Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2008

Χριστιανομάρτυρες αρχαϊκών χρόνων

Ως γνωστόν, όλη η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από λείψανα αγίων, μαρτύρων, οσιομαρτύρων, τίμια ξύλα, ιερές ζώνες κ.λ.π. Λιτανείες, περιφορές, προσκυνήματα συνθέτουν ένα παράλογο σουρεάλ σκηνικό, με αποκορύφωμα βέβαια τον ασπασμό λειψάνων ακόμη και από μικρά άβουλα παιδιά.

Έτσι και στα Μέγαρα Αττικής, κάθε χρόνο γιορτάζουν με δόξες και φανφάρες την περιφορά των λειψάνων των αγίων έξι μαρτύρων των εν Μεγάροις Αθλησάντων. Για το ιστορικό βλέπε εδώ.

Το ιστορικό της ανευρέσεως των ιερών λειψάνων των εν Μεγάροις αγίων έξι μαρτύρων, έχει και συνέχεια…

Το έτος 2001, κατά τη διάρκεια εργασιών διαπλάτυνσης της κρύπτης της εκκλησίας, όπου βρίσκονται οι τάφοι των μαρτύρων, ήρθαν στο φως και άλλα οστά, τα οποία «ως εκ θαύματος», επίσης ευωδίαζαν (!). Μαζί με τα οστά βρέθηκαν και αρκετά θραύσματα πήλινων αγγείων.

Ο παπάς της εκκλησίας απευθύνθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και ζήτησε τη συντήρηση των εν λόγω αγγείων, τα οποία κατά τη γνώμη του ήταν τα «άγια δισκοπότηρα» των μαρτύρων.

Πράγματι τα όστρακα μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο συντήρησης του μουσείου, όπου και αποκαταστάθηκαν εν μέρει τρία αγγεία (ένας σκύφος και δυο κοτύλες). Αποδείχθηκε δε ότι επρόκειτο για χαρακτηριστικούς τύπους αγγείων των αρχαϊκών χρόνων (περίπου 6ος αι. π.χ.χ.)!!!!

Όταν ο παπάς ζήτησε την επιστροφή των αγγείων, ενημερώθηκε ότι αυτά προστατεύονται από τις διατάξεις του Νόμου περί Αρχαιοτήτων και ότι θα πρέπει να παραμείνουν στην αρχαιολογική συλλογή προς φύλαξη και βεβαίως έγινε έξαλλος.
Του έγινε επιπλέον πρόταση να παραδώσει τα οστά για φύλαξη και ραδιοχρονολόγηση, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.

Τώρα, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

α) ο διάβολος έβαλε τα αρχαϊκά αγγεία στον τάφο των μαρτύρων για να δοκιμάσει τους πιστούς (τα συνηθίζει κάτι τέτοια…)
β) οι άγιοι μάρτυρες δεν είναι και τόσο «άγιοι», αλλά απλοί άνθρωποι που έζησαν και πέθαναν τον 6ο αι. π.χ.χ.

Επειδή όμως μάλλον ισχύει το δεύτερο, καλό θα ήταν όσοι ασπάζονται τα άγια λείψανα, να έχουν μαζί τους και λίγο betadine.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά, αποσπάσματα από το κείμενο του ιστορικού της ανευρέσεως των λειψάνων:

«Κι ο επόμενος διωγμός είναι της εποχής του αυτοκράτορας Ιουλιανού του Παραβάτου (361-363). Βεβαίως ο Ιουλιανός δεν κήρυξε επισήμως διωγμό, με κάποιο Διάταγμα. Άλλα λόγω της αντιχριστιανικής πολιτικής του, του χλευασμού εκ μέρους του της πίστεως των Χριστιανών και της υποστηρίξεως με διαφόρους τρόπους και μέσα της ειδωλολατρικής θρησκείας, πολλοί Διοικητές επαρχιών, πολιτειακοί αξιωματούχοι και παράγοντες της ειδωλολατρικής κοινωνίας, ή οποία ήταν ακόμα εν δράσει αν και έπνεε τα λοίσθια, με την κάλυψη ή και προτροπή του Ιουλιανού κατεδίωξαν, κακοποίησαν, βασάνισαν και θανάτωσαν πολλούς χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, επισήμους και απλοϊκούς, οι οποίοι έδειχναν εμμονή και σταθερότητα στην αγία πίστη του Χριστού. ……. Κατά την περίοδο λοιπόν της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτου, βάσει των όσων αναφέραμε, έχομε τη γνώμη, ότι μαρτύρησαν και οι εν Μεγαροις άγιοι Μάρτυρες.»

