Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Επικοινωνώντας με διαφορετικούς ανθρωπίδες

Σήμερα θα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στους στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου και αντίλογου μεταξύ ανθρωπίδων του είδους homo sapiens. Σε περίπτωση που ανήκετε σε πρωιμότερο είδος, αυτή η ανάρτηση δεν σας αφορά, καθώς ο εγκέφαλός σας δεν έχει κάνει ακόμα τις απαραίτητες διασυνδέσεις νευρώνων που θα σας επιτρέψουν να κατανοήσετε λέξη από αυτά που γράφονται.

Το διαδίκτυο είναι ένα σπουδαίο εργαλείο εύρεσης πληροφοριών και διάδοσης της γνώσης. Δυστυχώς όμως, αναπόφευκτα είναι και σημαντικότατο εργαλείο διάδοσης παπαρολογίας του εκάστοτε παπαρολόγου ο οποίος έχει πρόσβαση σε αυτό. Έχουμε λοιπόν ένα φάσμα ανθρώπων με εύρος ηλικίας 10-80 ετών που κάθεται στον υπολογιστή του, πίσω από την ανωνυμία του και μπορεί πανεύκολα να πετάξει με δύναμη την παπαριά του προς πάσα διαδικτυακή κατεύθυνση. Επειδή μάλιστα στην πραγματική του ζωή, δεν μπορεί να το κάνει τόσο εύκολα, το διαδίκτυο τού παρέχει την ευκαιρία να ξεσπάσει με διπλάσια ένταση. Μάλιστα αν λάβουμε υπόψη και τους πέντε θεμελιώδεις νόμους της ανθρώπινης βλακείας, καταλαβαίνετε ότι οι πιθανότητες να πέσουμε πάνω σε ένα τέτοιο παλικάρι ή παλικαρού, αυξάνονται εκθετικά.

Κανών 1: Ad hominem

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στην ανταλλαγή κάποιων απόψεων, όταν ο ένας αντί να «επιτίθεται» στις απόψεις του άλλου με κάποια σοβαρή επιχειρηματολογία, τελικά επιτίθεται στον ίδιο τον άλλο, τότε αυτό ονομάζεται «επιχειρηματολογία ad hominem». Είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη «διαλόγου» στο διαδίκτυο που φυσικά όχι μόνο εκθέτει τον ομιλητή που το χρησιμοποιεί, αλλά αποδεικνύει κατευθείαν ότι επί της ουσίας δεν έχει κάποιον σοβαρό αντίλογο. Δεδομένου μάλιστα ότι στο 99% των περιπτώσεων, δεν γνωρίζεις προσωπικά τον συνομιλητή σου, καλό είναι να το αποφεύγεις, αφού υπάρχει ο ακόλουθος σημαντικότατος κανόνας…

Κανών 2: Δεν είναι όλοι οι homo sapiens ίδιοι

Ναι, πέφτεις από τα σύννεφα, αλλά σου έχω νέα. Επειδή υπάρχουν 5 κοινοβουλευτικά και άλλα 20 περίπου κόμματα στη χώρα, δε σημαίνει ότι οι πολιτικές απόψεις είναι περίπου 25 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όπως επίσης δεν είναι απαραίτητο να είσαι Δεξιός, Κεντρώος ή Αριστερός. Αν έχεις αρκετό μυαλό μπορείς να το χρησιμοποιείς για να κρίνεις και να συμπεραίνεις βάσει της δικής σου κριτικής σκέψης. Γι’ αυτό αν ποτέ κάποιος πολιτικός χώρος μονοπωλεί συνεχώς τις απόψεις σου και την αντίληψή σου γενικότερα θα πρέπει να ανησυχείς πολύ για τα μυαλά που κουβαλάς. Κατά 110% έχουν πιάσει μούχλα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να μην είναι ρατσιστής αλλά να θέλει αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική. Να μην είναι στεγνός καπιταλιστής, αλλά να επιθυμεί μία ελεύθερη αγορά. Άλλες φορές να συμφωνεί με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, και άλλες φορές όχι. Να συμφωνεί με μία απεργιακή κινητοποίηση και να διαφωνεί με μία άλλη. Άλλες φορές να συμφωνεί με μία κυβερνητική απόφαση, και άλλες φορές όχι. Μπορεί να έχουμε το εφηβικό κατάλοιπο του «τί μουσική ακούς» για να κοτσάρουμε ταμπέλες, αλλά όλως περιέργως όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις καταλαβαίνεις ότι μπορείς να ακούς ταυτόχρονα διαφορετικά είδη, απολαμβάνοντας το καθένα για διαφορετικούς λόγους. (Εφόσον βέβαια όντως ωριμάζεις…)

