Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Πάφα πούφα μέχρι τελικής πτώσης

«Α ωραία! Εδώ καπνίζουν», είπε με ανακούφιση η μία από τις δύο κυράτσες, και ανοίγοντας την πόρτα της καφετέριας αμολάει μέσα τα δυο μικρά για να ακολουθήσουν μετά και αυτές. Τα πιτσιρίκια, αφού προσπέρασαν τον τύπο που καθόταν στο τραπεζάκι της εισόδου που κάπνιζε το πούρο του, πήγαν και χώθηκαν μέσα στο γενικότερο ντουμάνι. Πιο πριν είχαμε δοκιμάσει να πάμε αλλού. Ψάχνοντας για ένα συμπαθητικό και ζεστό καφέ, καταλήξαμε στο L’ Arret Du Temps. Το μέρος ήταν άκαπνο αλλά γεμάτο. (Για φαντάσου! Οι ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ, που εικάζουν πτώση του τζίρου λόγω του αντικαπνιστικού νόμου είναι καραγκιόζηδες. Οποία η έκπληξις).

Την προηγούμενη μέρα, είχαμε βρεθεί σε ένα άλλο καφέ στο Χαλάνδρι. Καθίσαμε έξω, δίπλα στην ξυλόσομπα με την άβολη ασυμμετρία θερμοκρασίας, δεδομένου ότι και εκεί μέσα ήταν ντουμάνι. Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή τον αντικαπνιστικό νόμο. Πάνω στην παρότρυνσή μου να κάνουμε καταγγελία στο 1142, η μη-καπνίστρια, αλλά και «ρομαντική» φίλη μου, θεώρησε ότι δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε σε «ρουφιανιλίκια» και να εμπλέκουμε «μπάτσους» στην ιστορία. «Θα πρέπει να κάνουμε ένα κίνημα που θα ενημερώνει τον κόσμο και τους καταστηματάρχες….» κλπ κλπ, μπλα μπλα.

Πολύ παρεξηγημένο Σαββατοκύριακο. Φαίνεται τελικά πως έχουμε παρεξηγήσει ακόμα και τα στοιχειώδη. Πού αποσκοπεί ο αντικαπνιστικός νόμος, ποια τα οφέλη του, τί σημαίνει η εφαρμογή του ως κοινωνική ευθύνη, ποιος ο ρόλος της καταγγελίας, του μπάτσου στην κοινωνία, και άλλα τέτοια. Και ξέρεις τι γίνεται μετά… Τα σκέφτεσαι όλα αυτά, πιάνεις και άλλα θέματα όπου θριαμβεύει ο κακομαθημένος, ατομικιστής νεοέλληνας, έναντι της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης, και με φρίκη διαπιστώνεις πως ότι και να σκεφτείς, πάντα θα βρεθεί ο τύπος που όχι μόνο δεν έχει διάθεση να κάνει τον ελάχιστο συμβιβασμό, αλλά είναι διατεθειμένος να παίξει και μπουνιές για να υπερασπιστεί τον κάλλο στον εγκέφαλό του.

It takes two to tango, και ο αντικαπνιστικός νόμος για να εφαρμοστεί δεν χρειάζεται μόνο την πίεση για την εφαρμογή του (που είναι ευθύνη των Αρχών), αλλά και τη συνειδητοποίηση του καπνιστή για ποιον λόγο δεν είναι σωστό να φουμάρει στα μούτρα του άλλου.

Οι «Αρχές» που κυρίως απαρτίζονται από κάτι παιδαρέλια με στολή δημοτικού μπάτσου, κατά κανόνα αισθάνονται ήδη άσχημα για τη δουλειά που κάνουν. Είναι δυνατόν ο κάγκουρας που τα βράδια βγαίνει στο Μπουρνάζι και αδειάζει ένα πακέτο τσιγάρα, την ημέρα να κόβει κλήσεις για αυτό το λόγο; Το δήλωσε και ο εκπρόσωπός τους άλλωστε. Σε μία συνέντευξη είχε πει : «Θέλουμε να δείχνουμε και κοινωνικό πρόσωπο, οπότε είμαστε ελαστικοί». Κοινώς, το κοινωνικό πρόσωπο είναι να κάνουμε τα στραβά μάτια στο κάπνισμα, επειδή οι ίδιοι αποφασίσαμε και διατάξαμε ότι η κοινωνία θέλει να καπνίζει. Άρα το «κοινωνικό πρόσωπο» είναι αυτό που καπνίζει στα μούτρα του άλλου. Μιλάμε τώρα για τους τύπους που την έχουν αράξει στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, για να αποτρέπουν και καλά ΙΧ και μηχανάκια να μπαίνουν στον πεζόδρομο και αντ’ αυτού κάνουν καμάκι στην όμορφη συνάδελφο, ενώ ΙΧ και μηχανάκια αλωνίζουν πέρα-δώθε.