… Είναι γνωστή η τακτική των χριστιανών να αποδίδουν στον Ιουλιανό εκατοντάδες εγκλήματα που δεν διέπραξε, για να καλυφθεί έτσι και η ύπαρξη εκατοντάδων μαρτύρων, που τιμούνται από το πλήρωμα της εκκλησίας κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι νεκροί που ενταφιάστηκαν με τα κτερίσματά τους το 600 π.χ.χ. είναι αδύνατο να υπήρξαν ταυτόχρονα μάρτυρες επί βασιλείας του Ιουλιανού, 700 χρόνια αργότερα.

Επιπλέον στο κείμενο αναφέρεται:

«Μετά από είκοσι περίπου χρόνια υποδείχθηκε στον ίδιο νέο, από τον άγιο Μάρτυρα Σαράντη ή ανεύρεση και των δικών του λειψάνων, τα όποια βρίσκονταν μέσα σε χείμαρρο θαμμένα, σε αγροτική περιοχή βορείως της πόλεως των Μεγάρων. Ό Παΐσιος πήρε μαζί του τον ιερέα Ιωάννη Μουστάκα, οί οποίοι αφού ήρθαν στον ορισμένο τόπο, είδαν ότι υπήρχαν θάμνοι ανέπαφοι και μεγάλη πέτρα, κάτω από την οποία υπήρχαν δύο τεράστια φίδια, γι' αυτό και ήταν αδύνατο να σκάψουν. Αφού γονάτισαν και προσευχήθηκαν, με τη χάρη του Θεού εξαφανίσθηκαν τα φίδια, και φωτεινή λάμψη βγήκε από τους θάμνους, κάτω από τους οποίους υπήρχαν τα ιερά λείψανα. Αφού τα μάζεψαν με ευλάβεια και κατάνυξη, τα έφεραν στα Μέγαρα και τα τοποθέτησαν μαζί με τα λείψανα των άλλων πέντε Μαρτύρων. Στο μέρος αυτό πού βρέθηκαν τα ιερά λείψανα του αγίου Σαράντη, κτίσθηκε αργότερα μικρό ξωκλήσι, που αν και βρίσκεται στην κοίτη του χειμάρρου, διατηρείται χωρίς βλάβη, μέχρι σήμερα.»

Όμως και εδώ υπάρχει ένα μικρό χρονολογικό πρόβλημα…
Ο τάφος που επιδεικνύουν με καμάρι μέσα στο μικρό ξωκλήσι, είναι ένας ωραιότατος, κιβωτιόσχημος τάφος των ελληνιστικών χρόνων (περίπου 3ος αι. π.χ.χ.)


(το βαζάκι επί της καλυπτήριας πλάκας του τάφου προσδίδει τα μάλα από αισθητικής άποψης…)

Η παραπάνω ιστοριούλα αποτελεί ένα μικρό δείγμα, της πλαστογραφίας και της στρέβλωσης της ιστορίας, που επιχειρούν αυτοί που πλουτίζουν εις βάρος αυτών που έχουν την ανάγκη να πιστεύουν σε θαύματα και άλλα ουράνια ψέματα.

14 σχόλια:

 1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου!
  Πως δεν το'χα πάρει χαμπάρι εγώ αυτό το θέμα;;
  Άξιος!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πολύ καλό άρθρο, ούτε κι εγώ το είχα ξανακούσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ελληνάκι μου είναι ξεκάθαρο ο διάβολος ευθύνεται για το ανιστόρητο του πράγματος. Εχθές είδα το zeitgeist και το κομμάτι που αφορούσε τον χριστιανισμό με άφησε τελείως μαλάκα. Πάντως ένας καθηγητής μου που ήξερε τον Παϊσιο μου είχε πεί κάποια πράγματα που ήταν επίσης ανατριχιαστικά. Δεν ξέρω τι να πιστέψω...γειά χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @stardust30 & ανορθόδοξο

  ευχαριστώ για τα θετικά σας σχόλια.

