για την Ελλάδα είναι πλατωνική, σε αντίθεση με την αγάπη τους για το πορτοφόλι τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...