Κάπως έτσι αυθαίρετα και οι ίδιοι οι καπνιστές αποφάσισαν ότι είναι σωστό να καταπατάται ο αντικαπνιστικός νόμος γιατί πολύ απλά ο μαγαζάτορας κάνει τα στραβά μάτια και τους καλύπτει. Άλλωστε, ακόμα και αν τύχει να γίνει κάποιος έλεγχος η δικαιολογία είναι έτοιμη. «Α δεν είδα», «α δεν ήξερα», «σε παρακαλώ, έχω οικογένεια» κλπ κλπ. Αυτό το σκεπτικό του κακομαθημένου 10χρονου, που ενώ κάνει κάτι κακό εν γνώσει του, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί όλο και κάποιος θα βρεθεί να ξελασπώσει.

Και κάπως έτσι, γενικώς και αορίστως ο καθένας αποφασίζει τι είναι σωστό και τι όχι για όλους τους υπόλοιπους, και πράττει ανάλογα, χωρίς φυσικά να αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Και μου θέλεις τώρα εσύ, με τέτοια μυαλά, να βγούμε από την κρίση, ή έστω να αποφασίσουμε σε κοινωνικό επίπεδο πως θέλουμε να πορευτούμε...


25 σχόλια:

 1. Απορώ με την... απορία σου. Το ίδιο δεν κάνουμε σε δεκάδες άλλους νόμους που θεωρούμε αυθαίρετα ότι μας καταπιέζουν, μας περιορίζουν; Έτσι δεν καταπατάμε τον ΚΟΚ, έτσι δε χτίζουμε σε βουνά και ακροθαλασσιές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί ρε αδερφέ, ποιος νόμος στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι α-λα κάρτ τα τελευταία 40 χρόνια;
  Επιλέγεις και παίρνεις.

  Αλογκάριστος Προφήτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βασικά κι εγώ απορώ με την απορία μου.. Απλά για κάποιο λόγο, το συγκεκριμένο θέμα με έχει στραβώσει πιο πολύ από τα περισσότερα. Ίσως επειδή αναδεικνύει το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος "κακός" στην υπόθεση, αλλά ότι σύσσωμη η κοινωνία (κράτος και πολίτες) φέρεται αντικοινωνικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν θες δες το δικό μου σχετικό ποστ, για να δεις ότι στην Ελλάδα είμαστε, απλώς, εντελώς αλλού. Για μένα στο όλο ζήτημα το πρόβλημα δεν είναι το τσιγάρο αλλά η παιδεία κάποιων καπνιστών. Γι' αυτό και εξακολουθούμε να ταλαιπωρούμαστε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φίλος δημοτικός αστυνομικός σε επαρχιακή πόλη μού μετέφερε ότι από την αρχή του 2010 είχαν οδηγίες από τις δημοτικές αρχές να βγαίνουν έξω, να τους βλέπει ο κόσμος ότι να, υπάρχει δημοτική αστυνομία και κυκλοφορεί, αλλά να μην κόβουν κλήσεις (για παράνομη στάθμευση, παράνομους μαγαζάτορες, μικροπωλητές κτλ.) διότι είναι δημότες, θα θυμώσουν και έρχονται και εκλογές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ".... θεώρησε ότι δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε σε «ρουφιανιλίκια» και να εμπλέκουμε «μπάτσους» στην ιστορία. «Θα πρέπει να κάνουμε ένα κίνημα που θα ενημερώνει τον κόσμο και τους καταστηματάρχες….» κλπ κλπ, μπλα μπλα...."