  όντως η ιστορία αυτή ειναι άγνωστη, δεδομένου οτι προκειται για συμβάν που δεν πήρε διαστάσεις, αλλα που το γνωρίζουν καλά όσοι υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες.

  To περίεργο ειναι οτι αν και καθημερινά έρχονται στο φως αποδείξεις που ξεσκεπάζουν τα ανιστόρητα ψεύδη της εκκλησίας δεν ιδρώνει το αυτί των περισσοτέρων.

  Παρόλο που ο χριστιανισμός είναι ενα σαθρο οικοδομημα που θεμελιώθηκε με απάτες και ψέματα, δεν λέει να πέσει...

  Ενα αδηφάγο τέρας, άπληστο και αχόρταγο, εξακολουθεί να τρέφεται απο τις σάρκες μας.

  μα πόσο "ποίμνιο" ειναι πια αυτός ο λαός?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ antinetrino

  Στην ουσία, όσο υπαρκτή είναι η κοκκινοσκουφίτσα στο μυαλό σου, άλλο τόσο είναι και ο Χριστός. Απλά η κοκκινοσκουφίτσα πλαισιώνεται από ένα παιδικό παραμύθι, ενώ ο Χριστός από ένα ολόκληρο κοινωνικό δόγμα που έχει εδραιωθεί αιώνες τώρα.

  Ενδεχομένως, αν ο καθηγητής σου μιλούσε για το σπουδαίο έργο και τα σοφά λόγια του Πίτερ Παν, να τον κορόιδευες. Όμως δεν κάνεις το ίδιο όταν μιλάει για έναν γέροντα που ποτέ δεν γνώρισες ο ίδιος.

  Το Zeitgeist είναι ψιλο-καλή αρχή αν και δεν παρουσιάζει ολοκληρωμένα το όλο θέμα της θρησκευτικής απάτης. Εναλλακτικά μπορείς να ξεκινήσεις με αυτά:

  1) "Η περί Θεού αυταπάτη", Richard Dawkins

  2) "Εγκληματική ιστορία του Χριστιανισμού", Karlheinz Deschner

  3) "Αντιγνώση. Τα δεκανίκια του καπιταλισμού", Λιλή Ζωγράφου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτο που με εκπλησσει περισσοτερο ειναι καποιοι που κατα καιρους λενε,η γραφουν:'πω πω,τι λες,
  ρε συ,επαθα πλακα';Καλα,σε ποιο πλανητη ζουν,αυτοι οι ανθρωποι;Δεν ανοιγαν και κανενα βιβλιο κατα τη διαρκεια των σχολικων, ή (ακομα χειροτερα γι αυτους!)των φοιτητικων τους
  χρονων, ή και μετα, δεν θα ..εβλαπτε καθολου!Αυτο που βλαπτει κατα τη γνωμη μου ειναι οτι ειναι ΠΟΛΛΟΙ αυτοι που κανουν τετοιου ειδους παρατηρησεις και τοτε συνειδητοποιει κανεις οτι δεν υπαρχει ελπιδα, ρε γμτ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Λοιπόν!
  Εμένα με προβληματίζει λίγο ο πλουτισμός των μονών και εκκλησιών μετά τη θαυματουργική εμφάνιση λειψάνων και Αγίων.
  Και το πράγμα είναι πολύ απλό!
  Οι Άγιοι που έζησαν φτωχικά και ασκητικά αποκλείεται να ανέχονται τον πλουτισμό και τη χλιδή μέσα στην εκκλησία.
  Πως είναι δυνατό να μη διαμαρτύρονται και να μην κάνουν άλλη μια θαυματουργική εμφάνιση να πετάξουν έξω τους έμπορους που αρμέγουν τους πιστούς;
  Αφού όλοι ξέρουμε ότι ο πλούτος είναι η αρχή του τέλους της πνευματικότητας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @Ελληνάκι!
  Φοβάμαι το zeitgeist!
  Νομίζει ότι έχει βρει όλη την αλήθεια!
  Όταν ένας ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τόσο σίγουρος, εγώ φοβάμαι!
  Συγκεκριμένα για το Χριστιανισμό λέει ότι ο Ιησούς ήταν ένας ακόμη Ηλιακός ήρωας όπως ο Περσέας, ο Θησέας κλπ. Συμβολίζει, κοντολογίς, τη νίκη του ήλιου πάνω στη θύελλα. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν υπήρξε καν ως ιστορικό πρόσωπο!
  Αν ήταν έτσι, τόσους αιώνες που κατηγορούνται και διώκονται οι Εβραίοι, θα έλεγαν ότι εμείς δε σταυρώσαμε κανένα Ιησού! Ούτε ξέρουμε τι λέτε!
  Αντ' αυτού, λένε ότι αυτός δεν ήταν ο Μεσσίας.
  Επίσης, στο πολιτικό του μέρος το zeitgeist προτρέπει να μην παρακολουθούμε ειδήσεις απο CNN, CBS κλπ, αλλά μόνο μέσα από το " ανεξάρτητο " ίντερνετ. Εδώ διαβλέπω επιπλέον ένα φασισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ elva