Κανών 3: Μην ξεκινάς με σύστημα 7-2-1

Κοινώς μην εμφανίζεσαι για διάλογο έχοντας υψώσει ένα τριπλό ατσάλινο τείχος μέχρι το θεό, επειδή θεωρείς ότι ο άλλος θέλει σώνει και καλά να σου πάρει το κεφάλι. Ο διάλογος είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Λες την άποψή σου, λέει ο άλλος τη δική του, σκέφτεσαι, επαναξιολογείς και λες μία βελτιωμένη άποψη. Αν ξεκινάς με σκοπό να μην κάνεις βήμα πίσω, ή θεωρείς ότι ο άλλος θέλει να σε πατήσει κάτω μέχρι να γίνεις δισδιάστατος, καταρχήν δεν ακούς λέξη από αυτά που λέει ο άλλος, και κατά δεύτερον δεν υπάρχει λόγος εξαρχής να μπεις στη συζήτηση. Οπότε άστο. Πήγαινε για ψάρεμα.

Κανών 4: Η βλακεία είναι ανίκητη

…ή αλλιώς, ο παραλογισμός παλεύεται μόνο με παραλογισμό. Αν πας με σημαία τη λογική, σε έναν παράλογο διάλογο, σου έχουν πάρει τη σημαία, στην έχουν σκίσει σε √2 κομμάτια και σου έχουν βάλει το κοντάρι where the sun don’t shine.


«Καθώς αναπτύσσεται μία διαδικτυακή συζήτηση, η πιθανότητα να υπάρξει σύγκριση με τους Ναζί ή τον Χίτλερ, προσεγγίζει την μονάδα».

Και επειδή κάθε κανόνας πρέπει να έχει το παράδειγμά του, παρατίθεται μία σχετικά πρόσφατη «συζήτηση» στο facebook που κατάφερε να συμπτύξει σχεδόν και τους πέντε κανόνες. (Ο «μαυρισμένος» συνομιλητής είναι το ίδιο πρόσωπο)

(κλικ για μεγέθυνση)


25 σχόλια:

 1. Ο τύπος είναι προφανές ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ, διότι συνεχώς επαναλαμβάνεται.
  Ντροπή σας λοιπόν! Πρέπει να στηρίζουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αρχίζω να πιστεύω ότι ο homo cassetus πράγματι υπάρχει και μαζί με τον homo vlakus vlakus, αρχίζει να αναπαράγεται πολύ γρήγορα...
  (Χμ... και amazingly enough, η λεκτική επαλήθευση σε αυτό το σχόλιο είναι "hesse", και δεν νομίζω να αναφέρεται στον Hermann! :-P)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι να πω, κουράγιο....

  Τα εχουμε δει και ξαναδεί, αλλά τι να κανεις που....(βλ κανονες κατά ελληνακι και εντος του ποστ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μη βιάζεστε! Ο τύπος μπορεί να είναι απλώς αυτοματοποιημένη εφαρμογή, προγραμματισμένη να απαντάει από ένα συγκεκριμένο απόθεμα φράσεων/λέξεων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βασικά, το συγκεκριμένο screenshot πιο πολύ για παραδειγματισμό και ψυχαγωγία το παρέθεσα. Σιγά μην κάνουμε και το ψυχογράφημα του τύπου.

  @ Καντακούζηνος

  Να εκδώσετε άμεσα σχετικόν αυτοκρατορικόν διάταγμα! Όσο για μένα θα πάω να πηδήξω μέσα στη λάσπη της ντροπής και θα μείνω μέσα για 10 χρόνια.