  Παπάρια... και συγνώμη για την έκφραση.
  Με τη μία τηλεφωνάς και τους δίνεις ...στεγνά και χωρίς συναισθηματισμούς, όσες φορές χρειαστεί.
  Γιατί όπου δεν πίπτει ούτε λόγος, ούτε φιλότιμο, ούτε νόμος, ε δεν μένουν και πολλά.
  Μόνον η ράβδος...

  Γιατί πολλά και πολύ συζητήσαμε και ξαναματασυζητήσαμε σ΄αυτόν τον τόπο, στα πλαίσια του διαλόγου και της δημοκρατίας, αλλά τελικώς όταν αυτός στον οποίο απευθύνεσαι όχι μόνο τον νόμο αλλά και την δημοκρατία την έχει α-λα-καρτ, τότε αν εσύ δεν υπερασπιστείς τη δική σου θα περάσει ο φασισμός του.

  Καλημέρα σας... :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. 5 χρόνια στη Σκωτία ακούω τους Έλληνες να βρίζουν τους "Μαλάκες τους Σκωτσέζους που δε μας αφήνουν να καπνίζουμε μέσα."

  Παραδόξως κανείς δε τολμάει να ανάψει τσιγάρο μέσα.

  Γιατί άραγε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ellinaki το ποστ με εκφράζει απόλυτα σε αυτό το ζήτημα. Θα συμφωνήσω με την ALICE για το "κάρφωμα", αλλά το θέμα είναι ότι δεν έχει και κανένα αποτέλεσμα και μιλάω εκ πείρας. Σου κρατάνε αναλυτικά τα δεδομένα της καταγγελίας (και μου έχουν ζητήσει μέχρι και ονοματεπώνυμο, δεν ξέρω αν είναι νόμιμο αυτό) και μετά τίποτα. Τρεις φορές το ίδιο μέρος και τίποτα...ούτε περαστικός... Έχουνε ξεμείνει και αυτές οι ταμπέλες "απαγορεύεται το κάπνισμα" παντού από το Σεπτέμβρη και εκεί είναι που παίρνω ανάποδες. Αλλά και με το Δείμο δε διαφωνώ: βλέπε παράνομη στάθμευση εις βάρος πεζών και ΑΜΕΑ, συστηματικές σοβαρές παραβιάσεις του ΚΟΚ, χρήση κάθε μέσου για παραβίαση προτεραιότητας σε ουρές κλπ.. Απλά, καθημερινά, ίσως και δευτερεύοντα θέματα που σκιαγραφούν όμως το πραγματικό πρόσωπο της κοινωνίας μας. Αν δε μπορούμε να δείξουμε χαρακτήρα σε αυτές τις πτυχές της κοινωνικής ζωής πως θα διορθώσουμε τα δήθεν πιο σημαντικά; Ενδεικτικά, νομίζω ότι περισσότερο "ένιωσε" η κυβέρνηση την πίεση των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης για το κάπνισμα παρά όλων των μισθωτών και συνταξιούχων για τις περικοπές μισθών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αν και δε θα βγει τίποτα με το να συμφωνούμε κάποιοι λίγοι, θα το κάνω και θα σου πω ότι επαυξάνω, ελληνάκι. Το συμπλήρωμα το έκανε ο δείμος βέβαια. Ο Έλληνας αντιμετωπίζει το νόμο λες και μπορεί όποτε θέλει να τον φέρνει στα μέτρα του γιατί έτσι τον βολεύει. Εγώ έπαθα την πλάκα μου στην Κων/λη όπου ενώ οι Τούρκοι καπνίζουν σαν τρελοί από τη στιγμή που απαγορεύτηκε δεν έβλεπες τσιγάρο σε μαγαζί. Μάλιστα, εκεί, οι Έλληνες τουρίστες μια χαρά άντεχαν να μην καπνίζουν στα μαγαζιά! Αυτό και αν μου έκανε εντύπωση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Opoios odeigei edo mesa einai upokritis...

  Giati katastrefei to peribalon kai tin zoi mou kai olou tou kosmou eno paraponietai gia to kapnisma kai na to tirisoun to nomo se bar....