  Έλα ντε. Και συμφωνώ με αυτό που λες. Έστω ότι οι αντιφάσεις που διδάσκονταν στο σχολείο, δεν τους κινούσαν καμία περιέργεια για περεταίρω διαρεύνηση. Μετά στο Πανεπιστήμιο, που υποτίθεται ότι το "πνεύμα" δεν ησυχάζει αν δε λάβει απαντήσεις, δεν τους γεννήθηκε η επιθυμία να ανοίξουν κανένα στραβό;

  @ suncitizen

  Κι εμένα με χαλάνε ντοκιμαντέρ ή απόψεις που είναι απόλυτες και εκδηλώνονται με έναν παντογνωστικό τρόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τη γενικότερη αρνητική αίσθηση που είχα με το Zeitgeist.

  Δε χρειάζεται όμως να αναλύσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό το φιλμ. Κρατάμε μόνο το κομμάτι που αναφέρει τα κοινά στοιχεία που έχει ο μύθος του Ιησού με τις υπόλοιπες αρχαίες μυθολογίες.

  Δεδομένου ότι η Π.Δ. είναι ένα εβραϊκό μυθιστόρημα, και η Βίβλος ολοκληρώθηκε αργότερα με τη συμπλήρωση της Κ.Δ., φυσικά και ο Ιουδαϊσμός θα πρέπει να υποστηρίξει την ύπαρξη του Γιαχβέ και του Υιού του. Το ίδιο κάνει και η τρίτη μονοθεϊστική θρησκεία.. το Ισλάμ. Διαφορετικά θα έπρεπε να δώσει 10πλάσιες εξηγήσεις σε άλλα ερωτήματα που θα προέκυπταν.

  Τέλος πάντων, για να μην ξεφεύγουμε και από το θέμα μας. Επί της παρούσης, το άρθρο της noctua δεν εξετάζει τόσο το θέμα της ύπαρξης του Θεού, όσο της γενικότερης απάτης της θρησκείας και της ευπιστίας του κόσμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @suncitizen

  το zeitgeist προσεγγίζει κατά τη γνώμη μου κάπως μονόπλευρα το θέμα της χριστιανικής θρησκείας, ωστόσο έχουν βάση τα επιχειρήματά του.

  το θέμα της ιστορικότητας ή μη του προσώπου του Χριστού ή ακόμη και η καπήλευσή του από τον Παύλο και εξής, δεν ειναι δυνατόν να εξαντληθεί σε ένα σύντομης χρονικής διάρκειας ντοκυμαντέρ.

  γράφεις: "Οι Άγιοι που έζησαν φτωχικά και ασκητικά αποκλείεται να ανέχονται τον πλουτισμό και τη χλιδή μέσα στην εκκλησία"

  Απαντώ: τι σημαίνει "άγιοι"? μήπως η εκκλησία δεν απονέμει τους τίτλους "άγιος", "όσιος" "μάρτυρας"?

  έλεγξε τα λόγια του Χρυσόστομου, του Βασίλειου και τις πράξεις του Κων/νου και πες μου αν είναι άγιοι... έλεγξε τα μαρτυρια του Δημητρίου και των λοιπών μαρτύρων και βρες μου αδιάψευστες ιστορικές αποδειξεις...