  @ Sophia

  Ναι δυστυχώς αυτά τα δύο είδη που αναφέρεις, και ευδοκιμούν ευρέως, μπορούν να διασταυρωθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καταπληκτικός "διάλογος"!
  Υπάρχουν εγκέφαλοι που λειτουργούν μόνο με τσιτάτα, οπότε όταν αυτά τελειώσουν μπλοκάρουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τα ίδια πέρασα κι εγώ σε ένα αριστερίστικο blog που κατέχει την απόλυτο αλήθεια λίγο πριν έρθει η επανάσταση, οπότε κι εγώ πρέπει να διαλέξω στρατόπεδο, να αφήσω τα γυαλισμένα μου παπούτσια, να κάνω βόλτα σε φτωχές γειτονιές... Γιατί εγώ γεννήθηκα πλούσιος και χθες...

  Πάντως αυτά τα τσιτάτα περί λαού που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, περί κεφαλαίου, περί εξόδου/απομάκρυνσης από τη χώρα δεν είναι αστείες, αλλά προσβλητικές. Όχι προς εσένα (λίγα ακούσαμε;) αλλά προς εκείνους που εξορίζονταν ή εκτελούνταν.

  Γι' αυτό του αφιέρωσα το σημερινό μου post για το αριστερισμό και το μαξιμαλισμό :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είσθε πορδότης κύριε.
  Δε θέλουμε να σας ακούμε.
  Και αυτά που λέτε για τη λογική και τα άλλα είναι βαλτά από τους σκοταδιστές εξουσιαστές και σας ξέρουμε εσάς που οσο ανώνυμοι και να είστε επώνυμοι είστε και όταν θα γίνει η επανάσταση θα σας πάρουμε τα σώβρακα και θα σας περάσουμε πίσα και πούπουλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αχαχαχαχα η εικόνα από το fb βγάζει πολύ γέλιο :D :D :D

  Το χειρότερο βεβαίως είναι ότι αυτοί ψηφίζουνε και καθορίζουνε τις τύχες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ένα ερώτημα θα ήταν πόσοι τοις εκατό σαν τον συνομιλητή σου χρειάζονται για να δημιουργηθεί ένα κράτος σαν την σημερινή Ελλάδα. Άλλο ερώτημα είναι πόσα Ευρώ τον μήνα μισθός θα ήταν αρκετά, σε δημόσια "θέση" χορηγημένη από τον ίδιο τον ΓΑΠ προς το συνομιλητή σου, για να άλλαζε τροπάριο α-μέ-σως.

  Ο διάλογος είναι ένα απλό δείγμα του λόγου ο οποίος καθιστά επιβαλλόμενη την μελέτη των Πέντε Κανόνων -ο απώτερος σκοπός μιας τέτοιας άσκησης βέβαια θα ήταν η μελέτη των συνθηκών οι οποίες συνεργούν για την δημιουργία αυτού του είδους homo masturbatus αποκλειστικά σε γεωγραφικές τοποθεσίες όπως τα νότια Βαλκάνια... (άλλη τοποθεσία δεν ξέρω)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η μορφή διαλόγου που περιγράφεις δεν γίνεται μόνο στο διαδίκτυο αλλά παντού. Από τον δρόμο μέχρι τη βουλή, και από το γήπεδο μέχρι τα σχολεία. Θέλει μεγάλο θάρρος και υπομονή η ανθρώπινη επικοινωνία. Γι' αυτό και κάποιοι σκεπτόμενοι προτιμούν την σιωπή.
  Πολύ καλό το κείμενο σου πάντως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ad hominem?
  για δες φιλενάδα Ελληνάκι μου...
  http://roides.wordpress.com/2011/02/19/19feb11/#comment-33919

  από την κυρά έφη
  (e-artless.blogspot.com)
  ...
  αυτό είναι το ποιόν τους.
  δε βαριέσε.

  Νά 'σαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ roides

  Ω! Το troll σας νομίζω πως ξεπερνάει μακράν το δικό μου παράδειγμα.

  Αλλά δε βαριέσαι όπως είπες...

  Υ.Γ. φιλ(ΟΣ) ελληνάκι ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Yπάρχει και ο δικός μου νόμος (ήγουν, ο νόμος του Estarian) που δηλώνει ότι

  "«Καθώς αναπτύσσεται μία διαδικτυακή συζήτηση μεταξύ ανδρών και γυναικών, η πιθανότητα να υπάρξει αναφορά σε έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας, προσεγγίζει την μονάδα».