  Afto einai i syngxroni ellada

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Afto einai i syngxroni ellada

  ακριβώς αυτή η συλλογιστική του τύπου παραπάνω είναι η σύγχρονη ελλάδα.. έχουν τσακωθεί με τη λογική και δεν μπορούν να βγάλουν ένα συμπέρασμα που στέκει, αναμασούν ό,τι ακούνε δεξιά κι αριστερά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το ότι είμαι κατά της λογικής του "αντικαπνιστικού", το ότι ως καπνιστής τον εφαρμόζω και το ότι -λόγω της νομολαγνείας μου- επιθυμώ εφ΄ όσον είναι νόμος του κράτους να τον δω εφαρμοζόμενο (πράγμα που συνεπάγεται και ελέγχους και πρόστιμα κλπ) τα έχω ξαναγράψει στο blog σου - και στο δικό μου- αρα δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι.
  Θα σταθώ σε ένα "στιγμιότυπο" της ιστορίας σου. Η παρατήρηση της φίλης σου για τα "ρουφιανιλίκια". Δυστυχώς το να απαιτούμε την εφαρμογή νόμων και κανονισμών και να βοηθούμε στην επιβολή τους, στα πλαίσια μια εντελώς πρωτότυπης νεοελληνικής "ευαισθησίας", έχειταυτισθεί με "χαφιεδισμό". Δεν καταγγέλουμε τον παραβάτη γιατί "το ψωμάκι του βγάζει", δεν παρατηρούμε αυτόν που ξεπερνάει τα όρια γιατί "έλα τώρα τι έκανε ο άνθρωπος" εξ άλλου μπορεί να μπλέξουμε, δεν κάνουμε την αξιολόγηση που πρέπει να κάνουμε στον υφιστάμενο μας γιατί "θα χάσει την προαγωγή του" κι εμεί θα είμαστε οι "κακοί". Μη κάνοντας λοιπόν τίποτα αφήνουμε κάποιους να "βγάζουν το ψωμάκι τους" παρανομώντας αφήνοντας κάποιους άλλους να το βγάζουν προσπαθώντας να τηρήσουν το νόμο. Ισως αυτή η αντιπάθεια μας για το κατα φαντασίαν ρουφιανιλίκι είναι αίτιο και αποτέλεσμα ταυτόχρονα και της δικής μας παραβατικότητας και της απαίτησης μας να γίνει ανεκτή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. σημερα μπηκα με μια φίλη σε ενα καφε που καπνιζανε αρκετοι απο τους θαμώνες.
  πηγα στο αφεντικό και τον ρωτησα αν επιτρέπεται το κάπνισμα. μου απαντησε πως δεν επιτρεπεται, αλλά....
  "αλλά προφανώς το επιτρέπετε εσεις και γι' αυτο θα πάμε αλλού" φωναξα δυνατα και του εκανα μια σχετική χαλάστρα....στη συνεχεια φυγαμε

  ισως πρεπει απλά οσοι δεν καπνιζουμε να το κανουμε θεμα. εχουμε και εμεις δικαιώματα και θα πρεπει να το καταλάβουν οι μαγαζατορες πρωτα απ'ολα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Τώρα βέβαια, ο Γούντυ Άλλεν από την δεκαετία του ’70 είχε προφητικά ξεκινήσει την ταινία «Ο Υπναράς», με τους γιατρούς που τον ξυπνάνε στο νοσοκομείο 300 χρόνια στο μέλλον, και το πρώτο που κάνουν είναι να του δώσουν ένα τσιγάρο λέγοντας «κάνει καλό!». Στις «Μπανάνες» είχε δήξει τον επαναστάτη που μόλις γίνεται δικτάτορας ανακοινώνει καινούργιους νόμους: Τα εσώρουχα θα αλλάζουν κάθε 4 ώρες και για να γίνεται έλεγχος θα φοριούνται πάνω από τα ρούχα, και, όσα παιδιά είναι κάτω των 16, από σήμερα είναι 16 ετών. Και φυσικά το «Αγάπη και Θάνατος», όπου ο θείος Ιβάν είχε αγοράσει ένα κομμάτι γής, και το κουβαλούσε πάντα στην τσέπη του ελπίζοντας μια μέρα να χτίσει ένα σπιτάκι στο κομμάτι του της γής…

  Και σκέφτομαι αφού διάβασα και το σημερινό κείμενο… Μήπως ο Γούντυ είχε Ελληνικές ρίζες και προσπαθούσε να πει κάτι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ναι... αναρωτιέμαι πλέον αν όντως θέλουμε να τηρούνται οι νόμοι, διότι εσχάτως και μετά τα πρόσφατα γεγονότα έχω αρχίσει πλέον να καταλήγω στο ακριβώς αντίθετο, παρά τις οργασμώδεις αντιδράσεις εκατέροθεν περί του συγκεκριμένου νόμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Καλημέρα ελληνάκι!