  αυτο ακριβώς θέλησα να τονισω μέσα απο το αρθρο μου... οτι δεν πρέπει να δεχόμαστε άκριτα την ύπαρξη αγίων, μαρτυρων, αγγέλων, νεραϊδων, καλλικαντζάρων, διαβόλων, χερουβειμ, νεφελίμ κ.λ.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πάντως ο χριστιανισμός ήταν η καλύτερη διαφήμιση για τους εβραίους, δημιούργησαν μια θρησκεία που λέει "γύρνα και το άλλο μάγουλο" και αυτοί πιστεύουν στο "οδόντα αντί οδόντος", έτσι το βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @kappadokas
  Όταν ο Χριστός είχε συλληφθεί από τους Φαρισαίους, ένας δούλος τον χαστούκισε. Εκείνος, φυσικά, δεν ανταπέδωσε, αλλά ζήτησε το λόγο. Ρώτησε το δούλο γιατί τον ράπισε; Είπε κάτι κακό; Αν είπε κακό να το πεί , αν όχι γιατί τον χτύπησε.
  Δηλαδή, πολλά από αυτά που λέει η γραφή είναι σχήματα λόγου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. να συμφωνήσω με το ellinaki. Το zeitgeist είναι απλά μια αρχή. Κατ εμέ ενα πανέξυπνο ντοκυμαντέρ αρκετά σοκαριστικό για να ξυπνάει συνειδήσεις. Είναι μια "μιζιά" αν θέλετε στους σβησμένους εγκεφαλικούς κινητήρες μας. Απο κει και μετά θέλει μελέτη για να δουλέψει ο κινητήρας. Οι πηγές που δίνει το ellinaki (dawkins Κλπ) είναι πολύ ποιο "βαθειά" και σωστά τοποθετημένες απο το zeitgeist και βοηθάνε πάρα πολύ. Να προσθέσω και άλλη μια, τον Ελληνα συγγραφέα Καλόπουλο (www.greatlie.com) για μια αρκετά σοβαρή προσέγγιση και κριτική των παραμυθιών (καινή και παλαιά διαθήκη). Πάντως εγώ διεξάγω ένα "πείραμα". Εχω κάνει κόπιες το zeitgeist και το μοιράζω σε γνωστούς/ές διαφόρων ηλικιών και μορφωτικών επιπέδων που δείχνουν κάποιο ενδιαφέρον για το θέμα και μετά φροντίζω να μάθω πως τους φάνηκε. Τα αποτελέσματα ως τώρα έχουν ως εξής. Οι ποιο πολλοί βαριούνται το κομμάτι που εξηγεί την παγκόσμια οικονομία κλπ. Στο πρώτο κομμάτι όμως αυτό με την θρησκεία, όλοι παθαίνουν σοκ. Αλλοι ποιο πολύ , αλλοι ποιο λίγο.. Και σε όλους δημιουργούνται ερωτηματικά. Κανένας όμως δεν το ψάχνει παραπάνω. Γιατί ο φόβος που μας έχουνε ποτίσει μέσα μας είναι πολύ έντονος για να τον διαγράψουμε έτσι εύκολα...

  @ellinaki
  αυτό το άρθρο σου μου θύμισε μια χρονιά που είχα πάει διακοπές στα Κύθηρα, και είχα πάρει σβάρνα τα σπήλαια. Σε κάθε σπήλαιο λοιπόν που πήγαινα, το σπήλαιο λεγόταν "σπήλαιο της Αγίας Σοφίας" και σε όλα είχαν βρει μέσα το σκίνωμα της Αγίας Σοφίας! Σε κάποιο απο τα τελευταία λοιπόν ρώτησα τον ξεναγό γιατί συμβαίνει αυτό. Και μου απαντάει ο τύπος "άσε ρε φίλε... δεν καταλαβαίνεις;;; μας ακούει και κόσμος τώρα..." μετά κάτι μουρμούρησε για τους παπάδες αλλα δεν το άκουσα καλά.
  Ψάχνω να βρω και εκείνο το άρθρο του Δαυλού που έχουν καταγράψει τα "ιερά" λείψανα ανα την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να το βρω πουθενά. Αυτό που αναφέρει μέσα και τους 7 μαστούς της Αγίας Βαρβάρας που σώζονται!!! (για το νούμερο και το όνομα δεν είμαι και πολύ σίγουρος)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ despotades

  ...οι εφτά μαστοί της Αγίας Βαρβάρας και η άπειρη βλακεία του κόσμου...

  Addendum: το άρθρο είναι της noctua ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...