  είναι βέβαια πιο πολύ λήμμα, ή συμπέρασμα, αλλά ισχύει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @ Prophet Estarian

  Θες τώρα να με αναγκάσεις να κάνω το πρώτο update έβερ στην αρχική ανάρτηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. E εγώ φταίω που μερικές φορές πρέπει να δηλώνουμε το προφανές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Έτσι είναι όλα τα "social networks" φίλτατε...Δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που θα συνομιλήσεις... :) Αυτό είναι το καλό και το κακό...

  Η ουσιαστική επικοινωνία είναι παααρα πολύ δύσκολη...

  Πρέπει να μάθουμε να είμαστε κατ' αρχήν πιο ώριμοι με τη νέα τεχνολογία. Να καταλάβουμε πόσο ανούσιο είναι να παρασυρόμαστε σε ανούσιες κουβέντες-λογομαχίες που δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Μμμμμμμμμ.... κάτι μου θυμίζουν όλ'αυτά, μην σου λέω ψέματα...
  Πάντως δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλό μου: υπάρχουν και φορές που το έχω διασκεδάσει αφάνταστα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις στο τσακ γλύτωσε η οθόνη του υπολογιστή από τα όχι λίγα νεύρα μου. Η αλήθεια είναι ότι επιχειρηματολογίες ειδικού βάρους όπως "φίλε, λες βλακείες" ή "αυτό που λες δεν ισχύει" είναι οι πλέον συνηθισμένες, γεγονός ελαφρά εκνευριστικό αν εσύ προηγουμένως έχεις γράψει κανά τρισένδονο. Επίσης, από στατιστικές που έχω αναπτύξει διαπίστωσα προ πολλού ότι ούτοι επιχειρηματολογούντες είναι συνήθως εκείνοι που σου φοράνε και ταμπέλες μετά. Όχι πάντοτε, αλλά συνήθως.

  Εν ολίγοις, άλλο η επιχειρηματολογία και άλλο η επιχοιρηματολογία. Στην πρώτη περίπτωση, διάλογος. Στην δεύτερη, στο διάολο...

  Ενδεικτικό παράδειγμα: μια φορά έγραφα κάτι σε ένα φόρουμ βασισμένο σε ένα βιβλίο όπου κάπου λέω "στην σελίδα τάδε λέει αυτό". Εννοείται ότι είχα αναφέρει και εκδόσεις. Οπότε γυρνάει ένας που είχε προφανώς κάποιες άλλες εκδόσεις και τι μου λέει; Η σελίδα τάδε δεν υπάρχει άρα αυτό που λες δεν ισχύει... Αυτό κύριε σε ποια κατηγορία εμπίπτει; :):):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Αγαπητό Ελληνάκι το facebook είναι η χειρότερη γειτονιά στο διαδίκτυο για πολιτικές συζητήσεις διότι υπάρχουν κλινικές περιπτώσεις που τα γράφουν όλα αυτά γιατί θεωρούν οτι είναι και πολύ μαμάτοι. Ο συγκεκριμένος είμαι σίγουρη οτι γουστάρει πάρα πολύ που όλα αυτά τα γράφει επωνύμως και με τη "μουτσούνα" του φάτσα φόρα...

  Προσωπικά μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μπορέσω να κρατήσω την ψυχραιμία μου σε μία παράλογη συζήτηση ή να μπορέσω να συνδιαλεγώ αξιοπρεπώς με κάποιον ο οποίος σπεύδει να μου κολλήσει ταμπέλα για να μπορέσει να αντιμετωπίσε ευκολότερα τα επιχειρήματά μου... Δύσκολο πράγμα ο διάλογος και η σοβαρή συζήτηση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. @ Hades

  Για το συγκεκριμένο περιστατικό θα πρέπει να ανατρέξεις στην ανάρτηση που λινκάρεται και στο παρόν ποστ και έχει τίτλο "Θεμελιώδεις νόμοι της ανθρώπινης βλακείας".

  @ tsougdw

  Το screenshot από το fb ήταν απλά παράδειγμα. Και στα blogs παίζει παρόμοια καφρίλα.