  Η εφαρμογή οποιουδήποτε νόμου σε αυτή τη χώρα είναι σα να προσπαθείς να κρεμάσεις έναν πίνακα σε ένα κακοφτιαγμένο τσαντίρι, το τρύπιο τεντόπανο βουλιάζει, πέφτουν οι ναργιλέδες χάμω, δημιουργείται σύγχιση και με το πρώτο φύσημα σκορπίζουν όλα.

  Διαπιστώνω επίσης με απογοήτευση, ότι τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη καπνιστές θεωρούν την υπερτιμημένη καφετέρια και το μπαρ, ζωτικό κομμάτι της ύπαρξής τους. Αναρωτιέμαι αν πρόκειται ποτέ κανείς να διαμαρτυρηθεί για τις αδικαιολόγητες τιμές, δεν μπορεί ένας εσπρέσο στην Μαγιόρκα να κοστίζει ενάμιση ευρώ και ένα κωλοτσάι σε μια καφετέρια δίπλα στη λεωφόρο με θέα τις εξατμίσεις από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια να κοστίζει τέσσερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Τι να πω αγαπητό ελληνάκι. Έχουμε κάνει όλοι αναρίθμητα post για αυτό το θέμα. Ειλικρινά δεν έχω πλέον την δύναμη για άλλη ανάλυση. Ένα θα σου πω μόνο. Η εφαρμογή των νόμων έγκειται τελικά στην καύλα του καθενός. θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Στα Τρίκαλα που ο νέος δήμαρχος είναι γιατρός έχει εξαπολύσει την δημοτική αστυνομία, έχουν πέσει κάμποσα πρόστιμα και σε γενικές γραμμές τουλάχιστον μέχρι κάποια ώρα κάτι γίνεται.
  Στην γειτονική Καρδίτσα ο νέος δήμαρχος είναι καθηγητής (ουδείς μωρότερος κλπ...) έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να στείλω την δημοτική αστυνομία να κάνει έλεγχο για το κάπνισμα και έξω είναι χειρότερα από πριν.
  Τελικά δεν εξαρτιούνται όλα μόνο από την παιδεία και τον κάλο στον εγκέφαλο του κάθε καπνιστή, όπως πολύ σωστά το έθεσες, αλλά και στον κάλο του κάθε εκλεγμένου άρχοντα που νομίζει ότι η ψήφος που πήρε τον νομιμοποιεί να κάνει ότι θέλει.
  Πάντως εγώ έχω φύγει από καφέ μόλις μπήκα γιατί κάπνιζαν ενώ σε άλλη φάση έκανα φασαρία και τους είπα ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσω (χαχαχαχα) αφού αυτοί κάνουν ότι θέλουν και εγώ θα κάνω το ίδιο. Στο τέλος μας λένε "μην ανησυχείτε οι καφέδες είναι κερασμένοι".Μιλάμε για πολύ μπαγλαμάδες όλοι τους.
  Συμφωνώ πάντως με την καταγγελία αν και δεν ξέρω τι αποτέλεσμα έχει.
  Όσο για την όλη κουβέντα σχετικά με το στιγματισμό του καταγγέλλοντα ως χαφιέ, έχει κουβέντα η όλη ιστορία και ανάγεται πίσω στο αμαρτωλό ό δοσιλογικό παρελθόν μας κυρίως στην πρόσφατη ιστορία μας, αλλά αυτό πρέπει να το αναλύσουμε κάποια άλλη φορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Το κάπνισμα είναι μια πολύ κακιά συνήθεια που δεν σταματά εύκολα και δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ευχαρίστησης στον καπνιστή.
  Η ανάγκη για συνεύρεση και επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι πολύ ζωτική για την ψυχική ηρεμία. Τα καφέ μπαρ κτλ εξυπηρετούν καθημερινά αυτή την ανάγκη.
  Όταν επιβάλεις γενική απαγόρευση δημιουργείς συνθήκες αποκλεισμού σε μια μερίδα του πληθυσμού από την ανάγκη της συνεύρεσης.
  Η απαίτηση του μη καπνιστή για άκαπνο περιβάλλον είναι επίσης λογικότατη.
  Δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση διαλεκτικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. @dyer
  οχι δεν μπορουμε να βρουμε λυση διαλεκτικα.

  Βλέπεις στην Ελλάδα μάθαμε να μην σεβόμαστε τον διπλανό μας και το κοινωνικό σύνολο και κοιτάμε μόνο την πάρτη μας.

  Φυσικό επόμενο λοιπόν ο μόνος τρόπος είναι δια της επιοβολής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ser
  Mα αγαπητέ μου, ποια χώρα γνωρίζεις στην οποία ο νόμος δεν περνάει διά της επιβολής; Μην κατηγορούμε την Ελλάδα έτσι ακατάσχετα , παντού τα ίδια συμβαίνουν. Το θέμα εδώ είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Ας έπεφταν μερικά πρόστιμα και ας λειτουργούσαν οι μηχανισμοί ελέγχου συνέχεια και θα σου πω πως σέβεσαι το νόμο αμέσως. Και να σου πω κάτι, έχω δει γερμανούς τάχα μορφωμένους να πετάνε σκουπίδια χύμα στο δρόμο, απλά γιατί κατάλαβαν ότι δεν θα τιμωρηθούν, ας το κάνουν αυτό στη γερμανία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. @ Dyer

  Δηλαδή σε άλλες χώρες ("πολιτισμένες" πχ ΗΠΑ, ΟΛΗ η υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και "απολίτιστες" όπως η Τουρκία και κάτι ασιατικές "τριτοκοσμικές"), οι άνθρωποι δεν έχουν αναγκή συνεύρεσης;

  Εκεί είναι που με πιάνει το γαμώτο. Τόσοι άλλοι λαοί δηλαδή πως σέβονται τον αντικαπνιστικό νόμο, χωρίς γκρίνιες, τσαμπουκάδες και ρητορικές του π**** ;

  Και καπνιστής όταν υπήρξα, ουδέποτε είδα κάτι το τόoooσο περιοριστικό όταν έβγαινα σε μπαρ και εστιατόρια που φυσικά απαγορευοταν το κάπνισμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. @ ser
  Η επιβολή κουκουλώνει τα προβλήματα δεν τα λύνει.
  Η επιβολή του ισχυρού μόνο την κοινωνική συνοχή δεν ενισχύει.
  Πάντα μπορούμε να βρούμε λύσεις διαλεκτικά αρκεί να διαθέτουμε την απαραίτητη δημοκρατικότητα.

  @ellinaki
  Μήπως στις άλλες χώρες σέβεται και το κράτος περισσότερο τους πολίτες;
  Μήπως στις άλλες χώρες ο νομοθέτης όταν απαγορεύει κάτι παράλληλα επιτρέπει κάτι άλλο, για να ξέρει με σιγουριά ο πολίτης πότε έχει δίκιο και πότε άδικο;
  Αυτή η μικροπαραβατικότητα, όχι μόνο για το κάπνισμα, καλλιεργείται συστηματικά από το κράτος μας για να ελέγχεται και να χειραγωγείται ευκολότερα ο πολίτης.
  Σκέψου την περίπτωση με τους ημιυπαίθριους. Σε πιο σοβαρό κράτος θα εγκλώβιζαν έτσι οι πολίτες;
  Σε ένα τέτοιο κράτος οι πολίτες έχουν εκπαιδευτεί στην ανυπακοή.
  Πάντως άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι, επιμένω ότι το σωστό είναι να συνθέτουμε τις αντιθέσεις. Το κάπνισμα για να εξαφανιστεί πρέπει να απομυθοποιηθεί, τα απαγορεύεται του δίνουν γοητεία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΦΕΝΕΙΟ. ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΒΑΛΑΝΕ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΕΞΑΕΡΙΣΜΟ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΗΠΙΑΜΕ.ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ ΤΟ 70΄ΤΗΣ ΕΚΑΤΟ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΤΖΙΡΟ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 30 ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥΣ ΤΟ ΚΛΕΙΝΩ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ ΑΛΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΚΟΨΑ ΕΓΩ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...