  (Πάντως το προφίλ του τύπου το πέτυχες διάνα!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Το τρολ του Ροΐδη είναι χονδροειδέστατο και αφελές. Το δικό σου είναι πιο εκλεπτυσμένο, θυμίζει όντως κάποιο chatbot. Θα μπορούσε χαλαρά να φτιαχτεί μια γεννήτρια έτεοιων διαλόγων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Υπονοεις ομως οτι ο συγκεκριμενος τυπος ανθρωπου και ο συγκεκριμενος τυπος διαλογου αφορα σε συγκεκριμενη ιδεολογια;

  Γιατι το εχω καρατσεκαρισμενο οτι συχνα αρκετοι επικρινουν με μια δοση υπεροψίας ή αλλαζονίας εκεινους που χοντροκομενα επιτίθενται ή αντεπιτίθενται λεκτικα αντι να κανουν διαλογο. (Ισως και γιατι εχουν υποστει επανειλημμενα την απαξιωση της αυτοαποκαλούμενης ιντελιγκενσιας που μπορει να ομιλει από θεση ισχυος, ενω και οι ιδιοι κανουν ακριβως το ιδιο, άλλοτε εξ ισου χοντροκομενα και αλλοτε με την επικάλυψη ζαχαρης αχνης - όπως στους κουραμπιέδες).

  Χρησιμοποιουν δε κατα κορον την λεκτικη ανεπαρκεια ή την αγαρμποσυνη ή την αγανακτηση του άλλου για να την αναδειξουν ως υποτιθεμενη παρενεργεια της προαποφασισμενα "αθλιας" ιδεολογιας και του πιστευω του.

  Συμφωνα με την λογικη μερικων που εχουν και το πεπόνι και το μαχαιρι, ο ολιγον παραπανω σπουδασμενος ή "γραμματιζουμενος" δικαιουται να λεει χοντραδες, ανοησίες και κακιες αρκει να χρησιμοποιεί σωστό συντακτικό, σωστη ορθογραφία και να κρατα την πέννα με το μικρο δακτυλάκι ψηλά. Ιδιαιτερα αν η γραφίδα του είναι και... επιδοτούμενη.

  Λιγο παραπανω προβοκατόρικα να γραψεις όμως και αμεσως πέφτουν στην παγίδα, και πεφτουν και οι μάσκες και σκίζεται και το περιτύλιγμα και αποκαλυπτεται η ψυχική γυμνότητα του επικριτη.

  Το κειμενό σου παντως μου αρεσει γιατι καταπιανεσαι με ενα πραγματικο προβλημα, αυτο της τερατιας έλλειψης επικοινωνιας στην Ελλαδα. Αρκει να μη υπονοεις οτι οι βαρβαροι ειναι παντα "οι άλλοι".

  Ο νεοπλουτισμός δεν αφορα μονο σε υλικά μεγέθη και η πραγματικη ψυχικη καλλιεργεια ελαχιστη σχεση εχει με ιδεολογηματα, αναγνωσματα και επιφανειακες συμπεριφορες τις οποιες εμεις οι ιδιοι αναγάγουμε σε συστηματα αξιων για να αισθανθουμε ανώτεροι από τους άλλους.

  Οποιος δεν το αντιληφθει αυτό εγκαιρως, καταδικάζει ο ίδιος τον εαυτό του να ζει σε ιδεολογικους θαλάμους αερίων όπου μοιραία θα αναπνεει τα χνωτα εκεινων με τους οποίους ομοφωνεί μεχρις ότου ο εγκεφαλος να σταματησει να οξυγονωνεται εντελως...

  Την καλημερα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. @ Theoprovlitos

  Α όχι. Δεν με αφορά η οποιαδήποτε ιδεολογία. Εμμένω καθαρά στο επίπεδο διαλόγου. Γι' αυτό αν προσέξεις και το παράδειγμα που αναφέρω, δεν υφίσταται θέμα υπεροψίας ή υποτιμητικών σχολίων.

  Καλημέρες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Χαίρομαι που το ακουω. Το γεγονος το ανακαλυψα και δευτερο blogger σε μια βδομαδα όπου μπορεις να ακουσεις και εναν ορθο λογο ακομα και διαφορετικου προσανατολισμού με χαροποιεί.

  Εχω βαρεθει τους χουλιγκανισμους. Γι αυτο και δεν μου αρεσει το ποδοσφαιρο εδω και πολλά χρόνια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...